Skip to main content

9/10 Rezeki Hasil Dari Perniagaan

Bismillahirrahmanirrahim...

Dialah yang menjadikan bumi bagi kamu mudah digunakan,maka berjalanlah di merata-rata ceruk rantau dan makanlah daripada rezeki yang dikurniakan oleh Allah s.w.t dan ingatlah kepada Allah s.w.t jualah (tempat kembali kamu) di bangkitkan (maka hargailah nikmatnya dan takutilah kemurkaannya)


(Surah Al-Mulk Ayat 15)

Sekarang tengah sambil menyambil nak start balik ber-business..dengan lebih SERIUS. Insyaallah...Sebelum ni ade buat tapi ikut dan jer..huhuu. But, after beberapa orang kawan suggest buat lebih series, sy pon terfikir. Ye lah kenapa taknak buat lebih series kannn...Business ni takde kaitan dengan makanan..hehee. Looks simple tapi ramai yang cari dan tak tau mane nak cari...Ade jugak nampak orang lain buat business ni tapi harga mahal..Insyaallah sy akan mulakan dengan harga-mampu-milik. heehuuu...Jeng jeng jeng...surprise kan...Nantilah bila dah 50-60% preparation complete sy akan announce. Sekarang tengah uruskan ambil stock dari supplier, cari material, cari kakitangan, nak register company kat SSM, daftar akaun mailing...banyak lagi kene buat.

Moga dipermudahkan..Mane la tau ade rezeki in future bleh bukak booth atau kedai pulak..insyaallah...^__^

Comments

mizah said…
uuu, tertunggu bisnes apakah...heheh..good luck shila!
ashra said…
best ni..
moga dimudahkan urusan ye..

gud luck! saya tungguuuu...
shilafaizz said…
heheee...tungguuuu...
Wahida said…
Setuju dgn ko..good luck in ur business...
In fact aku pun tengah berusaha menghasilkan satu perniagaan yang skrg baru 20% bermula..tapi bisnes kita lain bidang la..hehe
shilafaizz said…
wahida: macam dapat agak ape die tuh..hehehe. insyaallah moga kita sama2 berjaya. aku amik jer business administration, marketing bagai time ni la nak apply kan..hikhik
MommyAqil said…
Gud Luck Shila..Semoga business kite terus maju k..
shilafaizz said…
Aminn...You too AIda :)

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…