Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2010

Si Dagu Berlapis

Dah lame rasenye tak hapdate blog aku nih...sebelum ni tiap2 hari aku hapdate...biaselah i dah tak larat...nak menaip pun tak larat...kuikui..Haku masih keje wokehh....memang tak plan pun nak cuti awal sebab anak first xde history so aku xtau bila aku nak bersalin...boleh jadi awal boleh jadi on the due date...so i get ready je every second...Ramai gak kawan2 di opis suh aku cuti sebabnye dorang tak sanggup dah tengok aku membawak perut nih...Lagipun klu cuti awal, maternity leave pun start kena tolak. Rugi je if tak bersalin2 lagi kan?

Dan, aku masih gak naik LRT ulang alik keje...ade gak la yg ala2 sinis tanye hasben tak hantar ke gi keje dah sarat2 nih? Kesian kena naik LRT...owhh...hasben i mmgla hantar tapi sampai LRT station jek...dah lame die insist untuk pindah umah kakak dia sbb aku dah sarat tapi aku yang berkeras nak naik LRT lagi...sebabnye...ni jelah cara aku boleh exercise dgn banyakkan berjalan...(Tips untuk mudahkan bersalin dan cepatkan bukaan laluan rahim)...kalau dok…

I'm 36 weeks Preggy....

Assalamualaikum.....
Haa...penuh gitu i bagi salam...jawab2...xjawab dosa....heheh Hrmm...saje je nak hapdate sy ni dah cukup 9bulan nih...bak kate orang tua2 tgh menunggu hari...xyoh ler tggu cukup 40 mggu sebab baik bersedia dr awal kan...ekceli...i dah rase nebes2 nih...xtau nape tapi dah rase nerves....uwaaa....serammmm2...
Mggu lepas mak datang ke KL sbb nak ke Kota Kinabalu dgn abang...jalan2...kelas gitu Pn Sadiah kita aku pon xsampai lagi ke KK...Balik dari KK mak tdo rumah sy...smpi2 kat pagar umah je...ni ayat die...'Dik, perut dah tururn tu...dah dekat ni...' Waaa.....lagilah i nerves mendengar perkataan mak sebegitu...biaselah mak dh bnyk pengalaman...anak 5 owang...cucu 13 owang....mmg perutku molek je dah turun ke bawah...aku pon dah rase ssh nak shi-shi...xboleh guna toilet cangkung dah kne toilet bowl duduk jer...pastu skang sy xboleh dah jalan2 lari maraton....dah xlarat, perut dah rase berat....nak shopping pon dh xleh lelame...seb baiklah brg2 bby sume dah comp…

Mak !! Gatai Peruttt....

Hahahaha....kenapa aku gelak mcm org xbetuii ni?? Hikhik sebenarnya aku menggelakkan diriku sendiri....Sebabnyer selama ni aku cuma mendengar org mengatakan yg perut mereka akn terasa amat gatal bila pregnant...Aku igt gatai2 biase jer...Dan aku baru merasainya sendiri...mungkin ade mommies yg dah mengalami gatal2 di perut lebih awal tapi semua org akan tetap merasanya...no excuse okehh.. Bagaimana rasanya?? owhhhhhhh....sangaaaaatlah gatal org johor kate merenyam-renyam....sgt best jika dapat digaru, syiok sekaliiii....macam nak guling2 jer rasenye klu dpt garu....mak !!! gataii nye perutku...(hah mcm tulah mak ko rase dulu)
Tetapi oleh kerana aku tak nak ade bekas2 yg 'cantik' bila dh deliver nnt aku pon cuma tahan saje...cuma berbekalkan sapu tgn....(pilih sapu tgn yg kasar sikit) so bila gatal aku akn gosokkan di perut...tp rasanya xlah se-syiok garu sendiri...(tapi klu nak rase ade perut menggurutu n huduh pas deliver bleh la kamu try garu sesedap ht ye...) Kdg2 kan tgh jln…

Exhausted....Tarik Nafaaasss...Hembussss

Salam alls,
Hmm...sekarang ni sy cepat benar letih...berjalan pon dah tak selaju mggu lepas atau sebelum ini...
Adakah sy sudah kelihatan terlalu sarat?? Tapi sy ada sebulan lagi untuk smpi ke due date....Tapi juga lagi 2mggu sy sudah pon 36 mggu...4 mggu x 9bulan=36 mggu kan?? (kita belajar matematik sekejap)
Sy sudah nak masuk 9bulanan kerr??
Ramai ofismate cakap perut sy dah turun...Ye memang kepala baby dah ke bawah ms last 2 weeks jumpa gynea...
Tapi mak sy cakap klu perut dh turun tanda dah dekat...
Aiyoooyooo...Sy masih ade banyak lagi keje yg perlu di settle sebelum bercuti 2bulan...
Baju2 baby, barut, bedung, dan kain2 batik lum di basuh lagi...(merasalah pakai kain batik kan...)
Hari mggu sy terlalu sibuk...tak boleh jadi ni sy kena curik jugak ms kemas bag hospital...
Mggu ni kena balik ke Melaka kg hasben ade kenduri...
Next week balik johor pulak ade kenduri rumah kakak...
Jadi bag hospital sudah perlu dibawa dan dimasukkan siap2 dalam kereta in case...
Maklumlah nak meredah perjalan…

Tik...Tok....Tik...Tok...Times Running

Hurmm...tetiba di tengah2 kebz-an , sy terpandang kalendar ats desktop ofis...sy suda 33 mggu 4 hari...skrg bulan 7, sy dh 8bulan dh....bulan depan due ke?? Tetiba nerves plak i....huhu

Ermm...mostly sume brg2 dlm list dah tersedia cuma baju2 baby n mommy lum dibasuh lagi....belum dikemas dlm hospital bag lagi...Sempat lagi kan?? semalam pegi Jusco beli nursing bra..try beli Scarlet punya, balik umah try best jugak...bleh la beli lagik...xyahla yg mahal2 bagai, pakai pon bukan lame sgt yg penting selesa kan...Hah!! Batu bertungku sy lum dijumpai lagi...bila lah nk pergi menyusur sungai nih...batu oh batu...cubalah kamu ade banyak kt depan umah sy kan senangg...

Tak sabar nak jumpa dan cium baby H sy ni tapi mummy nerves jugak lah syg....semoga kamu senang keluar yer...dan  jgnlah kamu nak terkeluar time di opis plak...Maklumlah membesar di opis ikut mummy kesana kesini lam opis kan...takkan nk kuar kt opis lak ye...Next week dh leh start wat exercise jalan2 di taman...My gynea cakap ban…

Idea on Nama Baby

Salam semuaa....rase mcm lame jer tak bersiaran....huhu lately ni terutama minggu ni sy sangaaat dan amatlah sibuk kerana Bank tgh wat closing, financial year end on June jadi on July kerana updates Balance Scorecard (BSC) atau KPI...kena updates bebetul kerana itulah bonus sy pada tahun ni...kalau ada rezeki lebih Alhamdulillah sgt2, kalau rezeki sikit pon terima saja...rezeki kan Allah yg bagi...tapi harapan sy semoga dgn tahun retire CEO dan kelahiran baby akan ade rezeki lebih Insyaallah....

Opps panjang lak mukadimah kannn....ermm...berbalik kepada tajuk entry, sy sebenarnya dgn berbesar hati mengalu-alukan idea dari kawan2 untuk nama baby sy...Syarat2 nama nya:-

1. Nama itu mestilah bermula dgn huruf  'N' tak kiralah panjang atau pendek tapi sy mau nama yg ade maksud dlm Islam kalau ade bunyi2 arabic lagi bagus...sesape yg terer Arabic tu bolehlah bantu sy...

2. Nama itu mestilah unik...meaning jarang sgt orang guna...

Untuk nama belakang dah ade cuma nama depan sahaja yg ka…