Saturday, October 30, 2010

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler...
hikhik

~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)

Bahan2:

Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli)
*Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M)
*Minced chicken/beef
*Lada kering - gunting dan direbus
Bawang besar - sebiji
Bawang putih - 4 ulas
Sos Tiram
*Sawi batang hijau
*Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar
Telur - 2biji
Garam dan bahan perasa
(* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...ikut tekak memasing yer)

Cara Memasaknye:
1. Dalam air mendidih masukkan spaghetti tadi. Kalau brand San Remo, 8minit dah masak. Pastu toskan airnya.
2. Lada kering yg dah direbus sampai lada kembang ditapis dan di blend bersama bawang besar dan bawang putih.
3. Panaskan minyak (biar lebih sikit supaya lada betul2 masak) dan masukkan bahan2 yang di blend tadi. Tumis lada sampai betul2 masak ye..Masukkan sos tiram agak2 aje...dalam 3/4 sudu la..Tambah garam dan bahan perisa.
4. Masukkan minced chicken/beef tumis sampai masak baru masukkan udang. Agak2 udang dah bengkok2 tu masukkan carrot dan tumis lagi. Masukkan pulak spaghetti. Gaul sampai rata dan rasa garamnya ok ke tak. Masukkan telur dan kacau.
5. Masukkan pula sawi gaul lagi sampai semua bahan2 agak kering. Kalau suka basah2 sikit bolehla angkat ikut suka hati...Siap!

NOTAKAKI:
* Adik2/akak2 yg xtau cmne lada tu betul2 masak ialah tumis sampai lada keluar minyak balik. Kalau nak masakan yang berasaskan lada atau ditumis dengan lada ni sedap, rahsianye ialah cara menumis lada..kalau lada tak betul2 masak, tak sedap la jadinye...

~Sekian Selamat Mencuba~

Humayraa @ 2 Months Old

Semenjak suda bertukar template dan skin...saye umumkan entry2 di dalam blog ini tak lain dan tak bukan pasal si Mangi saye ni sajer...yer la karang cite pasal maknye, korang muntah ler pulak kan...Emm...nape saye panggil si Mangi=Wangi sebab budak ni wangi jer...hehehh...mane taknye asyik sapu losen je dek mummy nye..ye lah kate girl kan...kenalah wangi slalu...gambar ni Si Mangi dah 2 bulan usianye...rase kejap jer...jap lagi dah 2tahun, pastu 20tahun..pastu kawen..owh no! tak dapat dibayangkan My baby ni jadi milik orang lain..ape haku merepek nih...
Oklah ni gambar Humayraa di usianye 2bulanan...bam bam tak die??

~Yang ni sekali tengok macam baby boy kan die?~

~Jadi saye pakaikan topi bunga2 atas pale supaya nampak ler girl sket...~

Sekian...entry di pagi buta...

Thursday, October 28, 2010

Saya Seorang Mummy a.k.a Ibu, Mama, Ummi

Ramai kawan-kawan bertanya seronok tak dah ade baby? Ape perasaan dah jadi mummy? Jawapannye......
I have carried a human life inside my body. I have comforted a baby on my chest. I have been puked, peed & pooped on. I've woken up to a hungry baby & stayed up all night with a sick baby, but I wouldn't have it any otherway. My body isn't magazine perfect, but when I look in the mirror..I see a Mother and there is no greater honor or blessing. I am proud to be a MOTHER... ~(dipetik dari seorang rakan a.k.a Kak Epi)
Saya percaya untuk mendapat sesuatu kita kena bersusah2 dahulu, ketika ini sy sedang menanggung kesakitan yg amat sangat sampaikan diberikan ubat supaya sy tido dan berehat sekejap. Air mata yg mengalir ketika menahan kesakitan yg membasahi pipi dan baju, kesakitan yg tak terperi trus hilang bila si kecil yang montel dan sudah pandai tersenyum berada di depan mata...

Kepala Humayraa sedikit benjol di sebelah kanan kesan vacuum

Humayraa syg, membesarlah dengan sihat, jadi anak yg solehah, belajar rajin2 ye nak...Sekarang mummy dengan ayah jaga humayraa syg, nanti kami dah tua jaga kami pula yer...huhuu

Jom Masak!! Daging Blackpepper Goreng Halia

Dah lame sesangat sy tak update resipi kan...tapi hari2 sy masak tau...sejak hp lame dah KO sy dah tak upload lagi gambar2 masakan...Oklah, resipi yang sy nak share disini Daging Blackpepper Goreng Halia...namenye saje dah membuka selera kan? Perasan! hikhik..Ini adalah resipi yg dicipta, di modify oleh sy dari resipi yang sy jumpa di tenet...Sy modify sebab suka suki saye sajer...Ok, puan2 mari kita mulakan masak ye...

Maaf la yek kalau nampak kurang menarik, tapi yang pasti rasenye superb!! hehe...

Bahan-Bahan:
500 gram daging batang pinang (3-4 orang makan)
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 3ulas
Halia sebesar ibu jari (agak2 je ok) dipotong panjang dan tipis
Kayu manis 
Lada Hitam 1 s/b
Lada Sulah 1 s/b
Sos blackpepper (tak kira brand ape)
Daun bawang
Lada Banggala
Garam secukup rasa
Penambah perisa secukup rasa


Cara-Caranye:
1. Rebus daging dalam rice cooker sampailah empuk (petua untuk daging cepat empuk)
2. Setelah empuk toskan lebihan air dan hiris2 daging tipis. Goreng daging dalam minyak yg banyak dan api besar sampai daging sedikit garing.
3.Tumbuk lumat bawang besar, bawang putih dan lada hitam. Panaskan minyak dan tumis kayu manis, halia bersama bahan2 yg ditumbuk tadi sampai keluar minyak/masak.
4.Masukkan sos lada hitam tumis lagi dalam 2minit, masukkan garam dan bahan perisa dan masukkan daging. Gaul rata sampai semua bahan sebati, dan perasakan dengan lada sulah. Masukkan lada benggala dan daun bawang gaul sekejap dan angkat. Siap!

Wednesday, October 27, 2010

Tamat Sudah Berpantang....

Assalamualaikum...14 Oktober lepas tamatlah sudah saya berpantang selama 44 hari...tapi sampai sekarang masih banyak makanan yg saya pantang lagi..ais memang tak usik..owhhh rndunye milo ais...huhu. Jadi ape yang perlu dibuat selepas tamat tempoh larangan??? Duduk rumah? Owhh NO! mestila keluar jenjalan kan...Hehehe...nak pulak kami nak buat kenduri, so bz lah ke sana kemari...Berat badan sudah turun sebanyak 14 kilo...Yess!! bye2 lemak2 semua...huahuahua...Sy juga sempat menukar skin blog...dr pink kepada ijau...yg simple2 ajer..sy tak terer main html...hihihi


Mummy dah kurus balik kan?? ngeee~


Sunday, October 10, 2010

Kelahiran Humayraa - Part 2

Kita bersambung ke Part yang ke-2...entry kali ni kisahnye dari awal sampai akhir ape yang berlaku di Labour Room...dari mummy tak sakit, sampai mummy betul2 sakit tak tertahankan, sampailah Myra berjaya keluar dari perut mummy, dan sampailah segalanya selesai hingga mummy ditolak ke bilik semula....entry ni memang panjang berjelaa...ngeee~

 ~Kat dlm bilik,mate xmo tdo..Time ni baby lam perut rahim lagi..japgi kite tengok siapa yang lam perut mummy ni...~

5.00am, 31.08.2020 - 21 Ramadhan 1431H

Midwife masuk bilik, dan sy langsung tak tido..mak,hubby sume dah tido...cuba jugak lelapkan mata, tapi xboleh...Midwife tegur xboleh tido yer...sy senyum jer..mesti die dah arif sangat dengan keadaan mcm ni. Mase midwife masuk,hubby dan mak dah bangun.Kesian mereka mesti penat...Midwife bagi sy ubat berak yg dimasukkan ke anus,supaya sy mengeluarkan segala sisa2 dalam perut.Ubat berak tu mmg power.Tak sampai 5minit trus sy berlari ke toilet.nasib baik toilet lam bilik jer kalau kat luar maunye xsempat..huhu. Midwife pesan kul 5.30 masuk LR tapi sy mintak lepas subuh sebab hubby nak bersahur dan solat dulu.Midwife kate nak mandi boleh,xnak pon xpe.Sy cuma bersihkan badan gitu2 jer sebab tangan dah dipasang drip,pergerakan sangat lah terhad, jarum drip pulak seperti menyucuk2 tulang tangan. Lepas hubby dah sahur,mandi dan solat kami pon bersiap nak ke LR. Dengan jalan lenggang mak limah,kami mulakan langkah ke LR..dekat jer pon dgn bilik..Dalam hati kejap lagi bermulalah perjuanganku...hukhuk

Dalam LR, midwife Margaret dah tunggu. Dia suruh tanggalkan kain dan segala undergarment pakai baju spital jek.Sy naik ke katil LR, perut sudah dipasang belt CTG, x leh lari dahh...(nak lari kemane??) Dalam LR tu punyelah sejuuuukkkk xhengat, menggegel haku,terketaq-ketaq. Apelagi buat lah mcm rumah sendiri,ku suruh hubby naikkan temperature aircond sampai 25,26 barulah ok...Hubby dan mak gilir2 temankan dalam LR. Midwife wat VE, bukaan dah 4cm. Dr.Siti akan dtg check kul 9 katenye. Seperti sebelum2 nye, sy juz rase mild contraction..rase mcm senggugut je kat ari2. Midwife bgtau die kena pecahkan ketuban bagi fully keluar supaya bukaan cepat bukak. Sy nampak die amik sesuatu yg panjang (plastik), die masukkan ke dalam faraj dan bedebusshh, selambak air suam2 panas (ketuban) keluar...nurse cepat2 amik tray tadah, ye la klu x maunye banjir LR..Disebabkan progress bukaan rahim lambat, Dr decide utk induce lg skali kali ni bkn pil tp ubt dimasukkan melalui air glukos yg dipasang pd drip. Owh ye,sy dimasukkan air glukos sebab ketuban dh leaking since yesterday,so bdn sy dehydrated,bibir pun dah kering.Lepas ketuban pecah dan 2nd time induce, sy dapat rase contraction yg AGAK kuat...10 to 12mins skali about 70-80% kuatnye..mase tu sy genggam tangan hubby kuat sangat smpi kebas2 die kate.Sy ingatkan contractn tu dah kuat dah rupenyee...lum lagi..

Hubby bacekan surah Maryam dan kami same2 bace doa nabi Yunus dan istighfar...sesungguhnye dalam hati berkata cepatlah mase berlalu...Owhh...sy xdapat bayangkan kalau sy sensorang dalam LR time ni...Sy memang manje n penakut sikit,hubby pon tak tinggalkan sy even sesaat tapi cuma kuar kejap bila mak nak masuk temankan sy. Tp i'm very relief sebab hubby sentiasa disisi di saat2 getir nie..Mase ni sy dah xdapat tahan airmata menahan kesakitan,tapi cuma airmata yg meleleh...xdelah meraung bagai mcm lam tv... Mse ni sy tgk hubby dah kesat2 mata..(yelah mane die tahan tgk wife tanggung sakit sorang2..he can't help cuma boleh bagi support jer, tapi sy dapatla nampak how he loves me by his tears..luv u B!) tetiba midwife masuk die nmpk mata sy berair, die boleh plak kate 'hah..dah sakit dah ye...mcm ni lah yg kami nak..' nak tau x sebab ape die ckp cmtu?? Sebabnye...sejak diinduce semalam, baru nilah sy rase sakit...barulah mcm orang nak bersalin...Midwife suruh amik ubat tahan sakit tapi sy tak nak.Konon2 boleh tahan lahhh...Nurse masuk pulak dan suruh sy mkn..adehh dorg ni..taula aku bayor mahal aku tgh sakit nie suh makan tu kenape?? den xmo makan, sakit nie..tp nurse cakap nanti xde tenaga nk push, oklah fine sy tukar menu ngan air melo jer. Mak suapkan (see..manje kn) tapi cuma seteguk je yg lalu...

~Ni ler wajah menahan kesakitan contraction...thanx hubby sentiase disisi~

Tengah hari Dr.Siti datang wat VE lagi bukaan baru 5cm! Dr instruct nurse wat induce lagi skali supaya contraction lebih kuat dan percepatkan bukaan rahim.Pas 3rd time induce tu sakit contraction datang memang tak terperi sakitnye.Saaakittt sangat sampaikan sy dah tak rase sy genggam tangan hubby. Rase nak gigit jer. Sy xtau nak pegang ape time sakit tu datang. Time ni contraction dah 5-7mins skali.Bacaan di machine CTG tu juga menunjukkan 100% beberapa kali. Menggigil2 dan menggeletar badan sy menahankan sakit, dan sesekali sy mengatakan sakit pada hubby dan mak. Mak pun xdapat menahan nanges,hubby pun same tapi nak buat macam mane mereka cuma dapat bagi support saje.Hubby minta sy istighfar banyak2 tapi sy cakap jugak sakittt...Hubby dah xde tahan2 lagi memang mengalir jugak airmata depan sy (mcm tulah baru syg isteri...hihi). Midwife tengok sy tahankan sakit sampai kejang2 kaki, die pon pakse suruh amik ubat tahan sakit. Dua kali kena jab kat punggung..

~Ni lepas kena jab ubat 1st dose..berjaya menidurkan sy, hubby pon leh rileks sket..(credit to hubby for taking dic pic)~
Tapi untuk dose ke-2, langsung xberjaya menidurkan sy apatah lagi mengurangkan sakit.Same jer sy rase dgn tak amik ubat sebab contraction dah kuat. Machine CTG sentiasa bunyi heartbeat baby, dug..dug..dug.. sejak ketuban dh dipecahkan sy asyik nk monitor je heartbeat baby tu. Siap tanye nurse baby tak lemas ke air ketuban dah takde? Time ni sy dah 2kali dibantu kencing..ye la dh psg belt CTG,mane leh gi toilet lagi..dorg masukkan mcm tiub dalam lubang kencing (skali nurse buat skali lg Dr buat)...waduhh sakit jugak sebab tiub tu tajam..Lepas Zohor Dr.Siti masuk lagi,die check still 5cm so Dr cakap die kena bantu tapi prosesnya sakit skit. Dr seluk dan godeh2 macam kembang2 kan pintu rahim sy. Tapi sy xrase ape sebab sakit contraction dah 3-5mins skali,dah kuat sangaaattt...Sangatlah sakit xreti nak describe macam mane, memang betul lah cakap kawan2 contraction tu sangatlah sakit. Lepas pintu rahim dah digodeh2 oleh Dr, dari 5cm trus ke 8cm!! Mase Dr bgtau dah 8cm,mak sy gembira sangat, sy apatah lagi sebab tak lame lagi boleh bersalin. Tapi bila dh 8cm sakitnya lebiiiiiiiihhhh lagi dari sebelum2 nya. Sampaikan sy cakap "Ya Allah, sakitnyaaaa...." berulang2 kali. Hubby sedih sangat tengok keadaan sy mase tu. Dan kaki sy sampai kejang2 tahankan sakit okeh.. Tapi dalam hati sy redha, orang lain sakit jugak..semoga kesakitan yg panjang ini menjadi penghapus dosa2..Sy takde sakit kat pinggang tapi sy rase macam nak tercabut ari-ari. Sy rase nak suruh Dr belah je perut sy supaya bby cepat keluar xsanggup nak menahan sakit lagi. Tapi Dr cakap " boleh normal, kejap lagi bersalin ni...sabar ye." Time ni rase nak meneran,mcm nak terberak pon ade. Time ni dalam hati cakap seriknyeee....(time ni jer..heheh)

Yang sy tau from my reading, waktu ni rahim juga tengah membantu menolak baby untuk keluar sebab tu sakit kat ari-ari tu. Time ni contraction dah 2min sekali dengan 100% contraction. (meaning, every 2mins contraction 100% tu dtg.100% means contraction tahap max!) Mase tu rase nak meneran sangat2 dah tapi midwife cakap belum boleh lagi,anak first kena tunggu 10cm kalau tak nanti koyak banyak sangat. Hah?? kena tunggu lagi...boleh tunggu ke?? Kul 4 Dr check dah 9.5cm, mase tu memang sy dah tak tahan sangat dah. Dr Siti keluar balik nak solat jap. Sy asyik tanye hubby jam pukul berapa...rase lambatnye waktu bergerak nak tunggu fully 10cm tu adusss seksanyeee...Dr cakap teran bila sy rase nak teran.Ye Dr,memang sy nak meneran dari tadi pon tapi kena tahan..tetiba rase sakit yang amat sangat datang dan sy cakap kat midwife, sy tak tahan nak teran sangat. Midwife dan nurse pon pasang macam tongkat kat tepi katil dan kaki sy pon dinaik kan ke atas. 

Time tu Dr.Siti pon masuk semula,Dr pki glove, bace selawat dan doa Nabi Yunus dan suruh sy push. Sy pon meneran sekuaaaattt hati sy sambil hubby pangku kepala untuk tolak kedepan time sy push tu. Hubby,nurse semua bagi semangat suruh push. (kelakar pulak bile ingat moment tu mcm drama tv pun ade). Lepas 4,5kali push bby tak berjaya jugak keluar. Dr seluk dan cakap kepala bby mengiring ke kiri make her difficult untuk keluar. Dr cakap sy vacuum ye. Waaaaa...Dr janganla tanye sy...Dr buatlah ape pon, sy dah keletihan sangat ni...(cakap dalam hati jer..) Time Dr masukkan vacuum yg seakan-akan pelocok sinki tu (hubby bgtau), sy mamai2 dan sempat terlelap kejap kesan ubat2 yg banyak tadi..Bila Dr cakap suruh push lagi sekali, sy pon ape lagi push lah. Mase tu sy tengok midwife yg asyik bagi semangat dari tadi mata tertumpu kat jam then she said, "Alhamdulillah,tepat 530.." Then, Dr pon cakap.."Alhamdulillah, hah ni baby merdeka nakal ye susah sangat nak keluar.." kelepek bontot bby kena tepuk trus la dengar bby menangis...Alhamdulillah, dengan sekali teran (lepas vacuum) baby selamat dilahirkan...Baby Merdeka dan sy pon merdeka jugakk...Hubby terus cium sy, dan cakap syg, baby dah lahir..mase nurse letak baby kat dada,sy juz usap2 kepala baby..(ni rupenye yg dok golek2 lam perut mummy yer) mase tu sy dah mamai, letih, dahaga sangat2. Dr suruh nurse bagi sy oksigen,lepas oksigen masuk dalam rongga pernafasan...owhhhh, leganye macam orang dapat air lepas puasa 24jam gitu. Hubby iqamat dan azankan baby, then sy dengar Dr cakap "awk tumpah darah sket, rahim dah bengkak sebab dah lame leaking, sy kena bersihkan betul2". Mase Dr bersihkan rahim tu, sy rasela perut dikorek2 Dr pun tanye lega x? Sy tak rase pape juz rase ade sumthing keluar dari bawah tu maybe uri kot. Hubby cite mase Dr korek bhgn ats,kuar seketul darah lembik2, mase korek bahagian bawah pon same. (hubby memang observe tiap ape yang Dr buat) Lagipun sy tak dengar sangat ape lagi Dr cakap lepas tu sebab sy tengah sedut gas O2...

Part jait pulak, huhu...hubbyku wat lawak...boleh pulak die jengah time Dr tengah jait. Hah,kena sound sebijik ngan Dr cmni "Eh bang, lum siap lagi janganla tengok dulu" kahkah..mase nak jait Dr cakap die nak bius bawah tu. Sy rase dua kali dibius..time jait tu rasela benang ditarik2,bunyi gunting putuskan benang sane sikit, sini sket..ketik,ketik,ketik bunyi gunting..hah, siap ade sound effect okeh. tapi tak rase sakit sebab dah bius. Sah2 la stitches banyak sebab kena vacuum kan..Lepas dah siap repair bawah tu, Dr pulak wat lawak di panggilnye hubby suruh tengok siap cakap "Hah, ni dah siap cantik x?Tadi belum siap lagi" hakhak..Mase tu macam malu pon ade gak mesti buruks rupenye..Lepas tu sy pon ditolak ke bilik...Lepas baring semula kat katil bilik,sy terus nak tido..sy letih yang amat,ngantuk,mamai..nurse tolak bby masuk pun sy xsedar..Hubby dan mak bolehla buka puasa dengan tenang.. dan malam tu nurse yang jage baby. Mak mintak letak kat bilik tapi nurse cakap xpe dorang jage,sy disuruh berehat. Malam tu dalam kul 9malam midwife masuk kejutkan saye suruh buang air. Sy cakap taknak tak rase nak kencing, sebenarnye kan saye takut..yelah lepas kena jait suh pegi kencing plak tapi midwife cakap kalau pundi kencing penuh nanti rahim bengkak...terus sy pegi toilet dipapah hubby, nasib baik toilet dekat dalam bilik jer..kencing pun tak fully duduk kat bowl tu, takutttt weh...

Begitulah pengalaman sy melahirkan anak pertama sy..2hari warded, 3kali induced, 2kali injection ubat tahan sakit, masuk 3pain air, baby kena vacuum, 10jam dalam LR, kena episiotomy (jahit) xtaula berapa lupa nak tanye doctor...heheh. Satu pengalaman yang buatkan sy boleh kate serik la...tapi lepas dah tengok baby, zuriat sy sendiri yang comel dan montel tu hilang segala rase sakit ..nak pulak dalam pantang sy jenis cepat baik,alhamdulillah cepat sihat lagilah buatkan sy lupa dah sakit2 mse melahirkan tempoh hari...Itulah nikmat yang Allah bagi kan...sakit tu sementara saje, tapi kegembiraan yang dikecapi tak terucap dengan kata2.

 ~Wajah asli selepas melahirkan...tulah baby yg dalam perut sy selama 40weeks 3days..Sila abaikan rambut sy yg mcm mak lampir tuh ok..~ (pic has been removed...utk tayangan sekejap saje okeh..time's up)

Sy ucapkan berbanyak terima kasih kepada gynae sy Dr.Siti Mariam Sh. Ahmad yang bersama sepanjang tempoh mengandung dan proses melahirkan, yang berusaha membantu sy melahirkan secara normal, juga kepada nurses dan midwife Shah Alam Specialist Hospital, kepada hubby dan mak yg sentiasa menemani sy, juga kepada semua yang mendoakan sy...Terima kasih bebanyak, luv u all so much!

NOTAKAKI:  
1) Pada sy yang challenging nye bersalin ni bukan mase meneran, bukan time kena jait, tapi mase contraction tu..aduhhh bersabung nyawa...(ok lah cukup2 la tuh. ku dh membuatkn kwn2 seriau nk bersalin lak..kihkih)

2) Sebenarnye sy dah lupa macam mane kesakitan tu, nasib baik sy ade buat notes kat laptop lepas jer bersalin. kalau tak memang nan ado lah Part 2 ni...huhuhu. Serik x?? Of coz NOT!! hahah


Friday, October 8, 2010

Kelahiran Humayraa - Part 1

Assalamualaikum kawan2 ku semua...Lame tak hupdate blog ku ini..dah berhabuk..hukhuk. Entry kali ini khas ditujukan buat anakku Humayraa, pengalaman manis dan getir mummy melahirkan kamu syg...kamu adalah anugerah terindah dalam hidup mummy dan ayah, keletihan dan kesakitan membawa kamu didalam perut selama 40 minggu 3 hari dan saat2 melahirkan kamu bukanlah bebanan buat mummy sebaliknya adalah pengalaman yg sangat indah dan seronok...isk..isk..emosi keibuan pulak..Oklah kita mulakan dgn Part 1 dulu ye..

28.08.2010 (Sabtu) - 18 Ramadhan 1431H
EDD yg diberikan oleh doctor,tarikh sepatutnye melahirkan tapi langsung takde rase sakit,tanda2 nak melahirkan.contraction pulak adelah setengah jam,satu jam sekali very mild contraction. Sy sebenarnye dh xsabar nk melahirkan sampai xde mood nak memasak. Juadah berbuka hanya dibeli dibazar ramadhan saje.sepanjang hari dihabiskan dgn membuat kerja2 rumah dan mengemas brg2 yg akan dibawa blk ke kampung ketka berpantang.

29.08.2010 (Ahad) - 19 Ramadhan 1431H
1hari sudah overdue..Sy dah naik risau, sedih pon ade...sy tau ramai jgk yg overdue tapi bila jadi pada diri sendiri ntahla...sy jadi sedih...sy risau keadaan bby kt dalam ni..ok ke bby?bile dh hampir2 melahirkan bby mmg xbnyk bergerak sbb no space kat dalam tu. Jadi sy lagi lah risau, bile bby xbergerak sy akn kacau2 sampaila die bangun.kadang2 amik ms lame utk bangunkan die,sian ank mummy..mummy kacau kamu tdo yer...Tiap kali solat sy akn menangis, sy mintak dgn Allah spy cepat bersalin, cpt dpt jumpa baby..sbb esok sy ade last appointment dgn Dr.Siti, kalau sy xbersalin arini sy akn diinduced..kalau boleh sy nk bersalin secara natural bkn dipaksa..dan sudah berkali2 jugak sy khatamkn Surah Maryam.Tiap kali solat juga sy berdoa kpd Yg Maha Kuasa kalau ditakdirkan sy bersalin lambat turunkanlah tanda/sakit sekurang-kurangnye...Mak juga sudah berkali2 juga telefon tanye sy mcm mane ade sakit x..tiap kali itu juga sy akn sedih sbb sy tau mak sgt risau..Seperti smlm2 juga,tiada lagi tanda nk bersalin..untuk berbuka hari ini kami decide nk mkn Domino's tapi xde plak delivery ke Setia Alam..jadi kami pergi ke Tesco Setia Alam nk mkn Kenny Rogers (kali terakhir mkn ms dapat confirmation sy pregnant :) Ketika ini sy sudah sangaaat sarat. Name pon dah overdue kan,sy perasan tiap kali pegi memane ade jer mate perhatikan sy. Mesti dorg ckp,akak ni perut dah nk meletup dah,ddk je lah rumah...

4.00 am, 30.08.2010 (Isnin) - 20 Ramadhan 1431H
Tetiba sy terbangun dari tdo, rase mcm terkencing tp rase mcm yg kuar tu air yg pekat.Trus bangun dari katil dan dapat rase something meleleh dr bawah dan membasahi seluar.Bukak seluar tgk Ya Allah, ade lendir campur darah. Dgn jln terkengkang sbb geli dgn lendir tu trus kejut hubby yg tertdo depan tv...Sy trus masuk bilik air mndi,bersihkan badan,shave ape yg patot sbb dapat rasekan saat melahirkan makin hampir.Sy pikir gaknyesy akan bersalin arini (30.08).Dalam hati suka sgt sbb Allah dengar doa sy utk turunkan tanda melahirkan..sekurang2nye xdelah sy hanye menunggu tertanye2.. Alhamdulillah...Kul 5pagi,sy dan hubby bergerak ke hospital SALAM.On the way tu sy tel mak bgtau dh trun tanda,hubby plk call parents in law minta didoakan semoga semuanya selamat..Sampai kat hospital kul 5.20pg,kami  tak trus ke emergency tp sy suruh hubby sahur dulu waktu imsak nk dekat..sahur kt kdi mamak sebelah hospital jer..sy mintak milo suam manelah tau akan bersalin xlame lg,bagi tenaga sket..

Lepas bersahur,kami terus ke emergency SALAM, dan nurse terus menelefon ke LR tentang kehadiran kami.Nurse membawa kami ke tingkat 2, level untuk labour room dan bilik2 untuk pesakit. Disini,setiap patient akan ditempatkan sorang dalam satu bilik,xde share2 4orang sebilik ke seperti private hsptal lain..sampai di tingkat 2, nurse tadi trus membawa sy ke LR katenye midwife dah tunggu.Mase ni kan, sy mcm berdebar2 jugak yelah xtau rupenye LR tu cmne..dlm hati scary ke? Rupenye xscary pon...ade tv,ayt2 al-quran berkumandang.Sampai dalam LR tu ade 2orang nurse slh sorangnye midwife.Sy disuruh baring ats katil dan tukar uniform spital tapi pakai kainnye saje. Ops lum nak bersalin lg, midwife juz nk buat VE.memula sy xtau ape tu VE rupenye VE tu selukkk..senang kate nak seluk dalam faraj nak check dah bape bukaan  rahim.Sy pon baringler, sebelum wat VE midwife mintak izin dulu dan siap ckp "maaf ye puan,sakit sikit..bismillah" Erkk..memangler sakit rupenye midwife bgtau bukaan baru 1.5cm...sy dikehendaki buat CTG selama 15min utk check jantung bby dan Dr.Siti akn dtg kul 8pagi nnt..lepas siap wat cTG,nurse ckp Dr.Siti xbagi sy balik kne warded start today sebab sy dh keluar lendir darah. Sy diminta untuk kebilik for stay dan bermulalah kisah sy dikatil hospital...

Sementara tggu Dr.Siti datang,sy habiskan mase tgk tv, mata xleh nak tido...kul 9 Dr.Siti masuk bilik, midwife bgtau bukaan baru1.5cm. She doesn't look happy coz patutnye bukaan at least dh 3cm. So,she decided to half induced sy.Sebelom tu Dr wat VE lagi,aduyaii menci tol VE nih..sakittt,ngilu2 kat situ lepas wat VE..Sy ingatkan induced ni mcm mane lah,igtkan kena msk LR ke,kne buat something kt tutt ke..rupenye cmni jer..buat kt bilik jer..sy nampak Dr masukkan sebiji pil bersama sedikit air dalam faraj.maybe kat bukaan rahim kot sbb rasenye mcm ms wat VE jer..pastu dah.cmtu jer..Dr ckp induce ni untuk bantu cepatkan bukaan rahim,rase sakit akn sharp sikit. Kalau sakit panggil nurse,tekan button tepi katil..Lepas Dr kuar,sy pon sambung tgk tv,yg klakar siap wat status kat FB yg sy dh kena induced.Sy bikin gempaq kat kwn2 dan dorg pelik,dh kena induce pon siap leh berFB..huhu..Lepas satu jam,sy rase contraction dalam 15min skali, followed by 10mins skali tapi xbape sharp sebabnye sy leh gelak2,borak2 ngan hubby,berFB lg..kwn sy cakap klu contraction yg sharp jgn kate gelak,senyum pon xleh..(ye..mmg betol..erkkk)

Lepas lunch hour, midwife masuk,kali ni midwife lain Indian, Margaret namanya..orangnye sgt baik,lemah lembut jer...seswai jadi midwife..die ckp nk wat CTG dan VE...aduhhh dgr VE jer sy dh jadi lemah longlai lutut dah..ms buat VE tu midwife Margaret bg tips cmne xnak rase sakit ms wat VE.owhhh...thanx alot sis! Midwife bgtau bukaan dh 3cm, die tanye ade rase sakit x?sy cakap ade tapi leh tahan lagi..Margaret pesan kalau xtahan sakit, mintak ubat ngan nurse. Ishh dorg ni suka benor offer ubat tau, sabo lah dulu..Petangnye sy decide nak jalan2 sepanjang level 2 hospital tu, boleh la jgk bantu bukaan rahim ni...Hp dah bertalu2 dgn msg dan comment kat Fb tanye samada sy dah bersalin lum..huhu sy siap bg status 'Lum bersalin daa...' Petang tu dapat msg dr geng Ratuhati, Maz yg die dah selamat bersalin bby boy..mlmnye plk msg dr Hani dpt bby boy jugak..Dlm hati sedih jgk sebab bile lah mase sy plak nk tiba..kwn2 sorg demi sorg dah selamat bersalin..Sy, Maz dan Hani sebenarnya xpenah pon bersua muka, jumpa di alam maya dlm RH, sama2 pregnant anak pertama, sama2 melalui berbagai ragam time pregnant,sama2 xde pengalaman..Kini,sorg demi sorg dh selamat jd ibu..tinggal sy jer..

Malam tu tangan dipasang drip, untuk masukkan antibiotic sebab ketuban dah start kuar sejak pagi tadi walaupun xbanyak..Dr takut ade jangkitan kuman. masuk antibiotic tu agk pedih tapi lagi xbest pki drip tuh. Sengal2 jadinye urat tangan ni..sgt xsuka okeh. Bila midwife lain masuk ganti midwife Margaret, akak tu melayu (xingat plak nama die) sy trus tanye die soklan bodoh2-bijak..."kak,ade x patient kes mcm sy? Bukaan rahim lambat sgt bukak...pd hal dh induce dah" Sebenonye, nurse,midwife,Dr pon mmg pelik sy dh di induce tapi sy tak rase sakit,  (betul! sy tak rase sakit yg xtahan tuh even dh induce. adela sakit2 mcm nyeri2 kat ari-ari tu.) Bukaan rahim punye prgress pon sgt slow...Akak tu pon jawab, ade dik...lagi teruk pon ade..heheh lega sket hatiku, kirenye aku ni bukanlah raw species kan...Dalam kul 9mlm parents in law, sampai bwk kan air zam2. Mak dr Johor pun dah sampai..Bila midwife buat CTG lagi, die bgtau esok pagi kul 530 sy dah boleh masuk LR sebab bukaan dh 3cm..bolehla tggu dalam LR.dalam hati tggu dlm bilik xbleh ke ek..dah sakit benor barulah pg LR,dekat jer pon dgn bilik..(banyak cekadak aku kan). Owhh...dlm hati rase lega juga sebab penantian selama ni akan berakhir xlame lagi..cuma dalam hati, agk sedih dan risau kenapalah dh seharian tapi bukaan baru 3cm..malam tu xleh tido sebab midwife kejap2 masuk wat CTG, masukkan antibiotic,kejap2 tanye sakit ke x,resah jugak nak tunggu 530 pagi tu.. Ni gambo sy yg comel tu..Rilek jer kan??kihkih

 (Siap bleh wat peace2 bagai...hah tgk ler muka sy jap lagi cmne...tapi mase ni dah kena induce..peace~)

Notakaki: Sambungan di Part 2 ye...lebih beremosi~

Saturday, October 30, 2010

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler...
hikhik

~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)

Bahan2:

Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli)
*Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M)
*Minced chicken/beef
*Lada kering - gunting dan direbus
Bawang besar - sebiji
Bawang putih - 4 ulas
Sos Tiram
*Sawi batang hijau
*Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar
Telur - 2biji
Garam dan bahan perasa
(* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...ikut tekak memasing yer)

Cara Memasaknye:
1. Dalam air mendidih masukkan spaghetti tadi. Kalau brand San Remo, 8minit dah masak. Pastu toskan airnya.
2. Lada kering yg dah direbus sampai lada kembang ditapis dan di blend bersama bawang besar dan bawang putih.
3. Panaskan minyak (biar lebih sikit supaya lada betul2 masak) dan masukkan bahan2 yang di blend tadi. Tumis lada sampai betul2 masak ye..Masukkan sos tiram agak2 aje...dalam 3/4 sudu la..Tambah garam dan bahan perisa.
4. Masukkan minced chicken/beef tumis sampai masak baru masukkan udang. Agak2 udang dah bengkok2 tu masukkan carrot dan tumis lagi. Masukkan pulak spaghetti. Gaul sampai rata dan rasa garamnya ok ke tak. Masukkan telur dan kacau.
5. Masukkan pula sawi gaul lagi sampai semua bahan2 agak kering. Kalau suka basah2 sikit bolehla angkat ikut suka hati...Siap!

NOTAKAKI:
* Adik2/akak2 yg xtau cmne lada tu betul2 masak ialah tumis sampai lada keluar minyak balik. Kalau nak masakan yang berasaskan lada atau ditumis dengan lada ni sedap, rahsianye ialah cara menumis lada..kalau lada tak betul2 masak, tak sedap la jadinye...

~Sekian Selamat Mencuba~

Humayraa @ 2 Months Old

Semenjak suda bertukar template dan skin...saye umumkan entry2 di dalam blog ini tak lain dan tak bukan pasal si Mangi saye ni sajer...yer la karang cite pasal maknye, korang muntah ler pulak kan...Emm...nape saye panggil si Mangi=Wangi sebab budak ni wangi jer...hehehh...mane taknye asyik sapu losen je dek mummy nye..ye lah kate girl kan...kenalah wangi slalu...gambar ni Si Mangi dah 2 bulan usianye...rase kejap jer...jap lagi dah 2tahun, pastu 20tahun..pastu kawen..owh no! tak dapat dibayangkan My baby ni jadi milik orang lain..ape haku merepek nih...
Oklah ni gambar Humayraa di usianye 2bulanan...bam bam tak die??

~Yang ni sekali tengok macam baby boy kan die?~

~Jadi saye pakaikan topi bunga2 atas pale supaya nampak ler girl sket...~

Sekian...entry di pagi buta...

Thursday, October 28, 2010

Saya Seorang Mummy a.k.a Ibu, Mama, Ummi

Ramai kawan-kawan bertanya seronok tak dah ade baby? Ape perasaan dah jadi mummy? Jawapannye......
I have carried a human life inside my body. I have comforted a baby on my chest. I have been puked, peed & pooped on. I've woken up to a hungry baby & stayed up all night with a sick baby, but I wouldn't have it any otherway. My body isn't magazine perfect, but when I look in the mirror..I see a Mother and there is no greater honor or blessing. I am proud to be a MOTHER... ~(dipetik dari seorang rakan a.k.a Kak Epi)
Saya percaya untuk mendapat sesuatu kita kena bersusah2 dahulu, ketika ini sy sedang menanggung kesakitan yg amat sangat sampaikan diberikan ubat supaya sy tido dan berehat sekejap. Air mata yg mengalir ketika menahan kesakitan yg membasahi pipi dan baju, kesakitan yg tak terperi trus hilang bila si kecil yang montel dan sudah pandai tersenyum berada di depan mata...

Kepala Humayraa sedikit benjol di sebelah kanan kesan vacuum

Humayraa syg, membesarlah dengan sihat, jadi anak yg solehah, belajar rajin2 ye nak...Sekarang mummy dengan ayah jaga humayraa syg, nanti kami dah tua jaga kami pula yer...huhuu

Jom Masak!! Daging Blackpepper Goreng Halia

Dah lame sesangat sy tak update resipi kan...tapi hari2 sy masak tau...sejak hp lame dah KO sy dah tak upload lagi gambar2 masakan...Oklah, resipi yang sy nak share disini Daging Blackpepper Goreng Halia...namenye saje dah membuka selera kan? Perasan! hikhik..Ini adalah resipi yg dicipta, di modify oleh sy dari resipi yang sy jumpa di tenet...Sy modify sebab suka suki saye sajer...Ok, puan2 mari kita mulakan masak ye...

Maaf la yek kalau nampak kurang menarik, tapi yang pasti rasenye superb!! hehe...

Bahan-Bahan:
500 gram daging batang pinang (3-4 orang makan)
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 3ulas
Halia sebesar ibu jari (agak2 je ok) dipotong panjang dan tipis
Kayu manis 
Lada Hitam 1 s/b
Lada Sulah 1 s/b
Sos blackpepper (tak kira brand ape)
Daun bawang
Lada Banggala
Garam secukup rasa
Penambah perisa secukup rasa


Cara-Caranye:
1. Rebus daging dalam rice cooker sampailah empuk (petua untuk daging cepat empuk)
2. Setelah empuk toskan lebihan air dan hiris2 daging tipis. Goreng daging dalam minyak yg banyak dan api besar sampai daging sedikit garing.
3.Tumbuk lumat bawang besar, bawang putih dan lada hitam. Panaskan minyak dan tumis kayu manis, halia bersama bahan2 yg ditumbuk tadi sampai keluar minyak/masak.
4.Masukkan sos lada hitam tumis lagi dalam 2minit, masukkan garam dan bahan perisa dan masukkan daging. Gaul rata sampai semua bahan sebati, dan perasakan dengan lada sulah. Masukkan lada benggala dan daun bawang gaul sekejap dan angkat. Siap!

Wednesday, October 27, 2010

Tamat Sudah Berpantang....

Assalamualaikum...14 Oktober lepas tamatlah sudah saya berpantang selama 44 hari...tapi sampai sekarang masih banyak makanan yg saya pantang lagi..ais memang tak usik..owhhh rndunye milo ais...huhu. Jadi ape yang perlu dibuat selepas tamat tempoh larangan??? Duduk rumah? Owhh NO! mestila keluar jenjalan kan...Hehehe...nak pulak kami nak buat kenduri, so bz lah ke sana kemari...Berat badan sudah turun sebanyak 14 kilo...Yess!! bye2 lemak2 semua...huahuahua...Sy juga sempat menukar skin blog...dr pink kepada ijau...yg simple2 ajer..sy tak terer main html...hihihi


Mummy dah kurus balik kan?? ngeee~


Sunday, October 10, 2010

Kelahiran Humayraa - Part 2

Kita bersambung ke Part yang ke-2...entry kali ni kisahnye dari awal sampai akhir ape yang berlaku di Labour Room...dari mummy tak sakit, sampai mummy betul2 sakit tak tertahankan, sampailah Myra berjaya keluar dari perut mummy, dan sampailah segalanya selesai hingga mummy ditolak ke bilik semula....entry ni memang panjang berjelaa...ngeee~

 ~Kat dlm bilik,mate xmo tdo..Time ni baby lam perut rahim lagi..japgi kite tengok siapa yang lam perut mummy ni...~

5.00am, 31.08.2020 - 21 Ramadhan 1431H

Midwife masuk bilik, dan sy langsung tak tido..mak,hubby sume dah tido...cuba jugak lelapkan mata, tapi xboleh...Midwife tegur xboleh tido yer...sy senyum jer..mesti die dah arif sangat dengan keadaan mcm ni. Mase midwife masuk,hubby dan mak dah bangun.Kesian mereka mesti penat...Midwife bagi sy ubat berak yg dimasukkan ke anus,supaya sy mengeluarkan segala sisa2 dalam perut.Ubat berak tu mmg power.Tak sampai 5minit trus sy berlari ke toilet.nasib baik toilet lam bilik jer kalau kat luar maunye xsempat..huhu. Midwife pesan kul 5.30 masuk LR tapi sy mintak lepas subuh sebab hubby nak bersahur dan solat dulu.Midwife kate nak mandi boleh,xnak pon xpe.Sy cuma bersihkan badan gitu2 jer sebab tangan dah dipasang drip,pergerakan sangat lah terhad, jarum drip pulak seperti menyucuk2 tulang tangan. Lepas hubby dah sahur,mandi dan solat kami pon bersiap nak ke LR. Dengan jalan lenggang mak limah,kami mulakan langkah ke LR..dekat jer pon dgn bilik..Dalam hati kejap lagi bermulalah perjuanganku...hukhuk

Dalam LR, midwife Margaret dah tunggu. Dia suruh tanggalkan kain dan segala undergarment pakai baju spital jek.Sy naik ke katil LR, perut sudah dipasang belt CTG, x leh lari dahh...(nak lari kemane??) Dalam LR tu punyelah sejuuuukkkk xhengat, menggegel haku,terketaq-ketaq. Apelagi buat lah mcm rumah sendiri,ku suruh hubby naikkan temperature aircond sampai 25,26 barulah ok...Hubby dan mak gilir2 temankan dalam LR. Midwife wat VE, bukaan dah 4cm. Dr.Siti akan dtg check kul 9 katenye. Seperti sebelum2 nye, sy juz rase mild contraction..rase mcm senggugut je kat ari2. Midwife bgtau die kena pecahkan ketuban bagi fully keluar supaya bukaan cepat bukak. Sy nampak die amik sesuatu yg panjang (plastik), die masukkan ke dalam faraj dan bedebusshh, selambak air suam2 panas (ketuban) keluar...nurse cepat2 amik tray tadah, ye la klu x maunye banjir LR..Disebabkan progress bukaan rahim lambat, Dr decide utk induce lg skali kali ni bkn pil tp ubt dimasukkan melalui air glukos yg dipasang pd drip. Owh ye,sy dimasukkan air glukos sebab ketuban dh leaking since yesterday,so bdn sy dehydrated,bibir pun dah kering.Lepas ketuban pecah dan 2nd time induce, sy dapat rase contraction yg AGAK kuat...10 to 12mins skali about 70-80% kuatnye..mase tu sy genggam tangan hubby kuat sangat smpi kebas2 die kate.Sy ingatkan contractn tu dah kuat dah rupenyee...lum lagi..

Hubby bacekan surah Maryam dan kami same2 bace doa nabi Yunus dan istighfar...sesungguhnye dalam hati berkata cepatlah mase berlalu...Owhh...sy xdapat bayangkan kalau sy sensorang dalam LR time ni...Sy memang manje n penakut sikit,hubby pon tak tinggalkan sy even sesaat tapi cuma kuar kejap bila mak nak masuk temankan sy. Tp i'm very relief sebab hubby sentiasa disisi di saat2 getir nie..Mase ni sy dah xdapat tahan airmata menahan kesakitan,tapi cuma airmata yg meleleh...xdelah meraung bagai mcm lam tv... Mse ni sy tgk hubby dah kesat2 mata..(yelah mane die tahan tgk wife tanggung sakit sorang2..he can't help cuma boleh bagi support jer, tapi sy dapatla nampak how he loves me by his tears..luv u B!) tetiba midwife masuk die nmpk mata sy berair, die boleh plak kate 'hah..dah sakit dah ye...mcm ni lah yg kami nak..' nak tau x sebab ape die ckp cmtu?? Sebabnye...sejak diinduce semalam, baru nilah sy rase sakit...barulah mcm orang nak bersalin...Midwife suruh amik ubat tahan sakit tapi sy tak nak.Konon2 boleh tahan lahhh...Nurse masuk pulak dan suruh sy mkn..adehh dorg ni..taula aku bayor mahal aku tgh sakit nie suh makan tu kenape?? den xmo makan, sakit nie..tp nurse cakap nanti xde tenaga nk push, oklah fine sy tukar menu ngan air melo jer. Mak suapkan (see..manje kn) tapi cuma seteguk je yg lalu...

~Ni ler wajah menahan kesakitan contraction...thanx hubby sentiase disisi~

Tengah hari Dr.Siti datang wat VE lagi bukaan baru 5cm! Dr instruct nurse wat induce lagi skali supaya contraction lebih kuat dan percepatkan bukaan rahim.Pas 3rd time induce tu sakit contraction datang memang tak terperi sakitnye.Saaakittt sangat sampaikan sy dah tak rase sy genggam tangan hubby. Rase nak gigit jer. Sy xtau nak pegang ape time sakit tu datang. Time ni contraction dah 5-7mins skali.Bacaan di machine CTG tu juga menunjukkan 100% beberapa kali. Menggigil2 dan menggeletar badan sy menahankan sakit, dan sesekali sy mengatakan sakit pada hubby dan mak. Mak pun xdapat menahan nanges,hubby pun same tapi nak buat macam mane mereka cuma dapat bagi support saje.Hubby minta sy istighfar banyak2 tapi sy cakap jugak sakittt...Hubby dah xde tahan2 lagi memang mengalir jugak airmata depan sy (mcm tulah baru syg isteri...hihi). Midwife tengok sy tahankan sakit sampai kejang2 kaki, die pon pakse suruh amik ubat tahan sakit. Dua kali kena jab kat punggung..

~Ni lepas kena jab ubat 1st dose..berjaya menidurkan sy, hubby pon leh rileks sket..(credit to hubby for taking dic pic)~
Tapi untuk dose ke-2, langsung xberjaya menidurkan sy apatah lagi mengurangkan sakit.Same jer sy rase dgn tak amik ubat sebab contraction dah kuat. Machine CTG sentiasa bunyi heartbeat baby, dug..dug..dug.. sejak ketuban dh dipecahkan sy asyik nk monitor je heartbeat baby tu. Siap tanye nurse baby tak lemas ke air ketuban dah takde? Time ni sy dah 2kali dibantu kencing..ye la dh psg belt CTG,mane leh gi toilet lagi..dorg masukkan mcm tiub dalam lubang kencing (skali nurse buat skali lg Dr buat)...waduhh sakit jugak sebab tiub tu tajam..Lepas Zohor Dr.Siti masuk lagi,die check still 5cm so Dr cakap die kena bantu tapi prosesnya sakit skit. Dr seluk dan godeh2 macam kembang2 kan pintu rahim sy. Tapi sy xrase ape sebab sakit contraction dah 3-5mins skali,dah kuat sangaaattt...Sangatlah sakit xreti nak describe macam mane, memang betul lah cakap kawan2 contraction tu sangatlah sakit. Lepas pintu rahim dah digodeh2 oleh Dr, dari 5cm trus ke 8cm!! Mase Dr bgtau dah 8cm,mak sy gembira sangat, sy apatah lagi sebab tak lame lagi boleh bersalin. Tapi bila dh 8cm sakitnya lebiiiiiiiihhhh lagi dari sebelum2 nya. Sampaikan sy cakap "Ya Allah, sakitnyaaaa...." berulang2 kali. Hubby sedih sangat tengok keadaan sy mase tu. Dan kaki sy sampai kejang2 tahankan sakit okeh.. Tapi dalam hati sy redha, orang lain sakit jugak..semoga kesakitan yg panjang ini menjadi penghapus dosa2..Sy takde sakit kat pinggang tapi sy rase macam nak tercabut ari-ari. Sy rase nak suruh Dr belah je perut sy supaya bby cepat keluar xsanggup nak menahan sakit lagi. Tapi Dr cakap " boleh normal, kejap lagi bersalin ni...sabar ye." Time ni rase nak meneran,mcm nak terberak pon ade. Time ni dalam hati cakap seriknyeee....(time ni jer..heheh)

Yang sy tau from my reading, waktu ni rahim juga tengah membantu menolak baby untuk keluar sebab tu sakit kat ari-ari tu. Time ni contraction dah 2min sekali dengan 100% contraction. (meaning, every 2mins contraction 100% tu dtg.100% means contraction tahap max!) Mase tu rase nak meneran sangat2 dah tapi midwife cakap belum boleh lagi,anak first kena tunggu 10cm kalau tak nanti koyak banyak sangat. Hah?? kena tunggu lagi...boleh tunggu ke?? Kul 4 Dr check dah 9.5cm, mase tu memang sy dah tak tahan sangat dah. Dr Siti keluar balik nak solat jap. Sy asyik tanye hubby jam pukul berapa...rase lambatnye waktu bergerak nak tunggu fully 10cm tu adusss seksanyeee...Dr cakap teran bila sy rase nak teran.Ye Dr,memang sy nak meneran dari tadi pon tapi kena tahan..tetiba rase sakit yang amat sangat datang dan sy cakap kat midwife, sy tak tahan nak teran sangat. Midwife dan nurse pon pasang macam tongkat kat tepi katil dan kaki sy pon dinaik kan ke atas. 

Time tu Dr.Siti pon masuk semula,Dr pki glove, bace selawat dan doa Nabi Yunus dan suruh sy push. Sy pon meneran sekuaaaattt hati sy sambil hubby pangku kepala untuk tolak kedepan time sy push tu. Hubby,nurse semua bagi semangat suruh push. (kelakar pulak bile ingat moment tu mcm drama tv pun ade). Lepas 4,5kali push bby tak berjaya jugak keluar. Dr seluk dan cakap kepala bby mengiring ke kiri make her difficult untuk keluar. Dr cakap sy vacuum ye. Waaaaa...Dr janganla tanye sy...Dr buatlah ape pon, sy dah keletihan sangat ni...(cakap dalam hati jer..) Time Dr masukkan vacuum yg seakan-akan pelocok sinki tu (hubby bgtau), sy mamai2 dan sempat terlelap kejap kesan ubat2 yg banyak tadi..Bila Dr cakap suruh push lagi sekali, sy pon ape lagi push lah. Mase tu sy tengok midwife yg asyik bagi semangat dari tadi mata tertumpu kat jam then she said, "Alhamdulillah,tepat 530.." Then, Dr pon cakap.."Alhamdulillah, hah ni baby merdeka nakal ye susah sangat nak keluar.." kelepek bontot bby kena tepuk trus la dengar bby menangis...Alhamdulillah, dengan sekali teran (lepas vacuum) baby selamat dilahirkan...Baby Merdeka dan sy pon merdeka jugakk...Hubby terus cium sy, dan cakap syg, baby dah lahir..mase nurse letak baby kat dada,sy juz usap2 kepala baby..(ni rupenye yg dok golek2 lam perut mummy yer) mase tu sy dah mamai, letih, dahaga sangat2. Dr suruh nurse bagi sy oksigen,lepas oksigen masuk dalam rongga pernafasan...owhhhh, leganye macam orang dapat air lepas puasa 24jam gitu. Hubby iqamat dan azankan baby, then sy dengar Dr cakap "awk tumpah darah sket, rahim dah bengkak sebab dah lame leaking, sy kena bersihkan betul2". Mase Dr bersihkan rahim tu, sy rasela perut dikorek2 Dr pun tanye lega x? Sy tak rase pape juz rase ade sumthing keluar dari bawah tu maybe uri kot. Hubby cite mase Dr korek bhgn ats,kuar seketul darah lembik2, mase korek bahagian bawah pon same. (hubby memang observe tiap ape yang Dr buat) Lagipun sy tak dengar sangat ape lagi Dr cakap lepas tu sebab sy tengah sedut gas O2...

Part jait pulak, huhu...hubbyku wat lawak...boleh pulak die jengah time Dr tengah jait. Hah,kena sound sebijik ngan Dr cmni "Eh bang, lum siap lagi janganla tengok dulu" kahkah..mase nak jait Dr cakap die nak bius bawah tu. Sy rase dua kali dibius..time jait tu rasela benang ditarik2,bunyi gunting putuskan benang sane sikit, sini sket..ketik,ketik,ketik bunyi gunting..hah, siap ade sound effect okeh. tapi tak rase sakit sebab dah bius. Sah2 la stitches banyak sebab kena vacuum kan..Lepas dah siap repair bawah tu, Dr pulak wat lawak di panggilnye hubby suruh tengok siap cakap "Hah, ni dah siap cantik x?Tadi belum siap lagi" hakhak..Mase tu macam malu pon ade gak mesti buruks rupenye..Lepas tu sy pon ditolak ke bilik...Lepas baring semula kat katil bilik,sy terus nak tido..sy letih yang amat,ngantuk,mamai..nurse tolak bby masuk pun sy xsedar..Hubby dan mak bolehla buka puasa dengan tenang.. dan malam tu nurse yang jage baby. Mak mintak letak kat bilik tapi nurse cakap xpe dorang jage,sy disuruh berehat. Malam tu dalam kul 9malam midwife masuk kejutkan saye suruh buang air. Sy cakap taknak tak rase nak kencing, sebenarnye kan saye takut..yelah lepas kena jait suh pegi kencing plak tapi midwife cakap kalau pundi kencing penuh nanti rahim bengkak...terus sy pegi toilet dipapah hubby, nasib baik toilet dekat dalam bilik jer..kencing pun tak fully duduk kat bowl tu, takutttt weh...

Begitulah pengalaman sy melahirkan anak pertama sy..2hari warded, 3kali induced, 2kali injection ubat tahan sakit, masuk 3pain air, baby kena vacuum, 10jam dalam LR, kena episiotomy (jahit) xtaula berapa lupa nak tanye doctor...heheh. Satu pengalaman yang buatkan sy boleh kate serik la...tapi lepas dah tengok baby, zuriat sy sendiri yang comel dan montel tu hilang segala rase sakit ..nak pulak dalam pantang sy jenis cepat baik,alhamdulillah cepat sihat lagilah buatkan sy lupa dah sakit2 mse melahirkan tempoh hari...Itulah nikmat yang Allah bagi kan...sakit tu sementara saje, tapi kegembiraan yang dikecapi tak terucap dengan kata2.

 ~Wajah asli selepas melahirkan...tulah baby yg dalam perut sy selama 40weeks 3days..Sila abaikan rambut sy yg mcm mak lampir tuh ok..~ (pic has been removed...utk tayangan sekejap saje okeh..time's up)

Sy ucapkan berbanyak terima kasih kepada gynae sy Dr.Siti Mariam Sh. Ahmad yang bersama sepanjang tempoh mengandung dan proses melahirkan, yang berusaha membantu sy melahirkan secara normal, juga kepada nurses dan midwife Shah Alam Specialist Hospital, kepada hubby dan mak yg sentiasa menemani sy, juga kepada semua yang mendoakan sy...Terima kasih bebanyak, luv u all so much!

NOTAKAKI:  
1) Pada sy yang challenging nye bersalin ni bukan mase meneran, bukan time kena jait, tapi mase contraction tu..aduhhh bersabung nyawa...(ok lah cukup2 la tuh. ku dh membuatkn kwn2 seriau nk bersalin lak..kihkih)

2) Sebenarnye sy dah lupa macam mane kesakitan tu, nasib baik sy ade buat notes kat laptop lepas jer bersalin. kalau tak memang nan ado lah Part 2 ni...huhuhu. Serik x?? Of coz NOT!! hahah


Friday, October 8, 2010

Kelahiran Humayraa - Part 1

Assalamualaikum kawan2 ku semua...Lame tak hupdate blog ku ini..dah berhabuk..hukhuk. Entry kali ini khas ditujukan buat anakku Humayraa, pengalaman manis dan getir mummy melahirkan kamu syg...kamu adalah anugerah terindah dalam hidup mummy dan ayah, keletihan dan kesakitan membawa kamu didalam perut selama 40 minggu 3 hari dan saat2 melahirkan kamu bukanlah bebanan buat mummy sebaliknya adalah pengalaman yg sangat indah dan seronok...isk..isk..emosi keibuan pulak..Oklah kita mulakan dgn Part 1 dulu ye..

28.08.2010 (Sabtu) - 18 Ramadhan 1431H
EDD yg diberikan oleh doctor,tarikh sepatutnye melahirkan tapi langsung takde rase sakit,tanda2 nak melahirkan.contraction pulak adelah setengah jam,satu jam sekali very mild contraction. Sy sebenarnye dh xsabar nk melahirkan sampai xde mood nak memasak. Juadah berbuka hanya dibeli dibazar ramadhan saje.sepanjang hari dihabiskan dgn membuat kerja2 rumah dan mengemas brg2 yg akan dibawa blk ke kampung ketka berpantang.

29.08.2010 (Ahad) - 19 Ramadhan 1431H
1hari sudah overdue..Sy dah naik risau, sedih pon ade...sy tau ramai jgk yg overdue tapi bila jadi pada diri sendiri ntahla...sy jadi sedih...sy risau keadaan bby kt dalam ni..ok ke bby?bile dh hampir2 melahirkan bby mmg xbnyk bergerak sbb no space kat dalam tu. Jadi sy lagi lah risau, bile bby xbergerak sy akn kacau2 sampaila die bangun.kadang2 amik ms lame utk bangunkan die,sian ank mummy..mummy kacau kamu tdo yer...Tiap kali solat sy akn menangis, sy mintak dgn Allah spy cepat bersalin, cpt dpt jumpa baby..sbb esok sy ade last appointment dgn Dr.Siti, kalau sy xbersalin arini sy akn diinduced..kalau boleh sy nk bersalin secara natural bkn dipaksa..dan sudah berkali2 jugak sy khatamkn Surah Maryam.Tiap kali solat juga sy berdoa kpd Yg Maha Kuasa kalau ditakdirkan sy bersalin lambat turunkanlah tanda/sakit sekurang-kurangnye...Mak juga sudah berkali2 juga telefon tanye sy mcm mane ade sakit x..tiap kali itu juga sy akn sedih sbb sy tau mak sgt risau..Seperti smlm2 juga,tiada lagi tanda nk bersalin..untuk berbuka hari ini kami decide nk mkn Domino's tapi xde plak delivery ke Setia Alam..jadi kami pergi ke Tesco Setia Alam nk mkn Kenny Rogers (kali terakhir mkn ms dapat confirmation sy pregnant :) Ketika ini sy sudah sangaaat sarat. Name pon dah overdue kan,sy perasan tiap kali pegi memane ade jer mate perhatikan sy. Mesti dorg ckp,akak ni perut dah nk meletup dah,ddk je lah rumah...

4.00 am, 30.08.2010 (Isnin) - 20 Ramadhan 1431H
Tetiba sy terbangun dari tdo, rase mcm terkencing tp rase mcm yg kuar tu air yg pekat.Trus bangun dari katil dan dapat rase something meleleh dr bawah dan membasahi seluar.Bukak seluar tgk Ya Allah, ade lendir campur darah. Dgn jln terkengkang sbb geli dgn lendir tu trus kejut hubby yg tertdo depan tv...Sy trus masuk bilik air mndi,bersihkan badan,shave ape yg patot sbb dapat rasekan saat melahirkan makin hampir.Sy pikir gaknyesy akan bersalin arini (30.08).Dalam hati suka sgt sbb Allah dengar doa sy utk turunkan tanda melahirkan..sekurang2nye xdelah sy hanye menunggu tertanye2.. Alhamdulillah...Kul 5pagi,sy dan hubby bergerak ke hospital SALAM.On the way tu sy tel mak bgtau dh trun tanda,hubby plk call parents in law minta didoakan semoga semuanya selamat..Sampai kat hospital kul 5.20pg,kami  tak trus ke emergency tp sy suruh hubby sahur dulu waktu imsak nk dekat..sahur kt kdi mamak sebelah hospital jer..sy mintak milo suam manelah tau akan bersalin xlame lg,bagi tenaga sket..

Lepas bersahur,kami terus ke emergency SALAM, dan nurse terus menelefon ke LR tentang kehadiran kami.Nurse membawa kami ke tingkat 2, level untuk labour room dan bilik2 untuk pesakit. Disini,setiap patient akan ditempatkan sorang dalam satu bilik,xde share2 4orang sebilik ke seperti private hsptal lain..sampai di tingkat 2, nurse tadi trus membawa sy ke LR katenye midwife dah tunggu.Mase ni kan, sy mcm berdebar2 jugak yelah xtau rupenye LR tu cmne..dlm hati scary ke? Rupenye xscary pon...ade tv,ayt2 al-quran berkumandang.Sampai dalam LR tu ade 2orang nurse slh sorangnye midwife.Sy disuruh baring ats katil dan tukar uniform spital tapi pakai kainnye saje. Ops lum nak bersalin lg, midwife juz nk buat VE.memula sy xtau ape tu VE rupenye VE tu selukkk..senang kate nak seluk dalam faraj nak check dah bape bukaan  rahim.Sy pon baringler, sebelum wat VE midwife mintak izin dulu dan siap ckp "maaf ye puan,sakit sikit..bismillah" Erkk..memangler sakit rupenye midwife bgtau bukaan baru 1.5cm...sy dikehendaki buat CTG selama 15min utk check jantung bby dan Dr.Siti akn dtg kul 8pagi nnt..lepas siap wat cTG,nurse ckp Dr.Siti xbagi sy balik kne warded start today sebab sy dh keluar lendir darah. Sy diminta untuk kebilik for stay dan bermulalah kisah sy dikatil hospital...

Sementara tggu Dr.Siti datang,sy habiskan mase tgk tv, mata xleh nak tido...kul 9 Dr.Siti masuk bilik, midwife bgtau bukaan baru1.5cm. She doesn't look happy coz patutnye bukaan at least dh 3cm. So,she decided to half induced sy.Sebelom tu Dr wat VE lagi,aduyaii menci tol VE nih..sakittt,ngilu2 kat situ lepas wat VE..Sy ingatkan induced ni mcm mane lah,igtkan kena msk LR ke,kne buat something kt tutt ke..rupenye cmni jer..buat kt bilik jer..sy nampak Dr masukkan sebiji pil bersama sedikit air dalam faraj.maybe kat bukaan rahim kot sbb rasenye mcm ms wat VE jer..pastu dah.cmtu jer..Dr ckp induce ni untuk bantu cepatkan bukaan rahim,rase sakit akn sharp sikit. Kalau sakit panggil nurse,tekan button tepi katil..Lepas Dr kuar,sy pon sambung tgk tv,yg klakar siap wat status kat FB yg sy dh kena induced.Sy bikin gempaq kat kwn2 dan dorg pelik,dh kena induce pon siap leh berFB..huhu..Lepas satu jam,sy rase contraction dalam 15min skali, followed by 10mins skali tapi xbape sharp sebabnye sy leh gelak2,borak2 ngan hubby,berFB lg..kwn sy cakap klu contraction yg sharp jgn kate gelak,senyum pon xleh..(ye..mmg betol..erkkk)

Lepas lunch hour, midwife masuk,kali ni midwife lain Indian, Margaret namanya..orangnye sgt baik,lemah lembut jer...seswai jadi midwife..die ckp nk wat CTG dan VE...aduhhh dgr VE jer sy dh jadi lemah longlai lutut dah..ms buat VE tu midwife Margaret bg tips cmne xnak rase sakit ms wat VE.owhhh...thanx alot sis! Midwife bgtau bukaan dh 3cm, die tanye ade rase sakit x?sy cakap ade tapi leh tahan lagi..Margaret pesan kalau xtahan sakit, mintak ubat ngan nurse. Ishh dorg ni suka benor offer ubat tau, sabo lah dulu..Petangnye sy decide nak jalan2 sepanjang level 2 hospital tu, boleh la jgk bantu bukaan rahim ni...Hp dah bertalu2 dgn msg dan comment kat Fb tanye samada sy dah bersalin lum..huhu sy siap bg status 'Lum bersalin daa...' Petang tu dapat msg dr geng Ratuhati, Maz yg die dah selamat bersalin bby boy..mlmnye plk msg dr Hani dpt bby boy jugak..Dlm hati sedih jgk sebab bile lah mase sy plak nk tiba..kwn2 sorg demi sorg dah selamat bersalin..Sy, Maz dan Hani sebenarnya xpenah pon bersua muka, jumpa di alam maya dlm RH, sama2 pregnant anak pertama, sama2 melalui berbagai ragam time pregnant,sama2 xde pengalaman..Kini,sorg demi sorg dh selamat jd ibu..tinggal sy jer..

Malam tu tangan dipasang drip, untuk masukkan antibiotic sebab ketuban dah start kuar sejak pagi tadi walaupun xbanyak..Dr takut ade jangkitan kuman. masuk antibiotic tu agk pedih tapi lagi xbest pki drip tuh. Sengal2 jadinye urat tangan ni..sgt xsuka okeh. Bila midwife lain masuk ganti midwife Margaret, akak tu melayu (xingat plak nama die) sy trus tanye die soklan bodoh2-bijak..."kak,ade x patient kes mcm sy? Bukaan rahim lambat sgt bukak...pd hal dh induce dah" Sebenonye, nurse,midwife,Dr pon mmg pelik sy dh di induce tapi sy tak rase sakit,  (betul! sy tak rase sakit yg xtahan tuh even dh induce. adela sakit2 mcm nyeri2 kat ari-ari tu.) Bukaan rahim punye prgress pon sgt slow...Akak tu pon jawab, ade dik...lagi teruk pon ade..heheh lega sket hatiku, kirenye aku ni bukanlah raw species kan...Dalam kul 9mlm parents in law, sampai bwk kan air zam2. Mak dr Johor pun dah sampai..Bila midwife buat CTG lagi, die bgtau esok pagi kul 530 sy dah boleh masuk LR sebab bukaan dh 3cm..bolehla tggu dalam LR.dalam hati tggu dlm bilik xbleh ke ek..dah sakit benor barulah pg LR,dekat jer pon dgn bilik..(banyak cekadak aku kan). Owhh...dlm hati rase lega juga sebab penantian selama ni akan berakhir xlame lagi..cuma dalam hati, agk sedih dan risau kenapalah dh seharian tapi bukaan baru 3cm..malam tu xleh tido sebab midwife kejap2 masuk wat CTG, masukkan antibiotic,kejap2 tanye sakit ke x,resah jugak nak tunggu 530 pagi tu.. Ni gambo sy yg comel tu..Rilek jer kan??kihkih

 (Siap bleh wat peace2 bagai...hah tgk ler muka sy jap lagi cmne...tapi mase ni dah kena induce..peace~)

Notakaki: Sambungan di Part 2 ye...lebih beremosi~