Thursday, June 30, 2011

Rahsia Nak Selim

Untuk makluman, sebelum pregnant berat saya 45-46 kg dan semasa pregnant berat saya naik sehingga 17 kilogram okeh!! Tapi saya happy jer bila tengok record book tiap bulan saya naik 2-3kilos sebab ye la pregnant kan..takkan nak berdiet plak..yang penting takde masalah darah tinggi atau kencing manis...peliknya berat naik banyak bukan main tapi saya kategori anemia/kurang darah..huhuuu. Sebab biasanye ibu anemia ni berat tak bape naik sangat.

Yang membuatkan berat saya naik banyak adalah kerana air ketuban bukan main hover dan banyak! adalah gynae bagitau amount die tu tapi udah lupa...beso giler perot mak tauu...gynae cakap bior ler banyak daripada kurang air ketuban, kalau kurang air ketuban banyak risk pada baby dan ibu. Meh lihat mak Myra yang super duper gumuks tak hengat berserta perot yang membesar bagai johan!!


Haaa....see...besar giler kan perot. Muka mak myra dah sembap sebab time ni dah due dah...Myra tak mo kuar lagi..so masih gigih ke opis okeh...dan myra lahir 3hari selepas itu...sume hover, air hover, perot hover baby pon hover due juga..miahaahaha

Mase preggy nih terpikir juga boleh ke turunkan berat yang naik bagai lift nih...tak pernah turun pon. Statik pernah lah. Bayangkan 17kilo naik..Perghhhh. So lepas2 jer bersalin, dalam LR lagi, ade penimbang ku terus naik ke penimbang..gigih tuu dengan tuttt yang baru lepas dijahit, tapi mase tu ade bius lagi..so tak rasa sakit sangat pon..yang penting nak timbang. Wahh turun 7kg trus!! Myra 3.11kg dan selebihnya adalah uri/placenta, air ketuban dan lain2. eh kalo gitu ade 10kg lemak dalam badan neh...Ah tak koser nak pikir mase tu (ngantuks banget) pikir time berpantang je lah mintak2 hilanglah lemak2 tu.

Mase lam pantang pon gigih juga menimbang tiap hari...Sampailah habis maternity leave 3bulan berjaya turunkan 15 kilo. Alhamdulillah...sebenarnya nan ado diet ke hape, maklumlah breastfeed kan lapor sentiasa mane nak diet nye. Tapi lam pantang memang pantang secara tradisional, maklumlah mak yang jaga tak koser nak lawan. Ikut je lah..pagi2 dah kene mandi air akar kayu (segarrrrr...), pehtu kene bertungku 1-2jam bertungku daripada batu tu panas giler sampailah sejuk aku bertungku ko...sampai tertido2 depan tv (okeh bertungku harus baring depan tv sambil tengok citer indon). Pehtu seminggu pertama berurut ler...Urut ni best, rase sakit2 badan time meneran tu hilanggggg. Tapi yang tak bestnye mase kene 'sengkak'. Saaaakiitttt giler weh. Nak menjerit jer rase. Sengkak tu adalah proses menaikkan semula rahim. Ye la ko dah preggy nak dekat 10 bulan dah, rahim ko dah mengembang dah terturun mase nak dekat bersalin, so kene la kembalikan ke kedudukan asal...pehtu lepas 10hari start makan jamu...Lepas urut kene pakai bengkung selama yang boleh (haku tahan sebulan jer ber-bengkung pehtu pakai girdle jer dah). Ade orang cakap berpantang tradisional ni mengarut jer...Omputih tak payah pon. Pada aku la kan, ikut je la ape yang mak ko suruh...Buktinya mak aku nak dekat 60tahun dah tapi orang tak percaya pon umo die nak 60 dah. takde plak gamba mak the latest kalau tak aku nak tepek kat sini.

Omputih memangla tak pantang, tapi dorang bersenam..Ko ade ke bersenam?? omputih yang tak bersenam tu cuba tengok badan dorang camne..boyak2 kan. dan cuba bandingkan dengan indonesian. Mase aku pergi ke Bandung aritu, memang series kagum. Dorang memang selim-melim, badan memang cantik. Susahhhhh sangat nak nampak badan besar. Ni bukan yang hat susah2 yer, ni yang hat senang2 yang aku dok perati kat shopping complex Paris van Java tu. Aku tanye kat budak supir aku "kenapa orang kamu kurus2 yer..yang susah tu memanglah tapi ini yang senang2 pon kurus jer..pegi slimming center yer?" Die jawab ape uolls? "Kami amalkan jamu dan berpantang dengan sungguh2 ibuk..." Haa tu dia...Kawan aku siap malu sebab die rase die gemuk benor bila kat sana. Padahal berat die 60kg jer.

So kepada ibuk2 sekalian, sila lah pantang betul2 yer kalo nak cepat dapatkan berat asal lah. Mase pantang lah senang nak selim balik sebab makanan sah2 takde minyak2, sume rebus, sup, bakar. Lebihkan makan sayur, lauk berbanding karbohidrat. Rajin2 la sapu krim barut dan berbengkung insyaallah boleh dapat berat asal kembali. Ahkak ter-rajin nak buat entry nie sebab tadi pagi tengah borak2 ngan opismates kat pantry dorang tanye camne ahkak leh selim, perot kempis kembali lepas bersalin...Ahaks bangga kembang sekejap. Yang bertanya ni termasuklah mak dara dan anak dara. Yg tanye ni jugak anak die baru sorang, preggy naik 8kg turun 2kg jer. Sian die stress. Hoho..ko tak nampak perot ku yang mengeleber nih dik...mane ade kempis. Memang tak dapek la perot anak dara yer.

Pada ku kalau setakat naik 8-10kg mase preggy tuh senang jer dik nak turunkan balik kalau ko jaga makan (maksudnya jangan makan berlemak2 sangat dan pantang ais). Kalau den naik nak dekat 20kg ni boleh turunkan balik korang mesti boleh jugak. Tak payah Premium Beautiful bagai yang rege 2k tuh. Ahkak pakai bengkung jawa hat turun-temurun tu jah. Pehtu ko kene la ade anak bambam macam dak Myra tuh. Sebab kalau ko dukung die macam ko angkat berat 10kg gitu..memang lenguh la tangan dan lengan ni.Pehtu gak, kalo ko masak suruh laki ko habiskan..Biar die gumuks jangan korang yg gumuks.

Mak nak hover jugak nih. Amaran: Agak2 rase nak termuntah ijo tuh pandai2 lah cari tempat nak muntah yer...Ahaks!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
scroll lagi
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Takde keghoje ke...Okeh baju dah sama ngan granite. Ni kat toilet, toilet harummm ok.


 Cun tak mak??Bluwekkk haku rase nak pitam aku amik gambo gediks camni.

Yer la anak ko baru sorang kan nak buat article Tips Kurus macam Pengasas Jamu Mak Dara plak...hahah. Ok la kan yang penting dapat balik berat asal...sekarang 46kg. Tak mo turun lagi, cuma nak kecikkan drumstick jer. Huhuhuuuu. Babai!






9 comments:

Sheila Shafeareen said...

salam heheh bestnya dak kurut..akk ni bby dah 3 bulan dah asih x capai lg berat yg di hajati...dok pakai lg ubat sapu kat perut n bengkung pas mandi...mak haiiii seksenya nak kurs...bb perut, dramstik .. pp ku yg cabi ni hemmm....

shilafaizz said...

hehe kak sheila...3bulan tu masih awal lagi...sabor2..bagi masa kat badan tu..ye la preggy pon 9bulan kan..so nk kurus blk mmg amik mase. mase lam pantang lepas 2bln sy amik nasi sekali jer sehari bukan sebab diet juga tapi sy tak selera sgt. selera mkn mmg drop.mkn sbb pk nk BF jer.lg pun sy keje, tu sbb cepat trun kot. penatttt..

ummi auni&aufa :) said...

wah...selim noo mak si myra ni...heheh..betul tips tu...mizah pun kembali slim dalam masa seminggu dua je lepas bersalin..pernah naik 20 kg time preggy first..pantang elok2 kan...pastu skrg anak dah 2, lagi la makin kurus(perasan) sebab anak seorang lasak, sorang bam bam...wah..penat2...heheheh

shilafaizz said...

mizah, kakak shila mase anak dara 45-46kg gak berat die. tapi sekarang anak die dh 3 bukan main berat makin kurus ado! 40kg jer skrg, dh macam papan lapis dh mak shila ckp..huhu.sebab tu shila rs ok la takat ni..kang jd mcm kakak shila plk.baju kurung anak drjh 6 pon leh sarung.

shila pon rs lg anak tmbh lg penat kan, tu yg kurus lagi2 keje mcm kita.rushingg sume..mak shila pn ckp, ko xnak ikut mak suruh pantang nnt sendiri rase ssh nk kurus blk.huhuu takott trus pantang betul2

monstorious wife said...

akak pon anemia uollsss hb time pregnant 6 sajork, paling tinggi pon 9, tetiba nak deliver boleh pulak naik 10. Alhamdulillah..

Betul tu shila, nak kuruskan akak rasaa senang sajork.. Tapi perut nak slim mcm nichole pussycat doll memang tak dapat la ye...

shilafaizz said...

kak ilottt...hb 6??? aiyoohhh tak pengsan ke kak.klu sy mesti misi KK yg mulut jahat tuh dah suruh pegi spital siap takut2 kan kene paksa bersalin.hb sy plg rendah 9.5 paling tggi 10.5 tu pon nk bersalin gak baru naik..9.5 pon dorg dh cukup bising.huhuu..

emm..perut slim macam nicole dan heidi klum kn??anak 4 tuh perut selimmm banget.ye la nak compare ngan retis kan mmg la xkene.hahah

ashra said...

haha.best gile entry ni.sbb buat saya sedar,beza omputih dgn melayu endon.kekeke.

shilafaizz said...

dan omputih mane ade makan santan2 kak ash...dorang banyak makan salad,salad msti ade dalam main dishes..sebab tu senang kurus kott..kita ni sumenye lemak, masakan bnyk bersantan..so sbb tu bnyk beza cara kita berpantang ngan omputih ber-confinement kn.

armouris said...

lagi info tentang tungku di SIHAT SELALU - Bertungku Lebih Mudah Dengan Tungku Elektrik

Thursday, June 30, 2011

Rahsia Nak Selim

Untuk makluman, sebelum pregnant berat saya 45-46 kg dan semasa pregnant berat saya naik sehingga 17 kilogram okeh!! Tapi saya happy jer bila tengok record book tiap bulan saya naik 2-3kilos sebab ye la pregnant kan..takkan nak berdiet plak..yang penting takde masalah darah tinggi atau kencing manis...peliknya berat naik banyak bukan main tapi saya kategori anemia/kurang darah..huhuuu. Sebab biasanye ibu anemia ni berat tak bape naik sangat.

Yang membuatkan berat saya naik banyak adalah kerana air ketuban bukan main hover dan banyak! adalah gynae bagitau amount die tu tapi udah lupa...beso giler perot mak tauu...gynae cakap bior ler banyak daripada kurang air ketuban, kalau kurang air ketuban banyak risk pada baby dan ibu. Meh lihat mak Myra yang super duper gumuks tak hengat berserta perot yang membesar bagai johan!!


Haaa....see...besar giler kan perot. Muka mak myra dah sembap sebab time ni dah due dah...Myra tak mo kuar lagi..so masih gigih ke opis okeh...dan myra lahir 3hari selepas itu...sume hover, air hover, perot hover baby pon hover due juga..miahaahaha

Mase preggy nih terpikir juga boleh ke turunkan berat yang naik bagai lift nih...tak pernah turun pon. Statik pernah lah. Bayangkan 17kilo naik..Perghhhh. So lepas2 jer bersalin, dalam LR lagi, ade penimbang ku terus naik ke penimbang..gigih tuu dengan tuttt yang baru lepas dijahit, tapi mase tu ade bius lagi..so tak rasa sakit sangat pon..yang penting nak timbang. Wahh turun 7kg trus!! Myra 3.11kg dan selebihnya adalah uri/placenta, air ketuban dan lain2. eh kalo gitu ade 10kg lemak dalam badan neh...Ah tak koser nak pikir mase tu (ngantuks banget) pikir time berpantang je lah mintak2 hilanglah lemak2 tu.

Mase lam pantang pon gigih juga menimbang tiap hari...Sampailah habis maternity leave 3bulan berjaya turunkan 15 kilo. Alhamdulillah...sebenarnya nan ado diet ke hape, maklumlah breastfeed kan lapor sentiasa mane nak diet nye. Tapi lam pantang memang pantang secara tradisional, maklumlah mak yang jaga tak koser nak lawan. Ikut je lah..pagi2 dah kene mandi air akar kayu (segarrrrr...), pehtu kene bertungku 1-2jam bertungku daripada batu tu panas giler sampailah sejuk aku bertungku ko...sampai tertido2 depan tv (okeh bertungku harus baring depan tv sambil tengok citer indon). Pehtu seminggu pertama berurut ler...Urut ni best, rase sakit2 badan time meneran tu hilanggggg. Tapi yang tak bestnye mase kene 'sengkak'. Saaaakiitttt giler weh. Nak menjerit jer rase. Sengkak tu adalah proses menaikkan semula rahim. Ye la ko dah preggy nak dekat 10 bulan dah, rahim ko dah mengembang dah terturun mase nak dekat bersalin, so kene la kembalikan ke kedudukan asal...pehtu lepas 10hari start makan jamu...Lepas urut kene pakai bengkung selama yang boleh (haku tahan sebulan jer ber-bengkung pehtu pakai girdle jer dah). Ade orang cakap berpantang tradisional ni mengarut jer...Omputih tak payah pon. Pada aku la kan, ikut je la ape yang mak ko suruh...Buktinya mak aku nak dekat 60tahun dah tapi orang tak percaya pon umo die nak 60 dah. takde plak gamba mak the latest kalau tak aku nak tepek kat sini.

Omputih memangla tak pantang, tapi dorang bersenam..Ko ade ke bersenam?? omputih yang tak bersenam tu cuba tengok badan dorang camne..boyak2 kan. dan cuba bandingkan dengan indonesian. Mase aku pergi ke Bandung aritu, memang series kagum. Dorang memang selim-melim, badan memang cantik. Susahhhhh sangat nak nampak badan besar. Ni bukan yang hat susah2 yer, ni yang hat senang2 yang aku dok perati kat shopping complex Paris van Java tu. Aku tanye kat budak supir aku "kenapa orang kamu kurus2 yer..yang susah tu memanglah tapi ini yang senang2 pon kurus jer..pegi slimming center yer?" Die jawab ape uolls? "Kami amalkan jamu dan berpantang dengan sungguh2 ibuk..." Haa tu dia...Kawan aku siap malu sebab die rase die gemuk benor bila kat sana. Padahal berat die 60kg jer.

So kepada ibuk2 sekalian, sila lah pantang betul2 yer kalo nak cepat dapatkan berat asal lah. Mase pantang lah senang nak selim balik sebab makanan sah2 takde minyak2, sume rebus, sup, bakar. Lebihkan makan sayur, lauk berbanding karbohidrat. Rajin2 la sapu krim barut dan berbengkung insyaallah boleh dapat berat asal kembali. Ahkak ter-rajin nak buat entry nie sebab tadi pagi tengah borak2 ngan opismates kat pantry dorang tanye camne ahkak leh selim, perot kempis kembali lepas bersalin...Ahaks bangga kembang sekejap. Yang bertanya ni termasuklah mak dara dan anak dara. Yg tanye ni jugak anak die baru sorang, preggy naik 8kg turun 2kg jer. Sian die stress. Hoho..ko tak nampak perot ku yang mengeleber nih dik...mane ade kempis. Memang tak dapek la perot anak dara yer.

Pada ku kalau setakat naik 8-10kg mase preggy tuh senang jer dik nak turunkan balik kalau ko jaga makan (maksudnya jangan makan berlemak2 sangat dan pantang ais). Kalau den naik nak dekat 20kg ni boleh turunkan balik korang mesti boleh jugak. Tak payah Premium Beautiful bagai yang rege 2k tuh. Ahkak pakai bengkung jawa hat turun-temurun tu jah. Pehtu ko kene la ade anak bambam macam dak Myra tuh. Sebab kalau ko dukung die macam ko angkat berat 10kg gitu..memang lenguh la tangan dan lengan ni.Pehtu gak, kalo ko masak suruh laki ko habiskan..Biar die gumuks jangan korang yg gumuks.

Mak nak hover jugak nih. Amaran: Agak2 rase nak termuntah ijo tuh pandai2 lah cari tempat nak muntah yer...Ahaks!
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
scroll lagi
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Takde keghoje ke...Okeh baju dah sama ngan granite. Ni kat toilet, toilet harummm ok.


 Cun tak mak??Bluwekkk haku rase nak pitam aku amik gambo gediks camni.

Yer la anak ko baru sorang kan nak buat article Tips Kurus macam Pengasas Jamu Mak Dara plak...hahah. Ok la kan yang penting dapat balik berat asal...sekarang 46kg. Tak mo turun lagi, cuma nak kecikkan drumstick jer. Huhuhuuuu. Babai!






9 comments:

Sheila Shafeareen said...

salam heheh bestnya dak kurut..akk ni bby dah 3 bulan dah asih x capai lg berat yg di hajati...dok pakai lg ubat sapu kat perut n bengkung pas mandi...mak haiiii seksenya nak kurs...bb perut, dramstik .. pp ku yg cabi ni hemmm....

shilafaizz said...

hehe kak sheila...3bulan tu masih awal lagi...sabor2..bagi masa kat badan tu..ye la preggy pon 9bulan kan..so nk kurus blk mmg amik mase. mase lam pantang lepas 2bln sy amik nasi sekali jer sehari bukan sebab diet juga tapi sy tak selera sgt. selera mkn mmg drop.mkn sbb pk nk BF jer.lg pun sy keje, tu sbb cepat trun kot. penatttt..

ummi auni&aufa :) said...

wah...selim noo mak si myra ni...heheh..betul tips tu...mizah pun kembali slim dalam masa seminggu dua je lepas bersalin..pernah naik 20 kg time preggy first..pantang elok2 kan...pastu skrg anak dah 2, lagi la makin kurus(perasan) sebab anak seorang lasak, sorang bam bam...wah..penat2...heheheh

shilafaizz said...

mizah, kakak shila mase anak dara 45-46kg gak berat die. tapi sekarang anak die dh 3 bukan main berat makin kurus ado! 40kg jer skrg, dh macam papan lapis dh mak shila ckp..huhu.sebab tu shila rs ok la takat ni..kang jd mcm kakak shila plk.baju kurung anak drjh 6 pon leh sarung.

shila pon rs lg anak tmbh lg penat kan, tu yg kurus lagi2 keje mcm kita.rushingg sume..mak shila pn ckp, ko xnak ikut mak suruh pantang nnt sendiri rase ssh nk kurus blk.huhuu takott trus pantang betul2

monstorious wife said...

akak pon anemia uollsss hb time pregnant 6 sajork, paling tinggi pon 9, tetiba nak deliver boleh pulak naik 10. Alhamdulillah..

Betul tu shila, nak kuruskan akak rasaa senang sajork.. Tapi perut nak slim mcm nichole pussycat doll memang tak dapat la ye...

shilafaizz said...

kak ilottt...hb 6??? aiyoohhh tak pengsan ke kak.klu sy mesti misi KK yg mulut jahat tuh dah suruh pegi spital siap takut2 kan kene paksa bersalin.hb sy plg rendah 9.5 paling tggi 10.5 tu pon nk bersalin gak baru naik..9.5 pon dorg dh cukup bising.huhuu..

emm..perut slim macam nicole dan heidi klum kn??anak 4 tuh perut selimmm banget.ye la nak compare ngan retis kan mmg la xkene.hahah

ashra said...

haha.best gile entry ni.sbb buat saya sedar,beza omputih dgn melayu endon.kekeke.

shilafaizz said...

dan omputih mane ade makan santan2 kak ash...dorang banyak makan salad,salad msti ade dalam main dishes..sebab tu senang kurus kott..kita ni sumenye lemak, masakan bnyk bersantan..so sbb tu bnyk beza cara kita berpantang ngan omputih ber-confinement kn.

armouris said...

lagi info tentang tungku di SIHAT SELALU - Bertungku Lebih Mudah Dengan Tungku Elektrik