Skip to main content

Simpul Biawak??

Hai alls,
Seperti entry sebelom ni sy ade bgtau yg skrg dah start slalu kena 'simpul biawak'... Maybe ade yg dah tau ape tu simpul biawak n maybe yg xtau langsung or maybe ade yg memanggilnya dgn paggilan lain...Entry ini ditujukan khas untuk yg belom berkahwin n bergelar ibu...heheh...juz for uols punya info la bile pegnen nanti dh tau dah bile terkena tu...Ia slalu dihadapi oleh wanita mengandung..

Simpul Biawak ni ialah keadaan bila tetibe saje urat kaki dibelakang betis tetibe cramp! Urat itu sebenarnya tersimpul dan ia mengambil mase lebih kurang 2-4 minit untuk kembali lurus. Mase urat tu tersimpul masyaallahhh....sakitnya hanya Allah dan yg pernah mengalami saje tau!! Tak terungkapkan bagaimana sakitnya...N xde ape yg boleh dilakukan, hanya boleh menunggu saja urat itu kembali lurus.Saya selalunya kena bila bangun tido. Memang menjerit2 la bile kena tu.Hasben pon xleh buat ape sbb sy xbagi sentuh betis tu, sgt sakit. Kesan2 cramp tu berlanjutan beberapa hari...(sy la, mummy lain mungkin bile urat dah lurus trus ok kesan trus hilang)

So, to all girls jgnla seram sejuk plak nak pregnant ye...Sume ni adalah pengalaman yang seronok sebenarnya...macam2 kita dapat rasakan dan lalui bile pregnant nih...Mengajar erti kesabaran yg sangat besar..

Comments

Nur Sa'adah said…
shila, 1st time aku dgr perkataan 'simpul biawak'....rs nk tergelak...kt kg aku xpggil simpul biawak....ngeri plak bunyinya...:))
Nur Sa'adah said…
kt penang diorg panggil "tarik mengkarung"...
shilafaizz said…
xtaula odah org johor pggl simpul biawak...tang mane biawak tu xtaula aku..tp urat mmg tersimpul mak aku dulu die ckp mmg leh nmpk urat tu bersimpul..

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…