Monday, March 25, 2013

Double Celebration

Alhamdulillah wa Syukrillah...the Annual Variable bonus has been paid to all Maybank staff. Syukur, walaupon x sebanyak bonus Bank Rakyat (which their staff got 10 to 12moths bonus), i should be grateful even receive less than them...Rezeki baby, rezeki anak2... I give 2k to husband utk dia topup2 for hospital bill utk bersalin nanti...As usual, we prepared 5k for delivery bill, so selebihnya pak pais sediakan. Saja bagi, ade rezeki lebih dikongsi bersama gituu...hehe. Hopefully, the bill not more than 3k. kuikuikui...*DEMC pls dont over-charged my bill ye. Tiap hari berdoa moga Allah permudahkan proses bersalin nanti...kalau ade lebih dari duit yg disediakan, normally ktorang akan buat Aqiqah terus sama macam time Myra dulu. Lega bila urusan Aqiqah anak2 ni dah ditunaikan...

The balance, spared untuk urusan bulan Feb tahun depan (moga Allah permudahkan juga urusan kami untuk ke Tanah Suci). Biasanya bila dapat bonus, the long listing came out. Hahah but for this time, suprisingly, tak de list pon. heheh lebih pikirkan hal bersalin je, shopping2 barang sendiri tak de pikir sangat. Despite of berbadan dua, holiday plan still continues...April pegi Kuching, June pegi Langkawi. Tiket Legoland yg Maybank bagi tu xtau nak guna bulan berapa (expired on June 2013). bulan May kott pegi...sayang pulak kalau x gunakan sebab kene bayar rm60 je instead of RM140 per pax.

This 2nd pregnancy, ramai tegur perut x sebesar time Myra dulu..kihkihkih. Tak tau kenapa....but baby grows well, follow the development accordingly. Berat baby pon on average, x kurang tak terlebih besar *setakat ni. Im entering 22 weeks! Alhamdulillah...half way to go due date still sama 31 July...Due date nanti, dah nak raya. If overdue, rasanya kene balik raya Melaka dulu sebab kalau sakit nk bersalin boleh pecut ke DEMC. Simpang Ampat-DEMC 1hour 45min camtu kalau bawak biasa2. Hopefully, this time tak overdue. Ape pon, Allah Maha Mengetahui, yang penting semuanya dipermudahkan...proses bersalin, sebelum, semasa dan selepas...Insyaallah.







Tuesday, March 12, 2013

Kids Room Decoration

Nak citer pasal deco bilik budak2 nih ha..huhuu tak siap2 lagi ler hai selagi xjumpa katil yg sesuai...
Sebab nya bilik tu kecik jer so kalau beli queen size bed, jadi sempit sesangat dan takde ruang nak solat. Bilik tu kat bawah memang tetamu/family selalu guna untuk tumpang solat..

Bilik tu plak kami nak buat sebagai Nursery Room, eh tak tau nak bagi nama apa..bilik tu juz nak letakkan katil single, chest drawer/cupboard untuk baju harian anak2...baju jalan2 kat bilik atas sebab almari nya lebih besar. Kat bilik ni juz nak letak baju cukup2 utk baju gi nursery gitu la sebab tu bagi nama nursery room..heheh. So xpayah nak turun naik turun naik tiap kali nak amik baju budak2 hantar gi nursery...So semua furniture mestila size comel2 jer kat bilik bawah ni...

Sekarang tengah cari katil jenis multi-bed set, sejenis katil single yg jenis atas bawah boleh letak tilam tu...lebih kurang macam ni...


Why we keep searching for this type of bed? Sebab nya katil jenis gini function nya sama macam katil queen jugak..kalau ade orang datang, tarik jer katil belah bawah so 2 orang leh tumpang tido bilik bawah tu...kalau takde orang datang, simpan balik bawah katil the other bed tu...Maklum ler rumah selalu dikunjungi family so apa2 pon mikir keselesaan family jugak...Dah survey kat beberapa supplier tilam/katil harga sume lebih kurang jer...quite pricy jugak la sume 1.5k ke atas...Masih dalam misi mencari kalau ade murah sket bawah 1k ke..kalau takde, terpaksa lah beli jugak...

Then, nak beli chest drawer like this untuk baju myra + baby nanti...baju2 nursery jer so cukup lah chest drawer ni rasenye..takyah gantung2 sebab baju harian sume berlipat...ritu kat Ikea jumpa banyak, with various range of price..takmo mahal2 aih...yg rm299 tu pon ok kot...furniture memang nak kaler putih bagi nampak luas bilik tuh


Langsir dah beli..sebab bilik budak2 kan dengan tema nursery room nye...heheh so langsir pon bermotipkan kartun2...Globe tengah buat renovation sale..kain langsir ni night curtain (kaler putih) tu semeter rm35 jadi rm9 jek lepas diskaun...kain high kualiti dan tebal yg biase private hospital guna utk ward dorang...Langsir juga kaler putih, cuma day curtain amik kalerful sket nak match kan dengan night curtain tu.

Itu saje update progress bilik nan comel dan cinonet tuh...kang dh siap atau 80% siap deco nya ahkak bagi liputan lagik yeh....Choww





Monday, March 4, 2013

Stroller...Baby Jogger

Hari jemaat sampai Ahad lepas kan ade Motherhood Expo kat klcc...iols pegi hari jumaat dan sabetu..
Jumaat tu pegi dgn kwn Ratuhati iols, ayu namenye...Ayu preggy dh 6bulan kot...banyak gak lah barang2 yg ayu beli ye la dh 6bulan kan its time to standby and completekan list barang2 baby...

Iols pergi sebab nak survey2 stroller dan carseat baby...Stroller itu utk si kakak Myra guna...sebab stroller dan car seat lama dh letgo kat kwn...Penat iols survey kat internet, kat kedai baby....kriteria utama nak stroller tayar 3, boleh recline habis, senang lipat. Sebab apa? sebab stroller tayar 3 lebih mudah digerakkan ke kiri dan ke kanan compared to common design stroller bertayar 4...pehtu nak stroller tayar beso...hahah baru lah sedap sikit merempit...mula2 plan nk beli Quinny je..tapi tayar dia kecik, pehtu gi sana eh org pakai Quinny, gi sini eh org pakai Quinny jugeks. Boring lahhh semua nk sama kannn...and Quinny Zapp Extra kene bukak2 seat dia baru leh lipat frame nye tuh. That is the criteria yg pak pais tak mboh...susah katenyee nak transport in and out from our car and bila naik flight nnt...

Survey punya survey akhirnya iols come out dengan 2 stroller mampu milik, iaitu Bumbleride dan Baby Jogger. Bugaboo, Stokke tak mampu lah..mahal kemain. Bumbleride dari UK kot and Baby Jogger US product. Survey2 harga kat MOtherhood expo tu ok la murah 200-300 dari online baby store. Bumbleride dapat dalam RM1999 lepas less dapat RM1799-RM1599 and Baby Jogger boleh dapat RM2199 lepas less kurang jadi RM1999 to RM1199 (depends on what model). Dua2 stroller ni jenis sandwich/book fold... Antara 2 ni Bumbleride besar sikit dari Baby Jogger, tayar dia pon besar lagi, tayar hidup ko tapi xleh pancit...sedappp je bila ditolak..vromm vromm nak merempit di shopping mall. kehkehkeh

Okeh lepas diskusi dan bincang dari hati ke hati, cewahhh...kami pilih Baby Jogger. Antara banyak2 model dalam Baby Jogger, kami berkenan City Mini, City Miny GT dengan City Select inline/tandem stroller. Pak pais berkenan benor dengan City Select tandem stroller tu sebab bleh bawak kakak dan adik sekali. Dia mcm twin stroller tapi duduk depan belakang bukan sebelah2. So still jimat space nk jalan2 di sopping mall atau mana saja..hampir2 dh ni nak beli hat ni...Actually bagi kategori tandem stroller cmni, this is the cheapest i have ever found. Aritu tengok peg prego pon dh 4k++ tapi yg ni boleh dapat RM2899 complete set. TETAPI.....


Bila akak sales tu tunjuk nak tutup dan lipat kene tanggalkan seat dulu...aisehhhh terus tak jadi nak beli. Susahhh woo sebab stroller myra lame jenis gitu ler kene bukak2 dulu baru leh lipat. So kami dh takmo pakai cmtu lagi...huhuuu. Hmm...so we go for other alternatives, kami pilih Baby Jogger City Mini..nak lipat senang, boleh recline habis seat dia, tak yah bukak2 nak lipat dan boleh lipat/bukak dengan sebelah tgn jer...niceee! ciri2 sama dengan City Mini GT cuma city mini GT brake kat tangan so lebih mudah but harga extra rm500 compared to city mini..so kami pilih City Mini jek lah...


So inilah stroller baru Myra dan adik myra...kaler pon sama mcm dalam gambar..pepel kaler ^__^.
Then ktorang jumpa plak accessory kalau nak bawak 2 anak sekali, that is Buggypod. Buggypod ni boleh attach kat mana2 stroller yg compatible (kene check kat website dorang). Luckily, boeh attach kat Baby Jogger city mini nih. Dia jadi camni nanti yer..

Nampak tak kerusi kecik kat sebelah tu?? tu lah Buggypod yer kawan2...Myra, duduk situ diam2. bagi adik  tido kat sebelah yer...


Bila attach kat stroller akan jadi camni lah nanti...comeyyy kan? kalau xnak pakai, boleh lipat kecik2 dan lipat kat tepi stroller korang....So those yg mencari2 tandem stroller tapi garu kepala about the price, you should try this and just attach to ur existing stroller. this Buggypod around RM499 cmtu semalam laa mase baby expo..hehe kalau time lain x sure bape dik non.

Tak pun uols boleh beli Glider Board. Aritu kt Baby Jogger ade jugak kalau nk tambah as accessories. Glider board ni utk abang/kakak yg besar berdiri kat belakang price lepas less dalam RM199. Just attach kat belakang stroller tu mcm gamba kat bawah. But, kalau si abang/kakak berjaga ok lah...im worried dua2 anak pon nak titon..huhuu


Macam2 aihhh bebudak sekarang ni....Myra still need stroller, sebab bila dia dh penat dia nak berdukung jer...kesian kat ayah dia laa...dukung budak berbelas2 kilo neh....Akhirnya dah ade stroller baru, Myra seems has chemistry dengan stroller baru nih...Taknak turun bila mami acah2 suruh dia turun...bagussss. Duduk situ diam2 ye kalau penat tido...senang dah hati mami...ekekekeke.

Pasal carseat plak, dh survey beberapa brand. Tapi plannya bulan 5 nanti kot baru beli kt Mom n Baby expo Midvalley...si adik kene pakai carseat sebab nanti ayah kene amik kat nursery, takkan nak suruh myra pegang adik plak..mau nye dua-dua tergolek...

Somebody told me to start babywearing by baby...i love to butttt pak pais laa...dia kata kalau nak pakai, iols kene pakai, dia tak moh...iskiskisk ai is kan selalu sakit bahu dengan scoliosis nye lagi...tsktsktsk tengok lah nanti nak try pinjam carrier kwn2 yg BW ni..mana tau sesuai dgn ai, boleh la try...aritu survey Boba dengan Ergobaby, tapi test2 baby tarak kuar lagi...better nak beli pon tggu baby dh kuar boleh masukkan dia lam tu dan adjust mana patut.




Monday, March 25, 2013

Double Celebration

Alhamdulillah wa Syukrillah...the Annual Variable bonus has been paid to all Maybank staff. Syukur, walaupon x sebanyak bonus Bank Rakyat (which their staff got 10 to 12moths bonus), i should be grateful even receive less than them...Rezeki baby, rezeki anak2... I give 2k to husband utk dia topup2 for hospital bill utk bersalin nanti...As usual, we prepared 5k for delivery bill, so selebihnya pak pais sediakan. Saja bagi, ade rezeki lebih dikongsi bersama gituu...hehe. Hopefully, the bill not more than 3k. kuikuikui...*DEMC pls dont over-charged my bill ye. Tiap hari berdoa moga Allah permudahkan proses bersalin nanti...kalau ade lebih dari duit yg disediakan, normally ktorang akan buat Aqiqah terus sama macam time Myra dulu. Lega bila urusan Aqiqah anak2 ni dah ditunaikan...

The balance, spared untuk urusan bulan Feb tahun depan (moga Allah permudahkan juga urusan kami untuk ke Tanah Suci). Biasanya bila dapat bonus, the long listing came out. Hahah but for this time, suprisingly, tak de list pon. heheh lebih pikirkan hal bersalin je, shopping2 barang sendiri tak de pikir sangat. Despite of berbadan dua, holiday plan still continues...April pegi Kuching, June pegi Langkawi. Tiket Legoland yg Maybank bagi tu xtau nak guna bulan berapa (expired on June 2013). bulan May kott pegi...sayang pulak kalau x gunakan sebab kene bayar rm60 je instead of RM140 per pax.

This 2nd pregnancy, ramai tegur perut x sebesar time Myra dulu..kihkihkih. Tak tau kenapa....but baby grows well, follow the development accordingly. Berat baby pon on average, x kurang tak terlebih besar *setakat ni. Im entering 22 weeks! Alhamdulillah...half way to go due date still sama 31 July...Due date nanti, dah nak raya. If overdue, rasanya kene balik raya Melaka dulu sebab kalau sakit nk bersalin boleh pecut ke DEMC. Simpang Ampat-DEMC 1hour 45min camtu kalau bawak biasa2. Hopefully, this time tak overdue. Ape pon, Allah Maha Mengetahui, yang penting semuanya dipermudahkan...proses bersalin, sebelum, semasa dan selepas...Insyaallah.







Tuesday, March 12, 2013

Kids Room Decoration

Nak citer pasal deco bilik budak2 nih ha..huhuu tak siap2 lagi ler hai selagi xjumpa katil yg sesuai...
Sebab nya bilik tu kecik jer so kalau beli queen size bed, jadi sempit sesangat dan takde ruang nak solat. Bilik tu kat bawah memang tetamu/family selalu guna untuk tumpang solat..

Bilik tu plak kami nak buat sebagai Nursery Room, eh tak tau nak bagi nama apa..bilik tu juz nak letakkan katil single, chest drawer/cupboard untuk baju harian anak2...baju jalan2 kat bilik atas sebab almari nya lebih besar. Kat bilik ni juz nak letak baju cukup2 utk baju gi nursery gitu la sebab tu bagi nama nursery room..heheh. So xpayah nak turun naik turun naik tiap kali nak amik baju budak2 hantar gi nursery...So semua furniture mestila size comel2 jer kat bilik bawah ni...

Sekarang tengah cari katil jenis multi-bed set, sejenis katil single yg jenis atas bawah boleh letak tilam tu...lebih kurang macam ni...


Why we keep searching for this type of bed? Sebab nya katil jenis gini function nya sama macam katil queen jugak..kalau ade orang datang, tarik jer katil belah bawah so 2 orang leh tumpang tido bilik bawah tu...kalau takde orang datang, simpan balik bawah katil the other bed tu...Maklum ler rumah selalu dikunjungi family so apa2 pon mikir keselesaan family jugak...Dah survey kat beberapa supplier tilam/katil harga sume lebih kurang jer...quite pricy jugak la sume 1.5k ke atas...Masih dalam misi mencari kalau ade murah sket bawah 1k ke..kalau takde, terpaksa lah beli jugak...

Then, nak beli chest drawer like this untuk baju myra + baby nanti...baju2 nursery jer so cukup lah chest drawer ni rasenye..takyah gantung2 sebab baju harian sume berlipat...ritu kat Ikea jumpa banyak, with various range of price..takmo mahal2 aih...yg rm299 tu pon ok kot...furniture memang nak kaler putih bagi nampak luas bilik tuh


Langsir dah beli..sebab bilik budak2 kan dengan tema nursery room nye...heheh so langsir pon bermotipkan kartun2...Globe tengah buat renovation sale..kain langsir ni night curtain (kaler putih) tu semeter rm35 jadi rm9 jek lepas diskaun...kain high kualiti dan tebal yg biase private hospital guna utk ward dorang...Langsir juga kaler putih, cuma day curtain amik kalerful sket nak match kan dengan night curtain tu.

Itu saje update progress bilik nan comel dan cinonet tuh...kang dh siap atau 80% siap deco nya ahkak bagi liputan lagik yeh....Choww





Monday, March 4, 2013

Stroller...Baby Jogger

Hari jemaat sampai Ahad lepas kan ade Motherhood Expo kat klcc...iols pegi hari jumaat dan sabetu..
Jumaat tu pegi dgn kwn Ratuhati iols, ayu namenye...Ayu preggy dh 6bulan kot...banyak gak lah barang2 yg ayu beli ye la dh 6bulan kan its time to standby and completekan list barang2 baby...

Iols pergi sebab nak survey2 stroller dan carseat baby...Stroller itu utk si kakak Myra guna...sebab stroller dan car seat lama dh letgo kat kwn...Penat iols survey kat internet, kat kedai baby....kriteria utama nak stroller tayar 3, boleh recline habis, senang lipat. Sebab apa? sebab stroller tayar 3 lebih mudah digerakkan ke kiri dan ke kanan compared to common design stroller bertayar 4...pehtu nak stroller tayar beso...hahah baru lah sedap sikit merempit...mula2 plan nk beli Quinny je..tapi tayar dia kecik, pehtu gi sana eh org pakai Quinny, gi sini eh org pakai Quinny jugeks. Boring lahhh semua nk sama kannn...and Quinny Zapp Extra kene bukak2 seat dia baru leh lipat frame nye tuh. That is the criteria yg pak pais tak mboh...susah katenyee nak transport in and out from our car and bila naik flight nnt...

Survey punya survey akhirnya iols come out dengan 2 stroller mampu milik, iaitu Bumbleride dan Baby Jogger. Bugaboo, Stokke tak mampu lah..mahal kemain. Bumbleride dari UK kot and Baby Jogger US product. Survey2 harga kat MOtherhood expo tu ok la murah 200-300 dari online baby store. Bumbleride dapat dalam RM1999 lepas less dapat RM1799-RM1599 and Baby Jogger boleh dapat RM2199 lepas less kurang jadi RM1999 to RM1199 (depends on what model). Dua2 stroller ni jenis sandwich/book fold... Antara 2 ni Bumbleride besar sikit dari Baby Jogger, tayar dia pon besar lagi, tayar hidup ko tapi xleh pancit...sedappp je bila ditolak..vromm vromm nak merempit di shopping mall. kehkehkeh

Okeh lepas diskusi dan bincang dari hati ke hati, cewahhh...kami pilih Baby Jogger. Antara banyak2 model dalam Baby Jogger, kami berkenan City Mini, City Miny GT dengan City Select inline/tandem stroller. Pak pais berkenan benor dengan City Select tandem stroller tu sebab bleh bawak kakak dan adik sekali. Dia mcm twin stroller tapi duduk depan belakang bukan sebelah2. So still jimat space nk jalan2 di sopping mall atau mana saja..hampir2 dh ni nak beli hat ni...Actually bagi kategori tandem stroller cmni, this is the cheapest i have ever found. Aritu tengok peg prego pon dh 4k++ tapi yg ni boleh dapat RM2899 complete set. TETAPI.....


Bila akak sales tu tunjuk nak tutup dan lipat kene tanggalkan seat dulu...aisehhhh terus tak jadi nak beli. Susahhh woo sebab stroller myra lame jenis gitu ler kene bukak2 dulu baru leh lipat. So kami dh takmo pakai cmtu lagi...huhuuu. Hmm...so we go for other alternatives, kami pilih Baby Jogger City Mini..nak lipat senang, boleh recline habis seat dia, tak yah bukak2 nak lipat dan boleh lipat/bukak dengan sebelah tgn jer...niceee! ciri2 sama dengan City Mini GT cuma city mini GT brake kat tangan so lebih mudah but harga extra rm500 compared to city mini..so kami pilih City Mini jek lah...


So inilah stroller baru Myra dan adik myra...kaler pon sama mcm dalam gambar..pepel kaler ^__^.
Then ktorang jumpa plak accessory kalau nak bawak 2 anak sekali, that is Buggypod. Buggypod ni boleh attach kat mana2 stroller yg compatible (kene check kat website dorang). Luckily, boeh attach kat Baby Jogger city mini nih. Dia jadi camni nanti yer..

Nampak tak kerusi kecik kat sebelah tu?? tu lah Buggypod yer kawan2...Myra, duduk situ diam2. bagi adik  tido kat sebelah yer...


Bila attach kat stroller akan jadi camni lah nanti...comeyyy kan? kalau xnak pakai, boleh lipat kecik2 dan lipat kat tepi stroller korang....So those yg mencari2 tandem stroller tapi garu kepala about the price, you should try this and just attach to ur existing stroller. this Buggypod around RM499 cmtu semalam laa mase baby expo..hehe kalau time lain x sure bape dik non.

Tak pun uols boleh beli Glider Board. Aritu kt Baby Jogger ade jugak kalau nk tambah as accessories. Glider board ni utk abang/kakak yg besar berdiri kat belakang price lepas less dalam RM199. Just attach kat belakang stroller tu mcm gamba kat bawah. But, kalau si abang/kakak berjaga ok lah...im worried dua2 anak pon nak titon..huhuu


Macam2 aihhh bebudak sekarang ni....Myra still need stroller, sebab bila dia dh penat dia nak berdukung jer...kesian kat ayah dia laa...dukung budak berbelas2 kilo neh....Akhirnya dah ade stroller baru, Myra seems has chemistry dengan stroller baru nih...Taknak turun bila mami acah2 suruh dia turun...bagussss. Duduk situ diam2 ye kalau penat tido...senang dah hati mami...ekekekeke.

Pasal carseat plak, dh survey beberapa brand. Tapi plannya bulan 5 nanti kot baru beli kt Mom n Baby expo Midvalley...si adik kene pakai carseat sebab nanti ayah kene amik kat nursery, takkan nak suruh myra pegang adik plak..mau nye dua-dua tergolek...

Somebody told me to start babywearing by baby...i love to butttt pak pais laa...dia kata kalau nak pakai, iols kene pakai, dia tak moh...iskiskisk ai is kan selalu sakit bahu dengan scoliosis nye lagi...tsktsktsk tengok lah nanti nak try pinjam carrier kwn2 yg BW ni..mana tau sesuai dgn ai, boleh la try...aritu survey Boba dengan Ergobaby, tapi test2 baby tarak kuar lagi...better nak beli pon tggu baby dh kuar boleh masukkan dia lam tu dan adjust mana patut.