Thursday, April 29, 2010

Kembali Bertugas & New Hapdate...

Halluu...sy sudah kembali bertugas setelah bercuti 5hari kerana ke Bandung...gimana rasanya?? waduhh...asik sekali donk...yealah shopping kan mane xasik nye..habis jugak la 7juta lebih rupiah...bukan ringgit mesia ye...huhu...cadangnye nak beli bnyk brg baby tapi bile sampai sane brg mummy n daddy die yg bnyk dibeli mcm mane ye?? huhu xpelah brg baby pon dh bnyk beli kt m'sia, juz tmbh 2,3helai baju jer...sesiapa yg blum pernah ke Bandung and kaki shopping, sila lah ke sana kerana brg2 disana sgt murah...jeans levi's lelaki 501 original boleh dpt dlm RM220 jer...utk jeans levi's pompuan original boleh dapat semurah RM80-RM90 saje...baju2 branded original mcm guess,esprit,zara boleh dpt dlm RM30-40 hinggit sajer..handbag branded pun murah2 handbag guess + purse boleh dapat dlm seratus lebih...sy bnyk gak shopping telekung sebagai cenderahati utk famly...telekung sutera lepas tawar dlm 150,000 rupiah atau RM55 sepasang...murah kan?? tapi,sekembali dari Bandung sy kena selsema...maybe sbb kat sane cuaca kering and berhabuk kot...

Dari m'sia kami memang dah booked driver disane, jadi senang nak kemana2...driver pun boleh serve kami 24hours...Cewek2 (gadis) dan cowok2 (lelaki) disana sangatlah polite dan org disana kurus2 dan kecik2...jarang jumpa yg big size baju pon xbnyk yg 'Plus' size.Next time, kami memang bercadang nak kesana lagi maybe tunggu baby dah umo setahun baru kesana lagi...insyaallah kalau ade rezeki...~

Wednesday, April 21, 2010

Jalan2 ke Bandung jomm!

Macam dah lame xhapdate blog sejak2 dah kne block nih..hehu...tapi oleh kerana saya ni hacker tak bertauliah, akhirnya dapat kembali mem-blog di opis...
Xde ape pon nak hapdate, esok 22/04/2010 saya cuti ade appoitment check-up dan nak mintak surat pelepasan doctor kerana saya dan en suami akan bercuti ke luar negara....hehehe...mcm la jauh sgt nak pegi Paris ke kan...kami pegi negara seberang jer...Plan setahun yg lalu akhirnye masa yg ditunggu tiba jua...
Sabtu ni (24 apr sampai 27 apr) kami akan berlepas ke Bandung Indonesia makan angin bawak baby lam perut skali...mmgla kne bwk xkan nak tinggal ye dak?? Oleh kerana lam perut ade baby, sy perlulah dpt surat keizinan doktor terlebih dahulu...
Doakan kami selamat pegi dan balik yer...nanti sy bwk ole2 yg buanyakk untuk kamu semua iaitu gamba2 kami bercuti di sana ye...daaaa ketemu lagi yah~

Friday, April 9, 2010

Pregnancy Jurnal - Part 5(Anemia)

Hai alls,
Semalam sy pergi checkup kandungan aktiviti wajib setiap bulan...sy xkisah bab2 checkup ni tapi sy xsuka part amik darah tuh...sakittttt....hoho.Bulan lepas semua ok tapi bulan ni kan dah nak masuk 5bulan jadinya record sy buruk skit kne tanda dgn pen merah dan sticker ijau sebab sy anemia!!

Kandungan hemoglobin (HGB) untuk ibu mengandung patutnye AT LEAST 11 tapi saya sudah 9.9 yg bermaksud sdh anemia...bulan lepas HGB 11 tapi bulan ni turun dengan mendadak...yang nurse dan doctor pelik berat bertambah tapi kandungan HGB turun pulak...puaslah sy kena lecture dengan nurse dan doctor...tapi nurse muda2, dorg lecture mcm ckp dgn kwn2 jer so sy oklah...borak2 tny kenapa jd mcm ni, kne mkn ikan bilis bnyk dan sayur2 berdaun hijau..

Jadual checkup yg sepatutnya bulan depan telah dicepatkan kepada 2mggu lagi sebab nk check darah lagi, nk dimonitor HGB sy tu...HARUS naik ke 11 sekurang2nya..last berat sy pulak 48.95 kilos tapi skrg dh 51.6 kilos..doctor kate dh naik bnyk tapi sy xmkn bnyk pon maybe air ketuban yg bnyk tak...heheh..dan skrg sy xboleh skip mkn ubat2 lagi sbb sy xnak ade ape prob..klu trus-trusan anemia risikonya ialah bayi premature(bersalin awal), berat baby kecil (kurang 2.5kg),keguguran dll..Oklah dats my updates...chaww

Business Online...

Salam kengkawan....
Buat pengetahuan semua, saya akan memulakan business online anak tudung pelbagai warna digayakan bersama shawl yg cantik2...Buat permulaan saya hanya menjual Pashmina Shawl jenis Net sahaja sebab saya dah try sangat senang dipakai sampaikan xpayah pakai brooch pun...Nest time saya akan keluarkan shawl2 jenis lain pula...Kat mane nak tengok barang di kedai saya? saya akan buka kedai di Facebook under nama Butik Shayla dan juga blog dengan nama yanag sama. tapi blog masih under construction...Barang2 sudah di order dari pembekal dalam minggu hadapan kedai saya akan dipotongkan reben merah !!

Rajin2 lah ke kedai saya yer....^___^

Tuesday, April 6, 2010

Aku Seriau.....!!

Salam semua.....
Sy nak meluahkan gundah gulana di hati ni...huhuhu...sebenarnya sy banyak membaca blog dan entry2 pengalaman orang nak bersalin....Untuk persediaan mental...Just now, sy baru jer baca pengalaman dari sorang akak ni yg telah warded selama 6hari baru bersalin...Mase bace pengalaman sakit bersalin die, sakit mase contraction, tetibe aku rase nak menangis pulak.Bukan sebab sedih tapi sebab takut...sama jugak mase baca pengalaman Baya bersalinkan Nadaa...

Tetibe rase seriau sangat nak bersalin, dahla xpenah kena warded. Tak suka pegi sepital, tak penah tengok bilik bedah...Uwaaaaa....tetibe rase emosi mencengkam jiwa plak!! Tetibe rase seram sejuk plak nak bersalin nih...Baya, Kak Epi berilah kata2 semangat pada saya...!Ade org yg senang je bersalin, ade yg susah lame sakitnya..Aku nanti?? Haduiii...Sakit simpul biawak pun aku dah terjerit2 kan...

Tapi walaupun seriau, takut, kata hati kuat untuk bersalin normal...taknak ceasar jika diberi pilihan. Nak merasa sendiri pengalaman sakit bersalin tu dan semoga ia dapat menghapuskan dosa2...Lagipun kalau normal, sakitnya sebelum bersalin saje kalau ceasar sakit laaame pas bersalin, dan bila next pregnancy, slalu org akan merasa ngilu kat scar lame dan possibility untuk scar tu raptured tinggi dan akan di operate lagi...Semoga Allah permudahkan semua urusan dan diberi peluang bersalin normal...Amiinn~ Khamis ni appointment for next checkup, nak tanya doctor macam2 and nak scan baby...

Monday, April 5, 2010

Simpul Biawak??

Hai alls,
Seperti entry sebelom ni sy ade bgtau yg skrg dah start slalu kena 'simpul biawak'... Maybe ade yg dah tau ape tu simpul biawak n maybe yg xtau langsung or maybe ade yg memanggilnya dgn paggilan lain...Entry ini ditujukan khas untuk yg belom berkahwin n bergelar ibu...heheh...juz for uols punya info la bile pegnen nanti dh tau dah bile terkena tu...Ia slalu dihadapi oleh wanita mengandung..

Simpul Biawak ni ialah keadaan bila tetibe saje urat kaki dibelakang betis tetibe cramp! Urat itu sebenarnya tersimpul dan ia mengambil mase lebih kurang 2-4 minit untuk kembali lurus. Mase urat tu tersimpul masyaallahhh....sakitnya hanya Allah dan yg pernah mengalami saje tau!! Tak terungkapkan bagaimana sakitnya...N xde ape yg boleh dilakukan, hanya boleh menunggu saja urat itu kembali lurus.Saya selalunya kena bila bangun tido. Memang menjerit2 la bile kena tu.Hasben pon xleh buat ape sbb sy xbagi sentuh betis tu, sgt sakit. Kesan2 cramp tu berlanjutan beberapa hari...(sy la, mummy lain mungkin bile urat dah lurus trus ok kesan trus hilang)

So, to all girls jgnla seram sejuk plak nak pregnant ye...Sume ni adalah pengalaman yang seronok sebenarnya...macam2 kita dapat rasakan dan lalui bile pregnant nih...Mengajar erti kesabaran yg sangat besar..

Penuhkan Rumah Sikit2...

Salammm....saya nak share pasal aktiviti ujung minggu saya...xde ape yg menarik pon kemas2 rumah sikit2 bersihkan dapur yg hampir siap...Pastu suami ajak saya pergi ke Home & Lifestyle Exhibition di PWTC...Biaselah beliau mmg suka pergi tempat2 mcm ni...tapi mak haiiii ramenye oranggg...berduyun2 pergi dahla besar tempat tu mcm2 ade...Sy gagahkan diri jgk jenjalan dgn kaki yg sakit. Skrg ni dah start slalu kne 'simpul biawak' xtaula korg tau ke x ape 'simpul biawak' tuh..
Kami sebenarnya mencari meja makan...Family saya makcik,pakcik,sepupu nak datang lagi 2minggu jadi kami pun kenalah cari meja makan besar sket...suami suka meja makan marble nmpk elegant katenye...dulu saya xsuka tapi lame2 dah terpengaruh plak...meja makan marble xlapuk dek zaman dan sangat la tahan...name pun marble kan...kalau saya ketuk dgn tukul besi pon cuma calar je kott...Regenya 1 bulan setengah gaji saya...Ye, pasni makan jelah marble tuh xyah mkn nasi..haha..Tapi compared to kedai lain kat Home Fair ni kira berbaloi beli sebab dapat harga murah dgn quality yg bagus PLUS kami diberi hadiah one set pinggan mangkuk yg harganya 3hundred++..Berbaloi kan??

Kami telah mem-booked meja makan ini dari CROWN Furniture...dining set 8 seater...nape besaq sgt?sebab saya nak anak 6orang plus kami berdua 8rang lah...kuikui...ramenya anak gue...xdolah, sbbnye for future alang2 dah nak beli kan...Kerusinya kami pilih fabrik instead of kulit sebab saya akan tukar design fabriknya tiap 2tahun skali...(en suami pasti menjelingkan mata mendengar ayat ini kan?? huhu...)Nilah gamba meja makan disamping mummy-to-be yg sebuk memposing kan dirinya skali ...hehehe


Friday, April 2, 2010

Gaya Baru....

Halluuu.....
Salam semua....saje nak beritahu saya tampil dgn wajah baru...ahaha xde makne nye...wajah tetap sama lar tak kan tukar wajah ye dak? Gaya jer dah baru...huhuhu...Cuma muka sudah menjadi chubby sikit sebab berat pun dah bertambah 3kilo lebih...sejak2 jadi mak buyong ni saya suka betul nak merubah gaya. Kat sini nak memperkenalkan anak tudung dan shawl gaya Aida Radzwil gitu...saya beli semuanya online dari seorang senior...Nilah penggayaan saya hari ini...kehkeh...Yang sy pakai ni ade dua lapis, biru muda dan dark blue bersama shawl sedondon..Tapi saya pakai xla comey mcm tokei anak tudung ni ye...

Gambar ini diambil pas keje,company organize Bowling Game kat Cosmic Bowl, Mid Valley...

Ini pula tokei kedai online itu yang mencipta pemakaian anak tudung ni...Tak lama lagi die jadi tokei besar, bolehla sy beli borong darinya...Kamu berminat??Bisa diuruskan semuanya, dalam perancangan lagi...Ni gamba tokei kedai, Kak Epi...(kak epi saya pinjam gamba ye interframe di blog saya nih...hehe)

Thursday, April 29, 2010

Kembali Bertugas & New Hapdate...

Halluu...sy sudah kembali bertugas setelah bercuti 5hari kerana ke Bandung...gimana rasanya?? waduhh...asik sekali donk...yealah shopping kan mane xasik nye..habis jugak la 7juta lebih rupiah...bukan ringgit mesia ye...huhu...cadangnye nak beli bnyk brg baby tapi bile sampai sane brg mummy n daddy die yg bnyk dibeli mcm mane ye?? huhu xpelah brg baby pon dh bnyk beli kt m'sia, juz tmbh 2,3helai baju jer...sesiapa yg blum pernah ke Bandung and kaki shopping, sila lah ke sana kerana brg2 disana sgt murah...jeans levi's lelaki 501 original boleh dpt dlm RM220 jer...utk jeans levi's pompuan original boleh dapat semurah RM80-RM90 saje...baju2 branded original mcm guess,esprit,zara boleh dpt dlm RM30-40 hinggit sajer..handbag branded pun murah2 handbag guess + purse boleh dapat dlm seratus lebih...sy bnyk gak shopping telekung sebagai cenderahati utk famly...telekung sutera lepas tawar dlm 150,000 rupiah atau RM55 sepasang...murah kan?? tapi,sekembali dari Bandung sy kena selsema...maybe sbb kat sane cuaca kering and berhabuk kot...

Dari m'sia kami memang dah booked driver disane, jadi senang nak kemana2...driver pun boleh serve kami 24hours...Cewek2 (gadis) dan cowok2 (lelaki) disana sangatlah polite dan org disana kurus2 dan kecik2...jarang jumpa yg big size baju pon xbnyk yg 'Plus' size.Next time, kami memang bercadang nak kesana lagi maybe tunggu baby dah umo setahun baru kesana lagi...insyaallah kalau ade rezeki...~

Wednesday, April 21, 2010

Jalan2 ke Bandung jomm!

Macam dah lame xhapdate blog sejak2 dah kne block nih..hehu...tapi oleh kerana saya ni hacker tak bertauliah, akhirnya dapat kembali mem-blog di opis...
Xde ape pon nak hapdate, esok 22/04/2010 saya cuti ade appoitment check-up dan nak mintak surat pelepasan doctor kerana saya dan en suami akan bercuti ke luar negara....hehehe...mcm la jauh sgt nak pegi Paris ke kan...kami pegi negara seberang jer...Plan setahun yg lalu akhirnye masa yg ditunggu tiba jua...
Sabtu ni (24 apr sampai 27 apr) kami akan berlepas ke Bandung Indonesia makan angin bawak baby lam perut skali...mmgla kne bwk xkan nak tinggal ye dak?? Oleh kerana lam perut ade baby, sy perlulah dpt surat keizinan doktor terlebih dahulu...
Doakan kami selamat pegi dan balik yer...nanti sy bwk ole2 yg buanyakk untuk kamu semua iaitu gamba2 kami bercuti di sana ye...daaaa ketemu lagi yah~

Friday, April 9, 2010

Pregnancy Jurnal - Part 5(Anemia)

Hai alls,
Semalam sy pergi checkup kandungan aktiviti wajib setiap bulan...sy xkisah bab2 checkup ni tapi sy xsuka part amik darah tuh...sakittttt....hoho.Bulan lepas semua ok tapi bulan ni kan dah nak masuk 5bulan jadinya record sy buruk skit kne tanda dgn pen merah dan sticker ijau sebab sy anemia!!

Kandungan hemoglobin (HGB) untuk ibu mengandung patutnye AT LEAST 11 tapi saya sudah 9.9 yg bermaksud sdh anemia...bulan lepas HGB 11 tapi bulan ni turun dengan mendadak...yang nurse dan doctor pelik berat bertambah tapi kandungan HGB turun pulak...puaslah sy kena lecture dengan nurse dan doctor...tapi nurse muda2, dorg lecture mcm ckp dgn kwn2 jer so sy oklah...borak2 tny kenapa jd mcm ni, kne mkn ikan bilis bnyk dan sayur2 berdaun hijau..

Jadual checkup yg sepatutnya bulan depan telah dicepatkan kepada 2mggu lagi sebab nk check darah lagi, nk dimonitor HGB sy tu...HARUS naik ke 11 sekurang2nya..last berat sy pulak 48.95 kilos tapi skrg dh 51.6 kilos..doctor kate dh naik bnyk tapi sy xmkn bnyk pon maybe air ketuban yg bnyk tak...heheh..dan skrg sy xboleh skip mkn ubat2 lagi sbb sy xnak ade ape prob..klu trus-trusan anemia risikonya ialah bayi premature(bersalin awal), berat baby kecil (kurang 2.5kg),keguguran dll..Oklah dats my updates...chaww

Business Online...

Salam kengkawan....
Buat pengetahuan semua, saya akan memulakan business online anak tudung pelbagai warna digayakan bersama shawl yg cantik2...Buat permulaan saya hanya menjual Pashmina Shawl jenis Net sahaja sebab saya dah try sangat senang dipakai sampaikan xpayah pakai brooch pun...Nest time saya akan keluarkan shawl2 jenis lain pula...Kat mane nak tengok barang di kedai saya? saya akan buka kedai di Facebook under nama Butik Shayla dan juga blog dengan nama yanag sama. tapi blog masih under construction...Barang2 sudah di order dari pembekal dalam minggu hadapan kedai saya akan dipotongkan reben merah !!

Rajin2 lah ke kedai saya yer....^___^

Tuesday, April 6, 2010

Aku Seriau.....!!

Salam semua.....
Sy nak meluahkan gundah gulana di hati ni...huhuhu...sebenarnya sy banyak membaca blog dan entry2 pengalaman orang nak bersalin....Untuk persediaan mental...Just now, sy baru jer baca pengalaman dari sorang akak ni yg telah warded selama 6hari baru bersalin...Mase bace pengalaman sakit bersalin die, sakit mase contraction, tetibe aku rase nak menangis pulak.Bukan sebab sedih tapi sebab takut...sama jugak mase baca pengalaman Baya bersalinkan Nadaa...

Tetibe rase seriau sangat nak bersalin, dahla xpenah kena warded. Tak suka pegi sepital, tak penah tengok bilik bedah...Uwaaaaa....tetibe rase emosi mencengkam jiwa plak!! Tetibe rase seram sejuk plak nak bersalin nih...Baya, Kak Epi berilah kata2 semangat pada saya...!Ade org yg senang je bersalin, ade yg susah lame sakitnya..Aku nanti?? Haduiii...Sakit simpul biawak pun aku dah terjerit2 kan...

Tapi walaupun seriau, takut, kata hati kuat untuk bersalin normal...taknak ceasar jika diberi pilihan. Nak merasa sendiri pengalaman sakit bersalin tu dan semoga ia dapat menghapuskan dosa2...Lagipun kalau normal, sakitnya sebelum bersalin saje kalau ceasar sakit laaame pas bersalin, dan bila next pregnancy, slalu org akan merasa ngilu kat scar lame dan possibility untuk scar tu raptured tinggi dan akan di operate lagi...Semoga Allah permudahkan semua urusan dan diberi peluang bersalin normal...Amiinn~ Khamis ni appointment for next checkup, nak tanya doctor macam2 and nak scan baby...

Monday, April 5, 2010

Simpul Biawak??

Hai alls,
Seperti entry sebelom ni sy ade bgtau yg skrg dah start slalu kena 'simpul biawak'... Maybe ade yg dah tau ape tu simpul biawak n maybe yg xtau langsung or maybe ade yg memanggilnya dgn paggilan lain...Entry ini ditujukan khas untuk yg belom berkahwin n bergelar ibu...heheh...juz for uols punya info la bile pegnen nanti dh tau dah bile terkena tu...Ia slalu dihadapi oleh wanita mengandung..

Simpul Biawak ni ialah keadaan bila tetibe saje urat kaki dibelakang betis tetibe cramp! Urat itu sebenarnya tersimpul dan ia mengambil mase lebih kurang 2-4 minit untuk kembali lurus. Mase urat tu tersimpul masyaallahhh....sakitnya hanya Allah dan yg pernah mengalami saje tau!! Tak terungkapkan bagaimana sakitnya...N xde ape yg boleh dilakukan, hanya boleh menunggu saja urat itu kembali lurus.Saya selalunya kena bila bangun tido. Memang menjerit2 la bile kena tu.Hasben pon xleh buat ape sbb sy xbagi sentuh betis tu, sgt sakit. Kesan2 cramp tu berlanjutan beberapa hari...(sy la, mummy lain mungkin bile urat dah lurus trus ok kesan trus hilang)

So, to all girls jgnla seram sejuk plak nak pregnant ye...Sume ni adalah pengalaman yang seronok sebenarnya...macam2 kita dapat rasakan dan lalui bile pregnant nih...Mengajar erti kesabaran yg sangat besar..

Penuhkan Rumah Sikit2...

Salammm....saya nak share pasal aktiviti ujung minggu saya...xde ape yg menarik pon kemas2 rumah sikit2 bersihkan dapur yg hampir siap...Pastu suami ajak saya pergi ke Home & Lifestyle Exhibition di PWTC...Biaselah beliau mmg suka pergi tempat2 mcm ni...tapi mak haiiii ramenye oranggg...berduyun2 pergi dahla besar tempat tu mcm2 ade...Sy gagahkan diri jgk jenjalan dgn kaki yg sakit. Skrg ni dah start slalu kne 'simpul biawak' xtaula korg tau ke x ape 'simpul biawak' tuh..
Kami sebenarnya mencari meja makan...Family saya makcik,pakcik,sepupu nak datang lagi 2minggu jadi kami pun kenalah cari meja makan besar sket...suami suka meja makan marble nmpk elegant katenye...dulu saya xsuka tapi lame2 dah terpengaruh plak...meja makan marble xlapuk dek zaman dan sangat la tahan...name pun marble kan...kalau saya ketuk dgn tukul besi pon cuma calar je kott...Regenya 1 bulan setengah gaji saya...Ye, pasni makan jelah marble tuh xyah mkn nasi..haha..Tapi compared to kedai lain kat Home Fair ni kira berbaloi beli sebab dapat harga murah dgn quality yg bagus PLUS kami diberi hadiah one set pinggan mangkuk yg harganya 3hundred++..Berbaloi kan??

Kami telah mem-booked meja makan ini dari CROWN Furniture...dining set 8 seater...nape besaq sgt?sebab saya nak anak 6orang plus kami berdua 8rang lah...kuikui...ramenya anak gue...xdolah, sbbnye for future alang2 dah nak beli kan...Kerusinya kami pilih fabrik instead of kulit sebab saya akan tukar design fabriknya tiap 2tahun skali...(en suami pasti menjelingkan mata mendengar ayat ini kan?? huhu...)Nilah gamba meja makan disamping mummy-to-be yg sebuk memposing kan dirinya skali ...hehehe


Friday, April 2, 2010

Gaya Baru....

Halluuu.....
Salam semua....saje nak beritahu saya tampil dgn wajah baru...ahaha xde makne nye...wajah tetap sama lar tak kan tukar wajah ye dak? Gaya jer dah baru...huhuhu...Cuma muka sudah menjadi chubby sikit sebab berat pun dah bertambah 3kilo lebih...sejak2 jadi mak buyong ni saya suka betul nak merubah gaya. Kat sini nak memperkenalkan anak tudung dan shawl gaya Aida Radzwil gitu...saya beli semuanya online dari seorang senior...Nilah penggayaan saya hari ini...kehkeh...Yang sy pakai ni ade dua lapis, biru muda dan dark blue bersama shawl sedondon..Tapi saya pakai xla comey mcm tokei anak tudung ni ye...

Gambar ini diambil pas keje,company organize Bowling Game kat Cosmic Bowl, Mid Valley...

Ini pula tokei kedai online itu yang mencipta pemakaian anak tudung ni...Tak lama lagi die jadi tokei besar, bolehla sy beli borong darinya...Kamu berminat??Bisa diuruskan semuanya, dalam perancangan lagi...Ni gamba tokei kedai, Kak Epi...(kak epi saya pinjam gamba ye interframe di blog saya nih...hehe)