Skip to main content

SEBAK....




Disebabkan kami plan nak tunaikan umrah mase pegi Jubail nanti without guider, jadi den pon google2 lah to get some info...managed to get some infos  from bloggers yang tunaikan umrah sendiri tanpa ejen atau pengiring yg berpengalaman.

Tetiba bila baca pengalaman dorang yang dah sampai disana, subhanallah...sebakkk sangat rasa hati ni lagi2 bila nampak Kaabah. emm...emosi ibu mengandung kot macam nak menitik airmata...

Moga impian kami nak bawak mak pergi ke Tanah Suci termakbul....Insyaallah jika ada rezeki, dan umur panjang semua anak2 akan kami bawak...ade yg tanya anak sapa jaga nanti? we dont ever think nak tinggalkan bebudak ni nanti pada in laws...memang kami akan bawak sekali...

Baca2 jugak blog baya, coz mase baya buat umrah dengan arwah Ahmad dulu pon without pengiring and baya pon bawak anak kecik...We need 1 stroller for myra and baby carrier for little junior. kalau ade tandem stroller lagi bagus sebab bila pakai carrier ni khuatir jugak kencing si kecik terkena telekung ke apa...takpe tu boleh diuruskan nanti kene sentiasa bawak jubah and telekung extra.

Banyak jugak yg kene uruskan bila tak pakai travel ejen ni, but luckily uncle kat Jubail tolong uruskan pasal visa sebab kami kiranya macam melawat Saudi bukan terus direct buat umrah. Kene cari translator untuk translate kan surat beranak, sijil nikah semua ke Arabic language. Tu kene buat sendiri lah uncle tak uruskan...huhuu banyak cantek semua nak orang buatkan. kuikuikui

Uncle Man ni adik lelaki mak yg sulung...dia keje dengan O&G company, sebelum ni duduk Sudan without anak bini but bila dapat keje kat Saudi and contract 10years, uncle decided bawak anak2 and anty Shima. Mak rapat dgn adik dia yg sorang ni, and uncle anty pon rajin call mak dari obesi even jauh..Tu yg mak syg sgt kat uncle ni. Ye lah nenek dah takde, mak plak kakak sulung so uncle takde tempat nk curahkan kasih kot. Mase kecik pon mak yg banyak jaga dia...huhuu. Uncle banyak kali dah ajak datang ke sana...insyallah lepas baby lahir, everything dah selamat sampailah kami ke sana...Moga segala urusan kami dipermudahkan... Mak pon cuma boleh buat umrah dan haji dengan muhrim saja..sebab abah dah takde. Haji dah daftar dengan kakak, umrah ni turn kami bawak mak. Ini pon ad hoc planning mungkin Allah dh bagi jalan kebetulan uncle duduk sana so boleh kami buat umrah sekali mase visit uncle nanti. Insyaallah ~


Note: Sesape ade kawan keje kat Institut Terjemahan do inform me ya. Nak upah translate document.




Comments

ashra said…
Betul shila...
Kalu baca pengalaman orang apatah lagi tgk gambar dlm tv ke,rasa cam sampai juga menghayati keindahan sana..leh bayangkan sayu hati,dan perasaan rasa kerdilnya diri sebagai hamba allah..tu belum gi lagitu..

Mudahan,sy pun berniat,ada rezki lebih,nak pergi dgn anak suami dan keluarga sy
shilafaizz said…
kan kak ash...rase sebak dan sayu jer...lagi2 bila tengok org pakai ihram...moga impian kita semua nak kesana tercapai...aminn...
Wahida said…
good for you shila..nnt cerita pngalaman..;)
shilafaizz said…
TQ beb.
Insyaallah wahida, nanti dh pergi akan ku share pengalaman and panduan for others pulak ;)
cik sal said…
thniah ye...semoga trcpai impian....srnok nyeee...jgn lupe cite2....
shilafaizz said…
Insyaallah sal, moga tercapai impian kita semua nak kesana
aifaaifa said…
semoga dipermudahkan. banyak2kan bertalbiah dari sini. insha Allah lancar urusannya. :)

have fun beribadah.
shilafaizz said…
terima kasih aifa...
semoga lancar semua urusan kat sana nanti..maklum lah bwk dak2 kecik.huhuu

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…