Tuesday, May 31, 2016

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Tak lama lagi kita semua dah nak sambut Ramadhan dah kan... seronoknya bulan Ramadhan ni...tak tau la kenapa tapi bulan yg ditunggu tunggu tiap tahun. Sebab bulan barokah kan..masing2 jaga tutur kata..jaga hati..jaga perlakuan..jaga Ibadah..calm je rasa gitu.

Bulan Ramadhan jugak bulan istimewa sebab anak2 mami Nuha Nayl lahir pada bulan penuh barokah ni. Kebetulan juga kakak Nuha 20 Ramadhan, Nayl 21 Ramadhan😊.

Sejak 3tahun lepas..mami dan kawan2 akan join group Tadarus untuk khatam Quran. Insyallah tahun ni kalau ada kawan2 nk buat boleh la buat lagi sama2. Kami akan try habis kan 1 juzuk 1 hari insyaallah habis Ramadhan boleh la khatam sama2.

Tahun ni jugak tahun ke2 kakak Nuha belajar puasa. Tahun lepas nuha 5tahun ada beberapa hari dia tinggal puasa. Mami pon tak paksa dan tekankan sangat lagi..dia puasa pon sebab kawan2 puasa sama. Alhamdulillah la belajar2 sikit2 kan.

Kawan mami ada upload carta ni untuk gunakan dalam bulan Ramadhan nanti. Bagus ni untuk galakkan anak2 puasa, solat, baca Quran etc. Bukan kanak2 jer...mak ayahnya pon boleh guna. 1hari puasa 1 tick. Mami nak reward kakak nuha kalau penuh puasa dia boleh beli story book Frozen kat MPH yg dia nak tu. Kami memang jenis tak beli toys kat anak2...tapi kalau nak buku yesss mami ayah belikan.

Ni carta nya. Kawan2 boleh la guna jugak n print out lepas tu tampalkan kat dinding. Happy Sharing ❤

Monday, May 30, 2016

Pertemuan Mami Dan Ayah ~ Cinta Siber

Entry ni khas untuk Nuha dan Nayl...heheh. Kisah macam mana mami ayah bertemu..ececehh

Mami dengan ayah kenal through internet. Haa zaman mami ayah dah canggih jugak tau. Walau takde Facebook lagi..kami cinta cyber jugak. Kenal dari chit chatting kat Yahoo Messenger (YM).
Around 2003-2004 tu sebelum wujud dan femes nya YM.. yg femes zaman tu MIRC lah sebagai laman sesawang untuk chatting ni. Duduk la berjam2 kat cyber cafe. zaman2 tu memang merata-rata ada cyber cafe. Zaman kami dulu mana la ade broadband bagai dan mostly takde pakai laptop pon lagi. Ade pon komputer PC gedabak jer.

Mase kenal ayah tu umur mami 21 tahun...ayah tua 5tahun umur 26. Mami masih belajar 2nd year kat UIA. Ayah dah kerja dah dekat The Star...ayah budak UTM course Mechanical Engineering. Nuha Nayl should be proud, ayah ni bijak. Mami jer tak berapa nak bijak...heheh.
Mami memang takde boy friend mase belajar dulu.. Ayah la sorang je boifren mami. Maklum lah mami kan comot huhu...

Sebagai perempuan normal...mami agak sedih jugak sebab takde boifren time tu.hahah.. tiba2 mami tergerak ikut kakak senior join seminar kat Main auditorium UIA pasal Jodoh2 ni lah. Speaker jemputan time tu Ustazah Bahiyah dan Ust Akashah. Kelakar pulak bila ingat. Tapi hasil dari seminar tu...Ust dan Ustazah bagi tips kalau nak bertemu jodoh cuba lah amalkan Ayat 4 dari Surah Yusuf. Mami pon amalkan..kuhkuh. Beberapa bulan lepas tu dengan kuasa Allah bertemulah mami dan ayah dengan pertolongan cyber. Hehe

Ehh sekarang mami dh tak comot dah kan.. thanks kat anak2 mami, lepas mami bersalinkan kakak agaknya sebab perubahan hormon, kulit mami berubah banyak jadi flawless and tiba2 cerah la sikit (banyak jugak) banding dulu..hahah. Time sekolah/belajar gelap gelita kulit mami ni haa.
Okeh sambung balik ye anak2.
Lepas chit chat kat YM mami ayah tukar2 no hp. Haa mase tu pon mana la ade henfon canggih2 macam sekarang. Mami pakai nokia cabuk jer. Yer la student kan...mana ada duit sangat. Zaman tu whatsapp pon takde, balas2 message/calling je boleh. HP pon takde data internet. Pakai prepaid jer...
Mami final year tahun 2008, ayah ajak bertunang. Mase tu mami antara yg terawal bertunang antara kawan2 sama batch.kihkihkih...

Alhamdulillah 8 Aug 2009, mami umur 24 dan ayah 29, mami ayah selamat diijabkabul kan...Mase ni mami belum setahun pon kerja kat Maybank dan belum cukup setahun grad dr UIA. konvo pon belum huhuu... Rasa pantas jer semua berlaku. Lepas tu lahir lah korang berdua cikenit2 mami nih..

"Jodoh ni sungguh dan benar rahsia besar Allah. Mami yang tak pernah ade boifren dan wajah biasa2 ni tiba2 antara yg paling awal kahwin antara kawan2 mami yg lain. Dan Alhamdulillah Allah jodohkan mami dengan ayah kamu yg jaga mami sebaiknya, sediakan semua benda secukupnya, selengkapnya dan sebaik-baik nya. Mami tak pernah lagi rasa susah hidup dengan ayah. Kahwin je rumah dh trsedia..segala benda ayah dah ada. Mungkin ada hikmah disebaliknya..Allah hantarkan ayah nuha nayl sebagai warrior untuk jaga dan lindungi mami...pengganti pada Atuk yg pergi terlalu awal menghadap Pencipta masa tahun mami nak amik SPM. Memang mami susah dan struggle lepas Atuk takde. Semua kene urus sendiri dengan Mak. Perit bila ingat balik saat2 lepas Atuk takde tu. Rindu kat Atuk (anak2 mami tak sempat jumpa Atuk)..sobsobs. "
Pada kawan2 mami yg belum bertemu jodoh, berdoalah banyak2 dan luangkan lah masa sebaiknya dengan ibu ayah. Amiklah peluang untuk balas jasa ibu ayah selagi boleh. Aturan Allah tu cantik dan sebaik-baik rancangan. Pegang tu ketat-ketat.

**Semoga anak2 mami ayah diketemukan dengan jodoh yg baik2, yang berjaya dunia Alhirat, beriman, soleh wa musleh, kaya budi bahasa dan hormat orang tua.

Love U,
Mami.


BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi.
BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT.

Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama.

OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama).

Fertile Window & Cervical Mucus (CM)
Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak boleh gunakan kaedah monitor cervical mucus (cairan faraj) untuk mengenal hari subur.

Jenis-jenis CM dan huraian.
Sumber: BaBy Tree (BBT) Group

DRY: kering
STICKY: warna jernih tapi melekat-lekat seakan2 gam
CREAMY: warna agak keputihan dan likat seakan mayonis
WATERY: struktur agak cair dan dalam kuantiti banyak. Biasanya kita hanya perasan yg panty sedikit basah tanpa ada warna cairan
EGGWHITE: warna jernih seakan-akan putih telur dan boleh diregangkan beberapa cm tanpa putus dengan jari.
*Eggwhite dan Watery adalah fertile mucus (lendiran faraj waktu subur)

Cara mengenal CM
Kita boleh check cairan faraj ni dengan masukkan sedikit jari yg bersih kedalam faraj untuk melihat CM yg terhasil. Biasanya sy cuma check bila waktu2 eggwhite terhasil. CM monitoring ni penting untuk kita tau lebih jelas dan tepat waktu ovulasi dan ia boleh bantu FF untuk mengenal lebih jelas graf kita untuk plot kan hari ovulasi.

Cara Menggunakan OPK
OPK ni bentuknya sama macam UPT strip cuma beza hormon yg dikenal pasti oleh OPK adalah LH-luteinizing hormone yang terhasil/trigger sebelum ovari mengeluarkan ovum manakala UPT strip mengesan HCG-hormon yg terhasil bila hamil. Biasanya sy beli OPK murah2 saja dari seller di instagram sebab kita perlu gunakan banyak opk strip setiap bulan. Tak berbaloi beli OPK yg mahal di farmasi. Jangan risau OPK murah ni tak menjejaskan keputusan opk.

Sebelum gunakan OPK sila berpuasa air sekurangnya 1jam setengah hingga 2jam (seeloknya 3jam) sebelum kita kumpul urin dan check opk (supaya urin lebih pekat dan dapat result yang accurate). Waktu untuk cek opk adalah dari pukul 10am hingga 8pm. Kebiasaanya sy akan check 2-3pm atau jika tak sempat sy akan cek pada 5pm.

Mulakan cek OPK dari CD10 iaitu hari ke sepuluh yg dikira dari start period hingga lah OPK menunjukkan tanda +ve. OPK positif ialah apabila T-test line menunjukkan garisan yg lebih pekat atau sama pekat dengan C-control line macam gambar dibawah ni. Gambar dibawah ni OPK menunjukkan +ve pada CD16.


Jika nak plan untuk hamil, seeloknya BD dalam jangka masa fertile window terutamanya 1 hari sebelum O day, semasa Ovulation day, dan 1 hari selepas O day. Jika BD dalam waktu2 ni chances nak pregnant tu Insyaallah tinggi. Ini kerana, jangka hayat sperma boleh bertahan hingga 3hari didalam rahim manakala ovum pula hanya bertahan selama 24jam selepas dikeluarkan oleh ovari. Sebab tu lah digalakkan BD waktu2 fertile window ni kalau plan nak hamil. *Lebih kerap BD pon takde masalah :), ini sekadar saranan untuk waktu2 kritikal fertile window/hari subur.

Melalui BBT...waktu ovulasi kita boleh nampak dengan jelas macam dalam graf dibawah ni. Ovulasi akan berlaku bila ada PENURUNAN suhu secara drastik (tengok pada suhu CD14 drastik turun kan tu tanda nak dekat ovulate tu) dan kemudian suhu akan terus shoot naik sekurangnya 3hari berturut2. (Cuba tengok graf sy ovulate - O day sebenarnya pada CD16 walaupun OPK dh +ve pada CD15. Sebab itu lah disarankan buat bersama-sama OPK dan BBT ni sebab OPK semata belum tepat untuk mengesan hari ovulasi.

Selepas O day graf akan keluar garisan merah dan kita akan start counting DPO dimulakan dengan DPO1. Jika berjaya hamil suhu akan terus naik dan berada atas garisan merah. Boleh start test UPT seawal DPO10= 10hari selepas ovulasi..jika pregnant garisan yg menyambung kan dot2 akan tukar warna hijau :). *Baby dust!

Nota:
LH-Luteinizing hormone
OPK-Ovulaion prediction kit
O day- Ovulation day
BD-Body dancing (have sex)
DPO-Day pass ovulation

**Sekadar menyampaikan ilmu, moga bermanfaat.


Aspek penting dalam BBT

Untuk buat BBT ni..benda pertama kene disiplin ialah amik SUHU. Maksudnya macam mana?
1) DISCIPLINE merangkumi 3 aspek:-
- temping di waktu yg sama (dlm range) setiap hari
- kedudukan thermometer yg konsisten
- tidur yg cukup/lena minimum 3 jam
**Contohnya setiap hari amik suhu pukul 6am..kalau trawal atau terlewat 30min masih boleh diterima (contohnya 5.45am terawal 15min atau 6.30 trlewat 30min still accepted)
Kenapa penting amik suhu dalam range sama? Sebab semakin discipline kita temping, akan semakin accurate bbt kita..
**Siapa yang tak digalakkan untuk buat BBT ni:
-orang yg asyik terjaga diwaktu tidur/tidur yg terganggu cth nya breastfeeding mom atau siapa2 yg ada masalah tidur sehingga tak cukup 3jam straight lena.
- pastikan amik suhu setiap pagi setiap hari sejurus bangun dari tido (bukak je mata trus capai termometer dan start temping).
TAK BOLEH temping selepas beberapa minit bangun tidur dan ada pergerakan yg banyak cth nya berjalan2/ke toilet dsb.nya.. ini kerana pergerakan yg aktif seperti brjalan akan mempengaruhi suhu badan kita. Kebiasaannya suhu yg diambil selepas ada pergerakan ni akan lebih tinggi. Jadinya suhu ni tak tepat utk BBT. Suhu badan optimum utk BBT adalah paling tepat selepas bangun tidur.
**Kedudukan termometer yg sama pula maksudnya...semasa temping termo tu berada di bawah lidah, kalau biasa letak dibelah kanan..seeloknya letak dikedudukan yg sama setiap kali temping. Sama juga reason nya...supaya suhu tiap hari yg diambil lebih accurate.
2) Catat dan plot bacaan suhu ke atas carta BBT. Cara mudah dengan gunakan aplikasi smart phone yang direka khas untuk tujuan ini seperti fertility friend.
3) Mulakan plot suhu dari hari pertama period (CD1)-cycle day 1.

Okay...macam mana pula BBT detect waktu ovulasi (pengeluaran ovum)?. Kita sambung entry lepas ni ya...pening pulak korang banyak nak hadam dalam 1 entry hehe.
Nota: Temping = amik suhu

Thursday, May 19, 2016

Why I Prefer BBT?

Hakak dh tulis dalam entry lepas kan hakak buat bbt sebab nk try conceive baby boy utk 2nd child. Ye lah mana2 mak pon mesti la ada keinginan nak anak sepasang tuh kan.. time ni kebetulan hakak ramai kenal geng2 TTC. Oh ye beza Nuha dan Nayl 3tahun ye. Tak la jauh sangat gap kan? Dah hakak habaq tadi kan..buat BBT sebab nak baby boy..bukan sebab jarak lame tak lame... huhuuuu.

Sambung balik sorry banyak iklan pulak.
So geng2 TTC ni mcm kelly, ma nora, kak cham ali, syl.diterajui oleh Kelly time tu. Mase tu kelly buat research sebab dia nk try ttc baby girl after having 2boys double D. Disitu lah startnye wujud BBT groub kt FB. Kagum sungguh dgn dak Kelly...memang bnyk gila dia study psl bbt ni..dan dia share apa yg dia tau kt org lain thru group tu.

Kenapa iols pilih BBT instead of cara lain. Korang ade tau cari lain yg lebih scientifically proven ker nk aim gender bby nih...mihmih selain pemakanan, position (no filter sorry), dan berdoa. hakak ni jenis serius klu buat apa2. Klu hakak kate nk try..nak buat, hakak akn buat sungguh2 sampai berjaya. dan brdasarkan review betapa bagusnya BBT ni...tu yg hakak gigih belajar uolss. Akak suka buat apa2 brdasarkan review dan result. Review bagus..dan result org buat berjaya jugak dengan cara ni. Tu lah history hakak trlibat dgn bbt ni 4tahun lepas.

Nak belajar BBT ni takde cara lain..korang memang kene buat/apply baru faham. Kalau takat baca patploh kali tapi tak apply, memang tak masuk otak dan tak faham2. Mula2 nak start, dah register FF amikla suhu tiap pagi sejurus lepas tido. Chart suhu hari2 senang je kan? mana ada susahnye pon...
ada kawan nak belajar BBT asek ulang2 kata tak faham..bila aku tanya ada temping amik suhu tak? Dia kata belum lagi..termometer pon takde. aku rasa nak sekeh kepala dia pon ada gak la.. Habis tu ko tanye aku selama ni borak kosong je ke..membaziaq masa hakak reply orang gini. Hakak suka orang yg tanya dan serius nak belajar. Akk suruh beli OPK dan2 tu dia order OPK dan test OPK ikut saranan akak. Ko xbuat BBT pon atleast ko test OPK tu dh menunjukkan effort tu tau.

Bila buat BBT ni...kita akan lebih alert dengan body signs termasuklah cervical mucus (CM) kita sendiri..Contohnya nak period akan kluar creamy discharge mcm keputihan...nak ovulate akan ada watery CM, sedang ovulate akan keluar eggwhite CM, etc.. semua ni mempengaruhi chart kita kat FF tu sebab bila kita alert akan body signs ni..senang FF nak detect graf kita dengan lebih tepat dan jitu. ala tak susah pon korang nak monitor CM ni..korang kencing pegi toilet tu mesti perasan any CM yg ada.

Ni graf hakak mase BBT sonshine hakak Nayl Ihrazz yg soleh wa hensem..kihkihkih. Masa ni memang niat buat BBT nak aim baby boy..tapi bila lepas ovulate dan counting DPO iols tak kisah dah pon..yg penting baby sihat, sempurna sifat. Masa counting DPO atau kita panggil 2w (2weeks time) ni mase paling mendebarkan okeh. sebab tiap hari kita chart suhu dan berdoa supaya suhu x turun bawah redline. Doa suhu terus menten dan naikkk cantik. Sebab nya bila suhu terus berada atas redline, tu makna nya chances nak pregnant dan baby survive tu adelah tinggi. Kalau suhu drop bawah redline mase DPO ni..tu maknanya chances nak pregnant tu takde bulan tu..dan kau akan period (sila rujuk graf). 
Haa see cantik kan buat BBT ni...banyak yg uols akan tau bila buat BBT. sebab tu hakak suka BBT.

Next entry hakak akan update serba sikit BBT dan aim baby boy/girl thru BBT macam mana..



Wednesday, May 18, 2016

Body Basal Temperature (BBT) Basic Info

Yuhuuu hakak datang lagi...
Nak sambung topik BBT ni..
Okeh kita terus pada body content je lah ye..wahh mcm nak tulis thesis.
Sebab apa hakak suka BBT ni? Hakak xtau la ade masalah fertility atau tak..rasenya hakak biasa2 jer..awal kawin takde la bunting pelamin..start buat BBT sebab hakak nak sangat conceive baby boy after having a girl. Disitulah bermula nya perjalanan BBT hakak...jeng jengg.
Boleh ke BBT ni predict gender baby ni? Boleh ke bantu orang nak TTC? Mcm karut jerrrr. Kalau korang cakap camtu..dah sila out from my blog...wakakaka. malas hakak nak layan. Nextt...
Apa yg diperlukan bila nak start buat BBT?
1. Kene ada body basal termometer (oral) atau apa2 termometer yg boleh detect suhu badan. Jangan pulak pakai termo yg baby guna tuh ye. Cari yg jenis letak bawah lidah sebab bacaan lebih accurate. Kalau org nak blaja dgn iols..Jgn tanye hakak jenis dan brand ni boleh tak. Tu boleh tak. Korang cari yg sebijik mcm hakak guna. Senang! Haha. Samada brand omron atau microlife.
2. Korang register kat www.fertilityfriend.com (FF). Disitulah akan bermulanya perjalanan BBT korang...
3. Ilmu. Nak buat BBT ni..automatik korang akan jadi mcm ala2 doktor pakar perbidanan. Sebab banyakk gila info kene hadam dan sila lah belajar jargon words dan acronyms BBT yg hakak akan gunakan selepas ini. Kat mana nk belajar..sila rujuk bawah lagi ye.
4. BBT ni paling sesuai gu atau org kata padankan dengan OPK. Apo ko bondo pulak OPK tu. OPK ni ovulation predictor kit yg kita guna utk test kehadiran hormon LH sebelum ovum dikeluarkan oleh badan (ovari). Perfect match la kiranya BBT dan OPK ni.
5. Rujuk no.3 korang boleh la join group Facebook Baby Tree (BBT) Malaysia. Kat situ info2 berkaitan BBT dr A to Z semua ada. Nak atau taknak hadam jer uols.. kalau nak acah2 belajar tapi malas.. dan ko tanya soalan sama 2bulan lepas kat hakak..kompem ko langsung tak try temping amik suhu badan. Hakak dh bertahun brjinak dlm dunia BBT sekilas ikan di air hakak tau korang serius ke tak nak blaja atau acah2 tanye. So hakak nk cakap 'i only entertain serious student only!' Cewahh poyo. Sebab BBT ni kalau ko takde passion nak buat...tak disiplin. Sila lupakan. Dan hakak malas nk ajar orang main2. Serious! Hakak harap korang serius nk belajar mcm hakak dulu2 jugak
6. Refer no 5. Buat BBT ni korang perlu ada semangat, disiplin, dan usaha. Makin lama korang buat... makin seronok. Untuk yg masih usaha nak dapat baby...hakak suggest sesangat buat wehhhh. Korang akan lebih kenal body korang, kenapa tak pregnant2 nih (selain belum rezki Allah nak bagi). Dont be surprised that tak semestinya korang period..korang berovulasi tiap bulan. Tidak okeh. Dari BBT ni lah you will know.

Admin BBT kat fb tu dah buat 48 cycles BBT ye tapi masih belum ada rezki baby. Hakak kagum dgn dia betapa passionate nye dia dan betapa dia tak putus harap after 5-6yrs of marriage.dia lah yg banyak tolong hakak baca graf (redline tak keluar..kenapa suhu rocky yada2...mesti korang xfaham kan.haha). Hakak selalu doa dia dapat rasa menjadi ibu pada zuriat nya sendiri..at least once. Amin.
Next entry topik BBT lagi...senang2 hakak sambung. Nak tido dulu baibai. 
Ni graf bbt iols cycle ni. Awal2 tu lopong2 time period kat rumah mak..asyik lupa amik suhu hoho.lepas tu termo hakak missplaced pulok. So kalau korang buat BBT camni lah ghope graf korang walau xserupa tapi iras2 tu ada ;)

Tuesday, May 17, 2016

TTC No.3 Body Basal Temperature (BBT)

Amboii tajuk entry gedik sangat...ekekekeke

Ni sebab kheyr hameed dan kak ilot masing2 update belog la ni... iols pon nak update la jugak blog yg dah jadi hutan rimba ni.

Ok back to topik entry..hakak tengah ttc baby No.3...dan dh 2cycle buat BBT. Macam teknik lepas2...hakak lebih suka guna kaedah bbt semasa trying to connceive (ttc) walau org kata leceh..payah..susah whatever la lagi. Tapi hakak suka kaedah ni sebab dari suhu badan tu macam2 boleh detect..nak ovulate, dah ovulate, terlepas ovulation, dah pregnant...atau tak lekat dan seterusnya period. Semua tu boleh detect dr suhu badan a.k.a kaedah BBT ni.

Sekarang ni hakak dah DPO3...day pass ovulation 3. Makna nya dh 3hari selepas ovulasi..3hari selepas ovari mengeluarkan ovum. Kalau ikut BBT ni..seawal dpo8 (5hari sebelum due period) dh boleh detect preggy ke idok.. best kan boleh detect awal? Hehe tapi kalau hati tak kental org taknak test awal2 ni. Hakak xkisah ade takde..tetap cek jugak. Kalau takde rezki..cuba jaya lagi. Kalau ada..Alhamdulillah :D. So based on BBT chart mggu depan boleh la test upt.. kuhkuhkuh

Doakan kami brjaya pregnant okeh...Aminn...

Nanti senang2 hakak bg info sikit2 pasal BBT ni...untuk yg nak TTC atau pun nak aim gender baby (icon monkey tutup mulut) kihkihkih. Have tried b4 and it works.. btw apa2 pon kita usaha..selebihnya Allah yg makbulkan.

Tuesday, May 31, 2016

Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan

Tak lama lagi kita semua dah nak sambut Ramadhan dah kan... seronoknya bulan Ramadhan ni...tak tau la kenapa tapi bulan yg ditunggu tunggu tiap tahun. Sebab bulan barokah kan..masing2 jaga tutur kata..jaga hati..jaga perlakuan..jaga Ibadah..calm je rasa gitu.

Bulan Ramadhan jugak bulan istimewa sebab anak2 mami Nuha Nayl lahir pada bulan penuh barokah ni. Kebetulan juga kakak Nuha 20 Ramadhan, Nayl 21 Ramadhan😊.

Sejak 3tahun lepas..mami dan kawan2 akan join group Tadarus untuk khatam Quran. Insyallah tahun ni kalau ada kawan2 nk buat boleh la buat lagi sama2. Kami akan try habis kan 1 juzuk 1 hari insyaallah habis Ramadhan boleh la khatam sama2.

Tahun ni jugak tahun ke2 kakak Nuha belajar puasa. Tahun lepas nuha 5tahun ada beberapa hari dia tinggal puasa. Mami pon tak paksa dan tekankan sangat lagi..dia puasa pon sebab kawan2 puasa sama. Alhamdulillah la belajar2 sikit2 kan.

Kawan mami ada upload carta ni untuk gunakan dalam bulan Ramadhan nanti. Bagus ni untuk galakkan anak2 puasa, solat, baca Quran etc. Bukan kanak2 jer...mak ayahnya pon boleh guna. 1hari puasa 1 tick. Mami nak reward kakak nuha kalau penuh puasa dia boleh beli story book Frozen kat MPH yg dia nak tu. Kami memang jenis tak beli toys kat anak2...tapi kalau nak buku yesss mami ayah belikan.

Ni carta nya. Kawan2 boleh la guna jugak n print out lepas tu tampalkan kat dinding. Happy Sharing ❤

Monday, May 30, 2016

Pertemuan Mami Dan Ayah ~ Cinta Siber

Entry ni khas untuk Nuha dan Nayl...heheh. Kisah macam mana mami ayah bertemu..ececehh

Mami dengan ayah kenal through internet. Haa zaman mami ayah dah canggih jugak tau. Walau takde Facebook lagi..kami cinta cyber jugak. Kenal dari chit chatting kat Yahoo Messenger (YM).
Around 2003-2004 tu sebelum wujud dan femes nya YM.. yg femes zaman tu MIRC lah sebagai laman sesawang untuk chatting ni. Duduk la berjam2 kat cyber cafe. zaman2 tu memang merata-rata ada cyber cafe. Zaman kami dulu mana la ade broadband bagai dan mostly takde pakai laptop pon lagi. Ade pon komputer PC gedabak jer.

Mase kenal ayah tu umur mami 21 tahun...ayah tua 5tahun umur 26. Mami masih belajar 2nd year kat UIA. Ayah dah kerja dah dekat The Star...ayah budak UTM course Mechanical Engineering. Nuha Nayl should be proud, ayah ni bijak. Mami jer tak berapa nak bijak...heheh.
Mami memang takde boy friend mase belajar dulu.. Ayah la sorang je boifren mami. Maklum lah mami kan comot huhu...

Sebagai perempuan normal...mami agak sedih jugak sebab takde boifren time tu.hahah.. tiba2 mami tergerak ikut kakak senior join seminar kat Main auditorium UIA pasal Jodoh2 ni lah. Speaker jemputan time tu Ustazah Bahiyah dan Ust Akashah. Kelakar pulak bila ingat. Tapi hasil dari seminar tu...Ust dan Ustazah bagi tips kalau nak bertemu jodoh cuba lah amalkan Ayat 4 dari Surah Yusuf. Mami pon amalkan..kuhkuh. Beberapa bulan lepas tu dengan kuasa Allah bertemulah mami dan ayah dengan pertolongan cyber. Hehe

Ehh sekarang mami dh tak comot dah kan.. thanks kat anak2 mami, lepas mami bersalinkan kakak agaknya sebab perubahan hormon, kulit mami berubah banyak jadi flawless and tiba2 cerah la sikit (banyak jugak) banding dulu..hahah. Time sekolah/belajar gelap gelita kulit mami ni haa.
Okeh sambung balik ye anak2.
Lepas chit chat kat YM mami ayah tukar2 no hp. Haa mase tu pon mana la ade henfon canggih2 macam sekarang. Mami pakai nokia cabuk jer. Yer la student kan...mana ada duit sangat. Zaman tu whatsapp pon takde, balas2 message/calling je boleh. HP pon takde data internet. Pakai prepaid jer...
Mami final year tahun 2008, ayah ajak bertunang. Mase tu mami antara yg terawal bertunang antara kawan2 sama batch.kihkihkih...

Alhamdulillah 8 Aug 2009, mami umur 24 dan ayah 29, mami ayah selamat diijabkabul kan...Mase ni mami belum setahun pon kerja kat Maybank dan belum cukup setahun grad dr UIA. konvo pon belum huhuu... Rasa pantas jer semua berlaku. Lepas tu lahir lah korang berdua cikenit2 mami nih..

"Jodoh ni sungguh dan benar rahsia besar Allah. Mami yang tak pernah ade boifren dan wajah biasa2 ni tiba2 antara yg paling awal kahwin antara kawan2 mami yg lain. Dan Alhamdulillah Allah jodohkan mami dengan ayah kamu yg jaga mami sebaiknya, sediakan semua benda secukupnya, selengkapnya dan sebaik-baik nya. Mami tak pernah lagi rasa susah hidup dengan ayah. Kahwin je rumah dh trsedia..segala benda ayah dah ada. Mungkin ada hikmah disebaliknya..Allah hantarkan ayah nuha nayl sebagai warrior untuk jaga dan lindungi mami...pengganti pada Atuk yg pergi terlalu awal menghadap Pencipta masa tahun mami nak amik SPM. Memang mami susah dan struggle lepas Atuk takde. Semua kene urus sendiri dengan Mak. Perit bila ingat balik saat2 lepas Atuk takde tu. Rindu kat Atuk (anak2 mami tak sempat jumpa Atuk)..sobsobs. "
Pada kawan2 mami yg belum bertemu jodoh, berdoalah banyak2 dan luangkan lah masa sebaiknya dengan ibu ayah. Amiklah peluang untuk balas jasa ibu ayah selagi boleh. Aturan Allah tu cantik dan sebaik-baik rancangan. Pegang tu ketat-ketat.

**Semoga anak2 mami ayah diketemukan dengan jodoh yg baik2, yang berjaya dunia Alhirat, beriman, soleh wa musleh, kaya budi bahasa dan hormat orang tua.

Love U,
Mami.


BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi.
BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT.

Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama.

OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama).

Fertile Window & Cervical Mucus (CM)
Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak boleh gunakan kaedah monitor cervical mucus (cairan faraj) untuk mengenal hari subur.

Jenis-jenis CM dan huraian.
Sumber: BaBy Tree (BBT) Group

DRY: kering
STICKY: warna jernih tapi melekat-lekat seakan2 gam
CREAMY: warna agak keputihan dan likat seakan mayonis
WATERY: struktur agak cair dan dalam kuantiti banyak. Biasanya kita hanya perasan yg panty sedikit basah tanpa ada warna cairan
EGGWHITE: warna jernih seakan-akan putih telur dan boleh diregangkan beberapa cm tanpa putus dengan jari.
*Eggwhite dan Watery adalah fertile mucus (lendiran faraj waktu subur)

Cara mengenal CM
Kita boleh check cairan faraj ni dengan masukkan sedikit jari yg bersih kedalam faraj untuk melihat CM yg terhasil. Biasanya sy cuma check bila waktu2 eggwhite terhasil. CM monitoring ni penting untuk kita tau lebih jelas dan tepat waktu ovulasi dan ia boleh bantu FF untuk mengenal lebih jelas graf kita untuk plot kan hari ovulasi.

Cara Menggunakan OPK
OPK ni bentuknya sama macam UPT strip cuma beza hormon yg dikenal pasti oleh OPK adalah LH-luteinizing hormone yang terhasil/trigger sebelum ovari mengeluarkan ovum manakala UPT strip mengesan HCG-hormon yg terhasil bila hamil. Biasanya sy beli OPK murah2 saja dari seller di instagram sebab kita perlu gunakan banyak opk strip setiap bulan. Tak berbaloi beli OPK yg mahal di farmasi. Jangan risau OPK murah ni tak menjejaskan keputusan opk.

Sebelum gunakan OPK sila berpuasa air sekurangnya 1jam setengah hingga 2jam (seeloknya 3jam) sebelum kita kumpul urin dan check opk (supaya urin lebih pekat dan dapat result yang accurate). Waktu untuk cek opk adalah dari pukul 10am hingga 8pm. Kebiasaanya sy akan check 2-3pm atau jika tak sempat sy akan cek pada 5pm.

Mulakan cek OPK dari CD10 iaitu hari ke sepuluh yg dikira dari start period hingga lah OPK menunjukkan tanda +ve. OPK positif ialah apabila T-test line menunjukkan garisan yg lebih pekat atau sama pekat dengan C-control line macam gambar dibawah ni. Gambar dibawah ni OPK menunjukkan +ve pada CD16.


Jika nak plan untuk hamil, seeloknya BD dalam jangka masa fertile window terutamanya 1 hari sebelum O day, semasa Ovulation day, dan 1 hari selepas O day. Jika BD dalam waktu2 ni chances nak pregnant tu Insyaallah tinggi. Ini kerana, jangka hayat sperma boleh bertahan hingga 3hari didalam rahim manakala ovum pula hanya bertahan selama 24jam selepas dikeluarkan oleh ovari. Sebab tu lah digalakkan BD waktu2 fertile window ni kalau plan nak hamil. *Lebih kerap BD pon takde masalah :), ini sekadar saranan untuk waktu2 kritikal fertile window/hari subur.

Melalui BBT...waktu ovulasi kita boleh nampak dengan jelas macam dalam graf dibawah ni. Ovulasi akan berlaku bila ada PENURUNAN suhu secara drastik (tengok pada suhu CD14 drastik turun kan tu tanda nak dekat ovulate tu) dan kemudian suhu akan terus shoot naik sekurangnya 3hari berturut2. (Cuba tengok graf sy ovulate - O day sebenarnya pada CD16 walaupun OPK dh +ve pada CD15. Sebab itu lah disarankan buat bersama-sama OPK dan BBT ni sebab OPK semata belum tepat untuk mengesan hari ovulasi.

Selepas O day graf akan keluar garisan merah dan kita akan start counting DPO dimulakan dengan DPO1. Jika berjaya hamil suhu akan terus naik dan berada atas garisan merah. Boleh start test UPT seawal DPO10= 10hari selepas ovulasi..jika pregnant garisan yg menyambung kan dot2 akan tukar warna hijau :). *Baby dust!

Nota:
LH-Luteinizing hormone
OPK-Ovulaion prediction kit
O day- Ovulation day
BD-Body dancing (have sex)
DPO-Day pass ovulation

**Sekadar menyampaikan ilmu, moga bermanfaat.


Aspek penting dalam BBT

Untuk buat BBT ni..benda pertama kene disiplin ialah amik SUHU. Maksudnya macam mana?
1) DISCIPLINE merangkumi 3 aspek:-
- temping di waktu yg sama (dlm range) setiap hari
- kedudukan thermometer yg konsisten
- tidur yg cukup/lena minimum 3 jam
**Contohnya setiap hari amik suhu pukul 6am..kalau trawal atau terlewat 30min masih boleh diterima (contohnya 5.45am terawal 15min atau 6.30 trlewat 30min still accepted)
Kenapa penting amik suhu dalam range sama? Sebab semakin discipline kita temping, akan semakin accurate bbt kita..
**Siapa yang tak digalakkan untuk buat BBT ni:
-orang yg asyik terjaga diwaktu tidur/tidur yg terganggu cth nya breastfeeding mom atau siapa2 yg ada masalah tidur sehingga tak cukup 3jam straight lena.
- pastikan amik suhu setiap pagi setiap hari sejurus bangun dari tido (bukak je mata trus capai termometer dan start temping).
TAK BOLEH temping selepas beberapa minit bangun tidur dan ada pergerakan yg banyak cth nya berjalan2/ke toilet dsb.nya.. ini kerana pergerakan yg aktif seperti brjalan akan mempengaruhi suhu badan kita. Kebiasaannya suhu yg diambil selepas ada pergerakan ni akan lebih tinggi. Jadinya suhu ni tak tepat utk BBT. Suhu badan optimum utk BBT adalah paling tepat selepas bangun tidur.
**Kedudukan termometer yg sama pula maksudnya...semasa temping termo tu berada di bawah lidah, kalau biasa letak dibelah kanan..seeloknya letak dikedudukan yg sama setiap kali temping. Sama juga reason nya...supaya suhu tiap hari yg diambil lebih accurate.
2) Catat dan plot bacaan suhu ke atas carta BBT. Cara mudah dengan gunakan aplikasi smart phone yang direka khas untuk tujuan ini seperti fertility friend.
3) Mulakan plot suhu dari hari pertama period (CD1)-cycle day 1.

Okay...macam mana pula BBT detect waktu ovulasi (pengeluaran ovum)?. Kita sambung entry lepas ni ya...pening pulak korang banyak nak hadam dalam 1 entry hehe.
Nota: Temping = amik suhu

Thursday, May 19, 2016

Why I Prefer BBT?

Hakak dh tulis dalam entry lepas kan hakak buat bbt sebab nk try conceive baby boy utk 2nd child. Ye lah mana2 mak pon mesti la ada keinginan nak anak sepasang tuh kan.. time ni kebetulan hakak ramai kenal geng2 TTC. Oh ye beza Nuha dan Nayl 3tahun ye. Tak la jauh sangat gap kan? Dah hakak habaq tadi kan..buat BBT sebab nak baby boy..bukan sebab jarak lame tak lame... huhuuuu.

Sambung balik sorry banyak iklan pulak.
So geng2 TTC ni mcm kelly, ma nora, kak cham ali, syl.diterajui oleh Kelly time tu. Mase tu kelly buat research sebab dia nk try ttc baby girl after having 2boys double D. Disitu lah startnye wujud BBT groub kt FB. Kagum sungguh dgn dak Kelly...memang bnyk gila dia study psl bbt ni..dan dia share apa yg dia tau kt org lain thru group tu.

Kenapa iols pilih BBT instead of cara lain. Korang ade tau cari lain yg lebih scientifically proven ker nk aim gender bby nih...mihmih selain pemakanan, position (no filter sorry), dan berdoa. hakak ni jenis serius klu buat apa2. Klu hakak kate nk try..nak buat, hakak akn buat sungguh2 sampai berjaya. dan brdasarkan review betapa bagusnya BBT ni...tu yg hakak gigih belajar uolss. Akak suka buat apa2 brdasarkan review dan result. Review bagus..dan result org buat berjaya jugak dengan cara ni. Tu lah history hakak trlibat dgn bbt ni 4tahun lepas.

Nak belajar BBT ni takde cara lain..korang memang kene buat/apply baru faham. Kalau takat baca patploh kali tapi tak apply, memang tak masuk otak dan tak faham2. Mula2 nak start, dah register FF amikla suhu tiap pagi sejurus lepas tido. Chart suhu hari2 senang je kan? mana ada susahnye pon...
ada kawan nak belajar BBT asek ulang2 kata tak faham..bila aku tanya ada temping amik suhu tak? Dia kata belum lagi..termometer pon takde. aku rasa nak sekeh kepala dia pon ada gak la.. Habis tu ko tanye aku selama ni borak kosong je ke..membaziaq masa hakak reply orang gini. Hakak suka orang yg tanya dan serius nak belajar. Akk suruh beli OPK dan2 tu dia order OPK dan test OPK ikut saranan akak. Ko xbuat BBT pon atleast ko test OPK tu dh menunjukkan effort tu tau.

Bila buat BBT ni...kita akan lebih alert dengan body signs termasuklah cervical mucus (CM) kita sendiri..Contohnya nak period akan kluar creamy discharge mcm keputihan...nak ovulate akan ada watery CM, sedang ovulate akan keluar eggwhite CM, etc.. semua ni mempengaruhi chart kita kat FF tu sebab bila kita alert akan body signs ni..senang FF nak detect graf kita dengan lebih tepat dan jitu. ala tak susah pon korang nak monitor CM ni..korang kencing pegi toilet tu mesti perasan any CM yg ada.

Ni graf hakak mase BBT sonshine hakak Nayl Ihrazz yg soleh wa hensem..kihkihkih. Masa ni memang niat buat BBT nak aim baby boy..tapi bila lepas ovulate dan counting DPO iols tak kisah dah pon..yg penting baby sihat, sempurna sifat. Masa counting DPO atau kita panggil 2w (2weeks time) ni mase paling mendebarkan okeh. sebab tiap hari kita chart suhu dan berdoa supaya suhu x turun bawah redline. Doa suhu terus menten dan naikkk cantik. Sebab nya bila suhu terus berada atas redline, tu makna nya chances nak pregnant dan baby survive tu adelah tinggi. Kalau suhu drop bawah redline mase DPO ni..tu maknanya chances nak pregnant tu takde bulan tu..dan kau akan period (sila rujuk graf). 
Haa see cantik kan buat BBT ni...banyak yg uols akan tau bila buat BBT. sebab tu hakak suka BBT.

Next entry hakak akan update serba sikit BBT dan aim baby boy/girl thru BBT macam mana..



Wednesday, May 18, 2016

Body Basal Temperature (BBT) Basic Info

Yuhuuu hakak datang lagi...
Nak sambung topik BBT ni..
Okeh kita terus pada body content je lah ye..wahh mcm nak tulis thesis.
Sebab apa hakak suka BBT ni? Hakak xtau la ade masalah fertility atau tak..rasenya hakak biasa2 jer..awal kawin takde la bunting pelamin..start buat BBT sebab hakak nak sangat conceive baby boy after having a girl. Disitulah bermula nya perjalanan BBT hakak...jeng jengg.
Boleh ke BBT ni predict gender baby ni? Boleh ke bantu orang nak TTC? Mcm karut jerrrr. Kalau korang cakap camtu..dah sila out from my blog...wakakaka. malas hakak nak layan. Nextt...
Apa yg diperlukan bila nak start buat BBT?
1. Kene ada body basal termometer (oral) atau apa2 termometer yg boleh detect suhu badan. Jangan pulak pakai termo yg baby guna tuh ye. Cari yg jenis letak bawah lidah sebab bacaan lebih accurate. Kalau org nak blaja dgn iols..Jgn tanye hakak jenis dan brand ni boleh tak. Tu boleh tak. Korang cari yg sebijik mcm hakak guna. Senang! Haha. Samada brand omron atau microlife.
2. Korang register kat www.fertilityfriend.com (FF). Disitulah akan bermulanya perjalanan BBT korang...
3. Ilmu. Nak buat BBT ni..automatik korang akan jadi mcm ala2 doktor pakar perbidanan. Sebab banyakk gila info kene hadam dan sila lah belajar jargon words dan acronyms BBT yg hakak akan gunakan selepas ini. Kat mana nk belajar..sila rujuk bawah lagi ye.
4. BBT ni paling sesuai gu atau org kata padankan dengan OPK. Apo ko bondo pulak OPK tu. OPK ni ovulation predictor kit yg kita guna utk test kehadiran hormon LH sebelum ovum dikeluarkan oleh badan (ovari). Perfect match la kiranya BBT dan OPK ni.
5. Rujuk no.3 korang boleh la join group Facebook Baby Tree (BBT) Malaysia. Kat situ info2 berkaitan BBT dr A to Z semua ada. Nak atau taknak hadam jer uols.. kalau nak acah2 belajar tapi malas.. dan ko tanya soalan sama 2bulan lepas kat hakak..kompem ko langsung tak try temping amik suhu badan. Hakak dh bertahun brjinak dlm dunia BBT sekilas ikan di air hakak tau korang serius ke tak nak blaja atau acah2 tanye. So hakak nk cakap 'i only entertain serious student only!' Cewahh poyo. Sebab BBT ni kalau ko takde passion nak buat...tak disiplin. Sila lupakan. Dan hakak malas nk ajar orang main2. Serious! Hakak harap korang serius nk belajar mcm hakak dulu2 jugak
6. Refer no 5. Buat BBT ni korang perlu ada semangat, disiplin, dan usaha. Makin lama korang buat... makin seronok. Untuk yg masih usaha nak dapat baby...hakak suggest sesangat buat wehhhh. Korang akan lebih kenal body korang, kenapa tak pregnant2 nih (selain belum rezki Allah nak bagi). Dont be surprised that tak semestinya korang period..korang berovulasi tiap bulan. Tidak okeh. Dari BBT ni lah you will know.

Admin BBT kat fb tu dah buat 48 cycles BBT ye tapi masih belum ada rezki baby. Hakak kagum dgn dia betapa passionate nye dia dan betapa dia tak putus harap after 5-6yrs of marriage.dia lah yg banyak tolong hakak baca graf (redline tak keluar..kenapa suhu rocky yada2...mesti korang xfaham kan.haha). Hakak selalu doa dia dapat rasa menjadi ibu pada zuriat nya sendiri..at least once. Amin.
Next entry topik BBT lagi...senang2 hakak sambung. Nak tido dulu baibai. 
Ni graf bbt iols cycle ni. Awal2 tu lopong2 time period kat rumah mak..asyik lupa amik suhu hoho.lepas tu termo hakak missplaced pulok. So kalau korang buat BBT camni lah ghope graf korang walau xserupa tapi iras2 tu ada ;)

Tuesday, May 17, 2016

TTC No.3 Body Basal Temperature (BBT)

Amboii tajuk entry gedik sangat...ekekekeke

Ni sebab kheyr hameed dan kak ilot masing2 update belog la ni... iols pon nak update la jugak blog yg dah jadi hutan rimba ni.

Ok back to topik entry..hakak tengah ttc baby No.3...dan dh 2cycle buat BBT. Macam teknik lepas2...hakak lebih suka guna kaedah bbt semasa trying to connceive (ttc) walau org kata leceh..payah..susah whatever la lagi. Tapi hakak suka kaedah ni sebab dari suhu badan tu macam2 boleh detect..nak ovulate, dah ovulate, terlepas ovulation, dah pregnant...atau tak lekat dan seterusnya period. Semua tu boleh detect dr suhu badan a.k.a kaedah BBT ni.

Sekarang ni hakak dah DPO3...day pass ovulation 3. Makna nya dh 3hari selepas ovulasi..3hari selepas ovari mengeluarkan ovum. Kalau ikut BBT ni..seawal dpo8 (5hari sebelum due period) dh boleh detect preggy ke idok.. best kan boleh detect awal? Hehe tapi kalau hati tak kental org taknak test awal2 ni. Hakak xkisah ade takde..tetap cek jugak. Kalau takde rezki..cuba jaya lagi. Kalau ada..Alhamdulillah :D. So based on BBT chart mggu depan boleh la test upt.. kuhkuhkuh

Doakan kami brjaya pregnant okeh...Aminn...

Nanti senang2 hakak bg info sikit2 pasal BBT ni...untuk yg nak TTC atau pun nak aim gender baby (icon monkey tutup mulut) kihkihkih. Have tried b4 and it works.. btw apa2 pon kita usaha..selebihnya Allah yg makbulkan.