Skip to main content

Posts

Showing posts from 2013

Impian Kami 2014

Lagi sehari tutup lah tirai 2013 ini dan buka pula tirai 2014. Pada ku 2013 tahun yg sangat2 biziiiii. Dari segi workload dan juga family. Perkara pertama utk tahun 2014 nanti ni kami sedang sibuk buat persiapan. Dalam masa sebulan lagi...insyaallah jika lancar semua nya impian kami utk 'ke sana' akan tercapai. Sekarang tengah sangat2 sibuk buat persiapan urusan visa, flight tickets, kursus dan sebagai nya. Semoga Allah permudahkan segala urusan2 kami sebelum berangkat nanti. Maklum lah first-timer kan. Banyak jugak kami study2 tanya rakan2 dan saudara2. Jauh disudut hati sangatttt tak sabar dah. Benar lah kata rakan2 jika kita betul2 punya niat utk ke sana insyaallah Allah akan buka pintu rezeki luas2. Lepas dapat visa semua , dan selesai urusan insyaallah akan update di blog segala tips2 moga berguna untuk readers yg lain.Ok bai.

Rahsia Kurus dan Selim. Chewahh

Okeh dgn gumbira hati lepas 3bulan setengah lepas bersalin I get back my pre pregnancy weight (berat sebelum mengandung). Ai kembali kepada angka 48...yeehaaa. Berat sblum bersalin 65kg...mokmok tak ai?? Ahahahah 17kilo ko naik sama mcm ngandungkn Myra dulu...Sekarang suar keje sume dh longgar tapi berat sama mcm dolu..adekah pinggang sudah mengecil pulak? Xukur plak pinggang ni. I concern pada berat jer. Rahsia xde lah sgt...I do believe breastfeeding bnyk bantu dlm penurunan berat ni. Then amik Lecithin dan Alfalfa...mungkin bantu jugak. Org sibuk beli supplement banyak kn susu ahkak sibuk bli supp pecahkan lemak...hehehee.Ye lah kn ai skeptikal sikit produk bnyk kn susu ni. Yg penting rajin nyusukan ank..rajin pam berbalik pd rules demand supply. Klu mkn 10botol supp bnyk kan susu tapi mak nye malas nk pam susu kt ofis xde hasil gak. Betul x betul x?Dulu xbape kisah pasal produk Shaklee ni..tapi bila lepas brsalin Nayl sebulan berat masih 55kg...mihmihmih. Ai pon tanye mentor nak k…

Back on Reality...

After been hiatus for 3months heavenly in maternity leave...now im back to reality. Hahah of course back on work. YawnnnI did luv my long maternity leave and enjoying my confinement period. Cuddling little munchkin everyday 24/7. Its a bit emotional at first place thinking of that I need to leave baby Nayl to nursery coz i have been enjoying my direct breastfeeding moment with him. Only Allah knows how sad I am to be away from him for half day during weekdays.Back at work..received positive feedbacks from colleagues regarding my post natal appearance. 'Wahhh dh kurus' 'wahhh mcm bukan lepas bersalin jer' 'macam anak dara la mommy ni'. And many more...mihmihmih.  yeayyy! Im back on shape after put on 17kgs! Again. Yesss. Again! During 1st pregnancy I gained 17kg. Then back to pre pregnancy weight within 3month. Then got pregnant again. Put on 17kg again. However, thanx god Im back on track. Able to wear my 26 size jeans after 3months giving birth. Not so bad huh…

Introducing Our Lil' Hero

Kami sepakat memberikan nama anak ke2 ni Nayl Ihrazz yg bermaksud Pencapaian Kejayaan atau Kemenangan. Semoga Nayl Ihrazzmenjadi anak yg soleh dan peroleh kejayaan hidup di dunia dan juga Akhirat. Genap 7hari kami beri nama cukur kn kepala dan buat Aqiqah. Alhamdulillah selesai sudah.Nama ni lamaaa sangat nak cari. Sejak preggy mmg cari nama yg unik, jarang org guna serta bermaksud molek dan indah. Penglibatan 2 org ustazah dan pakar bhs Arab dalam pemilihan nama ni. Terima kasih ustz Nhazz dan juga sis zuzu. Pak pais nk 2 nama je utk anak lelaki. Lastly nama Nayl Ihrazz yg kami pilih ;)Name: Nayl Ihrazz Bin Nurul Faizz
DoB: 29 July 2013 9.17a.m
Weight: 2.56kg
Length: 49cm
Head circumference: 31.5cm
Blood type: O positifSetakat ni Nayl Ihrazz yg kami panggil Nayl ni masih exclusive breastfeed which is satu pengalaman yg sangat mencabar bg ku masa awal2 tu. Ok lagi sakit brsalin tau...huuu. kes breast engorgement la ni. Sgt jauh brbeza pengalaman BF myra dan Nayl...beza menyusukan ank…

My 1st Natural and Gentle Birth

Bismillah...
Syukur Alhamdulillah...hari ini hari ke-12 berpantang. Sy telah selamat melahirkan seorang baby boy 2.56kg pd 29 July 2013 brsamaan 20 Ramadhan 1434H. Dan ini adalah kelahiran alami atau Natural and Gentle Birth pertama sy. Syukur Ya Allah kerana telah memakbulkn doaku selama ini. Atas permintaan beberapa rakan sy akan brkongsi birth story anak ke2 ini. Klu ade tips2 juga akan sy kongsi kan skali. *22July @39weeks
Dah start cuti dgn amik mc. Edd 31july tp saja nk cuti awal kali ni sebab nk rehat2 kt rumah n kesian kt hubby rushing nk amik blk keje. Sepanjang kt rumah sy menyibukkan diri dgn kemas rumah dan masak. Keep mobilize and active dan masih dpt meneruskan puasa. Hari2 pak pais teman jalan2 keliling taman. Pernah ktorg jln2 smpi sejam. Tak perasan dh brjalan sejam sebab sambil borak2 kn. Mase tu instict mcm akan brsalin 27/7.hihii tp bila tiba 27hb nan hado anything happen walau sekelumit contraction. Hati dh agak risau akan overdue lg kali ni. So scroll down kt Gen…

39weeks of Pregnancy...Mohon Doa Semua

Salam kawan2...last monday shuld be last checkup kat DEMC (if sy brsalin dlm ms trdekat ni). Alhamdulillah baby sihat estimated weight about 2.68kg...syukur baby membesar dgn sihat. Tengah scan2 tu tanye Dr.mazita bby dh engaged ke sbb klu korg sedia maklum utk ank ke-2 dan setetusnya biasanya bby akn lambat engaged. Ade yg few hours sblum brsalin baru baby engaged dan masuk ke ruang pelvik atau birth canal.Dr . mazita rase pakai tgn kepala bby dh engaged tinggal sikit je yg belum masuk ruang tulang pelvik. So dia kata tunggu jer show or labor signs yg lain2. Until now cuma rase sakit pinggang je lah pon...dan BH yg xbape kerap. Practiced exercise and walking a lot skrg ni. Tiap hari ler pak pais teman pusing2 taman area rumah ni since ai pon dh cuti so kne kerapkn brjalan la dok rumah ni.So there will be no new entry until sy selamat giving birth..hehe. Doakan sy selamat dan dipermudahkan melahirkan bby ke2 ni yer...mohon maaf andai ada coretan dan komen2 yg tidak di senangi..sesungg…

Last Day of Working Before Maternity Leave

Arini hari last day keje utk bulan July merangkap Ramadhan juga..sebab next week daku akn start mc dh sesambil menunggu hari nk brsalin.  Kali ni purposely amik cuti seminggu ++ awal sebab daku rasa rushing sesangat di bulan posa ni.  Sian pak pais nk amik daku kelam kelibut kejar waktu nk bukak posa. Amik dak myra lg.. Klu bukan bulan posa tak pa lg. . Xyah nk rushing sgt. Blk plk kul 515 yg xbape nk awal tu walopon dh diberi relief kuar 30min awal.Nk masuk 39mggu beberapa hari lagi...monday next week antenatal checkup trakhir sebelum deliver. DR.Mazita ckp tggu jer smpi ade tanda nk melahirkn baru gi DEMC since daku refused for being induce this time. Moga bby kuar dgn sihat selamat dan segala urusan melahirkn zuriat ke2 ni dipermudahkn. Semoga labor pain x trlalu lama dan semoga semuanya smooth sailing ja..Bila bby nk keluar Waalahua'lam..let him choose the date. Doa sy semoga gentle birth kali ni berjaya.  Insyaallah. ..Aminn. oh ya sahabat sama2 lebih kurang due dare dh brsal…

Gian Nak Masak

Dah masuk 38weeks..still standing...hahah. Gian plak nk msk fancy2 gini. Dan dh lame rasenye xmasak ayam merah. Isnin aritu cuti xde idea pon nk masak apa benornye. Tetiba kul 2 dtg idea nk msk nasi carrot, ayam msk merah dan acar. Nk buat buah melaka jugak. Wahhh tu dia kn pulun nk masak2 macam2. Tapi bhn2 sume nan hado pon lagi. Kul 3 baru gi tesco...kul 4 lebih baru smpi rumah. Oleh kerana dh lambat xjadi buat nasi carrot.nk parut carrot bagai lagi. So tukar pd nasi mentega je lah..ni lah hasil nya. Buah melaka start uli tepung 6.30. 715 siap sume...ni lah hasil nya...myra suka nasi butter tu habis dia korek kismis2 dlm tu. Alhamdullillah everything homemade and no param on 6th Ramadhan.  Hikhikhik

36weeks++ Antenatal Checkup

Sabtu ritu 6hb ade antenatal checkup dgn dgn Mazita kt DEMC. At 36weeks 4days berat bby baru 2.3kg! Actually kannn ntah nape riso..huhuu. Memang la org kate bagus bby kecik senang nk kuar yadaa yadaa tp sbb time kakak dia xpenah experience cmni berat bby follow je ikut weeks dia tu. jd mak wondering la kan. Omak eh naik 12kilo dh ni anak eh baru 2kilo lebih sket ja. Kemanakah lemak2 itu pergi? Harus la ke mak kn? Dr kate jgn risau masih kategori average mmg kecik sket tp xla kecik sgt katenye..So far overall bby sihat, mami pon xde problem pape so Dr xde risau apa. Lagipun mami dia mmg kontrol sket manis2 pregnnt kali ni and langsung xminum susu ibu hamil yg manis melecehh tu. Bnyk gula I dun like la. Minum susu biasa sudah..dan amik syr2 tggi kalsium for calcium source. Now I realize maybe jgk yg ade big2 bby ni disebabkn susu ibu hamil dipasaran tu kot. Tapi mmg manis la susu anmun, enfa bagai tuh.Alhamdullillah pregnant kali ni so far sihat walafiat. Darah tggi ke, HB low ke kencin…

1 July 2013: 30days Counting Begin

Alhamdulillah...1st July dah...ops belum bersalin lagi...hehe baru cukup terms 36weeks. Atually it will be exactly 36weeks on this Wednesday...Syukur Ya Rabb for the smooth sailing -/+ 9 months pregnancy...no bengkak2 kaki like i had during Myra's pregnancy...cuma a bit tired this time faktor umur kot...mase myra preggy mid 20's ni dah late 20's...hadik2 klu nak mengandung elok la mengandung muda2...banyak energy...beza tauuu...benarlah yg kwn2 cakap faktor umur ni  banyak bagi impact to our pregnancy. But overall syukur atas segala kesihatan yg diberi ni...baby pon grows well cuma a bit smaller from her sista during last checkup on 34weeks.

My EDD is on 31/07 so we looking forward for another 30days. Dalam hati nakkkk sangat bersalin awal dr due date. Tapi semua Allah dh tetapkan bila kan...cuma harapan tu tinggi menggunung nak bersalin awal sikit kali ni...Actually last week ade few contraction. Agak kuat dan sakit. Tapi rasenye tu disebabkan terlalu banyak berjalan siap…

Tahniah Sahabatku, Successfully Natural Birthing

Alhamdulillah, semalam salah seorang sahabat telah selamat melahirkan...
Successfully Natural Birthing di HUKM...Tahniah Ayu...
Dua anak sebelum ni ayu amik Epidural untuk tahan sakit..kali ni hasil dr diskusi-diskusi kat Group dan info2 yg dapat dari Gentle Birthing Group Malaysia Ayu berjaya hadapi sakit sepanjang kontraksi dengan tenang. 7cm baru sampai hospital. Masuk LR dh 8cm, 17minit kemudian baby pon lahir...Alhamdulillah...tahniah superibu!

Petikan dari buku Hypnobirthing; 3

"When fear is not present, pain is not present. Fear causes the arteries leading to the uterus to constrict and become tense, creating pain. In the absence of fear, the muscles relax and become pliable, and the cervix is able to naturally thin and open as the body pulsates rhythmically and expels the baby with ease."

Sebab itu lah dalam Hypnobithing, Gentle Birthing, menggunakan teori..ibu2 harus mobile ketika contraction berlaku, jalan2, squatting, kneeling atau ikut saja mana2 posisi yg dirasak…

Kuruskan Badan...Pakai Corset/Gridle?

Bila preggy mesti la badan naik kan kan..same goes to me lah. Tang lengan, badan xnaik mana...tapi peha terasa lah lelemaks terkumpul...Sebab apa? Sebab bila jalan berlaga-laga peha ni hah! Tu jer trend-setting nak tau kalau badan ai naik...heheh...Ngeriiiii....Tak seksi beb. Mwahahahaha...

So time berpantang nanti harus lah kuruskan balik peha drumstick nih. Haiyooo tak mau lah peha gemuks cenggini, tak best lah nak jalan terasa2 peha berlaga.

Mak x mampoo nak beli PB bagai...lagipun xmau nanti hangat2 tahi hayam...beli mahal2 pakai kejap..membazir amalan syaiton kan...So alternatif lain, nak cari girdle yg ok ikut majoriti. Tanya kawan2, dorang suggest girdle cosway...Corset xpakai sebab badan xnaik, so nak kempiskan tummy and kecikkan peha that's why nak cari girdle jer...Hat Cosway cenggini punya...


Wahhh mantap kans?? Mihmihmih....sebelah  kanan tu corset cosway...ai nak Girdle dia jer...harga RM68 jangan riso mampu milik punya...Pls rajin2 pakai2 dan sapu krim mustajab super…

Can Raspberry Tea Leaf Help To Ease Labor?

Lepas tengok video Kak Sofia homebirth, berminat plak nak try Raspberry Tea Leaf. Tapi betul ke teh ni mempercepatkan labor? Ni yg dijumpai kat Babycentre. But for me, no harm to try kan...
Info ni dapat dari baby centre.

By Denise Tiran Midwife, lecturer and complementary therapist. It's hard to say for certain, because there is little research on the benefits of raspberry leaf tea. Raspberry leaf tea, also known as red raspberry leaf, is a herbal remedy. It's not the same as raspberry fruit tea.

Raspberry leaf tea is thought to tone the muscles of your uterus (womb) to help it work better during labour. The idea is not so much to speed up your labour, but to help it to progress at a nice, steady pace. Because raspberry leaf tea takes several weeks to accumulate in your body, it won't work to bring on labour if you are overdue.

Nobody knows how long your labour will last. Some mums-to-be have labours that are very long and slow. This is called failure to prog…

Hypnobirthing by Marie Mongan

Sekian lama cari buku ni...Since dapat tau conceived. Kat MPH aritu habis, kat Kinokuniya pon habis..so decide nak pinjam je la dari Asma.

Tapi last week tetiba tergerak hati nak check online..eh ade pulak. Both kat Kinokuniya, KLCC and MPH. Tapi MPH bagi lagi 20% diskaun so order from MPH je la. Very satisfied with the MPH online service. Sangat pantas dan effisien. Bila dah pos dorang akan email status order sampai mana, dh delivered ke, pending ke. Puas hati sangat.

A natural approach for a safe, easier and more comfortable birthing - Hypnobirthing
Harga asal RM72 camtu lepas less tinggal RM57++ jer. Tak sabar nak mentelaah :). This book quite thick dalam 302 pages.
Introduction............................

-Well Said-


Sample Birth Plan/Preferences

Kawan share her birth preferences that she used when delivered her 1st baby at DEMC. So nak share kat sini birth plan/preferences tu. Mana-mana yg di word cross tu makna nya, sy taknak masukkan dalam birth plan sy. Overall ok for me...takde lah banyak sangat request nya..;)So this is the sample:-
OUR BIRTH PLANName:                                                                     Date: IC No:                                                                      Doctor:
We have chosen the HypnoBirthing method of quiet, relaxed and natural birth. Below is our Birth Plan. We understand that these choices presume a normal pregnancy and birth. Should there be a medical emergency, we will give our full cooperation after we have had an opportunity for an explanation of the medical need. We wish to have clear and adequate explanations of all procedures, of the progress of labor as it is accessed, and of any possible complications if they occur. We would appreciate it if…..
During 1st Stage Lab…

Successful Story of Gentle Birth

I love reading story about Gentle Birth (GB). Banyakkk sangat info untuk kelahiran secara natural ni dapat dari Gentle Birthing Group Malaysia dan rakan2 yg pro hypnobirth dan gentle birth.

Khadeejah pon dh selamat lahirkan anak ke-2 secara homebirth. Baca amazing story dia kat sini yer..KLIK

Best sangat baca pengalaman dia...rasa sangat enjoy waktu melahirkan tu...

Tapi, tidak lah sy nak homebirth..heheh banyakkk lagi ilmu tak cukup nak homebirth ni. Lagipun mampukah Pak Pais nak teman iols homebirth?kuikui...Course utk Gentle Birth pon susah nak attend. Jadinya, both of us pilih bersalin di hospital tapi trying for gentle and natural birth. Sebenarnya sangat susah nak cari gynae yang support Gentle Birth kat Malaysia ni...dan berdebar jugak nak discuss Birth Plan dengan Dr.Mazita sebab dari komen2 yg pernah consult dengan dia, Dr mazita not so into Gentle Birth ni. She's more on hospital procedure.

Kalau banyak yg dia tak agree, daku tekad akan tukar Gynae ke Dr.Fairuz Asyikin..…

Potty Training

Ade beberapa kawan PM kat FB how i manage to Potty Training (PT) Myra...kehkehkeh
Walaupun sebenarnya ku rasa idak lah terlalu awal pon 2tahun 7bulan off-diapers tu tapi still considered boleh la sebab belum 3tahun lagi khennn..while ade yang masih belum berjaya PT anak2 sebaya Myra. meh nak citer kronologi sikit.

* Awalnya plan nak PT Myra mase dalam pantang nanti...tetiba mase gi Kulim aritu, sepupu Myra yg beza awal sebulan (boy) dah berjaya off-diaper. Ayah myra teruja lah tengok anak buah dia dah off-diaper sedangkan myra masih pakai diaper. So ayah dia cakap jom try train myra.

*Tak ingat cuti apa time tu cuti 4hari kot. Kami pon slowly lah tak pakai kan dia pempes. Okeh ni cara kami train Myra off-diaper yer (she successfully off-diaper within that 3-4days):-

1. Jangan pakaikan langsung pempes tu masa kita start nak PT. If mak pak still pakaikan pempes, ur toddler will still have the feeling that they can shee2 and poo2 dekat diaper tu, so bila nak berjaya PT nye? Ade member ca…

Dah Gemuk Katenye...

Semalam kan kan..tengah2 makan tetiba pak pais cakap "mami dah nampak gemuk". Sentap ai...tapi apa boleh buat, dh memang gemuk...kahkahkah. Cuma belum jadi hippo jer lagi...Masuk 30weeks ni rase macam kembang dh sane sini..hidung pon macam kembang jek. Montot apetah lagi! Pehtu muka kusam giler. Haishhh tengok orang lain preggy, berseri jer...oh jeles mak. Cepat lah bersalin, mak nak telan pil Nonaroguy supaya kembali berseri dan mantop!

Set confinement belum beli lagi...Tunggu lah 36weeks nanti baru order...so far barang2 baby dh complete, alhamdulillah...Cuma belum start basuh jer lagi baju2 tuh...Tak payah dah nak ukur shopping mall terkedek2 dengan perut boyot...Mak boleh start prepare untuk persediaan bersalin pulak physically and mentally prepare...Antenatal class, Surge breathing technique, yoga untuk preggy mom pon ngelat2 jer buat. Lepas ni kene rajin sikit.

Lately, sakit pinggang sangat bila tido. Ngiring kiri salah, ngiring kanan salah, pehtu terlentang. Kualiti t…

Entering 3rd Trimester

Alhamdulillah, today i am officially entering into 3rd trimester. Syukran lillah, for the wonderful journey and pretty good health.

Another 11-12weeks to go...kedengaran lama lagi tapi hakikatnya sekejap sahaja...Tsktsktsk makin dekat opkos lah makin seremmmms jugak. Apa pun hanya boleh berdoa moga dipermudahkan segalanya, selamat semuanya...Moga proses kelahiran adik myra lebih mudah...Gigih kumpul tips dipermudahkan bersalin, termasuklah exercise untuk ibu hamil. Gigih jugak draft birth plan untuk disubmit ke Dr. Mazita.

Sekarang perut dah terasa ketat metat, jalan pon agak lambat dah. Tak boleh dah nak brisk walking dan lari2 anak lagi ke LRT station. Kalau cuba jalan laju2 jugak, bolehhh tapi bila stop jer jalan terus rase sakit kat ari-ari. But i love walking. Trying hard untuk banyak kan berjalan, parking kete jauh2 sikit. I believe banyak berjalan mudahkan bersalin...heheh. Nafsu makan biasa2 saja..memang banyak beza dengan previous pregnancy, sebab tu gaknye perut pon agak com…

Kisah Pasal PRU13

Hari Jumaat 3hb pagi dah gerak balik ke Johor sebab nak elakkan jammed. Maklumlah mak dah masuk 7bulan, kalau jammed mau patah pinggang duduk dalam kereta lame2. Dah la jauh uolss...Tu pon dah terasa perit2 kat pinggang even tak jammed.

Pengalaman mengundi kali pertama sangat manis...ntah la rase pengalaman yang sangat berharga sebab sy dah tunaikan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia. Rasa besar tanggungjawab tu. Mase tunggu keputusan PRU13, mengalahkan nak dapat keputusan SPM jer. Hahah

Ni calitan dakwat semasa mengundi. Pekat likat.


Ramai yg pertikaikan kesan dakwat tak kekal, hilang dan sebagainya, Until now dh basuh pinggan, mandikan myra, sental2 dgn macam2 sabun, dah 3hari kesan2 dakwat masih ada kat kuku, cuma kat kulit dah hilang tapi kesan biru tu kalau tengok dekat2 kat kulit masih ada. Ayah myra pon sama, kesan dakwat ada lagi kat kuku dia. So far i have no issue about the ink. Mana nak kekal, nama pon dakwat..bukan tatoo..kehkehkeh

Apa pun keputusan election ni, terima …

4D Scan Lil' Junior

Lama nyaaaa tak hapdet belog. Hahah bizi sangat2 sekarang cuba kejar dateline segala mala kerja sebelum maternity leave...

Nak tunjuk gambar 4D scan our lil' Junior mase scan last week at 26weeks. Kami buat scan 4D ni kat Vision Diagnostic Centre, Kelana Jaya. Murah jek RM90 dapat copy CD sekali. Tempat lain mesti RM100++

Alhamdulillah, semuanya ok...Moga baby terus membesar dengan sihat...The picture will tell you about the baby's gender...hikhikhik



Maap yer mak malas nak tepek seketul2 gamba, edit terus 3gamba buh sekali aci?? heheh.

Semalam monthly checkup kt DEMC emak sudah naik lagi 3kg..total weight gain dah 9kg..berjayakah menyamai rekod 17kg semasa pregnant kan si Myra?? hahah juz wait and see...baby plak +/- 923gram...Dr Mazita kata kategori sedang..tak kecik, dan xbesar.... ok lah tuh...jangan besar sangat dik, bagi mami senang sikit meneran nanti....;)

Tu je lah nak hapdet kat uolss....Oh ye Selamat Mengundi yer...iols balik Johor mengundi..."Mengundi Tanggungj…

Double Celebration

Alhamdulillah wa Syukrillah...the Annual Variable bonus has been paid to all Maybank staff. Syukur, walaupon x sebanyak bonus Bank Rakyat (which their staff got 10 to 12moths bonus), i should be grateful even receive less than them...Rezeki baby, rezeki anak2... I give 2k to husband utk dia topup2 for hospital bill utk bersalin nanti...As usual, we prepared 5k for delivery bill, so selebihnya pak pais sediakan. Saja bagi, ade rezeki lebih dikongsi bersama gituu...hehe. Hopefully, the bill not more than 3k. kuikuikui...*DEMC pls dont over-charged my bill ye. Tiap hari berdoa moga Allah permudahkan proses bersalin nanti...kalau ade lebih dari duit yg disediakan, normally ktorang akan buat Aqiqah terus sama macam time Myra dulu. Lega bila urusan Aqiqah anak2 ni dah ditunaikan...

The balance, spared untuk urusan bulan Feb tahun depan (moga Allah permudahkan juga urusan kami untuk ke Tanah Suci). Biasanya bila dapat bonus, the long listing came out. Hahah but for this time, suprisingly, ta…

Kids Room Decoration

Nak citer pasal deco bilik budak2 nih ha..huhuu tak siap2 lagi ler hai selagi xjumpa katil yg sesuai...
Sebab nya bilik tu kecik jer so kalau beli queen size bed, jadi sempit sesangat dan takde ruang nak solat. Bilik tu kat bawah memang tetamu/family selalu guna untuk tumpang solat..

Bilik tu plak kami nak buat sebagai Nursery Room, eh tak tau nak bagi nama apa..bilik tu juz nak letakkan katil single, chest drawer/cupboard untuk baju harian anak2...baju jalan2 kat bilik atas sebab almari nya lebih besar. Kat bilik ni juz nak letak baju cukup2 utk baju gi nursery gitu la sebab tu bagi nama nursery room..heheh. So xpayah nak turun naik turun naik tiap kali nak amik baju budak2 hantar gi nursery...So semua furniture mestila size comel2 jer kat bilik bawah ni...

Sekarang tengah cari katil jenis multi-bed set, sejenis katil single yg jenis atas bawah boleh letak tilam tu...lebih kurang macam ni...


Why we keep searching for this type of bed? Sebab nya katil jenis gini function nya sama maca…

Stroller...Baby Jogger

Hari jemaat sampai Ahad lepas kan ade Motherhood Expo kat klcc...iols pegi hari jumaat dan sabetu..
Jumaat tu pegi dgn kwn Ratuhati iols, ayu namenye...Ayu preggy dh 6bulan kot...banyak gak lah barang2 yg ayu beli ye la dh 6bulan kan its time to standby and completekan list barang2 baby...

Iols pergi sebab nak survey2 stroller dan carseat baby...Stroller itu utk si kakak Myra guna...sebab stroller dan car seat lama dh letgo kat kwn...Penat iols survey kat internet, kat kedai baby....kriteria utama nak stroller tayar 3, boleh recline habis, senang lipat. Sebab apa? sebab stroller tayar 3 lebih mudah digerakkan ke kiri dan ke kanan compared to common design stroller bertayar 4...pehtu nak stroller tayar beso...hahah baru lah sedap sikit merempit...mula2 plan nk beli Quinny je..tapi tayar dia kecik, pehtu gi sana eh org pakai Quinny, gi sini eh org pakai Quinny jugeks. Boring lahhh semua nk sama kannn...and Quinny Zapp Extra kene bukak2 seat dia baru leh lipat frame nye tuh. That is the …

Kisah Cuci Toilet

Hahah tajuk x hengattt...
Semalam kan tetiba angin apa ntah merasuk diri ini...tetiba rajin gile nak cuci toilet. Berus toilet ai telah di songlap pak pais x pulang2. sounds pelik kan...hahah
Kami memang guna toilet asing2, masing2 ade toilet feveret...pak pais suka guna toilet atas, ai suka guna toilet tingkat bawah...
So semalam gi Giant, beli pencuci toilet baru, berus baru...eksaited giler nih nak mencuci toilet setelah sekian lama tinggalkan keje-keje buruh kasar neh...Biasenye bising kat pak pais jer suruh cuci toilet..kannn macam mandor main suruh2 bising2 jer...
Setelah membeli berus toilet dan pencuci Domex yg baru (ade kawan cakap pencuci Domex ni bagus cepat jer tinggalkan kesan kotoran) dengan perasaan teruja macam budak skolah kene cuci toilet xpayah masuk kelas, ku pon memulakan tugas2 ni dengan sepenuh hati...

Ohhoiii sakit pinggang mak. Siap squatting, bertimpuh bagai sebab dah start sakit pinggang. Petang tu cuci kasi licin licau sekali. Malam tu pulak! Cuci lagi seka…

Dah Tau Gender Baby...

Tadi ade appointment checkup dgn Dr Mazita kat DEMC...everything went well...cuma mami punya blood pressure lowww 87/57. Maybe sebab lotih bermandian kolam di Morib semalam..heheh. Takpe lah have a gud rest Dr cakap. Mak lagi seriau kalau high BP dr low bp..and takde plak rase nak pitam cuma rase nk tidoooo jek! ^____^

Baby ok, grow ikut size sepatutnya, tally dengan week of pregnancy...berat 204gram at 18weeks. Tapi mak dia naik 2.5kg mwahahahahah. Dr kate ok disebabkan last month ai naik 500gram jek. total berat sekarang suda 52kg...isk isk gumuks gumuks.

Mase Dr scan scan ukur tulang2 seme, cepat2 je mulut ni tanye 'dah bleh nampak gender bby ke doktor?' Dr mazita pon lajuuu jer cakap 'oh boleh dahhh..ni nampak dot dot dot dia' kebetulan time tu bby kangkang baekkk punya. weehuhuuu...ade orang tu kan happy kemainn..aritu kemain kate biarlah rahsia tunggu bby keluar jer....tapi hakak mane leh rahsia2 ni..kan dh kate senang nak shopping kalau tau awal gittewww

Maaf le…

Shopping Sepetang Di SOGO

Sebenarnya kan, tak plan langsung nak shopping kat Baby Fair, SOGO semalam since i'm eagerly waitingfor the Motherhood and Baby expo kat Midvalley bulan May nanti. Tapi sesaje lah kannnn bgtau pak pais ade Baby fair kt SOGO. eh semalam dia ajak pegi pulak...bagai mata mengantuk disorongkan bantal...

Kebetulan half day, so kami pergi lah berdua ke SOGO..myra gi school...daripada tak nak beli sangat terbeli lah jugak 6-7helai baju baby...termasuk hadiah baju utk baby kakak ai...baju baby amik sume kaler natural, especially putih. Suke sgt tengok baby pakai baju putih...suci gituuu.

Beli jugak maternity blouse mami, baju Myra, lego untuk Myra, dengan doll Ulat..hahah comel plak ulat tu boleh buat bantal peluk. Habis dekat 250 lah jugak...tenkiu ayah belanja anak2 dan mami sopping...kehkehkeh. Yang kami realize bila dh nak masuk 2 anak ni, walaupun plan nye nak cari baju baby jer tapi rase x sedap hati x sopping utk Myra jugak...siannn dia kan. tapi lastly barang dia lagi banyak plak …