Skip to main content

1 July 2013: 30days Counting Begin

Alhamdulillah...1st July dah...ops belum bersalin lagi...hehe baru cukup terms 36weeks. Atually it will be exactly 36weeks on this Wednesday...Syukur Ya Rabb for the smooth sailing -/+ 9 months pregnancy...no bengkak2 kaki like i had during Myra's pregnancy...cuma a bit tired this time faktor umur kot...mase myra preggy mid 20's ni dah late 20's...hadik2 klu nak mengandung elok la mengandung muda2...banyak energy...beza tauuu...benarlah yg kwn2 cakap faktor umur ni  banyak bagi impact to our pregnancy. But overall syukur atas segala kesihatan yg diberi ni...baby pon grows well cuma a bit smaller from her sista during last checkup on 34weeks.

My EDD is on 31/07 so we looking forward for another 30days. Dalam hati nakkkk sangat bersalin awal dr due date. Tapi semua Allah dh tetapkan bila kan...cuma harapan tu tinggi menggunung nak bersalin awal sikit kali ni...Actually last week ade few contraction. Agak kuat dan sakit. Tapi rasenye tu disebabkan terlalu banyak berjalan siap lari-lari anak pula kat jalan tar nun...heheh. Until now juz having BH yg biasa2 jer...tak lame lagi masuk Ramadhan dah...feeling excited for this coming Ramadhan coz my babies semua baby Ramadhan...actually you will have some 'unexplained' feeling bila bersalin di Bulan Ramadhan ni..maybe disebabkan bulan penuh berkah kot...rase macam tenang jer sambil2 puasa, tingkatkn amal ibadah and the same time u are waiting for baby's arrival. Perasaan tu susah nak diungkapkan. Some people will said 'susah jer nk ganti puasa banyak2' huk aloh...klu dh biasa puasa sunat takde hal...cewahhh. Lagipun fikir logik Allah bagi 11 bulan yg cukup panjang utk ganti puasa tu...i have gone thru dat once, takde masalah nak ganti.

Next checkup will be on this coming Saturday 6 july...xsabar nk tgk adik baby...so far since tau gender on 18weeks until now the gender still the same.huhuu memang no pinky2 this time...all are mixed colors cos i dun like the common blue color. Nanti lepas checkup will update you all. Rasenye checkup sabtu ni dah kene buat CTG. Harap2 dah ade contraction..huhuu xsabar nak bersalin!

Comments

ashra said…
Mudahan dmudahkan urusan ya
X sbr tgu ank bujang awk!!! Hehe.

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…