Skip to main content

Posts

Showing posts from 2012

1st Antenatal Checkup

Semalam dah start Antenatal checkup yg pertama...Genap 8weeks semalam.. Tak tau ai xbole tido malam sebelum checkup tu...Risooooo sangat2! Sebab risau nampak heartbeat ke tak, baby ok ke tak... Coz mase check kt klinik Ajwa tu kan xnampak apa2 except dinding rahim yg menebal... Biase lah dik oii mami ang kan memang suka panik2 gitewww
So semalam start dah checkup kat Darul Ehsan Medical Centre (DEMC) seksyen14, Shah Alam nun... Ayah deme yg nak sangat pi situ..kalau iols kat Shah Alam Specialist mase Myra lahir dulu pon ok jah Gynae pilihan Dr.Mazita Mashor...ok soft spoken, explain banyak...tapi tapi tapi ku rindu Dr.Siti dulu..
Taraaa....ni gambar adik baby dalam rahim mami....Syukur alhamdulillah mase scan tu dah nampak kaki, tangan dia...tengah terkangkang tido macam ayah...erkss. Heartbeat die yg laju tu pon dah nampak...punya lah xsabor siap request Dr nak bukak volume kuat2. heehuu
Nampak macam besar actually baby baru 1.5cm jerr...sebesar butir beras basmathi jer...
During co…

Skin's Supplement for Preggy Mom

Eh betul ke tajuk tuh? Eh sukati lah blog ai kann...hikhikhik

Sebenarnya nak citer pasal stretchmark tapi saje taknak letak word strecthmark kat title entry....huhuu

Mase preggy korang ade stretchmark tak kat perut? Ai ade, tapi tak la teruk cuma tetap kelihatan...Bukan lah tak suka stretchmark tuu...sukaaa dan bangga sebab itu lah "tanda" precious i have been carried my baby for more than 9month...Cuma nya kalau boleh takmo bertambah lagi itu "tanda2 kasih sayang"...@_@

Dulu pakai bio oil seawal 3bulan pregnant without miss tapi nipuuu la Bio Oil ni..ade gak stretchmark...

So pregnancy kali ni nak try yg macam Dr Harlina wife Sheikh Muzaffar pakai tuhh baca SINI...Angel Earth Mama Baby Stretch Oil...oil ni dari bahan2 organik dan O Toxins...bagus kan kan kan kan...

Ni haa ghopenye...


Nak pakai Angel earth oil ni bukan sebab semata-mata Dr harlina pon pakai...tapi sebab history pregnancy die ngandungkan Bella dulu...dia gain 30kilos okeh!! takde stretchmark...dia k…

Mini Family Day

Last weekend 24-25 Nov 2012, kami sefamilia dan 10keluarga lagi dari MIB buat mini family day ke Bukit Tinggi...
Sebab big bos baru kan tak suka buat outdoor aktiviti camni...jadi nya terpaksa lah kami organize sendiri2 ja...
Seronokkkk sangat dah lama ktorang tak meroyan dan gather2 macam ni..mase bos lama syiokkk sebab dia suka aktiviti keluarga camni...La ni pandai2 lah korang nak buat BBQ ke apa ke buat sendiri hokeh...Segala request tak dilayannnn....Ahaks

Yang join: ai, kak izan, kak ana, kak ani, abg mizi, abg amir, abg mat johor, kak liza, balqis, suria and kak shila...Semua bawak kaum kerabat masing2.....Malas nak cerita tunjuk piccas je la yer...*dasar malas kaedah!


BBQ Time...sampai2 jer terus bakar membakar...Tu laki ai...sape lagi hat paling rajin mestila pak pais...mwahahahah
Sipi2 gambar apartment yg kami booked di Meranti Park Suites...luas, ada peti ais 1 pintu, tv, ruang tamu pon luas. Tu dak myra main dengan kakak2...eksen taknak main dengan budak2 kecik
Entrance Co…

We are Expecting our 2nd Junior!

Maybe ade yang dah dapat agak, hahahah aisehhh tak boleh nak rahsia sikit ade jer yg boleh bau2 yer. Kat group FB siap dah kene tembak tepat lagi. Hihih yer Alhamdulillah we are expecting adik Myra la ni...Kalau ikut Babycentre EDD 31 July 2013, kalau ikut Fertility Friend EDD 1 Aug 2013. Beza sehari jer..apa pon EDD bergantung scan by gynae nanti...Harap2 adik baby sihat, kuat dan sempurna sifatnya... moga juga Allah berikan kesihatan padaku pada tahap yg baik...Mase preggy myra dulu umo 24-25 la ni masuk 28 dah...fuhhh beza tuh energy...

Chronologi my 2nd Pregnancy

* Disebabkan ade buat BBT, so sebenarnya dah start check upt seawal 10hari lepas ovulasi which is 5hari sebelum period due. Naik 2line tapi line ke-2 sangat samar2. *Hati dah berbunga riang...
Esoknya check upt lagi masih naik 2line tapi masih samar2
Check lagi dan lagi sampai lah date patutnya period *Bape banyak upt daaa guna untuk check kali ni. Kuikuikui...
* Takpe2 ade upt murah tapi on hari ke-12 lepas ovulasi tu guna…

OPK (Ovulation Prediction Kit) Dan Cara Mengesan Ovulasi

OPK dan Urine Pregnancy Test (UPT) ni sama jer bentuk dan rupanya...tapi dua2 device ni mempunyai function yg berbeza. OPK untuk mengesan kadar LH dalam badan manakala UPT untuk mengesan level HCG (hormon yg hadir dalam badan) apabila seseorang wanita hamil. Sy ade buat entry berkaitan OPK disini juga: http://shilafaizz.blogspot.com/2012/04/body-basal-temperature-bbt-part-1.html


Ni OPK same je kan dengan UPT? 2line yg sama terang pada OPK menunjukkan tanda +ve senang kata dalam masa 12-48jam anda akan berovulasi.

Info dari Fertility Friends:


Ovulation Prediction Kits detect a surge of LH (luteinizing hormone) in your urine. This is last hormone to peak before ovulation. In most cases, you can expect to ovulate the day following your positive OPK result. You may, however, ovulate later the same day, or the following day.

To maximize your conception chances, keep considering yourself as fertile for several days after seeing a positive OPK result. If you are also checking your temper…

Tidak Berjaya

Last month masih belum berjaya lagi dan sy masih continue TTC.
Last month tak buat bbt tapi amik suhu lepas dah half cycle. tak do makno aihh kan dh susah nak detect O (ovulation).
So lepas datang miss P on 24th aritu start balik BBT. Please shila bbt dengan disiplin hokeh. So far dh CD8 takde lubang2 lagi graf...syiok je tengok. Yippeeee!!
Balik kg pon bawak termometer.
Tapi yg merisaukan suhu amat rendah start dtg P 36.5 until now, 36.2, 36.1 jer suhu...adekah disebabkan cuaca di KL yg kerap hujan malam2 mengganggu temping?
Hmm...harap2 bulan ni O datang...cervical mucus pon dry...hmmm macam lain macam jer bulan ni.
Optimist, teruskan usaha...dan doa banyak2
And congrates to Syl kerana berjaya conceive last month. Bestnye tengok 2line tuh ;)

Notakaki: To friends yg nak dapatkan OPK test dan Pregnancy Test UPT murah dan dalam kuantiti yg banyak, boleh beli kat SINI yer. Murahhhh.....;)






Hypnobirthing and Gentle Birthing

Actually dah lame dengar pasal Hypnobirthing dan Gentle Birthing ni. Mase memula dengar dan bila baca pengalaman mommies yg berjaya going thru berbelas jam contraction dengan rileks dan kurang sakit serta ada yg boleh eliminate terus rasa sakit tu macam tak percaya. Boleh ke?? Tipuuu lah....Bersalin kan sakitttt, mane bleh x rasa sakit langsung. Yer sebab itu yg kita dah set kat dalam minda dan dimomokkan dgn pelbagai cerita.

But, when my friend kak Salwa from RH grup berjaya homebirthing anak ke-4 nya secara gentle birth tanpa bantuan nurse, even doctors dan hanya suami nya yg menjadi Doula. Such an amazing birth story!! Baca di SINI yer. Apa yg sy dapat simpulkan, kak salwa dah pecah ketuban dan air ketuban yg keluar berwarna HIJAU bukan kale jernih, meaning that baby nye dah berak dalam perut. Cuba imagine kalau kat hospital, dah tentu doctor akan terus cser kan? But actually, its unnecessary pon...(mesti kene  hentam kalau post kat FB.hehe). Kak salwa melahirkan anaknya 10 JAM sel…

Potty Train Myra

Myra dah nak masuk 2tahun 2bulan end of this month. Tapi kami belum pon start Potty Train (PT) die. Mak malass kaedah. Hahah...

But i need to start jugak lah. Chaiyok mummy, chaiyok!!

Starting this weekend, nak start slow2 dengan shi shi (kencing) dulu.

I know she already understand when we communicate with her, it is a matter of training herself. Go myra go...no more diaper okeh!

Plan dah ade nk buat camne... the process flow orang panggil..heheh

Nanti kalau dh berjaya i share with you all yer.






Fenomena Durian Crepe/Pancake

Lately ni kat FB banyak benor yg post pasal Durian Crepe nih. Ade yg order ade jugak yg jadikan sebagai 1 bisnes utk jual doyan crepe.

Sebenarnye dh bertahun2 durian crepe/pancake ni wujud..kat midvalley tu dh lame ade since aku kt matrik uia dah ade dah..tapi boleh tak tak tergerak pon nak try..heuheuu. Dok lalu lalang jer tepi booth die tapi tak pernah beli.

So oleh kerana skrg dok heboh di FB pasal desert nih, ai pon beli... Dah mcm 1 fenomena dah pulak memasing dok cakap pasal doyan crepe...doyan crepe!



Ni ai beli kt booth dalam midvalley on the way nak ke The Gardens tu. Sedappp jugak weh. tak manis, just nice jer bila dimakan. kulit crepe dia tu pon tipisss jer so xrasa la tepung sgt. memang tipis dan kemas. dalam dia ade whipped cream, bawah whipped cream tu ade mashed durian. Macam durian king plak rasenye durian tu, memang durian pure bukan krim durian ke ape. 1 rated 4.5/5. Tu diaa tak mau rate full mark sebab menda ni mahaiii...seketul tu cuma selebar 2jari wanita kurus ber…

Block

Ni bukan kes block orang kat FB...ni kes kat opis ni sume nak block

Agoda, Booking.com pon dh kene block. Apekehei...susah la nak booking2 gi bercuti kaedahnye...

Ishhhhhhhhh monday morning yg membuatkan hilang mood jer

Eh nak bulan 11 dahhh....

Tak sabar nak gi cuti2 Cameron...heheh gi Cameron je pon...

Mertua vs Parent Sendiri

Dah lama nak tulis entry ni kebetulan kak ilot pon buat tapi kisah berlainan.

Nak tanye berapa kerap korang balik rumah mertua dan rumah parents sendiri?

Alkisah la, ade budak opis ni baru kawin..tak la baru sangat, die kawin awal tahun ritu. die tanye selalu ke balik kg mertua? ai cakap la selalu..rumah mak sendiri pon selalu gak walaupun 6jam perjalanan. Boleh dikatakan tiap bulan atau 2bulan sekali wajibbb balik. Lepas tu dia kata rajin nye balik....

Ni bukan kisah rajin tak rajin tapi ni tanggungjawab sebagai anak. Ntah berapa lama lagi lah mak bapak kita tu hidup..kalau ikut suka korang raya baru balik...isk ingat tak sedih ke parents tu teringatkan cucu2 dorang. tengok je lah rupa dorang bila kita balik. Kemain happy jumpa cucu dia kan...

Walaupon kota tinggi tu jauh, tapi Alhamdulillah Allah kurniakan ku dengan suami yg sangat bertimbang rasa. tak pernah setakat ini die menolak kalau diajak balik johor. Dan setiap kali balik johor pasti akan singgah melaka tapi kalau plan nak b…

Buah Hati Teman Bergaduh Chenta Hati Mak

Asek cerita pasal mak jer...buhsan kan readers2 kesayangan ai.. Meh nak tayang anak dara ai yg ala2 Yoon Eun-Hye pelakon korea ittew....kehkehkeh Ikat rambut pon dah ala2 dalam citer korea jer... Ayah yg ikatkan rambut gitu ler jadinyeee....

Ok bai. Mak sentap arini ade orang asek tak puas hati je dengan mak. Ape ntah masalah die...



Keje On Weekend

Huwaaaa hakak kene join program nan satu ini...
BCM - Business continuity Management ni dibuat utk prepare if anything disaster happen to the office building where we work, so akan ade back up supaya business atau kerja2 yg critical contohnya clearkan duit2 customer yg dorang invest atau apa2 je lah yg critical. Okeh ni lah naseb keje bank yer..kalau bangunan tempat keje kami terbakar takdo makna kami boleh balik rumah pd hari kejadian hokeh...
ktorg kene pegi alternate office which is for MIB alternate office kat bangi. So kene continue critical2 business function macam trading duit customer, beli commodity utk sale purchase transaction... Yer lah customer bukan kira bangunan terbakar ke, kene rompak ke, yg customer tau nak guna duit dorang kan.
This BCM activity adelah utk test system function, segala pc dan printer dan scanner berfungsi ke tidak, kalau x berfungsi tetiba system kene ade alternatif lain nak buat apa asalkan transaction tu boleh diteruskan no matter what...

Hakak tak…

Wanita Tanpa Rahim

Eh eh hakak sedih la pepetang nih...
Tadi borak2 ngan kawan RH..tetiba die citer kawan die nak amik ubat galakkan susu sebab die ade amik anak angkat.
Pehtu die tanye ade kaitan tak penghasilan susu dengan rahim?
Aku tanye kenapa a***y?
Die kate kawan die nama w**i ni dilahirkan takde rahim..so die tak penah datang period. Jadi nye kwn die tanye ade kaitan ke takde rahim dgn hasilkan susu coz dh sebulan amik pil takde perubahan apa pon
Allahuakbar...
kawan ni siap tunjuk video w**i...terus bergenang ayaq mata...sedihh tau aku ni TTC sekurangnye dah ade sorang zuriat...
Kalau kawan2 yg lom ade anak tengah TTC pon sekurangnye korang ade rahim so boleh keep trying moga2 lekat nanti..
Cuba bayangkan orang yg takde rahim? guane lah die nak ade zuriat sendiri...*terus teringat cerekarama "Wanita Tanpa Rahim" lakonan Ija
dalam vidoe tu w**i citer, lepas spm mak die bawak pi jumpa doktor pakar dan doktor pakar sahkan die dilahirkan tanpa rahim so nothing can be done for to get pregn…

Doctor Siapa Kah Hospital Mana Kah?

All this while kan checkup Myra kat DEMC, Shah Alam alkisah hakak malas nk cuti weekdays kalau checkup kat KK. Myra penah kene warded kat demc mase diserang broncho, so hakak dh jatuh chenta kat hospital tu. Very nice...Paed and nurse sangat baik. So sejak itu ai bercita-cita nak bersalin kat demc kalau ngandung lagi. Bace review kawan2 yg penah brsalin kat demc pon ok...setelah buat survey rasenye berkenan kat Dr Mazita (O&G) if buat consultation pregnancy nanti.

Tapi kan, actually ku syg and suka Dr Siti Mariam gynae yg sambut myra lahir kat Shah Alam Specialist (SALAM) dulu... Suka sgt dgn Dr Siti ni..Polite, muka lembut, baik, Islamic (sebelum proses nak deliver Dr siap bacekan doa semua supaya selamat dan mudah semuanya), and banyak bantu mase proses melahirkan tu. Yg penting jahitan episiotomy Dr Siti cantekkk...ekekeke. So guane eh? Hospital best atau gynae pilihan hati? SALAM bukan lah tak best, best juga tapi tak leh pilih2 menu macam dok DEMC.ekekekeke

So last week terg…

Future Plan T.A.N.A.H

Seronok baca blog one of my fren...lepas Master skrg sambung Phd plak... i salute you lah wahida...huhuu. Dengan anak and family lagi...tak lame lagi dapat pangkat Dr la...aku tumpang bangga!
kalau aku nak sambung blaja, tak tau lah boleh habis ke tak..tahap otak tepu dah ni...heuheuuu
Sebenarnya semua bergantung pada semangat kan..kalau kita betul2 nak mesti boleh..
Masalahnya aku ni malasssss....hahahah

Same jugak macam orang tanya macam mana aku buat baking part time? Sempat ke balik keje...bila rehat?
I fall in love with baking....so ketepikan soal penat tu..lagipun bukan tetiap hari ade order...aku limitkan order mana larat je takde lah balun semua order amik sampai jadi zombie tak tido...
Ade jugak yg tanye 'shila baking sebab nak tambah duit bantu suami eh?'
Aigoooo hakak baking ni sebab minat dek...bukan nak bantu suami (masih lagi paw duit pak pais ni), somemore hakak ade kerja tetap dah kan...ade pendapatan sendiri...duit baking kebanyakan nya disimpan dan sopping..…

My 2 years Old BFF

Who is your BFF?
My daughter is my BFF...heheh


Tengah main Ipad..belajar ABC...takyah ajar sebab dh ade siap suara ajar satu2 huruf..heheh
At her age, dia dah mula pandai ekspresikan emosi dia..contohnya suka, sayang, marah...
Dia selalu cakap 'ammi..ammi..ayangg...ayangg' Maksud dia "mami...nak sayang.." Atau pon "ammi...tiss..tiss" maksudnya "mami...nak kiss"

Seronok melayan dia bercakap sekarang..tetiap hari lepas amik dia dari nursery...
Mesti soklan sama akan hakak tanya
Me: Myra mamam apa tadi?
Myra: Mamam...
Me: Myra mam fish ke chicken?
Myra: Fish !!
Banyak kawan tak?
Myra: Abang..kakak,...baby

Abang..kakak tu since dia 1 tahun setengah memang dh clear die sebut...Ammi nak dekat 2tahun baru die bleh sebut betul...Bila borak pasal school dia lawak pon ada..tak taula dia cuma ikut ape yg mami die cakap atau die memang maksud kan...
Kat school kan, ade sorang budak lelaki yg myra tak suka..anti betul dengan budak tu tak tau kenapa...
Budak le…

A Thing Money Can't Buy

Tak ingat la sejak bila sy follow reality show Giuliana and Bill kat channel Diva astro tu..korang follow tak penah tengok tak atau tak pernah tengok?
Ai tau kak ilot follow...heheh

Giuliana ni host rancangan E! news dan hasben dia Bill adalah pemenang reality show The Apprentice Donuld Trump tuh. Dorang berjumpa mase Giuliana interview Bill dalam satu rancangan mase tu lah bermula nya bibit2 percintaan...cewahhh. Okeh yg buatkan sy follow rancangan ni sebab reality show ni lain dr yg lain2 sebab dorang bukan artis macam The Kardashians tuh...then, yg buatkan tertarik nak follow sebab how hard they tried to conceive to have their own baby...G ade masalah fertility so banyak lah treatment dia buat tanpa putus asa sebab nak kan zuriat sendiri...G penah miscarriage 2kali...

Sy memfollow rancangan dorang since dorang baru kawin, trying conceive, buat IUI, buat IVF sebanyak 3kali. Then, unfortunately mase G and Bill nak try IVF for the 3rd time, gynae dia suruh buat mamogram dulu...And the…

Myra Turns 2 Years Old

Alhamdulillah dah 2tahun dah anak mami dan ayah...Syukur Ya Rabb.

Maleh nak citer panjang lebar..On 31st Aug 2012 last Friday, we celebrate her 2nd birthday with families, teachers and close neighbours. Eh apesal hakak speaking spekong nih?? Almaklum dh lame tak hapdet blog kerojeee memanjang, ter-biase cakap omputih dah..kihkihkih

wokeh lah, tengoklah gamba2 yg tak seberapa nih...tak sempat nak snap pic banyak2 sebab hakak bizi layan tetamu kekdahnye...zasss layannn!



Kek ni hakak buat sendiri dengan hasil air tangan hakak tau...This is Russian Black and White cake..meh kita close-up sikittt...cantek tak hakak deco?? hihiii
Sesambil masak, sesambil hakak buat kek ni...Jadilah ini hasilnyeee...
Aritu masak simple2 jer, spagheti olio aglio, baked penned cheese, nasi impit daging dendeng + serunding, buat chocolate cheesetarts, mashed potato with gravy, coleslow, ayam goreng bersalut tepung Ayamas, ade buah, air macam2 jenis.
Cikgu Myra yg pompuan tuh, sorang lagi tak nampak..main snapppp je…

Jeng Jeng Jeng Muncul Kembali !!

Sedar tak sedar ghopenye dh hampir 3bulan hakak tak update blog ni uols...ya ampunnnn

Eh iols ade je tau nak hapdet cerita ceriti tapi blog ni macam anti dengan iols jer tiap kali update tak boleh save tak leh publish lame2 iols pon malassss nak hapdet sampai lah dah 3bulan. kikikii

Memula recall cerita paling terbaruuuu...Myra dah genap pon 2tahun...yeayyy!! Makin banyak bercakap, kekadang tak paham jugak die cakap ape...bila tak paham die marah...hahahahaaa. For now, she called me 'ammi...ammi...' so cute! hehee...Happy 2nd Birthday laling. Semoga sihat selalu, jadi anak bijak dan solehah, berjaya dunia akhirat yo...

Nanti iols khatamkan entry2 kat blog korang yer..lame dh tak blogging..mak bizi hamat k...

Short Entry - Hanoi, Vietnam Trip 16-18 June 2012

Assalamualaikum my beloved frens and silent readers...ekekekeke

Short entry je yek...lame dh blog ni bersawang labah2....

Mak jemah bizi laaa...dengan baking especially...Alhamdulillah masih ade rezki even sesikit...This week ade big project one customer nak order birthday cake for her kids kek nombor 1 dan nombor 4...debar2 sebab 1st time buat nie kek nombor2 ni...macam2 google about decoration. The rest, cake2 yg ai biase jual lah, choc moist, caramel cake, brownies cheese and cheese tarts.

And, last week kami bertiga bercuti ke Hanoi, Vietnam..just a short trip 3days 2nights only....seronokkk even salah timing sekarang tengah summer daaa...hakhakhak.

Nanti ai post gamba2 yer...kene copy from ipad, and henpon camera...

Dadaaa....nantikan gambar2 kami dari Hanoi...*entah bila la nak upload..kihkihkih

New Cake In The List

Alhamdulillah, bermula dari minat akhirnya jadi sumber pendapatan sampingan...

Bermula dengan menjual Kek Karamel dan Choc Moist Cake, now sy menjual juga Lemon Cream Cheese Rainbow Cake dan Russian Black and White Cake...lets cekidout!

Depan: Lemon CC Rainbow Cake Belakang Russian Black n White Cake (RBW)
gambar ni dari blog cikgu baking sy...http://kakzusemanisgula.blogspot.com/

Russian Black and White Choc Cake...mabelessss!! series sangat sedapp


Kek Karamel...
Kalau berminat nak buat tempahan, just sms me yer: 014-9786771. tenkiu !!

Belasungkawa...Dia Pergi Jua Akhirnya...

Pagi tadi terbaca update Kak Moon di FB...Norma telah pulang ke rahmatullah pada jam 1 pagi tadi...Innalillahi Wa Inna Ilaihiroji'un...arwah berusia 26tahun menderita kanser otak stage 4, akhirnya Norma kembali pada Sang Pencipta....*teringat2 si kecil Rafiq yg comel...Tabah ye Kak Moon and Talib sefamily...

http://miera301.blogspot.com/2012/05/norma-telah-pergi-buat-selamanya.html




Jodoh...

Terbaca entry kak ilot pasal sambutan Hari Ibu...*sekarang baru nak cerita...

Mase Ahad 13 Mei tu kami kat kg Melaka..bangun2 dikejutkan oleh suara ayah Myra dan gelak2 myra...mami bukak mata jer ayah myra trus wish Selamat Hari Ibu... *nampak sangat laki bangun dulu kannnn....

Myra belum pandai wish lagi, so die kiss mami jer...tapi nan ado makan2 kat Nandos macam kak ilot...pak pais buat dek jah. Iols tak kisah, yg penting die ingat nak wish kaedahnye...hehee

Tetiba nak setuju plak dengan kak ilot, macam mane laki kita pon kene bersyukur biar tak banyak harta tapi kaya kasih sayang...Biar pun pak pais tak bleh bagi duit ber ribu riba tiap bulan tapi die ringan tulang kat rumah...basuh pinggan, basuh baju, cebok anak berak, mandikan anak, mintak belikan groceries, sapu rumah, kemas rumah sume boleh...tak de isu 'tu keje pompuan..lelaki tak boleh buat keje rumah". Alhamdulillah sekurang nye ringan sikit beban2 nak buat keje rumah..

Penah dengar jugak si suami tak pernah pon b…

I Am Ready

Sy kan terhinginnnn sangat nak begini lagi...


*Ops cekci! perut orang ni sah2 bukan perut ai yer..perut ai kalau preggy buruks, stretchmark merata...heheee

Dan sy juga terhinginnnn sangat nak ni....
Alololooo...comey2... Best jugak kalau kali ni blue color...if pink lagi pon syukur...

Kawan2, doakan sy cepat2 preggy yer...tak sabar nak melalui pregnancy journey once again...rase contraction mase bersalin...sakit tapi nikmat! cannot describe how's the feeling bila baby keluar tu...nak BF semula...semua2 lah nak rase pengalaman enjoy, cramp2 kaki, bengkak kaki, baby kicking, baby hiccups, sakit kene jahit lagi...erkks...;)




Body Basal Temperature (BBT) - Part 1

Okeh sekarang ahkak giat ber-bbt...apekah bbt? macam bbm kat blackberry kah? no..no...BBT is Body Basal Temperature, singkatan nye kita amik suhu badan tiap hari celik2 je mata trus amik termometer masuk lam mulut, rekod suhu tu..ingat lam kepala pon takpe sampai opis baru masuk FF (fertility friend) baru rekodkan...Yes, nak senang rekod trus dalam FF sebab FF akan siap buatkan graf untuk kita...ni contoh ai punya..http://www.fertilityfriend.com/ttc/

Ai ber-bbt sebab nak TTC...moga ade rezki tahun depan...bagusnye BBT ni kita boleh kenal tubuh badan sendiri dengan lebih detail lagi2 reproduktif sistem kita..BBT jugak boleh digunakan kalau nak jarakkan kehamilan so bukan TTC saje...so bila nampak suhu tu ala2 naik2 nak ovulate elakkan la bersama...gitu lah singkatan nye...Ni plak info yg lebih detail dari sis Kelly.

Langkah2 awal untuk berBBT..

1)  mula2 sekali mesti nak kena ada thermometer. Sebaiknya gunakan yang digital dan adalah lebih bagus yang specific untuk BBT  sebab ianya lebi…

Attoiii.....Atitttt...

now, myra dh makin bnyk vocab..suke mummy even kebanyakan dr ape yg die cakap tu bahasa german...kuikui. Lately die dh pandai ckp camni 'atittt...' or 'attoiiii' hahahaaa 'atitt' is sakit and 'attoii' is adoi.. pantang la tersinggul sikit ke or kene sikit ke sokmo la atittt...attoiii. belum lagi klu betul2 jatuh meraung la atitttt. ces! monday next week nk pi check up dengan Dr Roliza, bayangkn time kene injek die jerit kuat2 'ATTIITT....' huhuhuu And, ade 1 masalah la...myra kt rumah tak notty tau..tengok tv, and main2 sendiri...tapi kalau bawak die keluar contohnye shopping complex ke..hadoyaiiii kemain ligat lagi...pening mak! die macam ade tenaga ultraman plak macam x reti penat. lari sane sini, kita kejar makin die lari laju2. cubit je kaki die tu...bila brdukung jadi macam ulat seboleh2 nak turun. sabor2...

Yeayyyy My Other Half Sudah Pulang!

Alhamdulillah...suamiku selamat tiba di Malaysia...
Dan, ai dengan berani tak berapa berani decide nak pi amik kat KLIA...ekceli..daku ni mane penah drive sendiri ke KLIA..selalu kemane2 ditemani pak pais...Tapi sebabkan eksaited nak jumpa pak pais yg terpisah selama 10hari (wekkk macamla 10bulan...haha), ai amik cuti dan decide drive sendiri ke KLIA dengan dak myra...

Yehuuuu alhamdulillah..tak sesat dan berjaya juga ke KLIA sendiri...huhuu en.somi takdak kene lah blajar berdikari kan...kuar rumah 1.45 sampai klia kul 2.30 petang...
Memula risau sesat jer...almaklumlah...ai terkenal dengan kesesatannye...pegi Mebeng Akademi kat Bangi yg dah berpuluh kali tu pon boleh sesat...ni pulak klia yg xpenah drive sendiri...hakhak tapi berjaya okeh sampai ke sana dan nak ulang lagi TAK SESAT. wakakakaka...cuma salah masuk parking jer, nak amik token ticket sebenarnye tapi trmasuk kat area TnGo...pak pais dah pesan amik token tiket jer..arghhh tak kisah ler dh trmasuk situ bayar je la parking p…

Kiriman Dari Amsterdam...

Ayahhhh....mami jelessss....
Bestnye pak pais dapat jalan2 kat tempat nih...next time, bawak mami and myra pulak k...
He sending us some piccas...cekidout....




Yang ni plak the most i like...di Taman Keukenof...ladang bunga tulip...cantekkkk


My fren yang penah ke sane cakap bunga2 tulip kat sane besau2 okeh...sebesar muka haa...ingatkan die tipu rupanye very the betul...ni haa buktinye...
besauuu kan.....tapak tangan pak pais pon nampak kecik disitu
Terer plak henpon pak pais amik gambo gini...naissss!




Perginya Seorang Ibu...

Allahuakbar, Innalillahi wa inna Ilaihiroji'un...

Tadi petang makcik yg tinggal di Saudi Arabia call, sebab die ade kirim barang. Borak2 tetibe cik shima tanye mak pegi rumah mak uda yer? 'Tak taula, nape mak pegi umah mak uda plak?' Cik shima cakap mak pegi melawat. Apekah? Orang kat Arab Saudi pon tau mak den gi mane ape hei den xtau. Mak takde bagitau apa2 pulak. So terus call mak, sebabnye nak kate kenduri takkan la wat kenduri hari selasa. Atau ade kematiankah? Mak uda tu adik mak no.3..

Telefon mak, borak2 teruslah tanye mak gi umah mak uda ke? Ade ape? Mak pon bagitau Kak Linda anak mak uda dah meninggal dunia..Ya Allah rase nak gugur dah jantung. Sebabnye yg tengah sakit xbleh bangun sekarang ni is my pak ngah tapi kak linda yg masih muda yg dijemput Ilahi..Ya Allah..

Seingatku, kak linda tu peknen anak ke-7..teruslah mak cerita, kak linda mengandung uri dibawah (placenta previa), so bila dah 38minggu doc decide nak cser sebab memang laluan tertutup..lepas proses o…

Bila Benua Memisahkan Kami

Untuk 2minggu ke depan ai tinggal berdua jer ngan dak myra. Pak pais outstation jahuhhh ke benua Eropah. Amsterdam - Zurich- Austria - Amsterdam - KL. Company hantar kesana..not for training but for machine inspection gitu kot..ntahla ai pon tak paham bahasa2 engineering nih. Kadang seronok jugak when ur other half being in different field, so bleh tau banyak benda2 diluar bidang kerja kita.

Semalam pak pais bertolak ke klia, naik cab sajork. Ai ngan dak myra tak hantar, coz flight malam 1130pm gitu gini kul 12 jugak settle nanti. Tak berani la nak drive di tengah malam balik ke shah alam berdua je ngan budak tecit tuh. Since tadi morning ai tunggu2 sms atau panggilan dari Pak pais. Dah sampai kah? Apekah? Nan ado.. Sekarang kul 630pm dalam lrt otw ke KJ. Tetibe dapat msg kat inbox FB dari pak pais. Huhuuuu hati berbunga riang macam dapat msg dari pakwe plak...ekekeke. Katenye pinjam tabb kawan die yg sama2 pegi tuh..dan die belom beli simcard sane lagik...Ade satu perasaan bila kita…