Tuesday, April 26, 2011

29 Hari Maraton...

Untuk pengetahuan sesape yang tak tahu, saya melahirkan Humayraa ketika bulan Ramadhan..(21 Ramadhan 1431H)..saya sarat mengandung ketika di bulan puasa...Gynae sy Dr.Siti memang tak galakkan puasa dan die langsung tak bagi sebenarnye..Tapi ketika 1Ramadhan tuh saya berkeras juga mahu berpuasa tanpa pengetahuan gynae...Rase sayang sangat tak sambut 1Ramadhan...Pagi2 sahur nasi, kuih, biskut, kurma, minum milo, semua balun sebab tak mau lapar...Sudahnyeee, tengahari tu saya mendapat pedih ulu hati yang sangat saaakiit! Tulah degil sangat, pehtu dah petang saya kene gastrik plak..aduhhh tak sabar nak balik dan berbuka. Nak buka puasa time tu jugak rase sayang sangat sebab dah petang. Bila balik keje dah kul 6lebih kat bazar Ramadhan sume dh nak licinnn. Sedihhh rase nak nanges jer. So hari pertama berpuasa berbuka di KFC sajerrr.

So esoknya En Faizz tak bagi saya puasa...sebab takut kene pedih ulu hati dan gastrik lagi. Sy memang ade gastrik sejak kecik. Baby lam perut pulak mase 1st day puasa tuh dah bergelodak lam perut..lapar eh sayang?? ciannn die. So saya memang tak puasa sampai lah nak bersalin...Tapi saye bukan makan ape pon kat opis, makan roti ngan air cekelat sajer hari2..Jadi saye harus mengganti puasa sebanyak 29hari !! Dah berapa hari saye ganti?? Baru 1 hari uolls...So saye kene maraton start bulan May sekurangnye 10hari sebulan....hukhuk



7 comments:

mazz said...

salam...
jomm kita sama-sama ganti puasa nak...
akak pun banyak lagi nih..

shilafaizz said...

Saye tak boleh ganti puasa sekarang kak..banyak benor dugaan.kawan baik sy ni dh nak due bersalin, bile sy cakap nak ganti puasa mulalah die wat muka sedih..die kate sape nak teman die makan...hahah. jadinye sy tggu die bersalin akhir bulan nih, so bolehla sy memulakan maraton sbb die akan maternity leave 3bulan...jom2 maraton!

MommyAqil said...

Selamat mengganti ye Shila..AIda dulu pon sama gak 29 hari tak puasa..cuma 1st day je terasa sgt nak puasa,tapi sudahnya dh ptg baby dah dlm perut dah bergelodak dah..sian dia lapar gak...pastu tak puasa la sampai bersalin..huhuhu...(edd 1st day puasa tp baby takmo keluar smpai 8 hr after br bleh keluar)huhuhu...
Nak ganti bnyk2 mmg banyk dugaan,Semoga dapat mengganti puasa dengan jayanya ye..

ashra said...

hehe.samalah kita..25 hari ok!..
tapi setakat ni da 5 hari puasa.mmg kena maraton gak ni..sbb thn ni puasa pun awal kan..huhu..harap2 sempat.

saya ni lembik sket kalu puasa straight berhari2..kena selang2..tapi kalu bulan ramadan ok je..psiko kan..hehe

shilafaizz said...

Aida:tulah kene bersemangat ni maraton, tapi dah wajib ganti kan..kalau tak kene bayar fidyah lagi nanti..insyaallah sempat masih ade 3bulan nih...geng2 2orang maternity leave so kurangla orang yang mengajak lunch..eheheh

Kak Ash:saye ok jer klu straight tapi nak start nye tuh aduhaiii dugaan betul lah. dari sehari ke sehari tak jadi2.once dah start laju jer...kurus la nanti sambung plak Ramadhan (jatuh 1 Ogos)..aiyooo!

fisa othman said...

gudluck!!selamat mengganti kan puasa ye...kita serupa~

shilafaizz said...

fisa: wahhh ramai gak rupenye geng saye..ingatkan saye je kene maraton...ekekeke

Tuesday, April 26, 2011

29 Hari Maraton...

Untuk pengetahuan sesape yang tak tahu, saya melahirkan Humayraa ketika bulan Ramadhan..(21 Ramadhan 1431H)..saya sarat mengandung ketika di bulan puasa...Gynae sy Dr.Siti memang tak galakkan puasa dan die langsung tak bagi sebenarnye..Tapi ketika 1Ramadhan tuh saya berkeras juga mahu berpuasa tanpa pengetahuan gynae...Rase sayang sangat tak sambut 1Ramadhan...Pagi2 sahur nasi, kuih, biskut, kurma, minum milo, semua balun sebab tak mau lapar...Sudahnyeee, tengahari tu saya mendapat pedih ulu hati yang sangat saaakiit! Tulah degil sangat, pehtu dah petang saya kene gastrik plak..aduhhh tak sabar nak balik dan berbuka. Nak buka puasa time tu jugak rase sayang sangat sebab dah petang. Bila balik keje dah kul 6lebih kat bazar Ramadhan sume dh nak licinnn. Sedihhh rase nak nanges jer. So hari pertama berpuasa berbuka di KFC sajerrr.

So esoknya En Faizz tak bagi saya puasa...sebab takut kene pedih ulu hati dan gastrik lagi. Sy memang ade gastrik sejak kecik. Baby lam perut pulak mase 1st day puasa tuh dah bergelodak lam perut..lapar eh sayang?? ciannn die. So saya memang tak puasa sampai lah nak bersalin...Tapi saye bukan makan ape pon kat opis, makan roti ngan air cekelat sajer hari2..Jadi saye harus mengganti puasa sebanyak 29hari !! Dah berapa hari saye ganti?? Baru 1 hari uolls...So saye kene maraton start bulan May sekurangnye 10hari sebulan....hukhuk



7 comments:

mazz said...

salam...
jomm kita sama-sama ganti puasa nak...
akak pun banyak lagi nih..

shilafaizz said...

Saye tak boleh ganti puasa sekarang kak..banyak benor dugaan.kawan baik sy ni dh nak due bersalin, bile sy cakap nak ganti puasa mulalah die wat muka sedih..die kate sape nak teman die makan...hahah. jadinye sy tggu die bersalin akhir bulan nih, so bolehla sy memulakan maraton sbb die akan maternity leave 3bulan...jom2 maraton!

MommyAqil said...

Selamat mengganti ye Shila..AIda dulu pon sama gak 29 hari tak puasa..cuma 1st day je terasa sgt nak puasa,tapi sudahnya dh ptg baby dah dlm perut dah bergelodak dah..sian dia lapar gak...pastu tak puasa la sampai bersalin..huhuhu...(edd 1st day puasa tp baby takmo keluar smpai 8 hr after br bleh keluar)huhuhu...
Nak ganti bnyk2 mmg banyk dugaan,Semoga dapat mengganti puasa dengan jayanya ye..

ashra said...

hehe.samalah kita..25 hari ok!..
tapi setakat ni da 5 hari puasa.mmg kena maraton gak ni..sbb thn ni puasa pun awal kan..huhu..harap2 sempat.

saya ni lembik sket kalu puasa straight berhari2..kena selang2..tapi kalu bulan ramadan ok je..psiko kan..hehe

shilafaizz said...

Aida:tulah kene bersemangat ni maraton, tapi dah wajib ganti kan..kalau tak kene bayar fidyah lagi nanti..insyaallah sempat masih ade 3bulan nih...geng2 2orang maternity leave so kurangla orang yang mengajak lunch..eheheh

Kak Ash:saye ok jer klu straight tapi nak start nye tuh aduhaiii dugaan betul lah. dari sehari ke sehari tak jadi2.once dah start laju jer...kurus la nanti sambung plak Ramadhan (jatuh 1 Ogos)..aiyooo!

fisa othman said...

gudluck!!selamat mengganti kan puasa ye...kita serupa~

shilafaizz said...

fisa: wahhh ramai gak rupenye geng saye..ingatkan saye je kene maraton...ekekeke