Wednesday, December 19, 2012

1st Antenatal Checkup

Semalam dah start Antenatal checkup yg pertama...Genap 8weeks semalam..
Tak tau ai xbole tido malam sebelum checkup tu...Risooooo sangat2!
Sebab risau nampak heartbeat ke tak, baby ok ke tak...
Coz mase check kt klinik Ajwa tu kan xnampak apa2 except dinding rahim yg menebal...
Biase lah dik oii mami ang kan memang suka panik2 gitewww

So semalam start dah checkup kat Darul Ehsan Medical Centre (DEMC) seksyen14, Shah Alam nun...
Ayah deme yg nak sangat pi situ..kalau iols kat Shah Alam Specialist mase Myra lahir dulu pon ok jah
Gynae pilihan Dr.Mazita Mashor...ok soft spoken, explain banyak...tapi tapi tapi ku rindu Dr.Siti dulu..

Taraaa....ni gambar adik baby dalam rahim mami....Syukur alhamdulillah mase scan tu dah nampak kaki, tangan dia...tengah terkangkang tido macam ayah...erkss. Heartbeat die yg laju tu pon dah nampak...punya lah xsabor siap request Dr nak bukak volume kuat2. heehuu

Nampak macam besar actually baby baru 1.5cm jerr...sebesar butir beras basmathi jer...

During consultation, kene cerita lah segala history mase bersalin kan myra, history pregnancy...harus lah ku cerita bab HB low itu kan...lepaih tu tak pasal2 dapat surat refer ke lab untuk buat blood test sebab Dr mazita nak monitor kali ni hb low lagi tak. ok je lah kan sebab ingatkan juz cucuk kat hujung jari, rupanyaaaa sama macam kat KKIA okeh. Amik setabung pakai jarum panjang. Ape lah nasib diriku tiap kali preggy asek kene amik darah setabung, setabung jer...Result blood test gynae bagitau mase checkup next month...

Caakittt! ntah nape sampai arini rase sakit lagi kat urat tu...

EDD 31/07/2013

Lastly goodie bag dari DEMC...macam2 jenis susu utk ibu hamil ade...mau jadi tukun tiruan kah? den tak minum susu tepung....erksss uwekkk.

Setakat ni blood pressure sume ok, berat NAIK 2kg compared to before preggy! hahah orang lain awal pregnancy kemain berat turun, daku pulak kemain naik dengan jayanye. 49kg sudahh....berapa belas kilo plak lah nak naik kali ni. Agaknye daku memang jenis berat naik jer bila pregnant, ye lah makan selera je mana tak naik...takpe yg penting lepas bersalin tu kannn...mase lepas brsalin myra berjaya dapat berat asal within 3months jer. harap2 yg ni macam tu jugak lah...






Friday, November 30, 2012

Skin's Supplement for Preggy Mom

Eh betul ke tajuk tuh? Eh sukati lah blog ai kann...hikhikhik

Sebenarnya nak citer pasal stretchmark tapi saje taknak letak word strecthmark kat title entry....huhuu

Mase preggy korang ade stretchmark tak kat perut? Ai ade, tapi tak la teruk cuma tetap kelihatan...Bukan lah tak suka stretchmark tuu...sukaaa dan bangga sebab itu lah "tanda" precious i have been carried my baby for more than 9month...Cuma nya kalau boleh takmo bertambah lagi itu "tanda2 kasih sayang"...@_@

Dulu pakai bio oil seawal 3bulan pregnant without miss tapi nipuuu la Bio Oil ni..ade gak stretchmark...

So pregnancy kali ni nak try yg macam Dr Harlina wife Sheikh Muzaffar pakai tuhh baca SINI...Angel Earth Mama Baby Stretch Oil...oil ni dari bahan2 organik dan O Toxins...bagus kan kan kan kan...

Ni haa ghopenye...


Nak pakai Angel earth oil ni bukan sebab semata-mata Dr harlina pon pakai...tapi sebab history pregnancy die ngandungkan Bella dulu...dia gain 30kilos okeh!! takde stretchmark...dia kata laa..kalau dia tipu makna nya tipu la daku...hihiks

Bayangkan yer ai yg gained 17kg ni pon ade stretchmark die naik 30kilo takde...so mak sangat teruja nak try minyak malaikat (Angel Oil) ni...udah beli pon dari Babydash.com..banyak dh survey and banyak jugak online store takde stock maybe sebab minyak ni mahal so dorang amik stock sikit2 jer lepas habis tak restock...harga nya RM120 sebotol 120ml..paling murah dapat RM106...ai pakai jimat2 sebab mahaiii...mwehehehe

So diharapkan takde lah pertambahan stretchmark baru di perut ai ini...tapi bukan takat sapu kat perut je tau mana2 yg korang suka pon boleh, breast, punggung, peha juga bolehhhh...







Thursday, November 29, 2012

Mini Family Day

Last weekend 24-25 Nov 2012, kami sefamilia dan 10keluarga lagi dari MIB buat mini family day ke Bukit Tinggi...
Sebab big bos baru kan tak suka buat outdoor aktiviti camni...jadi nya terpaksa lah kami organize sendiri2 ja...
Seronokkkk sangat dah lama ktorang tak meroyan dan gather2 macam ni..mase bos lama syiokkk sebab dia suka aktiviti keluarga camni...La ni pandai2 lah korang nak buat BBQ ke apa ke buat sendiri hokeh...Segala request tak dilayannnn....Ahaks

Yang join: ai, kak izan, kak ana, kak ani, abg mizi, abg amir, abg mat johor, kak liza, balqis, suria and kak shila...Semua bawak kaum kerabat masing2.....Malas nak cerita tunjuk piccas je la yer...*dasar malas kaedah!


BBQ Time...sampai2 jer terus bakar membakar...Tu laki ai...sape lagi hat paling rajin mestila pak pais...mwahahahah

Sipi2 gambar apartment yg kami booked di Meranti Park Suites...luas, ada peti ais 1 pintu, tv, ruang tamu pon luas. Tu dak myra main dengan kakak2...eksen taknak main dengan budak2 kecik

Entrance Colmar Tropicale, Bukit Tinggi


Big Teddy!!

Dekat Animal Park...Myra suka rabbit orang2 dok geli die mengekek ketawa dapat pegang rabbit.

Check in apartment kul 3petang hari sabtu, sampai2 jer terus makan2...ktorang amalkan kaedah pot luck..macam2 ado...banyakkk sangat makanan...ditambah dengan BBQ lagi...kenyangg kenyangg...
Malamnye acara dinner makan lagi....sembang2 ramai2. actually best sangat dapat kumpul rakan2 ofis bawak keluarga masing2 macam ni...Takde lah terperuk jer kat ofis muka pon sume stress...
Bila gathering macam ni takde bincang hal kerja, layan anak2 jer...
Esoknya pagi2 lagi breakfast nasi lemak, kuewteow, bihun...di sponsor kak ani...best2!
Then buat aktiviti...mula2 aktiviti kanak2 coloring contest kategori bawah 12tahun dengan bawah 6tahun...Myra pon masuk yg die lukis bulat...bulat...bulat tukar2 kaler itu jer...

Pemenang2 coloring contest...

Then sambung aktiviti remaja2 pulak, baling belon ade air, dengan musical chair...Hat mak pak buat aktiviti 'Cari Menantu'..korang google lah sendiri apa game tuh...heheh malas kaedah nak terangkan...

Apekah yg ku bawak sebagai pot luck?? Special hokehhh....

Weehuuu Eskrem Malaysiaa....Ade asam boi dan milo...dua2 laku kejap jer dh licin buat tak banyak sangat pon dalam 30pcs jer...sesambil buat kek sesambil buat aiskrim...inilah hasilnya...

Dah habis semua aktiviti buat tukar2 hadiah pulak...boleh tak iols lupa nak bawak hadiah? pehtu bungkus2 aiskrim pop jadilah hadiah...kihkih ahaks. Yg penting keseronokan....
Dah checkout ktorang pegi ke Colmar Tropicale pulak..jalan2...gerimis2 sikit tapi kejap jer...Gambar kat atas...boleh cerita kemudian gambar kat atas...hantam sajalahhh...

Okeh sudah cukup sudahhhh malas nak transfer gambar2 lagi...ahaks. Cukup ler teww...






Monday, November 26, 2012

We are Expecting our 2nd Junior!

Maybe ade yang dah dapat agak, hahahah aisehhh tak boleh nak rahsia sikit ade jer yg boleh bau2 yer. Kat group FB siap dah kene tembak tepat lagi. Hihih yer Alhamdulillah we are expecting adik Myra la ni...Kalau ikut Babycentre EDD 31 July 2013, kalau ikut Fertility Friend EDD 1 Aug 2013. Beza sehari jer..apa pon EDD bergantung scan by gynae nanti...Harap2 adik baby sihat, kuat dan sempurna sifatnya... moga juga Allah berikan kesihatan padaku pada tahap yg baik...Mase preggy myra dulu umo 24-25 la ni masuk 28 dah...fuhhh beza tuh energy...

Chronologi my 2nd Pregnancy

* Disebabkan ade buat BBT, so sebenarnya dah start check upt seawal 10hari lepas ovulasi which is 5hari sebelum period due. Naik 2line tapi line ke-2 sangat samar2. *Hati dah berbunga riang...
Esoknya check upt lagi masih naik 2line tapi masih samar2
Check lagi dan lagi sampai lah date patutnya period *Bape banyak upt daaa guna untuk check kali ni. Kuikuikui...
* Takpe2 ade upt murah tapi on hari ke-12 lepas ovulasi tu guna Dip n Tell. Alhamdulillah terang sikit dari sebelumnya. Pada pagi hari sepatutnya period guna Sure and Quick plak (juga makin terang). Iols cuma akan beli upt yg boleh detect HCG sebelum period due sahaja sebab nak check awal2 kan. Kalau uols nak check UPT sebelum period due (kes tak sabar macam ai) boleh la beli Dip and Tell, Sure and Quick, Clearblue. Takat ni tu jer yg efficient detect HCG sebelum date expected period.
Brand lain kene check on the date expected period.

DPO11 (day pass ovulation11)...anak panah ade bayang2 2nd line (nampak tak?hehe)..xbape clear maklum lah pakai henpon tua...ni pakai upt Hamilcomel

DPO13...udah makin terang. Ni pakai Sure and Quick


Jeng jeng jeng...Ngidam nak pakai Clearblue...ekekekeke. Ni upt pagi tadi 26.11.2012 - 18days pass ovulation 

UPT yg pertama samar2 sebab human chorionic gonadotropin (hCG) dalam badan baru nak start di produce. So makin lama makin terang line tu sebab HCG sudah makin banyak terhasil.

Kami plan nak start dating scan dengan gynae mase 8 or 10weeks nanti. Dalam hati memang nak continue dengan Dr.Siti kat SALAM sebab dia ade semua history pregnancy dulu. Tapi pak pais dah cakap awal2 nak try DEMC plak kali ni. Kalau kat DEMC maybe akan pilih Dr. Mazita. Tengoklah nanti kalau rase tak serasi dengan Dr.Mazita maybe akan pegi kat Dr.Siti balik. TQ for all the dua dari kawan2, dulu memang plan myra 3tahun baru kuar adik baby..insyaallah akan termakbul impian tu sebab adiknya lahir nanti myra lagi sebulan nak 3tahun Insyaallah...

Actually, agak mencabar nak conceive this 2nd baby. Dan boleh dikatakan ni baby BBT. Mweheheheh..Segalanya dari predict ovulation, aim ovulation, counting days after ovulation...Day by day daku amik suhu, monitor suhu, analyze trend graf BBT, tertunggu2 dan menghitung hari...heheh
Akhirnya lepas 5 cycle barulah berjaya conceive. Sangat berbaloi buat BBT ni... Syukur Alhamdulillah...

Thank you Allah memperkenalkan rakan2 alam maya yang expert BBT ni, terima kasih kak cham, kelly, dan rakan2 BBT lain yg tak jemu menjawab soalan2 daku yg tak habis2. heehuu
Ada jugak kawan2 yg dah dapat predict awal sebab ai tunjuk gambar UPT mula2 tu kat group TTC (sha, ayu, kak cham, syl, pija TQ kerana menyimpan rehsia ini...kehkehkeh).

Bukan taknak share awal2 pada kawan2, cuma Pak Pais cakap tunggu lah betul2 confirm baru bagitau kawan2...So ai taknak menderhaka somi.kehkeh..Lagipun nak tunggu betul2 delay period supaya line tu terang benderang lah lagi...Bila dah confirm, akan ku bagitau seantero dunia. Takde rehsia2 dah.hihih
Mekaseh atas doa2 kalian yaa......Doakan mummy and lil' baby sehat! Sehat bukan gumuks tau. ^__^
Impian nak fully breastfeed this 2nd baby...Moga ada rezeki baby nanti Insyaallah...







Wednesday, November 21, 2012

Wednesday News

Wanna tell the readers some GOOD news...
But not today....
Alang2 tu tunggu lah next week yer...hikhikhik
Tungguuuuu.....


Hahahahaaa saje je kannn....










Tuesday, November 20, 2012

Rabbi Yassir Wala Tu'assir

Moga ada rezeki....
Sangat berharap akan rezeki itu datang....





Thursday, November 8, 2012

OPK (Ovulation Prediction Kit) Dan Cara Mengesan Ovulasi

OPK dan Urine Pregnancy Test (UPT) ni sama jer bentuk dan rupanya...tapi dua2 device ni mempunyai function yg berbeza. OPK untuk mengesan kadar LH dalam badan manakala UPT untuk mengesan level HCG (hormon yg hadir dalam badan) apabila seseorang wanita hamil. Sy ade buat entry berkaitan OPK disini juga: http://shilafaizz.blogspot.com/2012/04/body-basal-temperature-bbt-part-1.html


Ni OPK same je kan dengan UPT? 2line yg sama terang pada OPK menunjukkan tanda +ve senang kata dalam masa 12-48jam anda akan berovulasi.


Info dari Fertility Friends:


Ovulation Prediction Kits detect a surge of LH (luteinizing hormone) in your urine. This is last hormone to peak before ovulation. In most cases, you can expect to ovulate the day following your positive OPK result. You may, however, ovulate later the same day, or the following day.

To maximize your conception chances, keep considering yourself as fertile for several days after seeing a positive OPK result. If you are also checking your temperature and cervical fluid, consider yourself fertile until you also see a sustained thermal shift and cervical fluid has dried up.

OPKs tell you that ovulation is likely imminent and you are most fertile. In most cases, ovulation soon follows after a positive OPK result. A positive OPK result, however, does not indicate ovulation with certainty, nor does it pinpoint your ovulation day to within a narrow timeframe. Only your temperature sign which reflects a rise of progesterone after ovulation, will confirm and pinpoint ovulation for you.

Cara Menggunakan OPK
* Berbeza dengan UPT yg seeloknya diuji pada waktu awal pagi lepas bangun tidur, OPK pula digunakan seeloknya pada waktu petang dan kene puasa minum air selama 3jam. Kalau nak test opk, sy biasenye lepas lunch tu memang tak minum air dulu sebab nak test OPK around pukul 3petang.
Reasonnya: kalau minum air, jumlah air yg terlalu banyak pd pundi kencing boleh membuatkan result opk anda tak accurate.

A positive OPK result, however, does not indicate ovulation with certainty, nor does it pinpoint your ovulation day to within a narrow timeframe. Only your temperature sign which reflects a rise of progesterone after ovulation, will confirm and pinpoint ovulation for you."

Yer betul, kita tak boleh depends semata2 pada OPK untuk mengetahui jangka masa kita berovulasi, tetapi seeloknya digunakan bersama2 BBT (body basal temperature). Hanya dengan tanda dan perubahan suhu badan sahaja together with cervical fluid signs adalah cara paling tepat untuk mengetahui waktu fertile dan ovulation. Jika OPK digunakan bersama-sama BBT, waktu2 fertile dan ovulation tu lebih jelas. Jika tengah TTC, seeloknya digalakkan intercourse pada waktu2 ini tapi kalau tengah buat birth control, sila jauhkan diri anda pada waktu-waktu subur ini. ^_^

Update: Ramai yg kata 'sy tak bersama pada waktu subur tapi tetap ter-eksiden jugak preggy'. Yer, sebab kita hanya agak2 waktu subur tu...kita xtahu bila exactly our fertile days. Cara yg tepat untuk tahu fertile days hanya dengan BBT.





Thursday, November 1, 2012

Tidak Berjaya

Last month masih belum berjaya lagi dan sy masih continue TTC.
Last month tak buat bbt tapi amik suhu lepas dah half cycle. tak do makno aihh kan dh susah nak detect O (ovulation).
So lepas datang miss P on 24th aritu start balik BBT. Please shila bbt dengan disiplin hokeh. So far dh CD8 takde lubang2 lagi graf...syiok je tengok. Yippeeee!!
Balik kg pon bawak termometer.
Tapi yg merisaukan suhu amat rendah start dtg P 36.5 until now, 36.2, 36.1 jer suhu...adekah disebabkan cuaca di KL yg kerap hujan malam2 mengganggu temping?
Hmm...harap2 bulan ni O datang...cervical mucus pon dry...hmmm macam lain macam jer bulan ni.
Optimist, teruskan usaha...dan doa banyak2
And congrates to Syl kerana berjaya conceive last month. Bestnye tengok 2line tuh ;)

Notakaki: To friends yg nak dapatkan OPK test dan Pregnancy Test UPT murah dan dalam kuantiti yg banyak, boleh beli kat SINI yer. Murahhhh.....;)






Thursday, October 25, 2012

Hypnobirthing and Gentle Birthing

Actually dah lame dengar pasal Hypnobirthing dan Gentle Birthing ni. Mase memula dengar dan bila baca pengalaman mommies yg berjaya going thru berbelas jam contraction dengan rileks dan kurang sakit serta ada yg boleh eliminate terus rasa sakit tu macam tak percaya. Boleh ke?? Tipuuu lah....Bersalin kan sakitttt, mane bleh x rasa sakit langsung. Yer sebab itu yg kita dah set kat dalam minda dan dimomokkan dgn pelbagai cerita.

But, when my friend kak Salwa from RH grup berjaya homebirthing anak ke-4 nya secara gentle birth tanpa bantuan nurse, even doctors dan hanya suami nya yg menjadi Doula. Such an amazing birth story!! Baca di SINI yer. Apa yg sy dapat simpulkan, kak salwa dah pecah ketuban dan air ketuban yg keluar berwarna HIJAU bukan kale jernih, meaning that baby nye dah berak dalam perut. Cuba imagine kalau kat hospital, dah tentu doctor akan terus cser kan? But actually, its unnecessary pon...(mesti kene  hentam kalau post kat FB.hehe). Kak salwa melahirkan anaknya 10 JAM selepas ketuban die pecah. Dan baby dilahirkan dengan tangisan yg kuat (sihat). Half waterbirth..heheh waterbirth xjadi. Lepas 3hari check baby and ibu both in good condition Alhamdulillah.

Kenapa sy search pasal Gentle Birthing? Sebab time bersalin dulu, sangat cetek ilmu..even ade buat reserach   pasal breathing technique tapi its not enough. It does help me, but not enough. Sy telah di induced, yes i am overdue tapi heartbeat baby all in good rate, sy pon takde pre-eclampsia (high blood pressure). And going thru the birthing process by induced such a horrible pain. Sekarang ni baru terfikir, why not tak payah induce, biar je sakit tu datang natural...going thru the birthing process with calm, relax and just follow the body cues. Drugs free- no painkiller, no epidural, no frequent VE, Nak bounce kat birth ball ke, nak duduk ke, nobody interfere except gynae assist masa nak melahirkan saja. So im joining Gentle Birth Group Malaysia, SubhanaAllah.....macam2 amazing stories dapat dari situ. Ade one mommy ni Kak Sofya, dah 4kali cser. So after knewing dia pregnant kali ke -5, she decide to have gentle and normal birth for the 5th one or dipanggil VBA4C (vaginal birth after 4 ceasearian) sebab die rase kenapa nak cser lagi?.hehee.. If you ask doctors boleh ke? Not any doctors will take the risk. Fortunately, she just delivered her baby 3 weeks ago by gently and homebirthing, via waterbirth. Subhaanallah...Praised to Allah. Ni kes di Malaysia yer... This is another great stories of gentle birth, among ibu-ibu disekeliling kita in Malaysia ;) serta ini juga cerita seorang Certified Hypnobithing Practitioner Malaysia kak Khadejah.

Emm..banyak lagi amazing gentle birth stories among mommies kat Malaysia ni. Sampaikan sy macam tak percaya ade cerita2 hebat pasal bersalin di sekeliling ni rupanye. Syukur kenal dengan Kak Salwa, Allah menemukan kami pasti ade sebab dan hikmahnye ;). Sy takla aiming macam sifu2 hypnobirthing ni nak homebirth, sy cuma inginkan gentle and drugs free birth.

My Gentle Birthing Wish
Mase sebelum bersalinkan Myra, i do have my birth plan and discussed a bit with gynae, Dr.Siti... at first, i follow my birth plan. Except the induced part sebab xtau sebenarnye boleh je nak decline for induce. Then, bila dorang offer painkiller memang sy refuse sampailah dah 5jam tahan contraction. Dorang kata sy kene ambik sebab sy nampak sangat kesakitan padahal ms tu sy masih boleh tahan the pain. Then sy kalah, huhuu dijab painkiller for 1st time. sangat dizzy, and mengantuk then tertido sejam. Then dorang offer epidural, again i stick to my birth plan NO Epidural. Alhamdulillah, sy berjaya menahan diri dari amik Epidural...mase tu sentiasa motivasi diri sikit je lagi..sikit lagi. Sakit ni boleh ditahan. Then after zohor midwife jab 2nd time painkiller pethidine even im not requesting. Hasilnya lepas bersalin pon masih rasa mamai.

Jadi kalau diizinkan mengandung dan melahirkan lagi, sy mahu mengalami Gentle birthing, belajar hypnobirthing, belajar surges breathing, delay going to the hospital as long as kita monitor pergerakan baby. I want drugs free birthing, avoid episiotomy, and layan surges not in lay down position. Sy mahu sampai2 saja hospital terus nak push....kihkihkih. Tak mau serah diri awal2 macam dulu....cari nahas, bil pon banyak.kekekeke


"My dream is that every woman, everywhere, will know the joy of a truly safe, comfortable and satisfying birth for herself and her baby."                 

~ Marie F. Mongan, Founder of the HypnoBirthing®Institute 








Wednesday, October 24, 2012

Potty Train Myra

Myra dah nak masuk 2tahun 2bulan end of this month. Tapi kami belum pon start Potty Train (PT) die. Mak malass kaedah. Hahah...

But i need to start jugak lah. Chaiyok mummy, chaiyok!!

Starting this weekend, nak start slow2 dengan shi shi (kencing) dulu.

I know she already understand when we communicate with her, it is a matter of training herself. Go myra go...no more diaper okeh!

Plan dah ade nk buat camne... the process flow orang panggil..heheh

Nanti kalau dh berjaya i share with you all yer.






Monday, October 22, 2012

Fenomena Durian Crepe/Pancake

Lately ni kat FB banyak benor yg post pasal Durian Crepe nih. Ade yg order ade jugak yg jadikan sebagai 1 bisnes utk jual doyan crepe.

Sebenarnye dh bertahun2 durian crepe/pancake ni wujud..kat midvalley tu dh lame ade since aku kt matrik uia dah ade dah..tapi boleh tak tak tergerak pon nak try..heuheuu. Dok lalu lalang jer tepi booth die tapi tak pernah beli.

So oleh kerana skrg dok heboh di FB pasal desert nih, ai pon beli... Dah mcm 1 fenomena dah pulak memasing dok cakap pasal doyan crepe...doyan crepe!



Ni ai beli kt booth dalam midvalley on the way nak ke The Gardens tu. Sedappp jugak weh. tak manis, just nice jer bila dimakan. kulit crepe dia tu pon tipisss jer so xrasa la tepung sgt. memang tipis dan kemas. dalam dia ade whipped cream, bawah whipped cream tu ade mashed durian. Macam durian king plak rasenye durian tu, memang durian pure bukan krim durian ke ape. 1 rated 4.5/5. Tu diaa tak mau rate full mark sebab menda ni mahaiii...seketul tu cuma selebar 2jari wanita kurus berharga RM2!! mwahahaha sila makan sikit2 sayang punya pasal kann....






Block

Ni bukan kes block orang kat FB...ni kes kat opis ni sume nak block

Agoda, Booking.com pon dh kene block. Apekehei...susah la nak booking2 gi bercuti kaedahnye...

Ishhhhhhhhh monday morning yg membuatkan hilang mood jer

Eh nak bulan 11 dahhh....

Tak sabar nak gi cuti2 Cameron...heheh gi Cameron je pon...

Tuesday, October 16, 2012

Tanda - Tanda

Jeng jeng jeng...tanda-tanda ape kah? huhuuuu hihiiiii

Saje nak buat spekulasi kannn...

Tunggu minggu depan yer


Ok Bai.



Monday, October 15, 2012

Mertua vs Parent Sendiri

Dah lama nak tulis entry ni kebetulan kak ilot pon buat tapi kisah berlainan.

Nak tanye berapa kerap korang balik rumah mertua dan rumah parents sendiri?

Alkisah la, ade budak opis ni baru kawin..tak la baru sangat, die kawin awal tahun ritu. die tanye selalu ke balik kg mertua? ai cakap la selalu..rumah mak sendiri pon selalu gak walaupun 6jam perjalanan. Boleh dikatakan tiap bulan atau 2bulan sekali wajibbb balik. Lepas tu dia kata rajin nye balik....

Ni bukan kisah rajin tak rajin tapi ni tanggungjawab sebagai anak. Ntah berapa lama lagi lah mak bapak kita tu hidup..kalau ikut suka korang raya baru balik...isk ingat tak sedih ke parents tu teringatkan cucu2 dorang. tengok je lah rupa dorang bila kita balik. Kemain happy jumpa cucu dia kan...

Walaupon kota tinggi tu jauh, tapi Alhamdulillah Allah kurniakan ku dengan suami yg sangat bertimbang rasa. tak pernah setakat ini die menolak kalau diajak balik johor. Dan setiap kali balik johor pasti akan singgah melaka tapi kalau plan nak balik Melaka tidak ler pula pasti balik johor..heheh. Kita kene sedar ye kawan2 ibu bapa atau mertua kita adalah tanggungjawab anak lelaki, suami kita...

Okeh ni cerita kisah biras ai, isteri kepada abang ipar ai yg sulung. Bukan nak bukak pekung di dada tapi rase die macam dah melampau sungguh. sejak ai berkahwin dengan pak pais tak pernah lagi die beraya di Melaka. Tak pernah yer..tiap kali raya mesti akan balik Kelantan. Eh nak cakap yg melampau tu biras ai bukan abang ipar. Abg long rajin jugak balik melaka tengok PIL. Tapi si biras ni takkan ikut, kadang along bawak anak2 je biras tu tak balik pon. Kalau jumpa pon if ade kenduri kawen rumah makcik. Kadang kesian ngan mak mertua ai, nape lah dapat menantu macam tu padahal die dalam pantang 2 anak MIL yg jaga. Tapi anak ke-3 mak tak jaga dah. Hahah rasain pandai2 jaga diri sendiri yer. Tak tau lah apa yg die x puas hati dengan mak, sampai tak mau balik kg.Ape salahnye gili2, raya puasa balik melaka raya haji balik kelantan..ni tak hokeh dua2 raya pon balik kelantan.

Aritu lagi best, kami, and SIL 2 orang pergi rumah along. saja lah nak jalan2...rumah die ya hampunnn...macam gudang siri America Pickers tu haa. Dalam hati, ko buat ape lah..tak keje, takkan langsung tak berkemas. Memang tunggang langgang yer. rumah kita pon xla kemas sangat tapi at least orang boleh duduk. Ni pandai2 kami cari port nak duduk. Hah boleh imagine?Lepas tuuu...die tak mau turun bawah. Die dok bertapa kat bilik atas while adik beradik datang. Boleh gitu? Nasib baik kakak2 ipar jenis mulut baik...lantak lah ko taknak turun sekalipun. Along lah yg rushing2 pi beli makanan, kak ngah tolong buat air, cawan pon bunga rampai, macam2 jenis. Kadang kesiannn tengok Along. Study oversea, keje bagus tapi dapat bini camtu. Kesian hokeh. But in this case, along pon salah gak sebab die tak tegas. Kalau die tegas dengan isteri dan ajak jugak jumpa mak ayah balik kg mesti boleh kan? Kalau die suruh jugak trun adik beradik datang, mesti wife die turun gak kan. Ai tanye anak die yg no.2 mama buat ape kat atas tu? die kate mama tido. MIL cakap selalu dh die buat gitu kalau mak dtg pon same. eeee melampau boleh x ai nak tolong lempang die. Hahah

Kadang rase die tak tau di untung, dulu keje operator kilang je tetiba Along terpikat kat die buat bini. Cuba lah bersyukur dapat suami keje 7-8k sebulan jaga lah rumah elok2 bagi selesa anak2 nk belajar, nak makan. Ni alahaiii sadis tengok nye. Lepas tu dengan mertua die buat kepala batu, tak mau jumpa. Makcik2 belah in law penah dh brain wash die tapi gitu lah jugak. Takde perubahan makin worst ade. Nasib lah dapat mertua baik, takde nak sound2. kalau dapat mak aku, siaplah ko. Hahahah> Agaknye sebab keluarga mertua baik sangat kot die jadi lagu tu. Moga die berubah lah..sampai bila nak macam tu. Tunjuk la contoh yg baik pada anak2. Die kene ingat die pon ade anak lelaki...nanti kalau anak die buat cmtu jugak rasainnn...


Notakaki: Hidup ni bagai roda, kadang kita diatas, kadang kita dibawah.




Tuesday, October 9, 2012

Buah Hati Teman Bergaduh Chenta Hati Mak


Asek cerita pasal mak jer...buhsan kan readers2 kesayangan ai..
Meh nak tayang anak dara ai yg ala2 Yoon Eun-Hye pelakon korea ittew....kehkehkeh
Ikat rambut pon dah ala2 dalam citer korea jer...
Ayah yg ikatkan rambut gitu ler jadinyeee....


Ok bai. Mak sentap arini ade orang asek tak puas hati je dengan mak. Ape ntah masalah die...




Monday, October 8, 2012

Keje On Weekend

Huwaaaa hakak kene join program nan satu ini...
BCM - Business continuity Management ni dibuat utk prepare if anything disaster happen to the office building where we work, so akan ade back up supaya business atau kerja2 yg critical contohnya clearkan duit2 customer yg dorang invest atau apa2 je lah yg critical. Okeh ni lah naseb keje bank yer..kalau bangunan tempat keje kami terbakar takdo makna kami boleh balik rumah pd hari kejadian hokeh...
ktorg kene pegi alternate office which is for MIB alternate office kat bangi. So kene continue critical2 business function macam trading duit customer, beli commodity utk sale purchase transaction... Yer lah customer bukan kira bangunan terbakar ke, kene rompak ke, yg customer tau nak guna duit dorang kan.
This BCM activity adelah utk test system function, segala pc dan printer dan scanner berfungsi ke tidak, kalau x berfungsi tetiba system kene ade alternatif lain nak buat apa asalkan transaction tu boleh diteruskan no matter what...

Hakak tak suka join activities on Saturday ape lagi Sunday...weekend is the time for my family... Tapi terpaksa sangat2 kene buat BCP ni sabtu lepas..Sian Myra BFF hakak tu...Mami asek keje jer..seb baik laki hakak tak keje sabtu lepas, kalau x sape nk jaga Myra...


Thursday, October 4, 2012

Wanita Tanpa Rahim

Eh eh hakak sedih la pepetang nih...
Tadi borak2 ngan kawan RH..tetiba die citer kawan die nak amik ubat galakkan susu sebab die ade amik anak angkat.
Pehtu die tanye ade kaitan tak penghasilan susu dengan rahim?
Aku tanye kenapa a***y?
Die kate kawan die nama w**i ni dilahirkan takde rahim..so die tak penah datang period. Jadi nye kwn die tanye ade kaitan ke takde rahim dgn hasilkan susu coz dh sebulan amik pil takde perubahan apa pon
Allahuakbar...
kawan ni siap tunjuk video w**i...terus bergenang ayaq mata...sedihh tau aku ni TTC sekurangnye dah ade sorang zuriat...
Kalau kawan2 yg lom ade anak tengah TTC pon sekurangnye korang ade rahim so boleh keep trying moga2 lekat nanti..
Cuba bayangkan orang yg takde rahim? guane lah die nak ade zuriat sendiri...*terus teringat cerekarama "Wanita Tanpa Rahim" lakonan Ija
dalam vidoe tu w**i citer, lepas spm mak die bawak pi jumpa doktor pakar dan doktor pakar sahkan die dilahirkan tanpa rahim so nothing can be done for to get pregnant unless die buat pemindahan rahim yg kedengaran impossible.
Lepas jumpa doktor mak w**i kata takyah la kawin, dok je dgn mak sampai tua. Tapi w**i cakap die pon teringin macam org lain, nak rasa bercinta...berumahtangga..ade suami
Salute sangat kat husband die dapat terima kekurangan dia yg jarang ade kat orang lain... Sobsobs terasa kerdilnya diri ni..dok merungut sedangkan kat luar sana ade orang lagi teruk diuji T______T

Tak pernah come accross akan ade wanita tanpa rahim...satu organ yg sangat penting untuk kewujudan zuriat... Subhanaallah, hanya Allah Maha Mengetahui akan hikmah disebalik ujian yg Dia berikan pada hamba-hambaNya. Jadi banyak2 kan bersyukur ye kawan2...Allah bagi macam2 kat kita..jangan sampai kita kufur nikmat.



Monday, October 1, 2012

Doctor Siapa Kah Hospital Mana Kah?

All this while kan checkup Myra kat DEMC, Shah Alam alkisah hakak malas nk cuti weekdays kalau checkup kat KK. Myra penah kene warded kat demc mase diserang broncho, so hakak dh jatuh chenta kat hospital tu. Very nice...Paed and nurse sangat baik. So sejak itu ai bercita-cita nak bersalin kat demc kalau ngandung lagi. Bace review kawan2 yg penah brsalin kat demc pon ok...setelah buat survey rasenye berkenan kat Dr Mazita (O&G) if buat consultation pregnancy nanti.

Tapi kan, actually ku syg and suka Dr Siti Mariam gynae yg sambut myra lahir kat Shah Alam Specialist (SALAM) dulu... Suka sgt dgn Dr Siti ni..Polite, muka lembut, baik, Islamic (sebelum proses nak deliver Dr siap bacekan doa semua supaya selamat dan mudah semuanya), and banyak bantu mase proses melahirkan tu. Yg penting jahitan episiotomy Dr Siti cantekkk...ekekeke. So guane eh? Hospital best atau gynae pilihan hati? SALAM bukan lah tak best, best juga tapi tak leh pilih2 menu macam dok DEMC.ekekekeke

So last week tergerak nak bukak website SALAM...eh eh website dorang dh baru...check2 delivery packages same jugak macam last 2years. Tengok2 ward dorg, deluxe and suite dah di renovate...nampak lain sket berbanding dulu. Lagi lawo...hmmm bukak2 bahagian specialist, nampak gambar Dr Siti...alaaa rindu kat Dr siti la plak! terus berbelah bagi nak checkup demc ke salam...demc ke salam...hmmm fening plak mak jemah mikir.

Haa ni la gynae sy mase preggy dan sambut kelahiran Myra..Dr Siti Mariam

Eh eh citer2 macam lah dh preggy...kuikuikui. Kan elok sediakan payung sebelum hujan kan...heheh. Belum hokeh hakak belum preggy... Misi lom berjaya lagi... Moga cepat2 lah preggy anak ke-2... By that time baru decide lah nak sambung ke SALAM atau DEMC pulak...

Psstt...doa kan saye cepat2 preggy lagi yek...tak sabar nak bagi Myra adek...kuikuikui


Tuesday, September 25, 2012

Future Plan T.A.N.A.H

Seronok baca blog one of my fren...lepas Master skrg sambung Phd plak... i salute you lah wahida...huhuu. Dengan anak and family lagi...tak lame lagi dapat pangkat Dr la...aku tumpang bangga!
kalau aku nak sambung blaja, tak tau lah boleh habis ke tak..tahap otak tepu dah ni...heuheuuu
Sebenarnya semua bergantung pada semangat kan..kalau kita betul2 nak mesti boleh..
Masalahnya aku ni malasssss....hahahah

Same jugak macam orang tanya macam mana aku buat baking part time? Sempat ke balik keje...bila rehat?
I fall in love with baking....so ketepikan soal penat tu..lagipun bukan tetiap hari ade order...aku limitkan order mana larat je takde lah balun semua order amik sampai jadi zombie tak tido...
Ade jugak yg tanye 'shila baking sebab nak tambah duit bantu suami eh?'
Aigoooo hakak baking ni sebab minat dek...bukan nak bantu suami (masih lagi paw duit pak pais ni), somemore hakak ade kerja tetap dah kan...ade pendapatan sendiri...duit baking kebanyakan nya disimpan dan sopping...mwehehehe
Aritu hasil baking dapat la beli mesin manual buat shell cheesetart..senang keje hakak. Paling malas nak kebek shell tart tu lah bila ade mesin ni cepat siap...

Okeh nak sambung pasal future plan...bila tengok wahida one step further sambung Phd, aku tertanya pada diri sendiri...apa plan aku eh? wahida dah siap dh plan nak jadi Dr, Prof...aku?? nak sambumng blaja memamng tak la...malasss nak bukak buku. hahah sekarang baru ko nak pikir kan...but its better than never kann...

Ok lah hakak and pak pais dah lame plan nak beli tanah...all this while kami masih argue nak duduk mana bila tua2 nanti...kami takmo duduk Setia Alam boleh? sebab tak boleh tanam pokok doyan, pelam dan rambutan..takat tanah sekangkang kera tu pokok pandan ngan serai je lah mampu tanam...Rumah setia alam tu nanti mungkin akan diberikan pada anak atau jual...tengok lah mana yg menguntungkan...hehehee

So sebab masih belum dapat kata putus nak stay mana agenda cari tanah untuk dibina rumah pon tergendala...mane tak nye, hakak punya syarat macam2..taknak kampung sangat, mesti ade shopping complex at least jusco, ade kedai baking senang nak baking nanti, sebelah2 mesti ade jiran taknak rumah kita sebijik jauhhhh baru ade rumah lagi. scary okeh...senang kate kategori pekan lah...Dalam list kami mungkin consider Seremban, Melaka atau Meru. Sebenarnya aku nak kat johor...huhuu. Tapi pak pais kata nanti anak2 jauh nak balik..elehh macam lah anak2 tu keje kat kl..kot la dorg keje kat johor camno? Kami mencari tanah around 4000 kaki persegi at least

Bila baca blog wahida, aku trus bersemangat balik nak berusaha mencari tanah ni...right now aku eligible for 350k financing staff rate from Mebeng...so kene cari around that value gak lah...Kat Meru ni boleh dapat insyaallah, cuma tak sure samada Meru is the right choice or tak..Meru pon dekat dgn setia alam, dekat ngan tesco, giant, setia city mall..so bukan kategori kampung kan...heheh. Ade tanah tu jiran2 memang dah ade...ade 1 tanah kosong utk buat banglo...banglo bagi kami lah kan...kami nak panggil rumah kami istana pon boleh kannn....^.^

Semoga segala perancangan kami dipermudahkan....mula2 thinking of nak beli MPV or kete lagi 1, but bila pikir2 landed property makin mahal...buat apa kumpul kereta banyak2 yg mempunyai depreciation value sedangkan boleh beli tanah yg value sentiasa naik? kalau hold lagi 5tahun akan datang ntah berapa plak value tanah tu. Nanti tak mampu nak beli... So kita teruskan misi mencari tanah hokey...Nanti sikit2 kumpul duit utk bina rumah idaman plak...sesambil tu dah boleh tanam pokok2 doyan, rambutan, pulasan, pelam...bila start duduk nanti pokok2 tu dh mendatangkan hasil ye dak? *Wahhhh verangann no.1!



Friday, September 14, 2012

My 2 years Old BFF

Who is your BFF?
My daughter is my BFF...heheh


Tengah main Ipad..belajar ABC...takyah ajar sebab dh ade siap suara ajar satu2 huruf..heheh

At her age, dia dah mula pandai ekspresikan emosi dia..contohnya suka, sayang, marah...
Dia selalu cakap 'ammi..ammi..ayangg...ayangg' Maksud dia "mami...nak sayang.." Atau pon "ammi...tiss..tiss" maksudnya "mami...nak kiss"

Seronok melayan dia bercakap sekarang..tetiap hari lepas amik dia dari nursery...
Mesti soklan sama akan hakak tanya
Me: Myra mamam apa tadi?
Myra: Mamam...
Me: Myra mam fish ke chicken?
Myra: Fish !!
Banyak kawan tak?
Myra: Abang..kakak,...baby

Abang..kakak tu since dia 1 tahun setengah memang dh clear die sebut...Ammi nak dekat 2tahun baru die bleh sebut betul...Bila borak pasal school dia lawak pon ada..tak taula dia cuma ikut ape yg mami die cakap atau die memang maksud kan...
Kat school kan, ade sorang budak lelaki yg myra tak suka..anti betul dengan budak tu tak tau kenapa...
Budak lelaki tu lebih muda dari myra, tetiap pagi dia akan 'sambut' myra kat pintu nursery..
Myra tak suka kot die menyibuk kat pintu tu...eh tapi kalau budak lain takpe pulak die marah...Myra siap angkat tangan lagi macam nak babab
Myra hang jangan nak buat hal ok..jgn nak pukul anak org..mummy budak tu dah la lagi besar dari mami 2x ganda...
kang die gtau mami dia haaa sapa nak jawab....

Assistant mami...tolong susun2 acuan...Rasanya 5tahun lagi boleh dh diharap buat sebiji kek nih...mweheheheh





Wednesday, September 12, 2012

A Thing Money Can't Buy

Tak ingat la sejak bila sy follow reality show Giuliana and Bill kat channel Diva astro tu..korang follow tak penah tengok tak atau tak pernah tengok?
Ai tau kak ilot follow...heheh

Giuliana ni host rancangan E! news dan hasben dia Bill adalah pemenang reality show The Apprentice Donuld Trump tuh. Dorang berjumpa mase Giuliana interview Bill dalam satu rancangan mase tu lah bermula nya bibit2 percintaan...cewahhh. Okeh yg buatkan sy follow rancangan ni sebab reality show ni lain dr yg lain2 sebab dorang bukan artis macam The Kardashians tuh...then, yg buatkan tertarik nak follow sebab how hard they tried to conceive to have their own baby...G ade masalah fertility so banyak lah treatment dia buat tanpa putus asa sebab nak kan zuriat sendiri...G penah miscarriage 2kali...

Sy memfollow rancangan dorang since dorang baru kawin, trying conceive, buat IUI, buat IVF sebanyak 3kali. Then, unfortunately mase G and Bill nak try IVF for the 3rd time, gynae dia suruh buat mamogram dulu...And the result is G memang ade kanser..breast cancer. Masa tuh sedih sangattt...menitik2 air mata ai tengok that episode..seperti sama2 terasa hancurnya hati ni bila mana teramat sangat nakkan baby tapi dapat pulak berita dapat breast cancer...sedihhh woo episode tu ulang2 tengok pon tetaplah hakak gheyau... Lagi2 masa mak dan ayah dia cakap kenapa terlalu sukar hidup yg G perlu lalui..

Tapi G ni very positive person, have a great family yg sangat support dia dimasa2 sukar ni...Doc advise untuk keluarkan sel cancer tu without membuang payudara or mastektomi..Tapi G kata dia tak mau mengulangi proses yg pahit dan menyakitkan tu berulang kali..what if dia buang sel cancer now, tapi after 5 years cancer tu berulang balik?? Then, G buat 1 keputusan yg sangat besar dalam hidup dia dan Bill...G decide buat mastektomi..double mastectomy iaitu membuang kedua-dua payudara dia...After jer episode tu habis, G and Bill consult balik gynae dorang macam mana nk pregnant lagi.Tapi doc suruh rehat about 3-5years sebab bila pregnant hormon pregnancy tu akan menyebabkan sell2 cancer boleh aktif balik..so untuk nyawa G doc advise jangan pregnant buat masa terdekat. Tapi G and Bill tak setuju..nak jugak baby..tak boleh tunggu 3-5tahun lagi sebab G pon dah 34tahun...

Lepas tu, dapat tau dorang decide amik surrogate mother yg direcommend by doctor dorang...Tang tu orang Islam tak boleh naa...ibu2 tumpang ni haram...mat saleh tak pa la. Okeh sambung balik, Bab ibu tumpang utk baby G and Bill tu tak pasti wanita tu hanya ibu tumpang semata dengan benih dia dan sperm Bill atau pon sperm Bill and ovum G disatukan dalam rahim surrogate mother..That one, hakak tak pasti...on 29Aug 2012 ritu baby G and Bill dah selamatkan dilahirkan...dapat baby boy..Ai sebak hokeh...sebakkk...sebab dari awal follow citer dorang, follow tiap kesusahan dorang nak conceive tu...sampai dorang akhirnya berjaya dapat baby 'sendiri'...So happy for both G and Bill...teringin nak tengok gamba little Edward yg belum di expose kepada public lagi...

Picca dari google masa baby shower...

From that reality show, i learn something...some people dilimpahkan kemewahan harta benda macam G and Bill, takde masalah kewangan maybe macam Dato' Siti, rumah gedebuk besar..kereta tah bape biji...tapi there's something a money cannot buy..that is CHILD...anak tak boleh dibeli dengan wang ringgit..pengalaman mengandung dan melahirkan tu tak dapat dibeli dengan wang ringgit...Ok, maybe partly G and Bill boleh beli dengan membayar surrogate mother tu sekian2 juta dollar ke kan tapi G tak dapat rasa nikmat mengandung dan melahirkan tu...satu pengalaman yg sangat indah yg hanya ibu2 penah rasa... Bukan sy nak membangga diri sebab dah dikurniakan anak...Tidakkkk...Cuma nak melahirkan perasaan jer dalam hidup ni kita takkan dapat semuanya...maybe kita kurang part ni, kita lebih part lain. kita tak kaya harta tapi kita kaya anak...Atau hidup kita tak mewah tapi ada anak sebagai penyeri hidup rumahtangga..Maybe kita takda anak lagi tapi wang ringgit tu nak beli apa2 senang jer boleh beli... Jadi, jangan hanya mengeluh kenapa kita tak dapat ni, tak dapat tu, tapi kene muhasabah diri balik kita dh usaha ke betul2? Allah takkan memberi ujian di luar batas kemampuan manusia...Sy ade kawan yg menunggu 7-8tahun untuk memiliki zuriat...Akhirnya pada tahun ke-8 perkahwinan dia dikurniakan anak pertama...Jadi kalau kita belum dikurniakan zuriat, bersabar dan usaha lah consult doctor dan sebagainya...doa banyak2 pada Allah...Insyaallah, moga suatu hari malaikat mengangkat doa kita dan Allah dengar.



Friday, September 7, 2012

Myra Turns 2 Years Old

Alhamdulillah dah 2tahun dah anak mami dan ayah...Syukur Ya Rabb.

Maleh nak citer panjang lebar..On 31st Aug 2012 last Friday, we celebrate her 2nd birthday with families, teachers and close neighbours. Eh apesal hakak speaking spekong nih?? Almaklum dh lame tak hapdet blog kerojeee memanjang, ter-biase cakap omputih dah..kihkihkih

wokeh lah, tengoklah gamba2 yg tak seberapa nih...tak sempat nak snap pic banyak2 sebab hakak bizi layan tetamu kekdahnye...zasss layannn!



Kek ni hakak buat sendiri dengan hasil air tangan hakak tau...This is Russian Black and White cake..meh kita close-up sikittt...cantek tak hakak deco?? hihiii

Sesambil masak, sesambil hakak buat kek ni...Jadilah ini hasilnyeee...

Aritu masak simple2 jer, spagheti olio aglio, baked penned cheese, nasi impit daging dendeng + serunding, buat chocolate cheesetarts, mashed potato with gravy, coleslow, ayam goreng bersalut tepung Ayamas, ade buah, air macam2 jenis.

Cikgu Myra yg pompuan tuh, sorang lagi tak nampak..main snapppp jer hakak nih. hahah!

Puding Roti bakar wan melaka buat, tengah2 choc cheesetart mami myra bikin, bawah sekali kuih koci wan melaka jugak buat...time kaseh wan...

Adik beradik pak pais semua datang, atuk wan melaka datang, mak myra pon datang dari johor. Adik beradik ai tak datang lah jauh kann memasing kat johor. Sambutan nye sederhana tapi meriah...Alhamdulillah, Syukur Ya Allah kerana kami dipanjangkan umur kami untuk sama2 menyambut ulangtahun puteri kami lagi...




 

Thursday, September 6, 2012

Jeng Jeng Jeng Muncul Kembali !!

Sedar tak sedar ghopenye dh hampir 3bulan hakak tak update blog ni uols...ya ampunnnn

Eh iols ade je tau nak hapdet cerita ceriti tapi blog ni macam anti dengan iols jer tiap kali update tak boleh save tak leh publish lame2 iols pon malassss nak hapdet sampai lah dah 3bulan. kikikii

Memula recall cerita paling terbaruuuu...Myra dah genap pon 2tahun...yeayyy!! Makin banyak bercakap, kekadang tak paham jugak die cakap ape...bila tak paham die marah...hahahahaaa. For now, she called me 'ammi...ammi...' so cute! hehee...Happy 2nd Birthday laling. Semoga sihat selalu, jadi anak bijak dan solehah, berjaya dunia akhirat yo...

Nanti iols khatamkan entry2 kat blog korang yer..lame dh tak blogging..mak bizi hamat k...

Thursday, June 21, 2012

Short Entry - Hanoi, Vietnam Trip 16-18 June 2012

Assalamualaikum my beloved frens and silent readers...ekekekeke

Short entry je yek...lame dh blog ni bersawang labah2....

Mak jemah bizi laaa...dengan baking especially...Alhamdulillah masih ade rezki even sesikit...This week ade big project one customer nak order birthday cake for her kids kek nombor 1 dan nombor 4...debar2 sebab 1st time buat nie kek nombor2 ni...macam2 google about decoration. The rest, cake2 yg ai biase jual lah, choc moist, caramel cake, brownies cheese and cheese tarts.

And, last week kami bertiga bercuti ke Hanoi, Vietnam..just a short trip 3days 2nights only....seronokkk even salah timing sekarang tengah summer daaa...hakhakhak.

Nanti ai post gamba2 yer...kene copy from ipad, and henpon camera...

Dadaaa....nantikan gambar2 kami dari Hanoi...*entah bila la nak upload..kihkihkih

Monday, May 28, 2012

New Cake In The List

Alhamdulillah, bermula dari minat akhirnya jadi sumber pendapatan sampingan...

Bermula dengan menjual Kek Karamel dan Choc Moist Cake, now sy menjual juga Lemon Cream Cheese Rainbow Cake dan Russian Black and White Cake...lets cekidout!

Depan: Lemon CC Rainbow Cake
Belakang Russian Black n White Cake (RBW)

gambar ni dari blog cikgu baking sy...http://kakzusemanisgula.blogspot.com/


Russian Black and White Choc Cake...mabelessss!! series sangat sedapp



Kek Karamel...

Kalau berminat nak buat tempahan, just sms me yer: 014-9786771. tenkiu !!


Wednesday, May 23, 2012

Belasungkawa...Dia Pergi Jua Akhirnya...

Pagi tadi terbaca update Kak Moon di FB...Norma telah pulang ke rahmatullah pada jam 1 pagi tadi...Innalillahi Wa Inna Ilaihiroji'un...arwah berusia 26tahun menderita kanser otak stage 4, akhirnya Norma kembali pada Sang Pencipta....*teringat2 si kecil Rafiq yg comel...Tabah ye Kak Moon and Talib sefamily...

http://miera301.blogspot.com/2012/05/norma-telah-pergi-buat-selamanya.html




Monday, May 21, 2012

Jodoh...

Terbaca entry kak ilot pasal sambutan Hari Ibu...*sekarang baru nak cerita...

Mase Ahad 13 Mei tu kami kat kg Melaka..bangun2 dikejutkan oleh suara ayah Myra dan gelak2 myra...mami bukak mata jer ayah myra trus wish Selamat Hari Ibu... *nampak sangat laki bangun dulu kannnn....

Myra belum pandai wish lagi, so die kiss mami jer...tapi nan ado makan2 kat Nandos macam kak ilot...pak pais buat dek jah. Iols tak kisah, yg penting die ingat nak wish kaedahnye...hehee

Tetiba nak setuju plak dengan kak ilot, macam mane laki kita pon kene bersyukur biar tak banyak harta tapi kaya kasih sayang...Biar pun pak pais tak bleh bagi duit ber ribu riba tiap bulan tapi die ringan tulang kat rumah...basuh pinggan, basuh baju, cebok anak berak, mandikan anak, mintak belikan groceries, sapu rumah, kemas rumah sume boleh...tak de isu 'tu keje pompuan..lelaki tak boleh buat keje rumah". Alhamdulillah sekurang nye ringan sikit beban2 nak buat keje rumah..

Penah dengar jugak si suami tak pernah pon buatkan susu anak atau mandikan anak dari anak kecik sampai lah dah skolah ...* dah sekolah opkos kene mandi sendiri ye dak? since myra 3bulan, pak pais dah belajar mandikan ank dia...sebab tu myra sebut 'ayah' dulu berbanding mami...apekah?? mami dah start mandikan sejak umo seminggu lagi...*myra belum reti lagi sebut mami...iskiskisk

Dan tak pernah jugak pak pais sekat iols nak beli apa2...kaedahnye iols keje dan duit tu duit iols...ai bebas nak belanje dan beli apa yg dikehendaki...rumah2, kereta dan segala big expenses pak pais bayar..ai cuma bayar nursery myra sajer kaedahnye ai keje...saje gunakan logik akal kalau ai tak keje, dah tentu tak payah bayar nursery..so sebabkan ai nak keje so ai la bayar nursery...Ade yg mempertikaikan, suami kene bayar semua...sukati korang la...kan suami korang dan rumahtangga korang...hakhakhak. Ado aku kesah? Yang penting pak pais tak suka marah2, lambat ke ape gitu je lah die...cuba kalau die yg lambat dah tentu ai  membebel patploh lori..kihkih. Cumaaa...pak pais tak reti masak....sungguh sangat betul2 tak reti. Ke saje buat tak reti iols pon tak tau.. seb baik iols suka masak kalau tak sila order kat kedai hari2 okeh. Romantik pon idak...hmmmm

Jadinye, suami tu ade pro and cons...uniknya jodoh yg Allah beri..rajin tak bape kaya, kaya tak bape rajin, rajin tak bape romantik, romantik tak kaya pemalas, tak romantik miskin pemalas plak tuh tak boleh dibuat laki la weh! kuikuikuikui...yang penting iman ada di dada...;)



Wednesday, May 16, 2012

I Am Ready


Sy kan terhinginnnn sangat nak begini lagi...


*Ops cekci! perut orang ni sah2 bukan perut ai yer..perut ai kalau preggy buruks, stretchmark merata...heheee


Dan sy juga terhinginnnn sangat nak ni....

Alololooo...comey2...
Best jugak kalau kali ni blue color...if pink lagi pon syukur...


Kawan2, doakan sy cepat2 preggy yer...tak sabar nak melalui pregnancy journey once again...rase contraction mase bersalin...sakit tapi nikmat! cannot describe how's the feeling bila baby keluar tu...nak BF semula...semua2 lah nak rase pengalaman enjoy, cramp2 kaki, bengkak kaki, baby kicking, baby hiccups, sakit kene jahit lagi...erkks...;)




Thursday, April 26, 2012

Body Basal Temperature (BBT) - Part 1

Okeh sekarang ahkak giat ber-bbt...apekah bbt? macam bbm kat blackberry kah? no..no...BBT is Body Basal Temperature, singkatan nye kita amik suhu badan tiap hari celik2 je mata trus amik termometer masuk lam mulut, rekod suhu tu..ingat lam kepala pon takpe sampai opis baru masuk FF (fertility friend) baru rekodkan...Yes, nak senang rekod trus dalam FF sebab FF akan siap buatkan graf untuk kita...ni contoh ai punya..http://www.fertilityfriend.com/ttc/

Ai ber-bbt sebab nak TTC...moga ade rezki tahun depan...bagusnye BBT ni kita boleh kenal tubuh badan sendiri dengan lebih detail lagi2 reproduktif sistem kita..BBT jugak boleh digunakan kalau nak jarakkan kehamilan so bukan TTC saje...so bila nampak suhu tu ala2 naik2 nak ovulate elakkan la bersama...gitu lah singkatan nye...Ni plak info yg lebih detail dari sis Kelly.

Langkah2 awal untuk berBBT..

1)  mula2 sekali mesti nak kena ada thermometer. Sebaiknya gunakan yang digital dan adalah lebih bagus yang specific untuk BBT  sebab ianya lebih tepat kerana mempunyai 2 digit selepas titik perpuluhan. Walau bagaimanapun digital thermometer yang biasa masih boleh diguna pakai cuma ketepatannya agak berkurangan sedikit. Jika  thermometer classic ( kaca) pula yang digunakan, thermometer hendaklah digoncang setiap malam sebelum tidur. Ini untuk memastikan raksa dalam thermometer tersebut akan kembali ke tempat asal.


2)mulakan ambil suhu pada hari pertama datang period. Hari pertama (cd1) biasanya diambil kira bila darah period dah flow bukan spotting.

3)ambil suhu sejurus bangun tidur sebelum lakukan sebarang aktiviti termasuk bercakap. Bermakna buka je mata terus ambil suhu. Dan sebaiknya thermometer diletakkan berdekatan dengan tempat tidur, supaya mudah nak ambil.

4)pastikan tidur cukup sekurang2nya 3 jam dan cuba disiplinkan diri untuk ambil suhu pada waktu yang sama setiap hari. Kalau dapat set alarm lagi bagus. Tapi kalau setakat terawal atau terkurang setengah jam, suhu masih boleh diguna pakai.
Selain dari ambil suhu, vaginal discharge/lendir faraj atau lebih dikenali sebagai cervical mucus harus dipantau juga untuk membantu mengenal pasti hari ovulasi yang lebih tepat. Terdapat 5 jenis cervical mucus yang harus dikenal pasti dan dicatat:

Dry= kering
Creamy= berwarna agak keputihan dan likat seakan mayonis
Sticky= berwarna jernih tapi melekat2 seakan gam
watery= struktur yang agak cair dalam kuantiti yang banyak
Eggwhite= berwarna jernih, seakan putih telur dan boleh diregangkan beberapa cm tanpa putus dengan jari.

Cara untuk mengenal pasti cervical mucus:
selepas buang air dalam toilet, gunakan tisu untuk lap vagina. Perhatikan struktur, kuantiti juga warna cervical mucus tersebut.
Ataupun boleh guna jari yang bersih dan masukkan dalam vagina. Elakkan check cervical mucus sejurus selepas BD/ bersama suami untuk mengelakkan kekeliruan diantara cervical mucus atau lebihan semen.

Ni pulak finding dari rakan yg dah lame ber-BBT...beliau berjaya dapat baby ke-2 hasil BBT setelah 5tahun menunggu.
PERTAMA:
walaupun kita period tidak bermakna bulan tu kita ovulate / ada telur. maknanya kita period 'kosong'.. tanpa telur. biasanya kes ni dikaitkan dgn 'low progesterone'. myluv lah salah sorangnye. hehehee...
KEDUA:
selepas ovulate dipanggil DPO (day pass ovulate). setiap orang mempunyai tarikh DPO yg berbeza. ada yg 10 hari. ada yang 13 hari. myluv jenis 12 dan 13 hari. (selepas 13 hari DPO, suhu jatuh bawah line merah.. keesokkannya period) bagaimanapun.. sekiranya anda period sebelum 10 DPO.. menunjukkan anda menghadapi masalah dlm rahim. so far, kawan2 myluv hnya ada 1 yg pernah mengalami 9DPO. terus refer gynea.
KETIGA:
kita tak semestinya ovulate pada hari ke 14 atau 15. ada yg ovulate hari ke 20, 29 atau 30. malah ada yang ovulate hari ke 40. sebab tu ramai fikir dah delay. tapi sebenarnya belum ovulate p0nnnn... sebagai contoh myluv bulan october lepas ovulate pada hari ke 23.
KEEMPAT:
sekiranya anda mengalami sehingga 16 DPO.. tapi tak period lagi. sila buat UPT. saya boleh jangka anda sudah hamil.. best kan? on DPO16, dikira baru sehari delay. sebab paling lama orang tak period pun on DPO15.

BBT lebih bagus jika dibuat bersama-sama OPK...kira macam kembar lah mereka ni. OPK ni ovulation predictor kit, untuk mengesan dengan lebih tepat bila badan kita mengeluarkan hormon luteinizing (LH). bila LH ni dikeluarkan oleh badan, kita akan ovulate atau ovari kita mengeluarkan ovum dalam masa 24-48jam.
Ovari hanya mengeluarkan ovum sekali sahaja sebulan, ade yg 2-3bulan sekali...jika anda benar2 ingin hamil sangat syg kan kalau trlepas waktu2 ovum keluar tu...
"Hari ovulasi seseorang wanita berlansung antara 1 – 3 hari sahaja,ketepatan mengesan ovulasi amat membantu jika pasangan yang benar2 serious ingin hamil.

Terdapat beberapa kaedah untuk menentukan kesuburan wanita.Kini wanita boleh mengesan hari ovulasi dengan lebih efektif dan tepat berbanding kaedah asas BBT.Ovulation Prediction Kits (OPK) dapat membantu seseorang wanita untuk mengesan hari ovulasi wanita hampir 100% tepat.

Pengunaan alat ini dapat membantu bukan sahaja yang ingin hamil tetapi juga yang ingin merancang lebih2 lagi pasangan yang tinggal berasingan dan bertemu sekali sekala disebabkan kerjaya atau melanjutkan pelajaran.OPK boleh dibeli di farmasi."

Ni OPK strip ai selame 2hari...cycle day (CD) 15 dan CD 16...owh sungguh seronok nampak 2 line yg kuar sama terang nih. Ni bukan UPT yer...ni OPK...;)

OPK CD15 dan OPK CD16...

Tuesday, April 24, 2012

Attoiii.....Atitttt...

now, myra dh makin bnyk vocab..suke mummy even kebanyakan dr ape yg die cakap tu bahasa german...kuikui. Lately die dh pandai ckp camni 'atittt...' or 'attoiiii' hahahaaa 'atitt' is sakit and 'attoii' is adoi.. pantang la tersinggul sikit ke or kene sikit ke sokmo la atittt...attoiii. belum lagi klu betul2 jatuh meraung la atitttt. ces! monday next week nk pi check up dengan Dr Roliza, bayangkn time kene injek die jerit kuat2 'ATTIITT....' huhuhuu And, ade 1 masalah la...myra kt rumah tak notty tau..tengok tv, and main2 sendiri...tapi kalau bawak die keluar contohnye shopping complex ke..hadoyaiiii kemain ligat lagi...pening mak! die macam ade tenaga ultraman plak macam x reti penat. lari sane sini, kita kejar makin die lari laju2. cubit je kaki die tu...bila brdukung jadi macam ulat seboleh2 nak turun. sabor2...

Thursday, April 19, 2012

Yeayyyy My Other Half Sudah Pulang!

Alhamdulillah...suamiku selamat tiba di Malaysia...
Dan, ai dengan berani tak berapa berani decide nak pi amik kat KLIA...ekceli..daku ni mane penah drive sendiri ke KLIA..selalu kemane2 ditemani pak pais...Tapi sebabkan eksaited nak jumpa pak pais yg terpisah selama 10hari (wekkk macamla 10bulan...haha), ai amik cuti dan decide drive sendiri ke KLIA dengan dak myra...

Yehuuuu alhamdulillah..tak sesat dan berjaya juga ke KLIA sendiri...huhuu en.somi takdak kene lah blajar berdikari kan...kuar rumah 1.45 sampai klia kul 2.30 petang...
Memula risau sesat jer...almaklumlah...ai terkenal dengan kesesatannye...pegi Mebeng Akademi kat Bangi yg dah berpuluh kali tu pon boleh sesat...ni pulak klia yg xpenah drive sendiri...hakhak tapi berjaya okeh sampai ke sana dan nak ulang lagi TAK SESAT. wakakakaka...cuma salah masuk parking jer, nak amik token ticket sebenarnye tapi trmasuk kat area TnGo...pak pais dah pesan amik token tiket jer..arghhh tak kisah ler dh trmasuk situ bayar je la parking pakai tnGo...dak myra tido je start dari Saujana Putra sampai klia...amannn donia..kalau x maunye mami memetir dalam kete kalau die tak duduk diam...wakakakaka

Mami ikat sy sementara tunggu ayah sampai supaya sy tak lari sane sini...

Flight scheduled to be landed at klia from Amsterdam kul 2.54pm..tengok2 screen yeahh dah landed..tunggu2 setengah jam gak la baru ayah myra kuar...jeng jeng jeng...mami nampak ayah dari kejauhan..hati berbunga2 riang...hehee...

Myra suka sangat nampak ayah! ayah...ayah...everytime ayahhhh jek. tu sket ayah...ni sket ayah...eeeee mengade. hahah

Mmmmuaaahhh!! rindu si bambam ayah nie....

Ayah bought so many souvenirs...and special one for mummy...hikhik


Lovely...like it so much!! I like simple design macam nie...ni kaler rose gold..
Ayah suruh pilih nak handbag Aigner ke jam tangan..mummy nak dua2 tapi xboleh katenye...so pilih jam tangan la sebab jam Esprit mami dah agak buruk..3tahun dah pakai...

Pehtu ,macam2 lagi la...dak myra dapat kasut Adidas...murah je...10Euro je Adidas original untuk budak2...(tak snap pic sebab kasut dalam kete..). Lelain tshirt2 untuk mami dan myra...chocolates, fridge magnet...


Fridge magnet...yer sy adalah pengumpul fridge magnet...Kalau kawan2 pegi bercuti ke tempat best, mesti ai kirim fridge magnet..setakat ni dah ade Dubai, New Zealand, Hong Kong Disneyland, Spain, Bandung, local states pon banyak...dan pak pais pegi 4 countries so dapatla fridge magnet Holland, Austria, Belgium dan Swiss...mabelesss. Suke sangat!

P/S: Psttt...ai dah beli OPK strip banyak2...so misi mendapatkan adik myra boleh la dimulakan...mwahahhahaa


Tuesday, April 17, 2012

Kiriman Dari Amsterdam...

Ayahhhh....mami jelessss....
Bestnye pak pais dapat jalan2 kat tempat nih...next time, bawak mami and myra pulak k...
He sending us some piccas...cekidout....




Yang ni plak the most i like...di Taman Keukenof...ladang bunga tulip...cantekkkk


My fren yang penah ke sane cakap bunga2 tulip kat sane besau2 okeh...sebesar muka haa...ingatkan die tipu rupanye very the betul...ni haa buktinye...

besauuu kan.....tapak tangan pak pais pon nampak kecik disitu

Terer plak henpon pak pais amik gambo gini...naissss!





Tuesday, April 10, 2012

Perginya Seorang Ibu...

Allahuakbar, Innalillahi wa inna Ilaihiroji'un...

Tadi petang makcik yg tinggal di Saudi Arabia call, sebab die ade kirim barang. Borak2 tetibe cik shima tanye mak pegi rumah mak uda yer? 'Tak taula, nape mak pegi umah mak uda plak?' Cik shima cakap mak pegi melawat. Apekah? Orang kat Arab Saudi pon tau mak den gi mane ape hei den xtau. Mak takde bagitau apa2 pulak. So terus call mak, sebabnye nak kate kenduri takkan la wat kenduri hari selasa. Atau ade kematiankah? Mak uda tu adik mak no.3..

Telefon mak, borak2 teruslah tanye mak gi umah mak uda ke? Ade ape? Mak pon bagitau Kak Linda anak mak uda dah meninggal dunia..Ya Allah rase nak gugur dah jantung. Sebabnye yg tengah sakit xbleh bangun sekarang ni is my pak ngah tapi kak linda yg masih muda yg dijemput Ilahi..Ya Allah..

Seingatku, kak linda tu peknen anak ke-7..teruslah mak cerita, kak linda mengandung uri dibawah (placenta previa), so bila dah 38minggu doc decide nak cser sebab memang laluan tertutup..lepas proses operation, kak linda tak sedarkan diri dan berlaku tumpah darah ade complication katenye..bila diberi bantuan dengan masukkan darah, tetaplah darah tu keluar balik macam badan xboleh terima. Masuk kuar, masuk kuar akhirnye Norazlinda binti Sabirin dijemput Illahi selepas melahirkan seorang bayi lelaki yg sihat walafiat..

Allah..sedihhhh sangat! betapa hebat dan besarnye perjuangan seorang ibu untuk melahirkan seorang anak ke dunia..hingga akhirnya dijemput Sang Pencipta..betapa mencabarnya hidup seorang anak yg langsung tidak mendapat belaian dan dakapan seorang ibu apatah lagi setitik air susu ibunya...Ya Allah...Sesungguhnya, kepadaMu kami datang, kepadaMu jua kami kembali..

Teringat2 gelak tawa arwah kak linda, seorang yg periang dan rajin berborak, selalu bikin riuh rendah suasana kalau berjumpa..teringat anak2 kak linda yg rapat2 tu..pasti amat terasa kehilangan mama mereka..Menurut mak, yg baby tu mak uda dan pak uda akan bela. Kalau nak bagi kat aku pon, nak je membelanye..yg no.6, umo 3tahun atuk belah ayahnya bela..yg lain2 buat masa ni mak uda dan pak uda tolong tengok2 kan sementara ayah dorang cool down dan boleh berdikari. Sebelum ni semua kak linda uruskan anak2, hantar amik sekolah, kak linda housewife..

Bila pikirkan balik, memang mase nak bersalin, terdetik dalam hati macam mane lah kalau mase melahirkan anak kita dijemput pergi..bagaimana dengan baby, suami? Suami boleh dapat isteri baru, tapi baby? Mase bersalinkan myra aku pon tumpah darah sikit, dan bila melahirkan ni macam2 boleh berlaku bak nyawa dihujung tanduk. Hmm..Moga dapatlah aku membesarkan anak2, melihat mereka dewasa, tapi hanya Allah yg tahu. Semoga roh arwah dicucuri rahmat, semoga pemergiannya mati shahid..
Kasih ibu membawa ke syurga.

Monday, April 9, 2012

Bila Benua Memisahkan Kami

Untuk 2minggu ke depan ai tinggal berdua jer ngan dak myra. Pak pais outstation jahuhhh ke benua Eropah. Amsterdam - Zurich- Austria - Amsterdam - KL. Company hantar kesana..not for training but for machine inspection gitu kot..ntahla ai pon tak paham bahasa2 engineering nih. Kadang seronok jugak when ur other half being in different field, so bleh tau banyak benda2 diluar bidang kerja kita.

Semalam pak pais bertolak ke klia, naik cab sajork. Ai ngan dak myra tak hantar, coz flight malam 1130pm gitu gini kul 12 jugak settle nanti. Tak berani la nak drive di tengah malam balik ke shah alam berdua je ngan budak tecit tuh. Since tadi morning ai tunggu2 sms atau panggilan dari Pak pais. Dah sampai kah? Apekah? Nan ado.. Sekarang kul 630pm dalam lrt otw ke KJ. Tetibe dapat msg kat inbox FB dari pak pais. Huhuuuu hati berbunga riang macam dapat msg dari pakwe plak...ekekeke. Katenye pinjam tabb kawan die yg sama2 pegi tuh..dan die belom beli simcard sane lagik...Ade satu perasaan bila kita suami isteri ni berjauhan. Rase hubungan tu lebih kuat, ye la worried anything happen, nak contact each other pon susah. Rindu-rinduan ade, sedih pon ade...apekah?

Actually this is the first time, kami berjauhan beribu batu dipisahkan beberapa benua. Sebelum ni takat outstation ke Penang jer apelah sangat..Company pak pais ni tiap 3tahun akan hantar engineer dan managememt level to overseas trip. Last 4yrs die pegi ke UK, so pak pais dapatla brjalan2 ke Paris dan London. Haku nak gi overseas trip? Family day ke PD pon belum tentu dapat okeh.

Myra camne? Cari tak ayah die? Emm...semalam bunyi motor orang sebelah, cepat2 die selak langsir sambil sebut 'ayah! Ayah!' Time tu tetibe sedih plak mak...baru bape jam pisah ngan ayah..So omak die trus la cakap 'ayah work'. Emm...myra kan manja ngan ayah hopefully die tak mencari2 la ayah lame gak ni tak jumpa ayah die.

Ayah, take care ok...have a safe journey, jgn lupa belikan mummy handbag yg dipesan tu yep! Ekekeke. We both luv u. Muaaahhhh

Wednesday, December 19, 2012

1st Antenatal Checkup

Semalam dah start Antenatal checkup yg pertama...Genap 8weeks semalam..
Tak tau ai xbole tido malam sebelum checkup tu...Risooooo sangat2!
Sebab risau nampak heartbeat ke tak, baby ok ke tak...
Coz mase check kt klinik Ajwa tu kan xnampak apa2 except dinding rahim yg menebal...
Biase lah dik oii mami ang kan memang suka panik2 gitewww

So semalam start dah checkup kat Darul Ehsan Medical Centre (DEMC) seksyen14, Shah Alam nun...
Ayah deme yg nak sangat pi situ..kalau iols kat Shah Alam Specialist mase Myra lahir dulu pon ok jah
Gynae pilihan Dr.Mazita Mashor...ok soft spoken, explain banyak...tapi tapi tapi ku rindu Dr.Siti dulu..

Taraaa....ni gambar adik baby dalam rahim mami....Syukur alhamdulillah mase scan tu dah nampak kaki, tangan dia...tengah terkangkang tido macam ayah...erkss. Heartbeat die yg laju tu pon dah nampak...punya lah xsabor siap request Dr nak bukak volume kuat2. heehuu

Nampak macam besar actually baby baru 1.5cm jerr...sebesar butir beras basmathi jer...

During consultation, kene cerita lah segala history mase bersalin kan myra, history pregnancy...harus lah ku cerita bab HB low itu kan...lepaih tu tak pasal2 dapat surat refer ke lab untuk buat blood test sebab Dr mazita nak monitor kali ni hb low lagi tak. ok je lah kan sebab ingatkan juz cucuk kat hujung jari, rupanyaaaa sama macam kat KKIA okeh. Amik setabung pakai jarum panjang. Ape lah nasib diriku tiap kali preggy asek kene amik darah setabung, setabung jer...Result blood test gynae bagitau mase checkup next month...

Caakittt! ntah nape sampai arini rase sakit lagi kat urat tu...

EDD 31/07/2013

Lastly goodie bag dari DEMC...macam2 jenis susu utk ibu hamil ade...mau jadi tukun tiruan kah? den tak minum susu tepung....erksss uwekkk.

Setakat ni blood pressure sume ok, berat NAIK 2kg compared to before preggy! hahah orang lain awal pregnancy kemain berat turun, daku pulak kemain naik dengan jayanye. 49kg sudahh....berapa belas kilo plak lah nak naik kali ni. Agaknye daku memang jenis berat naik jer bila pregnant, ye lah makan selera je mana tak naik...takpe yg penting lepas bersalin tu kannn...mase lepas brsalin myra berjaya dapat berat asal within 3months jer. harap2 yg ni macam tu jugak lah...






Friday, November 30, 2012

Skin's Supplement for Preggy Mom

Eh betul ke tajuk tuh? Eh sukati lah blog ai kann...hikhikhik

Sebenarnya nak citer pasal stretchmark tapi saje taknak letak word strecthmark kat title entry....huhuu

Mase preggy korang ade stretchmark tak kat perut? Ai ade, tapi tak la teruk cuma tetap kelihatan...Bukan lah tak suka stretchmark tuu...sukaaa dan bangga sebab itu lah "tanda" precious i have been carried my baby for more than 9month...Cuma nya kalau boleh takmo bertambah lagi itu "tanda2 kasih sayang"...@_@

Dulu pakai bio oil seawal 3bulan pregnant without miss tapi nipuuu la Bio Oil ni..ade gak stretchmark...

So pregnancy kali ni nak try yg macam Dr Harlina wife Sheikh Muzaffar pakai tuhh baca SINI...Angel Earth Mama Baby Stretch Oil...oil ni dari bahan2 organik dan O Toxins...bagus kan kan kan kan...

Ni haa ghopenye...


Nak pakai Angel earth oil ni bukan sebab semata-mata Dr harlina pon pakai...tapi sebab history pregnancy die ngandungkan Bella dulu...dia gain 30kilos okeh!! takde stretchmark...dia kata laa..kalau dia tipu makna nya tipu la daku...hihiks

Bayangkan yer ai yg gained 17kg ni pon ade stretchmark die naik 30kilo takde...so mak sangat teruja nak try minyak malaikat (Angel Oil) ni...udah beli pon dari Babydash.com..banyak dh survey and banyak jugak online store takde stock maybe sebab minyak ni mahal so dorang amik stock sikit2 jer lepas habis tak restock...harga nya RM120 sebotol 120ml..paling murah dapat RM106...ai pakai jimat2 sebab mahaiii...mwehehehe

So diharapkan takde lah pertambahan stretchmark baru di perut ai ini...tapi bukan takat sapu kat perut je tau mana2 yg korang suka pon boleh, breast, punggung, peha juga bolehhhh...







Thursday, November 29, 2012

Mini Family Day

Last weekend 24-25 Nov 2012, kami sefamilia dan 10keluarga lagi dari MIB buat mini family day ke Bukit Tinggi...
Sebab big bos baru kan tak suka buat outdoor aktiviti camni...jadi nya terpaksa lah kami organize sendiri2 ja...
Seronokkkk sangat dah lama ktorang tak meroyan dan gather2 macam ni..mase bos lama syiokkk sebab dia suka aktiviti keluarga camni...La ni pandai2 lah korang nak buat BBQ ke apa ke buat sendiri hokeh...Segala request tak dilayannnn....Ahaks

Yang join: ai, kak izan, kak ana, kak ani, abg mizi, abg amir, abg mat johor, kak liza, balqis, suria and kak shila...Semua bawak kaum kerabat masing2.....Malas nak cerita tunjuk piccas je la yer...*dasar malas kaedah!


BBQ Time...sampai2 jer terus bakar membakar...Tu laki ai...sape lagi hat paling rajin mestila pak pais...mwahahahah

Sipi2 gambar apartment yg kami booked di Meranti Park Suites...luas, ada peti ais 1 pintu, tv, ruang tamu pon luas. Tu dak myra main dengan kakak2...eksen taknak main dengan budak2 kecik

Entrance Colmar Tropicale, Bukit Tinggi


Big Teddy!!

Dekat Animal Park...Myra suka rabbit orang2 dok geli die mengekek ketawa dapat pegang rabbit.

Check in apartment kul 3petang hari sabtu, sampai2 jer terus makan2...ktorang amalkan kaedah pot luck..macam2 ado...banyakkk sangat makanan...ditambah dengan BBQ lagi...kenyangg kenyangg...
Malamnye acara dinner makan lagi....sembang2 ramai2. actually best sangat dapat kumpul rakan2 ofis bawak keluarga masing2 macam ni...Takde lah terperuk jer kat ofis muka pon sume stress...
Bila gathering macam ni takde bincang hal kerja, layan anak2 jer...
Esoknya pagi2 lagi breakfast nasi lemak, kuewteow, bihun...di sponsor kak ani...best2!
Then buat aktiviti...mula2 aktiviti kanak2 coloring contest kategori bawah 12tahun dengan bawah 6tahun...Myra pon masuk yg die lukis bulat...bulat...bulat tukar2 kaler itu jer...

Pemenang2 coloring contest...

Then sambung aktiviti remaja2 pulak, baling belon ade air, dengan musical chair...Hat mak pak buat aktiviti 'Cari Menantu'..korang google lah sendiri apa game tuh...heheh malas kaedah nak terangkan...

Apekah yg ku bawak sebagai pot luck?? Special hokehhh....

Weehuuu Eskrem Malaysiaa....Ade asam boi dan milo...dua2 laku kejap jer dh licin buat tak banyak sangat pon dalam 30pcs jer...sesambil buat kek sesambil buat aiskrim...inilah hasilnya...

Dah habis semua aktiviti buat tukar2 hadiah pulak...boleh tak iols lupa nak bawak hadiah? pehtu bungkus2 aiskrim pop jadilah hadiah...kihkih ahaks. Yg penting keseronokan....
Dah checkout ktorang pegi ke Colmar Tropicale pulak..jalan2...gerimis2 sikit tapi kejap jer...Gambar kat atas...boleh cerita kemudian gambar kat atas...hantam sajalahhh...

Okeh sudah cukup sudahhhh malas nak transfer gambar2 lagi...ahaks. Cukup ler teww...






Monday, November 26, 2012

We are Expecting our 2nd Junior!

Maybe ade yang dah dapat agak, hahahah aisehhh tak boleh nak rahsia sikit ade jer yg boleh bau2 yer. Kat group FB siap dah kene tembak tepat lagi. Hihih yer Alhamdulillah we are expecting adik Myra la ni...Kalau ikut Babycentre EDD 31 July 2013, kalau ikut Fertility Friend EDD 1 Aug 2013. Beza sehari jer..apa pon EDD bergantung scan by gynae nanti...Harap2 adik baby sihat, kuat dan sempurna sifatnya... moga juga Allah berikan kesihatan padaku pada tahap yg baik...Mase preggy myra dulu umo 24-25 la ni masuk 28 dah...fuhhh beza tuh energy...

Chronologi my 2nd Pregnancy

* Disebabkan ade buat BBT, so sebenarnya dah start check upt seawal 10hari lepas ovulasi which is 5hari sebelum period due. Naik 2line tapi line ke-2 sangat samar2. *Hati dah berbunga riang...
Esoknya check upt lagi masih naik 2line tapi masih samar2
Check lagi dan lagi sampai lah date patutnya period *Bape banyak upt daaa guna untuk check kali ni. Kuikuikui...
* Takpe2 ade upt murah tapi on hari ke-12 lepas ovulasi tu guna Dip n Tell. Alhamdulillah terang sikit dari sebelumnya. Pada pagi hari sepatutnya period guna Sure and Quick plak (juga makin terang). Iols cuma akan beli upt yg boleh detect HCG sebelum period due sahaja sebab nak check awal2 kan. Kalau uols nak check UPT sebelum period due (kes tak sabar macam ai) boleh la beli Dip and Tell, Sure and Quick, Clearblue. Takat ni tu jer yg efficient detect HCG sebelum date expected period.
Brand lain kene check on the date expected period.

DPO11 (day pass ovulation11)...anak panah ade bayang2 2nd line (nampak tak?hehe)..xbape clear maklum lah pakai henpon tua...ni pakai upt Hamilcomel

DPO13...udah makin terang. Ni pakai Sure and Quick


Jeng jeng jeng...Ngidam nak pakai Clearblue...ekekekeke. Ni upt pagi tadi 26.11.2012 - 18days pass ovulation 

UPT yg pertama samar2 sebab human chorionic gonadotropin (hCG) dalam badan baru nak start di produce. So makin lama makin terang line tu sebab HCG sudah makin banyak terhasil.

Kami plan nak start dating scan dengan gynae mase 8 or 10weeks nanti. Dalam hati memang nak continue dengan Dr.Siti kat SALAM sebab dia ade semua history pregnancy dulu. Tapi pak pais dah cakap awal2 nak try DEMC plak kali ni. Kalau kat DEMC maybe akan pilih Dr. Mazita. Tengoklah nanti kalau rase tak serasi dengan Dr.Mazita maybe akan pegi kat Dr.Siti balik. TQ for all the dua dari kawan2, dulu memang plan myra 3tahun baru kuar adik baby..insyaallah akan termakbul impian tu sebab adiknya lahir nanti myra lagi sebulan nak 3tahun Insyaallah...

Actually, agak mencabar nak conceive this 2nd baby. Dan boleh dikatakan ni baby BBT. Mweheheheh..Segalanya dari predict ovulation, aim ovulation, counting days after ovulation...Day by day daku amik suhu, monitor suhu, analyze trend graf BBT, tertunggu2 dan menghitung hari...heheh
Akhirnya lepas 5 cycle barulah berjaya conceive. Sangat berbaloi buat BBT ni... Syukur Alhamdulillah...

Thank you Allah memperkenalkan rakan2 alam maya yang expert BBT ni, terima kasih kak cham, kelly, dan rakan2 BBT lain yg tak jemu menjawab soalan2 daku yg tak habis2. heehuu
Ada jugak kawan2 yg dah dapat predict awal sebab ai tunjuk gambar UPT mula2 tu kat group TTC (sha, ayu, kak cham, syl, pija TQ kerana menyimpan rehsia ini...kehkehkeh).

Bukan taknak share awal2 pada kawan2, cuma Pak Pais cakap tunggu lah betul2 confirm baru bagitau kawan2...So ai taknak menderhaka somi.kehkeh..Lagipun nak tunggu betul2 delay period supaya line tu terang benderang lah lagi...Bila dah confirm, akan ku bagitau seantero dunia. Takde rehsia2 dah.hihih
Mekaseh atas doa2 kalian yaa......Doakan mummy and lil' baby sehat! Sehat bukan gumuks tau. ^__^
Impian nak fully breastfeed this 2nd baby...Moga ada rezeki baby nanti Insyaallah...







Wednesday, November 21, 2012

Wednesday News

Wanna tell the readers some GOOD news...
But not today....
Alang2 tu tunggu lah next week yer...hikhikhik
Tungguuuuu.....


Hahahahaaa saje je kannn....










Tuesday, November 20, 2012

Rabbi Yassir Wala Tu'assir

Moga ada rezeki....
Sangat berharap akan rezeki itu datang....





Thursday, November 8, 2012

OPK (Ovulation Prediction Kit) Dan Cara Mengesan Ovulasi

OPK dan Urine Pregnancy Test (UPT) ni sama jer bentuk dan rupanya...tapi dua2 device ni mempunyai function yg berbeza. OPK untuk mengesan kadar LH dalam badan manakala UPT untuk mengesan level HCG (hormon yg hadir dalam badan) apabila seseorang wanita hamil. Sy ade buat entry berkaitan OPK disini juga: http://shilafaizz.blogspot.com/2012/04/body-basal-temperature-bbt-part-1.html


Ni OPK same je kan dengan UPT? 2line yg sama terang pada OPK menunjukkan tanda +ve senang kata dalam masa 12-48jam anda akan berovulasi.


Info dari Fertility Friends:


Ovulation Prediction Kits detect a surge of LH (luteinizing hormone) in your urine. This is last hormone to peak before ovulation. In most cases, you can expect to ovulate the day following your positive OPK result. You may, however, ovulate later the same day, or the following day.

To maximize your conception chances, keep considering yourself as fertile for several days after seeing a positive OPK result. If you are also checking your temperature and cervical fluid, consider yourself fertile until you also see a sustained thermal shift and cervical fluid has dried up.

OPKs tell you that ovulation is likely imminent and you are most fertile. In most cases, ovulation soon follows after a positive OPK result. A positive OPK result, however, does not indicate ovulation with certainty, nor does it pinpoint your ovulation day to within a narrow timeframe. Only your temperature sign which reflects a rise of progesterone after ovulation, will confirm and pinpoint ovulation for you.

Cara Menggunakan OPK
* Berbeza dengan UPT yg seeloknya diuji pada waktu awal pagi lepas bangun tidur, OPK pula digunakan seeloknya pada waktu petang dan kene puasa minum air selama 3jam. Kalau nak test opk, sy biasenye lepas lunch tu memang tak minum air dulu sebab nak test OPK around pukul 3petang.
Reasonnya: kalau minum air, jumlah air yg terlalu banyak pd pundi kencing boleh membuatkan result opk anda tak accurate.

A positive OPK result, however, does not indicate ovulation with certainty, nor does it pinpoint your ovulation day to within a narrow timeframe. Only your temperature sign which reflects a rise of progesterone after ovulation, will confirm and pinpoint ovulation for you."

Yer betul, kita tak boleh depends semata2 pada OPK untuk mengetahui jangka masa kita berovulasi, tetapi seeloknya digunakan bersama2 BBT (body basal temperature). Hanya dengan tanda dan perubahan suhu badan sahaja together with cervical fluid signs adalah cara paling tepat untuk mengetahui waktu fertile dan ovulation. Jika OPK digunakan bersama-sama BBT, waktu2 fertile dan ovulation tu lebih jelas. Jika tengah TTC, seeloknya digalakkan intercourse pada waktu2 ini tapi kalau tengah buat birth control, sila jauhkan diri anda pada waktu-waktu subur ini. ^_^

Update: Ramai yg kata 'sy tak bersama pada waktu subur tapi tetap ter-eksiden jugak preggy'. Yer, sebab kita hanya agak2 waktu subur tu...kita xtahu bila exactly our fertile days. Cara yg tepat untuk tahu fertile days hanya dengan BBT.





Thursday, November 1, 2012

Tidak Berjaya

Last month masih belum berjaya lagi dan sy masih continue TTC.
Last month tak buat bbt tapi amik suhu lepas dah half cycle. tak do makno aihh kan dh susah nak detect O (ovulation).
So lepas datang miss P on 24th aritu start balik BBT. Please shila bbt dengan disiplin hokeh. So far dh CD8 takde lubang2 lagi graf...syiok je tengok. Yippeeee!!
Balik kg pon bawak termometer.
Tapi yg merisaukan suhu amat rendah start dtg P 36.5 until now, 36.2, 36.1 jer suhu...adekah disebabkan cuaca di KL yg kerap hujan malam2 mengganggu temping?
Hmm...harap2 bulan ni O datang...cervical mucus pon dry...hmmm macam lain macam jer bulan ni.
Optimist, teruskan usaha...dan doa banyak2
And congrates to Syl kerana berjaya conceive last month. Bestnye tengok 2line tuh ;)

Notakaki: To friends yg nak dapatkan OPK test dan Pregnancy Test UPT murah dan dalam kuantiti yg banyak, boleh beli kat SINI yer. Murahhhh.....;)






Thursday, October 25, 2012

Hypnobirthing and Gentle Birthing

Actually dah lame dengar pasal Hypnobirthing dan Gentle Birthing ni. Mase memula dengar dan bila baca pengalaman mommies yg berjaya going thru berbelas jam contraction dengan rileks dan kurang sakit serta ada yg boleh eliminate terus rasa sakit tu macam tak percaya. Boleh ke?? Tipuuu lah....Bersalin kan sakitttt, mane bleh x rasa sakit langsung. Yer sebab itu yg kita dah set kat dalam minda dan dimomokkan dgn pelbagai cerita.

But, when my friend kak Salwa from RH grup berjaya homebirthing anak ke-4 nya secara gentle birth tanpa bantuan nurse, even doctors dan hanya suami nya yg menjadi Doula. Such an amazing birth story!! Baca di SINI yer. Apa yg sy dapat simpulkan, kak salwa dah pecah ketuban dan air ketuban yg keluar berwarna HIJAU bukan kale jernih, meaning that baby nye dah berak dalam perut. Cuba imagine kalau kat hospital, dah tentu doctor akan terus cser kan? But actually, its unnecessary pon...(mesti kene  hentam kalau post kat FB.hehe). Kak salwa melahirkan anaknya 10 JAM selepas ketuban die pecah. Dan baby dilahirkan dengan tangisan yg kuat (sihat). Half waterbirth..heheh waterbirth xjadi. Lepas 3hari check baby and ibu both in good condition Alhamdulillah.

Kenapa sy search pasal Gentle Birthing? Sebab time bersalin dulu, sangat cetek ilmu..even ade buat reserach   pasal breathing technique tapi its not enough. It does help me, but not enough. Sy telah di induced, yes i am overdue tapi heartbeat baby all in good rate, sy pon takde pre-eclampsia (high blood pressure). And going thru the birthing process by induced such a horrible pain. Sekarang ni baru terfikir, why not tak payah induce, biar je sakit tu datang natural...going thru the birthing process with calm, relax and just follow the body cues. Drugs free- no painkiller, no epidural, no frequent VE, Nak bounce kat birth ball ke, nak duduk ke, nobody interfere except gynae assist masa nak melahirkan saja. So im joining Gentle Birth Group Malaysia, SubhanaAllah.....macam2 amazing stories dapat dari situ. Ade one mommy ni Kak Sofya, dah 4kali cser. So after knewing dia pregnant kali ke -5, she decide to have gentle and normal birth for the 5th one or dipanggil VBA4C (vaginal birth after 4 ceasearian) sebab die rase kenapa nak cser lagi?.hehee.. If you ask doctors boleh ke? Not any doctors will take the risk. Fortunately, she just delivered her baby 3 weeks ago by gently and homebirthing, via waterbirth. Subhaanallah...Praised to Allah. Ni kes di Malaysia yer... This is another great stories of gentle birth, among ibu-ibu disekeliling kita in Malaysia ;) serta ini juga cerita seorang Certified Hypnobithing Practitioner Malaysia kak Khadejah.

Emm..banyak lagi amazing gentle birth stories among mommies kat Malaysia ni. Sampaikan sy macam tak percaya ade cerita2 hebat pasal bersalin di sekeliling ni rupanye. Syukur kenal dengan Kak Salwa, Allah menemukan kami pasti ade sebab dan hikmahnye ;). Sy takla aiming macam sifu2 hypnobirthing ni nak homebirth, sy cuma inginkan gentle and drugs free birth.

My Gentle Birthing Wish
Mase sebelum bersalinkan Myra, i do have my birth plan and discussed a bit with gynae, Dr.Siti... at first, i follow my birth plan. Except the induced part sebab xtau sebenarnye boleh je nak decline for induce. Then, bila dorang offer painkiller memang sy refuse sampailah dah 5jam tahan contraction. Dorang kata sy kene ambik sebab sy nampak sangat kesakitan padahal ms tu sy masih boleh tahan the pain. Then sy kalah, huhuu dijab painkiller for 1st time. sangat dizzy, and mengantuk then tertido sejam. Then dorang offer epidural, again i stick to my birth plan NO Epidural. Alhamdulillah, sy berjaya menahan diri dari amik Epidural...mase tu sentiasa motivasi diri sikit je lagi..sikit lagi. Sakit ni boleh ditahan. Then after zohor midwife jab 2nd time painkiller pethidine even im not requesting. Hasilnya lepas bersalin pon masih rasa mamai.

Jadi kalau diizinkan mengandung dan melahirkan lagi, sy mahu mengalami Gentle birthing, belajar hypnobirthing, belajar surges breathing, delay going to the hospital as long as kita monitor pergerakan baby. I want drugs free birthing, avoid episiotomy, and layan surges not in lay down position. Sy mahu sampai2 saja hospital terus nak push....kihkihkih. Tak mau serah diri awal2 macam dulu....cari nahas, bil pon banyak.kekekeke


"My dream is that every woman, everywhere, will know the joy of a truly safe, comfortable and satisfying birth for herself and her baby."                 

~ Marie F. Mongan, Founder of the HypnoBirthing®Institute 








Wednesday, October 24, 2012

Potty Train Myra

Myra dah nak masuk 2tahun 2bulan end of this month. Tapi kami belum pon start Potty Train (PT) die. Mak malass kaedah. Hahah...

But i need to start jugak lah. Chaiyok mummy, chaiyok!!

Starting this weekend, nak start slow2 dengan shi shi (kencing) dulu.

I know she already understand when we communicate with her, it is a matter of training herself. Go myra go...no more diaper okeh!

Plan dah ade nk buat camne... the process flow orang panggil..heheh

Nanti kalau dh berjaya i share with you all yer.






Monday, October 22, 2012

Fenomena Durian Crepe/Pancake

Lately ni kat FB banyak benor yg post pasal Durian Crepe nih. Ade yg order ade jugak yg jadikan sebagai 1 bisnes utk jual doyan crepe.

Sebenarnye dh bertahun2 durian crepe/pancake ni wujud..kat midvalley tu dh lame ade since aku kt matrik uia dah ade dah..tapi boleh tak tak tergerak pon nak try..heuheuu. Dok lalu lalang jer tepi booth die tapi tak pernah beli.

So oleh kerana skrg dok heboh di FB pasal desert nih, ai pon beli... Dah mcm 1 fenomena dah pulak memasing dok cakap pasal doyan crepe...doyan crepe!



Ni ai beli kt booth dalam midvalley on the way nak ke The Gardens tu. Sedappp jugak weh. tak manis, just nice jer bila dimakan. kulit crepe dia tu pon tipisss jer so xrasa la tepung sgt. memang tipis dan kemas. dalam dia ade whipped cream, bawah whipped cream tu ade mashed durian. Macam durian king plak rasenye durian tu, memang durian pure bukan krim durian ke ape. 1 rated 4.5/5. Tu diaa tak mau rate full mark sebab menda ni mahaiii...seketul tu cuma selebar 2jari wanita kurus berharga RM2!! mwahahaha sila makan sikit2 sayang punya pasal kann....






Block

Ni bukan kes block orang kat FB...ni kes kat opis ni sume nak block

Agoda, Booking.com pon dh kene block. Apekehei...susah la nak booking2 gi bercuti kaedahnye...

Ishhhhhhhhh monday morning yg membuatkan hilang mood jer

Eh nak bulan 11 dahhh....

Tak sabar nak gi cuti2 Cameron...heheh gi Cameron je pon...

Tuesday, October 16, 2012

Tanda - Tanda

Jeng jeng jeng...tanda-tanda ape kah? huhuuuu hihiiiii

Saje nak buat spekulasi kannn...

Tunggu minggu depan yer


Ok Bai.



Monday, October 15, 2012

Mertua vs Parent Sendiri

Dah lama nak tulis entry ni kebetulan kak ilot pon buat tapi kisah berlainan.

Nak tanye berapa kerap korang balik rumah mertua dan rumah parents sendiri?

Alkisah la, ade budak opis ni baru kawin..tak la baru sangat, die kawin awal tahun ritu. die tanye selalu ke balik kg mertua? ai cakap la selalu..rumah mak sendiri pon selalu gak walaupun 6jam perjalanan. Boleh dikatakan tiap bulan atau 2bulan sekali wajibbb balik. Lepas tu dia kata rajin nye balik....

Ni bukan kisah rajin tak rajin tapi ni tanggungjawab sebagai anak. Ntah berapa lama lagi lah mak bapak kita tu hidup..kalau ikut suka korang raya baru balik...isk ingat tak sedih ke parents tu teringatkan cucu2 dorang. tengok je lah rupa dorang bila kita balik. Kemain happy jumpa cucu dia kan...

Walaupon kota tinggi tu jauh, tapi Alhamdulillah Allah kurniakan ku dengan suami yg sangat bertimbang rasa. tak pernah setakat ini die menolak kalau diajak balik johor. Dan setiap kali balik johor pasti akan singgah melaka tapi kalau plan nak balik Melaka tidak ler pula pasti balik johor..heheh. Kita kene sedar ye kawan2 ibu bapa atau mertua kita adalah tanggungjawab anak lelaki, suami kita...

Okeh ni cerita kisah biras ai, isteri kepada abang ipar ai yg sulung. Bukan nak bukak pekung di dada tapi rase die macam dah melampau sungguh. sejak ai berkahwin dengan pak pais tak pernah lagi die beraya di Melaka. Tak pernah yer..tiap kali raya mesti akan balik Kelantan. Eh nak cakap yg melampau tu biras ai bukan abang ipar. Abg long rajin jugak balik melaka tengok PIL. Tapi si biras ni takkan ikut, kadang along bawak anak2 je biras tu tak balik pon. Kalau jumpa pon if ade kenduri kawen rumah makcik. Kadang kesian ngan mak mertua ai, nape lah dapat menantu macam tu padahal die dalam pantang 2 anak MIL yg jaga. Tapi anak ke-3 mak tak jaga dah. Hahah rasain pandai2 jaga diri sendiri yer. Tak tau lah apa yg die x puas hati dengan mak, sampai tak mau balik kg.Ape salahnye gili2, raya puasa balik melaka raya haji balik kelantan..ni tak hokeh dua2 raya pon balik kelantan.

Aritu lagi best, kami, and SIL 2 orang pergi rumah along. saja lah nak jalan2...rumah die ya hampunnn...macam gudang siri America Pickers tu haa. Dalam hati, ko buat ape lah..tak keje, takkan langsung tak berkemas. Memang tunggang langgang yer. rumah kita pon xla kemas sangat tapi at least orang boleh duduk. Ni pandai2 kami cari port nak duduk. Hah boleh imagine?Lepas tuuu...die tak mau turun bawah. Die dok bertapa kat bilik atas while adik beradik datang. Boleh gitu? Nasib baik kakak2 ipar jenis mulut baik...lantak lah ko taknak turun sekalipun. Along lah yg rushing2 pi beli makanan, kak ngah tolong buat air, cawan pon bunga rampai, macam2 jenis. Kadang kesiannn tengok Along. Study oversea, keje bagus tapi dapat bini camtu. Kesian hokeh. But in this case, along pon salah gak sebab die tak tegas. Kalau die tegas dengan isteri dan ajak jugak jumpa mak ayah balik kg mesti boleh kan? Kalau die suruh jugak trun adik beradik datang, mesti wife die turun gak kan. Ai tanye anak die yg no.2 mama buat ape kat atas tu? die kate mama tido. MIL cakap selalu dh die buat gitu kalau mak dtg pon same. eeee melampau boleh x ai nak tolong lempang die. Hahah

Kadang rase die tak tau di untung, dulu keje operator kilang je tetiba Along terpikat kat die buat bini. Cuba lah bersyukur dapat suami keje 7-8k sebulan jaga lah rumah elok2 bagi selesa anak2 nk belajar, nak makan. Ni alahaiii sadis tengok nye. Lepas tu dengan mertua die buat kepala batu, tak mau jumpa. Makcik2 belah in law penah dh brain wash die tapi gitu lah jugak. Takde perubahan makin worst ade. Nasib lah dapat mertua baik, takde nak sound2. kalau dapat mak aku, siaplah ko. Hahahah> Agaknye sebab keluarga mertua baik sangat kot die jadi lagu tu. Moga die berubah lah..sampai bila nak macam tu. Tunjuk la contoh yg baik pada anak2. Die kene ingat die pon ade anak lelaki...nanti kalau anak die buat cmtu jugak rasainnn...


Notakaki: Hidup ni bagai roda, kadang kita diatas, kadang kita dibawah.




Tuesday, October 9, 2012

Buah Hati Teman Bergaduh Chenta Hati Mak


Asek cerita pasal mak jer...buhsan kan readers2 kesayangan ai..
Meh nak tayang anak dara ai yg ala2 Yoon Eun-Hye pelakon korea ittew....kehkehkeh
Ikat rambut pon dah ala2 dalam citer korea jer...
Ayah yg ikatkan rambut gitu ler jadinyeee....


Ok bai. Mak sentap arini ade orang asek tak puas hati je dengan mak. Ape ntah masalah die...




Monday, October 8, 2012

Keje On Weekend

Huwaaaa hakak kene join program nan satu ini...
BCM - Business continuity Management ni dibuat utk prepare if anything disaster happen to the office building where we work, so akan ade back up supaya business atau kerja2 yg critical contohnya clearkan duit2 customer yg dorang invest atau apa2 je lah yg critical. Okeh ni lah naseb keje bank yer..kalau bangunan tempat keje kami terbakar takdo makna kami boleh balik rumah pd hari kejadian hokeh...
ktorg kene pegi alternate office which is for MIB alternate office kat bangi. So kene continue critical2 business function macam trading duit customer, beli commodity utk sale purchase transaction... Yer lah customer bukan kira bangunan terbakar ke, kene rompak ke, yg customer tau nak guna duit dorang kan.
This BCM activity adelah utk test system function, segala pc dan printer dan scanner berfungsi ke tidak, kalau x berfungsi tetiba system kene ade alternatif lain nak buat apa asalkan transaction tu boleh diteruskan no matter what...

Hakak tak suka join activities on Saturday ape lagi Sunday...weekend is the time for my family... Tapi terpaksa sangat2 kene buat BCP ni sabtu lepas..Sian Myra BFF hakak tu...Mami asek keje jer..seb baik laki hakak tak keje sabtu lepas, kalau x sape nk jaga Myra...


Thursday, October 4, 2012

Wanita Tanpa Rahim

Eh eh hakak sedih la pepetang nih...
Tadi borak2 ngan kawan RH..tetiba die citer kawan die nak amik ubat galakkan susu sebab die ade amik anak angkat.
Pehtu die tanye ade kaitan tak penghasilan susu dengan rahim?
Aku tanye kenapa a***y?
Die kate kawan die nama w**i ni dilahirkan takde rahim..so die tak penah datang period. Jadi nye kwn die tanye ade kaitan ke takde rahim dgn hasilkan susu coz dh sebulan amik pil takde perubahan apa pon
Allahuakbar...
kawan ni siap tunjuk video w**i...terus bergenang ayaq mata...sedihh tau aku ni TTC sekurangnye dah ade sorang zuriat...
Kalau kawan2 yg lom ade anak tengah TTC pon sekurangnye korang ade rahim so boleh keep trying moga2 lekat nanti..
Cuba bayangkan orang yg takde rahim? guane lah die nak ade zuriat sendiri...*terus teringat cerekarama "Wanita Tanpa Rahim" lakonan Ija
dalam vidoe tu w**i citer, lepas spm mak die bawak pi jumpa doktor pakar dan doktor pakar sahkan die dilahirkan tanpa rahim so nothing can be done for to get pregnant unless die buat pemindahan rahim yg kedengaran impossible.
Lepas jumpa doktor mak w**i kata takyah la kawin, dok je dgn mak sampai tua. Tapi w**i cakap die pon teringin macam org lain, nak rasa bercinta...berumahtangga..ade suami
Salute sangat kat husband die dapat terima kekurangan dia yg jarang ade kat orang lain... Sobsobs terasa kerdilnya diri ni..dok merungut sedangkan kat luar sana ade orang lagi teruk diuji T______T

Tak pernah come accross akan ade wanita tanpa rahim...satu organ yg sangat penting untuk kewujudan zuriat... Subhanaallah, hanya Allah Maha Mengetahui akan hikmah disebalik ujian yg Dia berikan pada hamba-hambaNya. Jadi banyak2 kan bersyukur ye kawan2...Allah bagi macam2 kat kita..jangan sampai kita kufur nikmat.



Monday, October 1, 2012

Doctor Siapa Kah Hospital Mana Kah?

All this while kan checkup Myra kat DEMC, Shah Alam alkisah hakak malas nk cuti weekdays kalau checkup kat KK. Myra penah kene warded kat demc mase diserang broncho, so hakak dh jatuh chenta kat hospital tu. Very nice...Paed and nurse sangat baik. So sejak itu ai bercita-cita nak bersalin kat demc kalau ngandung lagi. Bace review kawan2 yg penah brsalin kat demc pon ok...setelah buat survey rasenye berkenan kat Dr Mazita (O&G) if buat consultation pregnancy nanti.

Tapi kan, actually ku syg and suka Dr Siti Mariam gynae yg sambut myra lahir kat Shah Alam Specialist (SALAM) dulu... Suka sgt dgn Dr Siti ni..Polite, muka lembut, baik, Islamic (sebelum proses nak deliver Dr siap bacekan doa semua supaya selamat dan mudah semuanya), and banyak bantu mase proses melahirkan tu. Yg penting jahitan episiotomy Dr Siti cantekkk...ekekeke. So guane eh? Hospital best atau gynae pilihan hati? SALAM bukan lah tak best, best juga tapi tak leh pilih2 menu macam dok DEMC.ekekekeke

So last week tergerak nak bukak website SALAM...eh eh website dorang dh baru...check2 delivery packages same jugak macam last 2years. Tengok2 ward dorg, deluxe and suite dah di renovate...nampak lain sket berbanding dulu. Lagi lawo...hmmm bukak2 bahagian specialist, nampak gambar Dr Siti...alaaa rindu kat Dr siti la plak! terus berbelah bagi nak checkup demc ke salam...demc ke salam...hmmm fening plak mak jemah mikir.

Haa ni la gynae sy mase preggy dan sambut kelahiran Myra..Dr Siti Mariam

Eh eh citer2 macam lah dh preggy...kuikuikui. Kan elok sediakan payung sebelum hujan kan...heheh. Belum hokeh hakak belum preggy... Misi lom berjaya lagi... Moga cepat2 lah preggy anak ke-2... By that time baru decide lah nak sambung ke SALAM atau DEMC pulak...

Psstt...doa kan saye cepat2 preggy lagi yek...tak sabar nak bagi Myra adek...kuikuikui


Tuesday, September 25, 2012

Future Plan T.A.N.A.H

Seronok baca blog one of my fren...lepas Master skrg sambung Phd plak... i salute you lah wahida...huhuu. Dengan anak and family lagi...tak lame lagi dapat pangkat Dr la...aku tumpang bangga!
kalau aku nak sambung blaja, tak tau lah boleh habis ke tak..tahap otak tepu dah ni...heuheuuu
Sebenarnya semua bergantung pada semangat kan..kalau kita betul2 nak mesti boleh..
Masalahnya aku ni malasssss....hahahah

Same jugak macam orang tanya macam mana aku buat baking part time? Sempat ke balik keje...bila rehat?
I fall in love with baking....so ketepikan soal penat tu..lagipun bukan tetiap hari ade order...aku limitkan order mana larat je takde lah balun semua order amik sampai jadi zombie tak tido...
Ade jugak yg tanye 'shila baking sebab nak tambah duit bantu suami eh?'
Aigoooo hakak baking ni sebab minat dek...bukan nak bantu suami (masih lagi paw duit pak pais ni), somemore hakak ade kerja tetap dah kan...ade pendapatan sendiri...duit baking kebanyakan nya disimpan dan sopping...mwehehehe
Aritu hasil baking dapat la beli mesin manual buat shell cheesetart..senang keje hakak. Paling malas nak kebek shell tart tu lah bila ade mesin ni cepat siap...

Okeh nak sambung pasal future plan...bila tengok wahida one step further sambung Phd, aku tertanya pada diri sendiri...apa plan aku eh? wahida dah siap dh plan nak jadi Dr, Prof...aku?? nak sambumng blaja memamng tak la...malasss nak bukak buku. hahah sekarang baru ko nak pikir kan...but its better than never kann...

Ok lah hakak and pak pais dah lame plan nak beli tanah...all this while kami masih argue nak duduk mana bila tua2 nanti...kami takmo duduk Setia Alam boleh? sebab tak boleh tanam pokok doyan, pelam dan rambutan..takat tanah sekangkang kera tu pokok pandan ngan serai je lah mampu tanam...Rumah setia alam tu nanti mungkin akan diberikan pada anak atau jual...tengok lah mana yg menguntungkan...hehehee

So sebab masih belum dapat kata putus nak stay mana agenda cari tanah untuk dibina rumah pon tergendala...mane tak nye, hakak punya syarat macam2..taknak kampung sangat, mesti ade shopping complex at least jusco, ade kedai baking senang nak baking nanti, sebelah2 mesti ade jiran taknak rumah kita sebijik jauhhhh baru ade rumah lagi. scary okeh...senang kate kategori pekan lah...Dalam list kami mungkin consider Seremban, Melaka atau Meru. Sebenarnya aku nak kat johor...huhuu. Tapi pak pais kata nanti anak2 jauh nak balik..elehh macam lah anak2 tu keje kat kl..kot la dorg keje kat johor camno? Kami mencari tanah around 4000 kaki persegi at least

Bila baca blog wahida, aku trus bersemangat balik nak berusaha mencari tanah ni...right now aku eligible for 350k financing staff rate from Mebeng...so kene cari around that value gak lah...Kat Meru ni boleh dapat insyaallah, cuma tak sure samada Meru is the right choice or tak..Meru pon dekat dgn setia alam, dekat ngan tesco, giant, setia city mall..so bukan kategori kampung kan...heheh. Ade tanah tu jiran2 memang dah ade...ade 1 tanah kosong utk buat banglo...banglo bagi kami lah kan...kami nak panggil rumah kami istana pon boleh kannn....^.^

Semoga segala perancangan kami dipermudahkan....mula2 thinking of nak beli MPV or kete lagi 1, but bila pikir2 landed property makin mahal...buat apa kumpul kereta banyak2 yg mempunyai depreciation value sedangkan boleh beli tanah yg value sentiasa naik? kalau hold lagi 5tahun akan datang ntah berapa plak value tanah tu. Nanti tak mampu nak beli... So kita teruskan misi mencari tanah hokey...Nanti sikit2 kumpul duit utk bina rumah idaman plak...sesambil tu dah boleh tanam pokok2 doyan, rambutan, pulasan, pelam...bila start duduk nanti pokok2 tu dh mendatangkan hasil ye dak? *Wahhhh verangann no.1!



Friday, September 14, 2012

My 2 years Old BFF

Who is your BFF?
My daughter is my BFF...heheh


Tengah main Ipad..belajar ABC...takyah ajar sebab dh ade siap suara ajar satu2 huruf..heheh

At her age, dia dah mula pandai ekspresikan emosi dia..contohnya suka, sayang, marah...
Dia selalu cakap 'ammi..ammi..ayangg...ayangg' Maksud dia "mami...nak sayang.." Atau pon "ammi...tiss..tiss" maksudnya "mami...nak kiss"

Seronok melayan dia bercakap sekarang..tetiap hari lepas amik dia dari nursery...
Mesti soklan sama akan hakak tanya
Me: Myra mamam apa tadi?
Myra: Mamam...
Me: Myra mam fish ke chicken?
Myra: Fish !!
Banyak kawan tak?
Myra: Abang..kakak,...baby

Abang..kakak tu since dia 1 tahun setengah memang dh clear die sebut...Ammi nak dekat 2tahun baru die bleh sebut betul...Bila borak pasal school dia lawak pon ada..tak taula dia cuma ikut ape yg mami die cakap atau die memang maksud kan...
Kat school kan, ade sorang budak lelaki yg myra tak suka..anti betul dengan budak tu tak tau kenapa...
Budak lelaki tu lebih muda dari myra, tetiap pagi dia akan 'sambut' myra kat pintu nursery..
Myra tak suka kot die menyibuk kat pintu tu...eh tapi kalau budak lain takpe pulak die marah...Myra siap angkat tangan lagi macam nak babab
Myra hang jangan nak buat hal ok..jgn nak pukul anak org..mummy budak tu dah la lagi besar dari mami 2x ganda...
kang die gtau mami dia haaa sapa nak jawab....

Assistant mami...tolong susun2 acuan...Rasanya 5tahun lagi boleh dh diharap buat sebiji kek nih...mweheheheh





Wednesday, September 12, 2012

A Thing Money Can't Buy

Tak ingat la sejak bila sy follow reality show Giuliana and Bill kat channel Diva astro tu..korang follow tak penah tengok tak atau tak pernah tengok?
Ai tau kak ilot follow...heheh

Giuliana ni host rancangan E! news dan hasben dia Bill adalah pemenang reality show The Apprentice Donuld Trump tuh. Dorang berjumpa mase Giuliana interview Bill dalam satu rancangan mase tu lah bermula nya bibit2 percintaan...cewahhh. Okeh yg buatkan sy follow rancangan ni sebab reality show ni lain dr yg lain2 sebab dorang bukan artis macam The Kardashians tuh...then, yg buatkan tertarik nak follow sebab how hard they tried to conceive to have their own baby...G ade masalah fertility so banyak lah treatment dia buat tanpa putus asa sebab nak kan zuriat sendiri...G penah miscarriage 2kali...

Sy memfollow rancangan dorang since dorang baru kawin, trying conceive, buat IUI, buat IVF sebanyak 3kali. Then, unfortunately mase G and Bill nak try IVF for the 3rd time, gynae dia suruh buat mamogram dulu...And the result is G memang ade kanser..breast cancer. Masa tuh sedih sangattt...menitik2 air mata ai tengok that episode..seperti sama2 terasa hancurnya hati ni bila mana teramat sangat nakkan baby tapi dapat pulak berita dapat breast cancer...sedihhh woo episode tu ulang2 tengok pon tetaplah hakak gheyau... Lagi2 masa mak dan ayah dia cakap kenapa terlalu sukar hidup yg G perlu lalui..

Tapi G ni very positive person, have a great family yg sangat support dia dimasa2 sukar ni...Doc advise untuk keluarkan sel cancer tu without membuang payudara or mastektomi..Tapi G kata dia tak mau mengulangi proses yg pahit dan menyakitkan tu berulang kali..what if dia buang sel cancer now, tapi after 5 years cancer tu berulang balik?? Then, G buat 1 keputusan yg sangat besar dalam hidup dia dan Bill...G decide buat mastektomi..double mastectomy iaitu membuang kedua-dua payudara dia...After jer episode tu habis, G and Bill consult balik gynae dorang macam mana nk pregnant lagi.Tapi doc suruh rehat about 3-5years sebab bila pregnant hormon pregnancy tu akan menyebabkan sell2 cancer boleh aktif balik..so untuk nyawa G doc advise jangan pregnant buat masa terdekat. Tapi G and Bill tak setuju..nak jugak baby..tak boleh tunggu 3-5tahun lagi sebab G pon dah 34tahun...

Lepas tu, dapat tau dorang decide amik surrogate mother yg direcommend by doctor dorang...Tang tu orang Islam tak boleh naa...ibu2 tumpang ni haram...mat saleh tak pa la. Okeh sambung balik, Bab ibu tumpang utk baby G and Bill tu tak pasti wanita tu hanya ibu tumpang semata dengan benih dia dan sperm Bill atau pon sperm Bill and ovum G disatukan dalam rahim surrogate mother..That one, hakak tak pasti...on 29Aug 2012 ritu baby G and Bill dah selamatkan dilahirkan...dapat baby boy..Ai sebak hokeh...sebakkk...sebab dari awal follow citer dorang, follow tiap kesusahan dorang nak conceive tu...sampai dorang akhirnya berjaya dapat baby 'sendiri'...So happy for both G and Bill...teringin nak tengok gamba little Edward yg belum di expose kepada public lagi...

Picca dari google masa baby shower...

From that reality show, i learn something...some people dilimpahkan kemewahan harta benda macam G and Bill, takde masalah kewangan maybe macam Dato' Siti, rumah gedebuk besar..kereta tah bape biji...tapi there's something a money cannot buy..that is CHILD...anak tak boleh dibeli dengan wang ringgit..pengalaman mengandung dan melahirkan tu tak dapat dibeli dengan wang ringgit...Ok, maybe partly G and Bill boleh beli dengan membayar surrogate mother tu sekian2 juta dollar ke kan tapi G tak dapat rasa nikmat mengandung dan melahirkan tu...satu pengalaman yg sangat indah yg hanya ibu2 penah rasa... Bukan sy nak membangga diri sebab dah dikurniakan anak...Tidakkkk...Cuma nak melahirkan perasaan jer dalam hidup ni kita takkan dapat semuanya...maybe kita kurang part ni, kita lebih part lain. kita tak kaya harta tapi kita kaya anak...Atau hidup kita tak mewah tapi ada anak sebagai penyeri hidup rumahtangga..Maybe kita takda anak lagi tapi wang ringgit tu nak beli apa2 senang jer boleh beli... Jadi, jangan hanya mengeluh kenapa kita tak dapat ni, tak dapat tu, tapi kene muhasabah diri balik kita dh usaha ke betul2? Allah takkan memberi ujian di luar batas kemampuan manusia...Sy ade kawan yg menunggu 7-8tahun untuk memiliki zuriat...Akhirnya pada tahun ke-8 perkahwinan dia dikurniakan anak pertama...Jadi kalau kita belum dikurniakan zuriat, bersabar dan usaha lah consult doctor dan sebagainya...doa banyak2 pada Allah...Insyaallah, moga suatu hari malaikat mengangkat doa kita dan Allah dengar.



Friday, September 7, 2012

Myra Turns 2 Years Old

Alhamdulillah dah 2tahun dah anak mami dan ayah...Syukur Ya Rabb.

Maleh nak citer panjang lebar..On 31st Aug 2012 last Friday, we celebrate her 2nd birthday with families, teachers and close neighbours. Eh apesal hakak speaking spekong nih?? Almaklum dh lame tak hapdet blog kerojeee memanjang, ter-biase cakap omputih dah..kihkihkih

wokeh lah, tengoklah gamba2 yg tak seberapa nih...tak sempat nak snap pic banyak2 sebab hakak bizi layan tetamu kekdahnye...zasss layannn!



Kek ni hakak buat sendiri dengan hasil air tangan hakak tau...This is Russian Black and White cake..meh kita close-up sikittt...cantek tak hakak deco?? hihiii

Sesambil masak, sesambil hakak buat kek ni...Jadilah ini hasilnyeee...

Aritu masak simple2 jer, spagheti olio aglio, baked penned cheese, nasi impit daging dendeng + serunding, buat chocolate cheesetarts, mashed potato with gravy, coleslow, ayam goreng bersalut tepung Ayamas, ade buah, air macam2 jenis.

Cikgu Myra yg pompuan tuh, sorang lagi tak nampak..main snapppp jer hakak nih. hahah!

Puding Roti bakar wan melaka buat, tengah2 choc cheesetart mami myra bikin, bawah sekali kuih koci wan melaka jugak buat...time kaseh wan...

Adik beradik pak pais semua datang, atuk wan melaka datang, mak myra pon datang dari johor. Adik beradik ai tak datang lah jauh kann memasing kat johor. Sambutan nye sederhana tapi meriah...Alhamdulillah, Syukur Ya Allah kerana kami dipanjangkan umur kami untuk sama2 menyambut ulangtahun puteri kami lagi...




 

Thursday, September 6, 2012

Jeng Jeng Jeng Muncul Kembali !!

Sedar tak sedar ghopenye dh hampir 3bulan hakak tak update blog ni uols...ya ampunnnn

Eh iols ade je tau nak hapdet cerita ceriti tapi blog ni macam anti dengan iols jer tiap kali update tak boleh save tak leh publish lame2 iols pon malassss nak hapdet sampai lah dah 3bulan. kikikii

Memula recall cerita paling terbaruuuu...Myra dah genap pon 2tahun...yeayyy!! Makin banyak bercakap, kekadang tak paham jugak die cakap ape...bila tak paham die marah...hahahahaaa. For now, she called me 'ammi...ammi...' so cute! hehee...Happy 2nd Birthday laling. Semoga sihat selalu, jadi anak bijak dan solehah, berjaya dunia akhirat yo...

Nanti iols khatamkan entry2 kat blog korang yer..lame dh tak blogging..mak bizi hamat k...

Thursday, June 21, 2012

Short Entry - Hanoi, Vietnam Trip 16-18 June 2012

Assalamualaikum my beloved frens and silent readers...ekekekeke

Short entry je yek...lame dh blog ni bersawang labah2....

Mak jemah bizi laaa...dengan baking especially...Alhamdulillah masih ade rezki even sesikit...This week ade big project one customer nak order birthday cake for her kids kek nombor 1 dan nombor 4...debar2 sebab 1st time buat nie kek nombor2 ni...macam2 google about decoration. The rest, cake2 yg ai biase jual lah, choc moist, caramel cake, brownies cheese and cheese tarts.

And, last week kami bertiga bercuti ke Hanoi, Vietnam..just a short trip 3days 2nights only....seronokkk even salah timing sekarang tengah summer daaa...hakhakhak.

Nanti ai post gamba2 yer...kene copy from ipad, and henpon camera...

Dadaaa....nantikan gambar2 kami dari Hanoi...*entah bila la nak upload..kihkihkih

Monday, May 28, 2012

New Cake In The List

Alhamdulillah, bermula dari minat akhirnya jadi sumber pendapatan sampingan...

Bermula dengan menjual Kek Karamel dan Choc Moist Cake, now sy menjual juga Lemon Cream Cheese Rainbow Cake dan Russian Black and White Cake...lets cekidout!

Depan: Lemon CC Rainbow Cake
Belakang Russian Black n White Cake (RBW)

gambar ni dari blog cikgu baking sy...http://kakzusemanisgula.blogspot.com/


Russian Black and White Choc Cake...mabelessss!! series sangat sedapp



Kek Karamel...

Kalau berminat nak buat tempahan, just sms me yer: 014-9786771. tenkiu !!


Wednesday, May 23, 2012

Belasungkawa...Dia Pergi Jua Akhirnya...

Pagi tadi terbaca update Kak Moon di FB...Norma telah pulang ke rahmatullah pada jam 1 pagi tadi...Innalillahi Wa Inna Ilaihiroji'un...arwah berusia 26tahun menderita kanser otak stage 4, akhirnya Norma kembali pada Sang Pencipta....*teringat2 si kecil Rafiq yg comel...Tabah ye Kak Moon and Talib sefamily...

http://miera301.blogspot.com/2012/05/norma-telah-pergi-buat-selamanya.html




Monday, May 21, 2012

Jodoh...

Terbaca entry kak ilot pasal sambutan Hari Ibu...*sekarang baru nak cerita...

Mase Ahad 13 Mei tu kami kat kg Melaka..bangun2 dikejutkan oleh suara ayah Myra dan gelak2 myra...mami bukak mata jer ayah myra trus wish Selamat Hari Ibu... *nampak sangat laki bangun dulu kannnn....

Myra belum pandai wish lagi, so die kiss mami jer...tapi nan ado makan2 kat Nandos macam kak ilot...pak pais buat dek jah. Iols tak kisah, yg penting die ingat nak wish kaedahnye...hehee

Tetiba nak setuju plak dengan kak ilot, macam mane laki kita pon kene bersyukur biar tak banyak harta tapi kaya kasih sayang...Biar pun pak pais tak bleh bagi duit ber ribu riba tiap bulan tapi die ringan tulang kat rumah...basuh pinggan, basuh baju, cebok anak berak, mandikan anak, mintak belikan groceries, sapu rumah, kemas rumah sume boleh...tak de isu 'tu keje pompuan..lelaki tak boleh buat keje rumah". Alhamdulillah sekurang nye ringan sikit beban2 nak buat keje rumah..

Penah dengar jugak si suami tak pernah pon buatkan susu anak atau mandikan anak dari anak kecik sampai lah dah skolah ...* dah sekolah opkos kene mandi sendiri ye dak? since myra 3bulan, pak pais dah belajar mandikan ank dia...sebab tu myra sebut 'ayah' dulu berbanding mami...apekah?? mami dah start mandikan sejak umo seminggu lagi...*myra belum reti lagi sebut mami...iskiskisk

Dan tak pernah jugak pak pais sekat iols nak beli apa2...kaedahnye iols keje dan duit tu duit iols...ai bebas nak belanje dan beli apa yg dikehendaki...rumah2, kereta dan segala big expenses pak pais bayar..ai cuma bayar nursery myra sajer kaedahnye ai keje...saje gunakan logik akal kalau ai tak keje, dah tentu tak payah bayar nursery..so sebabkan ai nak keje so ai la bayar nursery...Ade yg mempertikaikan, suami kene bayar semua...sukati korang la...kan suami korang dan rumahtangga korang...hakhakhak. Ado aku kesah? Yang penting pak pais tak suka marah2, lambat ke ape gitu je lah die...cuba kalau die yg lambat dah tentu ai  membebel patploh lori..kihkih. Cumaaa...pak pais tak reti masak....sungguh sangat betul2 tak reti. Ke saje buat tak reti iols pon tak tau.. seb baik iols suka masak kalau tak sila order kat kedai hari2 okeh. Romantik pon idak...hmmmm

Jadinye, suami tu ade pro and cons...uniknya jodoh yg Allah beri..rajin tak bape kaya, kaya tak bape rajin, rajin tak bape romantik, romantik tak kaya pemalas, tak romantik miskin pemalas plak tuh tak boleh dibuat laki la weh! kuikuikuikui...yang penting iman ada di dada...;)



Wednesday, May 16, 2012

I Am Ready


Sy kan terhinginnnn sangat nak begini lagi...


*Ops cekci! perut orang ni sah2 bukan perut ai yer..perut ai kalau preggy buruks, stretchmark merata...heheee


Dan sy juga terhinginnnn sangat nak ni....

Alololooo...comey2...
Best jugak kalau kali ni blue color...if pink lagi pon syukur...


Kawan2, doakan sy cepat2 preggy yer...tak sabar nak melalui pregnancy journey once again...rase contraction mase bersalin...sakit tapi nikmat! cannot describe how's the feeling bila baby keluar tu...nak BF semula...semua2 lah nak rase pengalaman enjoy, cramp2 kaki, bengkak kaki, baby kicking, baby hiccups, sakit kene jahit lagi...erkks...;)




Thursday, April 26, 2012

Body Basal Temperature (BBT) - Part 1

Okeh sekarang ahkak giat ber-bbt...apekah bbt? macam bbm kat blackberry kah? no..no...BBT is Body Basal Temperature, singkatan nye kita amik suhu badan tiap hari celik2 je mata trus amik termometer masuk lam mulut, rekod suhu tu..ingat lam kepala pon takpe sampai opis baru masuk FF (fertility friend) baru rekodkan...Yes, nak senang rekod trus dalam FF sebab FF akan siap buatkan graf untuk kita...ni contoh ai punya..http://www.fertilityfriend.com/ttc/

Ai ber-bbt sebab nak TTC...moga ade rezki tahun depan...bagusnye BBT ni kita boleh kenal tubuh badan sendiri dengan lebih detail lagi2 reproduktif sistem kita..BBT jugak boleh digunakan kalau nak jarakkan kehamilan so bukan TTC saje...so bila nampak suhu tu ala2 naik2 nak ovulate elakkan la bersama...gitu lah singkatan nye...Ni plak info yg lebih detail dari sis Kelly.

Langkah2 awal untuk berBBT..

1)  mula2 sekali mesti nak kena ada thermometer. Sebaiknya gunakan yang digital dan adalah lebih bagus yang specific untuk BBT  sebab ianya lebih tepat kerana mempunyai 2 digit selepas titik perpuluhan. Walau bagaimanapun digital thermometer yang biasa masih boleh diguna pakai cuma ketepatannya agak berkurangan sedikit. Jika  thermometer classic ( kaca) pula yang digunakan, thermometer hendaklah digoncang setiap malam sebelum tidur. Ini untuk memastikan raksa dalam thermometer tersebut akan kembali ke tempat asal.


2)mulakan ambil suhu pada hari pertama datang period. Hari pertama (cd1) biasanya diambil kira bila darah period dah flow bukan spotting.

3)ambil suhu sejurus bangun tidur sebelum lakukan sebarang aktiviti termasuk bercakap. Bermakna buka je mata terus ambil suhu. Dan sebaiknya thermometer diletakkan berdekatan dengan tempat tidur, supaya mudah nak ambil.

4)pastikan tidur cukup sekurang2nya 3 jam dan cuba disiplinkan diri untuk ambil suhu pada waktu yang sama setiap hari. Kalau dapat set alarm lagi bagus. Tapi kalau setakat terawal atau terkurang setengah jam, suhu masih boleh diguna pakai.
Selain dari ambil suhu, vaginal discharge/lendir faraj atau lebih dikenali sebagai cervical mucus harus dipantau juga untuk membantu mengenal pasti hari ovulasi yang lebih tepat. Terdapat 5 jenis cervical mucus yang harus dikenal pasti dan dicatat:

Dry= kering
Creamy= berwarna agak keputihan dan likat seakan mayonis
Sticky= berwarna jernih tapi melekat2 seakan gam
watery= struktur yang agak cair dalam kuantiti yang banyak
Eggwhite= berwarna jernih, seakan putih telur dan boleh diregangkan beberapa cm tanpa putus dengan jari.

Cara untuk mengenal pasti cervical mucus:
selepas buang air dalam toilet, gunakan tisu untuk lap vagina. Perhatikan struktur, kuantiti juga warna cervical mucus tersebut.
Ataupun boleh guna jari yang bersih dan masukkan dalam vagina. Elakkan check cervical mucus sejurus selepas BD/ bersama suami untuk mengelakkan kekeliruan diantara cervical mucus atau lebihan semen.

Ni pulak finding dari rakan yg dah lame ber-BBT...beliau berjaya dapat baby ke-2 hasil BBT setelah 5tahun menunggu.
PERTAMA:
walaupun kita period tidak bermakna bulan tu kita ovulate / ada telur. maknanya kita period 'kosong'.. tanpa telur. biasanya kes ni dikaitkan dgn 'low progesterone'. myluv lah salah sorangnye. hehehee...
KEDUA:
selepas ovulate dipanggil DPO (day pass ovulate). setiap orang mempunyai tarikh DPO yg berbeza. ada yg 10 hari. ada yang 13 hari. myluv jenis 12 dan 13 hari. (selepas 13 hari DPO, suhu jatuh bawah line merah.. keesokkannya period) bagaimanapun.. sekiranya anda period sebelum 10 DPO.. menunjukkan anda menghadapi masalah dlm rahim. so far, kawan2 myluv hnya ada 1 yg pernah mengalami 9DPO. terus refer gynea.
KETIGA:
kita tak semestinya ovulate pada hari ke 14 atau 15. ada yg ovulate hari ke 20, 29 atau 30. malah ada yang ovulate hari ke 40. sebab tu ramai fikir dah delay. tapi sebenarnya belum ovulate p0nnnn... sebagai contoh myluv bulan october lepas ovulate pada hari ke 23.
KEEMPAT:
sekiranya anda mengalami sehingga 16 DPO.. tapi tak period lagi. sila buat UPT. saya boleh jangka anda sudah hamil.. best kan? on DPO16, dikira baru sehari delay. sebab paling lama orang tak period pun on DPO15.

BBT lebih bagus jika dibuat bersama-sama OPK...kira macam kembar lah mereka ni. OPK ni ovulation predictor kit, untuk mengesan dengan lebih tepat bila badan kita mengeluarkan hormon luteinizing (LH). bila LH ni dikeluarkan oleh badan, kita akan ovulate atau ovari kita mengeluarkan ovum dalam masa 24-48jam.
Ovari hanya mengeluarkan ovum sekali sahaja sebulan, ade yg 2-3bulan sekali...jika anda benar2 ingin hamil sangat syg kan kalau trlepas waktu2 ovum keluar tu...
"Hari ovulasi seseorang wanita berlansung antara 1 – 3 hari sahaja,ketepatan mengesan ovulasi amat membantu jika pasangan yang benar2 serious ingin hamil.

Terdapat beberapa kaedah untuk menentukan kesuburan wanita.Kini wanita boleh mengesan hari ovulasi dengan lebih efektif dan tepat berbanding kaedah asas BBT.Ovulation Prediction Kits (OPK) dapat membantu seseorang wanita untuk mengesan hari ovulasi wanita hampir 100% tepat.

Pengunaan alat ini dapat membantu bukan sahaja yang ingin hamil tetapi juga yang ingin merancang lebih2 lagi pasangan yang tinggal berasingan dan bertemu sekali sekala disebabkan kerjaya atau melanjutkan pelajaran.OPK boleh dibeli di farmasi."

Ni OPK strip ai selame 2hari...cycle day (CD) 15 dan CD 16...owh sungguh seronok nampak 2 line yg kuar sama terang nih. Ni bukan UPT yer...ni OPK...;)

OPK CD15 dan OPK CD16...

Tuesday, April 24, 2012

Attoiii.....Atitttt...

now, myra dh makin bnyk vocab..suke mummy even kebanyakan dr ape yg die cakap tu bahasa german...kuikui. Lately die dh pandai ckp camni 'atittt...' or 'attoiiii' hahahaaa 'atitt' is sakit and 'attoii' is adoi.. pantang la tersinggul sikit ke or kene sikit ke sokmo la atittt...attoiii. belum lagi klu betul2 jatuh meraung la atitttt. ces! monday next week nk pi check up dengan Dr Roliza, bayangkn time kene injek die jerit kuat2 'ATTIITT....' huhuhuu And, ade 1 masalah la...myra kt rumah tak notty tau..tengok tv, and main2 sendiri...tapi kalau bawak die keluar contohnye shopping complex ke..hadoyaiiii kemain ligat lagi...pening mak! die macam ade tenaga ultraman plak macam x reti penat. lari sane sini, kita kejar makin die lari laju2. cubit je kaki die tu...bila brdukung jadi macam ulat seboleh2 nak turun. sabor2...

Thursday, April 19, 2012

Yeayyyy My Other Half Sudah Pulang!

Alhamdulillah...suamiku selamat tiba di Malaysia...
Dan, ai dengan berani tak berapa berani decide nak pi amik kat KLIA...ekceli..daku ni mane penah drive sendiri ke KLIA..selalu kemane2 ditemani pak pais...Tapi sebabkan eksaited nak jumpa pak pais yg terpisah selama 10hari (wekkk macamla 10bulan...haha), ai amik cuti dan decide drive sendiri ke KLIA dengan dak myra...

Yehuuuu alhamdulillah..tak sesat dan berjaya juga ke KLIA sendiri...huhuu en.somi takdak kene lah blajar berdikari kan...kuar rumah 1.45 sampai klia kul 2.30 petang...
Memula risau sesat jer...almaklumlah...ai terkenal dengan kesesatannye...pegi Mebeng Akademi kat Bangi yg dah berpuluh kali tu pon boleh sesat...ni pulak klia yg xpenah drive sendiri...hakhak tapi berjaya okeh sampai ke sana dan nak ulang lagi TAK SESAT. wakakakaka...cuma salah masuk parking jer, nak amik token ticket sebenarnye tapi trmasuk kat area TnGo...pak pais dah pesan amik token tiket jer..arghhh tak kisah ler dh trmasuk situ bayar je la parking pakai tnGo...dak myra tido je start dari Saujana Putra sampai klia...amannn donia..kalau x maunye mami memetir dalam kete kalau die tak duduk diam...wakakakaka

Mami ikat sy sementara tunggu ayah sampai supaya sy tak lari sane sini...

Flight scheduled to be landed at klia from Amsterdam kul 2.54pm..tengok2 screen yeahh dah landed..tunggu2 setengah jam gak la baru ayah myra kuar...jeng jeng jeng...mami nampak ayah dari kejauhan..hati berbunga2 riang...hehee...

Myra suka sangat nampak ayah! ayah...ayah...everytime ayahhhh jek. tu sket ayah...ni sket ayah...eeeee mengade. hahah

Mmmmuaaahhh!! rindu si bambam ayah nie....

Ayah bought so many souvenirs...and special one for mummy...hikhik


Lovely...like it so much!! I like simple design macam nie...ni kaler rose gold..
Ayah suruh pilih nak handbag Aigner ke jam tangan..mummy nak dua2 tapi xboleh katenye...so pilih jam tangan la sebab jam Esprit mami dah agak buruk..3tahun dah pakai...

Pehtu ,macam2 lagi la...dak myra dapat kasut Adidas...murah je...10Euro je Adidas original untuk budak2...(tak snap pic sebab kasut dalam kete..). Lelain tshirt2 untuk mami dan myra...chocolates, fridge magnet...


Fridge magnet...yer sy adalah pengumpul fridge magnet...Kalau kawan2 pegi bercuti ke tempat best, mesti ai kirim fridge magnet..setakat ni dah ade Dubai, New Zealand, Hong Kong Disneyland, Spain, Bandung, local states pon banyak...dan pak pais pegi 4 countries so dapatla fridge magnet Holland, Austria, Belgium dan Swiss...mabelesss. Suke sangat!

P/S: Psttt...ai dah beli OPK strip banyak2...so misi mendapatkan adik myra boleh la dimulakan...mwahahhahaa


Tuesday, April 17, 2012

Kiriman Dari Amsterdam...

Ayahhhh....mami jelessss....
Bestnye pak pais dapat jalan2 kat tempat nih...next time, bawak mami and myra pulak k...
He sending us some piccas...cekidout....




Yang ni plak the most i like...di Taman Keukenof...ladang bunga tulip...cantekkkk


My fren yang penah ke sane cakap bunga2 tulip kat sane besau2 okeh...sebesar muka haa...ingatkan die tipu rupanye very the betul...ni haa buktinye...

besauuu kan.....tapak tangan pak pais pon nampak kecik disitu

Terer plak henpon pak pais amik gambo gini...naissss!





Tuesday, April 10, 2012

Perginya Seorang Ibu...

Allahuakbar, Innalillahi wa inna Ilaihiroji'un...

Tadi petang makcik yg tinggal di Saudi Arabia call, sebab die ade kirim barang. Borak2 tetibe cik shima tanye mak pegi rumah mak uda yer? 'Tak taula, nape mak pegi umah mak uda plak?' Cik shima cakap mak pegi melawat. Apekah? Orang kat Arab Saudi pon tau mak den gi mane ape hei den xtau. Mak takde bagitau apa2 pulak. So terus call mak, sebabnye nak kate kenduri takkan la wat kenduri hari selasa. Atau ade kematiankah? Mak uda tu adik mak no.3..

Telefon mak, borak2 teruslah tanye mak gi umah mak uda ke? Ade ape? Mak pon bagitau Kak Linda anak mak uda dah meninggal dunia..Ya Allah rase nak gugur dah jantung. Sebabnye yg tengah sakit xbleh bangun sekarang ni is my pak ngah tapi kak linda yg masih muda yg dijemput Ilahi..Ya Allah..

Seingatku, kak linda tu peknen anak ke-7..teruslah mak cerita, kak linda mengandung uri dibawah (placenta previa), so bila dah 38minggu doc decide nak cser sebab memang laluan tertutup..lepas proses operation, kak linda tak sedarkan diri dan berlaku tumpah darah ade complication katenye..bila diberi bantuan dengan masukkan darah, tetaplah darah tu keluar balik macam badan xboleh terima. Masuk kuar, masuk kuar akhirnye Norazlinda binti Sabirin dijemput Illahi selepas melahirkan seorang bayi lelaki yg sihat walafiat..

Allah..sedihhhh sangat! betapa hebat dan besarnye perjuangan seorang ibu untuk melahirkan seorang anak ke dunia..hingga akhirnya dijemput Sang Pencipta..betapa mencabarnya hidup seorang anak yg langsung tidak mendapat belaian dan dakapan seorang ibu apatah lagi setitik air susu ibunya...Ya Allah...Sesungguhnya, kepadaMu kami datang, kepadaMu jua kami kembali..

Teringat2 gelak tawa arwah kak linda, seorang yg periang dan rajin berborak, selalu bikin riuh rendah suasana kalau berjumpa..teringat anak2 kak linda yg rapat2 tu..pasti amat terasa kehilangan mama mereka..Menurut mak, yg baby tu mak uda dan pak uda akan bela. Kalau nak bagi kat aku pon, nak je membelanye..yg no.6, umo 3tahun atuk belah ayahnya bela..yg lain2 buat masa ni mak uda dan pak uda tolong tengok2 kan sementara ayah dorang cool down dan boleh berdikari. Sebelum ni semua kak linda uruskan anak2, hantar amik sekolah, kak linda housewife..

Bila pikirkan balik, memang mase nak bersalin, terdetik dalam hati macam mane lah kalau mase melahirkan anak kita dijemput pergi..bagaimana dengan baby, suami? Suami boleh dapat isteri baru, tapi baby? Mase bersalinkan myra aku pon tumpah darah sikit, dan bila melahirkan ni macam2 boleh berlaku bak nyawa dihujung tanduk. Hmm..Moga dapatlah aku membesarkan anak2, melihat mereka dewasa, tapi hanya Allah yg tahu. Semoga roh arwah dicucuri rahmat, semoga pemergiannya mati shahid..
Kasih ibu membawa ke syurga.

Monday, April 9, 2012

Bila Benua Memisahkan Kami

Untuk 2minggu ke depan ai tinggal berdua jer ngan dak myra. Pak pais outstation jahuhhh ke benua Eropah. Amsterdam - Zurich- Austria - Amsterdam - KL. Company hantar kesana..not for training but for machine inspection gitu kot..ntahla ai pon tak paham bahasa2 engineering nih. Kadang seronok jugak when ur other half being in different field, so bleh tau banyak benda2 diluar bidang kerja kita.

Semalam pak pais bertolak ke klia, naik cab sajork. Ai ngan dak myra tak hantar, coz flight malam 1130pm gitu gini kul 12 jugak settle nanti. Tak berani la nak drive di tengah malam balik ke shah alam berdua je ngan budak tecit tuh. Since tadi morning ai tunggu2 sms atau panggilan dari Pak pais. Dah sampai kah? Apekah? Nan ado.. Sekarang kul 630pm dalam lrt otw ke KJ. Tetibe dapat msg kat inbox FB dari pak pais. Huhuuuu hati berbunga riang macam dapat msg dari pakwe plak...ekekeke. Katenye pinjam tabb kawan die yg sama2 pegi tuh..dan die belom beli simcard sane lagik...Ade satu perasaan bila kita suami isteri ni berjauhan. Rase hubungan tu lebih kuat, ye la worried anything happen, nak contact each other pon susah. Rindu-rinduan ade, sedih pon ade...apekah?

Actually this is the first time, kami berjauhan beribu batu dipisahkan beberapa benua. Sebelum ni takat outstation ke Penang jer apelah sangat..Company pak pais ni tiap 3tahun akan hantar engineer dan managememt level to overseas trip. Last 4yrs die pegi ke UK, so pak pais dapatla brjalan2 ke Paris dan London. Haku nak gi overseas trip? Family day ke PD pon belum tentu dapat okeh.

Myra camne? Cari tak ayah die? Emm...semalam bunyi motor orang sebelah, cepat2 die selak langsir sambil sebut 'ayah! Ayah!' Time tu tetibe sedih plak mak...baru bape jam pisah ngan ayah..So omak die trus la cakap 'ayah work'. Emm...myra kan manja ngan ayah hopefully die tak mencari2 la ayah lame gak ni tak jumpa ayah die.

Ayah, take care ok...have a safe journey, jgn lupa belikan mummy handbag yg dipesan tu yep! Ekekeke. We both luv u. Muaaahhhh