Skip to main content

36weeks++ Antenatal Checkup

Sabtu ritu 6hb ade antenatal checkup dgn dgn Mazita kt DEMC. At 36weeks 4days berat bby baru 2.3kg! Actually kannn ntah nape riso..huhuu. Memang la org kate bagus bby kecik senang nk kuar yadaa yadaa tp sbb time kakak dia xpenah experience cmni berat bby follow je ikut weeks dia tu. jd mak wondering la kan. Omak eh naik 12kilo dh ni anak eh baru 2kilo lebih sket ja. Kemanakah lemak2 itu pergi? Harus la ke mak kn? Dr kate jgn risau masih kategori average mmg kecik sket tp xla kecik sgt katenye..So far overall bby sihat, mami pon xde problem pape so Dr xde risau apa. Lagipun mami dia mmg kontrol sket manis2 pregnnt kali ni and langsung xminum susu ibu hamil yg manis melecehh tu. Bnyk gula I dun like la. Minum susu biasa sudah..dan amik syr2 tggi kalsium for calcium source. Now I realize maybe jgk yg ade big2 bby ni disebabkn susu ibu hamil dipasaran tu kot. Tapi mmg manis la susu anmun, enfa bagai tuh.

Alhamdullillah pregnant kali ni so far sihat walafiat. Darah tggi ke, HB low ke kencing manih ke sume xde. Tekanan drh je agk rendah tp klu x preggy pon mmg den jenis low bp. Berkat mengamalkn makan mknn sunnah like kurma, kismis, pati delima, dan juga mkn minyak kelapa dara (vco) since awal preggy alhamdulillah everything went smooth sailing. Almaklum la mase myra dulu hb low smpi x larat dh nk telan iron pil. Tapi hb level gitu le jgk 9 paling2 pon 10. Kali ni awal2 prgnnt ritu 12, then Dr check baru ni 11.5 dgn daku yg ngelat2 mkn Iberet folic.hehe mls gile nk mkn vit. Mkn kurma 3,4 ketul lg setapppp.

So bakal mommy dan preggy mommies yg ade mslh Hemoglobin Blood level low ni try la natural remedy and back to mknn sunnah. Lupakn vit2 komersil ni..kihkihkih. Pati delima tu pon elok utk yg ade problem high blood pressure jgk tau sbb boleh kawal BP dgn pengambilan yg konsisten. Ok tu saje la hapdet dr antenatal checkup kami. Ade one last appointmnt dgn Dr sblum due in 2weeks time. Best jgk klu dh brsalin sblum last checkup nnt..huhuuu. Daaaaa

Pstttt ayah baby bagi mami baby hadiah henpon baru..kikikiii. S4 LTE.mihmihmih.. Birth gift katenye tapi in advance la disebabkn hp blekberi mami baby dh nazak benor..kejap2 hang kjp hang. Bahaya la kan mak dh sarat ni satgi dln tren sorg2 hp xl2h guna. Ok la nk titon...baiiiii



Comments

~MommyAida~ said…
Shilaa...hari tu pun berat medina at 36 weeks pn just 2.4kg je dear..lahir pun 2.75kg..so no need too worry sangat k..Mungkin second baby memang kecik skit dari first kot..hiihi..Yang penting biar besar kat luar k...hihihi...Pasal susu tu ..aida rasa Anmum ok skit dari Enfa..Enfa Maanis gilee..Namum ok skitla..tu pun ade gak skip minum susu..kikik..So semoga semuanya dipermudahkan..Semoga kedua-duanya selamat..Amin!!!
ashra said…
hehe....samalah kita punya hadaiah..
tapi akak dapat in advanceeee...hahaha =p disebabkan s3 da sewel
shilafaizz said…
Aida shila rase pon bby kuar around tu jgk kot kan
ade yg kate A manis ade yg kate E manis tp shila mmg x mnm susu tepung. Demc bnyk bg sample x luak pon.huhuu
shilafaizz said…
Kak ash, same jgk ye? Ni pon sbb BB dh kiok. Tp thn la jgk 3thn...huhuu

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…