Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2011

Rahsia Nak Selim

Untuk makluman, sebelum pregnant berat saya 45-46 kg dan semasa pregnant berat saya naik sehingga 17 kilogram okeh!! Tapi saya happy jer bila tengok record book tiap bulan saya naik 2-3kilos sebab ye la pregnant kan..takkan nak berdiet plak..yang penting takde masalah darah tinggi atau kencing manis...peliknya berat naik banyak bukan main tapi saya kategori anemia/kurang darah..huhuuu. Sebab biasanye ibu anemia ni berat tak bape naik sangat.
Yang membuatkan berat saya naik banyak adalah kerana air ketuban bukan main hover dan banyak! adalah gynae bagitau amount die tu tapi udah lupa...beso giler perot mak tauu...gynae cakap bior ler banyak daripada kurang air ketuban, kalau kurang air ketuban banyak risk pada baby dan ibu. Meh lihat mak Myra yang super duper gumuks tak hengat berserta perot yang membesar bagai johan!!

Haaa....see...besar giler kan perot. Muka mak myra dah sembap sebab time ni dah due dah...Myra tak mo kuar lagi..so masih gigih ke opis okeh...dan myra lahir 3hari selepa…

Active Birth

Godeh punya godeh website Baby Center Malaysia, akhirnya saya jumpa satu info ni menarik uolls! Sebelum tu meh saye citer nape saya search info kat baby centre ni. Sehingga kini kan, saya asyik mencari info-info macam mane nak mempercepatkan proses kelahiran. Kalau boleh mau sejam je melalui proses kelahiran. Setengah jam kejap sangat kang tak 'menikmati' plak proses kelahiran tuh. Disebabkan saya ni kategori long labor pain mase bersalinkan Myra dulu, so saye asek cari info nak memudahkan, mempercepatkan proses kelahiran. Okeh sila jangan komen anda senang bersalin ke hape sebab ni rezeki masing2 yer...Anak seterusnya kita tak tahu lagi kan..
Banyak jalan?? Memang kaki jalan pon den ni mase preggy tapi still lame gak nak bersalin. Selain senaman, minuman seperti kopi juga dikatakan boleh mempercepatkan proses kelahiran (Info ni dapat dari Ratuhati).
So meh citer pasal Active Birth nie. Ni info untuk kawan2 juga yer...Menarik sangat. Diringkas kan cerita, active birth ni adala…

Laksa Johor Saya

Jumaat lepas saya membeli majalah, eh tetiba kat bahagian resipi ada plak resipi Laksa Johor. Walaupon saya orang johor, saya tidaklah berapa reti membuat laksa johor sebelum ini..sebelum ini tau..beberapa kali buat tapi rasanya ada yang kurangggg saja.
Bila tengok resipi kat MW tu rasanya banyak bahan yang saya tak masukkan dalam laksa johor saya sebelum ini. So ape kata cuba yang ni pula. Sebenarnya dah lamaaaa sangat tak buat laksa johor sejak tak-bape-menjadi laksa saya tu. Hasilnya, saya bagi 2 tumbs up for this recipe!! Tapi, seperti biasalah saya derhaka kat resipi..hehehe saya gabungkan beberapa resipi ikut selera saya. Ikan saya gunakan ikan sardine fresh, bukan dalam tin yer..huhuu. Edited: Kenapa laksa johor pakai spagheti? Maybe sebab Sultan Johor berkahwin ngan omputih kot, dats why makanan tradisi ala2 omputih gak...hahah sukati hambe jer, kalau salah ampuuunnn Tuanku!
Gambar tak bape cantik yer...heheh
Saya buat laksa ni sebab mak saya datang dari Johor semalam (Ahad)...m…

Jika Dia Pergi Dahulu...

MATI itu PASTI..bak kata nafastari...
Jika dia pergi dahulu sudah tentu saya tak mahu tinggal di rumah ini lagi...bukan saya mahu melepaskan tanggungjawab menjaga rumah ini tetapi...saya tak sanggup... Tak sanggup berhadapan memori2 indah dalam rumah ini ketika bersama jika dia tiada lagi... Beberapa rakan membincangkan apa perlu kita buat 'Jika dia (suami) pergi dahulu...' Sudah pasti saya akan pulang ke kampung, tinggal bersama mak, duduk di rumah mak..minta company pindahkan ke sana barangkali... Dapat juga menjaga mak (jika mak ada lagi)...
Sebak pula bila mengetahui selain mawar nafastari, ade lagi yang kehilangan suami di usia muda juga dengan anak yang masih kecil...Sob sob sob...Susah pasti ada ramai lagi cuma kita tak tahu siapa.. Tapi bagaimana pula jika kita yang pergi dahulu... Agak-agak cepat tak suami carikan mak baru untuk anak kita? Hmmmmmm...
*Haishhhh...repekan di tengah hari...ni lah die kalau keje melekat kat lappy doplohpat jam!*



Sesekali Harus Berterima Kasih Juga

Alhamdulillah, hari jumaat yang mulia bertemu lagi... Semalam akhirnya Employee Shares Option Scheme (ESOS) dari Maybank sudah di approve oleh Bank Negara Malaysia dan semua eligible staff sudah diberi surat samada untuk accept atau decline offer tersebut. Dan syukur kepada Allah, saya juga mendapat offer itu. Sebenarnye ketika berita ini diuar-uarkan saye langsung tidak menaruh harapan yang tinggi sebab katenye kene berkhidmat sekurangnya 5tahun. Saya ni baru 2tahun lebih berkhidmat. Tetapi semalam apabila mendapat email yang required saye untuk check Letter Offer ESOS dalam HR2U system, saya sangat happy...;)
Sekurangnya ada lah jugak rezeki kan, tak banyak tetapi at least ada...bolehla renovate rumah or cecantikkan rumah sikit2...hihi. Sesapa yang tak tahu ESOS tu apa, ia adalah seperti kita juga memegang share syarikat..kita adalah part of shareholders. Biasanya orang2 'besar' jer jadi shareholders kan, jadi sebagai 'hadiah' atas usaha staff2 berhempas pulas cari dui…

Nose Bleeding

Semalam kan hari panik sedunia buat saye...Pagi2 siap nak gi keje sy pon ON kan lampu...so Myra pon bangun, bangun2 trus main teddy bear die dalam babycot. Tetiba sy tengok ape bende hitam kat lubang hidung myra tuh...sy datang dekat ya allah hidung die kuar darah! dan yg membuatkan mak panik, darah tu dah kering, dah hitam dan block keseluruhan lubang hidung die belah kiri...ade meleleh sikit pon dah kering...isk saye memang pasti myra takde nangis malam tadi. Saye check cadar ade menitik sikit2 kat cadar...
Risaunyeee seb baik sebelah yg block dengan darah kalo dua2 lobang hidung camne?? Sy kejut hubby nak bawak gi klinik terdekat kene tunggu kul 8 baru klinik bukak..Sy sms bos bagitau masuk lewat. Hubby suruh sy bersihkan darah kering tuh boleh plak kami ber-argue pasal darah kan..sy cakap jangan la bersihkan, nanti doctor tak nampak ape yang jadi..so biar doctor tengok. Hubby sy cakap, eh bersihkan la sememeh plak orang tengok..Ok laa...ikut jer cakap suami, kan isteri mithali..hu…

Ehmmmmm....My Turn

Okeh entry ni untuk sesapa yang berkenaan..yang tak berkenaan, silakan baca juga kalau nak kerana saye memang tak pernah privatekan blog sy...kalau nak privatekan, baik buat diary sendiri tulis, sendiri baca...Lagipun ramai rakan forum nak follow...ihiks perasan!

Okeh buat seorang senior saye bernama E atau R nama sebenarnye, yang mengatakan saye talam dua muka, empat muka ke...disini saye nak menjelaskan mengapa, kenapa, bagaimana saya boleh berhubung dengan orang yang anda tak suka...Sebelum tu meh saye kenalkan watak2 ni: Epa, Kak Ilot, dan Kak Khai. Saye dan epa adalah kawan baik..dari sekolah menengah tak la rapat sangat tapi bila memasing dan kawin dan ade anak,jadi rapat...epa ade sorang kakak yg punya anak sebaya dengan anak2 kami, kak ilot..sebelum ni tak penah jumpa juz dengar citer dari epa...pertama kali jumpa bila kak ilot hantar epa ke rumah untuk amik barang yg dikirim ke saye...Okeh tetiba epa cakap kak ilot ade buat photoshoot, harga affordable kawan baik die photogra…

WorldLess WednesDay ~ My Fav Reference Book ~

Happy Father's Day Ayah Myra..

Semalam ( Ahad ke-3 Bulan Jun) adalah Hari Bapa....tapi kami tak berkesempatan nak sambut sebab ulang alik ke Hospital Melaka jer...Alhamdulillah, semalam ayah mertua sudah boleh discharge hospital dan balik ke rumah..Barangkali inilah hadiah Hari Bapa terbaik sepanjang hidup ayah.
A week before sy memang dah plan nak celebrate, nak masak2 spesel buat incik suami tetapi last week kan macam2 dugaan datang..jadi hasrat dihati terpaksa ditunda lain kali. Tapi kami redha ape pun yang berlaku yang penting FIL dah boleh keluar hospital.
Ditujukan khas buat suami terchenta dan ayah Myra...Happy 1st Father's Day !!...Terima kasih yang tak terhingga sebab rajin tolong di rumah, thank you sebab serntiasa bersama2 sayang dikala detik kelahiran Myra, bersama2 membesarkan Myra diwaktu sehat dan sakit, tak kisah nak basuh berak Myra, mandikan dan siapkan Myra pakai baju, bagi makan dan bagi Myra susu dikala mummy die sibuk di dapor atau tak sehat..(Dimana semua tu adalah pengalaman pertama dan t…

Syafakillah Duhai Kalian

Saye dalam waktu berhibernasi...semua yang berlaku adalah dugaan, Allah memberikan kita sakit kerana sakit itu dapat menghapuskan dosa-dosa kecil. Ayah mertua saye undergoing emergency operation semalam di Hospital Melaka kerana awalnya suspek apendiks tetapi setelah discan rupanya ada ketumbuhan dalam perut, ayah tak pernah masuk hospital tetiba kene operate, kesian ayah...sebelum masuk OT ayah mengalirkan air mata. Semua orang pon terkejut sebab ayah sihat2 saja selama ini tiba2 pulak kene operate.
Suami sy demam dah seminggu lebih on-off, dah amik darah bukan denggi sebab kat kulit takde bintik2 merah..risau saye die jarang demam, tiba2 demam tak baik2..menggigil kesejukan tapi saye pegang badan panas pulak. Dengan ayah yang kene operate, suami saye tak taulah nak kate ape..gagahkan diri ke Melaka tunggu ayah berjam2 di luar dewan bedah...hampir 5jam pembedahan. Rehat kejap balik semula ke KL sebab kerja, tak boleh cuti kerana ade training. Lepas keje balik Melaka semula tengok ayah…

Puding Roti Karamel...

Sy kan sejak dua menjak ni jadi insomnia..walaupon letih tapi tak ngantuk tak bleh nak tido...jadi semalam kan berdiskusi pasal puding karamel kat RH kepingin la plak nak buat puding roti karamel nih...Resipi dari Umisofie (Kak Fiza). Bahan2 sume ade...nak buat pon tak susah...Tadaaaa berikut adalah hasilnye..Tapi oleh kerana asek la tengok Masterchef Indonesia kat youtube, tak perasan dah kukus 35menit..Over-cooked sudaa...hukhukhuk.Loyang pon salah jadi nipis plak puding tapi ok jer..rase die sedap tak muak macam puding karamel biase tu rase teloooo jer. This one nice...Thanks Kak Fiza!!
Lembut dan tak bape manis...Tak rase telor sangat, berbeza sket la dengan puding karamel biase tu.

Bahan - bahan :

3 sudu besar gula - dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur - dipukul perlahan dan ditapis
2 cawan air suam
1/4 cawan susu pekat + atau 3/4 cawan susu segar
sedikit esen vanilla

Cara-cara membuatnya:

- Masak gula hangus seperti biasa, dan tuangkan dalam loyang. Ketepik…

Mengajar Anak...Dibuli vs Membuli

Okeh ni sekadar luahan perasaan...sabtu aritu kan ade majlis ulangtahun anak SIL..anak buah sy la jugak...Sy ok jer ngan semua orang, family in law pon ok ngan sy...Tapi kan sejak dua menjak ni sy macam tak bape berkenan ngan satu keadaan laa...Sebabnye kes anak sy dibuli ngan anak SIL....kelakar kan?? Mesti readers akan cakap dengan budak2 pon nak amik hati...No. Bukan amik hati ngan budak2 tapi amik hati ngan mak budak..budak tu memangla tak tau ape sebab baru 2tahun, tapi ape peranan parents die anak nya membuli anak orang, tengok saja kah? atau bagi support kah?
Citernye gini...(pesanan: kalau korang nak gelak bila sy habis citer nie gelak laaa..) Ok citer nye camni..Myra and A** ni main2 la...Dorang kan sepupu. Myra ni kan memang suka bermain, sebab dok nursery kan so die takde masalah nak get along dengan orang..Mase pegi tuh disebabkan kejadian2 yg sama sebelum ni sy memang dah get ready bawak siap2 mainan Myra..Minnie die, spoon kesayangan die, ape2 la yg boleh dibawak...Tapi …

Choc Moist Cheese Layer with Sos Choc Banjir..

Semalam hari ulangtahun ke-2 anak SIL..Nur Qurratul Ain..jadi saye pon feeling2 nak membuat kek..tak tau nak buat kek ape..nak buat kek yang senang2 je laa..thinking of nak buat Brownies Cheese Layer..(klik resipi kat sini) tapi malas nak beli tepung brownies..then pikir2 nak modified resipi tu kepada choc kek..tapi banyak versi choc kek..So saye pon buatlah Choc Moist Cheese Layer..dibanjiri sos coklat...heheh
 Dibanjiri sos coklat..yummylicious!

Rupa Choc Moist Cheese ni bila dipotong sama jer ngan  brownies cheese yang sy buat sebelum nie..cuma bayangkan atasnya ade sos coklat meleleh...sorry tak sempat la nak snap picca dis cake setelah dipotong sebab letak jer orang trus serbu...
Choc Moist:
Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 cawan gula castor
1/2 cawan susu pekat manis

bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder

bahan C
3 biji telur
*** ******************************************************
1.masukkan bahan A dalam per…

Bertemu Bayi-Bayi Comels

Yuhuuu i am back sepulang dari kampung halaman..sedih nak meninggalkan umah mak..sebab bestttt sangat duduk umah mak...rase waktu amat lambat berlalu...aman damai permai dari hiruk pikuk kotaraya..the senses are thousands and totally different. I wish i can spend a looonggg holiday again kat rumah mak. Hihii
Sewaktu pulang ke kampung aritu, my protege Epa, adik kak Ilot datang ke rumah..why my protege ?? ekekeke... gelaran ni die yg bagi sebab mase preggy die asek me-refer ke saye hal2 pregnancy dan bersalin..dah macam Gynae tak bertauliah ai ni tau. For me, whatever i can share i'm willing to share dengan lapang dada...Dan setelah lame tidak berjumpa anak-anak kami pon bertemu..kali terakhir bertemu mereka masih bayi...Ni dia picca pabila bayi2 comels bertemu...Memasing dah besar..cehhh bunyinye macam mak-mak sungguh.ahaks

Rayyan yang menggelitis suka dapat mainan...walaupon tak merangkak lagi tapi he looks very excited bermain2...budak bijak! Myra lak tah ape pasal tah keje nak …

Mengidam Nasi Ambeng

Arini saya puasa..pose ganti...ade lagi 20hari kene ganti..hukhuk..kurus la mak cenggini...heheh. Tetiba kan di tengah senyap sunyi opis dikala orang2 lain keluar lunch...ku craving for Nasi Ambeng!! Erk..syaiton ni memang taww...saje jer...Nak nasi ambeng...nak nasi ambeng...Yang tak tau, nasi ambeng ni adalah makanan tradisi masyarakat Jawa...Yes, i am half-blood javanese...hehe. Camno rupenye nasi ambeng nih yer...Meh kita tengok.


-Ihsan pacik gugle-
Dulu-dulu kan bila ade kenduri jer selalu tunggu abah bawak balik 'berkat' dan kebiasaanye 'berkat' yang dibawa adalah nasi ambeng. Perghhh sedappp! Kalau di kenduri kendara di daerah Johor terutamanya dan sekitar kawasan Selangor seperti Tanjung Karang yang ramai masyarakat Jawa, hidangan nasi ambeng menjadi pilihan sebagai juadah untuk dijamu kepada tetamu bila ade kenduri. Nasi ambeng akan di susun seperti gambar diatas. Nasi akan diletakkan di dalam dulang dalam anggaran 4orang makan. Atas nasi dilapis daun pisang, da…