Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2010

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Humayraa @ 2 Months Old

Semenjak suda bertukar template dan skin...saye umumkan entry2 di dalam blog ini tak lain dan tak bukan pasal si Mangi saye ni sajer...yer la karang cite pasal maknye, korang muntah ler pulak kan...Emm...nape saye panggil si Mangi=Wangi sebab budak ni wangi jer...hehehh...mane taknye asyik sapu losen je dek mummy nye..ye lah kate girl kan...kenalah wangi slalu...gambar ni Si Mangi dah 2 bulan usianye...rase kejap jer...jap lagi dah 2tahun, pastu 20tahun..pastu kawen..owh no! tak dapat dibayangkan My baby ni jadi milik orang lain..ape haku merepek nih... Oklah ni gambar Humayraa di usianye 2bulanan...bam bam tak die??
~Yang ni sekali tengok macam baby boy kan die?~
~Jadi saye pakaikan topi bunga2 atas pale supaya nampak ler girl sket...~
Sekian...entry di pagi buta...

Saya Seorang Mummy a.k.a Ibu, Mama, Ummi

Ramai kawan-kawan bertanya seronok tak dah ade baby? Ape perasaan dah jadi mummy? Jawapannye...... I have carried a human life inside my body. I have comforted a baby on my chest. I have been puked, peed & pooped on. I've woken up to a hungry baby & stayed up all night with a sick baby, but I wouldn't have it any otherway. My body isn't magazine perfect, but when I look in the mirror..I see a Mother and there is no greater honor or blessing. I am proud to be a MOTHER... ~(dipetik dari seorang rakan a.k.a Kak Epi) Saya percaya untuk mendapat sesuatu kita kena bersusah2 dahulu, ketika ini sy sedang menanggung kesakitan yg amat sangat sampaikan diberikan ubat supaya sy tido dan berehat sekejap. Air mata yg mengalir ketika menahan kesakitan yg membasahi pipi dan baju, kesakitan yg tak terperi trus hilang bila si kecil yang montel dan sudah pandai tersenyum berada di depan mata...
Kepala Humayraa sedikit benjol di sebelah kanan kesan vacuum
Humayraa syg, membesarlah den…

Jom Masak!! Daging Blackpepper Goreng Halia

Dah lame sesangat sy tak update resipi kan...tapi hari2 sy masak tau...sejak hp lame dah KO sy dah tak upload lagi gambar2 masakan...Oklah, resipi yang sy nak share disini Daging Blackpepper Goreng Halia...namenye saje dah membuka selera kan? Perasan! hikhik..Ini adalah resipi yg dicipta, di modify oleh sy dari resipi yang sy jumpa di tenet...Sy modify sebab suka suki saye sajer...Ok, puan2 mari kita mulakan masak ye...
Maaf la yek kalau nampak kurang menarik, tapi yang pasti rasenye superb!! hehe...
Bahan-Bahan: 500 gram daging batang pinang (3-4 orang makan) Bawang besar 1 biji Bawang putih 3ulas Halia sebesar ibu jari (agak2 je ok) dipotong panjang dan tipis Kayu manis  Lada Hitam 1 s/b Lada Sulah 1 s/b Sos blackpepper (tak kira brand ape) Daun bawang Lada Banggala Garam secukup rasa Penambah perisa secukup rasa

Cara-Caranye: 1. Rebus daging dalam rice cooker sampailah empuk (petua untuk daging cepat empuk) 2. Setelah empuk toskan lebihan air dan hiris2 daging tipis. Goreng daging dalam minyak yg …

Tamat Sudah Berpantang....

Assalamualaikum...14 Oktober lepas tamatlah sudah saya berpantang selama 44 hari...tapi sampai sekarang masih banyak makanan yg saya pantang lagi..ais memang tak usik..owhhh rndunye milo ais...huhu. Jadi ape yang perlu dibuat selepas tamat tempoh larangan??? Duduk rumah? Owhh NO! mestila keluar jenjalan kan...Hehehe...nak pulak kami nak buat kenduri, so bz lah ke sana kemari...Berat badan sudah turun sebanyak 14 kilo...Yess!! bye2 lemak2 semua...huahuahua...Sy juga sempat menukar skin blog...dr pink kepada ijau...yg simple2 ajer..sy tak terer main html...hihihi

Mummy dah kurus balik kan?? ngeee~


Kelahiran Humayraa - Part 2

Kita bersambung ke Part yang ke-2...entry kali ni kisahnye dari awal sampai akhir ape yang berlaku di Labour Room...dari mummy tak sakit, sampai mummy betul2 sakit tak tertahankan, sampailah Myra berjaya keluar dari perut mummy, dan sampailah segalanya selesai hingga mummy ditolak ke bilik semula....entry ni memang panjang berjelaa...ngeee~
 ~Kat dlm bilik,mate xmo tdo..Time ni baby lam perut rahim lagi..japgi kite tengok siapa yang lam perut mummy ni...~
5.00am, 31.08.2020 - 21 Ramadhan 1431H
Midwife masuk bilik, dan sy langsung tak tido..mak,hubby sume dah tido...cuba jugak lelapkan mata, tapi xboleh...Midwife tegur xboleh tido yer...sy senyum jer..mesti die dah arif sangat dengan keadaan mcm ni. Mase midwife masuk,hubby dan mak dah bangun.Kesian mereka mesti penat...Midwife bagi sy ubat berak yg dimasukkan ke anus,supaya sy mengeluarkan segala sisa2 dalam perut.Ubat berak tu mmg power.Tak sampai 5minit trus sy berlari ke toilet.nasib baik toilet lam bilik jer kalau kat luar maunye xse…

Kelahiran Humayraa - Part 1

Assalamualaikum kawan2 ku semua...Lame tak hupdate blog ku ini..dah berhabuk..hukhuk. Entry kali ini khas ditujukan buat anakku Humayraa, pengalaman manis dan getir mummy melahirkan kamu syg...kamu adalah anugerah terindah dalam hidup mummy dan ayah, keletihan dan kesakitan membawa kamu didalam perut selama 40 minggu 3 hari dan saat2 melahirkan kamu bukanlah bebanan buat mummy sebaliknya adalah pengalaman yg sangat indah dan seronok...isk..isk..emosi keibuan pulak..Oklah kita mulakan dgn Part 1 dulu ye..
28.08.2010 (Sabtu) - 18 Ramadhan 1431H EDD yg diberikan oleh doctor,tarikh sepatutnye melahirkan tapi langsung takde rase sakit,tanda2 nak melahirkan.contraction pulak adelah setengah jam,satu jam sekali very mild contraction. Sy sebenarnye dh xsabar nk melahirkan sampai xde mood nak memasak. Juadah berbuka hanya dibeli dibazar ramadhan saje.sepanjang hari dihabiskan dgn membuat kerja2 rumah dan mengemas brg2 yg akan dibawa blk ke kampung ketka berpantang.
29.08.2010 (Ahad) - 19 Ramadhan…