Skip to main content

Pregnancy Jurnal - Part 5(Anemia)

Hai alls,
Semalam sy pergi checkup kandungan aktiviti wajib setiap bulan...sy xkisah bab2 checkup ni tapi sy xsuka part amik darah tuh...sakittttt....hoho.Bulan lepas semua ok tapi bulan ni kan dah nak masuk 5bulan jadinya record sy buruk skit kne tanda dgn pen merah dan sticker ijau sebab sy anemia!!

Kandungan hemoglobin (HGB) untuk ibu mengandung patutnye AT LEAST 11 tapi saya sudah 9.9 yg bermaksud sdh anemia...bulan lepas HGB 11 tapi bulan ni turun dengan mendadak...yang nurse dan doctor pelik berat bertambah tapi kandungan HGB turun pulak...puaslah sy kena lecture dengan nurse dan doctor...tapi nurse muda2, dorg lecture mcm ckp dgn kwn2 jer so sy oklah...borak2 tny kenapa jd mcm ni, kne mkn ikan bilis bnyk dan sayur2 berdaun hijau..

Jadual checkup yg sepatutnya bulan depan telah dicepatkan kepada 2mggu lagi sebab nk check darah lagi, nk dimonitor HGB sy tu...HARUS naik ke 11 sekurang2nya..last berat sy pulak 48.95 kilos tapi skrg dh 51.6 kilos..doctor kate dh naik bnyk tapi sy xmkn bnyk pon maybe air ketuban yg bnyk tak...heheh..dan skrg sy xboleh skip mkn ubat2 lagi sbb sy xnak ade ape prob..klu trus-trusan anemia risikonya ialah bayi premature(bersalin awal), berat baby kecil (kurang 2.5kg),keguguran dll..Oklah dats my updates...chaww

Comments

wahidakhairy said…
takot nye nak pregnant....huhu
shila said…
huhu...jgn takot...seronok...precious xperience especially bile bby dh start tendang2..

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…