Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2012

Hypnobirthing and Gentle Birthing

Actually dah lame dengar pasal Hypnobirthing dan Gentle Birthing ni. Mase memula dengar dan bila baca pengalaman mommies yg berjaya going thru berbelas jam contraction dengan rileks dan kurang sakit serta ada yg boleh eliminate terus rasa sakit tu macam tak percaya. Boleh ke?? Tipuuu lah....Bersalin kan sakitttt, mane bleh x rasa sakit langsung. Yer sebab itu yg kita dah set kat dalam minda dan dimomokkan dgn pelbagai cerita.

But, when my friend kak Salwa from RH grup berjaya homebirthing anak ke-4 nya secara gentle birth tanpa bantuan nurse, even doctors dan hanya suami nya yg menjadi Doula. Such an amazing birth story!! Baca di SINI yer. Apa yg sy dapat simpulkan, kak salwa dah pecah ketuban dan air ketuban yg keluar berwarna HIJAU bukan kale jernih, meaning that baby nye dah berak dalam perut. Cuba imagine kalau kat hospital, dah tentu doctor akan terus cser kan? But actually, its unnecessary pon...(mesti kene  hentam kalau post kat FB.hehe). Kak salwa melahirkan anaknya 10 JAM sel…

Potty Train Myra

Myra dah nak masuk 2tahun 2bulan end of this month. Tapi kami belum pon start Potty Train (PT) die. Mak malass kaedah. Hahah...

But i need to start jugak lah. Chaiyok mummy, chaiyok!!

Starting this weekend, nak start slow2 dengan shi shi (kencing) dulu.

I know she already understand when we communicate with her, it is a matter of training herself. Go myra go...no more diaper okeh!

Plan dah ade nk buat camne... the process flow orang panggil..heheh

Nanti kalau dh berjaya i share with you all yer.






Fenomena Durian Crepe/Pancake

Lately ni kat FB banyak benor yg post pasal Durian Crepe nih. Ade yg order ade jugak yg jadikan sebagai 1 bisnes utk jual doyan crepe.

Sebenarnye dh bertahun2 durian crepe/pancake ni wujud..kat midvalley tu dh lame ade since aku kt matrik uia dah ade dah..tapi boleh tak tak tergerak pon nak try..heuheuu. Dok lalu lalang jer tepi booth die tapi tak pernah beli.

So oleh kerana skrg dok heboh di FB pasal desert nih, ai pon beli... Dah mcm 1 fenomena dah pulak memasing dok cakap pasal doyan crepe...doyan crepe!



Ni ai beli kt booth dalam midvalley on the way nak ke The Gardens tu. Sedappp jugak weh. tak manis, just nice jer bila dimakan. kulit crepe dia tu pon tipisss jer so xrasa la tepung sgt. memang tipis dan kemas. dalam dia ade whipped cream, bawah whipped cream tu ade mashed durian. Macam durian king plak rasenye durian tu, memang durian pure bukan krim durian ke ape. 1 rated 4.5/5. Tu diaa tak mau rate full mark sebab menda ni mahaiii...seketul tu cuma selebar 2jari wanita kurus ber…

Block

Ni bukan kes block orang kat FB...ni kes kat opis ni sume nak block

Agoda, Booking.com pon dh kene block. Apekehei...susah la nak booking2 gi bercuti kaedahnye...

Ishhhhhhhhh monday morning yg membuatkan hilang mood jer

Eh nak bulan 11 dahhh....

Tak sabar nak gi cuti2 Cameron...heheh gi Cameron je pon...

Mertua vs Parent Sendiri

Dah lama nak tulis entry ni kebetulan kak ilot pon buat tapi kisah berlainan.

Nak tanye berapa kerap korang balik rumah mertua dan rumah parents sendiri?

Alkisah la, ade budak opis ni baru kawin..tak la baru sangat, die kawin awal tahun ritu. die tanye selalu ke balik kg mertua? ai cakap la selalu..rumah mak sendiri pon selalu gak walaupun 6jam perjalanan. Boleh dikatakan tiap bulan atau 2bulan sekali wajibbb balik. Lepas tu dia kata rajin nye balik....

Ni bukan kisah rajin tak rajin tapi ni tanggungjawab sebagai anak. Ntah berapa lama lagi lah mak bapak kita tu hidup..kalau ikut suka korang raya baru balik...isk ingat tak sedih ke parents tu teringatkan cucu2 dorang. tengok je lah rupa dorang bila kita balik. Kemain happy jumpa cucu dia kan...

Walaupon kota tinggi tu jauh, tapi Alhamdulillah Allah kurniakan ku dengan suami yg sangat bertimbang rasa. tak pernah setakat ini die menolak kalau diajak balik johor. Dan setiap kali balik johor pasti akan singgah melaka tapi kalau plan nak b…

Buah Hati Teman Bergaduh Chenta Hati Mak

Asek cerita pasal mak jer...buhsan kan readers2 kesayangan ai.. Meh nak tayang anak dara ai yg ala2 Yoon Eun-Hye pelakon korea ittew....kehkehkeh Ikat rambut pon dah ala2 dalam citer korea jer... Ayah yg ikatkan rambut gitu ler jadinyeee....

Ok bai. Mak sentap arini ade orang asek tak puas hati je dengan mak. Ape ntah masalah die...



Keje On Weekend

Huwaaaa hakak kene join program nan satu ini...
BCM - Business continuity Management ni dibuat utk prepare if anything disaster happen to the office building where we work, so akan ade back up supaya business atau kerja2 yg critical contohnya clearkan duit2 customer yg dorang invest atau apa2 je lah yg critical. Okeh ni lah naseb keje bank yer..kalau bangunan tempat keje kami terbakar takdo makna kami boleh balik rumah pd hari kejadian hokeh...
ktorg kene pegi alternate office which is for MIB alternate office kat bangi. So kene continue critical2 business function macam trading duit customer, beli commodity utk sale purchase transaction... Yer lah customer bukan kira bangunan terbakar ke, kene rompak ke, yg customer tau nak guna duit dorang kan.
This BCM activity adelah utk test system function, segala pc dan printer dan scanner berfungsi ke tidak, kalau x berfungsi tetiba system kene ade alternatif lain nak buat apa asalkan transaction tu boleh diteruskan no matter what...

Hakak tak…

Wanita Tanpa Rahim

Eh eh hakak sedih la pepetang nih...
Tadi borak2 ngan kawan RH..tetiba die citer kawan die nak amik ubat galakkan susu sebab die ade amik anak angkat.
Pehtu die tanye ade kaitan tak penghasilan susu dengan rahim?
Aku tanye kenapa a***y?
Die kate kawan die nama w**i ni dilahirkan takde rahim..so die tak penah datang period. Jadi nye kwn die tanye ade kaitan ke takde rahim dgn hasilkan susu coz dh sebulan amik pil takde perubahan apa pon
Allahuakbar...
kawan ni siap tunjuk video w**i...terus bergenang ayaq mata...sedihh tau aku ni TTC sekurangnye dah ade sorang zuriat...
Kalau kawan2 yg lom ade anak tengah TTC pon sekurangnye korang ade rahim so boleh keep trying moga2 lekat nanti..
Cuba bayangkan orang yg takde rahim? guane lah die nak ade zuriat sendiri...*terus teringat cerekarama "Wanita Tanpa Rahim" lakonan Ija
dalam vidoe tu w**i citer, lepas spm mak die bawak pi jumpa doktor pakar dan doktor pakar sahkan die dilahirkan tanpa rahim so nothing can be done for to get pregn…

Doctor Siapa Kah Hospital Mana Kah?

All this while kan checkup Myra kat DEMC, Shah Alam alkisah hakak malas nk cuti weekdays kalau checkup kat KK. Myra penah kene warded kat demc mase diserang broncho, so hakak dh jatuh chenta kat hospital tu. Very nice...Paed and nurse sangat baik. So sejak itu ai bercita-cita nak bersalin kat demc kalau ngandung lagi. Bace review kawan2 yg penah brsalin kat demc pon ok...setelah buat survey rasenye berkenan kat Dr Mazita (O&G) if buat consultation pregnancy nanti.

Tapi kan, actually ku syg and suka Dr Siti Mariam gynae yg sambut myra lahir kat Shah Alam Specialist (SALAM) dulu... Suka sgt dgn Dr Siti ni..Polite, muka lembut, baik, Islamic (sebelum proses nak deliver Dr siap bacekan doa semua supaya selamat dan mudah semuanya), and banyak bantu mase proses melahirkan tu. Yg penting jahitan episiotomy Dr Siti cantekkk...ekekeke. So guane eh? Hospital best atau gynae pilihan hati? SALAM bukan lah tak best, best juga tapi tak leh pilih2 menu macam dok DEMC.ekekekeke

So last week terg…