Thursday, October 25, 2012

Hypnobirthing and Gentle Birthing

Actually dah lame dengar pasal Hypnobirthing dan Gentle Birthing ni. Mase memula dengar dan bila baca pengalaman mommies yg berjaya going thru berbelas jam contraction dengan rileks dan kurang sakit serta ada yg boleh eliminate terus rasa sakit tu macam tak percaya. Boleh ke?? Tipuuu lah....Bersalin kan sakitttt, mane bleh x rasa sakit langsung. Yer sebab itu yg kita dah set kat dalam minda dan dimomokkan dgn pelbagai cerita.

But, when my friend kak Salwa from RH grup berjaya homebirthing anak ke-4 nya secara gentle birth tanpa bantuan nurse, even doctors dan hanya suami nya yg menjadi Doula. Such an amazing birth story!! Baca di SINI yer. Apa yg sy dapat simpulkan, kak salwa dah pecah ketuban dan air ketuban yg keluar berwarna HIJAU bukan kale jernih, meaning that baby nye dah berak dalam perut. Cuba imagine kalau kat hospital, dah tentu doctor akan terus cser kan? But actually, its unnecessary pon...(mesti kene  hentam kalau post kat FB.hehe). Kak salwa melahirkan anaknya 10 JAM selepas ketuban die pecah. Dan baby dilahirkan dengan tangisan yg kuat (sihat). Half waterbirth..heheh waterbirth xjadi. Lepas 3hari check baby and ibu both in good condition Alhamdulillah.

Kenapa sy search pasal Gentle Birthing? Sebab time bersalin dulu, sangat cetek ilmu..even ade buat reserach   pasal breathing technique tapi its not enough. It does help me, but not enough. Sy telah di induced, yes i am overdue tapi heartbeat baby all in good rate, sy pon takde pre-eclampsia (high blood pressure). And going thru the birthing process by induced such a horrible pain. Sekarang ni baru terfikir, why not tak payah induce, biar je sakit tu datang natural...going thru the birthing process with calm, relax and just follow the body cues. Drugs free- no painkiller, no epidural, no frequent VE, Nak bounce kat birth ball ke, nak duduk ke, nobody interfere except gynae assist masa nak melahirkan saja. So im joining Gentle Birth Group Malaysia, SubhanaAllah.....macam2 amazing stories dapat dari situ. Ade one mommy ni Kak Sofya, dah 4kali cser. So after knewing dia pregnant kali ke -5, she decide to have gentle and normal birth for the 5th one or dipanggil VBA4C (vaginal birth after 4 ceasearian) sebab die rase kenapa nak cser lagi?.hehee.. If you ask doctors boleh ke? Not any doctors will take the risk. Fortunately, she just delivered her baby 3 weeks ago by gently and homebirthing, via waterbirth. Subhaanallah...Praised to Allah. Ni kes di Malaysia yer... This is another great stories of gentle birth, among ibu-ibu disekeliling kita in Malaysia ;) serta ini juga cerita seorang Certified Hypnobithing Practitioner Malaysia kak Khadejah.

Emm..banyak lagi amazing gentle birth stories among mommies kat Malaysia ni. Sampaikan sy macam tak percaya ade cerita2 hebat pasal bersalin di sekeliling ni rupanye. Syukur kenal dengan Kak Salwa, Allah menemukan kami pasti ade sebab dan hikmahnye ;). Sy takla aiming macam sifu2 hypnobirthing ni nak homebirth, sy cuma inginkan gentle and drugs free birth.

My Gentle Birthing Wish
Mase sebelum bersalinkan Myra, i do have my birth plan and discussed a bit with gynae, Dr.Siti... at first, i follow my birth plan. Except the induced part sebab xtau sebenarnye boleh je nak decline for induce. Then, bila dorang offer painkiller memang sy refuse sampailah dah 5jam tahan contraction. Dorang kata sy kene ambik sebab sy nampak sangat kesakitan padahal ms tu sy masih boleh tahan the pain. Then sy kalah, huhuu dijab painkiller for 1st time. sangat dizzy, and mengantuk then tertido sejam. Then dorang offer epidural, again i stick to my birth plan NO Epidural. Alhamdulillah, sy berjaya menahan diri dari amik Epidural...mase tu sentiasa motivasi diri sikit je lagi..sikit lagi. Sakit ni boleh ditahan. Then after zohor midwife jab 2nd time painkiller pethidine even im not requesting. Hasilnya lepas bersalin pon masih rasa mamai.

Jadi kalau diizinkan mengandung dan melahirkan lagi, sy mahu mengalami Gentle birthing, belajar hypnobirthing, belajar surges breathing, delay going to the hospital as long as kita monitor pergerakan baby. I want drugs free birthing, avoid episiotomy, and layan surges not in lay down position. Sy mahu sampai2 saja hospital terus nak push....kihkihkih. Tak mau serah diri awal2 macam dulu....cari nahas, bil pon banyak.kekekeke


"My dream is that every woman, everywhere, will know the joy of a truly safe, comfortable and satisfying birth for herself and her baby."                 

~ Marie F. Mongan, Founder of the HypnoBirthing®Institute 








Wednesday, October 24, 2012

Potty Train Myra

Myra dah nak masuk 2tahun 2bulan end of this month. Tapi kami belum pon start Potty Train (PT) die. Mak malass kaedah. Hahah...

But i need to start jugak lah. Chaiyok mummy, chaiyok!!

Starting this weekend, nak start slow2 dengan shi shi (kencing) dulu.

I know she already understand when we communicate with her, it is a matter of training herself. Go myra go...no more diaper okeh!

Plan dah ade nk buat camne... the process flow orang panggil..heheh

Nanti kalau dh berjaya i share with you all yer.






Monday, October 22, 2012

Fenomena Durian Crepe/Pancake

Lately ni kat FB banyak benor yg post pasal Durian Crepe nih. Ade yg order ade jugak yg jadikan sebagai 1 bisnes utk jual doyan crepe.

Sebenarnye dh bertahun2 durian crepe/pancake ni wujud..kat midvalley tu dh lame ade since aku kt matrik uia dah ade dah..tapi boleh tak tak tergerak pon nak try..heuheuu. Dok lalu lalang jer tepi booth die tapi tak pernah beli.

So oleh kerana skrg dok heboh di FB pasal desert nih, ai pon beli... Dah mcm 1 fenomena dah pulak memasing dok cakap pasal doyan crepe...doyan crepe!



Ni ai beli kt booth dalam midvalley on the way nak ke The Gardens tu. Sedappp jugak weh. tak manis, just nice jer bila dimakan. kulit crepe dia tu pon tipisss jer so xrasa la tepung sgt. memang tipis dan kemas. dalam dia ade whipped cream, bawah whipped cream tu ade mashed durian. Macam durian king plak rasenye durian tu, memang durian pure bukan krim durian ke ape. 1 rated 4.5/5. Tu diaa tak mau rate full mark sebab menda ni mahaiii...seketul tu cuma selebar 2jari wanita kurus berharga RM2!! mwahahaha sila makan sikit2 sayang punya pasal kann....






Block

Ni bukan kes block orang kat FB...ni kes kat opis ni sume nak block

Agoda, Booking.com pon dh kene block. Apekehei...susah la nak booking2 gi bercuti kaedahnye...

Ishhhhhhhhh monday morning yg membuatkan hilang mood jer

Eh nak bulan 11 dahhh....

Tak sabar nak gi cuti2 Cameron...heheh gi Cameron je pon...

Tuesday, October 16, 2012

Tanda - Tanda

Jeng jeng jeng...tanda-tanda ape kah? huhuuuu hihiiiii

Saje nak buat spekulasi kannn...

Tunggu minggu depan yer


Ok Bai.



Monday, October 15, 2012

Mertua vs Parent Sendiri

Dah lama nak tulis entry ni kebetulan kak ilot pon buat tapi kisah berlainan.

Nak tanye berapa kerap korang balik rumah mertua dan rumah parents sendiri?

Alkisah la, ade budak opis ni baru kawin..tak la baru sangat, die kawin awal tahun ritu. die tanye selalu ke balik kg mertua? ai cakap la selalu..rumah mak sendiri pon selalu gak walaupun 6jam perjalanan. Boleh dikatakan tiap bulan atau 2bulan sekali wajibbb balik. Lepas tu dia kata rajin nye balik....

Ni bukan kisah rajin tak rajin tapi ni tanggungjawab sebagai anak. Ntah berapa lama lagi lah mak bapak kita tu hidup..kalau ikut suka korang raya baru balik...isk ingat tak sedih ke parents tu teringatkan cucu2 dorang. tengok je lah rupa dorang bila kita balik. Kemain happy jumpa cucu dia kan...

Walaupon kota tinggi tu jauh, tapi Alhamdulillah Allah kurniakan ku dengan suami yg sangat bertimbang rasa. tak pernah setakat ini die menolak kalau diajak balik johor. Dan setiap kali balik johor pasti akan singgah melaka tapi kalau plan nak balik Melaka tidak ler pula pasti balik johor..heheh. Kita kene sedar ye kawan2 ibu bapa atau mertua kita adalah tanggungjawab anak lelaki, suami kita...

Okeh ni cerita kisah biras ai, isteri kepada abang ipar ai yg sulung. Bukan nak bukak pekung di dada tapi rase die macam dah melampau sungguh. sejak ai berkahwin dengan pak pais tak pernah lagi die beraya di Melaka. Tak pernah yer..tiap kali raya mesti akan balik Kelantan. Eh nak cakap yg melampau tu biras ai bukan abang ipar. Abg long rajin jugak balik melaka tengok PIL. Tapi si biras ni takkan ikut, kadang along bawak anak2 je biras tu tak balik pon. Kalau jumpa pon if ade kenduri kawen rumah makcik. Kadang kesian ngan mak mertua ai, nape lah dapat menantu macam tu padahal die dalam pantang 2 anak MIL yg jaga. Tapi anak ke-3 mak tak jaga dah. Hahah rasain pandai2 jaga diri sendiri yer. Tak tau lah apa yg die x puas hati dengan mak, sampai tak mau balik kg.Ape salahnye gili2, raya puasa balik melaka raya haji balik kelantan..ni tak hokeh dua2 raya pon balik kelantan.

Aritu lagi best, kami, and SIL 2 orang pergi rumah along. saja lah nak jalan2...rumah die ya hampunnn...macam gudang siri America Pickers tu haa. Dalam hati, ko buat ape lah..tak keje, takkan langsung tak berkemas. Memang tunggang langgang yer. rumah kita pon xla kemas sangat tapi at least orang boleh duduk. Ni pandai2 kami cari port nak duduk. Hah boleh imagine?Lepas tuuu...die tak mau turun bawah. Die dok bertapa kat bilik atas while adik beradik datang. Boleh gitu? Nasib baik kakak2 ipar jenis mulut baik...lantak lah ko taknak turun sekalipun. Along lah yg rushing2 pi beli makanan, kak ngah tolong buat air, cawan pon bunga rampai, macam2 jenis. Kadang kesiannn tengok Along. Study oversea, keje bagus tapi dapat bini camtu. Kesian hokeh. But in this case, along pon salah gak sebab die tak tegas. Kalau die tegas dengan isteri dan ajak jugak jumpa mak ayah balik kg mesti boleh kan? Kalau die suruh jugak trun adik beradik datang, mesti wife die turun gak kan. Ai tanye anak die yg no.2 mama buat ape kat atas tu? die kate mama tido. MIL cakap selalu dh die buat gitu kalau mak dtg pon same. eeee melampau boleh x ai nak tolong lempang die. Hahah

Kadang rase die tak tau di untung, dulu keje operator kilang je tetiba Along terpikat kat die buat bini. Cuba lah bersyukur dapat suami keje 7-8k sebulan jaga lah rumah elok2 bagi selesa anak2 nk belajar, nak makan. Ni alahaiii sadis tengok nye. Lepas tu dengan mertua die buat kepala batu, tak mau jumpa. Makcik2 belah in law penah dh brain wash die tapi gitu lah jugak. Takde perubahan makin worst ade. Nasib lah dapat mertua baik, takde nak sound2. kalau dapat mak aku, siaplah ko. Hahahah> Agaknye sebab keluarga mertua baik sangat kot die jadi lagu tu. Moga die berubah lah..sampai bila nak macam tu. Tunjuk la contoh yg baik pada anak2. Die kene ingat die pon ade anak lelaki...nanti kalau anak die buat cmtu jugak rasainnn...


Notakaki: Hidup ni bagai roda, kadang kita diatas, kadang kita dibawah.




Tuesday, October 9, 2012

Buah Hati Teman Bergaduh Chenta Hati Mak


Asek cerita pasal mak jer...buhsan kan readers2 kesayangan ai..
Meh nak tayang anak dara ai yg ala2 Yoon Eun-Hye pelakon korea ittew....kehkehkeh
Ikat rambut pon dah ala2 dalam citer korea jer...
Ayah yg ikatkan rambut gitu ler jadinyeee....


Ok bai. Mak sentap arini ade orang asek tak puas hati je dengan mak. Ape ntah masalah die...




Monday, October 8, 2012

Keje On Weekend

Huwaaaa hakak kene join program nan satu ini...
BCM - Business continuity Management ni dibuat utk prepare if anything disaster happen to the office building where we work, so akan ade back up supaya business atau kerja2 yg critical contohnya clearkan duit2 customer yg dorang invest atau apa2 je lah yg critical. Okeh ni lah naseb keje bank yer..kalau bangunan tempat keje kami terbakar takdo makna kami boleh balik rumah pd hari kejadian hokeh...
ktorg kene pegi alternate office which is for MIB alternate office kat bangi. So kene continue critical2 business function macam trading duit customer, beli commodity utk sale purchase transaction... Yer lah customer bukan kira bangunan terbakar ke, kene rompak ke, yg customer tau nak guna duit dorang kan.
This BCM activity adelah utk test system function, segala pc dan printer dan scanner berfungsi ke tidak, kalau x berfungsi tetiba system kene ade alternatif lain nak buat apa asalkan transaction tu boleh diteruskan no matter what...

Hakak tak suka join activities on Saturday ape lagi Sunday...weekend is the time for my family... Tapi terpaksa sangat2 kene buat BCP ni sabtu lepas..Sian Myra BFF hakak tu...Mami asek keje jer..seb baik laki hakak tak keje sabtu lepas, kalau x sape nk jaga Myra...


Thursday, October 4, 2012

Wanita Tanpa Rahim

Eh eh hakak sedih la pepetang nih...
Tadi borak2 ngan kawan RH..tetiba die citer kawan die nak amik ubat galakkan susu sebab die ade amik anak angkat.
Pehtu die tanye ade kaitan tak penghasilan susu dengan rahim?
Aku tanye kenapa a***y?
Die kate kawan die nama w**i ni dilahirkan takde rahim..so die tak penah datang period. Jadi nye kwn die tanye ade kaitan ke takde rahim dgn hasilkan susu coz dh sebulan amik pil takde perubahan apa pon
Allahuakbar...
kawan ni siap tunjuk video w**i...terus bergenang ayaq mata...sedihh tau aku ni TTC sekurangnye dah ade sorang zuriat...
Kalau kawan2 yg lom ade anak tengah TTC pon sekurangnye korang ade rahim so boleh keep trying moga2 lekat nanti..
Cuba bayangkan orang yg takde rahim? guane lah die nak ade zuriat sendiri...*terus teringat cerekarama "Wanita Tanpa Rahim" lakonan Ija
dalam vidoe tu w**i citer, lepas spm mak die bawak pi jumpa doktor pakar dan doktor pakar sahkan die dilahirkan tanpa rahim so nothing can be done for to get pregnant unless die buat pemindahan rahim yg kedengaran impossible.
Lepas jumpa doktor mak w**i kata takyah la kawin, dok je dgn mak sampai tua. Tapi w**i cakap die pon teringin macam org lain, nak rasa bercinta...berumahtangga..ade suami
Salute sangat kat husband die dapat terima kekurangan dia yg jarang ade kat orang lain... Sobsobs terasa kerdilnya diri ni..dok merungut sedangkan kat luar sana ade orang lagi teruk diuji T______T

Tak pernah come accross akan ade wanita tanpa rahim...satu organ yg sangat penting untuk kewujudan zuriat... Subhanaallah, hanya Allah Maha Mengetahui akan hikmah disebalik ujian yg Dia berikan pada hamba-hambaNya. Jadi banyak2 kan bersyukur ye kawan2...Allah bagi macam2 kat kita..jangan sampai kita kufur nikmat.



Monday, October 1, 2012

Doctor Siapa Kah Hospital Mana Kah?

All this while kan checkup Myra kat DEMC, Shah Alam alkisah hakak malas nk cuti weekdays kalau checkup kat KK. Myra penah kene warded kat demc mase diserang broncho, so hakak dh jatuh chenta kat hospital tu. Very nice...Paed and nurse sangat baik. So sejak itu ai bercita-cita nak bersalin kat demc kalau ngandung lagi. Bace review kawan2 yg penah brsalin kat demc pon ok...setelah buat survey rasenye berkenan kat Dr Mazita (O&G) if buat consultation pregnancy nanti.

Tapi kan, actually ku syg and suka Dr Siti Mariam gynae yg sambut myra lahir kat Shah Alam Specialist (SALAM) dulu... Suka sgt dgn Dr Siti ni..Polite, muka lembut, baik, Islamic (sebelum proses nak deliver Dr siap bacekan doa semua supaya selamat dan mudah semuanya), and banyak bantu mase proses melahirkan tu. Yg penting jahitan episiotomy Dr Siti cantekkk...ekekeke. So guane eh? Hospital best atau gynae pilihan hati? SALAM bukan lah tak best, best juga tapi tak leh pilih2 menu macam dok DEMC.ekekekeke

So last week tergerak nak bukak website SALAM...eh eh website dorang dh baru...check2 delivery packages same jugak macam last 2years. Tengok2 ward dorg, deluxe and suite dah di renovate...nampak lain sket berbanding dulu. Lagi lawo...hmmm bukak2 bahagian specialist, nampak gambar Dr Siti...alaaa rindu kat Dr siti la plak! terus berbelah bagi nak checkup demc ke salam...demc ke salam...hmmm fening plak mak jemah mikir.

Haa ni la gynae sy mase preggy dan sambut kelahiran Myra..Dr Siti Mariam

Eh eh citer2 macam lah dh preggy...kuikuikui. Kan elok sediakan payung sebelum hujan kan...heheh. Belum hokeh hakak belum preggy... Misi lom berjaya lagi... Moga cepat2 lah preggy anak ke-2... By that time baru decide lah nak sambung ke SALAM atau DEMC pulak...

Psstt...doa kan saye cepat2 preggy lagi yek...tak sabar nak bagi Myra adek...kuikuikui


Thursday, October 25, 2012

Hypnobirthing and Gentle Birthing

Actually dah lame dengar pasal Hypnobirthing dan Gentle Birthing ni. Mase memula dengar dan bila baca pengalaman mommies yg berjaya going thru berbelas jam contraction dengan rileks dan kurang sakit serta ada yg boleh eliminate terus rasa sakit tu macam tak percaya. Boleh ke?? Tipuuu lah....Bersalin kan sakitttt, mane bleh x rasa sakit langsung. Yer sebab itu yg kita dah set kat dalam minda dan dimomokkan dgn pelbagai cerita.

But, when my friend kak Salwa from RH grup berjaya homebirthing anak ke-4 nya secara gentle birth tanpa bantuan nurse, even doctors dan hanya suami nya yg menjadi Doula. Such an amazing birth story!! Baca di SINI yer. Apa yg sy dapat simpulkan, kak salwa dah pecah ketuban dan air ketuban yg keluar berwarna HIJAU bukan kale jernih, meaning that baby nye dah berak dalam perut. Cuba imagine kalau kat hospital, dah tentu doctor akan terus cser kan? But actually, its unnecessary pon...(mesti kene  hentam kalau post kat FB.hehe). Kak salwa melahirkan anaknya 10 JAM selepas ketuban die pecah. Dan baby dilahirkan dengan tangisan yg kuat (sihat). Half waterbirth..heheh waterbirth xjadi. Lepas 3hari check baby and ibu both in good condition Alhamdulillah.

Kenapa sy search pasal Gentle Birthing? Sebab time bersalin dulu, sangat cetek ilmu..even ade buat reserach   pasal breathing technique tapi its not enough. It does help me, but not enough. Sy telah di induced, yes i am overdue tapi heartbeat baby all in good rate, sy pon takde pre-eclampsia (high blood pressure). And going thru the birthing process by induced such a horrible pain. Sekarang ni baru terfikir, why not tak payah induce, biar je sakit tu datang natural...going thru the birthing process with calm, relax and just follow the body cues. Drugs free- no painkiller, no epidural, no frequent VE, Nak bounce kat birth ball ke, nak duduk ke, nobody interfere except gynae assist masa nak melahirkan saja. So im joining Gentle Birth Group Malaysia, SubhanaAllah.....macam2 amazing stories dapat dari situ. Ade one mommy ni Kak Sofya, dah 4kali cser. So after knewing dia pregnant kali ke -5, she decide to have gentle and normal birth for the 5th one or dipanggil VBA4C (vaginal birth after 4 ceasearian) sebab die rase kenapa nak cser lagi?.hehee.. If you ask doctors boleh ke? Not any doctors will take the risk. Fortunately, she just delivered her baby 3 weeks ago by gently and homebirthing, via waterbirth. Subhaanallah...Praised to Allah. Ni kes di Malaysia yer... This is another great stories of gentle birth, among ibu-ibu disekeliling kita in Malaysia ;) serta ini juga cerita seorang Certified Hypnobithing Practitioner Malaysia kak Khadejah.

Emm..banyak lagi amazing gentle birth stories among mommies kat Malaysia ni. Sampaikan sy macam tak percaya ade cerita2 hebat pasal bersalin di sekeliling ni rupanye. Syukur kenal dengan Kak Salwa, Allah menemukan kami pasti ade sebab dan hikmahnye ;). Sy takla aiming macam sifu2 hypnobirthing ni nak homebirth, sy cuma inginkan gentle and drugs free birth.

My Gentle Birthing Wish
Mase sebelum bersalinkan Myra, i do have my birth plan and discussed a bit with gynae, Dr.Siti... at first, i follow my birth plan. Except the induced part sebab xtau sebenarnye boleh je nak decline for induce. Then, bila dorang offer painkiller memang sy refuse sampailah dah 5jam tahan contraction. Dorang kata sy kene ambik sebab sy nampak sangat kesakitan padahal ms tu sy masih boleh tahan the pain. Then sy kalah, huhuu dijab painkiller for 1st time. sangat dizzy, and mengantuk then tertido sejam. Then dorang offer epidural, again i stick to my birth plan NO Epidural. Alhamdulillah, sy berjaya menahan diri dari amik Epidural...mase tu sentiasa motivasi diri sikit je lagi..sikit lagi. Sakit ni boleh ditahan. Then after zohor midwife jab 2nd time painkiller pethidine even im not requesting. Hasilnya lepas bersalin pon masih rasa mamai.

Jadi kalau diizinkan mengandung dan melahirkan lagi, sy mahu mengalami Gentle birthing, belajar hypnobirthing, belajar surges breathing, delay going to the hospital as long as kita monitor pergerakan baby. I want drugs free birthing, avoid episiotomy, and layan surges not in lay down position. Sy mahu sampai2 saja hospital terus nak push....kihkihkih. Tak mau serah diri awal2 macam dulu....cari nahas, bil pon banyak.kekekeke


"My dream is that every woman, everywhere, will know the joy of a truly safe, comfortable and satisfying birth for herself and her baby."                 

~ Marie F. Mongan, Founder of the HypnoBirthing®Institute 








Wednesday, October 24, 2012

Potty Train Myra

Myra dah nak masuk 2tahun 2bulan end of this month. Tapi kami belum pon start Potty Train (PT) die. Mak malass kaedah. Hahah...

But i need to start jugak lah. Chaiyok mummy, chaiyok!!

Starting this weekend, nak start slow2 dengan shi shi (kencing) dulu.

I know she already understand when we communicate with her, it is a matter of training herself. Go myra go...no more diaper okeh!

Plan dah ade nk buat camne... the process flow orang panggil..heheh

Nanti kalau dh berjaya i share with you all yer.






Monday, October 22, 2012

Fenomena Durian Crepe/Pancake

Lately ni kat FB banyak benor yg post pasal Durian Crepe nih. Ade yg order ade jugak yg jadikan sebagai 1 bisnes utk jual doyan crepe.

Sebenarnye dh bertahun2 durian crepe/pancake ni wujud..kat midvalley tu dh lame ade since aku kt matrik uia dah ade dah..tapi boleh tak tak tergerak pon nak try..heuheuu. Dok lalu lalang jer tepi booth die tapi tak pernah beli.

So oleh kerana skrg dok heboh di FB pasal desert nih, ai pon beli... Dah mcm 1 fenomena dah pulak memasing dok cakap pasal doyan crepe...doyan crepe!



Ni ai beli kt booth dalam midvalley on the way nak ke The Gardens tu. Sedappp jugak weh. tak manis, just nice jer bila dimakan. kulit crepe dia tu pon tipisss jer so xrasa la tepung sgt. memang tipis dan kemas. dalam dia ade whipped cream, bawah whipped cream tu ade mashed durian. Macam durian king plak rasenye durian tu, memang durian pure bukan krim durian ke ape. 1 rated 4.5/5. Tu diaa tak mau rate full mark sebab menda ni mahaiii...seketul tu cuma selebar 2jari wanita kurus berharga RM2!! mwahahaha sila makan sikit2 sayang punya pasal kann....






Block

Ni bukan kes block orang kat FB...ni kes kat opis ni sume nak block

Agoda, Booking.com pon dh kene block. Apekehei...susah la nak booking2 gi bercuti kaedahnye...

Ishhhhhhhhh monday morning yg membuatkan hilang mood jer

Eh nak bulan 11 dahhh....

Tak sabar nak gi cuti2 Cameron...heheh gi Cameron je pon...

Tuesday, October 16, 2012

Tanda - Tanda

Jeng jeng jeng...tanda-tanda ape kah? huhuuuu hihiiiii

Saje nak buat spekulasi kannn...

Tunggu minggu depan yer


Ok Bai.



Monday, October 15, 2012

Mertua vs Parent Sendiri

Dah lama nak tulis entry ni kebetulan kak ilot pon buat tapi kisah berlainan.

Nak tanye berapa kerap korang balik rumah mertua dan rumah parents sendiri?

Alkisah la, ade budak opis ni baru kawin..tak la baru sangat, die kawin awal tahun ritu. die tanye selalu ke balik kg mertua? ai cakap la selalu..rumah mak sendiri pon selalu gak walaupun 6jam perjalanan. Boleh dikatakan tiap bulan atau 2bulan sekali wajibbb balik. Lepas tu dia kata rajin nye balik....

Ni bukan kisah rajin tak rajin tapi ni tanggungjawab sebagai anak. Ntah berapa lama lagi lah mak bapak kita tu hidup..kalau ikut suka korang raya baru balik...isk ingat tak sedih ke parents tu teringatkan cucu2 dorang. tengok je lah rupa dorang bila kita balik. Kemain happy jumpa cucu dia kan...

Walaupon kota tinggi tu jauh, tapi Alhamdulillah Allah kurniakan ku dengan suami yg sangat bertimbang rasa. tak pernah setakat ini die menolak kalau diajak balik johor. Dan setiap kali balik johor pasti akan singgah melaka tapi kalau plan nak balik Melaka tidak ler pula pasti balik johor..heheh. Kita kene sedar ye kawan2 ibu bapa atau mertua kita adalah tanggungjawab anak lelaki, suami kita...

Okeh ni cerita kisah biras ai, isteri kepada abang ipar ai yg sulung. Bukan nak bukak pekung di dada tapi rase die macam dah melampau sungguh. sejak ai berkahwin dengan pak pais tak pernah lagi die beraya di Melaka. Tak pernah yer..tiap kali raya mesti akan balik Kelantan. Eh nak cakap yg melampau tu biras ai bukan abang ipar. Abg long rajin jugak balik melaka tengok PIL. Tapi si biras ni takkan ikut, kadang along bawak anak2 je biras tu tak balik pon. Kalau jumpa pon if ade kenduri kawen rumah makcik. Kadang kesian ngan mak mertua ai, nape lah dapat menantu macam tu padahal die dalam pantang 2 anak MIL yg jaga. Tapi anak ke-3 mak tak jaga dah. Hahah rasain pandai2 jaga diri sendiri yer. Tak tau lah apa yg die x puas hati dengan mak, sampai tak mau balik kg.Ape salahnye gili2, raya puasa balik melaka raya haji balik kelantan..ni tak hokeh dua2 raya pon balik kelantan.

Aritu lagi best, kami, and SIL 2 orang pergi rumah along. saja lah nak jalan2...rumah die ya hampunnn...macam gudang siri America Pickers tu haa. Dalam hati, ko buat ape lah..tak keje, takkan langsung tak berkemas. Memang tunggang langgang yer. rumah kita pon xla kemas sangat tapi at least orang boleh duduk. Ni pandai2 kami cari port nak duduk. Hah boleh imagine?Lepas tuuu...die tak mau turun bawah. Die dok bertapa kat bilik atas while adik beradik datang. Boleh gitu? Nasib baik kakak2 ipar jenis mulut baik...lantak lah ko taknak turun sekalipun. Along lah yg rushing2 pi beli makanan, kak ngah tolong buat air, cawan pon bunga rampai, macam2 jenis. Kadang kesiannn tengok Along. Study oversea, keje bagus tapi dapat bini camtu. Kesian hokeh. But in this case, along pon salah gak sebab die tak tegas. Kalau die tegas dengan isteri dan ajak jugak jumpa mak ayah balik kg mesti boleh kan? Kalau die suruh jugak trun adik beradik datang, mesti wife die turun gak kan. Ai tanye anak die yg no.2 mama buat ape kat atas tu? die kate mama tido. MIL cakap selalu dh die buat gitu kalau mak dtg pon same. eeee melampau boleh x ai nak tolong lempang die. Hahah

Kadang rase die tak tau di untung, dulu keje operator kilang je tetiba Along terpikat kat die buat bini. Cuba lah bersyukur dapat suami keje 7-8k sebulan jaga lah rumah elok2 bagi selesa anak2 nk belajar, nak makan. Ni alahaiii sadis tengok nye. Lepas tu dengan mertua die buat kepala batu, tak mau jumpa. Makcik2 belah in law penah dh brain wash die tapi gitu lah jugak. Takde perubahan makin worst ade. Nasib lah dapat mertua baik, takde nak sound2. kalau dapat mak aku, siaplah ko. Hahahah> Agaknye sebab keluarga mertua baik sangat kot die jadi lagu tu. Moga die berubah lah..sampai bila nak macam tu. Tunjuk la contoh yg baik pada anak2. Die kene ingat die pon ade anak lelaki...nanti kalau anak die buat cmtu jugak rasainnn...


Notakaki: Hidup ni bagai roda, kadang kita diatas, kadang kita dibawah.




Tuesday, October 9, 2012

Buah Hati Teman Bergaduh Chenta Hati Mak


Asek cerita pasal mak jer...buhsan kan readers2 kesayangan ai..
Meh nak tayang anak dara ai yg ala2 Yoon Eun-Hye pelakon korea ittew....kehkehkeh
Ikat rambut pon dah ala2 dalam citer korea jer...
Ayah yg ikatkan rambut gitu ler jadinyeee....


Ok bai. Mak sentap arini ade orang asek tak puas hati je dengan mak. Ape ntah masalah die...




Monday, October 8, 2012

Keje On Weekend

Huwaaaa hakak kene join program nan satu ini...
BCM - Business continuity Management ni dibuat utk prepare if anything disaster happen to the office building where we work, so akan ade back up supaya business atau kerja2 yg critical contohnya clearkan duit2 customer yg dorang invest atau apa2 je lah yg critical. Okeh ni lah naseb keje bank yer..kalau bangunan tempat keje kami terbakar takdo makna kami boleh balik rumah pd hari kejadian hokeh...
ktorg kene pegi alternate office which is for MIB alternate office kat bangi. So kene continue critical2 business function macam trading duit customer, beli commodity utk sale purchase transaction... Yer lah customer bukan kira bangunan terbakar ke, kene rompak ke, yg customer tau nak guna duit dorang kan.
This BCM activity adelah utk test system function, segala pc dan printer dan scanner berfungsi ke tidak, kalau x berfungsi tetiba system kene ade alternatif lain nak buat apa asalkan transaction tu boleh diteruskan no matter what...

Hakak tak suka join activities on Saturday ape lagi Sunday...weekend is the time for my family... Tapi terpaksa sangat2 kene buat BCP ni sabtu lepas..Sian Myra BFF hakak tu...Mami asek keje jer..seb baik laki hakak tak keje sabtu lepas, kalau x sape nk jaga Myra...


Thursday, October 4, 2012

Wanita Tanpa Rahim

Eh eh hakak sedih la pepetang nih...
Tadi borak2 ngan kawan RH..tetiba die citer kawan die nak amik ubat galakkan susu sebab die ade amik anak angkat.
Pehtu die tanye ade kaitan tak penghasilan susu dengan rahim?
Aku tanye kenapa a***y?
Die kate kawan die nama w**i ni dilahirkan takde rahim..so die tak penah datang period. Jadi nye kwn die tanye ade kaitan ke takde rahim dgn hasilkan susu coz dh sebulan amik pil takde perubahan apa pon
Allahuakbar...
kawan ni siap tunjuk video w**i...terus bergenang ayaq mata...sedihh tau aku ni TTC sekurangnye dah ade sorang zuriat...
Kalau kawan2 yg lom ade anak tengah TTC pon sekurangnye korang ade rahim so boleh keep trying moga2 lekat nanti..
Cuba bayangkan orang yg takde rahim? guane lah die nak ade zuriat sendiri...*terus teringat cerekarama "Wanita Tanpa Rahim" lakonan Ija
dalam vidoe tu w**i citer, lepas spm mak die bawak pi jumpa doktor pakar dan doktor pakar sahkan die dilahirkan tanpa rahim so nothing can be done for to get pregnant unless die buat pemindahan rahim yg kedengaran impossible.
Lepas jumpa doktor mak w**i kata takyah la kawin, dok je dgn mak sampai tua. Tapi w**i cakap die pon teringin macam org lain, nak rasa bercinta...berumahtangga..ade suami
Salute sangat kat husband die dapat terima kekurangan dia yg jarang ade kat orang lain... Sobsobs terasa kerdilnya diri ni..dok merungut sedangkan kat luar sana ade orang lagi teruk diuji T______T

Tak pernah come accross akan ade wanita tanpa rahim...satu organ yg sangat penting untuk kewujudan zuriat... Subhanaallah, hanya Allah Maha Mengetahui akan hikmah disebalik ujian yg Dia berikan pada hamba-hambaNya. Jadi banyak2 kan bersyukur ye kawan2...Allah bagi macam2 kat kita..jangan sampai kita kufur nikmat.



Monday, October 1, 2012

Doctor Siapa Kah Hospital Mana Kah?

All this while kan checkup Myra kat DEMC, Shah Alam alkisah hakak malas nk cuti weekdays kalau checkup kat KK. Myra penah kene warded kat demc mase diserang broncho, so hakak dh jatuh chenta kat hospital tu. Very nice...Paed and nurse sangat baik. So sejak itu ai bercita-cita nak bersalin kat demc kalau ngandung lagi. Bace review kawan2 yg penah brsalin kat demc pon ok...setelah buat survey rasenye berkenan kat Dr Mazita (O&G) if buat consultation pregnancy nanti.

Tapi kan, actually ku syg and suka Dr Siti Mariam gynae yg sambut myra lahir kat Shah Alam Specialist (SALAM) dulu... Suka sgt dgn Dr Siti ni..Polite, muka lembut, baik, Islamic (sebelum proses nak deliver Dr siap bacekan doa semua supaya selamat dan mudah semuanya), and banyak bantu mase proses melahirkan tu. Yg penting jahitan episiotomy Dr Siti cantekkk...ekekeke. So guane eh? Hospital best atau gynae pilihan hati? SALAM bukan lah tak best, best juga tapi tak leh pilih2 menu macam dok DEMC.ekekekeke

So last week tergerak nak bukak website SALAM...eh eh website dorang dh baru...check2 delivery packages same jugak macam last 2years. Tengok2 ward dorg, deluxe and suite dah di renovate...nampak lain sket berbanding dulu. Lagi lawo...hmmm bukak2 bahagian specialist, nampak gambar Dr Siti...alaaa rindu kat Dr siti la plak! terus berbelah bagi nak checkup demc ke salam...demc ke salam...hmmm fening plak mak jemah mikir.

Haa ni la gynae sy mase preggy dan sambut kelahiran Myra..Dr Siti Mariam

Eh eh citer2 macam lah dh preggy...kuikuikui. Kan elok sediakan payung sebelum hujan kan...heheh. Belum hokeh hakak belum preggy... Misi lom berjaya lagi... Moga cepat2 lah preggy anak ke-2... By that time baru decide lah nak sambung ke SALAM atau DEMC pulak...

Psstt...doa kan saye cepat2 preggy lagi yek...tak sabar nak bagi Myra adek...kuikuikui