Skip to main content

Spagheti Bolognaise with Parmesan Cheese Powder

Aktiviti weekend berdua jer di rumah bersama Myra bambam..ayah Myra kene keje saturday, sunday sebab khamis dan jumaat die amik cuti...So hari ahad kul 4 petang baru sy mulakan aktiviti memasak..takmo masak nasi..nak masak pasta plak sebab ade spagheti lebih buat laksa eritu. Sy berangan2 nak buat Spagheti Bolognaise resipi kak Suealeen tapi sy derhaka sket2 kat resipi dan cara masakan.


Bahan-bahan sebelum masak..amik gambo dulu seperti biasa k...


Spagheti
Daging cincang/kisar Ramly yang peket kecik
Tradisional tomato sos Campbell / 3 biji besar tomato dikisar
1 biji tomato - potong dadu
1 biji bawang holand - potong dadu
5/6 ulas bawang puting cincang halus
2 tangkai cili kering gunting halus-halussss
2 senduk kecik lada kisar (ni ikut selera masing2 nak kurang or tambahkan)
Oregano leaves - 1 sudu teh
Oregano ground - 2 sudu teh
Gula dan Garam
daun basil/parsley untuk hiasan

Meh masak plak:-

1. Masak spagheti macam biasa. Untuk sos, panaskan mangkuk/periuk dan letak minyak..Tumis bawang putih sampai naik bau, masukkan bawang holand, kacau sampai layu. Api perlahan saja...Dah layu bawang2 tu masukkan lada kering goreng sampai garing dan masukkan lada kisar. Tumis sampai naik minyak.
2. Masukkan daging kisar yang telah dibasuh..Masa ni besarkan sket api (sket jer), tumis daging sampai agak empuk dan keluar juices die (kuar air). Proses ni agak lama..
3. Bila daging dah kuarkan airnya, masukkan 1 sudu teh oregano leaves and ground. dua2 1 sudu teh yer..Kacau-kacau, masukkan plak tomato dadu dan  sos tomato. Kacau lagi dan, tambah 1 sudu besar gula dan garam. Masak sampai sos pekat dengan api sederhana besar. Kalau rasa pekat sangat tambah air/tomato yang dikisar.
4.Sebelum angkat masukkan lagi 1 sudu teh oregano leaves dan kacau sebati, angkat dan hidangkan dengan parmesan cheese powder.



Hubby komen: Sedappp !! ngeeeee ^_____*
Oleh kerana mak pak myra makan pasta, so myra pon sy buatkan die italiano food also...huhuuu. Sebenarnya ni first time myra makan pasta. Sy buatkan Myra ini:-



Tadaaaa....Macaroni Soup with Shredded Carrot and Potato + Minced beef and Sweet Corn.


Comments

ashra said…
sedapnya myra makan ye..
habes tak tu?..leh try tuk aleesya yang da besar ni tapi susah makan.keke
shilafaizz said…
habessss..hahah.
kak ash, myra ni ape yang die tak makan..sebab tu bambam, so sy kene kontrol makanan die..sup2 only, minyak pon guna minyak jagung bukan minyak sawit..heheh.try ler..sweet corn tu memang manis bli kat tesco jer..so kuah sup jadi manis2 gitu.

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…