Wednesday, July 27, 2011

Choices of Gender Baby Boy or Girl??

Rentetan dari entry sebelum nie...saya nak sambung plak di entry nie..ramai bertanye camne nak plan tuh...camne nak dapatkan gender baby boy/girl ikut pilihan kita...Kawan2...ini hanyalah perancangan kita yer...jika scan kemudian hari gender baby berlainan pula dengan apa yang diharapkan jangan lah bersedih atau kecewa...Kita merancang Allah jugak yang menentukan...Tapi kalau tak berusaha mana nak dapat hasilnya kan...

TTC = Trying To Conceive...Tips ini untuk yang baru nak try conceive...kalau dah pregnant, fetus sudah berada dalam rahim...memang tak boleh la guna tips ni yer...Sorry sesangat. Tips ini dapat dari officemate sy..Dia memang menggunakan tips ini dapat dari gynae die sendiri untuk die menselang-selikan anaknya boy dan girl...Sekarang anaknya sudah 3 orang boy-girl-boy..Tips ini lebih kepada ilmu sains bagaimana nak menentukan spermatozoa apa yang diperlukan untuk menentukan jantina baby.

Untuk mendapatkan baby girl kita memerlukan gen XX dan boy pula XY. Ovum wanita mengandungi faktor X sahaja dan hanya sperma lelaki yang membawa genetik X danY. Maka faktor Y atau X daripada benih lelaki akan bergabung dengan satu-satunya faktor X yang terdapat pada benih perempuan. Sekiranya faktor Y dari sperma yang bergabung dengan faktor X pada ovum, maka kelak bayi lelaki akan terhasil dengan gabungan XY ini. Sebaliknya bayi perempuan akan terhasil dengan gabungan XX. Jadi jika inginkan anak lelaki adalah bergantung kepada spermatozoa lelaki kerana dia sahaja yang membawa gen Y itu.


Jika si isteri belum boleh mengurniakan anak lelaki buat suami, janganlah suami menyalahkan isteri semata kerana benih suami sendiri penentu gen anak lelaki itu...Sperma lelaki dan ovum wanita kenelah cukup sihat! Faktor pemakanan, posisi bersama juga adalah penting. tak lupa juga sentiasalah memohon pada Yang Khalik...

DISCLAIMER: Info di bawah ini adalah 18SX yeppp.....heeehuuu.


Choice of a baby BOY or GIRL


Hope it is useful for some of you in planning stage. For those of you do not have any plan in the near future, you can keep it for future reference.

Background:
Man’s sperm consists of X & Y spermatozoa, X spermatozoon decides the female whereas Y is the male. Referring to these physiological properties of the spermatozoa, gynecologists set up the theory of ‘Choice of a girl or a boy’.

1st factor: Food

If you want a baby girl:
Husband must eat more alkaline food, wife eats more acidic food.

If you want a baby boy:
Husband eats more acidic food, wife eats more alkaline food.

Alkaline food: vegetables, fruits, egg white, milk, algae, etc.
Acidic food: meat, seafood, etc.


2nd factor: Timing (When to do it?)

If you want a baby girl:
Frequent copulation during pre-ovulation period.

If you want a baby boy:
Copulating just before ovulation or just after ovulation.

How to confirm ovulation period:
Body temperature increases (you may want to use SPC chart to monitor your body temperature here).


3rd factor: Penetration (How to do it?)

If you want a baby girl:
Husband to avoid deep penetration in the female vagina during copulation.

If you want a baby boy:
Deep penetration by the husband is suggested.

Reasoning:
Characteristics of X & Y spermatozoa
- X: Marathon runner with good stamina
- Y: Sprinter but poor stamina
So, with deep penetration, the chances for Y to reach destination will be higher.


4th factor: Stimulation

If you want a baby girl:
Wife should avoid stimulation during copulation. Secretion from female vagina becomes alkaline when stimulated, therefore this promotes the activity of Y spermatozoon.

If you want a baby boy:
Husband ejaculates after wife has been stimulated.(suami ejakulasi selepas isteri capai klimaks)


5th factor: Wife’s Preparation

If you want a baby girl:
Rinse the vagina with solution dissolving 2 spoonfuls of white vinegar in 1 liter of water. Since an acidic condition decreases activity of Y spermatozoon.

If you want a baby boy:
Rinse the vagina with solution dissolving 2 spoonfuls of soda in 1 liter of water.


6th factor: Positioning

If you want a baby girl:
Female to be on the top position & male to be on the bottom position.

If you want a baby boy:
Male to be on the top position & female to be on the bottom position. This posture allows the Y spermatozoon to reach the destination faster.



Notakaki: Diharapkan tips ini berguna untuk semua yer....I'm juz sharing. Sy craving for baby boy..Chaiyok!! hihihi...eh saya ada lagi beberapa tips menggunakan kalendar umur dan body basal temperature (BBT) pulak. Yang itu sy share nanti yer..anda study yang ni dulu. ^__^ . Pssttt...Sy rase tips no. 1,2 dan 5 senang kot nak applykan.
 
 

Tuesday, July 26, 2011

MIMPI...apekah?

Iols bersiaran dari rumah dgn hp yg tecit nih.tambah rabun mak tapi nk jugak hapdet belog. Mak MC sebab migrain. Sebabnye trbangun kul 2pg trus berdenyut2 smpi ke pagi. Aiyarkkk memang xbole la bangun trkejut2 ni trus tangkap ke kepala. Jumpa Dr.Ramesh mmg sonang jah dapat MC. Biarlah demam ke hape (bukanla mintak) boleh lg pegi keje tapi kalau migrain nih aduyaiii baring je lah jawabnye.

Okeh tajuk entry macam bajet je kan..hahah.Sebenarnya nk citer ni 2hari lepas sy telah didatangi mimpi.Mimpi bersalin uols! Takdelah adegan di labour room menggelupur tahan contraction tuh tapi mimpi tu sy mcm baru je lepas bersalin.Perkara pertama yg ku nak sgt tengok time tuh adalah jantina anak.Dan sy telah mendapat baby girl lagi.Yg kelakar ade jugak dak Myra dalam mimpi tuh.Siap eksaited tengok 'adik' die.Perasaan time tu macam kecewa sket sebab perasaannya macam teringin sangat nak baby boy. Tapi siap boleh cakap 'takpelah..baby girl lagi pon xpe..' Apekah??? Hahahahahahah

Buat masa ini masih merancang...tapi tahun depan plannye sudah mahu berusaha..sebab katenye nak gap 3tahun so tahun depan haruslah berusaha kan? Conceive pon amik masa gak..pregnant pon 9bulan lebih..so gitu gini makan setahun.jadinye pabila myra 2tahun haruslah kami berusaha untuk no.2..'Plannye' saje...Allah lebih mengetahui..To be honest sy memang tringin baby boy plak..nak sepasang konon..sibuklah berdiskusi ngan Yana RH sbb die pon craving for baby boy jugaks.

Pehtu kan sy dah join kutu Medela Freestyle uols! Ahaks. Pregnant pon belum sibuk dh beli breatpump. Sebab ape beli medela FS? Sebabnye bile dh invest mahal2 sy kenelah berazam kuat utk fully BF anak no.2 nanti.Join kutu xla terasa sgt membayornye..250 sebulan main 6org.trus dpt BP nye.sy amik no last bg kat ibu2 BF dan pregnnat dulu.Dpt murah RM1500 klu tempat lain paling murah 16++.Gatai kan?? Tetiba nak beli medela FS.skrg ade medela Harmony je.tah ler seronok plak tengok kwn2 mengepam2 di opis.rindu saat2 itu.Lagipun beli FS ni investment jugak..kalau nk jual mmg ramai nak beli nak pulak murah dr tempat lain.Nanti klu ade rezeki pregnant lagi xdelah time tu baru tr-pk nak beli kan..Nak kumpul duit kos spital lagi..*Tu ler die..xkayo mane tapi nakkkk jugak beranak kat swasta! Sila menabung tabung gajah dari sekarang! Hahah

Monday, July 25, 2011

Aktiviti Hujung Minggu: Masak, Makan!

Hari sabtu dah berjanji dengan kak ilot dan kak khai nak ber-potluck Nasi Ambeng...wahhh heaven woo dapat makan nasi ambeng nih..heheh. Kami kan berpot-luck so sume orang kene la bawak bahagian memasing..Saya bawak Ayam masak kicap ngan buah tembikai jer...serunding, urap kak ilot buat, sambal goreng jawa, mee goreng, ikan masin bulu ayam kak khai.. Ni first time jumpa kak khai...heheh.Sian die tak larat ye...takpe makan nye pasal kene laratkan jugak!

Hari ahad, hari meluangkan masa untuk anak dara nan seorang ini...bawak gi playground, kemain mulut panggil birds. Sebut pon tak betul. Breakfast di luar, mak maleh nak masak. boleh gitu?? pehtu tengah hari orang masak nasi haku buat kuih, masak bihun. Teringin benor nak buat apam mentega nih. Sodapppp wa cakap luu...hikhik. Meh layan gambo sekitar aktiviti2 saye..resipi den bagi nanti ok...

Ayam Masak Kicap

Myra dan Farhat dirumah Kak Ilot..ops sebutannya Mayra ye puan2..heheh
-Pot Luck Nasi Ambeng-

Di Playground...Bbbbuuuuu...(Bird)

Hidangan hari ahad..Bihun Goreng Daging..lunch sekali dinner. Ahaks

Apam Mentega Gula Hangus resipi Kak Fiza
 Nantoksss....tido dah die.

Psttt...banyak kan aktiviti saye? Hihihihiiiii




Friday, July 22, 2011

In Progress ~ Guest Room

Semalam layan Myra main2 di guest room..guest room kami di tingkat bawah...disitulah tetamu nak tumpang solat ka, tumpang baring ka...dan kalau mak sy datang KL die memang mintak dok bilik tu sebab katenye rumah sy tinggi tak larat nak panjat tangga ke bilik atas, sakit lutut!

Guest room kami ni catnya masih cat asal, kale putih bersih...mase renovate rumah aritu kami memang tak decide nak cat bilik ni sebab kalenye masih baik. Tetiba semalam, sy rase guest room kami terlalu pale. Dalam tu ade almari letak baju2 myra (baju harian).Almari sebenar Myra (baju jalan) di bilik atas sebab die selalu mandi dimandikan di bilik air bawah saja. Ade rack towel, sejadah, ngan katil single bed. Saya rase sy nak mendecorate la bilik nie...

Nak buat build-in wardrobe ngan custome made katil. Nak sume kale putih sebab sy nak bermain kale dengan cat dinding. Sy request hubby untuk wall paper..sebab wall paper dah siap ade corak..tak yah la sy nak decorating lagi...huhu. Tapi die tak setuju...sebab ape??  Hubby cakap anak kecik lagi nanti die conteng wall paper tuh membazir je.Kalau cat, kene conteng cat la balik! emm..betul jugak. Rumah kami sekarang ni kami cat sendiri. Boleh lihat entry mase sy pregnant 8bulan dan mengecat rumah tu. I like decorating! Sy memang cerewet, hubby asek kene bebel je sebab cat tak cantik, tak rata...bla bla. huhuhuu...guest room ni kecik jer..so sy kene pikir betul2 for decorating nanti.
Sy NAK:-

1. Maximize ruang dalam bilik ni. Nak simple,taknak crowded tapi menarik!
2. Guest room ni sy nak reka seperti kids room juga sebab kalau siang hari myra tido dan main disini. Tak nak terlalu kelihatan kebudak-budakan dan terlalu ke-dewasaan.
3.Wardrobe, dressing table dan bed kale putih.
4. Sy nak decorate corak2 dengan hasil tangan sy sendiri seperti....

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Wardrobe putih sebegini....corak begini pon sonang nak buat.
Dis one too gegurl....emmm donwant. Kalau bilik myra ok la...

BUT like dis one also nice...this is what i imagine....

-credit to Google-

Tangan dah gatal tak sabar nak cat bilik tuh. Sebelum raya harus disiapkan. Wajibla sy kerah tenaga Pak Pais tuh. Jangan tidooo jek! heeehuuuu.



Tuesday, July 19, 2011

10 - 12 Months Solid Food

Lame rasenye tak update berkaitan solid food baby kan...
Anak sy dah nak masuk 11bulan...die tak makan bubur dah...Die luak2 plak bila bagi bubur maybe sebab cair dan tak bape rase tekstur makanan tu...
Saya selalu masakkan nasi lembik2 ngan pelbagai sup...ditambah ayam goreng atau ikan goreng.


Info: wholesomebabyfood.com


Resipi Sup Ikan Baby

Bawang merah 1 biji kecil -dadu halus
Sedikit kayu manis
Halia
Lobak merah potong dadu
Kentang potong dadu
Brokoli/Cauliflower - diambil bunganya saja potong kecil
isi ikan di potong kecil2 (sy biasa guna isi ikan merah)

*Tumis bawang, kayu manis dan halia sampai bawang layu. Masukkan air agak2 sampai boleh empukkan carrot dan kentang
*Masukkan carrot + kentang. Biarkan mendidih sampai sayur2 empuk. Bila sayur separuh empuk masukkan isi ikan.
*Bila isi ikan dah masak, last sekali masukkan brokoli/cauliflower (sayur ini jangan masukkan awal2 sebab cepat masak, nanti khasiat hilang
** Boleh juga buat sup sayur sahaja, kecualikan ikan. Ikan atau ayam diletak kunyit sedikit gaul dan goreng. Ikan/ayam dicubit kecil2 dan taburkan atas nasi lembik. Bagi baby makan bersama sup sayur tadi (carrot +kentang lenyekkan pakai sudu je sebab dah empuk)


Setakat ini baru sekali bagi myra telur. Buat sup juga..die makan ok, tak nampak tanda2 allergy..saje nak try. Tapi sy lebih suka bagi ikan/ayam pd Myra.
Alhamdulillah...Myra not a picky eater, so far semua makanan/sayuran die makan.
Bila suap nasi kemain kunyah2 macamlah gigi banyak sangat!

Saya rasa happy dapat masakkan untuk anak..Series! Biarpun letih keje, dan bila myra dah start makan nasi lembik sy kene bangun tiap 5pagi weekdays, saya rasa happy sebab itulah tanggungjawab sy sebagai ibunya...(My promise dari dulu since sy xdapat BF Myra lame sy akan kawal ketat solid food die, try to avoid instant cereal)
Saya mahu die sentiasa ingat masakan sy, saya mahu die selalu makan dari hasil air tangan mummy die...




Monday, July 18, 2011

Roti Jala Kari Ayam

Arini mau hapdet Resipi duluan...Jumaat lepas feeling2 nak buat roti jala sendrik..tak pernah lagi buat roti jala sebelum nie..Tapi teringin lak nak nerai. So hari Jumaat, office hour sampai 4.45pm jer...kul 4 tuh da pesan kat Pak Pais suh kuarkan ayam ngan kelapa dalam freezer. Balik2 tuh pegi tesco dulu sebab acuan nak menjala roti lom ade...plus beli la trus segala sayur2 untuk hari sabtu. Jalan punye jalan dah kol 7malam...dengan rileknye tanye Pak Pais

Sy: B dah kuarkan ayam ngan kelapa kan??
Pak Pais: Ehhh....b lupa lahhhh (dengan sengih2 macam kerang)
Sy: Lupa???? Grrrrr

Truslah zasss pulang segera sebab Pak Pais keje kol 9.30pm.

Rushing punye rushing, sinsing lengan baju jadi jugak sy menjala roti plus siap dengan kari ayam...Hubby cakap sedap, lembut jer roti jala nya walaupon sy garingkan sket. *Cehh haruslah kate sedap macam lipas kudung ku kat dapor tu. Tapi series resipi ni dapat dari tenet jer roti jala tu memang lembut dan lemak..


Roti Jala Kari Ayam

Roti Jala:
• 750 - 850 ml air - sy guna half
• 410 ml susu cair (*tukar fresh milk) - sy guna half
• 600 gm tepung gandum - sy guna half• 2 biji telor - guna sebiji je
• 3 - 4 sudu makan minyak
• 1 sudu teh garam
• sedikit pewarna kuning
• 2 helai daun pandan - untuk merenjis


Cara-Cara:-
1. Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang ditengah-tengah tepung.
2. Masukkan telor dan pukul dengan hujung garfu.
3. Tuangkan susu, letak sedikit pewarna kuning dan air. Bancuh sampai larut kemudian tapiskan.
4. Panaskan kuali leper, celup daun pandan ke dalam minyak dan renjiskan/lenser sedikit ke atas kuali.
5. Tuangkan adunan roti jala menggunakan acuan bercorong membentuk jala.
6. Masak 2 - 3 minit, bila dah lekang dari kuali, lipat empat dan angkat. Boleh jugak angkat dulu dan gulung seperti kuih dadar. *kalau adunan tak kuar laju dalam acuan, tambahkan air.

Kari Ayam
*Ayam yang dipotong kecil2, sangat kecil supaya senang roti nak jala nanti..hehe
*Kelapa parut sebiji - Perah santannya
*Kentang 2 biji potong dadu - sy rebus siap2 smpi empuk
*Tomato 1 biji potong 6 (taknak letak pon takpe)
*Kulit kayu manis, Bunga lawang, buah pelaga, cengkih
*Halia 1/2 inchi di ketuk
*Serai sebatang dititik
*Bawang besar sebiji
*Bawang putih 3-4 ulas
*lada kering direbus dan ditos - agak2 suka pedas letakla banyak
*Asam Jawa sesudu
*Serbuk rempah kari Adabi
 
1.Blend lada kering, bawang2. Panaskan kuali dan tumis rempah ratus (kulit kayu manis, dsb) bersama serai, halia dan bahan yang dikisar tadi sampai pecah minyak. Pastikan pecah minyak k...
2. Lepas pecah minyak dan lada masak, masukkan rempah kari kacau rata. Masukkan ayam dan kacau lagi.
3. Masukkan santan dan kentang, kacau selalu supaya tak pecah santan. Masukkan air asam jawa, garam. last sekali tomato. Biarkan mendidih...Siap!

Friday, July 15, 2011

Tiket Free...Chelsea vs Malaysia


Ai dapat tiket tengok bola arinie...

Kehkehkeh....tetiba nak citer pasal bola..bola ke mende nye..tak minat bola pon....Gini, maybank tetiba bagi email dan announce kat portal bagi tiket free Chelsea lawan Malaysia 21hb nie..sape cepat die dapat...
So opismate (lelaki) suruhla sy tolong amikkan untuk die...sorang leh dapat 2 tiket jer...opismate sy ni nak 4 keping la kiranya...Sy jawab tengokla kalau tak bz sy turun ler amikkan...kul 9 gitu die remind lagi...Kul 930 sy turun nak pegi hawker, nak beli kuih..tengok2 orang pon da start beratur so sy beratur la sekaki...Tiket will be distributed at 10am.

Tengah2 beratur tuh boleh tak baru teringat kat laki den? Apesal tak amikkan untuk laki sendiri jer kan..lelaki of course ler minat bola. Tak kira la team mane pon...Di kala itu juga saya sms opismate tadi 'eh tak jadi la amikkan awk..laki sy nak.' hahahah...hampess punye kawan kan.

Sy kan jakun, tak pernah tau tiket bola bape hengget. Naik2 opis sume tanye, dapat tak..dapat tak? Sy jawab dapatttt. 'Eh mahal jugak tiket bola ni ek?' Tetiba ade suara2 jawab..'eleh tu seat atas sekali...bola pon ko tak nampak. 'Abes tu kalo  front seat bape hengget??' 'Game ni front seat RM388-RM450' fuyyohhhh mahei nyeee. Kalo den tak koser la nak kuarkan 400hengget untuk tengok orang dok kejar bola semata...Baik beli henbeg..Seat atas pon atas la..yang penting free...kalo bayar sendrik terbang gak 100hengget kan. Sms bapaknye myra nak ke taknak, sebab ade kawan sy sanggup nak beli. Die tensen penat2 beratur sampai depan dah habis...Tapi tak reply pulak Pak Pais nih..jual kanggggg.




Tuesday, July 12, 2011

Putu Bambu Warisan Atok

Kat belakang Dataran Maybank Bangsar ni ade beberapa deretan kedai, kebanyakkannya kedai makan lah. Ade jugak gerai2 kecik macam jambu Pak Chu 916 yang sedap tu meniaga. Dan, minggu lepas ade sebijik lagi stall/ gerai tolak eh orang panggil jual Putu Bambu..My fren Oja la yang kenalkan. Beria-ia die cakap putu bambu tu sedap. Aku wat dekkkk jer. Ye la sangat Oja tuh..

Sampaikan last week die belikan sebungkus putu bambu untuk aku sebab aku tak layan nafsu makan putu bambu die..kehkeh. Mekasehhh oja, aku saje nak tunggu ko belikan sebenarnye. Mase tu tengah kenyang so nak makan kat rumah la, nak bagi En faizz rasa jugak. Tetiba lame sangat tunggu Pak Pais amik balik keje aku telah ngap separuh. Ehhh....sedaaaaapppp pulak itu Putu bambu weh. Namenye Putu Bambu Warisan Atok, kelasss gitu namenye.

Dah ngap sket.

Sebabkan boleh tahan sedap putu bambu nih, semalam shila yang tamak haloba dah beli jugak. Bukan 1 atau 2 bungkus tapi 3 bungkus!! kerh....kerh...ai ni kan jenis kalo rase bende tu sedap, bende tu je lah yang nak dimakan.
3 bungkus weh skali hadap
Putu bambu ni kelapa tabur die dah dikukus so tahan lame lah kuih ni sebab biasenye kuih yang ade kelapa ni cepat basi kan. Tapi yang ni tak..sampai esok pon tahan lagi. Aku beli dan simpan dalam fridge. Nak makan kukus balik..Tak pasti la pulak kalo ade branch Putu Bambu ni kat tempat lain. Rasenye ade kott...macam francais jambu Pak Chu 916 tu...(emm korang tau ke tak jambu ni eks).

Oklah nak gtau tu jer...



 

Meminta Dan Memberi

Memetik kata-kata dari seorang Ustaz ketika sesi tazkirah...


"Jangan selalu meminta-minta...Tetapi lebih banyak kita memberi adalah lebih baik..."

Nescaya dengan sendirinya akan terbit rasa syukur dalam diri atas segala nikmat yang kita ada...


Jangan ditanya apa sumbangan mereka kepada kita, tapi tanyalah diri apa pula sumbangan yang telah kita berikan...


Biar kita miskin harta, tapi kaya ILMU...Biar akal yang memandu untuk berfikir bukan amarah yang menjadi ketua




"Yang baik itu adalah dari Allah, yang buruk itu datangnya dari kita..."



Monday, July 11, 2011

GA My Little Secret - Fisher Price



Entry berikut, adalah berkaitan dengan GA Fisher Price:

Fisher Price - The Go Baby Go - Stride to Ride Lion ; dan
Fisher Price - Healthy Care Booster Seat.

Saya nak tag Ramai kawan:-
Ramizah
Kak Ilot
Wina
Kak Ash
Kak Ina
Baya

Tarikh Tutup
1 Ogos 2011


Note: Pes time mak join GA tauuu..gegegege. Sebab hadiah menariks...



Saya Cinta Malaysia

Sekarang ni di FB orang2 masih dok berperang sesama sendiri berkaitan Perhimpunan Bersih...isk.isk..sedihhhh tengok gelagat manusia nie. Tapi ape yang berlaku pada 9 July 2011 benar2 menyedihkan. Sangat takut negara akan bergolak macam sempadan Thailand, Indonesia...Ya Allah jauhkan lah semua itu dari negara kami.

Kadang kala manusia hanya mengikut2, tanpa membuat selidikan kesan atas satu2 tindakan. Perlu diketahui, sekarang ini nilai matawang negara kita Ringgit, menunjukkn peningkatan kukuh berbanding Dollar Amerika, Euro, malah Riyal juga. Ini menjadikan Ringgit adalah matawang terbaik di Asia. Malaysia juga adalah Top 6 di Asia yg menjadi pilihan investor asing. Maksudnya apa? Maksudnya ekonomi Malaysia kukuh, hasilnya dapat meningkatkan purchasing power rakyat dan menjadi silver line untuk pelabur asing melabur di sini. Itu semua adalah usaha serius kerajaan mentransformasi ekonomi dan membuka mata pelabur asing untuk lebih yakin melabur di Malaysia. Itu hakikatnya, walau sy tahu pasti ramai yg akan berhujah juga.

Tapi yg sy nak sampaikan adalah, dengan pergolakan sekarang, sedikit sebanyak pasti akan memberi impak pada ekonomi negara akan datang. Sy pon bukanlah arif sangat pasal ekonomi, tapi jika dilihat apa yang terjadi pada negara jiran begitulah juga yg akan terjadi pada negara kita nanti kalau masih huru-hara begini. Maksud sy dari segi ekonomi, memang akan melumpuhkan ekonomi nantinya.

Tak perlu lah melihat contoh2 yang susah nak faham, tapi apa yg berlaku Sabtu lepas cukup membuatkan peniaga2 kecil putus rezeki untuk 1,2 hari. Mereka terpaksa menutup kedai, menutup gerai tak dapat berniaga langsung. Kasihan pakcik, makcik yang pendapatannya per hari menjual makanan2 ringan dipasar malam dan tepi Jalan Tar, Jalan Masjid India tu akibat perhimpunan ni. Kalau Sogo ke tutup sehari tak heran tapi bagaimanan dengan peniaga kecil. Kesian pada pemandu2 teksi yang tidak dapat mengambil penumpang sekitar KL malah masuk KL pon tak boleh. Sangat memberi kesan pada mata pencarian mereka bukan? Kasihan...

Sy sangat rindukan saat2 kepimpinan Tun Mahathir dulu. 22 years of servicing with GLORY. Sy membesar semasa kepimpinan beliau, sy dapat lihat betapa bangganya dan hormatnya ayah sy pada Tun M dan sedihnya abah ketika Tun M mahu bersara. Bagaimana Malaysia survive semasa kejatuhan ekonomi tahun 1997 lalu? Tak perlulah di listkan segala bentuk kemajuan dicapai semasa perkhidmatan beliau. Terlalu banyak.

Terbitkanlah rasa syukur dalam diri, memang lumrah manusia barangkali yang buruk pasti senang ternampak cacatnya, jika yg baik2 seperti angin lalu saja malah dipertikaikan lagi. Sy sayang negara sy, sy bersyukur jadi rakyat Malaysia, semoga Allah memelihara keamanan Malaysia selamanya. Semoga perbalahan ini semua sementara sahaja. Amiinnn...






Friday, July 8, 2011

Remove Entry ??

Yesterday, on late afternoon i had received a phone call from the staff of one institution. To be straight forward the person request me to take out or remove one entry in my blog that i wrote few months ago about their institution. For not dragging the issue and make it worst, i deleted the entry. Actually i did not write specifically about the organization but its regarding the speaker of the training. I dont mention the name of the speaker just complaining what happen during the course but yes i mentioned full name of the institution (My Mistake !). Well, sometimes when attending a course you will feel a bit sleepy or bored especially when the speaker is not very active when giving a speech. Is it wrong to complaint?

Maybe it is wrong to complaint here. But when i told my friend about it, they said it's my right to write anything in my blog. Furthermore, i am not complaining about the institution but describing a little bit about the 'unnamed' speaker. It just 2 lines sentence entry. Hmm...lessons for me, if i want to complaint something i will write it like this : *B&@M maybe...but if i want to give +ve comment, of course i will write it in full. Hehehee... 

The staff that called me was very polite, just requested me to do something for the sake of their institution. And i would like to apologise if i had caused trouble to your boss. Hihihiii...thank you for the professional certificate offer, but yet i need to consult with my boss dulu laa...because the company need to pay for it.

BUT, one of my friend said that maybe someone want to 'pekena' me and report to the institution about my blog and what i am complaining about. IF it is TRUE, haku nak gelak kuat2 kat orang tu sebab taktik nak pekena haku tak menjadi. My intention is right, i have no intention to cause trouble to others, so Allah has protected me. Isk..isk...Husnuzhon...tak baik buruk sangka kannn...Tak pasal2 blog Mummy Myra ni femes sudaa...*femes ke??  ^___^





Thursday, July 7, 2011

Santapan Ruhani & Mohon Maaf

Pertama kali nak meminta maaf pada kawan-kawan kerana saya tak sempat nak ber-belog walking lagi...Jika ada kesempatan pula seperti di waktu lunch sebegini, saya nak blog-walking TETAPI....banyak blog sy tak boleh bukak terutama blog Kak Ash, Wina, Aida (MommyAqil), Kak Ina dan ramaiii lagi. Banyak updates yang ketinggalan. Terima kasih yer sebab rajin singgah blog saya nie. Rasa bersalah pula. Saya tak tau la kenapa ade blog boleh view, ade yang tak boleh...bila klik akan keluar 'Operation Aborted' ! Aiyoohhhh. Tensi mak. bende ni happen sejak kat opis ni bertukar PC..kunun PC canggih tapi kalau macam nie baik ler saya pakai PC tok kaduk yang lame tuh.

Maaf yer kengkawan nanti saya singgah lagi..hopefully akan ok la in future. Nak singgah blog korang di rumah pula, lappy kami berdua rusakkkk. Haishhh macam2, boleh pulak tetiba dua2 lappy rosak kan...Sabor je lah. Lappy sy tak pelah, tak de bende pon lam tu. Kesian kat hubby sebab banyak keje2 die dalam lappy die tu. Tak pasal2 kene pinjam lappy bos.

Kat sini nak share jugak kat kengkawan. Dapat ni dari FB so saya copy image ni untuk tatapan bersama. memang betul, kadang kita nie baca jerrrr. Tapi tak tahu pon maknanya..Mari kita hayati bersama bacaan dalam solat ni. *Ceh macam setazah plak kan...ihiks*







Wednesday, July 6, 2011

Words Wednesday...Kihkihkih

Haaa ekau memang suka wat keje lain dari orang kan..orang lain buat wordLESS wednesday die sebok buat WORDS wednesday..padahal hari2 memang dah membuat repekan kat belog....kihkihkih



Haaa nak ape??

Ni gambar mase saye masak spagheti tempoh hari...Die suka benor jadi Ju-On berdiri dan berkepit kat kaki maknye bila maknye memasak...bila maknye menumis sambal ke kenelah angkat die sebelah tangan dukung, sebelah tangan pegang sudip kacau lada...isk isk...kang kene minyak panas lak kan...Letak dalam walker memang sah2 la die menjerit2 taknak...Suh main jauh2 ado die reti?? Makin datang dekat adelah. Kalau balik keje pakai baju kurung ke die siap boleh main keretapi tarik belakang baju mak die sampai tegang2 time maknye basuh pinggan ke masak ke...Tetasss ler baju mak hanggggg. Myra...Myra...

Cikgu bagitau die kuaattttt susu sekarang. 7-8oz sekali hadap tak cukup?? Ye ke cikguuuuu. heheh betul sebenarnya tapi kalo ngan mak die saye buat 6oz sudehhh. tak cukup buat dek jer okeh. Hmm...saya kene kawal dan catu susu die sebab die kan minum susu formula kan...kalo susu ibu tak pe la banyak2...No worries. Saya takmo la die obesss ke kan. Setakat ni Myra kategori normal weight lagi tapi kene la jage2 rite?? Tengok die yang bambam tuh saya riso sebenarnye...kalau bagitau bapaknye ade die kesah?? Die cakap budak nak susu bagi je lah.....Dah jalan kang susut ler. Aishhhhh tak memahami betol bapak si Myra ni kan. Malas nak cakap.

Dah ler susu naik rege sekarang sekali naik 4-5hengget. Emm...patutnya susu pon kene letak 'under control item' tau. Sekotak susu myra dulu 54-55 hengget sekarang dah 59-60 hengget dah! Sebulan guna paling kurang 4kotak..Kopak...kopak...Cepat ler setahun myra...susu murah sikit bila umo makin tambah. Sekotak enfagrow RM40...beza kan ngan enfapro?? ke beli susu lagi murah sket, Sustagen ke kan...25hengget jer. Ishhh pasni Myra ade adik wajibul ghunnah bagi susu ibu. Amik motilium pon motilium lahhh.

-Sekian repekan di petang hari-





Tuesday, July 5, 2011

My 10 Month Old Munchkin !!


Gigi yang berlumba-lumba nak kuar....


Sekarang dah pandai ajak pegi playground..maklumla playground betul2 depan rumah..bila dengar jer suara budak2 main kat playgorund mula lah die 'bercakap'...uuuuu...uuuuu gitu sambil tengok pintu

Kat playgorund die tak sebok pon tengok gegirls main..yang die sebok bersorak bila tengok boys main bola sepak...Motippppp sangat kan??

Suka sangat tengok birds dan cat. kat playground tu banyak birds tu sebab die kenal kot. So mami die belikan buku2 yang ade gambar birds. Tido pon die bawak buku tu.

Masih 'malu-malu' nak melangkah...dah boleh berdiri without support tapi bila berdiri je, kita pegang suruh die bertatih ehhhhhh terus die labuhkan montot die dan duduk. Hmm...

Die sangat cheerful...tak banyak ragam. Makan pon tak picky, alhamdulillah sonang mak tak payah fenin2 nak mikir masak ape. Sume die makannn. 

Sekarang dah boleh main pondok2 sendiri, dah tak payah temankan die main lagi...

Sangat suka main spek mami...Di pulas-pulas nye die..seb baik spek kebal kalau dak dah 5 pasang kot berganti.

 

Monday, July 4, 2011

Norma, Talib dan Rafiq

Jika orang-orang mengagumi keromantikan Seth Tan dalam cerita Nora Elena, Seth Tan lah lelaki paling penyayang dan romantik...tetapi in real life saya rasa Talib adalah orangnya yang paling penyayang dan romantik. This piccas shows what i meant:-


Sungguh hebat ujian buat pasangan ini ~




Allah tidak memberi kesusahan seseorang hamba melainkan apa yang terdaya olehnya. [Al-Baqarah: 286]



Mengapa saya ulang entry berkenaan Norma? Kerana...

Ada beberapa perkara berkenaan Norma yang sama dengan saya.
Kami sama-sama baru mendirikan rumahtangga, kami sama-sama bergelar ibu muda beranak satu, kami juga mempunyai anak yang lebih kurang sebaya...Sebenarnya selepas membaca kisah Norma kat blog kak Filla, malamnya saya tak dapat tido, saya seperti terfikir-fikir betul ke ade insan diuji sebegitu hebat?? Ya Allah sesungguhnya biarpun aku tidak mengenal hambamu ini tapi berat sungguh aku merasakan ujian buat mereka, Ya Allah sebagaimana beratpun ujianMu kepada mereka, kami yakin Kau tahu apa yang terbaik meskipun begitu pahit dan payah untuk keluarga ini melaluinya..

Norma adalah penghidap Brain Cancer stage 4 (medulloblastoma). Telah melalui 5 kali operation.

Norma, biarpun saya tak pernah kenal norma sebelum ni...ketahuilah ramai mendoakan norma sekarang...
Bertabahlah dan kuatkanlah semangat demi Rafiq...
Saya tau begitu mudah saya berkata-kata  kerana bukan saya yang melaluinya tapi saya sentiasa berdoa moga Allah beri kesembuhan kepada awak...saya sentiasa berdoa Norma.
Saya juga seorang ibu, saya rasa seperti tak adil saya boleh berdiri sihat membesarkan anak saya, mendukung anak saya, bermain-main dengan anak saya, gelak ketawa bersama anak sedangkan awak melalui ini semua...
Sebab itu saya mahu membantu sebanyak yang boleh walaupun bantuan saya hanyalah dengan sekeping doa.

Norma,
Allah menguji bukan Dia tak sayang, bukan Dia menghukum tetapi norma adalah insan yang dipilih Allah untuk diuji kesabarannya kerana Allah sayangkan Norma...
Syafakillah Norma...
Allah itu Maha Mendengar, semoga Dia mendengarkan doa-doa kami semua untuk norma...


Syafakillah syifaan ajilan, syifaan la yughadiru ba'dahu saqaman".


"Semoga Allah menyembuhkanmu secepatnya, dengan kesembuhan yang tiada sakit selepasnya."


"Tidaklah seorang muslim diberi penyakit melainkan akan menggugurkan dosanya sebagaimana pohon menggugurkan daun2nya …"



Abdul Rafiq....ibumu sedang berjuang sayang...berjuang supaya dapat bangkit membesarkan kamu.


Baby Rafiq semasa mama nya di operate for the1st time.. Time ni baru sebulan kot kak moon kan? rasa nak pelok2 plak si Rafiq ni comey betol!



Jika anda ingin menghulurkan bantuan ikhlas buat Norma, sumbangan boleh di kreditkan ke:-

CIMB
01070068677528
Noormawati Mohd Rasif


Terima Kasih bagi pihak keluarga Norma.


Source, images and infos from: http://miera301.blogspot.com/search/label/Norma

NOTE: Entry ini bukanlah atas arahan sesiapa, ia ditulis atas dasar keprihatinan saya sendiri.


Spagheti Bolognaise with Parmesan Cheese Powder

Aktiviti weekend berdua jer di rumah bersama Myra bambam..ayah Myra kene keje saturday, sunday sebab khamis dan jumaat die amik cuti...So hari ahad kul 4 petang baru sy mulakan aktiviti memasak..takmo masak nasi..nak masak pasta plak sebab ade spagheti lebih buat laksa eritu. Sy berangan2 nak buat Spagheti Bolognaise resipi kak Suealeen tapi sy derhaka sket2 kat resipi dan cara masakan.


Bahan-bahan sebelum masak..amik gambo dulu seperti biasa k...


Spagheti
Daging cincang/kisar Ramly yang peket kecik
Tradisional tomato sos Campbell / 3 biji besar tomato dikisar
1 biji tomato - potong dadu
1 biji bawang holand - potong dadu
5/6 ulas bawang puting cincang halus
2 tangkai cili kering gunting halus-halussss
2 senduk kecik lada kisar (ni ikut selera masing2 nak kurang or tambahkan)
Oregano leaves - 1 sudu teh
Oregano ground - 2 sudu teh
Gula dan Garam
daun basil/parsley untuk hiasan

Meh masak plak:-

1. Masak spagheti macam biasa. Untuk sos, panaskan mangkuk/periuk dan letak minyak..Tumis bawang putih sampai naik bau, masukkan bawang holand, kacau sampai layu. Api perlahan saja...Dah layu bawang2 tu masukkan lada kering goreng sampai garing dan masukkan lada kisar. Tumis sampai naik minyak.
2. Masukkan daging kisar yang telah dibasuh..Masa ni besarkan sket api (sket jer), tumis daging sampai agak empuk dan keluar juices die (kuar air). Proses ni agak lama..
3. Bila daging dah kuarkan airnya, masukkan 1 sudu teh oregano leaves and ground. dua2 1 sudu teh yer..Kacau-kacau, masukkan plak tomato dadu dan  sos tomato. Kacau lagi dan, tambah 1 sudu besar gula dan garam. Masak sampai sos pekat dengan api sederhana besar. Kalau rasa pekat sangat tambah air/tomato yang dikisar.
4.Sebelum angkat masukkan lagi 1 sudu teh oregano leaves dan kacau sebati, angkat dan hidangkan dengan parmesan cheese powder.



Hubby komen: Sedappp !! ngeeeee ^_____*
Oleh kerana mak pak myra makan pasta, so myra pon sy buatkan die italiano food also...huhuuu. Sebenarnya ni first time myra makan pasta. Sy buatkan Myra ini:-



Tadaaaa....Macaroni Soup with Shredded Carrot and Potato + Minced beef and Sweet Corn.


Friday, July 1, 2011

Kawan2, Minta Bantuan Kalian...-Kisah Norma-

Assalamualaikum...

Saya adalah pembaca setia blog Fillanie. Arinie saya bace blog Filla dan terus sebakkkkk. Nangessss....Okeh sy memang tak boleh ok terbaca, terdapat tau ade baby kecil yang sakit atau baby tu ibunya sedang sakit tenat macam kisah Norma nih. Minta jasa baik kawan2 klik link blog Filla (http://kasihaleeya.blogspot.com/2011/07/kisah-sedih-pasangan-norma-dan-talib.html).

Semoga ada bantuan yang dapat dihulurkan kalau tak sedikit kewangan, minta doakan yang terbaik buat Norma ni.
Diringkaskan, selepas berkahwin norma mengandung dan selepas melahirkan Rafiq beliau terus jatuh sakit. Ulang-alik hospital rupanya di-diagnosis mendapat kanser. Sejak itu hospital adalah rumahnya. Sedikit gambar untuk menggambarkan ujian buat ibu muda ini. Series tengah menaip pon sy sob..sob..lagi2 bila lihat gambar baby Rafiq atas dada Norma tuh. Ya Allah...meruntun jiwa keibuanku sungguh....

Huwaaaaa...sedihhhhh baby rafiq pon macam Myra jugak bambam tapi die tak dapat merasa belaian ibu apetah lagi merasa air susu ibu since die dilahirkan. Ya Allah, hebatnya ujian buat keluarga ini..

*Kak Filla minta share ihsan untuk tepek gambar yer...


Norma dan baby Rafiq....Speechless...


Apalah yang di mengerti oleh anak kecil ini akan penderitaan ibunya....


Siapa sangka dugaan yang bakal mereka tempuhi setelah berumah-tangga....



Ya Allah....Kau berikanlah keluarga ini selaut ketabahan menghadapi ujianMu, Kau berikanlah mereka seluas langit terbentang kesabaran menempuh dugaanMu ya Allah...Ku doakan semoga akan ada keajaiban buat keluarga ini.

Mohon jasa baik rakan-rakan jika dapat menghulurkan sedikit sumbangan buat rawatan Norma...Apa salahnya membantu meringankan beban orang yang di dalam kesusahan kan...Juga moga entry ini dapat dipanjang-panjangkan. Terima Kasih, hanya Allah dapat membalas jasa baik kalian...


Sumbangan boleh disalurkan ke:-


cimb

01070068677528
Noormawati Mohd Rasif



Dikala kita bersuka ria, bergelak ketawa, begitu ramai orang yang sedang menderita, dalam kesusahan...Semoga aku tidak terlalu alpa, semoga dengan sedikit bantuan ini sekurang-kurangnya sepotong doa dapat meringankan beban mereka...






Wednesday, July 27, 2011

Choices of Gender Baby Boy or Girl??

Rentetan dari entry sebelum nie...saya nak sambung plak di entry nie..ramai bertanye camne nak plan tuh...camne nak dapatkan gender baby boy/girl ikut pilihan kita...Kawan2...ini hanyalah perancangan kita yer...jika scan kemudian hari gender baby berlainan pula dengan apa yang diharapkan jangan lah bersedih atau kecewa...Kita merancang Allah jugak yang menentukan...Tapi kalau tak berusaha mana nak dapat hasilnya kan...

TTC = Trying To Conceive...Tips ini untuk yang baru nak try conceive...kalau dah pregnant, fetus sudah berada dalam rahim...memang tak boleh la guna tips ni yer...Sorry sesangat. Tips ini dapat dari officemate sy..Dia memang menggunakan tips ini dapat dari gynae die sendiri untuk die menselang-selikan anaknya boy dan girl...Sekarang anaknya sudah 3 orang boy-girl-boy..Tips ini lebih kepada ilmu sains bagaimana nak menentukan spermatozoa apa yang diperlukan untuk menentukan jantina baby.

Untuk mendapatkan baby girl kita memerlukan gen XX dan boy pula XY. Ovum wanita mengandungi faktor X sahaja dan hanya sperma lelaki yang membawa genetik X danY. Maka faktor Y atau X daripada benih lelaki akan bergabung dengan satu-satunya faktor X yang terdapat pada benih perempuan. Sekiranya faktor Y dari sperma yang bergabung dengan faktor X pada ovum, maka kelak bayi lelaki akan terhasil dengan gabungan XY ini. Sebaliknya bayi perempuan akan terhasil dengan gabungan XX. Jadi jika inginkan anak lelaki adalah bergantung kepada spermatozoa lelaki kerana dia sahaja yang membawa gen Y itu.


Jika si isteri belum boleh mengurniakan anak lelaki buat suami, janganlah suami menyalahkan isteri semata kerana benih suami sendiri penentu gen anak lelaki itu...Sperma lelaki dan ovum wanita kenelah cukup sihat! Faktor pemakanan, posisi bersama juga adalah penting. tak lupa juga sentiasalah memohon pada Yang Khalik...

DISCLAIMER: Info di bawah ini adalah 18SX yeppp.....heeehuuu.


Choice of a baby BOY or GIRL


Hope it is useful for some of you in planning stage. For those of you do not have any plan in the near future, you can keep it for future reference.

Background:
Man’s sperm consists of X & Y spermatozoa, X spermatozoon decides the female whereas Y is the male. Referring to these physiological properties of the spermatozoa, gynecologists set up the theory of ‘Choice of a girl or a boy’.

1st factor: Food

If you want a baby girl:
Husband must eat more alkaline food, wife eats more acidic food.

If you want a baby boy:
Husband eats more acidic food, wife eats more alkaline food.

Alkaline food: vegetables, fruits, egg white, milk, algae, etc.
Acidic food: meat, seafood, etc.


2nd factor: Timing (When to do it?)

If you want a baby girl:
Frequent copulation during pre-ovulation period.

If you want a baby boy:
Copulating just before ovulation or just after ovulation.

How to confirm ovulation period:
Body temperature increases (you may want to use SPC chart to monitor your body temperature here).


3rd factor: Penetration (How to do it?)

If you want a baby girl:
Husband to avoid deep penetration in the female vagina during copulation.

If you want a baby boy:
Deep penetration by the husband is suggested.

Reasoning:
Characteristics of X & Y spermatozoa
- X: Marathon runner with good stamina
- Y: Sprinter but poor stamina
So, with deep penetration, the chances for Y to reach destination will be higher.


4th factor: Stimulation

If you want a baby girl:
Wife should avoid stimulation during copulation. Secretion from female vagina becomes alkaline when stimulated, therefore this promotes the activity of Y spermatozoon.

If you want a baby boy:
Husband ejaculates after wife has been stimulated.(suami ejakulasi selepas isteri capai klimaks)


5th factor: Wife’s Preparation

If you want a baby girl:
Rinse the vagina with solution dissolving 2 spoonfuls of white vinegar in 1 liter of water. Since an acidic condition decreases activity of Y spermatozoon.

If you want a baby boy:
Rinse the vagina with solution dissolving 2 spoonfuls of soda in 1 liter of water.


6th factor: Positioning

If you want a baby girl:
Female to be on the top position & male to be on the bottom position.

If you want a baby boy:
Male to be on the top position & female to be on the bottom position. This posture allows the Y spermatozoon to reach the destination faster.



Notakaki: Diharapkan tips ini berguna untuk semua yer....I'm juz sharing. Sy craving for baby boy..Chaiyok!! hihihi...eh saya ada lagi beberapa tips menggunakan kalendar umur dan body basal temperature (BBT) pulak. Yang itu sy share nanti yer..anda study yang ni dulu. ^__^ . Pssttt...Sy rase tips no. 1,2 dan 5 senang kot nak applykan.
 
 

Tuesday, July 26, 2011

MIMPI...apekah?

Iols bersiaran dari rumah dgn hp yg tecit nih.tambah rabun mak tapi nk jugak hapdet belog. Mak MC sebab migrain. Sebabnye trbangun kul 2pg trus berdenyut2 smpi ke pagi. Aiyarkkk memang xbole la bangun trkejut2 ni trus tangkap ke kepala. Jumpa Dr.Ramesh mmg sonang jah dapat MC. Biarlah demam ke hape (bukanla mintak) boleh lg pegi keje tapi kalau migrain nih aduyaiii baring je lah jawabnye.

Okeh tajuk entry macam bajet je kan..hahah.Sebenarnya nk citer ni 2hari lepas sy telah didatangi mimpi.Mimpi bersalin uols! Takdelah adegan di labour room menggelupur tahan contraction tuh tapi mimpi tu sy mcm baru je lepas bersalin.Perkara pertama yg ku nak sgt tengok time tuh adalah jantina anak.Dan sy telah mendapat baby girl lagi.Yg kelakar ade jugak dak Myra dalam mimpi tuh.Siap eksaited tengok 'adik' die.Perasaan time tu macam kecewa sket sebab perasaannya macam teringin sangat nak baby boy. Tapi siap boleh cakap 'takpelah..baby girl lagi pon xpe..' Apekah??? Hahahahahahah

Buat masa ini masih merancang...tapi tahun depan plannye sudah mahu berusaha..sebab katenye nak gap 3tahun so tahun depan haruslah berusaha kan? Conceive pon amik masa gak..pregnant pon 9bulan lebih..so gitu gini makan setahun.jadinye pabila myra 2tahun haruslah kami berusaha untuk no.2..'Plannye' saje...Allah lebih mengetahui..To be honest sy memang tringin baby boy plak..nak sepasang konon..sibuklah berdiskusi ngan Yana RH sbb die pon craving for baby boy jugaks.

Pehtu kan sy dah join kutu Medela Freestyle uols! Ahaks. Pregnant pon belum sibuk dh beli breatpump. Sebab ape beli medela FS? Sebabnye bile dh invest mahal2 sy kenelah berazam kuat utk fully BF anak no.2 nanti.Join kutu xla terasa sgt membayornye..250 sebulan main 6org.trus dpt BP nye.sy amik no last bg kat ibu2 BF dan pregnnat dulu.Dpt murah RM1500 klu tempat lain paling murah 16++.Gatai kan?? Tetiba nak beli medela FS.skrg ade medela Harmony je.tah ler seronok plak tengok kwn2 mengepam2 di opis.rindu saat2 itu.Lagipun beli FS ni investment jugak..kalau nk jual mmg ramai nak beli nak pulak murah dr tempat lain.Nanti klu ade rezeki pregnant lagi xdelah time tu baru tr-pk nak beli kan..Nak kumpul duit kos spital lagi..*Tu ler die..xkayo mane tapi nakkkk jugak beranak kat swasta! Sila menabung tabung gajah dari sekarang! Hahah

Monday, July 25, 2011

Aktiviti Hujung Minggu: Masak, Makan!

Hari sabtu dah berjanji dengan kak ilot dan kak khai nak ber-potluck Nasi Ambeng...wahhh heaven woo dapat makan nasi ambeng nih..heheh. Kami kan berpot-luck so sume orang kene la bawak bahagian memasing..Saya bawak Ayam masak kicap ngan buah tembikai jer...serunding, urap kak ilot buat, sambal goreng jawa, mee goreng, ikan masin bulu ayam kak khai.. Ni first time jumpa kak khai...heheh.Sian die tak larat ye...takpe makan nye pasal kene laratkan jugak!

Hari ahad, hari meluangkan masa untuk anak dara nan seorang ini...bawak gi playground, kemain mulut panggil birds. Sebut pon tak betul. Breakfast di luar, mak maleh nak masak. boleh gitu?? pehtu tengah hari orang masak nasi haku buat kuih, masak bihun. Teringin benor nak buat apam mentega nih. Sodapppp wa cakap luu...hikhik. Meh layan gambo sekitar aktiviti2 saye..resipi den bagi nanti ok...

Ayam Masak Kicap

Myra dan Farhat dirumah Kak Ilot..ops sebutannya Mayra ye puan2..heheh
-Pot Luck Nasi Ambeng-

Di Playground...Bbbbuuuuu...(Bird)

Hidangan hari ahad..Bihun Goreng Daging..lunch sekali dinner. Ahaks

Apam Mentega Gula Hangus resipi Kak Fiza
 Nantoksss....tido dah die.

Psttt...banyak kan aktiviti saye? Hihihihiiiii




Friday, July 22, 2011

In Progress ~ Guest Room

Semalam layan Myra main2 di guest room..guest room kami di tingkat bawah...disitulah tetamu nak tumpang solat ka, tumpang baring ka...dan kalau mak sy datang KL die memang mintak dok bilik tu sebab katenye rumah sy tinggi tak larat nak panjat tangga ke bilik atas, sakit lutut!

Guest room kami ni catnya masih cat asal, kale putih bersih...mase renovate rumah aritu kami memang tak decide nak cat bilik ni sebab kalenye masih baik. Tetiba semalam, sy rase guest room kami terlalu pale. Dalam tu ade almari letak baju2 myra (baju harian).Almari sebenar Myra (baju jalan) di bilik atas sebab die selalu mandi dimandikan di bilik air bawah saja. Ade rack towel, sejadah, ngan katil single bed. Saya rase sy nak mendecorate la bilik nie...

Nak buat build-in wardrobe ngan custome made katil. Nak sume kale putih sebab sy nak bermain kale dengan cat dinding. Sy request hubby untuk wall paper..sebab wall paper dah siap ade corak..tak yah la sy nak decorating lagi...huhu. Tapi die tak setuju...sebab ape??  Hubby cakap anak kecik lagi nanti die conteng wall paper tuh membazir je.Kalau cat, kene conteng cat la balik! emm..betul jugak. Rumah kami sekarang ni kami cat sendiri. Boleh lihat entry mase sy pregnant 8bulan dan mengecat rumah tu. I like decorating! Sy memang cerewet, hubby asek kene bebel je sebab cat tak cantik, tak rata...bla bla. huhuhuu...guest room ni kecik jer..so sy kene pikir betul2 for decorating nanti.
Sy NAK:-

1. Maximize ruang dalam bilik ni. Nak simple,taknak crowded tapi menarik!
2. Guest room ni sy nak reka seperti kids room juga sebab kalau siang hari myra tido dan main disini. Tak nak terlalu kelihatan kebudak-budakan dan terlalu ke-dewasaan.
3.Wardrobe, dressing table dan bed kale putih.
4. Sy nak decorate corak2 dengan hasil tangan sy sendiri seperti....

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Wardrobe putih sebegini....corak begini pon sonang nak buat.
Dis one too gegurl....emmm donwant. Kalau bilik myra ok la...

BUT like dis one also nice...this is what i imagine....

-credit to Google-

Tangan dah gatal tak sabar nak cat bilik tuh. Sebelum raya harus disiapkan. Wajibla sy kerah tenaga Pak Pais tuh. Jangan tidooo jek! heeehuuuu.



Tuesday, July 19, 2011

10 - 12 Months Solid Food

Lame rasenye tak update berkaitan solid food baby kan...
Anak sy dah nak masuk 11bulan...die tak makan bubur dah...Die luak2 plak bila bagi bubur maybe sebab cair dan tak bape rase tekstur makanan tu...
Saya selalu masakkan nasi lembik2 ngan pelbagai sup...ditambah ayam goreng atau ikan goreng.


Info: wholesomebabyfood.com


Resipi Sup Ikan Baby

Bawang merah 1 biji kecil -dadu halus
Sedikit kayu manis
Halia
Lobak merah potong dadu
Kentang potong dadu
Brokoli/Cauliflower - diambil bunganya saja potong kecil
isi ikan di potong kecil2 (sy biasa guna isi ikan merah)

*Tumis bawang, kayu manis dan halia sampai bawang layu. Masukkan air agak2 sampai boleh empukkan carrot dan kentang
*Masukkan carrot + kentang. Biarkan mendidih sampai sayur2 empuk. Bila sayur separuh empuk masukkan isi ikan.
*Bila isi ikan dah masak, last sekali masukkan brokoli/cauliflower (sayur ini jangan masukkan awal2 sebab cepat masak, nanti khasiat hilang
** Boleh juga buat sup sayur sahaja, kecualikan ikan. Ikan atau ayam diletak kunyit sedikit gaul dan goreng. Ikan/ayam dicubit kecil2 dan taburkan atas nasi lembik. Bagi baby makan bersama sup sayur tadi (carrot +kentang lenyekkan pakai sudu je sebab dah empuk)


Setakat ini baru sekali bagi myra telur. Buat sup juga..die makan ok, tak nampak tanda2 allergy..saje nak try. Tapi sy lebih suka bagi ikan/ayam pd Myra.
Alhamdulillah...Myra not a picky eater, so far semua makanan/sayuran die makan.
Bila suap nasi kemain kunyah2 macamlah gigi banyak sangat!

Saya rasa happy dapat masakkan untuk anak..Series! Biarpun letih keje, dan bila myra dah start makan nasi lembik sy kene bangun tiap 5pagi weekdays, saya rasa happy sebab itulah tanggungjawab sy sebagai ibunya...(My promise dari dulu since sy xdapat BF Myra lame sy akan kawal ketat solid food die, try to avoid instant cereal)
Saya mahu die sentiasa ingat masakan sy, saya mahu die selalu makan dari hasil air tangan mummy die...




Monday, July 18, 2011

Roti Jala Kari Ayam

Arini mau hapdet Resipi duluan...Jumaat lepas feeling2 nak buat roti jala sendrik..tak pernah lagi buat roti jala sebelum nie..Tapi teringin lak nak nerai. So hari Jumaat, office hour sampai 4.45pm jer...kul 4 tuh da pesan kat Pak Pais suh kuarkan ayam ngan kelapa dalam freezer. Balik2 tuh pegi tesco dulu sebab acuan nak menjala roti lom ade...plus beli la trus segala sayur2 untuk hari sabtu. Jalan punye jalan dah kol 7malam...dengan rileknye tanye Pak Pais

Sy: B dah kuarkan ayam ngan kelapa kan??
Pak Pais: Ehhh....b lupa lahhhh (dengan sengih2 macam kerang)
Sy: Lupa???? Grrrrr

Truslah zasss pulang segera sebab Pak Pais keje kol 9.30pm.

Rushing punye rushing, sinsing lengan baju jadi jugak sy menjala roti plus siap dengan kari ayam...Hubby cakap sedap, lembut jer roti jala nya walaupon sy garingkan sket. *Cehh haruslah kate sedap macam lipas kudung ku kat dapor tu. Tapi series resipi ni dapat dari tenet jer roti jala tu memang lembut dan lemak..


Roti Jala Kari Ayam

Roti Jala:
• 750 - 850 ml air - sy guna half
• 410 ml susu cair (*tukar fresh milk) - sy guna half
• 600 gm tepung gandum - sy guna half• 2 biji telor - guna sebiji je
• 3 - 4 sudu makan minyak
• 1 sudu teh garam
• sedikit pewarna kuning
• 2 helai daun pandan - untuk merenjis


Cara-Cara:-
1. Ayak tepung dan garam ke dalam mangkuk besar. Buatkan lubang ditengah-tengah tepung.
2. Masukkan telor dan pukul dengan hujung garfu.
3. Tuangkan susu, letak sedikit pewarna kuning dan air. Bancuh sampai larut kemudian tapiskan.
4. Panaskan kuali leper, celup daun pandan ke dalam minyak dan renjiskan/lenser sedikit ke atas kuali.
5. Tuangkan adunan roti jala menggunakan acuan bercorong membentuk jala.
6. Masak 2 - 3 minit, bila dah lekang dari kuali, lipat empat dan angkat. Boleh jugak angkat dulu dan gulung seperti kuih dadar. *kalau adunan tak kuar laju dalam acuan, tambahkan air.

Kari Ayam
*Ayam yang dipotong kecil2, sangat kecil supaya senang roti nak jala nanti..hehe
*Kelapa parut sebiji - Perah santannya
*Kentang 2 biji potong dadu - sy rebus siap2 smpi empuk
*Tomato 1 biji potong 6 (taknak letak pon takpe)
*Kulit kayu manis, Bunga lawang, buah pelaga, cengkih
*Halia 1/2 inchi di ketuk
*Serai sebatang dititik
*Bawang besar sebiji
*Bawang putih 3-4 ulas
*lada kering direbus dan ditos - agak2 suka pedas letakla banyak
*Asam Jawa sesudu
*Serbuk rempah kari Adabi
 
1.Blend lada kering, bawang2. Panaskan kuali dan tumis rempah ratus (kulit kayu manis, dsb) bersama serai, halia dan bahan yang dikisar tadi sampai pecah minyak. Pastikan pecah minyak k...
2. Lepas pecah minyak dan lada masak, masukkan rempah kari kacau rata. Masukkan ayam dan kacau lagi.
3. Masukkan santan dan kentang, kacau selalu supaya tak pecah santan. Masukkan air asam jawa, garam. last sekali tomato. Biarkan mendidih...Siap!

Friday, July 15, 2011

Tiket Free...Chelsea vs Malaysia


Ai dapat tiket tengok bola arinie...

Kehkehkeh....tetiba nak citer pasal bola..bola ke mende nye..tak minat bola pon....Gini, maybank tetiba bagi email dan announce kat portal bagi tiket free Chelsea lawan Malaysia 21hb nie..sape cepat die dapat...
So opismate (lelaki) suruhla sy tolong amikkan untuk die...sorang leh dapat 2 tiket jer...opismate sy ni nak 4 keping la kiranya...Sy jawab tengokla kalau tak bz sy turun ler amikkan...kul 9 gitu die remind lagi...Kul 930 sy turun nak pegi hawker, nak beli kuih..tengok2 orang pon da start beratur so sy beratur la sekaki...Tiket will be distributed at 10am.

Tengah2 beratur tuh boleh tak baru teringat kat laki den? Apesal tak amikkan untuk laki sendiri jer kan..lelaki of course ler minat bola. Tak kira la team mane pon...Di kala itu juga saya sms opismate tadi 'eh tak jadi la amikkan awk..laki sy nak.' hahahah...hampess punye kawan kan.

Sy kan jakun, tak pernah tau tiket bola bape hengget. Naik2 opis sume tanye, dapat tak..dapat tak? Sy jawab dapatttt. 'Eh mahal jugak tiket bola ni ek?' Tetiba ade suara2 jawab..'eleh tu seat atas sekali...bola pon ko tak nampak. 'Abes tu kalo  front seat bape hengget??' 'Game ni front seat RM388-RM450' fuyyohhhh mahei nyeee. Kalo den tak koser la nak kuarkan 400hengget untuk tengok orang dok kejar bola semata...Baik beli henbeg..Seat atas pon atas la..yang penting free...kalo bayar sendrik terbang gak 100hengget kan. Sms bapaknye myra nak ke taknak, sebab ade kawan sy sanggup nak beli. Die tensen penat2 beratur sampai depan dah habis...Tapi tak reply pulak Pak Pais nih..jual kanggggg.




Tuesday, July 12, 2011

Putu Bambu Warisan Atok

Kat belakang Dataran Maybank Bangsar ni ade beberapa deretan kedai, kebanyakkannya kedai makan lah. Ade jugak gerai2 kecik macam jambu Pak Chu 916 yang sedap tu meniaga. Dan, minggu lepas ade sebijik lagi stall/ gerai tolak eh orang panggil jual Putu Bambu..My fren Oja la yang kenalkan. Beria-ia die cakap putu bambu tu sedap. Aku wat dekkkk jer. Ye la sangat Oja tuh..

Sampaikan last week die belikan sebungkus putu bambu untuk aku sebab aku tak layan nafsu makan putu bambu die..kehkeh. Mekasehhh oja, aku saje nak tunggu ko belikan sebenarnye. Mase tu tengah kenyang so nak makan kat rumah la, nak bagi En faizz rasa jugak. Tetiba lame sangat tunggu Pak Pais amik balik keje aku telah ngap separuh. Ehhh....sedaaaaapppp pulak itu Putu bambu weh. Namenye Putu Bambu Warisan Atok, kelasss gitu namenye.

Dah ngap sket.

Sebabkan boleh tahan sedap putu bambu nih, semalam shila yang tamak haloba dah beli jugak. Bukan 1 atau 2 bungkus tapi 3 bungkus!! kerh....kerh...ai ni kan jenis kalo rase bende tu sedap, bende tu je lah yang nak dimakan.
3 bungkus weh skali hadap
Putu bambu ni kelapa tabur die dah dikukus so tahan lame lah kuih ni sebab biasenye kuih yang ade kelapa ni cepat basi kan. Tapi yang ni tak..sampai esok pon tahan lagi. Aku beli dan simpan dalam fridge. Nak makan kukus balik..Tak pasti la pulak kalo ade branch Putu Bambu ni kat tempat lain. Rasenye ade kott...macam francais jambu Pak Chu 916 tu...(emm korang tau ke tak jambu ni eks).

Oklah nak gtau tu jer...



 

Meminta Dan Memberi

Memetik kata-kata dari seorang Ustaz ketika sesi tazkirah...


"Jangan selalu meminta-minta...Tetapi lebih banyak kita memberi adalah lebih baik..."

Nescaya dengan sendirinya akan terbit rasa syukur dalam diri atas segala nikmat yang kita ada...


Jangan ditanya apa sumbangan mereka kepada kita, tapi tanyalah diri apa pula sumbangan yang telah kita berikan...


Biar kita miskin harta, tapi kaya ILMU...Biar akal yang memandu untuk berfikir bukan amarah yang menjadi ketua




"Yang baik itu adalah dari Allah, yang buruk itu datangnya dari kita..."



Monday, July 11, 2011

GA My Little Secret - Fisher Price



Entry berikut, adalah berkaitan dengan GA Fisher Price:

Fisher Price - The Go Baby Go - Stride to Ride Lion ; dan
Fisher Price - Healthy Care Booster Seat.

Saya nak tag Ramai kawan:-
Ramizah
Kak Ilot
Wina
Kak Ash
Kak Ina
Baya

Tarikh Tutup
1 Ogos 2011


Note: Pes time mak join GA tauuu..gegegege. Sebab hadiah menariks...



Saya Cinta Malaysia

Sekarang ni di FB orang2 masih dok berperang sesama sendiri berkaitan Perhimpunan Bersih...isk.isk..sedihhhh tengok gelagat manusia nie. Tapi ape yang berlaku pada 9 July 2011 benar2 menyedihkan. Sangat takut negara akan bergolak macam sempadan Thailand, Indonesia...Ya Allah jauhkan lah semua itu dari negara kami.

Kadang kala manusia hanya mengikut2, tanpa membuat selidikan kesan atas satu2 tindakan. Perlu diketahui, sekarang ini nilai matawang negara kita Ringgit, menunjukkn peningkatan kukuh berbanding Dollar Amerika, Euro, malah Riyal juga. Ini menjadikan Ringgit adalah matawang terbaik di Asia. Malaysia juga adalah Top 6 di Asia yg menjadi pilihan investor asing. Maksudnya apa? Maksudnya ekonomi Malaysia kukuh, hasilnya dapat meningkatkan purchasing power rakyat dan menjadi silver line untuk pelabur asing melabur di sini. Itu semua adalah usaha serius kerajaan mentransformasi ekonomi dan membuka mata pelabur asing untuk lebih yakin melabur di Malaysia. Itu hakikatnya, walau sy tahu pasti ramai yg akan berhujah juga.

Tapi yg sy nak sampaikan adalah, dengan pergolakan sekarang, sedikit sebanyak pasti akan memberi impak pada ekonomi negara akan datang. Sy pon bukanlah arif sangat pasal ekonomi, tapi jika dilihat apa yang terjadi pada negara jiran begitulah juga yg akan terjadi pada negara kita nanti kalau masih huru-hara begini. Maksud sy dari segi ekonomi, memang akan melumpuhkan ekonomi nantinya.

Tak perlu lah melihat contoh2 yang susah nak faham, tapi apa yg berlaku Sabtu lepas cukup membuatkan peniaga2 kecil putus rezeki untuk 1,2 hari. Mereka terpaksa menutup kedai, menutup gerai tak dapat berniaga langsung. Kasihan pakcik, makcik yang pendapatannya per hari menjual makanan2 ringan dipasar malam dan tepi Jalan Tar, Jalan Masjid India tu akibat perhimpunan ni. Kalau Sogo ke tutup sehari tak heran tapi bagaimanan dengan peniaga kecil. Kesian pada pemandu2 teksi yang tidak dapat mengambil penumpang sekitar KL malah masuk KL pon tak boleh. Sangat memberi kesan pada mata pencarian mereka bukan? Kasihan...

Sy sangat rindukan saat2 kepimpinan Tun Mahathir dulu. 22 years of servicing with GLORY. Sy membesar semasa kepimpinan beliau, sy dapat lihat betapa bangganya dan hormatnya ayah sy pada Tun M dan sedihnya abah ketika Tun M mahu bersara. Bagaimana Malaysia survive semasa kejatuhan ekonomi tahun 1997 lalu? Tak perlulah di listkan segala bentuk kemajuan dicapai semasa perkhidmatan beliau. Terlalu banyak.

Terbitkanlah rasa syukur dalam diri, memang lumrah manusia barangkali yang buruk pasti senang ternampak cacatnya, jika yg baik2 seperti angin lalu saja malah dipertikaikan lagi. Sy sayang negara sy, sy bersyukur jadi rakyat Malaysia, semoga Allah memelihara keamanan Malaysia selamanya. Semoga perbalahan ini semua sementara sahaja. Amiinnn...






Friday, July 8, 2011

Remove Entry ??

Yesterday, on late afternoon i had received a phone call from the staff of one institution. To be straight forward the person request me to take out or remove one entry in my blog that i wrote few months ago about their institution. For not dragging the issue and make it worst, i deleted the entry. Actually i did not write specifically about the organization but its regarding the speaker of the training. I dont mention the name of the speaker just complaining what happen during the course but yes i mentioned full name of the institution (My Mistake !). Well, sometimes when attending a course you will feel a bit sleepy or bored especially when the speaker is not very active when giving a speech. Is it wrong to complaint?

Maybe it is wrong to complaint here. But when i told my friend about it, they said it's my right to write anything in my blog. Furthermore, i am not complaining about the institution but describing a little bit about the 'unnamed' speaker. It just 2 lines sentence entry. Hmm...lessons for me, if i want to complaint something i will write it like this : *B&@M maybe...but if i want to give +ve comment, of course i will write it in full. Hehehee... 

The staff that called me was very polite, just requested me to do something for the sake of their institution. And i would like to apologise if i had caused trouble to your boss. Hihihiii...thank you for the professional certificate offer, but yet i need to consult with my boss dulu laa...because the company need to pay for it.

BUT, one of my friend said that maybe someone want to 'pekena' me and report to the institution about my blog and what i am complaining about. IF it is TRUE, haku nak gelak kuat2 kat orang tu sebab taktik nak pekena haku tak menjadi. My intention is right, i have no intention to cause trouble to others, so Allah has protected me. Isk..isk...Husnuzhon...tak baik buruk sangka kannn...Tak pasal2 blog Mummy Myra ni femes sudaa...*femes ke??  ^___^





Thursday, July 7, 2011

Santapan Ruhani & Mohon Maaf

Pertama kali nak meminta maaf pada kawan-kawan kerana saya tak sempat nak ber-belog walking lagi...Jika ada kesempatan pula seperti di waktu lunch sebegini, saya nak blog-walking TETAPI....banyak blog sy tak boleh bukak terutama blog Kak Ash, Wina, Aida (MommyAqil), Kak Ina dan ramaiii lagi. Banyak updates yang ketinggalan. Terima kasih yer sebab rajin singgah blog saya nie. Rasa bersalah pula. Saya tak tau la kenapa ade blog boleh view, ade yang tak boleh...bila klik akan keluar 'Operation Aborted' ! Aiyoohhhh. Tensi mak. bende ni happen sejak kat opis ni bertukar PC..kunun PC canggih tapi kalau macam nie baik ler saya pakai PC tok kaduk yang lame tuh.

Maaf yer kengkawan nanti saya singgah lagi..hopefully akan ok la in future. Nak singgah blog korang di rumah pula, lappy kami berdua rusakkkk. Haishhh macam2, boleh pulak tetiba dua2 lappy rosak kan...Sabor je lah. Lappy sy tak pelah, tak de bende pon lam tu. Kesian kat hubby sebab banyak keje2 die dalam lappy die tu. Tak pasal2 kene pinjam lappy bos.

Kat sini nak share jugak kat kengkawan. Dapat ni dari FB so saya copy image ni untuk tatapan bersama. memang betul, kadang kita nie baca jerrrr. Tapi tak tahu pon maknanya..Mari kita hayati bersama bacaan dalam solat ni. *Ceh macam setazah plak kan...ihiks*







Wednesday, July 6, 2011

Words Wednesday...Kihkihkih

Haaa ekau memang suka wat keje lain dari orang kan..orang lain buat wordLESS wednesday die sebok buat WORDS wednesday..padahal hari2 memang dah membuat repekan kat belog....kihkihkih



Haaa nak ape??

Ni gambar mase saye masak spagheti tempoh hari...Die suka benor jadi Ju-On berdiri dan berkepit kat kaki maknye bila maknye memasak...bila maknye menumis sambal ke kenelah angkat die sebelah tangan dukung, sebelah tangan pegang sudip kacau lada...isk isk...kang kene minyak panas lak kan...Letak dalam walker memang sah2 la die menjerit2 taknak...Suh main jauh2 ado die reti?? Makin datang dekat adelah. Kalau balik keje pakai baju kurung ke die siap boleh main keretapi tarik belakang baju mak die sampai tegang2 time maknye basuh pinggan ke masak ke...Tetasss ler baju mak hanggggg. Myra...Myra...

Cikgu bagitau die kuaattttt susu sekarang. 7-8oz sekali hadap tak cukup?? Ye ke cikguuuuu. heheh betul sebenarnya tapi kalo ngan mak die saye buat 6oz sudehhh. tak cukup buat dek jer okeh. Hmm...saya kene kawal dan catu susu die sebab die kan minum susu formula kan...kalo susu ibu tak pe la banyak2...No worries. Saya takmo la die obesss ke kan. Setakat ni Myra kategori normal weight lagi tapi kene la jage2 rite?? Tengok die yang bambam tuh saya riso sebenarnye...kalau bagitau bapaknye ade die kesah?? Die cakap budak nak susu bagi je lah.....Dah jalan kang susut ler. Aishhhhh tak memahami betol bapak si Myra ni kan. Malas nak cakap.

Dah ler susu naik rege sekarang sekali naik 4-5hengget. Emm...patutnya susu pon kene letak 'under control item' tau. Sekotak susu myra dulu 54-55 hengget sekarang dah 59-60 hengget dah! Sebulan guna paling kurang 4kotak..Kopak...kopak...Cepat ler setahun myra...susu murah sikit bila umo makin tambah. Sekotak enfagrow RM40...beza kan ngan enfapro?? ke beli susu lagi murah sket, Sustagen ke kan...25hengget jer. Ishhh pasni Myra ade adik wajibul ghunnah bagi susu ibu. Amik motilium pon motilium lahhh.

-Sekian repekan di petang hari-





Tuesday, July 5, 2011

My 10 Month Old Munchkin !!


Gigi yang berlumba-lumba nak kuar....


Sekarang dah pandai ajak pegi playground..maklumla playground betul2 depan rumah..bila dengar jer suara budak2 main kat playgorund mula lah die 'bercakap'...uuuuu...uuuuu gitu sambil tengok pintu

Kat playgorund die tak sebok pon tengok gegirls main..yang die sebok bersorak bila tengok boys main bola sepak...Motippppp sangat kan??

Suka sangat tengok birds dan cat. kat playground tu banyak birds tu sebab die kenal kot. So mami die belikan buku2 yang ade gambar birds. Tido pon die bawak buku tu.

Masih 'malu-malu' nak melangkah...dah boleh berdiri without support tapi bila berdiri je, kita pegang suruh die bertatih ehhhhhh terus die labuhkan montot die dan duduk. Hmm...

Die sangat cheerful...tak banyak ragam. Makan pon tak picky, alhamdulillah sonang mak tak payah fenin2 nak mikir masak ape. Sume die makannn. 

Sekarang dah boleh main pondok2 sendiri, dah tak payah temankan die main lagi...

Sangat suka main spek mami...Di pulas-pulas nye die..seb baik spek kebal kalau dak dah 5 pasang kot berganti.

 

Monday, July 4, 2011

Norma, Talib dan Rafiq

Jika orang-orang mengagumi keromantikan Seth Tan dalam cerita Nora Elena, Seth Tan lah lelaki paling penyayang dan romantik...tetapi in real life saya rasa Talib adalah orangnya yang paling penyayang dan romantik. This piccas shows what i meant:-


Sungguh hebat ujian buat pasangan ini ~




Allah tidak memberi kesusahan seseorang hamba melainkan apa yang terdaya olehnya. [Al-Baqarah: 286]



Mengapa saya ulang entry berkenaan Norma? Kerana...

Ada beberapa perkara berkenaan Norma yang sama dengan saya.
Kami sama-sama baru mendirikan rumahtangga, kami sama-sama bergelar ibu muda beranak satu, kami juga mempunyai anak yang lebih kurang sebaya...Sebenarnya selepas membaca kisah Norma kat blog kak Filla, malamnya saya tak dapat tido, saya seperti terfikir-fikir betul ke ade insan diuji sebegitu hebat?? Ya Allah sesungguhnya biarpun aku tidak mengenal hambamu ini tapi berat sungguh aku merasakan ujian buat mereka, Ya Allah sebagaimana beratpun ujianMu kepada mereka, kami yakin Kau tahu apa yang terbaik meskipun begitu pahit dan payah untuk keluarga ini melaluinya..

Norma adalah penghidap Brain Cancer stage 4 (medulloblastoma). Telah melalui 5 kali operation.

Norma, biarpun saya tak pernah kenal norma sebelum ni...ketahuilah ramai mendoakan norma sekarang...
Bertabahlah dan kuatkanlah semangat demi Rafiq...
Saya tau begitu mudah saya berkata-kata  kerana bukan saya yang melaluinya tapi saya sentiasa berdoa moga Allah beri kesembuhan kepada awak...saya sentiasa berdoa Norma.
Saya juga seorang ibu, saya rasa seperti tak adil saya boleh berdiri sihat membesarkan anak saya, mendukung anak saya, bermain-main dengan anak saya, gelak ketawa bersama anak sedangkan awak melalui ini semua...
Sebab itu saya mahu membantu sebanyak yang boleh walaupun bantuan saya hanyalah dengan sekeping doa.

Norma,
Allah menguji bukan Dia tak sayang, bukan Dia menghukum tetapi norma adalah insan yang dipilih Allah untuk diuji kesabarannya kerana Allah sayangkan Norma...
Syafakillah Norma...
Allah itu Maha Mendengar, semoga Dia mendengarkan doa-doa kami semua untuk norma...


Syafakillah syifaan ajilan, syifaan la yughadiru ba'dahu saqaman".


"Semoga Allah menyembuhkanmu secepatnya, dengan kesembuhan yang tiada sakit selepasnya."


"Tidaklah seorang muslim diberi penyakit melainkan akan menggugurkan dosanya sebagaimana pohon menggugurkan daun2nya …"



Abdul Rafiq....ibumu sedang berjuang sayang...berjuang supaya dapat bangkit membesarkan kamu.


Baby Rafiq semasa mama nya di operate for the1st time.. Time ni baru sebulan kot kak moon kan? rasa nak pelok2 plak si Rafiq ni comey betol!



Jika anda ingin menghulurkan bantuan ikhlas buat Norma, sumbangan boleh di kreditkan ke:-

CIMB
01070068677528
Noormawati Mohd Rasif


Terima Kasih bagi pihak keluarga Norma.


Source, images and infos from: http://miera301.blogspot.com/search/label/Norma

NOTE: Entry ini bukanlah atas arahan sesiapa, ia ditulis atas dasar keprihatinan saya sendiri.


Spagheti Bolognaise with Parmesan Cheese Powder

Aktiviti weekend berdua jer di rumah bersama Myra bambam..ayah Myra kene keje saturday, sunday sebab khamis dan jumaat die amik cuti...So hari ahad kul 4 petang baru sy mulakan aktiviti memasak..takmo masak nasi..nak masak pasta plak sebab ade spagheti lebih buat laksa eritu. Sy berangan2 nak buat Spagheti Bolognaise resipi kak Suealeen tapi sy derhaka sket2 kat resipi dan cara masakan.


Bahan-bahan sebelum masak..amik gambo dulu seperti biasa k...


Spagheti
Daging cincang/kisar Ramly yang peket kecik
Tradisional tomato sos Campbell / 3 biji besar tomato dikisar
1 biji tomato - potong dadu
1 biji bawang holand - potong dadu
5/6 ulas bawang puting cincang halus
2 tangkai cili kering gunting halus-halussss
2 senduk kecik lada kisar (ni ikut selera masing2 nak kurang or tambahkan)
Oregano leaves - 1 sudu teh
Oregano ground - 2 sudu teh
Gula dan Garam
daun basil/parsley untuk hiasan

Meh masak plak:-

1. Masak spagheti macam biasa. Untuk sos, panaskan mangkuk/periuk dan letak minyak..Tumis bawang putih sampai naik bau, masukkan bawang holand, kacau sampai layu. Api perlahan saja...Dah layu bawang2 tu masukkan lada kering goreng sampai garing dan masukkan lada kisar. Tumis sampai naik minyak.
2. Masukkan daging kisar yang telah dibasuh..Masa ni besarkan sket api (sket jer), tumis daging sampai agak empuk dan keluar juices die (kuar air). Proses ni agak lama..
3. Bila daging dah kuarkan airnya, masukkan 1 sudu teh oregano leaves and ground. dua2 1 sudu teh yer..Kacau-kacau, masukkan plak tomato dadu dan  sos tomato. Kacau lagi dan, tambah 1 sudu besar gula dan garam. Masak sampai sos pekat dengan api sederhana besar. Kalau rasa pekat sangat tambah air/tomato yang dikisar.
4.Sebelum angkat masukkan lagi 1 sudu teh oregano leaves dan kacau sebati, angkat dan hidangkan dengan parmesan cheese powder.



Hubby komen: Sedappp !! ngeeeee ^_____*
Oleh kerana mak pak myra makan pasta, so myra pon sy buatkan die italiano food also...huhuuu. Sebenarnya ni first time myra makan pasta. Sy buatkan Myra ini:-



Tadaaaa....Macaroni Soup with Shredded Carrot and Potato + Minced beef and Sweet Corn.


Friday, July 1, 2011

Kawan2, Minta Bantuan Kalian...-Kisah Norma-

Assalamualaikum...

Saya adalah pembaca setia blog Fillanie. Arinie saya bace blog Filla dan terus sebakkkkk. Nangessss....Okeh sy memang tak boleh ok terbaca, terdapat tau ade baby kecil yang sakit atau baby tu ibunya sedang sakit tenat macam kisah Norma nih. Minta jasa baik kawan2 klik link blog Filla (http://kasihaleeya.blogspot.com/2011/07/kisah-sedih-pasangan-norma-dan-talib.html).

Semoga ada bantuan yang dapat dihulurkan kalau tak sedikit kewangan, minta doakan yang terbaik buat Norma ni.
Diringkaskan, selepas berkahwin norma mengandung dan selepas melahirkan Rafiq beliau terus jatuh sakit. Ulang-alik hospital rupanya di-diagnosis mendapat kanser. Sejak itu hospital adalah rumahnya. Sedikit gambar untuk menggambarkan ujian buat ibu muda ini. Series tengah menaip pon sy sob..sob..lagi2 bila lihat gambar baby Rafiq atas dada Norma tuh. Ya Allah...meruntun jiwa keibuanku sungguh....

Huwaaaaa...sedihhhhh baby rafiq pon macam Myra jugak bambam tapi die tak dapat merasa belaian ibu apetah lagi merasa air susu ibu since die dilahirkan. Ya Allah, hebatnya ujian buat keluarga ini..

*Kak Filla minta share ihsan untuk tepek gambar yer...


Norma dan baby Rafiq....Speechless...


Apalah yang di mengerti oleh anak kecil ini akan penderitaan ibunya....


Siapa sangka dugaan yang bakal mereka tempuhi setelah berumah-tangga....



Ya Allah....Kau berikanlah keluarga ini selaut ketabahan menghadapi ujianMu, Kau berikanlah mereka seluas langit terbentang kesabaran menempuh dugaanMu ya Allah...Ku doakan semoga akan ada keajaiban buat keluarga ini.

Mohon jasa baik rakan-rakan jika dapat menghulurkan sedikit sumbangan buat rawatan Norma...Apa salahnya membantu meringankan beban orang yang di dalam kesusahan kan...Juga moga entry ini dapat dipanjang-panjangkan. Terima Kasih, hanya Allah dapat membalas jasa baik kalian...


Sumbangan boleh disalurkan ke:-


cimb

01070068677528
Noormawati Mohd Rasif



Dikala kita bersuka ria, bergelak ketawa, begitu ramai orang yang sedang menderita, dalam kesusahan...Semoga aku tidak terlalu alpa, semoga dengan sedikit bantuan ini sekurang-kurangnya sepotong doa dapat meringankan beban mereka...