Thursday, April 21, 2011

Anda Kene Tahu Citer Lepas Bersalin Ni

Okeh i really luv this entry made by one of blogger...Sangat berilmiah biarpun bahasanya ikut sedap die. Suka die la kan dah blog die...hahah. Okeh bagi sesape yang tak kenal Aidid Mu'addib sila lah jenguk belog die. Well, die bukan anti-MLM semata okeh dia adalah seorang Doktor...Orait bukan nak citer pasal MLM kat sini tapi nak citer pasal nie. Bak kate Aidid, orang dok pikir je sakit mase bersalin, lepas bersalin korang tak nak tau ke ape jadi? Mari kita bace entry di tulis Dr Aidid, based on pengalaman nye sendiri...I loike!!

Aku rasa masa korang kecik-kecit kemetot dulu, korang sure tak kan pernah terfikir benda ni. Al-kesah yang aku nak ceritakan ni la. Ah... masa kita kecik, apa yang kita tahu pun kan? Dah besar sikit, start masuk sekolah menengah, mula la sekor-sekor nak tunjuk belang. Emak-bapak pun ada yang dimusuhi kengkadang - dan permusuhan sebegini pulak ada bermusim-musim. Most teens knows that it's wrong, but they still do it anyway. You know... rebelling. Suka melawan emak-bapak, mengalahkan hero... walau pun sebenarnya perangai begini sememangnya haprak gilabab, macam cipan. Pehal cipan pulak? Seriously bang? Cipan? As in tenuk... tapir... Tapirus indicus? It's a figure of speech la bro.



Anyway, masa remaja aku sendiri ada meninggi suara pada emak atau ayah aku... that's why aku celoteh benda ni tadi. Sure, I admit it... kengkadang pernah ada rasa marah pada mak aku. I dunno about you people, but as a teen, I was a brat. "Parents just don't understand", begitu la kira-kiranya. Bila mak aku marah, aku mesti melenting balik, becos aku rasa tak fair. Abang dengan adik aku tak kena marah pun (semasa tu... tapi masa lain, dia orang kena jugak). Walau pun, yang sebenarnya buat salah memang aku pun. Budak remaja, mana ada nak mengaku salah? Budak remaja dah sememangnya cilanat. There I admit it.

 
Form 1, aku masuk sekolah asrama. Jauh dari kampung, anak pertama yang dapat sekolah asrama... Shoot! Anak orang kampong (sori... dalam daerah) yang pertama dapat masuk sekolah asrama yang satu tu. Sekolah paling berprestij seantero Malaya. 5 years there, some of the best times in my short life then... or even now. I still missed the good ol' days, to this very day. Anyway, kengkadang masa kat sekolah asrama tu, ada jugak aku sengaja lambat balik kampung. Saja nak melepak dgn kengkawan dulu. Enjoy-enjoy, buat perangai la, kacau awekz la, ntah apekejadahnya lagik la... sedangkan orang tua tu dah menunggu kat rumah, masak macam-macam untuk anaknya yang balik rumah 2 - 3 bulan sekali. Sekarang baru aku nak menyesal, tapi masa tu memang tak hengat dunia. Freedom... away from parents. Some of you may have the same experiance I guess. True or not?



Abis form 5, dapat result OK - Fiziks A1, Chem A1, Biologi A2, lain-lain subjek hancus... HAHAHA! Siyes! Dapat masuk U, buat degree engineering, majoring in motong gotah - no laaa, just joking. So, aku masuk universiti, tapi masih tak sedar diri jugak tu. Aku rasa aku sedar yang mak aku tu sentiasa rindukan anaknya, tapi aku sendiri tak ingat dan tak nak memikirkannya sangat... maklumlah dah besar, dan tak suka dipanggil anak mak. Biarlah adik aku yang selalu cium dia, aku nak cium dia... jauh sekali. Dah besar panjang la katakan... menyombong.


Kemudian, entah macam mana aku boleh lepas semua exam kat U, dengan cubaan beberapa kali pulak tu... akhirnya wujudlah seorang orang dewasa yang ada ijazah, dan aku ingat lagi masa pesta konvo, punyalah proud nya kedua-dua orang tua tu. Mengelenang air matanya... both of them. Lepas tu aku merantau ke Sarawak (walaupun aku tahu, emak aku lagi sedih sebab udah la belajar bertahun-tahun, dah abis belajar, terus berjauhan lagi.... tapi aku cakap kat dia, lebih baik pegi dulu, daripada dihantar kemudian hari). Semasa di Sarawak, jadilah aku seorang yang bekerja, bergaji dan boleh jugak bagi mak aku tu duit setiap bulan selepas tu.


Maka, di sinilah cerita sebenar yg aku nak ceritakan ini bermula.


Satu malam selepas midnight, seorang ibu ni yg telah berjam-jam menanggung kesakitan, kengkadang mendengus, kengkadang mengerang-ngerang, masuk labour ward, yang mana aku sambut kehadirannya dengan semangat kental dan mengantuk like crazy. Start kerja 8 pagi... and it went on and on and on... sampai la waktu midnight tu. Mana tak mengantuk. Aku periksa, baru 5 cm. Tahu apa maksud "5 cm"? Pintu rahim baru nak bukak, dan saiz bukaan serviks baru 5 cm diameter (max 10 cm - ready to deliver). Kasi cucuk bontotnya dengan enema 2 bijik, berkejaran la ibu tu pegi toilet, kasi semua berak dia keluar. Kalau tak, kok mandi bergelumang taik pulak anaknya yang akan keluar tu nanti.


Selepas 3 - 4 jam, akhirnya serviks pun dilate 10 cm (a bit fast actually) dan sudah sampailah masa utk bersalin... jadi nurse pun panggil aku utk conduct delivery utk ibu "primigravida" ni. Meaning, anak pertama dia. Dia takde experience, aku pun takde experience. Aku pakai gown hijau tu, dan bersiap-sedia dgn bantuan seorang nurse. Nasib baik nurse veteran. Aku suka kakak-kakak bidan/midwife yg dah 40-an, dia org lagi cekap daripada kami yg baru masuk service ni. By that time, dah 4 pagi, dan masih belum tidur sejak 20 jam sebelum tu.


Jadi, pompuan tu pun dipersediakanlah utk "labour" - baring menelentang, aku kangkangkan kakinya, suruh dia pegang kedua tangannya ke bawah peha - assume the position. Malu ka? Korang ingat ada perasan malu ke waktu ni? Aku rasa aku yang lebih malu menghadap kangkang dia daripada dia mengangkang depan aku. Dia dalam kesakitan, pinggang bagai nak patah, vagina bagai nak koyak. OK, seluk tangan dalam vagina, kepala baby dah terasa betul-betul kat serviks, dah ready nak tersembul. Maka bermulalah proses mengeluarkan baby tu. Dengan jerit ibu tu, dengan suara kakak nurse (kak Mariah rasa aku rasa nama dia) yg nyaring tu, suara aku pun keluar gak. No choice... kalau nak buat keje ni, mesti boleh bersuara dan "coach" ibu tu buat benda yg sepatutnya. Walau pun tak sure, tak confident, tak experienced, kena perasan confident jugak. Kalau aku tak confident, ibu tu lagi tak confident nanti. Kalau tak buat begini, nahas lemas anaknya nanti.


Ditakdirkan, anaknya agak besar, dan dah tu lagi anak pertama pulak, memang seksa nak keluar. Push punya push, "crowning" (rambut baby dah nampak kat muka pintu vagina) pun berlaku dan aku pun ready nak "episiotomy" - iaitu kena potong daging dinding vagina yg dibawah sekali bila ianya menipis ditolak oleh kepala baby yg nak keluar (potong kena menyerong ke kanan, kalau salah ke bawah, abis nanti koyak ke anus, dah satu hal pulak pompuan tu nanti problem berak bolos kemudian hari). Aku kasi sikit bius, tapi belum sempat kasi habis, kepala baby macam dah nak tersembol. Terus ambik gunting epi, apa lagi potong aje terus. Bayangkan ibu yg tengah kesakitan dengan kepala bayi yg terpelohong kat tengah-tengah vagina tu, tiba-tiba ada mamat psycho baru pandai shave misai, potong dekat 2 inci daging kat teettt... jeritnya.






Phoosh! Muncul kepala baby, what an ugly creature. Korang tahu tak, most babies are born real ugly. Termasuk aku, termasuk korang tu semua. Bila dah besar dalam 3 hingga 6 bulan baru jadi cute. Lepas tu stay cute sampai dalam 5 - 6 tahun gitu, dan kemudiannya yang cun kekal cun, yang ugly akan menyerlah ke-ugly-an nya selepas tu. Lelaki ke, perempuan ke... sama jek. Hey, come on, I'm being truthful here. Ada sesetengah manusia tu cun, ada sesetengah yang lain (macam aku ni) ugly. Anyway, berbalik cerita ibu yang nak bersalin tadi - aku suruh ibu tu push push push... aku letak tangan kat kedua-dua belah kepala anak, dan tarik keluar dan ke atas. First time aku tengok orang tarik kepala baby, aku memang tak percaya itu caranya baby dikeluarkan. You know, you pull on the head as hard as it is permissible, dan baby itu akan tergantung sekejap macam orang kena hukum gantung. But, no worries, semasa kita lahir, tengkuk kita very strong. Lepas aku tarik tu, baby tu tergaing-gaing macam buaian, dan terus aku baringkan, dan pastu terus potong tali pusat. Air ketuban merata-rata, dengan taik ibu tu ada kena sikit. Korang ingat masa korang lahir, tak kena taik mak masing-masing ke masa lahir dulu? Ada terfikir tak? Bila tengok mak kau tu, cuba fikirkan perkara ni. Anyway, tali pusat dah dipotong, aku serahkan baby pada nurse, anaknya nampak ok... menangis kuat. So, settle satu perkara. Sekarang kena tarik keluar uri pulak. Jadi, tarik-tarik keluar, terselepuk seketul daging yg memang nampak "weird" dan macam kejadah, dan memang berbau hanyir. Itulah bau daging manusia, dan bau darah - mixed together. Segar dari ladang!


Bila uri dah keluar, suntikan "synto" diberi kat peha ibu (syntocinon/pitocin, synthetic oxytocin yang gunanya untuk mengecutkan rahim supaya perdarahan dapat dihentikan), aku pun urut-urut perut ibu yg keletihan tadi. Tapi lepas 1 - 2 minit, aku perasan banyaknya darah yg mengalir keluar. Aku ambik stool, duduk celah kangkang ibu tu, pasang lampu direct menyuluh vagina, aku tengok luka episiotomi tu takde la banyak sangat berdarah, tapi nampak darah sebenarnya keluar daripada dalam vagina. Kat atas lagik. Seluk punya seluk, tengok punya tengok, tu dia, dinding vaginanya koyak 2 - 3 tempat. 1 - 2 inci punya luka. Darah mengalir macam pili air. Kena jahit semua tu, and it was 4 am in the morning. Oh man! I was dead tired. Clamp dulu dgn artery forcep. Mungkin 4 atau 5 forcep kut aku pakai. Lepas berjaya cari bleeder, baru la darah tu stop. OK, break sekejap.


Aku rasa, semua org boleh bayangkan kesakitan ibu yg bersalin bila kita bayangkan baby tengah nak keluar. Tapi korang ada terfikir apa yg berlaku selepas tu pulak? Luka tu semua kena jahit. Dan jahit bukan sikit-sikit, mahu berpuluh kali jahitan tu. Dan bayangkan kesakitan ibu tu kena dengan jarum tu. Bagi bius/local anaesthesia pun macam tak jalan aje... tapi jahitkan jugak. Jadi menjahitlah aku agaknya lebih drpd setengah jam. Baby nak keluar tadi ambik masa 5 - 10 minit aje. Ibunya hanya pasrah, berserah diri pada ku. Lantak ko la dol apa ko nak buat. Dia dah tak kose - janji baby nya selamat. Lepas abis jahit luka kat dalam, kena jahit luka episiotomi pulak, luka yang aku potong secara sengaja tadi tu. Ingat, aku ni belum banyak pengalaman, tapi kena harungkan jugak. Jahitannya aku rasa boleh pakai aje, herut-merut... nobody cares. Dah pukul 4 pagi, mana ada specialist atau senior MO yang nak check, jadi kira selamatlah tak kena marah atau suruh buat balik. Dan bila abis, aku sempat cakap kat ibu tu, "saya dah jahit rapat-rapat kak, darah dah stop, nanti kalau dah abis pantang, dan suami kata nape barang baik tu rasa macam baru kahwin dan macam masih takde anak lagi, jangan lupa hantar poskad terima kasih". Kakak keletihan tu tak terkincit pun dgn joke palat aku. Ada nampak sengih sikit aje. And I hope you all get the joke.


OK, settle la satu perkara. Dan malam tu, in total, aku deliver 3 atau 4 orang ibu kat labour ward. Aku dapat tido pukul 6 pagi, tapi kena bangun pukul 7. Ada ward round... bloody ' e... never mind. Dan aku mungkin buat keje macam ni beberapa ratus kali selama 4 bulan posting kat labour ward.

 
Dan setakat ni, benda yg aku cerita ni adalah benda biasa yang diharungi oleh setiap ibu yg bersalin - nothing special.


Eh... betul ke tarak apa-apa special? Sekarang bayangkanlah setiap anak (korang la tu adik-adik oi!) yang membaca al-kisah ini - apa yg emak korang lalui utk memberanakkan setiap daripada korang, begitulah ceritanya macam kat atas tu. Tak kesah la kau tu sapa. Orang kaya, orang miskin, minah cun, balak perasan tak keruan, pengamal MLM tak sedar diri - itulah ceritanya lebih-kurang... malah ada yang lebih teruk lagi. Malah ada yang lebih malang lagik. Tapi, memandangkan ko tengah baca cerita ni, maknanya emak ko survive memberanakkan ko la kiranya kan? Cuba bayangkan muka emak kau tu semasa kepala kau tersembul keluar kat pintu vagina tu. Cuba ingat muka mak kau kat rumah saat ini - dan cuba bayangkan muka tu tengah dalam kesakitan. Cuba bayangkan dan dengarkan jerit-tangis ibu kau semasa kau keluar ke dunia ni. Bayangkan tahi emak kau yg kena kat rambut ikal yang ko sikat setiap pagi tu. Bayangkan kesakitan yg dia alami semasa daging dan kulitnya dijahit. Dijahit kat tempat paling sensitif utk orang perempuan. Bayangkan ibu kau yg tercungap-cungap semasa kau nak keluar, bila mana kau pertama kali merasa bernafaskan oksigen atmosfera. Bayangkan tangisan gembiranya ibu kau bila pertama kali dia memangku kau ke pelukannya utk disusui. Bayangkan rasa syukurnya ibu kau pertama kali dia cium pipi kau yg berbau hanyir air ketuban. Ingat ada ibu yang kesahkan bau air ketuban ke? Ibu kau tu tak perasan pun bau tu kat anaknya. Yakinlah bahawa pada setiap ibu dalam dunia ni, anaknya itulah benda yg paling berharga. Orang lelaki sapa pun tak akan dapat merasa pengalaman ini. Harga diri anak yang baru lahir tu lebih berharga lebih daripada emas... percayalah.


Jadi, pada sapa-sapa yang pernah menyombong pada ibu masing-masing, pada yang pernah meninggi suara pada ibu masing-masing, pada korang yang pernah cari alasan untuk menolak permintaan emak masing-masing... think about this please. Pada sapa-sapa yang dah lama tak call emak korang tu, tu ha masing-masing ada handphone mahal ribu-riban. At least, cuba telefon dan cakap - "mak, thank you". Kalau dia tanya kenapa... cakap, takde apa-apa, saja-saja nak cakap "thank you".


Pesan aku ni - sebab aku sendiri pernah buat salah yang sama - lepas ni jangan sesekali derhaka pada mak kau. Yes, that advice includes me. Meninggi suara pun jangan. Dan kalau dia nak sesuatu, cari jalan macamana sekali pun, kotakan cepat-cepat. Whatever she ask. Takde duit, carikan duitnya (tapi, jangan la duit menyamun, merompak atau duit MLM/SP - this is YOUR MOTHER, man! Fikir jangan pakai kepala lutut beb). Kalau bukan perkara yang memerlukan duit, carikan jugak apa saja yang dia nak, kasi dia happy. She deserved more than anything you can ever provide in this world right now... but try the best you can anyway. Takde satu benda dalam dunia ni yang antara kita semua boleh lakukan, yang akan sama dengan pengorbanan dan kesakitan yang ibu kita pernah alami semasa dia melahirkan kita ke dunia ini. After all, syurga terletak di bawah tapak kaki ibu. Is that a metaphor or is that for real?

 
Anyway, my dear reader...


Why don't you pick up the phone and call your mother.


Yes, now.


P/S: I'm celebrating mother's day... any day I choose.


I just called her. She sounded chirpy...


Lightning Crashes


Lightning crashes, a new mother cries,


Her placenta falls to the floor,


The angel opens her eyes, the confusion sets in,


Before the doctor can even close the door.






Lightning crashes, an old mother dies,


Her intentions fall to the floor,


The angel closes her eyes, the confusion that was hers,


Belongs now, to the baby down the hall.






Oh now feel it comin' back again,


Like a rollin' thunder chasing the wind.


Forces pullin' from the center of the earth again,


I can feel it...






Lightning crashes, a new mother cries,


This moment she's been waiting for,


The angels open her eyes, pale blue colored iris,


Presents the circle and puts the glory out to hide, hide.






Oh, now feel it comin' back again,


Like a rollin' thunder chasing the wind,


Forces pullin' from the center of the earth again,


I can feel it....


I can feel it....

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Itu ler citernye dek non...Kelakar ade touching pon ade gak kan...

Sangat suka tulisan beliau ini...Walaupun dia adalah LELAKI, tetapi tak semua lelaki dapat menghayati penderitaan melahirkan anak except that: (1) lelaki tu mengadap bini die mase bersalin atau (2) lelaki itu adalah doktor yang sambut baby (MO) dan Gynae/Obgyn. Tapi ade gak jenis lelaki yang tak reti nak insaf dan menghargai kaum wanita. Den nak tepek kat Notes FB dan tag nama budak kg aku yang claimed " Pompuan ni lemah sangat..Bukan sakit sangat pon.Beranak tu macam Sembelit Jer " Kalau mase die cakap tuh die ade depan aku, dan ade air kopi panas memang aku simbah muka die laju2. Macam sembelit ko kate...Ko tak tau hazabnye bini ko tahan perit kene jait lepas beranak kan anak ko even die amik epidural bro... Sian kat bini ko dapat laki tak de keinsafan macam ko. Mak ko mesti sedih ade anak lelaki tak reti berterima kaseh macam ni.


Nota Kaki:

Saye tak de edit2 entry beliau nih...mane yang sensored tuh ampun maap la yer...Sebenarnye saya pon tak tau ape yang doktor buat lepas Myra keluar, when is the right time nak buat episiotomy tuh. Dari entry beliau ni lah sy tau sket2 sebab die ceritakan from A to Z proses melahirkan itu...Dan sy sendiri tak penah pon terpikir pasal pascanatal tuh. Ape berlaku lepas bersalin tak amik kesah...Bak kate Aidid lantak doctor la nak buat ape..Hmm..teringat ritu mase bersalinkan Myra, Dr.Siti gtau sy ketumpahan darah sket..gaknye macam yang Aidid citer ni lah kot..Part jait tuh seb baik ler gynae sy jait cantekkk punya. Kalau doktor pakar pon jait herot berot memang ler nak kene saman..hukhuk.

Sebenarnye ape yang Aidid citer nih kira common case, belum lagi citer kes2 mencemaskan mcm kene vacuum (Myra dilahirkan via vacuum assit), belum citer kene procep nak kuarkan baby, belum citer yang dah fully dilate tetiba kene emergency csect sebab baby dah lemas and so on (rase sakit bersalin normal dan cser)...belum gi citer ibu yg menyahut panggilan Illahi tika melahirkan..sob..sob...kasihnya Ibu tiada bandingannya..Erkk sudah2...den bikin orang2 takut nak bersalin laks. Uhuiii!




7 comments:

NanieKhairani said...

terharunya baca cerita doctor ni.. dan memang itulah yang dilalui oleh semua ibu2 kan bagi melahirkan seorang lagi umat di muka bumi ini.

Wuaaa.. rindu mak.. :(

shilafaizz said...

Memang terharu dalam kelakar..doktor ni emang sempoi! heheh...ye la bukan mudah nak mengeluarkan seorang lagi uamt nabi..baik normal atau operate dua2pon sakit..

shilafaizz said...

tapi ku admit, baby baru2 kuar tu emang tak comey..heheh
jari2 kecut, eyelid takde
dh 3 bulan ke ats baru die bebetui comey..hikhik

ramizah said...

aduh...ternangis pulak baca...tapi boleh gelak sebab cara dia sampaikan agak kelakar..

hasnolleilla said...

ska doc ni bebel..
sangat tepat ape yg die bebelkan tu.

rindu mak tetibe,
rindu saat bersalin tu,

shilafaizz said...

rindu juga saat bersalin tu..
tau sakit tapi lupaa suda...hikhik

sitiebby said...

btul kata catatan doktor tue...first baby saya amik epidural, tp bler time jahit tue, tuhan je tau sakit rasa doktor jahit. baby kedua, mcm biasa, xde suntik. lagi sakit dgn cara docs yg layan jahit, xterasa ubat bius yg dia bagi..

Thursday, April 21, 2011

Anda Kene Tahu Citer Lepas Bersalin Ni

Okeh i really luv this entry made by one of blogger...Sangat berilmiah biarpun bahasanya ikut sedap die. Suka die la kan dah blog die...hahah. Okeh bagi sesape yang tak kenal Aidid Mu'addib sila lah jenguk belog die. Well, die bukan anti-MLM semata okeh dia adalah seorang Doktor...Orait bukan nak citer pasal MLM kat sini tapi nak citer pasal nie. Bak kate Aidid, orang dok pikir je sakit mase bersalin, lepas bersalin korang tak nak tau ke ape jadi? Mari kita bace entry di tulis Dr Aidid, based on pengalaman nye sendiri...I loike!!

Aku rasa masa korang kecik-kecit kemetot dulu, korang sure tak kan pernah terfikir benda ni. Al-kesah yang aku nak ceritakan ni la. Ah... masa kita kecik, apa yang kita tahu pun kan? Dah besar sikit, start masuk sekolah menengah, mula la sekor-sekor nak tunjuk belang. Emak-bapak pun ada yang dimusuhi kengkadang - dan permusuhan sebegini pulak ada bermusim-musim. Most teens knows that it's wrong, but they still do it anyway. You know... rebelling. Suka melawan emak-bapak, mengalahkan hero... walau pun sebenarnya perangai begini sememangnya haprak gilabab, macam cipan. Pehal cipan pulak? Seriously bang? Cipan? As in tenuk... tapir... Tapirus indicus? It's a figure of speech la bro.



Anyway, masa remaja aku sendiri ada meninggi suara pada emak atau ayah aku... that's why aku celoteh benda ni tadi. Sure, I admit it... kengkadang pernah ada rasa marah pada mak aku. I dunno about you people, but as a teen, I was a brat. "Parents just don't understand", begitu la kira-kiranya. Bila mak aku marah, aku mesti melenting balik, becos aku rasa tak fair. Abang dengan adik aku tak kena marah pun (semasa tu... tapi masa lain, dia orang kena jugak). Walau pun, yang sebenarnya buat salah memang aku pun. Budak remaja, mana ada nak mengaku salah? Budak remaja dah sememangnya cilanat. There I admit it.

 
Form 1, aku masuk sekolah asrama. Jauh dari kampung, anak pertama yang dapat sekolah asrama... Shoot! Anak orang kampong (sori... dalam daerah) yang pertama dapat masuk sekolah asrama yang satu tu. Sekolah paling berprestij seantero Malaya. 5 years there, some of the best times in my short life then... or even now. I still missed the good ol' days, to this very day. Anyway, kengkadang masa kat sekolah asrama tu, ada jugak aku sengaja lambat balik kampung. Saja nak melepak dgn kengkawan dulu. Enjoy-enjoy, buat perangai la, kacau awekz la, ntah apekejadahnya lagik la... sedangkan orang tua tu dah menunggu kat rumah, masak macam-macam untuk anaknya yang balik rumah 2 - 3 bulan sekali. Sekarang baru aku nak menyesal, tapi masa tu memang tak hengat dunia. Freedom... away from parents. Some of you may have the same experiance I guess. True or not?



Abis form 5, dapat result OK - Fiziks A1, Chem A1, Biologi A2, lain-lain subjek hancus... HAHAHA! Siyes! Dapat masuk U, buat degree engineering, majoring in motong gotah - no laaa, just joking. So, aku masuk universiti, tapi masih tak sedar diri jugak tu. Aku rasa aku sedar yang mak aku tu sentiasa rindukan anaknya, tapi aku sendiri tak ingat dan tak nak memikirkannya sangat... maklumlah dah besar, dan tak suka dipanggil anak mak. Biarlah adik aku yang selalu cium dia, aku nak cium dia... jauh sekali. Dah besar panjang la katakan... menyombong.


Kemudian, entah macam mana aku boleh lepas semua exam kat U, dengan cubaan beberapa kali pulak tu... akhirnya wujudlah seorang orang dewasa yang ada ijazah, dan aku ingat lagi masa pesta konvo, punyalah proud nya kedua-dua orang tua tu. Mengelenang air matanya... both of them. Lepas tu aku merantau ke Sarawak (walaupun aku tahu, emak aku lagi sedih sebab udah la belajar bertahun-tahun, dah abis belajar, terus berjauhan lagi.... tapi aku cakap kat dia, lebih baik pegi dulu, daripada dihantar kemudian hari). Semasa di Sarawak, jadilah aku seorang yang bekerja, bergaji dan boleh jugak bagi mak aku tu duit setiap bulan selepas tu.


Maka, di sinilah cerita sebenar yg aku nak ceritakan ini bermula.


Satu malam selepas midnight, seorang ibu ni yg telah berjam-jam menanggung kesakitan, kengkadang mendengus, kengkadang mengerang-ngerang, masuk labour ward, yang mana aku sambut kehadirannya dengan semangat kental dan mengantuk like crazy. Start kerja 8 pagi... and it went on and on and on... sampai la waktu midnight tu. Mana tak mengantuk. Aku periksa, baru 5 cm. Tahu apa maksud "5 cm"? Pintu rahim baru nak bukak, dan saiz bukaan serviks baru 5 cm diameter (max 10 cm - ready to deliver). Kasi cucuk bontotnya dengan enema 2 bijik, berkejaran la ibu tu pegi toilet, kasi semua berak dia keluar. Kalau tak, kok mandi bergelumang taik pulak anaknya yang akan keluar tu nanti.


Selepas 3 - 4 jam, akhirnya serviks pun dilate 10 cm (a bit fast actually) dan sudah sampailah masa utk bersalin... jadi nurse pun panggil aku utk conduct delivery utk ibu "primigravida" ni. Meaning, anak pertama dia. Dia takde experience, aku pun takde experience. Aku pakai gown hijau tu, dan bersiap-sedia dgn bantuan seorang nurse. Nasib baik nurse veteran. Aku suka kakak-kakak bidan/midwife yg dah 40-an, dia org lagi cekap daripada kami yg baru masuk service ni. By that time, dah 4 pagi, dan masih belum tidur sejak 20 jam sebelum tu.


Jadi, pompuan tu pun dipersediakanlah utk "labour" - baring menelentang, aku kangkangkan kakinya, suruh dia pegang kedua tangannya ke bawah peha - assume the position. Malu ka? Korang ingat ada perasan malu ke waktu ni? Aku rasa aku yang lebih malu menghadap kangkang dia daripada dia mengangkang depan aku. Dia dalam kesakitan, pinggang bagai nak patah, vagina bagai nak koyak. OK, seluk tangan dalam vagina, kepala baby dah terasa betul-betul kat serviks, dah ready nak tersembul. Maka bermulalah proses mengeluarkan baby tu. Dengan jerit ibu tu, dengan suara kakak nurse (kak Mariah rasa aku rasa nama dia) yg nyaring tu, suara aku pun keluar gak. No choice... kalau nak buat keje ni, mesti boleh bersuara dan "coach" ibu tu buat benda yg sepatutnya. Walau pun tak sure, tak confident, tak experienced, kena perasan confident jugak. Kalau aku tak confident, ibu tu lagi tak confident nanti. Kalau tak buat begini, nahas lemas anaknya nanti.


Ditakdirkan, anaknya agak besar, dan dah tu lagi anak pertama pulak, memang seksa nak keluar. Push punya push, "crowning" (rambut baby dah nampak kat muka pintu vagina) pun berlaku dan aku pun ready nak "episiotomy" - iaitu kena potong daging dinding vagina yg dibawah sekali bila ianya menipis ditolak oleh kepala baby yg nak keluar (potong kena menyerong ke kanan, kalau salah ke bawah, abis nanti koyak ke anus, dah satu hal pulak pompuan tu nanti problem berak bolos kemudian hari). Aku kasi sikit bius, tapi belum sempat kasi habis, kepala baby macam dah nak tersembol. Terus ambik gunting epi, apa lagi potong aje terus. Bayangkan ibu yg tengah kesakitan dengan kepala bayi yg terpelohong kat tengah-tengah vagina tu, tiba-tiba ada mamat psycho baru pandai shave misai, potong dekat 2 inci daging kat teettt... jeritnya.






Phoosh! Muncul kepala baby, what an ugly creature. Korang tahu tak, most babies are born real ugly. Termasuk aku, termasuk korang tu semua. Bila dah besar dalam 3 hingga 6 bulan baru jadi cute. Lepas tu stay cute sampai dalam 5 - 6 tahun gitu, dan kemudiannya yang cun kekal cun, yang ugly akan menyerlah ke-ugly-an nya selepas tu. Lelaki ke, perempuan ke... sama jek. Hey, come on, I'm being truthful here. Ada sesetengah manusia tu cun, ada sesetengah yang lain (macam aku ni) ugly. Anyway, berbalik cerita ibu yang nak bersalin tadi - aku suruh ibu tu push push push... aku letak tangan kat kedua-dua belah kepala anak, dan tarik keluar dan ke atas. First time aku tengok orang tarik kepala baby, aku memang tak percaya itu caranya baby dikeluarkan. You know, you pull on the head as hard as it is permissible, dan baby itu akan tergantung sekejap macam orang kena hukum gantung. But, no worries, semasa kita lahir, tengkuk kita very strong. Lepas aku tarik tu, baby tu tergaing-gaing macam buaian, dan terus aku baringkan, dan pastu terus potong tali pusat. Air ketuban merata-rata, dengan taik ibu tu ada kena sikit. Korang ingat masa korang lahir, tak kena taik mak masing-masing ke masa lahir dulu? Ada terfikir tak? Bila tengok mak kau tu, cuba fikirkan perkara ni. Anyway, tali pusat dah dipotong, aku serahkan baby pada nurse, anaknya nampak ok... menangis kuat. So, settle satu perkara. Sekarang kena tarik keluar uri pulak. Jadi, tarik-tarik keluar, terselepuk seketul daging yg memang nampak "weird" dan macam kejadah, dan memang berbau hanyir. Itulah bau daging manusia, dan bau darah - mixed together. Segar dari ladang!


Bila uri dah keluar, suntikan "synto" diberi kat peha ibu (syntocinon/pitocin, synthetic oxytocin yang gunanya untuk mengecutkan rahim supaya perdarahan dapat dihentikan), aku pun urut-urut perut ibu yg keletihan tadi. Tapi lepas 1 - 2 minit, aku perasan banyaknya darah yg mengalir keluar. Aku ambik stool, duduk celah kangkang ibu tu, pasang lampu direct menyuluh vagina, aku tengok luka episiotomi tu takde la banyak sangat berdarah, tapi nampak darah sebenarnya keluar daripada dalam vagina. Kat atas lagik. Seluk punya seluk, tengok punya tengok, tu dia, dinding vaginanya koyak 2 - 3 tempat. 1 - 2 inci punya luka. Darah mengalir macam pili air. Kena jahit semua tu, and it was 4 am in the morning. Oh man! I was dead tired. Clamp dulu dgn artery forcep. Mungkin 4 atau 5 forcep kut aku pakai. Lepas berjaya cari bleeder, baru la darah tu stop. OK, break sekejap.


Aku rasa, semua org boleh bayangkan kesakitan ibu yg bersalin bila kita bayangkan baby tengah nak keluar. Tapi korang ada terfikir apa yg berlaku selepas tu pulak? Luka tu semua kena jahit. Dan jahit bukan sikit-sikit, mahu berpuluh kali jahitan tu. Dan bayangkan kesakitan ibu tu kena dengan jarum tu. Bagi bius/local anaesthesia pun macam tak jalan aje... tapi jahitkan jugak. Jadi menjahitlah aku agaknya lebih drpd setengah jam. Baby nak keluar tadi ambik masa 5 - 10 minit aje. Ibunya hanya pasrah, berserah diri pada ku. Lantak ko la dol apa ko nak buat. Dia dah tak kose - janji baby nya selamat. Lepas abis jahit luka kat dalam, kena jahit luka episiotomi pulak, luka yang aku potong secara sengaja tadi tu. Ingat, aku ni belum banyak pengalaman, tapi kena harungkan jugak. Jahitannya aku rasa boleh pakai aje, herut-merut... nobody cares. Dah pukul 4 pagi, mana ada specialist atau senior MO yang nak check, jadi kira selamatlah tak kena marah atau suruh buat balik. Dan bila abis, aku sempat cakap kat ibu tu, "saya dah jahit rapat-rapat kak, darah dah stop, nanti kalau dah abis pantang, dan suami kata nape barang baik tu rasa macam baru kahwin dan macam masih takde anak lagi, jangan lupa hantar poskad terima kasih". Kakak keletihan tu tak terkincit pun dgn joke palat aku. Ada nampak sengih sikit aje. And I hope you all get the joke.


OK, settle la satu perkara. Dan malam tu, in total, aku deliver 3 atau 4 orang ibu kat labour ward. Aku dapat tido pukul 6 pagi, tapi kena bangun pukul 7. Ada ward round... bloody ' e... never mind. Dan aku mungkin buat keje macam ni beberapa ratus kali selama 4 bulan posting kat labour ward.

 
Dan setakat ni, benda yg aku cerita ni adalah benda biasa yang diharungi oleh setiap ibu yg bersalin - nothing special.


Eh... betul ke tarak apa-apa special? Sekarang bayangkanlah setiap anak (korang la tu adik-adik oi!) yang membaca al-kisah ini - apa yg emak korang lalui utk memberanakkan setiap daripada korang, begitulah ceritanya macam kat atas tu. Tak kesah la kau tu sapa. Orang kaya, orang miskin, minah cun, balak perasan tak keruan, pengamal MLM tak sedar diri - itulah ceritanya lebih-kurang... malah ada yang lebih teruk lagi. Malah ada yang lebih malang lagik. Tapi, memandangkan ko tengah baca cerita ni, maknanya emak ko survive memberanakkan ko la kiranya kan? Cuba bayangkan muka emak kau tu semasa kepala kau tersembul keluar kat pintu vagina tu. Cuba ingat muka mak kau kat rumah saat ini - dan cuba bayangkan muka tu tengah dalam kesakitan. Cuba bayangkan dan dengarkan jerit-tangis ibu kau semasa kau keluar ke dunia ni. Bayangkan tahi emak kau yg kena kat rambut ikal yang ko sikat setiap pagi tu. Bayangkan kesakitan yg dia alami semasa daging dan kulitnya dijahit. Dijahit kat tempat paling sensitif utk orang perempuan. Bayangkan ibu kau yg tercungap-cungap semasa kau nak keluar, bila mana kau pertama kali merasa bernafaskan oksigen atmosfera. Bayangkan tangisan gembiranya ibu kau bila pertama kali dia memangku kau ke pelukannya utk disusui. Bayangkan rasa syukurnya ibu kau pertama kali dia cium pipi kau yg berbau hanyir air ketuban. Ingat ada ibu yang kesahkan bau air ketuban ke? Ibu kau tu tak perasan pun bau tu kat anaknya. Yakinlah bahawa pada setiap ibu dalam dunia ni, anaknya itulah benda yg paling berharga. Orang lelaki sapa pun tak akan dapat merasa pengalaman ini. Harga diri anak yang baru lahir tu lebih berharga lebih daripada emas... percayalah.


Jadi, pada sapa-sapa yang pernah menyombong pada ibu masing-masing, pada yang pernah meninggi suara pada ibu masing-masing, pada korang yang pernah cari alasan untuk menolak permintaan emak masing-masing... think about this please. Pada sapa-sapa yang dah lama tak call emak korang tu, tu ha masing-masing ada handphone mahal ribu-riban. At least, cuba telefon dan cakap - "mak, thank you". Kalau dia tanya kenapa... cakap, takde apa-apa, saja-saja nak cakap "thank you".


Pesan aku ni - sebab aku sendiri pernah buat salah yang sama - lepas ni jangan sesekali derhaka pada mak kau. Yes, that advice includes me. Meninggi suara pun jangan. Dan kalau dia nak sesuatu, cari jalan macamana sekali pun, kotakan cepat-cepat. Whatever she ask. Takde duit, carikan duitnya (tapi, jangan la duit menyamun, merompak atau duit MLM/SP - this is YOUR MOTHER, man! Fikir jangan pakai kepala lutut beb). Kalau bukan perkara yang memerlukan duit, carikan jugak apa saja yang dia nak, kasi dia happy. She deserved more than anything you can ever provide in this world right now... but try the best you can anyway. Takde satu benda dalam dunia ni yang antara kita semua boleh lakukan, yang akan sama dengan pengorbanan dan kesakitan yang ibu kita pernah alami semasa dia melahirkan kita ke dunia ini. After all, syurga terletak di bawah tapak kaki ibu. Is that a metaphor or is that for real?

 
Anyway, my dear reader...


Why don't you pick up the phone and call your mother.


Yes, now.


P/S: I'm celebrating mother's day... any day I choose.


I just called her. She sounded chirpy...


Lightning Crashes


Lightning crashes, a new mother cries,


Her placenta falls to the floor,


The angel opens her eyes, the confusion sets in,


Before the doctor can even close the door.






Lightning crashes, an old mother dies,


Her intentions fall to the floor,


The angel closes her eyes, the confusion that was hers,


Belongs now, to the baby down the hall.






Oh now feel it comin' back again,


Like a rollin' thunder chasing the wind.


Forces pullin' from the center of the earth again,


I can feel it...






Lightning crashes, a new mother cries,


This moment she's been waiting for,


The angels open her eyes, pale blue colored iris,


Presents the circle and puts the glory out to hide, hide.






Oh, now feel it comin' back again,


Like a rollin' thunder chasing the wind,


Forces pullin' from the center of the earth again,


I can feel it....


I can feel it....

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Itu ler citernye dek non...Kelakar ade touching pon ade gak kan...

Sangat suka tulisan beliau ini...Walaupun dia adalah LELAKI, tetapi tak semua lelaki dapat menghayati penderitaan melahirkan anak except that: (1) lelaki tu mengadap bini die mase bersalin atau (2) lelaki itu adalah doktor yang sambut baby (MO) dan Gynae/Obgyn. Tapi ade gak jenis lelaki yang tak reti nak insaf dan menghargai kaum wanita. Den nak tepek kat Notes FB dan tag nama budak kg aku yang claimed " Pompuan ni lemah sangat..Bukan sakit sangat pon.Beranak tu macam Sembelit Jer " Kalau mase die cakap tuh die ade depan aku, dan ade air kopi panas memang aku simbah muka die laju2. Macam sembelit ko kate...Ko tak tau hazabnye bini ko tahan perit kene jait lepas beranak kan anak ko even die amik epidural bro... Sian kat bini ko dapat laki tak de keinsafan macam ko. Mak ko mesti sedih ade anak lelaki tak reti berterima kaseh macam ni.


Nota Kaki:

Saye tak de edit2 entry beliau nih...mane yang sensored tuh ampun maap la yer...Sebenarnye saya pon tak tau ape yang doktor buat lepas Myra keluar, when is the right time nak buat episiotomy tuh. Dari entry beliau ni lah sy tau sket2 sebab die ceritakan from A to Z proses melahirkan itu...Dan sy sendiri tak penah pon terpikir pasal pascanatal tuh. Ape berlaku lepas bersalin tak amik kesah...Bak kate Aidid lantak doctor la nak buat ape..Hmm..teringat ritu mase bersalinkan Myra, Dr.Siti gtau sy ketumpahan darah sket..gaknye macam yang Aidid citer ni lah kot..Part jait tuh seb baik ler gynae sy jait cantekkk punya. Kalau doktor pakar pon jait herot berot memang ler nak kene saman..hukhuk.

Sebenarnye ape yang Aidid citer nih kira common case, belum lagi citer kes2 mencemaskan mcm kene vacuum (Myra dilahirkan via vacuum assit), belum citer kene procep nak kuarkan baby, belum citer yang dah fully dilate tetiba kene emergency csect sebab baby dah lemas and so on (rase sakit bersalin normal dan cser)...belum gi citer ibu yg menyahut panggilan Illahi tika melahirkan..sob..sob...kasihnya Ibu tiada bandingannya..Erkk sudah2...den bikin orang2 takut nak bersalin laks. Uhuiii!




7 comments:

NanieKhairani said...

terharunya baca cerita doctor ni.. dan memang itulah yang dilalui oleh semua ibu2 kan bagi melahirkan seorang lagi umat di muka bumi ini.

Wuaaa.. rindu mak.. :(

shilafaizz said...

Memang terharu dalam kelakar..doktor ni emang sempoi! heheh...ye la bukan mudah nak mengeluarkan seorang lagi uamt nabi..baik normal atau operate dua2pon sakit..

shilafaizz said...

tapi ku admit, baby baru2 kuar tu emang tak comey..heheh
jari2 kecut, eyelid takde
dh 3 bulan ke ats baru die bebetui comey..hikhik

ramizah said...

aduh...ternangis pulak baca...tapi boleh gelak sebab cara dia sampaikan agak kelakar..

hasnolleilla said...

ska doc ni bebel..
sangat tepat ape yg die bebelkan tu.

rindu mak tetibe,
rindu saat bersalin tu,

shilafaizz said...

rindu juga saat bersalin tu..
tau sakit tapi lupaa suda...hikhik

sitiebby said...

btul kata catatan doktor tue...first baby saya amik epidural, tp bler time jahit tue, tuhan je tau sakit rasa doktor jahit. baby kedua, mcm biasa, xde suntik. lagi sakit dgn cara docs yg layan jahit, xterasa ubat bius yg dia bagi..