Wednesday, June 15, 2016

Tahniah Kakak Nuha

Alhamdulillah....syukur pada Allah hari ni mami ayah dapat berita gembira. Kakak Nuha berjaya dalam Ujian Kemasukan Tahun 1 2017 ke Sek Rendah Agama Integrasi (SRAI) di Sekolah Tengku Ampuan Fatimah (STAF). Sekolah Integrasi ni hanya ada di Negeri Selangor dibawah kelolaan Jabatan Agama Islam Selangor. Ada 9 buah sekolah integrasi kalau tak silap di seluruh Selangor ni. Dan syarat kemasukan ke SRAI terlebih dahulu perlu menduduki ujian bertulis dalam subjek Bahasa Melayu, English, Matematik, Bahasa Arab, dan juga ujian lisan dalam Bahasa Melayu English dan Arab.

Kiranya kalau nak duduki ujian ni kene dah boleh lancar baca in both languages, boleh menulis dan mengira. Sebelum ambil ujian ayah dia lah busy cari buku soalan2 latihan dan buat exercise huhu. Mami tolong tengok jer sebab mami xboleh ajar..hahah. Nanti nak naik hangin je mami ni. Ayah dia sangat2 penyabar sesuai lah ajar anak2 heuheu. Soalan ujian pon tough tau. Mami mmg tawakal je lah part Bhs Arab tuh sebab kat LC pon tak ajar Arab. Kami cuma ajar basic2 je dirumah. Part membaca dan mengira mami tak risau sebab Nuha ok dah cuma tang Arabic je lah memang 0.

Tak sangka keputusan keluar awal sebab sepatutnya July. Tapi tiba2 kawan mami yg anak nya amik ujian SRAI juga whatsapp dan bagitau dah boleh check result online di laman web JAIS http://semakan.jais.gov.my

Kami pilih SRAI untuk anak2 bukan saja semata-mata prestasi sekolah yg bagus tapi sebenarnya disebabkan sekolah2 SRAI terus digabungkan dengan sekolah kebangsaan dan KAFA dalam 1 sekolah. Berbanding sekolah asing2 kebangsaan dan sek agama (kafa) seperti sekolah harian lain. Makan tengahari juga dah disediakan untuk semua murid jadi mami xperlu risau Nuha rushing nak lunch di rumah transit, nak bersiap ke sek agama lepas tu nak naik van turun van nak ke kafa pula. 

Tak perlu risau dah hal ni sebab jadual srai memang dh disusun lunch di sekolah, solat zuhur dan kemudian kelas kafa pulak petangnya. Kafa trus dalam sekolah yg sama takpayah travel2. Anak pon kurang letih kan sebab tak banyak transit. So kami cuma perlu atur van transit balik sekali sahaja. Solat pon disekolah ada ustaz ustazah yg akan monitor. Kalau ditempat transit hmm..ntah solat nya berjaga ke tidak. Sekolah start sama macam sekolah harian biasa dan akan habis pada jam 3.30 petang which is lebih awal brbanding sekolah asing2.

Lagipun yg masuk sekolah2 integrasi ni semuanya yg pass ujian2 kemasukan tu. Jadi..murid2 di sekolah tu memang terer2 kot huhu so elok lah anak2 bersaing belajar sama2. Jumlah yg apply di STAF aritu 473 orang dan sekolah cuma ambil 120 orang saja. So memang tough juga la nak masuk sekolah ni sebab sekolah amik sikit saja utk kemasukan Tahun 1 setiap tahun.

Sistem sekolah begini ada juga di sekolah2 Negeri Sembilan tapi sekolah harian biasa bukan dipanggil Integrasi. Bagus kan sistem macam ni..parents yg bekerja pon mudah tak perlu risau nak arrange 2x transport ke 2 sekolah brbeza sebab semua nya dalam 1 sekolah. Kan bagus kalau semua sekolah di Selangor buat sistem macam ni. Parents yg ambil anak2 sendiri pula pon taklah trlalu busy ber trip2 keluar rumah hantar sek keb, amik sek keb, hantar sek agama amik sek agama pula. Tu baru sorang..kalau 4org anak sekolah? Huhu memang letih jadi supir.

Dah jadi mak2 ni...hal sekolah..nak sekolah mana pergi sekolah balik sekolah naik apa ponnnn boleh buat pusing kepala tau.huhu

Mami ayah harap kakak Nuha jaga kelakuan, belajar elok2, jadi perilaku dan akhlak dengan guru2 dan kawan2. Bukan perlu cemerlang akademik sahaja tapi attitude juga pula cemerlang ye kakak ❤. Kejap jer..tahun depan dah 7tahun anak mami ni.

0 comments:

Wednesday, June 15, 2016

Tahniah Kakak Nuha

Alhamdulillah....syukur pada Allah hari ni mami ayah dapat berita gembira. Kakak Nuha berjaya dalam Ujian Kemasukan Tahun 1 2017 ke Sek Rendah Agama Integrasi (SRAI) di Sekolah Tengku Ampuan Fatimah (STAF). Sekolah Integrasi ni hanya ada di Negeri Selangor dibawah kelolaan Jabatan Agama Islam Selangor. Ada 9 buah sekolah integrasi kalau tak silap di seluruh Selangor ni. Dan syarat kemasukan ke SRAI terlebih dahulu perlu menduduki ujian bertulis dalam subjek Bahasa Melayu, English, Matematik, Bahasa Arab, dan juga ujian lisan dalam Bahasa Melayu English dan Arab.

Kiranya kalau nak duduki ujian ni kene dah boleh lancar baca in both languages, boleh menulis dan mengira. Sebelum ambil ujian ayah dia lah busy cari buku soalan2 latihan dan buat exercise huhu. Mami tolong tengok jer sebab mami xboleh ajar..hahah. Nanti nak naik hangin je mami ni. Ayah dia sangat2 penyabar sesuai lah ajar anak2 heuheu. Soalan ujian pon tough tau. Mami mmg tawakal je lah part Bhs Arab tuh sebab kat LC pon tak ajar Arab. Kami cuma ajar basic2 je dirumah. Part membaca dan mengira mami tak risau sebab Nuha ok dah cuma tang Arabic je lah memang 0.

Tak sangka keputusan keluar awal sebab sepatutnya July. Tapi tiba2 kawan mami yg anak nya amik ujian SRAI juga whatsapp dan bagitau dah boleh check result online di laman web JAIS http://semakan.jais.gov.my

Kami pilih SRAI untuk anak2 bukan saja semata-mata prestasi sekolah yg bagus tapi sebenarnya disebabkan sekolah2 SRAI terus digabungkan dengan sekolah kebangsaan dan KAFA dalam 1 sekolah. Berbanding sekolah asing2 kebangsaan dan sek agama (kafa) seperti sekolah harian lain. Makan tengahari juga dah disediakan untuk semua murid jadi mami xperlu risau Nuha rushing nak lunch di rumah transit, nak bersiap ke sek agama lepas tu nak naik van turun van nak ke kafa pula. 

Tak perlu risau dah hal ni sebab jadual srai memang dh disusun lunch di sekolah, solat zuhur dan kemudian kelas kafa pulak petangnya. Kafa trus dalam sekolah yg sama takpayah travel2. Anak pon kurang letih kan sebab tak banyak transit. So kami cuma perlu atur van transit balik sekali sahaja. Solat pon disekolah ada ustaz ustazah yg akan monitor. Kalau ditempat transit hmm..ntah solat nya berjaga ke tidak. Sekolah start sama macam sekolah harian biasa dan akan habis pada jam 3.30 petang which is lebih awal brbanding sekolah asing2.

Lagipun yg masuk sekolah2 integrasi ni semuanya yg pass ujian2 kemasukan tu. Jadi..murid2 di sekolah tu memang terer2 kot huhu so elok lah anak2 bersaing belajar sama2. Jumlah yg apply di STAF aritu 473 orang dan sekolah cuma ambil 120 orang saja. So memang tough juga la nak masuk sekolah ni sebab sekolah amik sikit saja utk kemasukan Tahun 1 setiap tahun.

Sistem sekolah begini ada juga di sekolah2 Negeri Sembilan tapi sekolah harian biasa bukan dipanggil Integrasi. Bagus kan sistem macam ni..parents yg bekerja pon mudah tak perlu risau nak arrange 2x transport ke 2 sekolah brbeza sebab semua nya dalam 1 sekolah. Kan bagus kalau semua sekolah di Selangor buat sistem macam ni. Parents yg ambil anak2 sendiri pula pon taklah trlalu busy ber trip2 keluar rumah hantar sek keb, amik sek keb, hantar sek agama amik sek agama pula. Tu baru sorang..kalau 4org anak sekolah? Huhu memang letih jadi supir.

Dah jadi mak2 ni...hal sekolah..nak sekolah mana pergi sekolah balik sekolah naik apa ponnnn boleh buat pusing kepala tau.huhu

Mami ayah harap kakak Nuha jaga kelakuan, belajar elok2, jadi perilaku dan akhlak dengan guru2 dan kawan2. Bukan perlu cemerlang akademik sahaja tapi attitude juga pula cemerlang ye kakak ❤. Kejap jer..tahun depan dah 7tahun anak mami ni.

No comments: