Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2016

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Tak lama lagi kita semua dah nak sambut Ramadhan dah kan... seronoknya bulan Ramadhan ni...tak tau la kenapa tapi bulan yg ditunggu tunggu tiap tahun. Sebab bulan barokah kan..masing2 jaga tutur kata..jaga hati..jaga perlakuan..jaga Ibadah..calm je rasa gitu. Bulan Ramadhan jugak bulan istimewa sebab anak2 mami Nuha Nayl lahir pada bulan penuh barokah ni. Kebetulan juga kakak Nuha 20 Ramadhan, Nayl 21 Ramadhan­čśŐ.Sejak 3tahun lepas..mami dan kawan2 akan join group Tadarus untuk khatam Quran. Insyallah tahun ni kalau ada kawan2 nk buat boleh la buat lagi sama2. Kami akan try habis kan 1 juzuk 1 hari insyaallah habis Ramadhan boleh la khatam sama2. Tahun ni jugak tahun ke2 kakak Nuha belajar puasa. Tahun lepas nuha 5tahun ada beberapa hari dia tinggal puasa. Mami pon tak paksa dan tekankan sangat lagi..dia puasa pon sebab kawan2 puasa sama. Alhamdulillah la belajar2 sikit2 kan.Kawan mami ada upload carta ni untuk gunakan dalam bulan Ramadhan nanti. Bagus ni untuk galakkan anak2 puasa, so…

Pertemuan Mami Dan Ayah ~ Cinta Siber

Entry ni khas untuk Nuha dan Nayl...heheh. Kisah macam mana mami ayah bertemu..ececehh
Mami dengan ayah kenal through internet. Haa zaman mami ayah dah canggih jugak tau. Walau takde Facebook lagi..kami cinta cyber jugak. Kenal dari chit chatting kat Yahoo Messenger (YM). Around 2003-2004 tu sebelum wujud dan femes nya YM.. yg femes zaman tu MIRC lah sebagai laman sesawang untuk chatting ni. Duduk la berjam2 kat cyber cafe. zaman2 tu memang merata-rata ada cyber cafe. Zaman kami dulu mana la ade broadband bagai dan mostly takde pakai laptop pon lagi. Ade pon komputer PC gedabak jer.
Mase kenal ayah tu umur mami 21 tahun...ayah tua 5tahun umur 26. Mami masih belajar 2nd year kat UIA. Ayah dah kerja dah dekat The Star...ayah budak UTM course Mechanical Engineering. Nuha Nayl should be proud, ayah ni bijak. Mami jer tak berapa nak bijak...heheh. Mami memang takde boy friend mase belajar dulu.. Ayah la sorang je boifren mami. Maklum lah mami kan comot huhu...
Sebagai perempuan normal..…

BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi. BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT.
Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama.
OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama).
Fertile Window & Cervical Mucus (CM) Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak boleh gunakan k…

Aspek penting dalam BBT

Untuk buat BBT ni..benda pertama kene disiplin ialah amik SUHU. Maksudnya macam mana? 1) DISCIPLINE merangkumi 3 aspek:-
- temping di waktu yg sama (dlm range) setiap hari
- kedudukan thermometer yg konsisten
- tidur yg cukup/lena minimum 3 jam **Contohnya setiap hari amik suhu pukul 6am..kalau trawal atau terlewat 30min masih boleh diterima (contohnya 5.45am terawal 15min atau 6.30 trlewat 30min still accepted)
Kenapa penting amik suhu dalam range sama? Sebab semakin discipline kita temping, akan semakin accurate bbt kita.. **Siapa yang tak digalakkan untuk buat BBT ni:
-orang yg asyik terjaga diwaktu tidur/tidur yg terganggu cth nya breastfeeding mom atau siapa2 yg ada masalah tidur sehingga tak cukup 3jam straight lena.
- pastikan amik suhu setiap pagi setiap hari sejurus bangun dari tido (bukak je mata trus capai termometer dan start temping). TAK BOLEH temping selepas beberapa minit bangun tidur dan ada pergerakan yg banyak cth nya berjalan2/ke toilet dsb.nya.. ini kerana perger…

Why I Prefer BBT?

Hakak dh tulis dalam entry lepas kan hakak buat bbt sebab nk try conceive baby boy utk 2nd child. Ye lah mana2 mak pon mesti la ada keinginan nak anak sepasang tuh kan.. time ni kebetulan hakak ramai kenal geng2 TTC. Oh ye beza Nuha dan Nayl 3tahun ye. Tak la jauh sangat gap kan? Dah hakak habaq tadi kan..buat BBT sebab nak baby boy..bukan sebab jarak lame tak lame... huhuuuu.
Sambung balik sorry banyak iklan pulak.
So geng2 TTC ni mcm kelly, ma nora, kak cham ali, syl.diterajui oleh Kelly time tu. Mase tu kelly buat research sebab dia nk try ttc baby girl after having 2boys double D. Disitu lah startnye wujud BBT groub kt FB. Kagum sungguh dgn dak Kelly...memang bnyk gila dia study psl bbt ni..dan dia share apa yg dia tau kt org lain thru group tu.
Kenapa iols pilih BBT instead of cara lain. Korang ade tau cari lain yg lebih scientifically proven ker nk aim gender bby nih...mihmih selain pemakanan, position (no filter sorry), dan berdoa. hakak ni jenis serius klu buat apa2. Klu hak…

Body Basal Temperature (BBT) Basic Info

Yuhuuu hakak datang lagi... Nak sambung topik BBT ni..
Okeh kita terus pada body content je lah ye..wahh mcm nak tulis thesis. Sebab apa hakak suka BBT ni? Hakak xtau la ade masalah fertility atau tak..rasenya hakak biasa2 jer..awal kawin takde la bunting pelamin..start buat BBT sebab hakak nak sangat conceive baby boy after having a girl. Disitulah bermula nya perjalanan BBT hakak...jeng jengg. Boleh ke BBT ni predict gender baby ni? Boleh ke bantu orang nak TTC? Mcm karut jerrrr. Kalau korang cakap camtu..dah sila out from my blog...wakakaka. malas hakak nak layan. Nextt... Apa yg diperlukan bila nak start buat BBT? 1. Kene ada body basal termometer (oral) atau apa2 termometer yg boleh detect suhu badan. Jangan pulak pakai termo yg baby guna tuh ye. Cari yg jenis letak bawah lidah sebab bacaan lebih accurate. Kalau org nak blaja dgn iols..Jgn tanye hakak jenis dan brand ni boleh tak. Tu boleh tak. Korang cari yg sebijik mcm hakak guna. Senang! Haha. Samada brand omron atau microli…

TTC No.3 Body Basal Temperature (BBT)

Amboii tajuk entry gedik sangat...ekekekekeNi sebab kheyr hameed dan kak ilot masing2 update belog la ni... iols pon nak update la jugak blog yg dah jadi hutan rimba ni.Ok back to topik entry..hakak tengah ttc baby No.3...dan dh 2cycle buat BBT. Macam teknik lepas2...hakak lebih suka guna kaedah bbt semasa trying to connceive (ttc) walau org kata leceh..payah..susah whatever la lagi. Tapi hakak suka kaedah ni sebab dari suhu badan tu macam2 boleh detect..nak ovulate, dah ovulate, terlepas ovulation, dah pregnant...atau tak lekat dan seterusnya period. Semua tu boleh detect dr suhu badan a.k.a kaedah BBT ni.Sekarang ni hakak dah DPO3...day pass ovulation 3. Makna nya dh 3hari selepas ovulasi..3hari selepas ovari mengeluarkan ovum. Kalau ikut BBT ni..seawal dpo8 (5hari sebelum due period) dh boleh detect preggy ke idok.. best kan boleh detect awal? Hehe tapi kalau hati tak kental org taknak test awal2 ni. Hakak xkisah ade takde..tetap cek jugak. Kalau takde rezki..cuba jaya lagi. Kalau …