Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2011

Choices of Gender Baby Boy or Girl??

Rentetan dari entry sebelum nie...saya nak sambung plak di entry nie..ramai bertanye camne nak plan tuh...camne nak dapatkan gender baby boy/girl ikut pilihan kita...Kawan2...ini hanyalah perancangan kita yer...jika scan kemudian hari gender baby berlainan pula dengan apa yang diharapkan jangan lah bersedih atau kecewa...Kita merancang Allah jugak yang menentukan...Tapi kalau tak berusaha mana nak dapat hasilnya kan...
TTC = Trying To Conceive...Tips ini untuk yang baru nak try conceive...kalau dah pregnant, fetus sudah berada dalam rahim...memang tak boleh la guna tips ni yer...Sorry sesangat. Tips ini dapat dari officemate sy..Dia memang menggunakan tips ini dapat dari gynae die sendiri untuk die menselang-selikan anaknya boy dan girl...Sekarang anaknya sudah 3 orang boy-girl-boy..Tips ini lebih kepada ilmu sains bagaimana nak menentukan spermatozoa apa yang diperlukan untuk menentukan jantina baby.
Untuk mendapatkan baby girl kita memerlukan gen XX dan boy pula XY. Ovum wanita meng…

MIMPI...apekah?

Iols bersiaran dari rumah dgn hp yg tecit nih.tambah rabun mak tapi nk jugak hapdet belog. Mak MC sebab migrain. Sebabnye trbangun kul 2pg trus berdenyut2 smpi ke pagi. Aiyarkkk memang xbole la bangun trkejut2 ni trus tangkap ke kepala. Jumpa Dr.Ramesh mmg sonang jah dapat MC. Biarlah demam ke hape (bukanla mintak) boleh lg pegi keje tapi kalau migrain nih aduyaiii baring je lah jawabnye.

Okeh tajuk entry macam bajet je kan..hahah.Sebenarnya nk citer ni 2hari lepas sy telah didatangi mimpi.Mimpi bersalin uols! Takdelah adegan di labour room menggelupur tahan contraction tuh tapi mimpi tu sy mcm baru je lepas bersalin.Perkara pertama yg ku nak sgt tengok time tuh adalah jantina anak.Dan sy telah mendapat baby girl lagi.Yg kelakar ade jugak dak Myra dalam mimpi tuh.Siap eksaited tengok 'adik' die.Perasaan time tu macam kecewa sket sebab perasaannya macam teringin sangat nak baby boy. Tapi siap boleh cakap 'takpelah..baby girl lagi pon xpe..' Apekah??? Hahahahahahah

Buat …

Aktiviti Hujung Minggu: Masak, Makan!

Hari sabtu dah berjanji dengan kak ilot dan kak khai nak ber-potluck Nasi Ambeng...wahhh heaven woo dapat makan nasi ambeng nih..heheh. Kami kan berpot-luck so sume orang kene la bawak bahagian memasing..Saya bawak Ayam masak kicap ngan buah tembikai jer...serunding, urap kak ilot buat, sambal goreng jawa, mee goreng, ikan masin bulu ayam kak khai.. Ni first time jumpa kak khai...heheh.Sian die tak larat ye...takpe makan nye pasal kene laratkan jugak!
Hari ahad, hari meluangkan masa untuk anak dara nan seorang ini...bawak gi playground, kemain mulut panggil birds. Sebut pon tak betul. Breakfast di luar, mak maleh nak masak. boleh gitu?? pehtu tengah hari orang masak nasi haku buat kuih, masak bihun. Teringin benor nak buat apam mentega nih. Sodapppp wa cakap luu...hikhik. Meh layan gambo sekitar aktiviti2 saye..resipi den bagi nanti ok...
Ayam Masak Kicap

Myra dan Farhat dirumah Kak Ilot..ops sebutannya Mayra ye puan2..heheh -Pot Luck Nasi Ambeng-
Di Playground...Bbbbuuuuu...(Bird)
Hidanga…

In Progress ~ Guest Room

Semalam layan Myra main2 di guest room..guest room kami di tingkat bawah...disitulah tetamu nak tumpang solat ka, tumpang baring ka...dan kalau mak sy datang KL die memang mintak dok bilik tu sebab katenye rumah sy tinggi tak larat nak panjat tangga ke bilik atas, sakit lutut!
Guest room kami ni catnya masih cat asal, kale putih bersih...mase renovate rumah aritu kami memang tak decide nak cat bilik ni sebab kalenye masih baik. Tetiba semalam, sy rase guest room kami terlalu pale. Dalam tu ade almari letak baju2 myra (baju harian).Almari sebenar Myra (baju jalan) di bilik atas sebab die selalu mandi dimandikan di bilik air bawah saja. Ade rack towel, sejadah, ngan katil single bed. Saya rase sy nak mendecorate la bilik nie...
Nak buat build-in wardrobe ngan custome made katil. Nak sume kale putih sebab sy nak bermain kale dengan cat dinding. Sy request hubby untuk wall paper..sebab wall paper dah siap ade corak..tak yah la sy nak decorating lagi...huhu. Tapi die tak setuju...sebab ape…

10 - 12 Months Solid Food

Lame rasenye tak update berkaitan solid food baby kan... Anak sy dah nak masuk 11bulan...die tak makan bubur dah...Die luak2 plak bila bagi bubur maybe sebab cair dan tak bape rase tekstur makanan tu... Saya selalu masakkan nasi lembik2 ngan pelbagai sup...ditambah ayam goreng atau ikan goreng.

Info: wholesomebabyfood.com

Resipi Sup Ikan Baby
Bawang merah 1 biji kecil -dadu halus Sedikit kayu manis Halia Lobak merah potong dadu Kentang potong dadu Brokoli/Cauliflower - diambil bunganya saja potong kecil isi ikan di potong kecil2 (sy biasa guna isi ikan merah)
*Tumis bawang, kayu manis dan halia sampai bawang layu. Masukkan air agak2 sampai boleh empukkan carrot dan kentang *Masukkan carrot + kentang. Biarkan mendidih sampai sayur2 empuk. Bila sayur separuh empuk masukkan isi ikan. *Bila isi ikan dah masak, last sekali masukkan brokoli/cauliflower (sayur ini jangan masukkan awal2 sebab cepat masak, nanti khasiat hilang ** Boleh juga buat sup sayur sahaja, kecualikan ikan. Ikan atau ayam diletak kuny…

Roti Jala Kari Ayam

Arini mau hapdet Resipi duluan...Jumaat lepas feeling2 nak buat roti jala sendrik..tak pernah lagi buat roti jala sebelum nie..Tapi teringin lak nak nerai. So hari Jumaat, office hour sampai 4.45pm jer...kul 4 tuh da pesan kat Pak Pais suh kuarkan ayam ngan kelapa dalam freezer. Balik2 tuh pegi tesco dulu sebab acuan nak menjala roti lom ade...plus beli la trus segala sayur2 untuk hari sabtu. Jalan punye jalan dah kol 7malam...dengan rileknye tanye Pak Pais
Sy: B dah kuarkan ayam ngan kelapa kan?? Pak Pais: Ehhh....b lupa lahhhh (dengan sengih2 macam kerang) Sy: Lupa???? Grrrrr
Truslah zasss pulang segera sebab Pak Pais keje kol 9.30pm.
Rushing punye rushing, sinsing lengan baju jadi jugak sy menjala roti plus siap dengan kari ayam...Hubby cakap sedap, lembut jer roti jala nya walaupon sy garingkan sket. *Cehh haruslah kate sedap macam lipas kudung ku kat dapor tu. Tapi series resipi ni dapat dari tenet jer roti jala tu memang lembut dan lemak..

Roti Jala Kari Ayam
Roti Jala: • 750 - 850 ml …

Tiket Free...Chelsea vs Malaysia

Ai dapat tiket tengok bola arinie...
Kehkehkeh....tetiba nak citer pasal bola..bola ke mende nye..tak minat bola pon....Gini, maybank tetiba bagi email dan announce kat portal bagi tiket free Chelsea lawan Malaysia 21hb nie..sape cepat die dapat... So opismate (lelaki) suruhla sy tolong amikkan untuk die...sorang leh dapat 2 tiket jer...opismate sy ni nak 4 keping la kiranya...Sy jawab tengokla kalau tak bz sy turun ler amikkan...kul 9 gitu die remind lagi...Kul 930 sy turun nak pegi hawker, nak beli kuih..tengok2 orang pon da start beratur so sy beratur la sekaki...Tiket will be distributed at 10am.

Tengah2 beratur tuh boleh tak baru teringat kat laki den? Apesal tak amikkan untuk laki sendiri jer kan..lelaki of course ler minat bola. Tak kira la team mane pon...Di kala itu juga saya sms opismate tadi 'eh tak jadi la amikkan awk..laki sy nak.' hahahah...hampess punye kawan kan.

Sy kan jakun, tak pernah tau tiket bola bape hengget. Naik2 opis sume tanye, dapat tak..dapat tak? S…

Putu Bambu Warisan Atok

Kat belakang Dataran Maybank Bangsar ni ade beberapa deretan kedai, kebanyakkannya kedai makan lah. Ade jugak gerai2 kecik macam jambu Pak Chu 916 yang sedap tu meniaga. Dan, minggu lepas ade sebijik lagi stall/ gerai tolak eh orang panggil jual Putu Bambu..My fren Oja la yang kenalkan. Beria-ia die cakap putu bambu tu sedap. Aku wat dekkkk jer. Ye la sangat Oja tuh..
Sampaikan last week die belikan sebungkus putu bambu untuk aku sebab aku tak layan nafsu makan putu bambu die..kehkeh. Mekasehhh oja, aku saje nak tunggu ko belikan sebenarnye. Mase tu tengah kenyang so nak makan kat rumah la, nak bagi En faizz rasa jugak. Tetiba lame sangat tunggu Pak Pais amik balik keje aku telah ngap separuh. Ehhh....sedaaaaapppp pulak itu Putu bambu weh. Namenye Putu Bambu Warisan Atok, kelasss gitu namenye.
Dah ngap sket.
Sebabkan boleh tahan sedap putu bambu nih, semalam shila yang tamak haloba dah beli jugak. Bukan 1 atau 2 bungkus tapi 3 bungkus!! kerh....kerh...ai ni kan jenis kalo rase bende tu…

Meminta Dan Memberi

Memetik kata-kata dari seorang Ustaz ketika sesi tazkirah...

"Jangan selalu meminta-minta...Tetapi lebih banyak kita memberi adalah lebih baik..."
Nescaya dengan sendirinya akan terbit rasa syukur dalam diri atas segala nikmat yang kita ada...


Jangan ditanya apa sumbangan mereka kepada kita, tapi tanyalah diri apa pula sumbangan yang telah kita berikan...

Biar kita miskin harta, tapi kaya ILMU...Biar akal yang memandu untuk berfikir bukan amarah yang menjadi ketua



"Yang baik itu adalah dari Allah, yang buruk itu datangnya dari kita..."


GA My Little Secret - Fisher Price

GA My Little Secret - Fisher Price
Entry berikut, adalah berkaitan dengan GA Fisher Price:
Fisher Price - Newborn to Toddler Rocker ; Fisher Price - The Go Baby Go - Stride to Ride Lion ; dan Fisher Price - Healthy Care Booster Seat.
Saya nak tag Ramai kawan:- Ramizah Kak Ilot Wina Kak Ash Kak Ina Baya
Tarikh Tutup 1 Ogos 2011

Note: Pes time mak join GA tauuu..gegegege. Sebab hadiah menariks...


Saya Cinta Malaysia

Sekarang ni di FB orang2 masih dok berperang sesama sendiri berkaitan Perhimpunan Bersih...isk.isk..sedihhhh tengok gelagat manusia nie. Tapi ape yang berlaku pada 9 July 2011 benar2 menyedihkan. Sangat takut negara akan bergolak macam sempadan Thailand, Indonesia...Ya Allah jauhkan lah semua itu dari negara kami.
Kadang kala manusia hanya mengikut2, tanpa membuat selidikan kesan atas satu2 tindakan. Perlu diketahui, sekarang ini nilai matawang negara kita Ringgit, menunjukkn peningkatan kukuh berbanding Dollar Amerika, Euro, malah Riyal juga. Ini menjadikan Ringgit adalah matawang terbaik di Asia. Malaysia juga adalah Top 6 di Asia yg menjadi pilihan investor asing. Maksudnya apa? Maksudnya ekonomi Malaysia kukuh, hasilnya dapat meningkatkan purchasing power rakyat dan menjadi silver line untuk pelabur asing melabur di sini. Itu semua adalah usaha serius kerajaan mentransformasi ekonomi dan membuka mata pelabur asing untuk lebih yakin melabur di Malaysia. Itu hakikatnya, walau sy ta…

Remove Entry ??

Yesterday, on late afternoon i had received a phone call from the staff of one institution. To be straight forward the person request me to take out or remove one entry in my blog that i wrote few months ago about their institution. For not dragging the issue and make it worst, i deleted the entry. Actually i did not write specifically about the organization but its regarding the speaker of the training. I dont mention the name of the speaker just complaining what happen during the course but yes i mentioned full name of the institution (My Mistake !). Well, sometimes when attending a course you will feel a bit sleepy or bored especially when the speaker is not very active when giving a speech. Is it wrong to complaint?
Maybe it is wrong to complaint here. But when i told my friend about it, they said it's my right to write anything in my blog. Furthermore, i am not complaining about the institution but describing a little bit about the 'unnamed' speaker. It just 2 lines se…

Santapan Ruhani & Mohon Maaf

Pertama kali nak meminta maaf pada kawan-kawan kerana saya tak sempat nak ber-belog walking lagi...Jika ada kesempatan pula seperti di waktu lunch sebegini, saya nak blog-walking TETAPI....banyak blog sy tak boleh bukak terutama blog Kak Ash, Wina, Aida (MommyAqil), Kak Ina dan ramaiii lagi. Banyak updates yang ketinggalan. Terima kasih yer sebab rajin singgah blog saya nie. Rasa bersalah pula. Saya tak tau la kenapa ade blog boleh view, ade yang tak boleh...bila klik akan keluar 'Operation Aborted' ! Aiyoohhhh. Tensi mak. bende ni happen sejak kat opis ni bertukar PC..kunun PC canggih tapi kalau macam nie baik ler saya pakai PC tok kaduk yang lame tuh.
Maaf yer kengkawan nanti saya singgah lagi..hopefully akan ok la in future. Nak singgah blog korang di rumah pula, lappy kami berdua rusakkkk. Haishhh macam2, boleh pulak tetiba dua2 lappy rosak kan...Sabor je lah. Lappy sy tak pelah, tak de bende pon lam tu. Kesian kat hubby sebab banyak keje2 die dalam lappy die tu. Tak pasa…

Words Wednesday...Kihkihkih

Haaa ekau memang suka wat keje lain dari orang kan..orang lain buat wordLESS wednesday die sebok buat WORDS wednesday..padahal hari2 memang dah membuat repekan kat belog....kihkihkih


Haaa nak ape??
Ni gambar mase saye masak spagheti tempoh hari...Die suka benor jadi Ju-On berdiri dan berkepit kat kaki maknye bila maknye memasak...bila maknye menumis sambal ke kenelah angkat die sebelah tangan dukung, sebelah tangan pegang sudip kacau lada...isk isk...kang kene minyak panas lak kan...Letak dalam walker memang sah2 la die menjerit2 taknak...Suh main jauh2 ado die reti?? Makin datang dekat adelah. Kalau balik keje pakai baju kurung ke die siap boleh main keretapi tarik belakang baju mak die sampai tegang2 time maknye basuh pinggan ke masak ke...Tetasss ler baju mak hanggggg. Myra...Myra...
Cikgu bagitau die kuaattttt susu sekarang. 7-8oz sekali hadap tak cukup?? Ye ke cikguuuuu. heheh betul sebenarnya tapi kalo ngan mak die saye buat 6oz sudehhh. tak cukup buat dek jer okeh. Hmm...saya ken…

My 10 Month Old Munchkin !!

Gigi yang berlumba-lumba nak kuar....

Sekarang dah pandai ajak pegi playground..maklumla playground betul2 depan rumah..bila dengar jer suara budak2 main kat playgorund mula lah die 'bercakap'...uuuuu...uuuuu gitu sambil tengok pintu
Kat playgorund die tak sebok pon tengok gegirls main..yang die sebok bersorak bila tengok boys main bola sepak...Motippppp sangat kan??
Suka sangat tengok birds dan cat. kat playground tu banyak birds tu sebab die kenal kot. So mami die belikan buku2 yang ade gambar birds. Tido pon die bawak buku tu.
Masih 'malu-malu' nak melangkah...dah boleh berdiri without support tapi bila berdiri je, kita pegang suruh die bertatih ehhhhhh terus die labuhkan montot die dan duduk. Hmm...
Die sangat cheerful...tak banyak ragam. Makan pon tak picky, alhamdulillah sonang mak tak payah fenin2 nak mikir masak ape. Sume die makannn. 
Sekarang dah boleh main pondok2 sendiri, dah tak payah temankan die main lagi...
Sangat suka main spek mami...Di pulas-pulas nye die.…

Norma, Talib dan Rafiq

Jika orang-orang mengagumi keromantikan Seth Tan dalam cerita Nora Elena, Seth Tan lah lelaki paling penyayang dan romantik...tetapi in real life saya rasa Talib adalah orangnya yang paling penyayang dan romantik. This piccas shows what i meant:-

Sungguh hebat ujian buat pasangan ini ~



Allah tidak memberi kesusahan seseorang hamba melainkan apa yang terdaya olehnya. [Al-Baqarah: 286]



Mengapa saya ulang entry berkenaan Norma? Kerana...

Ada beberapa perkara berkenaan Norma yang sama dengan saya.
Kami sama-sama baru mendirikan rumahtangga, kami sama-sama bergelar ibu muda beranak satu, kami juga mempunyai anak yang lebih kurang sebaya...Sebenarnya selepas membaca kisah Norma kat blog kak Filla, malamnya saya tak dapat tido, saya seperti terfikir-fikir betul ke ade insan diuji sebegitu hebat?? Ya Allah sesungguhnya biarpun aku tidak mengenal hambamu ini tapi berat sungguh aku merasakan ujian buat mereka, Ya Allah sebagaimana beratpun ujianMu kepada mereka, kami yakin Kau tahu apa yang terb…

Spagheti Bolognaise with Parmesan Cheese Powder

Aktiviti weekend berdua jer di rumah bersama Myra bambam..ayah Myra kene keje saturday, sunday sebab khamis dan jumaat die amik cuti...So hari ahad kul 4 petang baru sy mulakan aktiviti memasak..takmo masak nasi..nak masak pasta plak sebab ade spagheti lebih buat laksa eritu. Sy berangan2 nak buat Spagheti Bolognaise resipi kak Suealeen tapi sy derhaka sket2 kat resipi dan cara masakan.

Bahan-bahan sebelum masak..amik gambo dulu seperti biasa k...
 Spagheti
Daging cincang/kisar Ramly yang peket kecik Tradisional tomato sos Campbell / 3 biji besar tomato dikisar 1 biji tomato - potong dadu 1 biji bawang holand - potong dadu 5/6 ulas bawang puting cincang halus 2 tangkai cili kering gunting halus-halussss 2 senduk kecik lada kisar (ni ikut selera masing2 nak kurang or tambahkan) Oregano leaves - 1 sudu teh Oregano ground - 2 sudu teh Gula dan Garam daun basil/parsley untuk hiasan
Meh masak plak:-
1. Masak spagheti macam biasa. Untuk sos, panaskan mangkuk/periuk dan letak minyak..Tumis bawang putih s…

Kawan2, Minta Bantuan Kalian...-Kisah Norma-

Assalamualaikum...
Saya adalah pembaca setia blog Fillanie. Arinie saya bace blog Filla dan terus sebakkkkk. Nangessss....Okeh sy memang tak boleh ok terbaca, terdapat tau ade baby kecil yang sakit atau baby tu ibunya sedang sakit tenat macam kisah Norma nih. Minta jasa baik kawan2 klik link blog Filla (http://kasihaleeya.blogspot.com/2011/07/kisah-sedih-pasangan-norma-dan-talib.html).

Semoga ada bantuan yang dapat dihulurkan kalau tak sedikit kewangan, minta doakan yang terbaik buat Norma ni. Diringkaskan, selepas berkahwin norma mengandung dan selepas melahirkan Rafiq beliau terus jatuh sakit. Ulang-alik hospital rupanya di-diagnosis mendapat kanser. Sejak itu hospital adalah rumahnya. Sedikit gambar untuk menggambarkan ujian buat ibu muda ini. Series tengah menaip pon sy sob..sob..lagi2 bila lihat gambar baby Rafiq atas dada Norma tuh. Ya Allah...meruntun jiwa keibuanku sungguh....
Huwaaaaa...sedihhhhh baby rafiq pon macam Myra jugak bambam tapi die tak dapat merasa belaian ibu apet…