Skip to main content

Spagheti Bolognaise with Parmesan Cheese Powder

Aktiviti weekend berdua jer di rumah bersama Myra bambam..ayah Myra kene keje saturday, sunday sebab khamis dan jumaat die amik cuti...So hari ahad kul 4 petang baru sy mulakan aktiviti memasak..takmo masak nasi..nak masak pasta plak sebab ade spagheti lebih buat laksa eritu. Sy berangan2 nak buat Spagheti Bolognaise resipi kak Suealeen tapi sy derhaka sket2 kat resipi dan cara masakan.


Bahan-bahan sebelum masak..amik gambo dulu seperti biasa k...


Spagheti
Daging cincang/kisar Ramly yang peket kecik
Tradisional tomato sos Campbell / 3 biji besar tomato dikisar
1 biji tomato - potong dadu
1 biji bawang holand - potong dadu
5/6 ulas bawang puting cincang halus
2 tangkai cili kering gunting halus-halussss
2 senduk kecik lada kisar (ni ikut selera masing2 nak kurang or tambahkan)
Oregano leaves - 1 sudu teh
Oregano ground - 2 sudu teh
Gula dan Garam
daun basil/parsley untuk hiasan

Meh masak plak:-

1. Masak spagheti macam biasa. Untuk sos, panaskan mangkuk/periuk dan letak minyak..Tumis bawang putih sampai naik bau, masukkan bawang holand, kacau sampai layu. Api perlahan saja...Dah layu bawang2 tu masukkan lada kering goreng sampai garing dan masukkan lada kisar. Tumis sampai naik minyak.
2. Masukkan daging kisar yang telah dibasuh..Masa ni besarkan sket api (sket jer), tumis daging sampai agak empuk dan keluar juices die (kuar air). Proses ni agak lama..
3. Bila daging dah kuarkan airnya, masukkan 1 sudu teh oregano leaves and ground. dua2 1 sudu teh yer..Kacau-kacau, masukkan plak tomato dadu dan  sos tomato. Kacau lagi dan, tambah 1 sudu besar gula dan garam. Masak sampai sos pekat dengan api sederhana besar. Kalau rasa pekat sangat tambah air/tomato yang dikisar.
4.Sebelum angkat masukkan lagi 1 sudu teh oregano leaves dan kacau sebati, angkat dan hidangkan dengan parmesan cheese powder.



Hubby komen: Sedappp !! ngeeeee ^_____*
Oleh kerana mak pak myra makan pasta, so myra pon sy buatkan die italiano food also...huhuuu. Sebenarnya ni first time myra makan pasta. Sy buatkan Myra ini:-



Tadaaaa....Macaroni Soup with Shredded Carrot and Potato + Minced beef and Sweet Corn.


Comments

ashra said…
sedapnya myra makan ye..
habes tak tu?..leh try tuk aleesya yang da besar ni tapi susah makan.keke
shilafaizz said…
habessss..hahah.
kak ash, myra ni ape yang die tak makan..sebab tu bambam, so sy kene kontrol makanan die..sup2 only, minyak pon guna minyak jagung bukan minyak sawit..heheh.try ler..sweet corn tu memang manis bli kat tesco jer..so kuah sup jadi manis2 gitu.

Popular posts from this blog

BBT, OPK dan Ovulasi

Okeh next nak cerita pulak pasal BBT, OPK dan waktu ovulasi. BBT tu korang dah faham kan camne nak mula... okay sekarang kita cerita pasal Ovulation Pregnancy Kit (OPK) ni dan kaitan nya dalam BBT. Secara generalnya...hanya dengan menggunakan BBT saja dah boleh detect ovulation day tu tanpa menggunakan OPK. Tapi...sebagai persediaan nak hamil...lebih elok la kita gu kan atau guna sekali OPK dan BBT bersama-sama. OPK tidak mengesan ovulasi tapi hanya mengesan kehadiran LH (hormon yg dihasilkan sebelum pengeluaran ovum) mana kala BBT pula mengesan hari ovulasi dengan lebih tepat. Tetapi sekiranya plan untuk hamil... elok buat OPK sekali supaya kita tak terlepas hari subur 'fertile window' untuk BD (bersama). Fertile Window & Cervical Mucus (CM) Fertile window biasanya 5hari dalam sebulan tapi hanya 1hari saja hari ovulasi iaitu hari paling subur. Jika kita boleh detect fertile window ni lebih mudah untuk kita usaha hamil. Selain menggunakan OPK...kita jugak bol

"Ma Ismuka" - Siapa Nama Kamu?

Assalamualaikum wbt... Aicecehhh "ma ismuka" bagai...korang tau ke maksudnye tuh...Okeh kita belajar Al-Lughatul 'Arabiah sket yer adik2...Hehe maksudnye "Siapa Nama Kamu" untuk general lah kalau tak tau lelaki atau perempuan..Kalau perempuan "Ma Ismuki?"... Ntah ape la Puan Shila merepek ni kan...Okeh sedia maklum la kan ai ni aktif ber-Ratuhati...lately ni kan, ai dah jadi consultant tak bergaji...ekekekeke...Actually dalam Ratuhati ade ruangan Nama2 Anak...So ku tolong la translate beberapa nama yang kata asalnya dalam Bahasa Arab..sebabnyeeee ade banyak sangat makna2 nama dalam buku-buku dipasaran dan internet yang tidak tepat sama sekali dengan maksud bahasa arabnye itu sendiri. Bahasa Arab saye ni taklah seberapa, jadi untuk mendapat kesahihan atas rujukan saya itu saye dibantu oleh senior saye mase di UIA iaitu Kak Zu..Kak zu memegang Ijazah Bahasa Arab atau kami panggil BAR di UIA. BAR= Bachelor of Arabic. Menurut Kak Zu nama-nama dalam buku

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan . ..Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik ~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..) Bahan2: Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka