Thursday, June 30, 2011

Rahsia Nak Selim

Untuk makluman, sebelum pregnant berat saya 45-46 kg dan semasa pregnant berat saya naik sehingga 17 kilogram okeh!! Tapi saya happy jer bila tengok record book tiap bulan saya naik 2-3kilos sebab ye la pregnant kan..takkan nak berdiet plak..yang penting takde masalah darah tinggi atau kencing manis...peliknya berat naik banyak bukan main tapi saya kategori anemia/kurang darah..huhuuu. Sebab biasanye ibu anemia ni berat tak bape naik sangat.

Yang membuatkan berat saya naik banyak adalah kerana air ketuban bukan main hover dan banyak! adalah gynae bagitau amount die tu tapi udah lupa...beso giler perot mak tauu...gynae cakap bior ler banyak daripada kurang air ketuban, kalau kurang air ketuban banyak risk pada baby dan ibu. Meh lihat mak Myra yang super duper gumuks tak hengat berserta perot yang membesar bagai johan!!


Haaa....see...besar giler kan perot. Muka mak myra dah sembap sebab time ni dah due dah...Myra tak mo kuar lagi..so masih gigih ke opis okeh...dan myra lahir 3hari selepas itu...sume hover, air hover, perot hover baby pon hover due juga..miahaahaha

Mase preggy nih terpikir juga boleh ke turunkan berat yang naik bagai lift nih...tak pernah turun pon. Statik pernah lah. Bayangkan 17kilo naik..Perghhhh. So lepas2 jer bersalin, dalam LR lagi, ade penimbang ku terus naik ke penimbang..gigih tuu dengan tuttt yang baru lepas dijahit, tapi mase tu ade bius lagi..so tak rasa sakit sangat pon..yang penting nak timbang. Wahh turun 7kg trus!! Myra 3.11kg dan selebihnya adalah uri/placenta, air ketuban dan lain2. eh kalo gitu ade 10kg lemak dalam badan neh...Ah tak koser nak pikir mase tu (ngantuks banget) pikir time berpantang je lah mintak2 hilanglah lemak2 tu.

Mase lam pantang pon gigih juga menimbang tiap hari...Sampailah habis maternity leave 3bulan berjaya turunkan 15 kilo. Alhamdulillah...sebenarnya nan ado diet ke hape, maklumlah breastfeed kan lapor sentiasa mane nak diet nye. Tapi lam pantang memang pantang secara tradisional, maklumlah mak yang jaga tak koser nak lawan. Ikut je lah..pagi2 dah kene mandi air akar kayu (segarrrrr...), pehtu kene bertungku 1-2jam bertungku daripada batu tu panas giler sampailah sejuk aku bertungku ko...sampai tertido2 depan tv (okeh bertungku harus baring depan tv sambil tengok citer indon). Pehtu seminggu pertama berurut ler...Urut ni best, rase sakit2 badan time meneran tu hilanggggg. Tapi yang tak bestnye mase kene 'sengkak'. Saaaakiitttt giler weh. Nak menjerit jer rase. Sengkak tu adalah proses menaikkan semula rahim. Ye la ko dah preggy nak dekat 10 bulan dah, rahim ko dah mengembang dah terturun mase nak dekat bersalin, so kene la kembalikan ke kedudukan asal...pehtu lepas 10hari start makan jamu...Lepas urut kene pakai bengkung selama yang boleh (haku tahan sebulan jer ber-bengkung pehtu pakai girdle jer dah). Ade orang cakap berpantang tradisional ni mengarut jer...Omputih tak payah pon. Pada aku la kan, ikut je la ape yang mak ko suruh...Buktinya mak aku nak dekat 60tahun dah tapi orang tak percaya pon umo die nak 60 dah. takde plak gamba mak the latest kalau tak aku nak tepek kat sini.

Omputih memangla tak pantang, tapi dorang bersenam..Ko ade ke bersenam?? omputih yang tak bersenam tu cuba tengok badan dorang camne..boyak2 kan. dan cuba bandingkan dengan indonesian. Mase aku pergi ke Bandung aritu, memang series kagum. Dorang memang selim-melim, badan memang cantik. Susahhhhh sangat nak nampak badan besar. Ni bukan yang hat susah2 yer, ni yang hat senang2 yang aku dok perati kat shopping complex Paris van Java tu. Aku tanye kat budak supir aku "kenapa orang kamu kurus2 yer..yang susah tu memanglah tapi ini yang senang2 pon kurus jer..pegi slimming center yer?" Die jawab ape uolls? "Kami amalkan jamu dan berpantang dengan sungguh2 ibuk..." Haa tu dia...Kawan aku siap malu sebab die rase die gemuk benor bila kat sana. Padahal berat die 60kg jer.

So kepada ibuk2 sekalian, sila lah pantang betul2 yer kalo nak cepat dapatkan berat asal lah. Mase pantang lah senang nak selim balik sebab makanan sah2 takde minyak2, sume rebus, sup, bakar. Lebihkan makan sayur, lauk berbanding karbohidrat. Rajin2 la sapu krim barut dan berbengkung insyaallah boleh dapat berat asal kembali. Ahkak ter-rajin nak buat entry nie sebab tadi pagi tengah borak2 ngan opismates kat pantry dorang tanye camne ahkak leh selim, perot kempis kembali lepas bersalin...Ahaks bangga kembang sekejap. Yang bertanya ni termasuklah mak dara dan anak dara. Yg tanye ni jugak anak die baru sorang, preggy naik 8kg turun 2kg jer. Sian die stress. Hoho..ko tak nampak perot ku yang mengeleber nih dik...mane ade kempis. Memang tak dapek la perot anak dara yer.

Pada ku kalau setakat naik 8-10kg mase preggy tuh senang jer dik nak turunkan balik kalau ko jaga makan (maksudnya jangan makan berlemak2 sangat dan pantang ais). Kalau den naik nak dekat 20kg ni boleh turunkan balik korang mesti boleh jugak. Tak payah Premium Beautiful bagai yang rege 2k tuh. Ahkak pakai bengkung jawa hat turun-temurun tu jah. Pehtu ko kene la ade anak bambam macam dak Myra tuh. Sebab kalau ko dukung die macam ko angkat berat 10kg gitu..memang lenguh la tangan dan lengan ni.Pehtu gak, kalo ko masak suruh laki ko habiskan..Biar die gumuks jangan korang yg gumuks.

Mak nak hover jugak nih. Amaran: Agak2 rase nak termuntah ijo tuh pandai2 lah cari tempat nak muntah yer...Ahaks!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
scroll lagi
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Takde keghoje ke...Okeh baju dah sama ngan granite. Ni kat toilet, toilet harummm ok.


 Cun tak mak??Bluwekkk haku rase nak pitam aku amik gambo gediks camni.

Yer la anak ko baru sorang kan nak buat article Tips Kurus macam Pengasas Jamu Mak Dara plak...hahah. Ok la kan yang penting dapat balik berat asal...sekarang 46kg. Tak mo turun lagi, cuma nak kecikkan drumstick jer. Huhuhuuuu. Babai!






Tuesday, June 28, 2011

Active Birth

Godeh punya godeh website Baby Center Malaysia, akhirnya saya jumpa satu info ni menarik uolls! Sebelum tu meh saye citer nape saya search info kat baby centre ni. Sehingga kini kan, saya asyik mencari info-info macam mane nak mempercepatkan proses kelahiran. Kalau boleh mau sejam je melalui proses kelahiran. Setengah jam kejap sangat kang tak 'menikmati' plak proses kelahiran tuh. Disebabkan saya ni kategori long labor pain mase bersalinkan Myra dulu, so saye asek cari info nak memudahkan, mempercepatkan proses kelahiran. Okeh sila jangan komen anda senang bersalin ke hape sebab ni rezeki masing2 yer...Anak seterusnya kita tak tahu lagi kan..

Banyak jalan?? Memang kaki jalan pon den ni mase preggy tapi still lame gak nak bersalin. Selain senaman, minuman seperti kopi juga dikatakan boleh mempercepatkan proses kelahiran (Info ni dapat dari Ratuhati).

So meh citer pasal Active Birth nie. Ni info untuk kawan2 juga yer...Menarik sangat. Diringkas kan cerita, active birth ni adalah kita melalui proses melahirkan bukan di atas katil. Iaitu dengan cara duduk atau berdiri seperti ini.

Si ibu berdiri dan sedang menahan kesakitan, siap2 letak pillow kat bawah in case baby nak meluncur nanti...heheh. Belakang tu doctor dah siap2 nak sambut baby.


Si ibu diberi pilihan untuk berjalan-jalan, duduk, melutut atau berdiri dalam LR. Jangan lompat suda lah ye...Dengan cara ini ia boleh mengurangkan sakit, mempercepatkan bukaan serviks dan membantu baby cepat turun ke bawah kerana graviti bumi sewaktu kita berdiri lebih kuat dan dapat membantu menolak kepala bayi ke bawah pintu serviks.

Tadaaaaaaa baby keluar suda!

 
Sedikit info dari Baby Center:
Unless you are really tired, try to avoid lying down on your back once your contractions are regular and painful. Your labour will be slower if you lie down and, the longer your labour lasts, the more tired you'll become. Try to remain upright but choose whatever position feels most comfortable. Your midwife should encourage and help you. You could:
Stand up and lean on the bed or your labour partner.
Kneel down and lean on the seat of a chair.
Kneel with one leg raised to make lots of room in your pelvis for your baby to come out.
Get on all fours to help ease backache.
Sit for a while in a chair, then get up and walk around.
Rock your hips as much as you can to get your baby moving.

Next time, jika gynae membenarkan saya buat upright standing macam nie saya pon nak try...Kalau takde problem2 lain macam baby's heartbeat ok, tak salah try kan? (Insyaallah lah kalau ade rezeki pregnant lagi..) Series macam teringin sangat nak mencuba kaedah nie. Gambar2 dia atas tu adalah di salah satu private hospital di Malaysia, tapi tak sure kat mana. Rasenye mane2 hospital pon boleh buat asalkan condition ibu dan baby gynae confirm ok.

Sekian! Info Ini Hari.


Monday, June 27, 2011

Laksa Johor Saya

Jumaat lepas saya membeli majalah, eh tetiba kat bahagian resipi ada plak resipi Laksa Johor. Walaupon saya orang johor, saya tidaklah berapa reti membuat laksa johor sebelum ini..sebelum ini tau..beberapa kali buat tapi rasanya ada yang kurangggg saja.

Bila tengok resipi kat MW tu rasanya banyak bahan yang saya tak masukkan dalam laksa johor saya sebelum ini. So ape kata cuba yang ni pula. Sebenarnya dah lamaaaa sangat tak buat laksa johor sejak tak-bape-menjadi laksa saya tu. Hasilnya, saya bagi 2 tumbs up for this recipe!! Tapi, seperti biasalah saya derhaka kat resipi..hehehe saya gabungkan beberapa resipi ikut selera saya. Ikan saya gunakan ikan sardine fresh, bukan dalam tin yer..huhuu. Edited: Kenapa laksa johor pakai spagheti? Maybe sebab Sultan Johor berkahwin ngan omputih kot, dats why makanan tradisi ala2 omputih gak...hahah sukati hambe jer, kalau salah ampuuunnn Tuanku!

Gambar tak bape cantik yer...heheh

Saya buat laksa ni sebab mak saya datang dari Johor semalam (Ahad)...mak pon cakap sedap. At least for us laa...huhuu.
Kak Ash, i am still waiting for your recipe jugak tau...Nak buat eksperimen. Emm..saya memang suka buat eksperimen makanan..Dan saya nak admit disini, sebelum nak buat confession pesanan saya: Jangan Muntah Ijo plak yer..kehkeh. Saye rase kan, i'm more towards cooking than baking. Hehe sebab saya rase kalau saya masak even 1st time try pon menjadi jer masakan tuh...(menjadi tuh meaning sedap la..eh saye ni cerewet tau, kalau sendiri masak tapi tak sedap saya tetap cakap tak sedap.) Tapi kalau membaking nih banyak kali try baru ok. Ade orang yang tangannye bertuah kat baking, nampak elok jer kek die..
Sekian, daada!.


Saturday, June 25, 2011

Jika Dia Pergi Dahulu...

MATI itu PASTI..bak kata nafastari...

Jika dia pergi dahulu sudah tentu saya tak mahu tinggal di rumah ini lagi...bukan saya mahu melepaskan tanggungjawab menjaga rumah ini tetapi...saya tak sanggup...
Tak sanggup berhadapan memori2 indah dalam rumah ini ketika bersama jika dia tiada lagi...
Beberapa rakan membincangkan apa perlu kita buat 'Jika dia (suami) pergi dahulu...'
Sudah pasti saya akan pulang ke kampung, tinggal bersama mak, duduk di rumah mak..minta company pindahkan ke sana barangkali...
Dapat juga menjaga mak (jika mak ada lagi)...

Sebak pula bila mengetahui selain mawar nafastari, ade lagi yang kehilangan suami di usia muda juga dengan anak yang masih kecil...Sob sob sob...Susah pasti ada ramai lagi cuma kita tak tahu siapa..
Tapi bagaimana pula jika kita yang pergi dahulu...
Agak-agak cepat tak suami carikan mak baru untuk anak kita? Hmmmmmm...

*Haishhhh...repekan di tengah hari...ni lah die kalau keje melekat kat lappy doplohpat jam!*



Friday, June 24, 2011

Sesekali Harus Berterima Kasih Juga

Alhamdulillah, hari jumaat yang mulia bertemu lagi...
Semalam akhirnya Employee Shares Option Scheme (ESOS) dari Maybank sudah di approve oleh Bank Negara Malaysia dan semua eligible staff sudah diberi surat samada untuk accept atau decline offer tersebut. Dan syukur kepada Allah, saya juga mendapat offer itu. Sebenarnye ketika berita ini diuar-uarkan saye langsung tidak menaruh harapan yang tinggi sebab katenye kene berkhidmat sekurangnya 5tahun. Saya ni baru 2tahun lebih berkhidmat. Tetapi semalam apabila mendapat email yang required saye untuk check Letter Offer ESOS dalam HR2U system, saya sangat happy...;)

Sekurangnya ada lah jugak rezeki kan, tak banyak tetapi at least ada...bolehla renovate rumah or cecantikkan rumah sikit2...hihi. Sesapa yang tak tahu ESOS tu apa, ia adalah seperti kita juga memegang share syarikat..kita adalah part of shareholders. Biasanya orang2 'besar' jer jadi shareholders kan, jadi sebagai 'hadiah' atas usaha staff2 berhempas pulas cari duit untuk Bank, Maybank memberi so called this 'Long Term Incentive Plan'. Dan shares itu akan dibiayai oleh Bank sendiri, kita tak perlu kuarkan modal sikit pon, cuma apabila rasa nak jual share tu bila harga share naik kami kene pulangkan dahulu financing Bank tadi dan balance yang ada dari hasil jualan barulah kami ambil. Sekarang market price RM8.82 satu unit, let say sy nak jual masa harga RM12.82, so dapatla untung RM4.00 seunit. Untuk 1st tranch sy dapatla 2500 unit, total ade 5 tranches atau batch, lagi 4 tranches tu berapa unit dapat depends pada performance sy 4tahun akan datang..Terima Kasih Maybank kerana susah2 jer bagi saya hadiah..harijadi saya kan lame lagi...ihiks


Alhamdulillah, saya anggap ni rezeki anak...Betul kot orang cakap, insyaallah anak-anak tu akan mendatangkan kemurahan rezeki pada keluarganya...



Thursday, June 23, 2011

Nose Bleeding

Semalam kan hari panik sedunia buat saye...Pagi2 siap nak gi keje sy pon ON kan lampu...so Myra pon bangun, bangun2 trus main teddy bear die dalam babycot. Tetiba sy tengok ape bende hitam kat lubang hidung myra tuh...sy datang dekat ya allah hidung die kuar darah! dan yg membuatkan mak panik, darah tu dah kering, dah hitam dan block keseluruhan lubang hidung die belah kiri...ade meleleh sikit pon dah kering...isk saye memang pasti myra takde nangis malam tadi. Saye check cadar ade menitik sikit2 kat cadar...

Risaunyeee seb baik sebelah yg block dengan darah kalo dua2 lobang hidung camne?? Sy kejut hubby nak bawak gi klinik terdekat kene tunggu kul 8 baru klinik bukak..Sy sms bos bagitau masuk lewat. Hubby suruh sy bersihkan darah kering tuh boleh plak kami ber-argue pasal darah kan..sy cakap jangan la bersihkan, nanti doctor tak nampak ape yang jadi..so biar doctor tengok. Hubby sy cakap, eh bersihkan la sememeh plak orang tengok..Ok laa...ikut jer cakap suami, kan isteri mithali..hukhuk. Saye try basahkan2 dengan air si Myra nan ado nangis ke ape, gelak2 ade la kene air (die memang suka mandi). Saye basahkan ngan air tak leh hilang tonyoh2 sket pon tak hilang. Hubby suh korek je! aihhhh gerunla mak kan..korek2 tak mo tanggal gak, ok stop it. Tak payah nak berusaha lagi, kang jadi pape dahla tak tau sebab ape hidung myra berdarah tu.

Sebenarnye ni 2nd time happen, 1st time 3 days ago tapi kuar skettt jer. Ingatkan sebab die sesema dan sy kuat sangat lap hidung die. Tapi since semalam memang die dah takde sesema. Masuk bilik doctor, doctor tengok pon terkezuttt! Check temperature tak demam lak, myra aktif jer..tekan2 hidung pon die diamm jer..takde pon meronta sakit ke ape. Kalau ade luka kat dalam, bila picit mesti die tunjukkan sakit. So doctor bagitau tu sebab body heat-up jer..Memang pon cikgu bagitau semalam die banyak menyusu, malam semalam pon agak bahang jer..Minum susu formula kan memang camtu panas sket. Tapi...kalau jadi lagi dalam masa terdekat, kuar lagi darah kene la bawak pi jumpa ENT specialist. Sebab nak check details.

Hmm..hopefully takde la jadi lagi...sangat risau okeh dan panik juga. Camne kalau dua2 lobang hidung ter-block ngan darah?? Camne nak breathing? Dan malam tadi sy jadi jaga memalam..myra dah tido seawal jam 8. Kejap2 check hidung die, kejap2 check hidung. Huhuuu ye la mak mane tak risau kan...






Wednesday, June 22, 2011

Ehmmmmm....My Turn

Okeh entry ni untuk sesapa yang berkenaan..yang tak berkenaan, silakan baca juga kalau nak kerana saye memang tak pernah privatekan blog sy...kalau nak privatekan, baik buat diary sendiri tulis, sendiri baca...Lagipun ramai rakan forum nak follow...ihiks perasan!

Okeh buat seorang senior saye bernama E atau R nama sebenarnye, yang mengatakan saye talam dua muka, empat muka ke...disini saye nak menjelaskan mengapa, kenapa, bagaimana saya boleh berhubung dengan orang yang anda tak suka...Sebelum tu meh saye kenalkan watak2 ni: Epa, Kak Ilot, dan Kak Khai. Saye dan epa adalah kawan baik..dari sekolah menengah tak la rapat sangat tapi bila memasing dan kawin dan ade anak,jadi rapat...epa ade sorang kakak yg punya anak sebaya dengan anak2 kami, kak ilot..sebelum ni tak penah jumpa juz dengar citer dari epa...pertama kali jumpa bila kak ilot hantar epa ke rumah untuk amik barang yg dikirim ke saye...Okeh tetiba epa cakap kak ilot ade buat photoshoot, harga affordable kawan baik die photographernye..epa beria2 suruh tengok blog photographer tu dan bagitau orang Kota gak AT5. Okeh bila tgk jer nama blog tu saye agak terkejut sebab dah kenal (yer kenal dari kak E ni). Terasa kecikkknye dunia! Sy cakap kat epa, E tak bape baik ngan photographer tu (kak khai),ade la hal sesama kawan sekolah..Owh epa kenal E jugak sebab E adalah kak ipar kawan kami.

Saye memang selalu jengah blog kak Khai, dan kak khai pastinya tau kan boleh tengok kat nuffnang kan..tapi ade die kesah?? haha mesti kak khai ingat saye silent reader atau stalker. Tetiba epa bagitau lagi kak khai ade buat giveaway, hadiahnye outdoor photoshoot. Epa suruh tengok fb kak ilot ade citer pasal promotion tu jugak..sy pon add kak ilot. Tapiiii...disebabkan persengketaan E dan kak khai suatu masa dahulu, dan disebabkan saye kenal lebih dahulu dengan E dan membaca kesentapan beliau di blog terhadap kak khai, so saye pon ade la komen2 blog E, komen entry die..ye lah mase tu tak knal kan siapa yg dimaksudkan so ape dikate orang yer aje..mestila kita backup 'kawan' kan..

Mase tu dengar sebelah pihak jer, tapi bila dah add kak ilot saye terasa something, macam allah nak tunjukkan sesuatu. sangat kebetulannn bukan, daripada cerita2 E di blog tetiba orang tu adalah kawan baik kepada kakak bestfren sy sendiri. pusing2 situ gak..Saye pon add kak khai disebabkan photoshoot tu..nak tengok kualiti photoshoot beliau dan suami walaupon tak bape arif pon pasal gambo2 ni. tapi nak add kak khai kene kenalkan diri dulu, saye bagitau kat message saye selalu baca blog die jadi stalker. tapi jawapan kak khai sangat positif die cakap tak sangka ade orang nak baca repekan kat blog die dan saye bagitau saye kenal blog kak khai dari epa adik kak ilot. Kak Khai pon cakap, owhh ni la shila yg epa citer tu yer..yang E citer  pasal kak khai. Okeh sy pon bagitau, sy tak tau ape masalah sebenar E ngan kak khai so saye rase tak salah sy nak kenal kak khai sebab macam kebetulan kak khai kawan kak ilot, kak ilot plak kakak epa. Kak khai cakap ok jer, sebab die pon takde masalah ngan sy. Permulaan perkenalan.

Yang kelakar penah sy wat satu status kat fb, tak ingat pasal ape yg komen hanyalah E dan kak khai orang lain langsung takde.Sy tak tau if both of them can see each others profile (rasenye tak boleh la can private), tapi memang masing2 komen status sy macam takde pape. Dalam hati cakap bagusnya kalu mereka berbaik semula.

Buat E, ape yg kamu tulis di blog sangat kelakar okeh. Siapa la yer kawan kamu yg knal sy komen2 di blog kamu dan fb tuh..dan juga di blog kak khai. Sedangkan sy tak de pon add kt fb kawan2 kamu, dan sy juga gunakan nama yg berlainan kat blog dan fb..Saye juga takde buat facebook badge kat blog sy so macam mane die leh kenal..kat fb pon sy takde mention kat mane2 blog link sy. Sebenarnye kamu sendiri yg baca komen di blog kak khai tu kannn. sah la kamu selalu skodeng blog kak khai jugak. Gotcha!

Then, tahu plak kamu sy buat status pasal orang block sy drpd blog dan delete dari frenlist tuh sedangkan kamu dah delete saye...Yer, jangan ingat sy tak sedar kamu ade satu lagi akaun fb kan dalam frenlist saye. Kenapa tak delete jugak sy dari akaun tuh? sebabbbbb senang la nak tau status2 sy, dan ceritakan kat blog kamu yer?

Saye tak mau la panjang2 cerita ni...kita masing2 dah dewasa sampai bila nak bermusuh dengan orang...bape tahun nak bermusuh? saye admit memangla sy komen2 pasal kak khai kat blog kamu dan fb awal2 dulu sebab biasela kalau kawan kita sentap ngan seseorang mestila kita akan cakap...cth "ee teruknye die, buat macam tu kat ko..apesal die macam tu". Kalau kak khai baca, sy memang mintak maaf sebab dulu tak knal kan and biasela macam sy ckp td, kita backup 'kawan'. Saye tak kisah kamu (E) nak go away dari kehidupan saye, nak delete sy dari kehidupan kamu, sungguh tak kisah, tak terkesan di hati pon. Tapi nak go away  tu go away trus..tak payah nak skodeng2 orang lagi...kelakar okeh! Saye meniggalkan kesan hitam? Cuba lihat balik komen sy tu, ade ke saye cakap yg tak elok? Saya boleh berfikir dan menilai sebaiknya. Tak perlu bagitahu siapa yg betul dan salah. Sy ingat lagi ada satu masa kamu beria nak deactivate akaun fb, siap bagi announcement bagai. Tapi lastly tak jadi pon..memula jer cakap boleh hidup tanpa fb. Sajer nak buat kontroversi ke...You have to admit it, you can't. Mesti hati meronta2 jer nak log in fb time tu kan...:)

Dan lastly, saye takkan privacykan blog ni sebab blog ni bukan tempat sentap2 tiap mase, banyak lagi bende nak share kat blog ni...kalau kamu ade baca entry2 sy yang buat sentap dihati, read at your own risk! You can call me whatever you want, i dun mind. Lepas ni ramaila yang jengah blog saye kannn.

Notakaki: Jangan ingat kita jer betul dalam dunia ni...Sesekali biarkan telinga itu sahaja mendengar lebih baik daripada mulut asyik berkata-kata. Biarkan hati itu bersih dari syak wasangka dan hasad. Kadang kala bersederhana sedikit itu juga lebih baik daripada terlalu berlebih-lebihan bercerita...Orang akan berasa jengkel. *Remind untuk diri sendiri juga*



WorldLess WednesDay ~ My Fav Reference Book ~






 

Monday, June 20, 2011

Happy Father's Day Ayah Myra..

Semalam ( Ahad ke-3 Bulan Jun) adalah Hari Bapa....tapi kami tak berkesempatan nak sambut sebab ulang alik ke Hospital Melaka jer...Alhamdulillah, semalam ayah mertua sudah boleh discharge hospital dan balik ke rumah..Barangkali inilah hadiah Hari Bapa terbaik sepanjang hidup ayah.

A week before sy memang dah plan nak celebrate, nak masak2 spesel buat incik suami tetapi last week kan macam2 dugaan datang..jadi hasrat dihati terpaksa ditunda lain kali. Tapi kami redha ape pun yang berlaku yang penting FIL dah boleh keluar hospital.

Ditujukan khas buat suami terchenta dan ayah Myra...Happy 1st Father's Day !!...Terima kasih yang tak terhingga sebab rajin tolong di rumah, thank you sebab serntiasa bersama2 sayang dikala detik kelahiran Myra, bersama2 membesarkan Myra diwaktu sehat dan sakit, tak kisah nak basuh berak Myra, mandikan dan siapkan Myra pakai baju, bagi makan dan bagi Myra susu dikala mummy die sibuk di dapor atau tak sehat..(Dimana semua tu adalah pengalaman pertama dan tak pernah buat sebelum ni)..Terima kasih jugak sebab rajin basuh pinggan, lipat baju dan cuci toilet (eh ni kene masuk lam list Happy Husband's Day kottt..heeee)

Selamat menjamu piccas berikut sampai muntah ijo...Heeehuuu.








 

 
Eh udah2 ler tu maleh dah nak klik-klik upload gambo....Babai!




Thursday, June 16, 2011

Syafakillah Duhai Kalian

Saye dalam waktu berhibernasi...semua yang berlaku adalah dugaan, Allah memberikan kita sakit kerana sakit itu dapat menghapuskan dosa-dosa kecil. Ayah mertua saye undergoing emergency operation semalam di Hospital Melaka kerana awalnya suspek apendiks tetapi setelah discan rupanya ada ketumbuhan dalam perut, ayah tak pernah masuk hospital tetiba kene operate, kesian ayah...sebelum masuk OT ayah mengalirkan air mata. Semua orang pon terkejut sebab ayah sihat2 saja selama ini tiba2 pulak kene operate.

Suami sy demam dah seminggu lebih on-off, dah amik darah bukan denggi sebab kat kulit takde bintik2 merah..risau saye die jarang demam, tiba2 demam tak baik2..menggigil kesejukan tapi saye pegang badan panas pulak. Dengan ayah yang kene operate, suami saye tak taulah nak kate ape..gagahkan diri ke Melaka tunggu ayah berjam2 di luar dewan bedah...hampir 5jam pembedahan. Rehat kejap balik semula ke KL sebab kerja, tak boleh cuti kerana ade training. Lepas keje balik Melaka semula tengok ayah dengan kondisi badan tak berapa membaik.

Myra pula kene ulser mulut dah 2minggu tak mahu menyusu. Puas pegi klinik tak baik2 last2 sy belikan gel untuk mouth ulser di Guardian, gel Hurix alhamdulillah 2,3 kali sapu dah nampak elok..die dah mahu menyusu semula.

Semoga orang2 yang saya sayangi sihat seperti sedia kala...

"Syafakillah syifaan ajilan, syifaan la yughadiru ba'dahu saqaman".

"Semoga Allah menyembuhkanmu secepatnya, dengan kesembuhan yang tiada sakit selepasnya."
dan
"Tidaklah seorang muslim diberi penyakit melainkan akan menggugurkan dosanya sebagaimana pohon menggugurkan daun2nya …"





Tuesday, June 14, 2011

Puding Roti Karamel...

Sy kan sejak dua menjak ni jadi insomnia..walaupon letih tapi tak ngantuk tak bleh nak tido...jadi semalam kan berdiskusi pasal puding karamel kat RH kepingin la plak nak buat puding roti karamel nih...Resipi dari Umisofie (Kak Fiza). Bahan2 sume ade...nak buat pon tak susah...Tadaaaa berikut adalah hasilnye..Tapi oleh kerana asek la tengok Masterchef Indonesia kat youtube, tak perasan dah kukus 35menit..Over-cooked sudaa...hukhukhuk.Loyang pon salah jadi nipis plak puding tapi ok jer..rase die sedap tak muak macam puding karamel biase tu rase teloooo jer. This one nice...Thanks Kak Fiza!!

Lembut dan tak bape manis...Tak rase telor sangat, berbeza sket la dengan puding karamel biase tu.



Bahan - bahan :


3 sudu besar gula - dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur - dipukul perlahan dan ditapis
2 cawan air suam
1/4 cawan susu pekat + atau 3/4 cawan susu segar
sedikit esen vanilla

Cara-cara membuatnya:

- Masak gula hangus seperti biasa, dan tuangkan dalam loyang. Ketepikan.
- Panaskan kukusan.
- Sementara itu,Kisarkan roti bersama air suam dan susu.
- Selepas itu, masukkan telur yang telah ditapis dan masukkan esen vanilla.
- Kemudian, masukkan adunan tadi ke dalam loyang gula hangus tadi, dan kukus selama 25-30minit.

Monday, June 13, 2011

Mengajar Anak...Dibuli vs Membuli

Okeh ni sekadar luahan perasaan...sabtu aritu kan ade majlis ulangtahun anak SIL..anak buah sy la jugak...Sy ok jer ngan semua orang, family in law pon ok ngan sy...Tapi kan sejak dua menjak ni sy macam tak bape berkenan ngan satu keadaan laa...Sebabnye kes anak sy dibuli ngan anak SIL....kelakar kan?? Mesti readers akan cakap dengan budak2 pon nak amik hati...No. Bukan amik hati ngan budak2 tapi amik hati ngan mak budak..budak tu memangla tak tau ape sebab baru 2tahun, tapi ape peranan parents die anak nya membuli anak orang, tengok saja kah? atau bagi support kah?

Citernye gini...(pesanan: kalau korang nak gelak bila sy habis citer nie gelak laaa..) Ok citer nye camni..Myra and A** ni main2 la...Dorang kan sepupu. Myra ni kan memang suka bermain, sebab dok nursery kan so die takde masalah nak get along dengan orang..Mase pegi tuh disebabkan kejadian2 yg sama sebelum ni sy memang dah get ready bawak siap2 mainan Myra..Minnie die, spoon kesayangan die, ape2 la yg boleh dibawak...Tapi kat umah SIL tu pon ade la mainan2 lain...A** punye. Biaselah kan budak2 ade mainan sendiri pon nampak yang lain mesti nak pegang jugak. Tapi yg buatkan hati mak Myra ni sentap sikit bila Myra pegang jer mainan si A** ni rampas, rampas okeh bukan amik elok2. Myra ni terkebil2 la..(kejadian di depan mata sy yang dah pakai spek ni). Bila Myra pegang toys die sendiri pon kene rampas jugak Myra ni pulak sangat baik, dok terkebil-kebil jer...bukan nak rampas balik.orang rampas die diammm jer. Sampaikan takde satu mainan pon Myra leh pegang trmasuklah mainan die sendiri! Sebagai mak, sy sangat lah tidak berkenan sama sekali tengok anak dibuli depan mata.

Mase tu SIL, biras ade dekat2 situ gak. Wat dek jer..MIL asek cakap biasela budak2..no tak biase pada saye..tak biasa kalau budak2 wat tak betul tak ditegur. Tak taula kan, pada dorang happy ke tengok anak sendiri membuli anak orang lain. Yes, this is bullying la namenye..siap si A** tu cakap "takmo.." lagi bila Myra pegang something. Eh tegurla anak tu, share2..jangan suka rampas barang orang, main sama2...budak tu dah paham ape orang cakap sebab bila ditanye die boleh paham. So kalau kita tegur, mesti boleh dengar. Kalau tak ditegur sampai ke besar tak elok la perangai camtu kan...Dalam hatiku gerammm jer. Kesian sangat kat Myra, sampai 1 tahap sy ckp pada A** "bagi la toy Myra tu, die takde mainan..die nak main jugak..mainla share2 ye.." Lantak la kan orang nak kate ape kan..dah parent sendiri takmo tegur.

Balik tu ku suarakan ke-tidak puashatian pada incik somi...incik somi angguk2 jer..tah paham ke tak tah..Ku bagitau sangatlah tak suka tengok Myra dibuli depan mata sendiri okeh. Kenapa K** L*** tak tegur eks? Tengok jer...tegurla nanti sampai ke besar macam tu, tak boleh nak share barang, barang orang amik, barang sendiri lagilah tak bagi pegang. Sy sangat tidak suka..tak sukaaaaa! Paling geram bila myra pegang toys kene rampas tuh, terkebil2 jer mata die tengok A**. Siannnn my Myra tau...(Myra, dont let others bullying you. Fight back! Take what yours. Its your right honey...) Erks, boleh ke ngajar anak begini...sebab saye tak mau sangat2 Myra diammm jer bila orang buat die. Ape pendapatan kawan2 semua..boleh ke saye ajar Myra camtu...Kalu tak boleh nak wat camne..

Sampaikan mase Myra main2 kat rumah kami, ku saje cakap kuat2 kat Myra biar hubby dengar..(macamlah Myra paham kan...ihiks) Ku cakap gini : "Myra...kalau main2 share toys dengan kawan2 tau..jangan kedekut...tak baik..kawan pinjam jer, bukan amik..main sama2 k.." haaa gituuuu mak Myra memberi nasehat untuk anak gadis nye. (dengan niat nak mendidik Myra cara pergaulan yang betul...ihiks)



*Untuk hubby, kalau ter-baca entry ni i want you to understand that i hate to have that feeling but as a mom i dont like Myra been bullied by others okeh.. Myra is a good girl thats why she can tolerate with her cousin but not at all times. Mummy tak suka tengok Myra kene buli because she's too small untuk dibuli.



Sunday, June 12, 2011

Choc Moist Cheese Layer with Sos Choc Banjir..

Semalam hari ulangtahun ke-2 anak SIL..Nur Qurratul Ain..jadi saye pon feeling2 nak membuat kek..tak tau nak buat kek ape..nak buat kek yang senang2 je laa..thinking of nak buat Brownies Cheese Layer..(klik resipi kat sini) tapi malas nak beli tepung brownies..then pikir2 nak modified resipi tu kepada choc kek..tapi banyak versi choc kek..So saye pon buatlah Choc Moist Cheese Layer..dibanjiri sos coklat...heheh

 Dibanjiri sos coklat..yummylicious!


Rupa Choc Moist Cheese ni bila dipotong sama jer ngan  brownies cheese yang sy buat sebelum nie..cuma bayangkan atasnya ade sos coklat meleleh...sorry tak sempat la nak snap picca dis cake setelah dipotong sebab letak jer orang trus serbu...

Choc Moist:

Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 cawan gula castor
1/2 cawan susu pekat manis


bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder

bahan C
3 biji telur
*** ******************************************************

1.masukkan bahan A dalam periuk dan panaskan hingge gula larut..sejukkan
2.putar bahan C hingge kembang..masukkan bahan A..dan gaul rate
3.tepung gandum digaul bersame soda bikarbonate dan baking powder..pastu diayak.masukkan kedalam bahan A dan C..MASUK SEDIKIT DEMI SEDIKIT..
4.bahagikan adunan kepada 2 bahagian/mangkuk

Cheese layer

*250gram cream cheese
*40ml air
*60gm gula castor
*1biji telur
>>campurkan semua bahan kecuali telur. pukul sampai kembang dan rata masukkan telur kacau rata (kacau kejap jer).

CARA MASAK
**Cara masak sama jer macam brownies cheese cuma gantikan dengan choc moist tadi..1bahagian choc moist kukus 15minit, kuarkan n tuang adunan cheese, kukus 15minit lagi, kuarkan n masukkan 2nd part choc moist kukus 15min lagi.Done!

Choc Ganache (Sos Coklat)
1cup serbuk koko
1 cup susu pekat
1/2 cwn gula halus
1/4 cwn air
1/4 cwn minyak jagung/minyak masak
**Masakkan cara double boiler, adjust la ikut tekak sendiri nak manis, tambah susu, rasa2 nak cair tambah air sket..

Friday, June 10, 2011

Bertemu Bayi-Bayi Comels


Yuhuuu i am back sepulang dari kampung halaman..sedih nak meninggalkan umah mak..sebab bestttt sangat duduk umah mak...rase waktu amat lambat berlalu...aman damai permai dari hiruk pikuk kotaraya..the senses are thousands and totally different. I wish i can spend a looonggg holiday again kat rumah mak. Hihii

Sewaktu pulang ke kampung aritu, my protege Epa, adik kak Ilot datang ke rumah..why my protege ?? ekekeke... gelaran ni die yg bagi sebab mase preggy die asek me-refer ke saye hal2 pregnancy dan bersalin..dah macam Gynae tak bertauliah ai ni tau. For me, whatever i can share i'm willing to share dengan lapang dada...Dan setelah lame tidak berjumpa anak-anak kami pon bertemu..kali terakhir bertemu mereka masih bayi...Ni dia picca pabila bayi2 comels bertemu...Memasing dah besar..cehhh bunyinye macam mak-mak sungguh.ahaks


Rayyan yang menggelitis suka dapat mainan...walaupon tak merangkak lagi tapi he looks very excited bermain2...budak bijak! Myra lak tah ape pasal tah keje nak pegang kepala Rayyan jer..takut jugak die lepuk si Rayyan tu kan..naya jer anak orang. Agaknye Myra suruh Rayyan duduk sama-sama die main kot...Myra nak suruh Rayyan bangun barangkali...Seronok lak tengok budak berdua ni...^___^




eh..ehhhh buli kawan yer Myra!


The next day pegi wedding my ex-classmate, Naziah...tak sempat nak snap ape2 picca sebab Myra merengek jer..sebab ape?? Gigi ke 3 n 4 die nak keluar so very cranky la budak bambam nie...nampak macam besar jer giginye mase nak kuar gigi bawah takla merengek macam nie...Myra 9month suda...Milestone die pada usia 9bulan:-

- Dah belajar memapah dan berdiri tapi lom berani lepas tangan lagi...Hopefully Hari Raya nanti dah boleh bejalan..baru la comels kan makai baju kurung dah boleh jalan..heheheh.
- Dah pandai nangis cebik2 bila mummy die tinggi suara sikit. Geget kang nak??
- Cepat jer palingkan muka die bila namanya dipanggil meaning die dah tau sapa nama die...heheh janganla korang nak panggil die bambam ke ape ke memang die tak layan...die tau Humayraa jer okeh.
- Kalau die suka ngan seseorang, and kita hulur tangan nak amik, die pandai acah2..die buat2 gelak pastu die akan peluk kuat2 orang yang die suka..contohnye die suka kat mak, pastu den nak amik die jangan harap die nak. Die siap peluk mak kuat2 sambil menggeletis kaki.
- Suka makan, makan dan makan.
- Pandai nangis dah kalau kita amik barang yang die tengah pegang. Jangan la nak kacau die tengah main yer..kalau die dah start nanges die lah ratu air mata meleleh2 macam kene dera jer.
- Lebih manje dengan mummy compared to ayah. Biarpun mummy die garang macam mak lampir. Felik betul garang2 pon mummy jugak yang die dok cari.
- Kenaikan berat agak slow lately nie..berat terbaru tepat2 9kg di usia 9bulan.
- Nak tido masih perlukan pacifier...hukhuk. Ni jer yg memeningkan kepala den. Seb baiklah dah macam2 invented pacifier sekarang banyak yang orthodentic, tapi tetaplah nak stop kan. Kami terpaksa bagi pacifier, bukan sebab suka-suka nak bagi padahal benda ni lah yg kami paling elak nak bagi.
- Tido sendiri, takyah berbuai..Myra tido style mengiring, die ade bantal busyukkk. Die suka main2 hujung sarung bantal sampai tertido. Hihihii

Gambar dak bambam yang cranky yg diambil ketika di kampong...Semoga cepat kuar gigi yer...

Die paling suka main bag makeup mami..memang gegurl sungguh. Sikit hari lagi kalau eyeliner takde ke, lipbalm takde ke silalah cari dalam toys boxes die. Hahah

Babai...saye nak pegi kenduri kawen...:)


 Kesayangan Saye.





Wednesday, June 1, 2011

Mengidam Nasi Ambeng

Arini saya puasa..pose ganti...ade lagi 20hari kene ganti..hukhuk..kurus la mak cenggini...heheh. Tetiba kan di tengah senyap sunyi opis dikala orang2 lain keluar lunch...ku craving for Nasi Ambeng!! Erk..syaiton ni memang taww...saje jer...Nak nasi ambeng...nak nasi ambeng...Yang tak tau, nasi ambeng ni adalah makanan tradisi masyarakat Jawa...Yes, i am half-blood javanese...hehe. Camno rupenye nasi ambeng nih yer...Meh kita tengok.



-Ihsan pacik gugle-

Dulu-dulu kan bila ade kenduri jer selalu tunggu abah bawak balik 'berkat' dan kebiasaanye 'berkat' yang dibawa adalah nasi ambeng. Perghhh sedappp! Kalau di kenduri kendara di daerah Johor terutamanya dan sekitar kawasan Selangor seperti Tanjung Karang yang ramai masyarakat Jawa, hidangan nasi ambeng menjadi pilihan sebagai juadah untuk dijamu kepada tetamu bila ade kenduri. Nasi ambeng akan di susun seperti gambar diatas. Nasi akan diletakkan di dalam dulang dalam anggaran 4orang makan. Atas nasi dilapis daun pisang, dan atas daun pisang akan ade lauk-pauk macam ayam masak kicap, mee/bihun goreng, sayur kacang tumis goreng campur hati dan pedal ayam, sambal goreng jawa, ikan masin bulu ayam dan serunding kelapa. Yang paling special adalah serunding kelapa laa. Ni lah pembuka selera.

Yes, kalau kat kenduri kene makan dalam dulang 4 orang 1 dulang. Sape tak cukup korum untunglah sebab dapat portion lebih..ekekeke. Memang seronokla makan ramai2 dalam dulang nie kan..Nikmat sebab berebut2 ayam! (budak-budak ler kan..pakcik2 tak heran pon..) Tapi sekarang ni tak susah nak dapat nasi ambeng..kat pasar malam mesti ade, tapi nak dapat yang sedap tu susahhh sket. Meh kita jamu mata lagi.

ihsan Google

Perghhh Terliuqqq! Sedapnyeee..hopefully balik kg nanti ade la sesape buat kenduri ke kan, boleh la rase nasi ambeng kenduri..nasi ambeng kenduri ni lain sikit rasenye lagi sedap dari buat sendiri..heheh. Semua lauk-pauk nak buat nasi ambeng saye reti buat termasuklah sambal goreng jawa tu tapi nak buat serunding kelapa yang sedap tak lulus2 lagi..mak saye pon masih tak leh buat serunding kelapa yang marveles. Jiran saye memang pure jawa die punye serunding kelapa ngan sambal goreng, kaw-kaw punye sedappp. Isk..isk...kepingin nasi ambeng la pulak...

Ok lah citer pasal nasi ambeng buat makin lapar jer...Babai. Owh esok saye cuti yer sampaiiii la ahad. Will be going back to my hometown, Kota Tinggi...Jangan mare kalau tak singgah blog kamu...


Notakaki: 'Berkat' = Bungkusan makanan yang diberi tuan rumah kepada tetamu untuk dibawa pulang.




Thursday, June 30, 2011

Rahsia Nak Selim

Untuk makluman, sebelum pregnant berat saya 45-46 kg dan semasa pregnant berat saya naik sehingga 17 kilogram okeh!! Tapi saya happy jer bila tengok record book tiap bulan saya naik 2-3kilos sebab ye la pregnant kan..takkan nak berdiet plak..yang penting takde masalah darah tinggi atau kencing manis...peliknya berat naik banyak bukan main tapi saya kategori anemia/kurang darah..huhuuu. Sebab biasanye ibu anemia ni berat tak bape naik sangat.

Yang membuatkan berat saya naik banyak adalah kerana air ketuban bukan main hover dan banyak! adalah gynae bagitau amount die tu tapi udah lupa...beso giler perot mak tauu...gynae cakap bior ler banyak daripada kurang air ketuban, kalau kurang air ketuban banyak risk pada baby dan ibu. Meh lihat mak Myra yang super duper gumuks tak hengat berserta perot yang membesar bagai johan!!


Haaa....see...besar giler kan perot. Muka mak myra dah sembap sebab time ni dah due dah...Myra tak mo kuar lagi..so masih gigih ke opis okeh...dan myra lahir 3hari selepas itu...sume hover, air hover, perot hover baby pon hover due juga..miahaahaha

Mase preggy nih terpikir juga boleh ke turunkan berat yang naik bagai lift nih...tak pernah turun pon. Statik pernah lah. Bayangkan 17kilo naik..Perghhhh. So lepas2 jer bersalin, dalam LR lagi, ade penimbang ku terus naik ke penimbang..gigih tuu dengan tuttt yang baru lepas dijahit, tapi mase tu ade bius lagi..so tak rasa sakit sangat pon..yang penting nak timbang. Wahh turun 7kg trus!! Myra 3.11kg dan selebihnya adalah uri/placenta, air ketuban dan lain2. eh kalo gitu ade 10kg lemak dalam badan neh...Ah tak koser nak pikir mase tu (ngantuks banget) pikir time berpantang je lah mintak2 hilanglah lemak2 tu.

Mase lam pantang pon gigih juga menimbang tiap hari...Sampailah habis maternity leave 3bulan berjaya turunkan 15 kilo. Alhamdulillah...sebenarnya nan ado diet ke hape, maklumlah breastfeed kan lapor sentiasa mane nak diet nye. Tapi lam pantang memang pantang secara tradisional, maklumlah mak yang jaga tak koser nak lawan. Ikut je lah..pagi2 dah kene mandi air akar kayu (segarrrrr...), pehtu kene bertungku 1-2jam bertungku daripada batu tu panas giler sampailah sejuk aku bertungku ko...sampai tertido2 depan tv (okeh bertungku harus baring depan tv sambil tengok citer indon). Pehtu seminggu pertama berurut ler...Urut ni best, rase sakit2 badan time meneran tu hilanggggg. Tapi yang tak bestnye mase kene 'sengkak'. Saaaakiitttt giler weh. Nak menjerit jer rase. Sengkak tu adalah proses menaikkan semula rahim. Ye la ko dah preggy nak dekat 10 bulan dah, rahim ko dah mengembang dah terturun mase nak dekat bersalin, so kene la kembalikan ke kedudukan asal...pehtu lepas 10hari start makan jamu...Lepas urut kene pakai bengkung selama yang boleh (haku tahan sebulan jer ber-bengkung pehtu pakai girdle jer dah). Ade orang cakap berpantang tradisional ni mengarut jer...Omputih tak payah pon. Pada aku la kan, ikut je la ape yang mak ko suruh...Buktinya mak aku nak dekat 60tahun dah tapi orang tak percaya pon umo die nak 60 dah. takde plak gamba mak the latest kalau tak aku nak tepek kat sini.

Omputih memangla tak pantang, tapi dorang bersenam..Ko ade ke bersenam?? omputih yang tak bersenam tu cuba tengok badan dorang camne..boyak2 kan. dan cuba bandingkan dengan indonesian. Mase aku pergi ke Bandung aritu, memang series kagum. Dorang memang selim-melim, badan memang cantik. Susahhhhh sangat nak nampak badan besar. Ni bukan yang hat susah2 yer, ni yang hat senang2 yang aku dok perati kat shopping complex Paris van Java tu. Aku tanye kat budak supir aku "kenapa orang kamu kurus2 yer..yang susah tu memanglah tapi ini yang senang2 pon kurus jer..pegi slimming center yer?" Die jawab ape uolls? "Kami amalkan jamu dan berpantang dengan sungguh2 ibuk..." Haa tu dia...Kawan aku siap malu sebab die rase die gemuk benor bila kat sana. Padahal berat die 60kg jer.

So kepada ibuk2 sekalian, sila lah pantang betul2 yer kalo nak cepat dapatkan berat asal lah. Mase pantang lah senang nak selim balik sebab makanan sah2 takde minyak2, sume rebus, sup, bakar. Lebihkan makan sayur, lauk berbanding karbohidrat. Rajin2 la sapu krim barut dan berbengkung insyaallah boleh dapat berat asal kembali. Ahkak ter-rajin nak buat entry nie sebab tadi pagi tengah borak2 ngan opismates kat pantry dorang tanye camne ahkak leh selim, perot kempis kembali lepas bersalin...Ahaks bangga kembang sekejap. Yang bertanya ni termasuklah mak dara dan anak dara. Yg tanye ni jugak anak die baru sorang, preggy naik 8kg turun 2kg jer. Sian die stress. Hoho..ko tak nampak perot ku yang mengeleber nih dik...mane ade kempis. Memang tak dapek la perot anak dara yer.

Pada ku kalau setakat naik 8-10kg mase preggy tuh senang jer dik nak turunkan balik kalau ko jaga makan (maksudnya jangan makan berlemak2 sangat dan pantang ais). Kalau den naik nak dekat 20kg ni boleh turunkan balik korang mesti boleh jugak. Tak payah Premium Beautiful bagai yang rege 2k tuh. Ahkak pakai bengkung jawa hat turun-temurun tu jah. Pehtu ko kene la ade anak bambam macam dak Myra tuh. Sebab kalau ko dukung die macam ko angkat berat 10kg gitu..memang lenguh la tangan dan lengan ni.Pehtu gak, kalo ko masak suruh laki ko habiskan..Biar die gumuks jangan korang yg gumuks.

Mak nak hover jugak nih. Amaran: Agak2 rase nak termuntah ijo tuh pandai2 lah cari tempat nak muntah yer...Ahaks!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
scroll lagi
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Takde keghoje ke...Okeh baju dah sama ngan granite. Ni kat toilet, toilet harummm ok.


 Cun tak mak??Bluwekkk haku rase nak pitam aku amik gambo gediks camni.

Yer la anak ko baru sorang kan nak buat article Tips Kurus macam Pengasas Jamu Mak Dara plak...hahah. Ok la kan yang penting dapat balik berat asal...sekarang 46kg. Tak mo turun lagi, cuma nak kecikkan drumstick jer. Huhuhuuuu. Babai!






Tuesday, June 28, 2011

Active Birth

Godeh punya godeh website Baby Center Malaysia, akhirnya saya jumpa satu info ni menarik uolls! Sebelum tu meh saye citer nape saya search info kat baby centre ni. Sehingga kini kan, saya asyik mencari info-info macam mane nak mempercepatkan proses kelahiran. Kalau boleh mau sejam je melalui proses kelahiran. Setengah jam kejap sangat kang tak 'menikmati' plak proses kelahiran tuh. Disebabkan saya ni kategori long labor pain mase bersalinkan Myra dulu, so saye asek cari info nak memudahkan, mempercepatkan proses kelahiran. Okeh sila jangan komen anda senang bersalin ke hape sebab ni rezeki masing2 yer...Anak seterusnya kita tak tahu lagi kan..

Banyak jalan?? Memang kaki jalan pon den ni mase preggy tapi still lame gak nak bersalin. Selain senaman, minuman seperti kopi juga dikatakan boleh mempercepatkan proses kelahiran (Info ni dapat dari Ratuhati).

So meh citer pasal Active Birth nie. Ni info untuk kawan2 juga yer...Menarik sangat. Diringkas kan cerita, active birth ni adalah kita melalui proses melahirkan bukan di atas katil. Iaitu dengan cara duduk atau berdiri seperti ini.

Si ibu berdiri dan sedang menahan kesakitan, siap2 letak pillow kat bawah in case baby nak meluncur nanti...heheh. Belakang tu doctor dah siap2 nak sambut baby.


Si ibu diberi pilihan untuk berjalan-jalan, duduk, melutut atau berdiri dalam LR. Jangan lompat suda lah ye...Dengan cara ini ia boleh mengurangkan sakit, mempercepatkan bukaan serviks dan membantu baby cepat turun ke bawah kerana graviti bumi sewaktu kita berdiri lebih kuat dan dapat membantu menolak kepala bayi ke bawah pintu serviks.

Tadaaaaaaa baby keluar suda!

 
Sedikit info dari Baby Center:
Unless you are really tired, try to avoid lying down on your back once your contractions are regular and painful. Your labour will be slower if you lie down and, the longer your labour lasts, the more tired you'll become. Try to remain upright but choose whatever position feels most comfortable. Your midwife should encourage and help you. You could:
Stand up and lean on the bed or your labour partner.
Kneel down and lean on the seat of a chair.
Kneel with one leg raised to make lots of room in your pelvis for your baby to come out.
Get on all fours to help ease backache.
Sit for a while in a chair, then get up and walk around.
Rock your hips as much as you can to get your baby moving.

Next time, jika gynae membenarkan saya buat upright standing macam nie saya pon nak try...Kalau takde problem2 lain macam baby's heartbeat ok, tak salah try kan? (Insyaallah lah kalau ade rezeki pregnant lagi..) Series macam teringin sangat nak mencuba kaedah nie. Gambar2 dia atas tu adalah di salah satu private hospital di Malaysia, tapi tak sure kat mana. Rasenye mane2 hospital pon boleh buat asalkan condition ibu dan baby gynae confirm ok.

Sekian! Info Ini Hari.


Monday, June 27, 2011

Laksa Johor Saya

Jumaat lepas saya membeli majalah, eh tetiba kat bahagian resipi ada plak resipi Laksa Johor. Walaupon saya orang johor, saya tidaklah berapa reti membuat laksa johor sebelum ini..sebelum ini tau..beberapa kali buat tapi rasanya ada yang kurangggg saja.

Bila tengok resipi kat MW tu rasanya banyak bahan yang saya tak masukkan dalam laksa johor saya sebelum ini. So ape kata cuba yang ni pula. Sebenarnya dah lamaaaa sangat tak buat laksa johor sejak tak-bape-menjadi laksa saya tu. Hasilnya, saya bagi 2 tumbs up for this recipe!! Tapi, seperti biasalah saya derhaka kat resipi..hehehe saya gabungkan beberapa resipi ikut selera saya. Ikan saya gunakan ikan sardine fresh, bukan dalam tin yer..huhuu. Edited: Kenapa laksa johor pakai spagheti? Maybe sebab Sultan Johor berkahwin ngan omputih kot, dats why makanan tradisi ala2 omputih gak...hahah sukati hambe jer, kalau salah ampuuunnn Tuanku!

Gambar tak bape cantik yer...heheh

Saya buat laksa ni sebab mak saya datang dari Johor semalam (Ahad)...mak pon cakap sedap. At least for us laa...huhuu.
Kak Ash, i am still waiting for your recipe jugak tau...Nak buat eksperimen. Emm..saya memang suka buat eksperimen makanan..Dan saya nak admit disini, sebelum nak buat confession pesanan saya: Jangan Muntah Ijo plak yer..kehkeh. Saye rase kan, i'm more towards cooking than baking. Hehe sebab saya rase kalau saya masak even 1st time try pon menjadi jer masakan tuh...(menjadi tuh meaning sedap la..eh saye ni cerewet tau, kalau sendiri masak tapi tak sedap saya tetap cakap tak sedap.) Tapi kalau membaking nih banyak kali try baru ok. Ade orang yang tangannye bertuah kat baking, nampak elok jer kek die..
Sekian, daada!.


Saturday, June 25, 2011

Jika Dia Pergi Dahulu...

MATI itu PASTI..bak kata nafastari...

Jika dia pergi dahulu sudah tentu saya tak mahu tinggal di rumah ini lagi...bukan saya mahu melepaskan tanggungjawab menjaga rumah ini tetapi...saya tak sanggup...
Tak sanggup berhadapan memori2 indah dalam rumah ini ketika bersama jika dia tiada lagi...
Beberapa rakan membincangkan apa perlu kita buat 'Jika dia (suami) pergi dahulu...'
Sudah pasti saya akan pulang ke kampung, tinggal bersama mak, duduk di rumah mak..minta company pindahkan ke sana barangkali...
Dapat juga menjaga mak (jika mak ada lagi)...

Sebak pula bila mengetahui selain mawar nafastari, ade lagi yang kehilangan suami di usia muda juga dengan anak yang masih kecil...Sob sob sob...Susah pasti ada ramai lagi cuma kita tak tahu siapa..
Tapi bagaimana pula jika kita yang pergi dahulu...
Agak-agak cepat tak suami carikan mak baru untuk anak kita? Hmmmmmm...

*Haishhhh...repekan di tengah hari...ni lah die kalau keje melekat kat lappy doplohpat jam!*



Friday, June 24, 2011

Sesekali Harus Berterima Kasih Juga

Alhamdulillah, hari jumaat yang mulia bertemu lagi...
Semalam akhirnya Employee Shares Option Scheme (ESOS) dari Maybank sudah di approve oleh Bank Negara Malaysia dan semua eligible staff sudah diberi surat samada untuk accept atau decline offer tersebut. Dan syukur kepada Allah, saya juga mendapat offer itu. Sebenarnye ketika berita ini diuar-uarkan saye langsung tidak menaruh harapan yang tinggi sebab katenye kene berkhidmat sekurangnya 5tahun. Saya ni baru 2tahun lebih berkhidmat. Tetapi semalam apabila mendapat email yang required saye untuk check Letter Offer ESOS dalam HR2U system, saya sangat happy...;)

Sekurangnya ada lah jugak rezeki kan, tak banyak tetapi at least ada...bolehla renovate rumah or cecantikkan rumah sikit2...hihi. Sesapa yang tak tahu ESOS tu apa, ia adalah seperti kita juga memegang share syarikat..kita adalah part of shareholders. Biasanya orang2 'besar' jer jadi shareholders kan, jadi sebagai 'hadiah' atas usaha staff2 berhempas pulas cari duit untuk Bank, Maybank memberi so called this 'Long Term Incentive Plan'. Dan shares itu akan dibiayai oleh Bank sendiri, kita tak perlu kuarkan modal sikit pon, cuma apabila rasa nak jual share tu bila harga share naik kami kene pulangkan dahulu financing Bank tadi dan balance yang ada dari hasil jualan barulah kami ambil. Sekarang market price RM8.82 satu unit, let say sy nak jual masa harga RM12.82, so dapatla untung RM4.00 seunit. Untuk 1st tranch sy dapatla 2500 unit, total ade 5 tranches atau batch, lagi 4 tranches tu berapa unit dapat depends pada performance sy 4tahun akan datang..Terima Kasih Maybank kerana susah2 jer bagi saya hadiah..harijadi saya kan lame lagi...ihiks


Alhamdulillah, saya anggap ni rezeki anak...Betul kot orang cakap, insyaallah anak-anak tu akan mendatangkan kemurahan rezeki pada keluarganya...



Thursday, June 23, 2011

Nose Bleeding

Semalam kan hari panik sedunia buat saye...Pagi2 siap nak gi keje sy pon ON kan lampu...so Myra pon bangun, bangun2 trus main teddy bear die dalam babycot. Tetiba sy tengok ape bende hitam kat lubang hidung myra tuh...sy datang dekat ya allah hidung die kuar darah! dan yg membuatkan mak panik, darah tu dah kering, dah hitam dan block keseluruhan lubang hidung die belah kiri...ade meleleh sikit pon dah kering...isk saye memang pasti myra takde nangis malam tadi. Saye check cadar ade menitik sikit2 kat cadar...

Risaunyeee seb baik sebelah yg block dengan darah kalo dua2 lobang hidung camne?? Sy kejut hubby nak bawak gi klinik terdekat kene tunggu kul 8 baru klinik bukak..Sy sms bos bagitau masuk lewat. Hubby suruh sy bersihkan darah kering tuh boleh plak kami ber-argue pasal darah kan..sy cakap jangan la bersihkan, nanti doctor tak nampak ape yang jadi..so biar doctor tengok. Hubby sy cakap, eh bersihkan la sememeh plak orang tengok..Ok laa...ikut jer cakap suami, kan isteri mithali..hukhuk. Saye try basahkan2 dengan air si Myra nan ado nangis ke ape, gelak2 ade la kene air (die memang suka mandi). Saye basahkan ngan air tak leh hilang tonyoh2 sket pon tak hilang. Hubby suh korek je! aihhhh gerunla mak kan..korek2 tak mo tanggal gak, ok stop it. Tak payah nak berusaha lagi, kang jadi pape dahla tak tau sebab ape hidung myra berdarah tu.

Sebenarnye ni 2nd time happen, 1st time 3 days ago tapi kuar skettt jer. Ingatkan sebab die sesema dan sy kuat sangat lap hidung die. Tapi since semalam memang die dah takde sesema. Masuk bilik doctor, doctor tengok pon terkezuttt! Check temperature tak demam lak, myra aktif jer..tekan2 hidung pon die diamm jer..takde pon meronta sakit ke ape. Kalau ade luka kat dalam, bila picit mesti die tunjukkan sakit. So doctor bagitau tu sebab body heat-up jer..Memang pon cikgu bagitau semalam die banyak menyusu, malam semalam pon agak bahang jer..Minum susu formula kan memang camtu panas sket. Tapi...kalau jadi lagi dalam masa terdekat, kuar lagi darah kene la bawak pi jumpa ENT specialist. Sebab nak check details.

Hmm..hopefully takde la jadi lagi...sangat risau okeh dan panik juga. Camne kalau dua2 lobang hidung ter-block ngan darah?? Camne nak breathing? Dan malam tadi sy jadi jaga memalam..myra dah tido seawal jam 8. Kejap2 check hidung die, kejap2 check hidung. Huhuuu ye la mak mane tak risau kan...






Wednesday, June 22, 2011

Ehmmmmm....My Turn

Okeh entry ni untuk sesapa yang berkenaan..yang tak berkenaan, silakan baca juga kalau nak kerana saye memang tak pernah privatekan blog sy...kalau nak privatekan, baik buat diary sendiri tulis, sendiri baca...Lagipun ramai rakan forum nak follow...ihiks perasan!

Okeh buat seorang senior saye bernama E atau R nama sebenarnye, yang mengatakan saye talam dua muka, empat muka ke...disini saye nak menjelaskan mengapa, kenapa, bagaimana saya boleh berhubung dengan orang yang anda tak suka...Sebelum tu meh saye kenalkan watak2 ni: Epa, Kak Ilot, dan Kak Khai. Saye dan epa adalah kawan baik..dari sekolah menengah tak la rapat sangat tapi bila memasing dan kawin dan ade anak,jadi rapat...epa ade sorang kakak yg punya anak sebaya dengan anak2 kami, kak ilot..sebelum ni tak penah jumpa juz dengar citer dari epa...pertama kali jumpa bila kak ilot hantar epa ke rumah untuk amik barang yg dikirim ke saye...Okeh tetiba epa cakap kak ilot ade buat photoshoot, harga affordable kawan baik die photographernye..epa beria2 suruh tengok blog photographer tu dan bagitau orang Kota gak AT5. Okeh bila tgk jer nama blog tu saye agak terkejut sebab dah kenal (yer kenal dari kak E ni). Terasa kecikkknye dunia! Sy cakap kat epa, E tak bape baik ngan photographer tu (kak khai),ade la hal sesama kawan sekolah..Owh epa kenal E jugak sebab E adalah kak ipar kawan kami.

Saye memang selalu jengah blog kak Khai, dan kak khai pastinya tau kan boleh tengok kat nuffnang kan..tapi ade die kesah?? haha mesti kak khai ingat saye silent reader atau stalker. Tetiba epa bagitau lagi kak khai ade buat giveaway, hadiahnye outdoor photoshoot. Epa suruh tengok fb kak ilot ade citer pasal promotion tu jugak..sy pon add kak ilot. Tapiiii...disebabkan persengketaan E dan kak khai suatu masa dahulu, dan disebabkan saye kenal lebih dahulu dengan E dan membaca kesentapan beliau di blog terhadap kak khai, so saye pon ade la komen2 blog E, komen entry die..ye lah mase tu tak knal kan siapa yg dimaksudkan so ape dikate orang yer aje..mestila kita backup 'kawan' kan..

Mase tu dengar sebelah pihak jer, tapi bila dah add kak ilot saye terasa something, macam allah nak tunjukkan sesuatu. sangat kebetulannn bukan, daripada cerita2 E di blog tetiba orang tu adalah kawan baik kepada kakak bestfren sy sendiri. pusing2 situ gak..Saye pon add kak khai disebabkan photoshoot tu..nak tengok kualiti photoshoot beliau dan suami walaupon tak bape arif pon pasal gambo2 ni. tapi nak add kak khai kene kenalkan diri dulu, saye bagitau kat message saye selalu baca blog die jadi stalker. tapi jawapan kak khai sangat positif die cakap tak sangka ade orang nak baca repekan kat blog die dan saye bagitau saye kenal blog kak khai dari epa adik kak ilot. Kak Khai pon cakap, owhh ni la shila yg epa citer tu yer..yang E citer  pasal kak khai. Okeh sy pon bagitau, sy tak tau ape masalah sebenar E ngan kak khai so saye rase tak salah sy nak kenal kak khai sebab macam kebetulan kak khai kawan kak ilot, kak ilot plak kakak epa. Kak khai cakap ok jer, sebab die pon takde masalah ngan sy. Permulaan perkenalan.

Yang kelakar penah sy wat satu status kat fb, tak ingat pasal ape yg komen hanyalah E dan kak khai orang lain langsung takde.Sy tak tau if both of them can see each others profile (rasenye tak boleh la can private), tapi memang masing2 komen status sy macam takde pape. Dalam hati cakap bagusnya kalu mereka berbaik semula.

Buat E, ape yg kamu tulis di blog sangat kelakar okeh. Siapa la yer kawan kamu yg knal sy komen2 di blog kamu dan fb tuh..dan juga di blog kak khai. Sedangkan sy tak de pon add kt fb kawan2 kamu, dan sy juga gunakan nama yg berlainan kat blog dan fb..Saye juga takde buat facebook badge kat blog sy so macam mane die leh kenal..kat fb pon sy takde mention kat mane2 blog link sy. Sebenarnye kamu sendiri yg baca komen di blog kak khai tu kannn. sah la kamu selalu skodeng blog kak khai jugak. Gotcha!

Then, tahu plak kamu sy buat status pasal orang block sy drpd blog dan delete dari frenlist tuh sedangkan kamu dah delete saye...Yer, jangan ingat sy tak sedar kamu ade satu lagi akaun fb kan dalam frenlist saye. Kenapa tak delete jugak sy dari akaun tuh? sebabbbbb senang la nak tau status2 sy, dan ceritakan kat blog kamu yer?

Saye tak mau la panjang2 cerita ni...kita masing2 dah dewasa sampai bila nak bermusuh dengan orang...bape tahun nak bermusuh? saye admit memangla sy komen2 pasal kak khai kat blog kamu dan fb awal2 dulu sebab biasela kalau kawan kita sentap ngan seseorang mestila kita akan cakap...cth "ee teruknye die, buat macam tu kat ko..apesal die macam tu". Kalau kak khai baca, sy memang mintak maaf sebab dulu tak knal kan and biasela macam sy ckp td, kita backup 'kawan'. Saye tak kisah kamu (E) nak go away dari kehidupan saye, nak delete sy dari kehidupan kamu, sungguh tak kisah, tak terkesan di hati pon. Tapi nak go away  tu go away trus..tak payah nak skodeng2 orang lagi...kelakar okeh! Saye meniggalkan kesan hitam? Cuba lihat balik komen sy tu, ade ke saye cakap yg tak elok? Saya boleh berfikir dan menilai sebaiknya. Tak perlu bagitahu siapa yg betul dan salah. Sy ingat lagi ada satu masa kamu beria nak deactivate akaun fb, siap bagi announcement bagai. Tapi lastly tak jadi pon..memula jer cakap boleh hidup tanpa fb. Sajer nak buat kontroversi ke...You have to admit it, you can't. Mesti hati meronta2 jer nak log in fb time tu kan...:)

Dan lastly, saye takkan privacykan blog ni sebab blog ni bukan tempat sentap2 tiap mase, banyak lagi bende nak share kat blog ni...kalau kamu ade baca entry2 sy yang buat sentap dihati, read at your own risk! You can call me whatever you want, i dun mind. Lepas ni ramaila yang jengah blog saye kannn.

Notakaki: Jangan ingat kita jer betul dalam dunia ni...Sesekali biarkan telinga itu sahaja mendengar lebih baik daripada mulut asyik berkata-kata. Biarkan hati itu bersih dari syak wasangka dan hasad. Kadang kala bersederhana sedikit itu juga lebih baik daripada terlalu berlebih-lebihan bercerita...Orang akan berasa jengkel. *Remind untuk diri sendiri juga*



WorldLess WednesDay ~ My Fav Reference Book ~






 

Monday, June 20, 2011

Happy Father's Day Ayah Myra..

Semalam ( Ahad ke-3 Bulan Jun) adalah Hari Bapa....tapi kami tak berkesempatan nak sambut sebab ulang alik ke Hospital Melaka jer...Alhamdulillah, semalam ayah mertua sudah boleh discharge hospital dan balik ke rumah..Barangkali inilah hadiah Hari Bapa terbaik sepanjang hidup ayah.

A week before sy memang dah plan nak celebrate, nak masak2 spesel buat incik suami tetapi last week kan macam2 dugaan datang..jadi hasrat dihati terpaksa ditunda lain kali. Tapi kami redha ape pun yang berlaku yang penting FIL dah boleh keluar hospital.

Ditujukan khas buat suami terchenta dan ayah Myra...Happy 1st Father's Day !!...Terima kasih yang tak terhingga sebab rajin tolong di rumah, thank you sebab serntiasa bersama2 sayang dikala detik kelahiran Myra, bersama2 membesarkan Myra diwaktu sehat dan sakit, tak kisah nak basuh berak Myra, mandikan dan siapkan Myra pakai baju, bagi makan dan bagi Myra susu dikala mummy die sibuk di dapor atau tak sehat..(Dimana semua tu adalah pengalaman pertama dan tak pernah buat sebelum ni)..Terima kasih jugak sebab rajin basuh pinggan, lipat baju dan cuci toilet (eh ni kene masuk lam list Happy Husband's Day kottt..heeee)

Selamat menjamu piccas berikut sampai muntah ijo...Heeehuuu.








 

 
Eh udah2 ler tu maleh dah nak klik-klik upload gambo....Babai!




Thursday, June 16, 2011

Syafakillah Duhai Kalian

Saye dalam waktu berhibernasi...semua yang berlaku adalah dugaan, Allah memberikan kita sakit kerana sakit itu dapat menghapuskan dosa-dosa kecil. Ayah mertua saye undergoing emergency operation semalam di Hospital Melaka kerana awalnya suspek apendiks tetapi setelah discan rupanya ada ketumbuhan dalam perut, ayah tak pernah masuk hospital tetiba kene operate, kesian ayah...sebelum masuk OT ayah mengalirkan air mata. Semua orang pon terkejut sebab ayah sihat2 saja selama ini tiba2 pulak kene operate.

Suami sy demam dah seminggu lebih on-off, dah amik darah bukan denggi sebab kat kulit takde bintik2 merah..risau saye die jarang demam, tiba2 demam tak baik2..menggigil kesejukan tapi saye pegang badan panas pulak. Dengan ayah yang kene operate, suami saye tak taulah nak kate ape..gagahkan diri ke Melaka tunggu ayah berjam2 di luar dewan bedah...hampir 5jam pembedahan. Rehat kejap balik semula ke KL sebab kerja, tak boleh cuti kerana ade training. Lepas keje balik Melaka semula tengok ayah dengan kondisi badan tak berapa membaik.

Myra pula kene ulser mulut dah 2minggu tak mahu menyusu. Puas pegi klinik tak baik2 last2 sy belikan gel untuk mouth ulser di Guardian, gel Hurix alhamdulillah 2,3 kali sapu dah nampak elok..die dah mahu menyusu semula.

Semoga orang2 yang saya sayangi sihat seperti sedia kala...

"Syafakillah syifaan ajilan, syifaan la yughadiru ba'dahu saqaman".

"Semoga Allah menyembuhkanmu secepatnya, dengan kesembuhan yang tiada sakit selepasnya."
dan
"Tidaklah seorang muslim diberi penyakit melainkan akan menggugurkan dosanya sebagaimana pohon menggugurkan daun2nya …"





Tuesday, June 14, 2011

Puding Roti Karamel...

Sy kan sejak dua menjak ni jadi insomnia..walaupon letih tapi tak ngantuk tak bleh nak tido...jadi semalam kan berdiskusi pasal puding karamel kat RH kepingin la plak nak buat puding roti karamel nih...Resipi dari Umisofie (Kak Fiza). Bahan2 sume ade...nak buat pon tak susah...Tadaaaa berikut adalah hasilnye..Tapi oleh kerana asek la tengok Masterchef Indonesia kat youtube, tak perasan dah kukus 35menit..Over-cooked sudaa...hukhukhuk.Loyang pon salah jadi nipis plak puding tapi ok jer..rase die sedap tak muak macam puding karamel biase tu rase teloooo jer. This one nice...Thanks Kak Fiza!!

Lembut dan tak bape manis...Tak rase telor sangat, berbeza sket la dengan puding karamel biase tu.



Bahan - bahan :


3 sudu besar gula - dijadikan gula hangus
4 keping roti gardenia
3 biji telur - dipukul perlahan dan ditapis
2 cawan air suam
1/4 cawan susu pekat + atau 3/4 cawan susu segar
sedikit esen vanilla

Cara-cara membuatnya:

- Masak gula hangus seperti biasa, dan tuangkan dalam loyang. Ketepikan.
- Panaskan kukusan.
- Sementara itu,Kisarkan roti bersama air suam dan susu.
- Selepas itu, masukkan telur yang telah ditapis dan masukkan esen vanilla.
- Kemudian, masukkan adunan tadi ke dalam loyang gula hangus tadi, dan kukus selama 25-30minit.

Monday, June 13, 2011

Mengajar Anak...Dibuli vs Membuli

Okeh ni sekadar luahan perasaan...sabtu aritu kan ade majlis ulangtahun anak SIL..anak buah sy la jugak...Sy ok jer ngan semua orang, family in law pon ok ngan sy...Tapi kan sejak dua menjak ni sy macam tak bape berkenan ngan satu keadaan laa...Sebabnye kes anak sy dibuli ngan anak SIL....kelakar kan?? Mesti readers akan cakap dengan budak2 pon nak amik hati...No. Bukan amik hati ngan budak2 tapi amik hati ngan mak budak..budak tu memangla tak tau ape sebab baru 2tahun, tapi ape peranan parents die anak nya membuli anak orang, tengok saja kah? atau bagi support kah?

Citernye gini...(pesanan: kalau korang nak gelak bila sy habis citer nie gelak laaa..) Ok citer nye camni..Myra and A** ni main2 la...Dorang kan sepupu. Myra ni kan memang suka bermain, sebab dok nursery kan so die takde masalah nak get along dengan orang..Mase pegi tuh disebabkan kejadian2 yg sama sebelum ni sy memang dah get ready bawak siap2 mainan Myra..Minnie die, spoon kesayangan die, ape2 la yg boleh dibawak...Tapi kat umah SIL tu pon ade la mainan2 lain...A** punye. Biaselah kan budak2 ade mainan sendiri pon nampak yang lain mesti nak pegang jugak. Tapi yg buatkan hati mak Myra ni sentap sikit bila Myra pegang jer mainan si A** ni rampas, rampas okeh bukan amik elok2. Myra ni terkebil2 la..(kejadian di depan mata sy yang dah pakai spek ni). Bila Myra pegang toys die sendiri pon kene rampas jugak Myra ni pulak sangat baik, dok terkebil-kebil jer...bukan nak rampas balik.orang rampas die diammm jer. Sampaikan takde satu mainan pon Myra leh pegang trmasuklah mainan die sendiri! Sebagai mak, sy sangat lah tidak berkenan sama sekali tengok anak dibuli depan mata.

Mase tu SIL, biras ade dekat2 situ gak. Wat dek jer..MIL asek cakap biasela budak2..no tak biase pada saye..tak biasa kalau budak2 wat tak betul tak ditegur. Tak taula kan, pada dorang happy ke tengok anak sendiri membuli anak orang lain. Yes, this is bullying la namenye..siap si A** tu cakap "takmo.." lagi bila Myra pegang something. Eh tegurla anak tu, share2..jangan suka rampas barang orang, main sama2...budak tu dah paham ape orang cakap sebab bila ditanye die boleh paham. So kalau kita tegur, mesti boleh dengar. Kalau tak ditegur sampai ke besar tak elok la perangai camtu kan...Dalam hatiku gerammm jer. Kesian sangat kat Myra, sampai 1 tahap sy ckp pada A** "bagi la toy Myra tu, die takde mainan..die nak main jugak..mainla share2 ye.." Lantak la kan orang nak kate ape kan..dah parent sendiri takmo tegur.

Balik tu ku suarakan ke-tidak puashatian pada incik somi...incik somi angguk2 jer..tah paham ke tak tah..Ku bagitau sangatlah tak suka tengok Myra dibuli depan mata sendiri okeh. Kenapa K** L*** tak tegur eks? Tengok jer...tegurla nanti sampai ke besar macam tu, tak boleh nak share barang, barang orang amik, barang sendiri lagilah tak bagi pegang. Sy sangat tidak suka..tak sukaaaaa! Paling geram bila myra pegang toys kene rampas tuh, terkebil2 jer mata die tengok A**. Siannnn my Myra tau...(Myra, dont let others bullying you. Fight back! Take what yours. Its your right honey...) Erks, boleh ke ngajar anak begini...sebab saye tak mau sangat2 Myra diammm jer bila orang buat die. Ape pendapatan kawan2 semua..boleh ke saye ajar Myra camtu...Kalu tak boleh nak wat camne..

Sampaikan mase Myra main2 kat rumah kami, ku saje cakap kuat2 kat Myra biar hubby dengar..(macamlah Myra paham kan...ihiks) Ku cakap gini : "Myra...kalau main2 share toys dengan kawan2 tau..jangan kedekut...tak baik..kawan pinjam jer, bukan amik..main sama2 k.." haaa gituuuu mak Myra memberi nasehat untuk anak gadis nye. (dengan niat nak mendidik Myra cara pergaulan yang betul...ihiks)



*Untuk hubby, kalau ter-baca entry ni i want you to understand that i hate to have that feeling but as a mom i dont like Myra been bullied by others okeh.. Myra is a good girl thats why she can tolerate with her cousin but not at all times. Mummy tak suka tengok Myra kene buli because she's too small untuk dibuli.



Sunday, June 12, 2011

Choc Moist Cheese Layer with Sos Choc Banjir..

Semalam hari ulangtahun ke-2 anak SIL..Nur Qurratul Ain..jadi saye pon feeling2 nak membuat kek..tak tau nak buat kek ape..nak buat kek yang senang2 je laa..thinking of nak buat Brownies Cheese Layer..(klik resipi kat sini) tapi malas nak beli tepung brownies..then pikir2 nak modified resipi tu kepada choc kek..tapi banyak versi choc kek..So saye pon buatlah Choc Moist Cheese Layer..dibanjiri sos coklat...heheh

 Dibanjiri sos coklat..yummylicious!


Rupa Choc Moist Cheese ni bila dipotong sama jer ngan  brownies cheese yang sy buat sebelum nie..cuma bayangkan atasnya ade sos coklat meleleh...sorry tak sempat la nak snap picca dis cake setelah dipotong sebab letak jer orang trus serbu...

Choc Moist:

Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak
1 cawan gula castor
1/2 cawan susu pekat manis


bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder

bahan C
3 biji telur
*** ******************************************************

1.masukkan bahan A dalam periuk dan panaskan hingge gula larut..sejukkan
2.putar bahan C hingge kembang..masukkan bahan A..dan gaul rate
3.tepung gandum digaul bersame soda bikarbonate dan baking powder..pastu diayak.masukkan kedalam bahan A dan C..MASUK SEDIKIT DEMI SEDIKIT..
4.bahagikan adunan kepada 2 bahagian/mangkuk

Cheese layer

*250gram cream cheese
*40ml air
*60gm gula castor
*1biji telur
>>campurkan semua bahan kecuali telur. pukul sampai kembang dan rata masukkan telur kacau rata (kacau kejap jer).

CARA MASAK
**Cara masak sama jer macam brownies cheese cuma gantikan dengan choc moist tadi..1bahagian choc moist kukus 15minit, kuarkan n tuang adunan cheese, kukus 15minit lagi, kuarkan n masukkan 2nd part choc moist kukus 15min lagi.Done!

Choc Ganache (Sos Coklat)
1cup serbuk koko
1 cup susu pekat
1/2 cwn gula halus
1/4 cwn air
1/4 cwn minyak jagung/minyak masak
**Masakkan cara double boiler, adjust la ikut tekak sendiri nak manis, tambah susu, rasa2 nak cair tambah air sket..

Friday, June 10, 2011

Bertemu Bayi-Bayi Comels


Yuhuuu i am back sepulang dari kampung halaman..sedih nak meninggalkan umah mak..sebab bestttt sangat duduk umah mak...rase waktu amat lambat berlalu...aman damai permai dari hiruk pikuk kotaraya..the senses are thousands and totally different. I wish i can spend a looonggg holiday again kat rumah mak. Hihii

Sewaktu pulang ke kampung aritu, my protege Epa, adik kak Ilot datang ke rumah..why my protege ?? ekekeke... gelaran ni die yg bagi sebab mase preggy die asek me-refer ke saye hal2 pregnancy dan bersalin..dah macam Gynae tak bertauliah ai ni tau. For me, whatever i can share i'm willing to share dengan lapang dada...Dan setelah lame tidak berjumpa anak-anak kami pon bertemu..kali terakhir bertemu mereka masih bayi...Ni dia picca pabila bayi2 comels bertemu...Memasing dah besar..cehhh bunyinye macam mak-mak sungguh.ahaks


Rayyan yang menggelitis suka dapat mainan...walaupon tak merangkak lagi tapi he looks very excited bermain2...budak bijak! Myra lak tah ape pasal tah keje nak pegang kepala Rayyan jer..takut jugak die lepuk si Rayyan tu kan..naya jer anak orang. Agaknye Myra suruh Rayyan duduk sama-sama die main kot...Myra nak suruh Rayyan bangun barangkali...Seronok lak tengok budak berdua ni...^___^




eh..ehhhh buli kawan yer Myra!


The next day pegi wedding my ex-classmate, Naziah...tak sempat nak snap ape2 picca sebab Myra merengek jer..sebab ape?? Gigi ke 3 n 4 die nak keluar so very cranky la budak bambam nie...nampak macam besar jer giginye mase nak kuar gigi bawah takla merengek macam nie...Myra 9month suda...Milestone die pada usia 9bulan:-

- Dah belajar memapah dan berdiri tapi lom berani lepas tangan lagi...Hopefully Hari Raya nanti dah boleh bejalan..baru la comels kan makai baju kurung dah boleh jalan..heheheh.
- Dah pandai nangis cebik2 bila mummy die tinggi suara sikit. Geget kang nak??
- Cepat jer palingkan muka die bila namanya dipanggil meaning die dah tau sapa nama die...heheh janganla korang nak panggil die bambam ke ape ke memang die tak layan...die tau Humayraa jer okeh.
- Kalau die suka ngan seseorang, and kita hulur tangan nak amik, die pandai acah2..die buat2 gelak pastu die akan peluk kuat2 orang yang die suka..contohnye die suka kat mak, pastu den nak amik die jangan harap die nak. Die siap peluk mak kuat2 sambil menggeletis kaki.
- Suka makan, makan dan makan.
- Pandai nangis dah kalau kita amik barang yang die tengah pegang. Jangan la nak kacau die tengah main yer..kalau die dah start nanges die lah ratu air mata meleleh2 macam kene dera jer.
- Lebih manje dengan mummy compared to ayah. Biarpun mummy die garang macam mak lampir. Felik betul garang2 pon mummy jugak yang die dok cari.
- Kenaikan berat agak slow lately nie..berat terbaru tepat2 9kg di usia 9bulan.
- Nak tido masih perlukan pacifier...hukhuk. Ni jer yg memeningkan kepala den. Seb baiklah dah macam2 invented pacifier sekarang banyak yang orthodentic, tapi tetaplah nak stop kan. Kami terpaksa bagi pacifier, bukan sebab suka-suka nak bagi padahal benda ni lah yg kami paling elak nak bagi.
- Tido sendiri, takyah berbuai..Myra tido style mengiring, die ade bantal busyukkk. Die suka main2 hujung sarung bantal sampai tertido. Hihihii

Gambar dak bambam yang cranky yg diambil ketika di kampong...Semoga cepat kuar gigi yer...

Die paling suka main bag makeup mami..memang gegurl sungguh. Sikit hari lagi kalau eyeliner takde ke, lipbalm takde ke silalah cari dalam toys boxes die. Hahah

Babai...saye nak pegi kenduri kawen...:)


 Kesayangan Saye.





Wednesday, June 1, 2011

Mengidam Nasi Ambeng

Arini saya puasa..pose ganti...ade lagi 20hari kene ganti..hukhuk..kurus la mak cenggini...heheh. Tetiba kan di tengah senyap sunyi opis dikala orang2 lain keluar lunch...ku craving for Nasi Ambeng!! Erk..syaiton ni memang taww...saje jer...Nak nasi ambeng...nak nasi ambeng...Yang tak tau, nasi ambeng ni adalah makanan tradisi masyarakat Jawa...Yes, i am half-blood javanese...hehe. Camno rupenye nasi ambeng nih yer...Meh kita tengok.



-Ihsan pacik gugle-

Dulu-dulu kan bila ade kenduri jer selalu tunggu abah bawak balik 'berkat' dan kebiasaanye 'berkat' yang dibawa adalah nasi ambeng. Perghhh sedappp! Kalau di kenduri kendara di daerah Johor terutamanya dan sekitar kawasan Selangor seperti Tanjung Karang yang ramai masyarakat Jawa, hidangan nasi ambeng menjadi pilihan sebagai juadah untuk dijamu kepada tetamu bila ade kenduri. Nasi ambeng akan di susun seperti gambar diatas. Nasi akan diletakkan di dalam dulang dalam anggaran 4orang makan. Atas nasi dilapis daun pisang, dan atas daun pisang akan ade lauk-pauk macam ayam masak kicap, mee/bihun goreng, sayur kacang tumis goreng campur hati dan pedal ayam, sambal goreng jawa, ikan masin bulu ayam dan serunding kelapa. Yang paling special adalah serunding kelapa laa. Ni lah pembuka selera.

Yes, kalau kat kenduri kene makan dalam dulang 4 orang 1 dulang. Sape tak cukup korum untunglah sebab dapat portion lebih..ekekeke. Memang seronokla makan ramai2 dalam dulang nie kan..Nikmat sebab berebut2 ayam! (budak-budak ler kan..pakcik2 tak heran pon..) Tapi sekarang ni tak susah nak dapat nasi ambeng..kat pasar malam mesti ade, tapi nak dapat yang sedap tu susahhh sket. Meh kita jamu mata lagi.

ihsan Google

Perghhh Terliuqqq! Sedapnyeee..hopefully balik kg nanti ade la sesape buat kenduri ke kan, boleh la rase nasi ambeng kenduri..nasi ambeng kenduri ni lain sikit rasenye lagi sedap dari buat sendiri..heheh. Semua lauk-pauk nak buat nasi ambeng saye reti buat termasuklah sambal goreng jawa tu tapi nak buat serunding kelapa yang sedap tak lulus2 lagi..mak saye pon masih tak leh buat serunding kelapa yang marveles. Jiran saye memang pure jawa die punye serunding kelapa ngan sambal goreng, kaw-kaw punye sedappp. Isk..isk...kepingin nasi ambeng la pulak...

Ok lah citer pasal nasi ambeng buat makin lapar jer...Babai. Owh esok saye cuti yer sampaiiii la ahad. Will be going back to my hometown, Kota Tinggi...Jangan mare kalau tak singgah blog kamu...


Notakaki: 'Berkat' = Bungkusan makanan yang diberi tuan rumah kepada tetamu untuk dibawa pulang.