Monday, April 5, 2010

Simpul Biawak??

Hai alls,
Seperti entry sebelom ni sy ade bgtau yg skrg dah start slalu kena 'simpul biawak'... Maybe ade yg dah tau ape tu simpul biawak n maybe yg xtau langsung or maybe ade yg memanggilnya dgn paggilan lain...Entry ini ditujukan khas untuk yg belom berkahwin n bergelar ibu...heheh...juz for uols punya info la bile pegnen nanti dh tau dah bile terkena tu...Ia slalu dihadapi oleh wanita mengandung..

Simpul Biawak ni ialah keadaan bila tetibe saje urat kaki dibelakang betis tetibe cramp! Urat itu sebenarnya tersimpul dan ia mengambil mase lebih kurang 2-4 minit untuk kembali lurus. Mase urat tu tersimpul masyaallahhh....sakitnya hanya Allah dan yg pernah mengalami saje tau!! Tak terungkapkan bagaimana sakitnya...N xde ape yg boleh dilakukan, hanya boleh menunggu saja urat itu kembali lurus.Saya selalunya kena bila bangun tido. Memang menjerit2 la bile kena tu.Hasben pon xleh buat ape sbb sy xbagi sentuh betis tu, sgt sakit. Kesan2 cramp tu berlanjutan beberapa hari...(sy la, mummy lain mungkin bile urat dah lurus trus ok kesan trus hilang)

So, to all girls jgnla seram sejuk plak nak pregnant ye...Sume ni adalah pengalaman yang seronok sebenarnya...macam2 kita dapat rasakan dan lalui bile pregnant nih...Mengajar erti kesabaran yg sangat besar..

3 comments:

Nur Sa'adah said...

shila, 1st time aku dgr perkataan 'simpul biawak'....rs nk tergelak...kt kg aku xpggil simpul biawak....ngeri plak bunyinya...:))

Nur Sa'adah said...

kt penang diorg panggil "tarik mengkarung"...

shilafaizz said...

xtaula odah org johor pggl simpul biawak...tang mane biawak tu xtaula aku..tp urat mmg tersimpul mak aku dulu die ckp mmg leh nmpk urat tu bersimpul..

Monday, April 5, 2010

Simpul Biawak??

Hai alls,
Seperti entry sebelom ni sy ade bgtau yg skrg dah start slalu kena 'simpul biawak'... Maybe ade yg dah tau ape tu simpul biawak n maybe yg xtau langsung or maybe ade yg memanggilnya dgn paggilan lain...Entry ini ditujukan khas untuk yg belom berkahwin n bergelar ibu...heheh...juz for uols punya info la bile pegnen nanti dh tau dah bile terkena tu...Ia slalu dihadapi oleh wanita mengandung..

Simpul Biawak ni ialah keadaan bila tetibe saje urat kaki dibelakang betis tetibe cramp! Urat itu sebenarnya tersimpul dan ia mengambil mase lebih kurang 2-4 minit untuk kembali lurus. Mase urat tu tersimpul masyaallahhh....sakitnya hanya Allah dan yg pernah mengalami saje tau!! Tak terungkapkan bagaimana sakitnya...N xde ape yg boleh dilakukan, hanya boleh menunggu saja urat itu kembali lurus.Saya selalunya kena bila bangun tido. Memang menjerit2 la bile kena tu.Hasben pon xleh buat ape sbb sy xbagi sentuh betis tu, sgt sakit. Kesan2 cramp tu berlanjutan beberapa hari...(sy la, mummy lain mungkin bile urat dah lurus trus ok kesan trus hilang)

So, to all girls jgnla seram sejuk plak nak pregnant ye...Sume ni adalah pengalaman yang seronok sebenarnya...macam2 kita dapat rasakan dan lalui bile pregnant nih...Mengajar erti kesabaran yg sangat besar..

3 comments:

Nur Sa'adah said...

shila, 1st time aku dgr perkataan 'simpul biawak'....rs nk tergelak...kt kg aku xpggil simpul biawak....ngeri plak bunyinya...:))

Nur Sa'adah said...

kt penang diorg panggil "tarik mengkarung"...

shilafaizz said...

xtaula odah org johor pggl simpul biawak...tang mane biawak tu xtaula aku..tp urat mmg tersimpul mak aku dulu die ckp mmg leh nmpk urat tu bersimpul..