Skip to main content

Relaktasi ??

Pon....Pon...tepi2 kereta ai nak lalu nih...ekekekeke

Dear mommies dan kawan2 ku, nak citer sket tetiba kan sejak beberapa hari yang lalu sy sangatlah teruja coz tetiba B iols memproduce kembali susu...wakakakaka sukeeeee! Tak banyak but still ade...so i was thinking that i can start doing relactation process...Memang ia sangat mencabar but better try than never right?

Ku suakan jugak lah B kat Myra ado ke die nak?? Nan ado...Die wat muka pelik ado lah...Pehtu ditepis2 nye tangan ku bila ku tolak muka die ngadap B. Sabor je laaa...Takpe2, even die takmo direk pon mummy leh pump. Masuk botol sumbat mulut die, die bukan tau pon die bedal jer...wakakakaka (Feeling2 susu lebat kembali kan...)

Japgi nak merambu gi Carefour Midvalley nak cari Fenugreek Chocolato...Plus nak consult Kak Hana,dan akak2 seniorita MBfPC.



Comments

Wahida Shukeri said…
macam anak kazen aku, x nak susu badan...eh, bukan..x nak susu di badan yg fresh...
shilafaizz said…
samela dak myra gaknye sebab dah lame stop so die dah lupa and pelik ape la mummy buat nih...hukhuk.takpe boleh diberikan thru botol juga..
Sima said…
shila...

u go girl.. haha... semoga berjaya ye. tabah hadapi rintangan ye. insyaAllah, semoga Allah permudahkan urusan shila. Niat baik kan :)

kalo rajin, tgk2 la kat mane2 pasal artikel relaktasi. nnt kalo nik jumpa mane2 yg elok nik pm shila k :)
shilafaizz said…
okeh nik, jangan lupa PM shila yer...always welcoming any idea..
insyaallah, kalau ade rezeki lagi..kalau tak berjaya takpe lah..take it as gud initiative..
Sima said…
ya shila... yg penting niat dan usaha tu. berjaya ke tak lain kira ye. Itu atas rezeki Allah kasi lak kat kita.

InsyaAllah, nik doakan shila berjaya. amin. :)
Sima said…
http://xclusivelyxpressing.blogspot.com/2009/09/realiti-relaktasi.html

yg lain ada nik PM kat RH. hehe...
ramizah said…
good luck!! mesti happy je kan walaupun baru sikit...sikit2 lama2 jadi bukit...hehehe
shilafaizz said…
hehe, ramizah..even tak smpi 0.5 oz pon shila beria tunjuk kat hubby. Sebab ingatkan dh takde langsung.Tapi best la medela tu sbb ade stimulation phase kot.kalau avent tak maunye die kuar.

Nik, tenkiu very2 much yer ats doa n info2 tu. sgt2 sukee!
Good Luck!, takpe... sikit2 lama2 banyak la tuh. Teruskan.
shilafaizz said…
tenkiu kak ilot ! :) +ve mind...heheh
Ina Hashim said…
shila,

bagusnya niat shila tu...akak sokong 110% hehe

tapi x semua org serasi ngan fenugreek tau..akak dulu telan fenugreek raw gitu hari2 tpai xde efek pun, pil ASI pun sama xde efek..so kene try n error apa yg leh buat milk booster...

lagi elok kalo shila g jumpa doc pakar tros
Sima said…
shila.. nik baru baca balik. hehe... 0.5oz tu byk da for starter. hehe.. gambatte okeh.. :D

we all support 200% ( ceh nak gak lelebih ) hehehe....
shilafaizz said…
kak ina, heheh sy saje jer gatal2 lak tangan nak ngepam balik..ekeke

nik, banyak ek tuh?tapiii kekadang je tuh kekadang 0.25oz pape pun tetap senyum...ngeee~

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…