Tuesday, January 29, 2013

Preparation For Lil' Junior?

Mihiks mihiks meh kita nyanyi lagu wonderpet jom! Ape yg penting?? Shopping...shopping...Ahaks

Keterujaan sambut baby ke-2 sama saje okeh dengan sambut baby pertama...bezanya, masa anak pertama kita banyak membeli barang2 yg wajib macam bedung, barut, babycot, rocker, stroller, tilam baby, baju bajan, breastpump, etc. Tapi bila anak ke-2, semua2 tu dh ade kan...tapi keterujaan nak shopping utk org baru mestila ade...jadi kita beli hat merepek2 plak deh.

Dari blog sorg rakan, mase anak ke-2 beliau beli benda ni. Mase baca blog kak ash ni sy pon terpikir wahh canggih2...comel lak tuh. Padahal masa myra dulu, den pakai bakul jer pon letak2 diapers. Kali ni nak grab this so called Diaper Caddy pulok lah...mihiks mihiks nampak tak kemerepekan di situ. Diaper caddy ni susah gak nak jumpa kat malaysia maybe tak bape femes lagi...cari punya cari jumpa lah few online store yg jual...jatuh chenta dah dengan Diaper Caddy ni.

Tadaa ni la dia Diaper Caddy itteww...brand JJ Cole Collections.



Comey kan? Comey kannnn...siap ade drawer2, ringan, very organized and neat. Rumah pon 2tingkat, so nanti senang letak sume siap2 diaper, baju 3,4 helai dalam Diaper Caddy siap2 bawak turun bawah. Takde lah nak turun naik pi amik baju baju kan kan...*alasan harus kukuh dan jituuuu untuk dibentang kepada tuan tanah kedaung

From searching, boleh beli dari thebabyshop.my atau mybbstore.com...Harga asal around RM 139.00

Bulan depan kot beli tak pun tunggu bonus kuar...yeahaaaa.

Checkup
Last checkup dah dapat blood test ritu..Alhamdulillah, hb normal 12. Baby sangat aktif riang ria, berat baru 65gram ;). Dr Mazita buat measurement badan dia, kaki, peha, tangan, kepala sume..sampai kene stop kejap sebab baby xreti diam. Mami dia pon alhamdulillah sehat2 jer..alahan dh beransur pergiiii....Jom intai adik baby.


Rabbi Habli Milladunka Zurriyatan Toyyibatan Innaka Sami'ud Du'a
"Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik (sempurna) sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hambaMu"
AMinn...



Tuesday, January 15, 2013

SEBAK....




Disebabkan kami plan nak tunaikan umrah mase pegi Jubail nanti without guider, jadi den pon google2 lah to get some info...managed to get some infos  from bloggers yang tunaikan umrah sendiri tanpa ejen atau pengiring yg berpengalaman.

Tetiba bila baca pengalaman dorang yang dah sampai disana, subhanallah...sebakkk sangat rasa hati ni lagi2 bila nampak Kaabah. emm...emosi ibu mengandung kot macam nak menitik airmata...

Moga impian kami nak bawak mak pergi ke Tanah Suci termakbul....Insyaallah jika ada rezeki, dan umur panjang semua anak2 akan kami bawak...ade yg tanya anak sapa jaga nanti? we dont ever think nak tinggalkan bebudak ni nanti pada in laws...memang kami akan bawak sekali...

Baca2 jugak blog baya, coz mase baya buat umrah dengan arwah Ahmad dulu pon without pengiring and baya pon bawak anak kecik...We need 1 stroller for myra and baby carrier for little junior. kalau ade tandem stroller lagi bagus sebab bila pakai carrier ni khuatir jugak kencing si kecik terkena telekung ke apa...takpe tu boleh diuruskan nanti kene sentiasa bawak jubah and telekung extra.

Banyak jugak yg kene uruskan bila tak pakai travel ejen ni, but luckily uncle kat Jubail tolong uruskan pasal visa sebab kami kiranya macam melawat Saudi bukan terus direct buat umrah. Kene cari translator untuk translate kan surat beranak, sijil nikah semua ke Arabic language. Tu kene buat sendiri lah uncle tak uruskan...huhuu banyak cantek semua nak orang buatkan. kuikuikui

Uncle Man ni adik lelaki mak yg sulung...dia keje dengan O&G company, sebelum ni duduk Sudan without anak bini but bila dapat keje kat Saudi and contract 10years, uncle decided bawak anak2 and anty Shima. Mak rapat dgn adik dia yg sorang ni, and uncle anty pon rajin call mak dari obesi even jauh..Tu yg mak syg sgt kat uncle ni. Ye lah nenek dah takde, mak plak kakak sulung so uncle takde tempat nk curahkan kasih kot. Mase kecik pon mak yg banyak jaga dia...huhuu. Uncle banyak kali dah ajak datang ke sana...insyallah lepas baby lahir, everything dah selamat sampailah kami ke sana...Moga segala urusan kami dipermudahkan... Mak pon cuma boleh buat umrah dan haji dengan muhrim saja..sebab abah dah takde. Haji dah daftar dengan kakak, umrah ni turn kami bawak mak. Ini pon ad hoc planning mungkin Allah dh bagi jalan kebetulan uncle duduk sana so boleh kami buat umrah sekali mase visit uncle nanti. Insyaallah ~


Note: Sesape ade kawan keje kat Institut Terjemahan do inform me ya. Nak upah translate document.




Wednesday, January 9, 2013

Plan for 2013

My Plan for 2013.

1) Nak completekan decoration and renovation kitchen cabinet: tall unit dan wall cabinet will be installed by Feb/March 2013.

Updated: Tetibeee ter-booked pakej 2D1N to Gold Coast Morib Themepark Resort siap jacuzzi, buffet dinner + breakfast for 2 persons, sekali admission to Themepark RM180 sahaje...the actual pakej cost is RM664. Berbaloi kannns? dah booked end Feb nanti. Kunun nak celebrate in advance besday pak pais.

2) Plan nya nak pergi ke Jubail Al-Raih, Saudi Arabia on March sebab ingat nak bawak mak jalan2 pergi rumah uncle kat sana. Then tetiba pak pais plan nak buat umrah satu family sekali alang2 dah ke sana. Siap dah contact uncle untuk uruskan white visa kt Saudi. Tetiba daku ter-pregnant pulak...kihkihkih. So this big plan kami tunda ke awal tahun 2014, coz long hour journey 12hours dalam flight. Tak berani + tak larat nak travel jauh dan lame dengan flight dalam keadaan berbadan dua. Nak pegi awal tahun sebab time tu kat sana musim sejuk, kalau bulan2 lain panas takut anak2 (especially baby) dan mak tak larat dengan cuaca terlampau panas.

3) On April ade Mom and Baby Expo kat Midvalley...harusssss acik pegi...huhuuu banyak dah list nak grab kat expo baby tu nanti.

4) On May, nak attend Antenatal class sebab time tu dah 7bulan...i think right time untuk attend antenatal class sebab tak awal sangat, tak lambat sangat. Nak buat 4D scan jugak on that month plannya nak buat time 28weeks nanti.

Updated: Lupa plak, 14-16 June dah booked AirAsia promo ticket ke Langkawi will all family in laws. Saje nk jalan2 dengan family mertua since memang murah ticketnye...time tu dh 32weeks.hohohoh Dr mazita, please bagi surat kebenaran kat sy untuk naik flight yeh...ala tak lame 45mins ajee....^_^

5) July, menunggu hari detik demi detik...huhuuu due date jatuh pada 31 July. Bulan puasa lagi seminggu nak raya. Niceee....Semoga selamat dan dipermudahkan semuanya...


Itu saje lah kot setakat ini....




Wednesday, January 2, 2013

Room for Baby

Plan nak decorate sikit bilik bawah tu untuk baby...

Just nak tambah wardrobe, ganti langsir, lukis/tampal sticker cute2 untuk dinding bilik..

Kalau rajin nak cat rerama....bunga, elephant...Rajin kah??? hahahhahaa....

Balik dari hospital memang akan stay bilik bawah tu lah takkan nak turun naik tingkat atas pulak...ouchh ouchh xkoser mak

Ops nak ganti tilam single bed bilik bawah tu... Nak ganti hok tebal sikit. Yg sekarang ni tipis sakit badan.

Pehtu babycot myra nak bawak turun bawah nanti...nak letak baby...
Bilik tu baru cat kaler peach...so xperlu nak cat lagi just decorate simple2 jer...

Emm...still long way to go...tapi kene lah plan awal2...sebabbbbb ntah bile haku nak buatnye...kehkehkeh...

Lagi 2 weeks nak habis 1st trimester tau...tetiba rase cepattt pulak. Banyak yang nak dilakukan...yoga and exercise for pregnant mom satu hape tak start lagi...surge breathing ape pon x practise lagi...Isk isk isk

Masuk 2nd trimester kang kene rajin lebih ni...sekarang memang malas ya ampunnnn....masa myra takde pon camni, hat ni keje nak baring je, tido, masak malas, sanggup makan biskut kering dari masak nasi. So pak pais la keje mentapau jer makanan dari kedai...

Memang beza dengan preggy myra, mase Myra mak cargas jee....kali ni memang pemalas sungguh. Alahan kurang sikit dr preggy myra, sikit2 je ade...kadang nak termuntah, ku buat suara "uwekkk" myra nampak dia siap cakap "mami ntahhh (muntah)" sambil tunjuk toto. aiyohhh takkan nak muntah kat toto plak myra, ingat mami macam myra ke...ekekekeke

Buku kat KKIA tak buat pon lagi...Tak tau nak buat bila...masuk 2nd trimester kot. Kannnn sume nak 2nd trimester, kehkehkeh. Sebenarnya malas giler nak gi KKIA bila dengar kene minum air gula bagai. Emm hujung bulan ni kot gi KKIA. Buat syarat jer....

Ok lah sekian update. Oh ye Selamat Datang 2013!!

Update: Eh folic acid mak tinggal sepapan, kat rumah takde stok dah...mak nak beli kt klinik tingkat 2 ni jap. dah beberapa hari mak tak makan FA, takpe ai rajin makan buah yg tinggi folic acid.






Tuesday, January 29, 2013

Preparation For Lil' Junior?

Mihiks mihiks meh kita nyanyi lagu wonderpet jom! Ape yg penting?? Shopping...shopping...Ahaks

Keterujaan sambut baby ke-2 sama saje okeh dengan sambut baby pertama...bezanya, masa anak pertama kita banyak membeli barang2 yg wajib macam bedung, barut, babycot, rocker, stroller, tilam baby, baju bajan, breastpump, etc. Tapi bila anak ke-2, semua2 tu dh ade kan...tapi keterujaan nak shopping utk org baru mestila ade...jadi kita beli hat merepek2 plak deh.

Dari blog sorg rakan, mase anak ke-2 beliau beli benda ni. Mase baca blog kak ash ni sy pon terpikir wahh canggih2...comel lak tuh. Padahal masa myra dulu, den pakai bakul jer pon letak2 diapers. Kali ni nak grab this so called Diaper Caddy pulok lah...mihiks mihiks nampak tak kemerepekan di situ. Diaper caddy ni susah gak nak jumpa kat malaysia maybe tak bape femes lagi...cari punya cari jumpa lah few online store yg jual...jatuh chenta dah dengan Diaper Caddy ni.

Tadaa ni la dia Diaper Caddy itteww...brand JJ Cole Collections.



Comey kan? Comey kannnn...siap ade drawer2, ringan, very organized and neat. Rumah pon 2tingkat, so nanti senang letak sume siap2 diaper, baju 3,4 helai dalam Diaper Caddy siap2 bawak turun bawah. Takde lah nak turun naik pi amik baju baju kan kan...*alasan harus kukuh dan jituuuu untuk dibentang kepada tuan tanah kedaung

From searching, boleh beli dari thebabyshop.my atau mybbstore.com...Harga asal around RM 139.00

Bulan depan kot beli tak pun tunggu bonus kuar...yeahaaaa.

Checkup
Last checkup dah dapat blood test ritu..Alhamdulillah, hb normal 12. Baby sangat aktif riang ria, berat baru 65gram ;). Dr Mazita buat measurement badan dia, kaki, peha, tangan, kepala sume..sampai kene stop kejap sebab baby xreti diam. Mami dia pon alhamdulillah sehat2 jer..alahan dh beransur pergiiii....Jom intai adik baby.


Rabbi Habli Milladunka Zurriyatan Toyyibatan Innaka Sami'ud Du'a
"Ya Tuhanku, kurniakan kepadaku dari sisi-Mu zuriat keturunan yang baik (sempurna) sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar permohonan hambaMu"
AMinn...



Tuesday, January 15, 2013

SEBAK....




Disebabkan kami plan nak tunaikan umrah mase pegi Jubail nanti without guider, jadi den pon google2 lah to get some info...managed to get some infos  from bloggers yang tunaikan umrah sendiri tanpa ejen atau pengiring yg berpengalaman.

Tetiba bila baca pengalaman dorang yang dah sampai disana, subhanallah...sebakkk sangat rasa hati ni lagi2 bila nampak Kaabah. emm...emosi ibu mengandung kot macam nak menitik airmata...

Moga impian kami nak bawak mak pergi ke Tanah Suci termakbul....Insyaallah jika ada rezeki, dan umur panjang semua anak2 akan kami bawak...ade yg tanya anak sapa jaga nanti? we dont ever think nak tinggalkan bebudak ni nanti pada in laws...memang kami akan bawak sekali...

Baca2 jugak blog baya, coz mase baya buat umrah dengan arwah Ahmad dulu pon without pengiring and baya pon bawak anak kecik...We need 1 stroller for myra and baby carrier for little junior. kalau ade tandem stroller lagi bagus sebab bila pakai carrier ni khuatir jugak kencing si kecik terkena telekung ke apa...takpe tu boleh diuruskan nanti kene sentiasa bawak jubah and telekung extra.

Banyak jugak yg kene uruskan bila tak pakai travel ejen ni, but luckily uncle kat Jubail tolong uruskan pasal visa sebab kami kiranya macam melawat Saudi bukan terus direct buat umrah. Kene cari translator untuk translate kan surat beranak, sijil nikah semua ke Arabic language. Tu kene buat sendiri lah uncle tak uruskan...huhuu banyak cantek semua nak orang buatkan. kuikuikui

Uncle Man ni adik lelaki mak yg sulung...dia keje dengan O&G company, sebelum ni duduk Sudan without anak bini but bila dapat keje kat Saudi and contract 10years, uncle decided bawak anak2 and anty Shima. Mak rapat dgn adik dia yg sorang ni, and uncle anty pon rajin call mak dari obesi even jauh..Tu yg mak syg sgt kat uncle ni. Ye lah nenek dah takde, mak plak kakak sulung so uncle takde tempat nk curahkan kasih kot. Mase kecik pon mak yg banyak jaga dia...huhuu. Uncle banyak kali dah ajak datang ke sana...insyallah lepas baby lahir, everything dah selamat sampailah kami ke sana...Moga segala urusan kami dipermudahkan... Mak pon cuma boleh buat umrah dan haji dengan muhrim saja..sebab abah dah takde. Haji dah daftar dengan kakak, umrah ni turn kami bawak mak. Ini pon ad hoc planning mungkin Allah dh bagi jalan kebetulan uncle duduk sana so boleh kami buat umrah sekali mase visit uncle nanti. Insyaallah ~


Note: Sesape ade kawan keje kat Institut Terjemahan do inform me ya. Nak upah translate document.




Wednesday, January 9, 2013

Plan for 2013

My Plan for 2013.

1) Nak completekan decoration and renovation kitchen cabinet: tall unit dan wall cabinet will be installed by Feb/March 2013.

Updated: Tetibeee ter-booked pakej 2D1N to Gold Coast Morib Themepark Resort siap jacuzzi, buffet dinner + breakfast for 2 persons, sekali admission to Themepark RM180 sahaje...the actual pakej cost is RM664. Berbaloi kannns? dah booked end Feb nanti. Kunun nak celebrate in advance besday pak pais.

2) Plan nya nak pergi ke Jubail Al-Raih, Saudi Arabia on March sebab ingat nak bawak mak jalan2 pergi rumah uncle kat sana. Then tetiba pak pais plan nak buat umrah satu family sekali alang2 dah ke sana. Siap dah contact uncle untuk uruskan white visa kt Saudi. Tetiba daku ter-pregnant pulak...kihkihkih. So this big plan kami tunda ke awal tahun 2014, coz long hour journey 12hours dalam flight. Tak berani + tak larat nak travel jauh dan lame dengan flight dalam keadaan berbadan dua. Nak pegi awal tahun sebab time tu kat sana musim sejuk, kalau bulan2 lain panas takut anak2 (especially baby) dan mak tak larat dengan cuaca terlampau panas.

3) On April ade Mom and Baby Expo kat Midvalley...harusssss acik pegi...huhuuu banyak dah list nak grab kat expo baby tu nanti.

4) On May, nak attend Antenatal class sebab time tu dah 7bulan...i think right time untuk attend antenatal class sebab tak awal sangat, tak lambat sangat. Nak buat 4D scan jugak on that month plannya nak buat time 28weeks nanti.

Updated: Lupa plak, 14-16 June dah booked AirAsia promo ticket ke Langkawi will all family in laws. Saje nk jalan2 dengan family mertua since memang murah ticketnye...time tu dh 32weeks.hohohoh Dr mazita, please bagi surat kebenaran kat sy untuk naik flight yeh...ala tak lame 45mins ajee....^_^

5) July, menunggu hari detik demi detik...huhuuu due date jatuh pada 31 July. Bulan puasa lagi seminggu nak raya. Niceee....Semoga selamat dan dipermudahkan semuanya...


Itu saje lah kot setakat ini....




Wednesday, January 2, 2013

Room for Baby

Plan nak decorate sikit bilik bawah tu untuk baby...

Just nak tambah wardrobe, ganti langsir, lukis/tampal sticker cute2 untuk dinding bilik..

Kalau rajin nak cat rerama....bunga, elephant...Rajin kah??? hahahhahaa....

Balik dari hospital memang akan stay bilik bawah tu lah takkan nak turun naik tingkat atas pulak...ouchh ouchh xkoser mak

Ops nak ganti tilam single bed bilik bawah tu... Nak ganti hok tebal sikit. Yg sekarang ni tipis sakit badan.

Pehtu babycot myra nak bawak turun bawah nanti...nak letak baby...
Bilik tu baru cat kaler peach...so xperlu nak cat lagi just decorate simple2 jer...

Emm...still long way to go...tapi kene lah plan awal2...sebabbbbb ntah bile haku nak buatnye...kehkehkeh...

Lagi 2 weeks nak habis 1st trimester tau...tetiba rase cepattt pulak. Banyak yang nak dilakukan...yoga and exercise for pregnant mom satu hape tak start lagi...surge breathing ape pon x practise lagi...Isk isk isk

Masuk 2nd trimester kang kene rajin lebih ni...sekarang memang malas ya ampunnnn....masa myra takde pon camni, hat ni keje nak baring je, tido, masak malas, sanggup makan biskut kering dari masak nasi. So pak pais la keje mentapau jer makanan dari kedai...

Memang beza dengan preggy myra, mase Myra mak cargas jee....kali ni memang pemalas sungguh. Alahan kurang sikit dr preggy myra, sikit2 je ade...kadang nak termuntah, ku buat suara "uwekkk" myra nampak dia siap cakap "mami ntahhh (muntah)" sambil tunjuk toto. aiyohhh takkan nak muntah kat toto plak myra, ingat mami macam myra ke...ekekekeke

Buku kat KKIA tak buat pon lagi...Tak tau nak buat bila...masuk 2nd trimester kot. Kannnn sume nak 2nd trimester, kehkehkeh. Sebenarnya malas giler nak gi KKIA bila dengar kene minum air gula bagai. Emm hujung bulan ni kot gi KKIA. Buat syarat jer....

Ok lah sekian update. Oh ye Selamat Datang 2013!!

Update: Eh folic acid mak tinggal sepapan, kat rumah takde stok dah...mak nak beli kt klinik tingkat 2 ni jap. dah beberapa hari mak tak makan FA, takpe ai rajin makan buah yg tinggi folic acid.