Skip to main content

29 Hari Maraton...

Untuk pengetahuan sesape yang tak tahu, saya melahirkan Humayraa ketika bulan Ramadhan..(21 Ramadhan 1431H)..saya sarat mengandung ketika di bulan puasa...Gynae sy Dr.Siti memang tak galakkan puasa dan die langsung tak bagi sebenarnye..Tapi ketika 1Ramadhan tuh saya berkeras juga mahu berpuasa tanpa pengetahuan gynae...Rase sayang sangat tak sambut 1Ramadhan...Pagi2 sahur nasi, kuih, biskut, kurma, minum milo, semua balun sebab tak mau lapar...Sudahnyeee, tengahari tu saya mendapat pedih ulu hati yang sangat saaakiit! Tulah degil sangat, pehtu dah petang saya kene gastrik plak..aduhhh tak sabar nak balik dan berbuka. Nak buka puasa time tu jugak rase sayang sangat sebab dah petang. Bila balik keje dah kul 6lebih kat bazar Ramadhan sume dh nak licinnn. Sedihhh rase nak nanges jer. So hari pertama berpuasa berbuka di KFC sajerrr.

So esoknya En Faizz tak bagi saya puasa...sebab takut kene pedih ulu hati dan gastrik lagi. Sy memang ade gastrik sejak kecik. Baby lam perut pulak mase 1st day puasa tuh dah bergelodak lam perut..lapar eh sayang?? ciannn die. So saya memang tak puasa sampai lah nak bersalin...Tapi saye bukan makan ape pon kat opis, makan roti ngan air cekelat sajer hari2..Jadi saye harus mengganti puasa sebanyak 29hari !! Dah berapa hari saye ganti?? Baru 1 hari uolls...So saye kene maraton start bulan May sekurangnye 10hari sebulan....hukhuk



Comments

mazz said…
salam...
jomm kita sama-sama ganti puasa nak...
akak pun banyak lagi nih..
shilafaizz said…
Saye tak boleh ganti puasa sekarang kak..banyak benor dugaan.kawan baik sy ni dh nak due bersalin, bile sy cakap nak ganti puasa mulalah die wat muka sedih..die kate sape nak teman die makan...hahah. jadinye sy tggu die bersalin akhir bulan nih, so bolehla sy memulakan maraton sbb die akan maternity leave 3bulan...jom2 maraton!
MommyAqil said…
Selamat mengganti ye Shila..AIda dulu pon sama gak 29 hari tak puasa..cuma 1st day je terasa sgt nak puasa,tapi sudahnya dh ptg baby dah dlm perut dah bergelodak dah..sian dia lapar gak...pastu tak puasa la sampai bersalin..huhuhu...(edd 1st day puasa tp baby takmo keluar smpai 8 hr after br bleh keluar)huhuhu...
Nak ganti bnyk2 mmg banyk dugaan,Semoga dapat mengganti puasa dengan jayanya ye..
ashra said…
hehe.samalah kita..25 hari ok!..
tapi setakat ni da 5 hari puasa.mmg kena maraton gak ni..sbb thn ni puasa pun awal kan..huhu..harap2 sempat.

saya ni lembik sket kalu puasa straight berhari2..kena selang2..tapi kalu bulan ramadan ok je..psiko kan..hehe
shilafaizz said…
Aida:tulah kene bersemangat ni maraton, tapi dah wajib ganti kan..kalau tak kene bayar fidyah lagi nanti..insyaallah sempat masih ade 3bulan nih...geng2 2orang maternity leave so kurangla orang yang mengajak lunch..eheheh

Kak Ash:saye ok jer klu straight tapi nak start nye tuh aduhaiii dugaan betul lah. dari sehari ke sehari tak jadi2.once dah start laju jer...kurus la nanti sambung plak Ramadhan (jatuh 1 Ogos)..aiyooo!
fisa othman said…
gudluck!!selamat mengganti kan puasa ye...kita serupa~
shilafaizz said…
fisa: wahhh ramai gak rupenye geng saye..ingatkan saye je kene maraton...ekekeke

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…