Friday, April 9, 2010

Pregnancy Jurnal - Part 5(Anemia)

Hai alls,
Semalam sy pergi checkup kandungan aktiviti wajib setiap bulan...sy xkisah bab2 checkup ni tapi sy xsuka part amik darah tuh...sakittttt....hoho.Bulan lepas semua ok tapi bulan ni kan dah nak masuk 5bulan jadinya record sy buruk skit kne tanda dgn pen merah dan sticker ijau sebab sy anemia!!

Kandungan hemoglobin (HGB) untuk ibu mengandung patutnye AT LEAST 11 tapi saya sudah 9.9 yg bermaksud sdh anemia...bulan lepas HGB 11 tapi bulan ni turun dengan mendadak...yang nurse dan doctor pelik berat bertambah tapi kandungan HGB turun pulak...puaslah sy kena lecture dengan nurse dan doctor...tapi nurse muda2, dorg lecture mcm ckp dgn kwn2 jer so sy oklah...borak2 tny kenapa jd mcm ni, kne mkn ikan bilis bnyk dan sayur2 berdaun hijau..

Jadual checkup yg sepatutnya bulan depan telah dicepatkan kepada 2mggu lagi sebab nk check darah lagi, nk dimonitor HGB sy tu...HARUS naik ke 11 sekurang2nya..last berat sy pulak 48.95 kilos tapi skrg dh 51.6 kilos..doctor kate dh naik bnyk tapi sy xmkn bnyk pon maybe air ketuban yg bnyk tak...heheh..dan skrg sy xboleh skip mkn ubat2 lagi sbb sy xnak ade ape prob..klu trus-trusan anemia risikonya ialah bayi premature(bersalin awal), berat baby kecil (kurang 2.5kg),keguguran dll..Oklah dats my updates...chaww

2 comments:

wahidakhairy said...

takot nye nak pregnant....huhu

shila said...

huhu...jgn takot...seronok...precious xperience especially bile bby dh start tendang2..

Friday, April 9, 2010

Pregnancy Jurnal - Part 5(Anemia)

Hai alls,
Semalam sy pergi checkup kandungan aktiviti wajib setiap bulan...sy xkisah bab2 checkup ni tapi sy xsuka part amik darah tuh...sakittttt....hoho.Bulan lepas semua ok tapi bulan ni kan dah nak masuk 5bulan jadinya record sy buruk skit kne tanda dgn pen merah dan sticker ijau sebab sy anemia!!

Kandungan hemoglobin (HGB) untuk ibu mengandung patutnye AT LEAST 11 tapi saya sudah 9.9 yg bermaksud sdh anemia...bulan lepas HGB 11 tapi bulan ni turun dengan mendadak...yang nurse dan doctor pelik berat bertambah tapi kandungan HGB turun pulak...puaslah sy kena lecture dengan nurse dan doctor...tapi nurse muda2, dorg lecture mcm ckp dgn kwn2 jer so sy oklah...borak2 tny kenapa jd mcm ni, kne mkn ikan bilis bnyk dan sayur2 berdaun hijau..

Jadual checkup yg sepatutnya bulan depan telah dicepatkan kepada 2mggu lagi sebab nk check darah lagi, nk dimonitor HGB sy tu...HARUS naik ke 11 sekurang2nya..last berat sy pulak 48.95 kilos tapi skrg dh 51.6 kilos..doctor kate dh naik bnyk tapi sy xmkn bnyk pon maybe air ketuban yg bnyk tak...heheh..dan skrg sy xboleh skip mkn ubat2 lagi sbb sy xnak ade ape prob..klu trus-trusan anemia risikonya ialah bayi premature(bersalin awal), berat baby kecil (kurang 2.5kg),keguguran dll..Oklah dats my updates...chaww

2 comments:

wahidakhairy said...

takot nye nak pregnant....huhu

shila said...

huhu...jgn takot...seronok...precious xperience especially bile bby dh start tendang2..