Sunday, January 22, 2012

Kasih Bonda Collections: Our New Baby

Assalamualaikum kawan2...jemput intai2, dan lawat online blogshop kami yer...especially yang akan sambut baby tak lame lagi..hehe. Products will be coming more soon..currently, kami baru ade 1 jenis product..that is : Set Asas Pengurusan Uri.

Have you heard about it somewhere? Mungkin ade yang penah dengar. Now you can get it straight from me..heheh.

Thanx for your support. Appreciate your feedback and comments for us to improve our business in the future.

Check it out here ! >>> http://kasihbonda-collections.blogspot.com/


Thank you ^.^

Thursday, January 19, 2012

KARAMEL KEK

Karamel Kek yang sy hasilkan buat pertama kali...heeehuuu. Alhamdulillah 1st attempt menjadi...

Eh betul lah kek ni macam jadi fenomena plak...sy buat kek ni ke potluck di office..since then ade beberapa orang kawan ofis order...Kawan2 kat FB pon ade order...Tetiba je sy jadi penjual kek...Eh eh camne ni bisness sy sebenarnye takde kaitan ngan makanan actually...Bisness sy berkaitan kayu kayan batu batuan, kain-kayan (jeng..jeng..jeng). Alhamdulillah sikit2 pon rezki kan...Takpelah kawan nak rasa kan, so sy buatkan la..dahla yg order mak2 buyong yg banyak...nanti kempunan baby...

Ni ghope setelah dipotong..sebenarnye puding karamel die tak bape kemas..takpelah 1st attempt kan...

Orang kate makan kek ni macam makan eskrem...sebab kek ni sedap dimakan sejuk2...
Ni plak 2nd attempt..order dari Kak Yad kawan UIA...dah sarat peknen minah ni, segera sy buatkan..kang meleleh ayaq liuq baby..hihiii

Perisa stroberi dan pandan...

Sy ade 5 order lagi untuk karamel kek ni for next week...Nak benti keje lah, ngadap tepung dan mixer lagi seronok dari ngadap pc...kuikuikui.

Resipi amik kat sini kay...http://kakzusemanisgula.blogspot.com/2011/12/rese.html




Tuesday, January 17, 2012

Poslaju Yg Tak Bape Laju

Last week ahkak poskan barang customer. Katenye amik masa 1hari kan..gitu la policy die. Ai pos kul 12 gitu..ok laa if tak sampai the same day patutnye the next day patut sampai kan kan..

Tapiii...Poslaju amik masa untuk ngepos barang customer ai. Ai pos di Ampang customer alamat rawang. Jahuh sangat kah? Huh! Sian die bayar poslaju tapi servis ade lembps sket. Baek guna pos ekspress ye dak kalo gitu.

Haih poslaju ang jangan wat hal lagi okeh..panik mak barang customer xsampai2. Sampai haku pon salah bg tracking number.huhuu

Pasni mak nak buat akaun dengan pos laju so that senang sket nak pos barang..

Monday, January 16, 2012

9/10 Rezeki Hasil Dari Perniagaan

Bismillahirrahmanirrahim...

Dialah yang menjadikan bumi bagi kamu mudah digunakan,maka berjalanlah di merata-rata ceruk rantau dan makanlah daripada rezeki yang dikurniakan oleh Allah s.w.t dan ingatlah kepada Allah s.w.t jualah (tempat kembali kamu) di bangkitkan (maka hargailah nikmatnya dan takutilah kemurkaannya)


(Surah Al-Mulk Ayat 15)

Sekarang tengah sambil menyambil nak start balik ber-business..dengan lebih SERIUS. Insyaallah...Sebelum ni ade buat tapi ikut dan jer..huhuu. But, after beberapa orang kawan suggest buat lebih series, sy pon terfikir. Ye lah kenapa taknak buat lebih series kannn...Business ni takde kaitan dengan makanan..hehee. Looks simple tapi ramai yang cari dan tak tau mane nak cari...Ade jugak nampak orang lain buat business ni tapi harga mahal..Insyaallah sy akan mulakan dengan harga-mampu-milik. heehuuu...Jeng jeng jeng...surprise kan...Nantilah bila dah 50-60% preparation complete sy akan announce. Sekarang tengah uruskan ambil stock dari supplier, cari material, cari kakitangan, nak register company kat SSM, daftar akaun mailing...banyak lagi kene buat.

Moga dipermudahkan..Mane la tau ade rezeki in future bleh bukak booth atau kedai pulak..insyaallah...^__^

Wednesday, January 11, 2012

Myra Vocab at 1year 4month

Sekarang kan dah banyak jugak la vocab minah nie...selain ayah, mam (makan), nak, die boleh gak sebut lampu, tar (car) and lately die sudah boleh sebut 2patah perkataan

Perkataan itu ialah..."Aiyyyy Awwu" bermakna "Aiyok...Tak Tau"

Sebab bila die jatuhkan sesuatu barang, sy akan cakap camtu...aiyokk tak tau. Then lately bile die jatuhkan barang, dengar bunyi something ke die akan cakap camtu...huhuu

Die juga memanggil dirinya dengan "Aaa...Aaa..." bermasud Humayraa. Ujung2 jer die sebut..jadilah kan...Die sebut diri die Aa Aa sambil tepuk2 dada die nak menunjukkan diri die la Aa Aa tuh

And, seperti biase die yg sentiase craving for foods ni asal nampak jer makanan kat tv mesti sebut "Nakkk! Nakk!" dengan jelas sekali. Siap tadah tangan. Adehhh tak kira la iklan cili sos ke...prosperity burger ke..semua nak. Padahal bukan die boleh makan kalau dibeli pon

Okeh tu jer nak update...Asek citer masak jer kan...heehuu

Monday, January 9, 2012

My 2011

A little bit of memory in my 2011 (sweet and bitter):

1. Dapat pegi jalan2 bawak myra ke Kota Kinabalu and Langkawi in Feb' 2011 and March 2011 naik burung besi...hihii alhamdulillah, murah rezki Myra kecik2 cinonet dah dapat naik flight. Mummy dah tua bangka baru dapat merasa..

2. Then, sambut birthday Myra yang pertama...Alhamdulillah, tercapai juga impian nak meraikan sambutan hari ulangtahun anakanda yg pertama nie...

3. Bonus being paid..Alhamdulillah, dapat dalam 12k++...banyak habis dirumah sajer..bayar hutang pon banyak gak..heehuu. Dapat jugaklah menyimpan untuk time sesak2..

4. Sejujurnya, tahun 2011 quite tough untuk saya...kerana sy banyak bersendirian dalam menguruskan kerja2 di pejabat...Takde colleague, immediate bos pon takde, kene bambu, kene marah ngan the other parties from Group tadah je la sensorang...Letih, sedih pon ade tapi dah bahagian saya...Bak kate ex-bos sy, kerja selagi mampu, buat selagi larat...Kalau tak larat jangan dipaksa, nanti makan diri sendiri...And, yup kerana memikirkan takde orang di bahagian sy, sy burnt annual leave 3hari carry forward 7hari ke tahun 2012 cuti2 sy...Sy stay ofis pon, korban kan cuti hasilnya tetap sama...Kerja sentiasa menumpuk datang jugak...So tahun 2012, sy berazam mahu pikirkan diri sy sendiri...

Tu je lah preview Tahun 2011 saya...^__^

Sunday, January 22, 2012

Kasih Bonda Collections: Our New Baby

Assalamualaikum kawan2...jemput intai2, dan lawat online blogshop kami yer...especially yang akan sambut baby tak lame lagi..hehe. Products will be coming more soon..currently, kami baru ade 1 jenis product..that is : Set Asas Pengurusan Uri.

Have you heard about it somewhere? Mungkin ade yang penah dengar. Now you can get it straight from me..heheh.

Thanx for your support. Appreciate your feedback and comments for us to improve our business in the future.

Check it out here ! >>> http://kasihbonda-collections.blogspot.com/


Thank you ^.^

Thursday, January 19, 2012

KARAMEL KEK

Karamel Kek yang sy hasilkan buat pertama kali...heeehuuu. Alhamdulillah 1st attempt menjadi...

Eh betul lah kek ni macam jadi fenomena plak...sy buat kek ni ke potluck di office..since then ade beberapa orang kawan ofis order...Kawan2 kat FB pon ade order...Tetiba je sy jadi penjual kek...Eh eh camne ni bisness sy sebenarnye takde kaitan ngan makanan actually...Bisness sy berkaitan kayu kayan batu batuan, kain-kayan (jeng..jeng..jeng). Alhamdulillah sikit2 pon rezki kan...Takpelah kawan nak rasa kan, so sy buatkan la..dahla yg order mak2 buyong yg banyak...nanti kempunan baby...

Ni ghope setelah dipotong..sebenarnye puding karamel die tak bape kemas..takpelah 1st attempt kan...

Orang kate makan kek ni macam makan eskrem...sebab kek ni sedap dimakan sejuk2...
Ni plak 2nd attempt..order dari Kak Yad kawan UIA...dah sarat peknen minah ni, segera sy buatkan..kang meleleh ayaq liuq baby..hihiii

Perisa stroberi dan pandan...

Sy ade 5 order lagi untuk karamel kek ni for next week...Nak benti keje lah, ngadap tepung dan mixer lagi seronok dari ngadap pc...kuikuikui.

Resipi amik kat sini kay...http://kakzusemanisgula.blogspot.com/2011/12/rese.html




Tuesday, January 17, 2012

Poslaju Yg Tak Bape Laju

Last week ahkak poskan barang customer. Katenye amik masa 1hari kan..gitu la policy die. Ai pos kul 12 gitu..ok laa if tak sampai the same day patutnye the next day patut sampai kan kan..

Tapiii...Poslaju amik masa untuk ngepos barang customer ai. Ai pos di Ampang customer alamat rawang. Jahuh sangat kah? Huh! Sian die bayar poslaju tapi servis ade lembps sket. Baek guna pos ekspress ye dak kalo gitu.

Haih poslaju ang jangan wat hal lagi okeh..panik mak barang customer xsampai2. Sampai haku pon salah bg tracking number.huhuu

Pasni mak nak buat akaun dengan pos laju so that senang sket nak pos barang..

Monday, January 16, 2012

9/10 Rezeki Hasil Dari Perniagaan

Bismillahirrahmanirrahim...

Dialah yang menjadikan bumi bagi kamu mudah digunakan,maka berjalanlah di merata-rata ceruk rantau dan makanlah daripada rezeki yang dikurniakan oleh Allah s.w.t dan ingatlah kepada Allah s.w.t jualah (tempat kembali kamu) di bangkitkan (maka hargailah nikmatnya dan takutilah kemurkaannya)


(Surah Al-Mulk Ayat 15)

Sekarang tengah sambil menyambil nak start balik ber-business..dengan lebih SERIUS. Insyaallah...Sebelum ni ade buat tapi ikut dan jer..huhuu. But, after beberapa orang kawan suggest buat lebih series, sy pon terfikir. Ye lah kenapa taknak buat lebih series kannn...Business ni takde kaitan dengan makanan..hehee. Looks simple tapi ramai yang cari dan tak tau mane nak cari...Ade jugak nampak orang lain buat business ni tapi harga mahal..Insyaallah sy akan mulakan dengan harga-mampu-milik. heehuuu...Jeng jeng jeng...surprise kan...Nantilah bila dah 50-60% preparation complete sy akan announce. Sekarang tengah uruskan ambil stock dari supplier, cari material, cari kakitangan, nak register company kat SSM, daftar akaun mailing...banyak lagi kene buat.

Moga dipermudahkan..Mane la tau ade rezeki in future bleh bukak booth atau kedai pulak..insyaallah...^__^

Wednesday, January 11, 2012

Myra Vocab at 1year 4month

Sekarang kan dah banyak jugak la vocab minah nie...selain ayah, mam (makan), nak, die boleh gak sebut lampu, tar (car) and lately die sudah boleh sebut 2patah perkataan

Perkataan itu ialah..."Aiyyyy Awwu" bermakna "Aiyok...Tak Tau"

Sebab bila die jatuhkan sesuatu barang, sy akan cakap camtu...aiyokk tak tau. Then lately bile die jatuhkan barang, dengar bunyi something ke die akan cakap camtu...huhuu

Die juga memanggil dirinya dengan "Aaa...Aaa..." bermasud Humayraa. Ujung2 jer die sebut..jadilah kan...Die sebut diri die Aa Aa sambil tepuk2 dada die nak menunjukkan diri die la Aa Aa tuh

And, seperti biase die yg sentiase craving for foods ni asal nampak jer makanan kat tv mesti sebut "Nakkk! Nakk!" dengan jelas sekali. Siap tadah tangan. Adehhh tak kira la iklan cili sos ke...prosperity burger ke..semua nak. Padahal bukan die boleh makan kalau dibeli pon

Okeh tu jer nak update...Asek citer masak jer kan...heehuu

Monday, January 9, 2012

My 2011

A little bit of memory in my 2011 (sweet and bitter):

1. Dapat pegi jalan2 bawak myra ke Kota Kinabalu and Langkawi in Feb' 2011 and March 2011 naik burung besi...hihii alhamdulillah, murah rezki Myra kecik2 cinonet dah dapat naik flight. Mummy dah tua bangka baru dapat merasa..

2. Then, sambut birthday Myra yang pertama...Alhamdulillah, tercapai juga impian nak meraikan sambutan hari ulangtahun anakanda yg pertama nie...

3. Bonus being paid..Alhamdulillah, dapat dalam 12k++...banyak habis dirumah sajer..bayar hutang pon banyak gak..heehuu. Dapat jugaklah menyimpan untuk time sesak2..

4. Sejujurnya, tahun 2011 quite tough untuk saya...kerana sy banyak bersendirian dalam menguruskan kerja2 di pejabat...Takde colleague, immediate bos pon takde, kene bambu, kene marah ngan the other parties from Group tadah je la sensorang...Letih, sedih pon ade tapi dah bahagian saya...Bak kate ex-bos sy, kerja selagi mampu, buat selagi larat...Kalau tak larat jangan dipaksa, nanti makan diri sendiri...And, yup kerana memikirkan takde orang di bahagian sy, sy burnt annual leave 3hari carry forward 7hari ke tahun 2012 cuti2 sy...Sy stay ofis pon, korban kan cuti hasilnya tetap sama...Kerja sentiasa menumpuk datang jugak...So tahun 2012, sy berazam mahu pikirkan diri sy sendiri...

Tu je lah preview Tahun 2011 saya...^__^