Sunday, November 21, 2010

Nasi Daging Air Asam Berkerisik...

Resipi ni sangat saye suka sebab senang je nak buat...pastu masak nasi skali ade daging...2 in 1 gitu..resipi ni dapat dari kak Lady dan saye gabungkan ngan resipi kawan saye jugak...alter2 ikut selera 'pemakan' iaitu saye dan hubby...Jom Masak!


Bahan-bahan:
*Daging lembu yang ade tulang2 sikit 1/2 kilo
*Sup bunjut Adabi - 1 paket
*Rempah kurma - 2 sudu besar
*Beras - 2 pot untuk 3~4 orang makan
*Bawang besar - 1 biji besar ditumbuk
*Bawang putih - 4 ulas ditumbuk
*Kulit kayu manis
*Bunga Lawang - 2biji
*Buah Pelaga - 2biji
*Halia - 1 inci
*Butter/minyak sapi/planta
*Tomato - 2biji (sebiji dipotong dadu, sebiji lagi dihiris nipis dan kecil2)
*Kerisik, belacan, cili padi, limau kasturi untuk air asam

Cara Memasak;
1.Rebus daging dengan sup bunjut, rempah kurma dan garam hingga empuk. Air lebihan rebusan jangan dibuang.Digunakan untuk memasak nasi
2.Gunakan rice cooker, panaskan butter dan tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, halia dan kesemua bawang yang ditumbuk hingga naik bau dan masak. Masukkan tomato dipotong dadu, kacau dan masukkan pula beras. Kaup balikkan sampai semua bahan merata. Tutup api dan panaskan rice cooker macam biasa.
3.Masukkan air rebusan daging menggunakan pot yang sama (jika beras 2 pot, air rebusan juga sama). Kacau2 supaya tidak berkerak di bawah. Bila beras agak kembang, masukkan daging yang direbus tadi dan biarkan hingga masak. Kalau saya bila air dah kering, saya akan kukus nasi dan daging supaya nasi masak lebih cantik.
4.Untuk buat air asam, bawang, tomato, cili padi dihiris nipis dicampurkan bersama air asam jawa, limau kasturi, kerisik dan belacan. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Siap!



Wednesday, November 10, 2010

My Home Decor 1

Alhamdulillah...hari Sabtu lepas 6/11 kami dah selamat wat ThanksGiving dan Housewarming...Semuanya telah selesai, makanan sikit je tinggal...alhamdulillah sebab kami risau sangat makanan tak cukup...Terima kasih kepada mak saye The Great Chef untuk majlis ini...Semua puji sedap sampaikn bagi mesej kat Facebook dan henpon lagi...Kemane tumpahnye kuah kalau tak ke nasi...aikk??

Ok..sebenarnye entry ni dibuat pasal decor2 rumah saye..oppss umah hubby..saye punye peranan memenuhkan umah hubby..huhuu..Interior Designer nya tak lain tak bukan adalah Puan Shila sendrik...hihii.Tak mampu la nak hire interior designer luar,ikut sedap mata sendri sudaa...kami pilih  Modern Concept ..Ni sebenarnye cuma 95% siap...lagi 5% akan dipenuhkan secepat mungkin...mari habiskan duit hiaskan rumah sebelom saye beli benda lain...heehuu...Tadaaa nilah sipi2 decoration di rumah kami...

~ Living Room ~
 ~ Dining Area ~
~ Pintu Masuk ~

This is my faveret !!! Inilah dapor kesayangan saye...Disinilah saye mencurahkan air tangan memasak untuk suami...huahuaa ~ poyosnye
< Semua modern concept tetiba ade perabot jati lak kan? Apekehei...Saye nak let go tapi hubby tak bagi sebab ni perabot pertama yg kami beli..Syg katenye..Oklah letak je la kat ceruk sinun >

Cat dinding pilihan bersama tapi all furnitures and lamp dari segi design and color pilihan saye...Suami hanye pilih downlight saje...Okeh..sekian saje..nanti dah siap bebetui saye updates lagi mane tau bleh jadi sumber inspirasi kamu pula kan...Pasan yek!




Wednesday, November 3, 2010

Humayraa Jumpa Paed...1st Dose Rotavirus

Saje nak hapdate aktiviti arini...Alhamdulillah..Humayraa arini pegi checkup amik injection 2bulan di SALAM hospital...dan selepas 2bulan sejak lahir jugalah baru die jumpa Paed nye a.k.a Dr. Nazir...Yang memegang budak Gumuks ni ayahnye sebab saye fobia mase checkup sebulan aritu pegi KK umah mak..depan mate saye misi cucuk dak kecik nih...seram pulak tengok orang dok cucuk baby..sebab tu kali ni ayahnye yang pegang..

Ayah tengah main Ba Ba Cak sementara Dr.Nazir bagi vaksin

Itu budak suda mau dicucuk oleh doctor..Ayah main tipu2 suruh tengok menan kat atas kepala..

Ini sebelom di jab...senyum2 bagai...

Ini pulak selepas di jab...senyum2 jugak macam takde beza kan..sebabnye die cuma nangis 3 saat jer..huhu..kuat anak mummy, tapi mummy yang penakut lebih...kihkih

 Dirumah...

Budak Kicik ini suda 5.23kg...mase sebulan beratnye 4kilo jadi naik 1.2kg...tinggi 56cm naik 4cm berbanding last month 52cm..membesar dengan sihat dan kuat ye sayang...cam eklan milo je.
Both of us decided untuk memberikan Humayraa optional injection iaitu Pneumococcal dan Rotavirus vaccine..ape benda alah dua ni?? Sila Google sendiri kang saye explain jadi doctor plak saye nanti...Hari ni kami decide untuk bagi suntikan wajib dan Rotavirus dulu sebab Rotavirus vaksin masuk ikut mulut...Pneumococcal kne jab..kalo amik skali semua cian dak kecik ni kena jab 2kali...Next appointment lagi 2mggu untuk Pneumococcal pulak...

Kenapa kami nak berikan optional vaksin untuk anak kami? Supaya...bakteria2 dan virus2 jahat dan berbahaya seperti virus H1N1 dan lain2 tidak menyerang anak kami dengan mudah... Memang kos vaksin2 ini mahal terutama nye Pneumococcal (cost about RM350 per injection depends on hospital) which has to be taken 4 times before the baby reach 24months old..350 x 4 =?? Rotavirus pulak perlu diambil 2 kali sebelom umo 6bulan...Rotavirus dalam RM100 sekali ambik...Takpelah...demi kebaikan anak sendiri juga...Daripada saye dok bershopping bukan2, baik invest sikit untuk kesihatan anak kan?? (Huhu...dah insaf ke haku dari bersopping? Lum lagi cuma slow sikit jer..) Tapi memang banyak kebaikan dua vaksin ini..First of all, saye tak tau pon pasal vaksin2 ni tapi most of my ofismate amik untuk anak2 dorang dan mereka suggest saye untuk amik jugak...

Okeylah....kami nak tido dulu...ngantuksss bye2...zzzzZZZZzzz

Sunday, November 21, 2010

Nasi Daging Air Asam Berkerisik...

Resipi ni sangat saye suka sebab senang je nak buat...pastu masak nasi skali ade daging...2 in 1 gitu..resipi ni dapat dari kak Lady dan saye gabungkan ngan resipi kawan saye jugak...alter2 ikut selera 'pemakan' iaitu saye dan hubby...Jom Masak!


Bahan-bahan:
*Daging lembu yang ade tulang2 sikit 1/2 kilo
*Sup bunjut Adabi - 1 paket
*Rempah kurma - 2 sudu besar
*Beras - 2 pot untuk 3~4 orang makan
*Bawang besar - 1 biji besar ditumbuk
*Bawang putih - 4 ulas ditumbuk
*Kulit kayu manis
*Bunga Lawang - 2biji
*Buah Pelaga - 2biji
*Halia - 1 inci
*Butter/minyak sapi/planta
*Tomato - 2biji (sebiji dipotong dadu, sebiji lagi dihiris nipis dan kecil2)
*Kerisik, belacan, cili padi, limau kasturi untuk air asam

Cara Memasak;
1.Rebus daging dengan sup bunjut, rempah kurma dan garam hingga empuk. Air lebihan rebusan jangan dibuang.Digunakan untuk memasak nasi
2.Gunakan rice cooker, panaskan butter dan tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, halia dan kesemua bawang yang ditumbuk hingga naik bau dan masak. Masukkan tomato dipotong dadu, kacau dan masukkan pula beras. Kaup balikkan sampai semua bahan merata. Tutup api dan panaskan rice cooker macam biasa.
3.Masukkan air rebusan daging menggunakan pot yang sama (jika beras 2 pot, air rebusan juga sama). Kacau2 supaya tidak berkerak di bawah. Bila beras agak kembang, masukkan daging yang direbus tadi dan biarkan hingga masak. Kalau saya bila air dah kering, saya akan kukus nasi dan daging supaya nasi masak lebih cantik.
4.Untuk buat air asam, bawang, tomato, cili padi dihiris nipis dicampurkan bersama air asam jawa, limau kasturi, kerisik dan belacan. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Siap!



Wednesday, November 10, 2010

My Home Decor 1

Alhamdulillah...hari Sabtu lepas 6/11 kami dah selamat wat ThanksGiving dan Housewarming...Semuanya telah selesai, makanan sikit je tinggal...alhamdulillah sebab kami risau sangat makanan tak cukup...Terima kasih kepada mak saye The Great Chef untuk majlis ini...Semua puji sedap sampaikn bagi mesej kat Facebook dan henpon lagi...Kemane tumpahnye kuah kalau tak ke nasi...aikk??

Ok..sebenarnye entry ni dibuat pasal decor2 rumah saye..oppss umah hubby..saye punye peranan memenuhkan umah hubby..huhuu..Interior Designer nya tak lain tak bukan adalah Puan Shila sendrik...hihii.Tak mampu la nak hire interior designer luar,ikut sedap mata sendri sudaa...kami pilih  Modern Concept ..Ni sebenarnye cuma 95% siap...lagi 5% akan dipenuhkan secepat mungkin...mari habiskan duit hiaskan rumah sebelom saye beli benda lain...heehuu...Tadaaa nilah sipi2 decoration di rumah kami...

~ Living Room ~
 ~ Dining Area ~
~ Pintu Masuk ~

This is my faveret !!! Inilah dapor kesayangan saye...Disinilah saye mencurahkan air tangan memasak untuk suami...huahuaa ~ poyosnye
< Semua modern concept tetiba ade perabot jati lak kan? Apekehei...Saye nak let go tapi hubby tak bagi sebab ni perabot pertama yg kami beli..Syg katenye..Oklah letak je la kat ceruk sinun >

Cat dinding pilihan bersama tapi all furnitures and lamp dari segi design and color pilihan saye...Suami hanye pilih downlight saje...Okeh..sekian saje..nanti dah siap bebetui saye updates lagi mane tau bleh jadi sumber inspirasi kamu pula kan...Pasan yek!




Wednesday, November 3, 2010

Humayraa Jumpa Paed...1st Dose Rotavirus

Saje nak hapdate aktiviti arini...Alhamdulillah..Humayraa arini pegi checkup amik injection 2bulan di SALAM hospital...dan selepas 2bulan sejak lahir jugalah baru die jumpa Paed nye a.k.a Dr. Nazir...Yang memegang budak Gumuks ni ayahnye sebab saye fobia mase checkup sebulan aritu pegi KK umah mak..depan mate saye misi cucuk dak kecik nih...seram pulak tengok orang dok cucuk baby..sebab tu kali ni ayahnye yang pegang..

Ayah tengah main Ba Ba Cak sementara Dr.Nazir bagi vaksin

Itu budak suda mau dicucuk oleh doctor..Ayah main tipu2 suruh tengok menan kat atas kepala..

Ini sebelom di jab...senyum2 bagai...

Ini pulak selepas di jab...senyum2 jugak macam takde beza kan..sebabnye die cuma nangis 3 saat jer..huhu..kuat anak mummy, tapi mummy yang penakut lebih...kihkih

 Dirumah...

Budak Kicik ini suda 5.23kg...mase sebulan beratnye 4kilo jadi naik 1.2kg...tinggi 56cm naik 4cm berbanding last month 52cm..membesar dengan sihat dan kuat ye sayang...cam eklan milo je.
Both of us decided untuk memberikan Humayraa optional injection iaitu Pneumococcal dan Rotavirus vaccine..ape benda alah dua ni?? Sila Google sendiri kang saye explain jadi doctor plak saye nanti...Hari ni kami decide untuk bagi suntikan wajib dan Rotavirus dulu sebab Rotavirus vaksin masuk ikut mulut...Pneumococcal kne jab..kalo amik skali semua cian dak kecik ni kena jab 2kali...Next appointment lagi 2mggu untuk Pneumococcal pulak...

Kenapa kami nak berikan optional vaksin untuk anak kami? Supaya...bakteria2 dan virus2 jahat dan berbahaya seperti virus H1N1 dan lain2 tidak menyerang anak kami dengan mudah... Memang kos vaksin2 ini mahal terutama nye Pneumococcal (cost about RM350 per injection depends on hospital) which has to be taken 4 times before the baby reach 24months old..350 x 4 =?? Rotavirus pulak perlu diambil 2 kali sebelom umo 6bulan...Rotavirus dalam RM100 sekali ambik...Takpelah...demi kebaikan anak sendiri juga...Daripada saye dok bershopping bukan2, baik invest sikit untuk kesihatan anak kan?? (Huhu...dah insaf ke haku dari bersopping? Lum lagi cuma slow sikit jer..) Tapi memang banyak kebaikan dua vaksin ini..First of all, saye tak tau pon pasal vaksin2 ni tapi most of my ofismate amik untuk anak2 dorang dan mereka suggest saye untuk amik jugak...

Okeylah....kami nak tido dulu...ngantuksss bye2...zzzzZZZZzzz