Skip to main content

Kids Room Decoration

Nak citer pasal deco bilik budak2 nih ha..huhuu tak siap2 lagi ler hai selagi xjumpa katil yg sesuai...
Sebab nya bilik tu kecik jer so kalau beli queen size bed, jadi sempit sesangat dan takde ruang nak solat. Bilik tu kat bawah memang tetamu/family selalu guna untuk tumpang solat..

Bilik tu plak kami nak buat sebagai Nursery Room, eh tak tau nak bagi nama apa..bilik tu juz nak letakkan katil single, chest drawer/cupboard untuk baju harian anak2...baju jalan2 kat bilik atas sebab almari nya lebih besar. Kat bilik ni juz nak letak baju cukup2 utk baju gi nursery gitu la sebab tu bagi nama nursery room..heheh. So xpayah nak turun naik turun naik tiap kali nak amik baju budak2 hantar gi nursery...So semua furniture mestila size comel2 jer kat bilik bawah ni...

Sekarang tengah cari katil jenis multi-bed set, sejenis katil single yg jenis atas bawah boleh letak tilam tu...lebih kurang macam ni...


Why we keep searching for this type of bed? Sebab nya katil jenis gini function nya sama macam katil queen jugak..kalau ade orang datang, tarik jer katil belah bawah so 2 orang leh tumpang tido bilik bawah tu...kalau takde orang datang, simpan balik bawah katil the other bed tu...Maklum ler rumah selalu dikunjungi family so apa2 pon mikir keselesaan family jugak...Dah survey kat beberapa supplier tilam/katil harga sume lebih kurang jer...quite pricy jugak la sume 1.5k ke atas...Masih dalam misi mencari kalau ade murah sket bawah 1k ke..kalau takde, terpaksa lah beli jugak...

Then, nak beli chest drawer like this untuk baju myra + baby nanti...baju2 nursery jer so cukup lah chest drawer ni rasenye..takyah gantung2 sebab baju harian sume berlipat...ritu kat Ikea jumpa banyak, with various range of price..takmo mahal2 aih...yg rm299 tu pon ok kot...furniture memang nak kaler putih bagi nampak luas bilik tuh


Langsir dah beli..sebab bilik budak2 kan dengan tema nursery room nye...heheh so langsir pon bermotipkan kartun2...Globe tengah buat renovation sale..kain langsir ni night curtain (kaler putih) tu semeter rm35 jadi rm9 jek lepas diskaun...kain high kualiti dan tebal yg biase private hospital guna utk ward dorang...Langsir juga kaler putih, cuma day curtain amik kalerful sket nak match kan dengan night curtain tu.

Itu saje update progress bilik nan comel dan cinonet tuh...kang dh siap atau 80% siap deco nya ahkak bagi liputan lagik yeh....Choww





Comments

betty fir'z said…
kak, just sharing..ikea tgh sale, chest drawer yg rege 200++, rm99 je..tp xtaulahh ade stock lg ke tak :)
Anonymous said…
first time nak komen kat blog shila.. cepat2 deco..nnti tunjuk sebelum & selepas ye...jerit sepriseeeeeeeee!
~k.dell@~
shilafaizz said…
betty, yup tau ade sale tu tapi dat one for kaler beige mcm kecoklatan muda gitu..hihih klu bleh nk off white

kak della; laaa selama ni silent reader je ke? uhuks. haa nanti siap deco sy tepek sini ye..ala bilik kecik je kak utk letak baju anak2, deco la mane yg patut supaya xnampak serabut..huhuu
Miss Moon said…
wahhh cantek combination kain tu

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…