Tuesday, January 15, 2013

SEBAK....




Disebabkan kami plan nak tunaikan umrah mase pegi Jubail nanti without guider, jadi den pon google2 lah to get some info...managed to get some infos  from bloggers yang tunaikan umrah sendiri tanpa ejen atau pengiring yg berpengalaman.

Tetiba bila baca pengalaman dorang yang dah sampai disana, subhanallah...sebakkk sangat rasa hati ni lagi2 bila nampak Kaabah. emm...emosi ibu mengandung kot macam nak menitik airmata...

Moga impian kami nak bawak mak pergi ke Tanah Suci termakbul....Insyaallah jika ada rezeki, dan umur panjang semua anak2 akan kami bawak...ade yg tanya anak sapa jaga nanti? we dont ever think nak tinggalkan bebudak ni nanti pada in laws...memang kami akan bawak sekali...

Baca2 jugak blog baya, coz mase baya buat umrah dengan arwah Ahmad dulu pon without pengiring and baya pon bawak anak kecik...We need 1 stroller for myra and baby carrier for little junior. kalau ade tandem stroller lagi bagus sebab bila pakai carrier ni khuatir jugak kencing si kecik terkena telekung ke apa...takpe tu boleh diuruskan nanti kene sentiasa bawak jubah and telekung extra.

Banyak jugak yg kene uruskan bila tak pakai travel ejen ni, but luckily uncle kat Jubail tolong uruskan pasal visa sebab kami kiranya macam melawat Saudi bukan terus direct buat umrah. Kene cari translator untuk translate kan surat beranak, sijil nikah semua ke Arabic language. Tu kene buat sendiri lah uncle tak uruskan...huhuu banyak cantek semua nak orang buatkan. kuikuikui

Uncle Man ni adik lelaki mak yg sulung...dia keje dengan O&G company, sebelum ni duduk Sudan without anak bini but bila dapat keje kat Saudi and contract 10years, uncle decided bawak anak2 and anty Shima. Mak rapat dgn adik dia yg sorang ni, and uncle anty pon rajin call mak dari obesi even jauh..Tu yg mak syg sgt kat uncle ni. Ye lah nenek dah takde, mak plak kakak sulung so uncle takde tempat nk curahkan kasih kot. Mase kecik pon mak yg banyak jaga dia...huhuu. Uncle banyak kali dah ajak datang ke sana...insyallah lepas baby lahir, everything dah selamat sampailah kami ke sana...Moga segala urusan kami dipermudahkan... Mak pon cuma boleh buat umrah dan haji dengan muhrim saja..sebab abah dah takde. Haji dah daftar dengan kakak, umrah ni turn kami bawak mak. Ini pon ad hoc planning mungkin Allah dh bagi jalan kebetulan uncle duduk sana so boleh kami buat umrah sekali mase visit uncle nanti. Insyaallah ~


Note: Sesape ade kawan keje kat Institut Terjemahan do inform me ya. Nak upah translate document.




8 comments:

ashra said...

Betul shila...
Kalu baca pengalaman orang apatah lagi tgk gambar dlm tv ke,rasa cam sampai juga menghayati keindahan sana..leh bayangkan sayu hati,dan perasaan rasa kerdilnya diri sebagai hamba allah..tu belum gi lagitu..

Mudahan,sy pun berniat,ada rezki lebih,nak pergi dgn anak suami dan keluarga sy

shilafaizz said...

kan kak ash...rase sebak dan sayu jer...lagi2 bila tengok org pakai ihram...moga impian kita semua nak kesana tercapai...aminn...

Wahida said...

good for you shila..nnt cerita pngalaman..;)

shilafaizz said...

TQ beb.
Insyaallah wahida, nanti dh pergi akan ku share pengalaman and panduan for others pulak ;)

cik sal said...

thniah ye...semoga trcpai impian....srnok nyeee...jgn lupe cite2....

shilafaizz said...

Insyaallah sal, moga tercapai impian kita semua nak kesana

aifaaifa said...

semoga dipermudahkan. banyak2kan bertalbiah dari sini. insha Allah lancar urusannya. :)

have fun beribadah.

shilafaizz said...

terima kasih aifa...
semoga lancar semua urusan kat sana nanti..maklum lah bwk dak2 kecik.huhuu

Tuesday, January 15, 2013

SEBAK....




Disebabkan kami plan nak tunaikan umrah mase pegi Jubail nanti without guider, jadi den pon google2 lah to get some info...managed to get some infos  from bloggers yang tunaikan umrah sendiri tanpa ejen atau pengiring yg berpengalaman.

Tetiba bila baca pengalaman dorang yang dah sampai disana, subhanallah...sebakkk sangat rasa hati ni lagi2 bila nampak Kaabah. emm...emosi ibu mengandung kot macam nak menitik airmata...

Moga impian kami nak bawak mak pergi ke Tanah Suci termakbul....Insyaallah jika ada rezeki, dan umur panjang semua anak2 akan kami bawak...ade yg tanya anak sapa jaga nanti? we dont ever think nak tinggalkan bebudak ni nanti pada in laws...memang kami akan bawak sekali...

Baca2 jugak blog baya, coz mase baya buat umrah dengan arwah Ahmad dulu pon without pengiring and baya pon bawak anak kecik...We need 1 stroller for myra and baby carrier for little junior. kalau ade tandem stroller lagi bagus sebab bila pakai carrier ni khuatir jugak kencing si kecik terkena telekung ke apa...takpe tu boleh diuruskan nanti kene sentiasa bawak jubah and telekung extra.

Banyak jugak yg kene uruskan bila tak pakai travel ejen ni, but luckily uncle kat Jubail tolong uruskan pasal visa sebab kami kiranya macam melawat Saudi bukan terus direct buat umrah. Kene cari translator untuk translate kan surat beranak, sijil nikah semua ke Arabic language. Tu kene buat sendiri lah uncle tak uruskan...huhuu banyak cantek semua nak orang buatkan. kuikuikui

Uncle Man ni adik lelaki mak yg sulung...dia keje dengan O&G company, sebelum ni duduk Sudan without anak bini but bila dapat keje kat Saudi and contract 10years, uncle decided bawak anak2 and anty Shima. Mak rapat dgn adik dia yg sorang ni, and uncle anty pon rajin call mak dari obesi even jauh..Tu yg mak syg sgt kat uncle ni. Ye lah nenek dah takde, mak plak kakak sulung so uncle takde tempat nk curahkan kasih kot. Mase kecik pon mak yg banyak jaga dia...huhuu. Uncle banyak kali dah ajak datang ke sana...insyallah lepas baby lahir, everything dah selamat sampailah kami ke sana...Moga segala urusan kami dipermudahkan... Mak pon cuma boleh buat umrah dan haji dengan muhrim saja..sebab abah dah takde. Haji dah daftar dengan kakak, umrah ni turn kami bawak mak. Ini pon ad hoc planning mungkin Allah dh bagi jalan kebetulan uncle duduk sana so boleh kami buat umrah sekali mase visit uncle nanti. Insyaallah ~


Note: Sesape ade kawan keje kat Institut Terjemahan do inform me ya. Nak upah translate document.




8 comments:

ashra said...

Betul shila...
Kalu baca pengalaman orang apatah lagi tgk gambar dlm tv ke,rasa cam sampai juga menghayati keindahan sana..leh bayangkan sayu hati,dan perasaan rasa kerdilnya diri sebagai hamba allah..tu belum gi lagitu..

Mudahan,sy pun berniat,ada rezki lebih,nak pergi dgn anak suami dan keluarga sy

shilafaizz said...

kan kak ash...rase sebak dan sayu jer...lagi2 bila tengok org pakai ihram...moga impian kita semua nak kesana tercapai...aminn...

Wahida said...

good for you shila..nnt cerita pngalaman..;)

shilafaizz said...

TQ beb.
Insyaallah wahida, nanti dh pergi akan ku share pengalaman and panduan for others pulak ;)

cik sal said...

thniah ye...semoga trcpai impian....srnok nyeee...jgn lupe cite2....

shilafaizz said...

Insyaallah sal, moga tercapai impian kita semua nak kesana

aifaaifa said...

semoga dipermudahkan. banyak2kan bertalbiah dari sini. insha Allah lancar urusannya. :)

have fun beribadah.

shilafaizz said...

terima kasih aifa...
semoga lancar semua urusan kat sana nanti..maklum lah bwk dak2 kecik.huhuu