Skip to main content

Tahniah Kakak Nuha

Alhamdulillah....syukur pada Allah hari ni mami ayah dapat berita gembira. Kakak Nuha berjaya dalam Ujian Kemasukan Tahun 1 2017 ke Sek Rendah Agama Integrasi (SRAI) di Sekolah Tengku Ampuan Fatimah (STAF). Sekolah Integrasi ni hanya ada di Negeri Selangor dibawah kelolaan Jabatan Agama Islam Selangor. Ada 9 buah sekolah integrasi kalau tak silap di seluruh Selangor ni. Dan syarat kemasukan ke SRAI terlebih dahulu perlu menduduki ujian bertulis dalam subjek Bahasa Melayu, English, Matematik, Bahasa Arab, dan juga ujian lisan dalam Bahasa Melayu English dan Arab.

Kiranya kalau nak duduki ujian ni kene dah boleh lancar baca in both languages, boleh menulis dan mengira. Sebelum ambil ujian ayah dia lah busy cari buku soalan2 latihan dan buat exercise huhu. Mami tolong tengok jer sebab mami xboleh ajar..hahah. Nanti nak naik hangin je mami ni. Ayah dia sangat2 penyabar sesuai lah ajar anak2 heuheu. Soalan ujian pon tough tau. Mami mmg tawakal je lah part Bhs Arab tuh sebab kat LC pon tak ajar Arab. Kami cuma ajar basic2 je dirumah. Part membaca dan mengira mami tak risau sebab Nuha ok dah cuma tang Arabic je lah memang 0.

Tak sangka keputusan keluar awal sebab sepatutnya July. Tapi tiba2 kawan mami yg anak nya amik ujian SRAI juga whatsapp dan bagitau dah boleh check result online di laman web JAIS http://semakan.jais.gov.my

Kami pilih SRAI untuk anak2 bukan saja semata-mata prestasi sekolah yg bagus tapi sebenarnya disebabkan sekolah2 SRAI terus digabungkan dengan sekolah kebangsaan dan KAFA dalam 1 sekolah. Berbanding sekolah asing2 kebangsaan dan sek agama (kafa) seperti sekolah harian lain. Makan tengahari juga dah disediakan untuk semua murid jadi mami xperlu risau Nuha rushing nak lunch di rumah transit, nak bersiap ke sek agama lepas tu nak naik van turun van nak ke kafa pula. 

Tak perlu risau dah hal ni sebab jadual srai memang dh disusun lunch di sekolah, solat zuhur dan kemudian kelas kafa pulak petangnya. Kafa trus dalam sekolah yg sama takpayah travel2. Anak pon kurang letih kan sebab tak banyak transit. So kami cuma perlu atur van transit balik sekali sahaja. Solat pon disekolah ada ustaz ustazah yg akan monitor. Kalau ditempat transit hmm..ntah solat nya berjaga ke tidak. Sekolah start sama macam sekolah harian biasa dan akan habis pada jam 3.30 petang which is lebih awal brbanding sekolah asing2.

Lagipun yg masuk sekolah2 integrasi ni semuanya yg pass ujian2 kemasukan tu. Jadi..murid2 di sekolah tu memang terer2 kot huhu so elok lah anak2 bersaing belajar sama2. Jumlah yg apply di STAF aritu 473 orang dan sekolah cuma ambil 120 orang saja. So memang tough juga la nak masuk sekolah ni sebab sekolah amik sikit saja utk kemasukan Tahun 1 setiap tahun.

Sistem sekolah begini ada juga di sekolah2 Negeri Sembilan tapi sekolah harian biasa bukan dipanggil Integrasi. Bagus kan sistem macam ni..parents yg bekerja pon mudah tak perlu risau nak arrange 2x transport ke 2 sekolah brbeza sebab semua nya dalam 1 sekolah. Kan bagus kalau semua sekolah di Selangor buat sistem macam ni. Parents yg ambil anak2 sendiri pula pon taklah trlalu busy ber trip2 keluar rumah hantar sek keb, amik sek keb, hantar sek agama amik sek agama pula. Tu baru sorang..kalau 4org anak sekolah? Huhu memang letih jadi supir.

Dah jadi mak2 ni...hal sekolah..nak sekolah mana pergi sekolah balik sekolah naik apa ponnnn boleh buat pusing kepala tau.huhu

Mami ayah harap kakak Nuha jaga kelakuan, belajar elok2, jadi perilaku dan akhlak dengan guru2 dan kawan2. Bukan perlu cemerlang akademik sahaja tapi attitude juga pula cemerlang ye kakak ❤. Kejap jer..tahun depan dah 7tahun anak mami ni.

Comments

Azura Ayu said…
Assalamualaikum, boleh tak bg tips soalan lisan especially Arab sbb anak saya pun belajar di LC dan saya nak sgt anak saya masuk ke SRAI.Saya pun risau esp subjek Arab sbb saya pun tak pandai mengajar anak subjek ni. Haharap boleh bantu.

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…