Monday, July 8, 2013

36weeks++ Antenatal Checkup

Sabtu ritu 6hb ade antenatal checkup dgn dgn Mazita kt DEMC. At 36weeks 4days berat bby baru 2.3kg! Actually kannn ntah nape riso..huhuu. Memang la org kate bagus bby kecik senang nk kuar yadaa yadaa tp sbb time kakak dia xpenah experience cmni berat bby follow je ikut weeks dia tu. jd mak wondering la kan. Omak eh naik 12kilo dh ni anak eh baru 2kilo lebih sket ja. Kemanakah lemak2 itu pergi? Harus la ke mak kn? Dr kate jgn risau masih kategori average mmg kecik sket tp xla kecik sgt katenye..So far overall bby sihat, mami pon xde problem pape so Dr xde risau apa. Lagipun mami dia mmg kontrol sket manis2 pregnnt kali ni and langsung xminum susu ibu hamil yg manis melecehh tu. Bnyk gula I dun like la. Minum susu biasa sudah..dan amik syr2 tggi kalsium for calcium source. Now I realize maybe jgk yg ade big2 bby ni disebabkn susu ibu hamil dipasaran tu kot. Tapi mmg manis la susu anmun, enfa bagai tuh.

Alhamdullillah pregnant kali ni so far sihat walafiat. Darah tggi ke, HB low ke kencing manih ke sume xde. Tekanan drh je agk rendah tp klu x preggy pon mmg den jenis low bp. Berkat mengamalkn makan mknn sunnah like kurma, kismis, pati delima, dan juga mkn minyak kelapa dara (vco) since awal preggy alhamdulillah everything went smooth sailing. Almaklum la mase myra dulu hb low smpi x larat dh nk telan iron pil. Tapi hb level gitu le jgk 9 paling2 pon 10. Kali ni awal2 prgnnt ritu 12, then Dr check baru ni 11.5 dgn daku yg ngelat2 mkn Iberet folic.hehe mls gile nk mkn vit. Mkn kurma 3,4 ketul lg setapppp.

So bakal mommy dan preggy mommies yg ade mslh Hemoglobin Blood level low ni try la natural remedy and back to mknn sunnah. Lupakn vit2 komersil ni..kihkihkih. Pati delima tu pon elok utk yg ade problem high blood pressure jgk tau sbb boleh kawal BP dgn pengambilan yg konsisten. Ok tu saje la hapdet dr antenatal checkup kami. Ade one last appointmnt dgn Dr sblum due in 2weeks time. Best jgk klu dh brsalin sblum last checkup nnt..huhuuu. Daaaaa

Pstttt ayah baby bagi mami baby hadiah henpon baru..kikikiii. S4 LTE.mihmihmih.. Birth gift katenye tapi in advance la disebabkn hp blekberi mami baby dh nazak benor..kejap2 hang kjp hang. Bahaya la kan mak dh sarat ni satgi dln tren sorg2 hp xl2h guna. Ok la nk titon...baiiiii



4 comments:

~MommyAida~ said...

Shilaa...hari tu pun berat medina at 36 weeks pn just 2.4kg je dear..lahir pun 2.75kg..so no need too worry sangat k..Mungkin second baby memang kecik skit dari first kot..hiihi..Yang penting biar besar kat luar k...hihihi...Pasal susu tu ..aida rasa Anmum ok skit dari Enfa..Enfa Maanis gilee..Namum ok skitla..tu pun ade gak skip minum susu..kikik..So semoga semuanya dipermudahkan..Semoga kedua-duanya selamat..Amin!!!

ashra said...

hehe....samalah kita punya hadaiah..
tapi akak dapat in advanceeee...hahaha =p disebabkan s3 da sewel

shilafaizz said...

Aida shila rase pon bby kuar around tu jgk kot kan
ade yg kate A manis ade yg kate E manis tp shila mmg x mnm susu tepung. Demc bnyk bg sample x luak pon.huhuu

shilafaizz said...

Kak ash, same jgk ye? Ni pon sbb BB dh kiok. Tp thn la jgk 3thn...huhuu

Monday, July 8, 2013

36weeks++ Antenatal Checkup

Sabtu ritu 6hb ade antenatal checkup dgn dgn Mazita kt DEMC. At 36weeks 4days berat bby baru 2.3kg! Actually kannn ntah nape riso..huhuu. Memang la org kate bagus bby kecik senang nk kuar yadaa yadaa tp sbb time kakak dia xpenah experience cmni berat bby follow je ikut weeks dia tu. jd mak wondering la kan. Omak eh naik 12kilo dh ni anak eh baru 2kilo lebih sket ja. Kemanakah lemak2 itu pergi? Harus la ke mak kn? Dr kate jgn risau masih kategori average mmg kecik sket tp xla kecik sgt katenye..So far overall bby sihat, mami pon xde problem pape so Dr xde risau apa. Lagipun mami dia mmg kontrol sket manis2 pregnnt kali ni and langsung xminum susu ibu hamil yg manis melecehh tu. Bnyk gula I dun like la. Minum susu biasa sudah..dan amik syr2 tggi kalsium for calcium source. Now I realize maybe jgk yg ade big2 bby ni disebabkn susu ibu hamil dipasaran tu kot. Tapi mmg manis la susu anmun, enfa bagai tuh.

Alhamdullillah pregnant kali ni so far sihat walafiat. Darah tggi ke, HB low ke kencing manih ke sume xde. Tekanan drh je agk rendah tp klu x preggy pon mmg den jenis low bp. Berkat mengamalkn makan mknn sunnah like kurma, kismis, pati delima, dan juga mkn minyak kelapa dara (vco) since awal preggy alhamdulillah everything went smooth sailing. Almaklum la mase myra dulu hb low smpi x larat dh nk telan iron pil. Tapi hb level gitu le jgk 9 paling2 pon 10. Kali ni awal2 prgnnt ritu 12, then Dr check baru ni 11.5 dgn daku yg ngelat2 mkn Iberet folic.hehe mls gile nk mkn vit. Mkn kurma 3,4 ketul lg setapppp.

So bakal mommy dan preggy mommies yg ade mslh Hemoglobin Blood level low ni try la natural remedy and back to mknn sunnah. Lupakn vit2 komersil ni..kihkihkih. Pati delima tu pon elok utk yg ade problem high blood pressure jgk tau sbb boleh kawal BP dgn pengambilan yg konsisten. Ok tu saje la hapdet dr antenatal checkup kami. Ade one last appointmnt dgn Dr sblum due in 2weeks time. Best jgk klu dh brsalin sblum last checkup nnt..huhuuu. Daaaaa

Pstttt ayah baby bagi mami baby hadiah henpon baru..kikikiii. S4 LTE.mihmihmih.. Birth gift katenye tapi in advance la disebabkn hp blekberi mami baby dh nazak benor..kejap2 hang kjp hang. Bahaya la kan mak dh sarat ni satgi dln tren sorg2 hp xl2h guna. Ok la nk titon...baiiiii



4 comments:

~MommyAida~ said...

Shilaa...hari tu pun berat medina at 36 weeks pn just 2.4kg je dear..lahir pun 2.75kg..so no need too worry sangat k..Mungkin second baby memang kecik skit dari first kot..hiihi..Yang penting biar besar kat luar k...hihihi...Pasal susu tu ..aida rasa Anmum ok skit dari Enfa..Enfa Maanis gilee..Namum ok skitla..tu pun ade gak skip minum susu..kikik..So semoga semuanya dipermudahkan..Semoga kedua-duanya selamat..Amin!!!

ashra said...

hehe....samalah kita punya hadaiah..
tapi akak dapat in advanceeee...hahaha =p disebabkan s3 da sewel

shilafaizz said...

Aida shila rase pon bby kuar around tu jgk kot kan
ade yg kate A manis ade yg kate E manis tp shila mmg x mnm susu tepung. Demc bnyk bg sample x luak pon.huhuu

shilafaizz said...

Kak ash, same jgk ye? Ni pon sbb BB dh kiok. Tp thn la jgk 3thn...huhuu