Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2016

Tahniah Kakak Nuha

Alhamdulillah....syukur pada Allah hari ni mami ayah dapat berita gembira. Kakak Nuha berjaya dalam Ujian Kemasukan Tahun 1 2017 ke Sek Rendah Agama Integrasi (SRAI) di Sekolah Tengku Ampuan Fatimah (STAF). Sekolah Integrasi ni hanya ada di Negeri Selangor dibawah kelolaan Jabatan Agama Islam Selangor. Ada 9 buah sekolah integrasi kalau tak silap di seluruh Selangor ni. Dan syarat kemasukan ke SRAI terlebih dahulu perlu menduduki ujian bertulis dalam subjek Bahasa Melayu, English, Matematik, Bahasa Arab, dan juga ujian lisan dalam Bahasa Melayu English dan Arab.
Kiranya kalau nak duduki ujian ni kene dah boleh lancar baca in both languages, boleh menulis dan mengira. Sebelum ambil ujian ayah dia lah busy cari buku soalan2 latihan dan buat exercise huhu. Mami tolong tengok jer sebab mami xboleh ajar..hahah. Nanti nak naik hangin je mami ni. Ayah dia sangat2 penyabar sesuai lah ajar anak2 heuheu. Soalan ujian pon tough tau. Mami mmg tawakal je lah part Bhs Arab tuh sebab kat LC pon ta…

Perihal Balik Raya

Rentetan entry post kheyr hamid pasal turn balik raya ni...hakak pon ada gundah gulana dihati juga.
Kisahnya laki hakak memang adil..memang ikut turn gilir2. Hakak pon sama takde isu pasal giliran. Ikut je turn dan bahagi secara rata cuti raya.
Tapi yg masalahnya...sedikit jengkel lah bila asyik2 turn Melaka kami laki bini je balik. Yg lain2 balik rumah mertua...tsk tsk. Dalam 5beradik tu..xboleh kah 2org yg kat melaka..3org balik rumah mertua. Adik beradik hakak xde isu2 ni. Kalau ada sorang je family yg balik rumah mak..mesti akan ada yg sacrifice balik sesama.
Penatttttttt okeh sorang2 kat dapo. Sedara mara dia pulak kalau datang berbondong2 berkereta 7-8buah skali datang. Gigil kaki sensorang kat dapo asek ulang2 basuh pinggan buat air hidang makanan. Adoyaiiii memang geram tau. 
Pernah 2tahun lepas, fil operate kepala direfer ke HKL sebab brain tumor. Operation 4hari sebelum raya. Discharge hospital sehari sebelum raya. Disebabkan kesihatan fil belum stabil..raya pertama hakak …

Ayam Masak Merah Jelita

Wahhh nama heheh.
Tak tau nak masak apa untuk juadah buka puasa? Meh try resipi ayam masak merah jelita hakak ni 😊
Ayam msk merah
*Ayam dalam 8-10ketul dipotong sederhana. Bersihkan letak garam kunyit sikit. Goreng sekejap jgn garing sangat
*Cili kering segenggam
*Bwg besar 2biji besar (sebiji utk blend 1biji lagi potong bulat utk hiasan)
*Bawang putih 3ulas
*Bwg merah 4-5biji
*Kunyit hidup 1 inci
*Lengkuas 1inch
*Halia 1 inch Sos tomato 3sudu (kalau guna tomato puri kurangkan sikit)
Sos cili 1sudu
Susu cair setengah cawan
Air asam jawa
Gula kabung dihiris2
Garam
Blend bahan* tumis bahan2 kisar sampai pecah minyak. Api sederhana saja.
Masukkan sos2, masuk air asam. Dh mendidih baru masukkan garam gula. Rasa masam manisnya sebati. Masukkan ayam dan gaul biar sebati. Masukkan susu cair. Biarkan dalam 5min sampai pecah minyak lagi sekali. Taburkan bwg bulat dan hiaskan dgn kcg peas. Gaul sebati. Siap
Sedap dimakan dengan nasi minyak, briyani, nasi carrot etc.

Resipi Puding Milo Oreo Mudah Dan Sedap

Biasanya bulan Ramadhan ni kita mesti suka buat kuih2 pencuci mulut kan...nak beli tu memang lebih mudah..tapi selalunya hasil selalu hampa. Tak kene pada tekak sendiri. Puding Milo Oreo ni salah 1 kegemaran yg hakak akan buat di bulan puasa. Menu2 lain macam Nasi Daging Air Asam, Nasi Minyak Ayam Masak Merah dan Acar, Nasi Lemak, Soto, Roti Jala, Cucur Udang, buah melaka pon antara juadah2 favourite yg selalu buat dibulan puasa ni.

Resipi puding milo oreo ni dulu dapat kat facebook. Mahap la dh lupa siapa empunya sebenar resipi ni. Rasanya resipi asal dr Dato Siti dia share kat IG dia.

Ni Resipi nya..mudah aje...

12 gm atau 10 gm agar-agar serbuk ~ 1 peket
750 ml air
160 gm gula
400 gm susu cair
3/4 cawan Milo
1 bungkus Oreo ~ patah 2, biarkan dengan cream

Masak agar-agar bersama serbuk agar-agar hingga larut. Masukkan gula dan masak hingg agula larut
Tambahkan susu cair dan kacau hingga mendidih Asingkan 2 cawan ke dalam periuk lain dan campurkan dengan Milo
Kacau adunan hingga sebati
Tuang k…

Tips Khatan/Sunat Baby Boy

Semasa mengandung kan Nayl..kami memang berniat dapat baby boy kami nak ikut Sunnah dari tahnik, bercukur, Aqiqah, khatan. Nak khatan kan seawal 7hari sebab banyak manfaatnya. Lepas Nayl lahir..trus buat appointment dengan Dr.Razak KPJ Damansara, tapi hari ke7 tu lagi 2hari nak raya jadual Dr.Razak penuh. So xdapat la khatankan mase 7hari (dapat cukurkan dan Aqiqah kan beliau je). Buat another appointment so masa usia 34hari, Nayl dh selamat dikhatankan.
Ada yg cakap2 kesian nanti kulit tumbuh balik yada2...mitos sangat. DR.razak cakap takpenah lagi ada patient dia dtg balik lepas few years sebab kulit tumbuh semula🙊. Takde kulit apa nak tumbuh nye de..habih dh dibuang. Kat Arab sana semua baby khatan mase kecik. Kalau amalan ni memudaratkan, takkan la Rasulullah buat. Taknak buat takpe..jangan momok kan orang dengan info2 yg salah.
Hakak rasa sooo sick dengan komen2 orang lepas Nayl sunat tu. nanti kulit tumbuh balik, nanti nafsu kuat mcm org Arab😑. OMG!! boleh pulak fikir sampai …

Aku Yang Dulu Bukanlah Yang Sekarang

Korang nak tau...2hari lepas kan..unimates iols Ali Zulhusni buang tebiat pegi upload gamba hakak yg huduh buruk gemok kt FB dia . Ali ni memang bengong..tak tau la bila masa dia amik gamba curik tuh... dia kata mase tu ktorg nak pegi beraya rumah pipah tahun 2008. 2008 ktorg final year kat UIA. Umur 23 mase tu. Hampehh betoi la dah la upload kt FB dia. Kojaqq sangat tau😅
Ali, yana, pipah, dyan memang geng2 merambu zaman uia dulu. Alhamdulillah friendship still berkekalan until now..masing2 pon dah kahwin. 8tahun dh nohh kami grad uia. How time flies..
Gamba bawah ni la yg Ali upload kat FB😱. Ya ampunn malu okeh. Rasa nak jotos2 kepala dia. Kojaqq😭😭 (maap kn bahasa pasar hambe). Ye laa diakui mami nuha nayl ni dulu comot legam hitam gemok..hahahaa. Mujur lah ayah nuha nayl terima mami seadanya mase zaman comot nih. Makna nya ayah nuha nayl memang tak pandang rupa paras mase mencari isteri..yg penting hati baik...ewahh. 2008 tu kami dh bertunang.
Mami cropkan gamba tu dan compare …

LoveBySisters. Business Sampingan

Kawan2 blog mami dan readers semua... Nak buat promosi sikit nih.. Jemput la tengok2 FB page LovebySisters ye... Kami jual tudung, shawls, blouse, Jubah dan Abaya cantik2. Heheh..
Ni Facebook page kalau cari tak jumpa..

Ni pulak koleksi2 terbaru untuk Hari Raya 2016 kami.. check it out ye! Jangan la tengok2 jer...jom order sekali😘😘