Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2011

" Operate "

Erks seram tak tajuk entry..sila buat2 seremsss! heheheee ape yg kene operate tuh??
Citer nye cenggini...anak korang ade bantal bushuk tak? si Myra nih mase kecik dibuatkan bantal..biase lah baby mestilah ade bantal..tapi paham2 je lah budak2 tido bantal ke mane orang kemane...last2 bantal tu die peluk dan jadi bantal bushuk..Seb baik kalau jalan2 die boleh tido takde bantal bushuk tu kalau tak haru laa...Pingsan weh bau bantal die. Sarung bantal memang tiap minggu berbasuh tapi sarung kekabu tuh mane bleh basuh..hancus la kekabu die.
Semalam mak datang, mak cakap masham bebenor bantal dak Myra nih. Mak nak bukak dan kuarkan kekabu, then basuh sarung die..So tadi pagi mak pon menjalankan misi 'operate' bantal Myra..Buat depan Myra..Tau ape terjadi??
Menangis2 anak dara tuh tengok bantal die kene operate. Siap cakap "takde...takde..." sambil jari jemarinya digoyangkan menunjukkan bantal die yg sadaqallahul'azimmmm....hukhukhuk. Dalam hati ku pandai plaks budak umo s…

Baking Dalam Hidup Saya...

Wahhh tajuk entry tak tahan..macam nak buat karangan sekolah darjah 6! ahaks

Sejarah Penglibatan

Actually sejak kecik sy memang suka tolong mak buat kuih, kacau kakak buat kuih raya...end up sy try2 buat kuih sendiri seawal 13tahun. Mase tu tart nenas jadi pilihan sebab mak suka tart nenas. Daripada tart nenas terap sehinggalah tart nenas gulung...Until now, tiap tahun sy tak penah miss buatkan tart nenas utk mak sebab mak taknak tart orang lain. Katenye sy buat sedap..ececehhh...Mase dh nak bersalinkan myra pon 2minggu sebelum raya time tuh gigih lagi buatkan mak tart nenas. Time tu for the first time mak tak request sebab den tengah sarat tapi as a daughter i knew her well, mesti mak teringin nak makan tart nenas tu.

Bila dah kawin, and duduk sendiri ye la masak pon kene sendiri...Its good actually coz bila duduk sendiri blaja berdikari..kene la rajin2 masak kalau tak suami dan anak nak makan ape..Daripada tak pandai masak lame2 bleh pandai sebab you have to...takkan nak makan kedai …

My New Baby...Roti Panasss...

Ni projek weekend lepaih...Sy ni teruja meroti sekarang...hehee. Rase sangat seronot meroti, ape tah lagi suami dan anak memuji... Myra cakap "Mami..mami esok buat Roti Boy pulak yer..." Nipu jer sejak bile Myra petah bercakap begiteww
Ni first time wat roti2 gini..1st attempt menjadi uols. Sebelom ni penah buat loaf jer...
Lembut dan gebuss roti nih...credit to the recipe dan jampi iols. ahaks!
Tadaaaa...My 'New' Baby..Gebusss kannn Roti Sosej, Roti Marjerin Manis, Roti Cheese

Roti Majerin Manis...my feberet.
Roti Cheese..makai cheddar cis digulung...
Pehtu weekend tu jugak buat pizza sebab nak perabih mozarella cis di rumah...
Pizza Chicken and Beef Sosej  dan

Beef sausage Aloha ala2 Hawaian Chicken gitu laa...hikhik
Resipi pizza amik dari Pija..resipi doh tu la..topping tu ikut sukati kome ler.... Resipi roti plaks sy amik disini http://ratuhati.com/forum/index.php/topic,294.0.html




So Sorry Myra...

Krohhhh....krohhhhh
Ni gambar anakanda ketika tertido di kala emak bizi banget di dapor...Sebelom die tertido nie die merengek2 gitu...Biase lah die nampak maknye basuh pinggan nak berdukung nak tengok, nak sibuk2..*Tunggu lah dah besar sket ye Myra bukan takat tengok mummy suruh basuh sekali itu pinggan...huahuaaa. Lepas die merengek2 tuh mummy suruh die ke depan "Pi main sane ngan Mimi...sayangggg Mimi" *Mimi adelah teddy bear feberet die...dalam banyak2 teddy bear, Myra sangat suka dan sayang ngan si Mimi ni..hadiah dari anty maz aka umi Que...
Pehtu die pon ke depan..kelentang..kelentung main..mami masih didapor sedang menguli tepung nak membuat pizza...Tetiba eh senyap sunyi plak rumah nie..Panggil2 tak bersahut..selalunye bila dipanggil die akan menyahut dengan bunyi "Aaaa". Mummy pergi ke living room laaaa dah tido anakku rupanye..dengan carikan-carikan kertas tisu ditangan, mulut bersepah2...kesian plak tengok die trtido gini...Terus amikkan toto dan baringk…

Orkid Eksotik

Wahhh mak bizi...Lame sungguh tak hapdet belog tau..Rindu kat belog nih..Tapi apakan daya tak sempat ler...Banyak citer nak hapdet tapiiiiii....masa amat menyemburui daku....hikhik

Jamu je lah mata ngan gambar orkid eksotik daku ini..Ku beri nama "Kimora". Sebab bunga ni gojes. hahaa



Anak pokok orkid ni asalnye mak bagi..mase tu daun 2helai jer..Selepas setahun buat pertama kali die berbunga dengan gahnye..Oren lagik uols...

Sebenarnye mak xtau atau lupa kot orkid ni cenggini rupanya...Ni adelah 'rare spesis'..dan kategori eksotik...memang susah jumpe..Cemane den tau? Sebab den dah hidup dengan orkid ni sejak kecik..Sekilas orkid lalu ku tau orkid jenis apekah...kuikui...Sebenarnye mak ade lah 'pembaka orkid'..hehee peminat tegar orkid mak ku iteww...Selalu bawak mak pi nursery bunga tengok orkid2 terbaru...

Korang ingat kalau mak tau ghope gini bunga nye die nak bagi den ke?? Jangan Harappppp okeh. Jangan harap die nak bagi. Mase tunjuk gamba ni pon balik ra…

Kisah Surau - BF Mom -

Aku kan sebenarnye kan...masih tak puassss hati ngan makhluk mane yang report kat SS pasal ibu2 BF yang ngepam di surau tingkat 10 ni. Ape masalahnye ibu2 yang pumping ni ganggu orang solat kah? Korang jijik kah tengok orang ngepam? geli kah tengok susu banyak2 itewww?? Disuruhnya ibu2 Bf ni pegi pam kat surau tingkat lain.. tingkat big2 bosses, CEO, secretary2 bosses. Gile hape..surau sendiri ado pegi mencelah surau orang lain?? Tingkat bosses kuar masuk plak tuh. Dah tentu la kawasan tuh 'Management restricted area' tetiba ade 2,3 orang bawak beg hitam 'semekommm...kami nak tumpang pam kat sini boleh??' Aje gile. Sungguh tak boleh diterima dek akal usulan mereka2 ini.
Rase hati ni agak kuat la mengatakan seorang macik tuh yang dok report sebab die tiap kali kawan2 aku tengah ngepam mesti buat muka..sebab kawan2 aku amik plug point kipas die..matilakan bagi hint terang-terangan! gegegeee. Sebab macik ni tiap kali solat mesti bukak kipas, tak kiralah kat luar tu ujan …