Tuesday, March 12, 2013

Kids Room Decoration

Nak citer pasal deco bilik budak2 nih ha..huhuu tak siap2 lagi ler hai selagi xjumpa katil yg sesuai...
Sebab nya bilik tu kecik jer so kalau beli queen size bed, jadi sempit sesangat dan takde ruang nak solat. Bilik tu kat bawah memang tetamu/family selalu guna untuk tumpang solat..

Bilik tu plak kami nak buat sebagai Nursery Room, eh tak tau nak bagi nama apa..bilik tu juz nak letakkan katil single, chest drawer/cupboard untuk baju harian anak2...baju jalan2 kat bilik atas sebab almari nya lebih besar. Kat bilik ni juz nak letak baju cukup2 utk baju gi nursery gitu la sebab tu bagi nama nursery room..heheh. So xpayah nak turun naik turun naik tiap kali nak amik baju budak2 hantar gi nursery...So semua furniture mestila size comel2 jer kat bilik bawah ni...

Sekarang tengah cari katil jenis multi-bed set, sejenis katil single yg jenis atas bawah boleh letak tilam tu...lebih kurang macam ni...


Why we keep searching for this type of bed? Sebab nya katil jenis gini function nya sama macam katil queen jugak..kalau ade orang datang, tarik jer katil belah bawah so 2 orang leh tumpang tido bilik bawah tu...kalau takde orang datang, simpan balik bawah katil the other bed tu...Maklum ler rumah selalu dikunjungi family so apa2 pon mikir keselesaan family jugak...Dah survey kat beberapa supplier tilam/katil harga sume lebih kurang jer...quite pricy jugak la sume 1.5k ke atas...Masih dalam misi mencari kalau ade murah sket bawah 1k ke..kalau takde, terpaksa lah beli jugak...

Then, nak beli chest drawer like this untuk baju myra + baby nanti...baju2 nursery jer so cukup lah chest drawer ni rasenye..takyah gantung2 sebab baju harian sume berlipat...ritu kat Ikea jumpa banyak, with various range of price..takmo mahal2 aih...yg rm299 tu pon ok kot...furniture memang nak kaler putih bagi nampak luas bilik tuh


Langsir dah beli..sebab bilik budak2 kan dengan tema nursery room nye...heheh so langsir pon bermotipkan kartun2...Globe tengah buat renovation sale..kain langsir ni night curtain (kaler putih) tu semeter rm35 jadi rm9 jek lepas diskaun...kain high kualiti dan tebal yg biase private hospital guna utk ward dorang...Langsir juga kaler putih, cuma day curtain amik kalerful sket nak match kan dengan night curtain tu.

Itu saje update progress bilik nan comel dan cinonet tuh...kang dh siap atau 80% siap deco nya ahkak bagi liputan lagik yeh....Choww





4 comments:

betty fir'z said...

kak, just sharing..ikea tgh sale, chest drawer yg rege 200++, rm99 je..tp xtaulahh ade stock lg ke tak :)

Anonymous said...

first time nak komen kat blog shila.. cepat2 deco..nnti tunjuk sebelum & selepas ye...jerit sepriseeeeeeeee!
~k.dell@~

shilafaizz said...

betty, yup tau ade sale tu tapi dat one for kaler beige mcm kecoklatan muda gitu..hihih klu bleh nk off white

kak della; laaa selama ni silent reader je ke? uhuks. haa nanti siap deco sy tepek sini ye..ala bilik kecik je kak utk letak baju anak2, deco la mane yg patut supaya xnampak serabut..huhuu

Miss Moon said...

wahhh cantek combination kain tu

Tuesday, March 12, 2013

Kids Room Decoration

Nak citer pasal deco bilik budak2 nih ha..huhuu tak siap2 lagi ler hai selagi xjumpa katil yg sesuai...
Sebab nya bilik tu kecik jer so kalau beli queen size bed, jadi sempit sesangat dan takde ruang nak solat. Bilik tu kat bawah memang tetamu/family selalu guna untuk tumpang solat..

Bilik tu plak kami nak buat sebagai Nursery Room, eh tak tau nak bagi nama apa..bilik tu juz nak letakkan katil single, chest drawer/cupboard untuk baju harian anak2...baju jalan2 kat bilik atas sebab almari nya lebih besar. Kat bilik ni juz nak letak baju cukup2 utk baju gi nursery gitu la sebab tu bagi nama nursery room..heheh. So xpayah nak turun naik turun naik tiap kali nak amik baju budak2 hantar gi nursery...So semua furniture mestila size comel2 jer kat bilik bawah ni...

Sekarang tengah cari katil jenis multi-bed set, sejenis katil single yg jenis atas bawah boleh letak tilam tu...lebih kurang macam ni...


Why we keep searching for this type of bed? Sebab nya katil jenis gini function nya sama macam katil queen jugak..kalau ade orang datang, tarik jer katil belah bawah so 2 orang leh tumpang tido bilik bawah tu...kalau takde orang datang, simpan balik bawah katil the other bed tu...Maklum ler rumah selalu dikunjungi family so apa2 pon mikir keselesaan family jugak...Dah survey kat beberapa supplier tilam/katil harga sume lebih kurang jer...quite pricy jugak la sume 1.5k ke atas...Masih dalam misi mencari kalau ade murah sket bawah 1k ke..kalau takde, terpaksa lah beli jugak...

Then, nak beli chest drawer like this untuk baju myra + baby nanti...baju2 nursery jer so cukup lah chest drawer ni rasenye..takyah gantung2 sebab baju harian sume berlipat...ritu kat Ikea jumpa banyak, with various range of price..takmo mahal2 aih...yg rm299 tu pon ok kot...furniture memang nak kaler putih bagi nampak luas bilik tuh


Langsir dah beli..sebab bilik budak2 kan dengan tema nursery room nye...heheh so langsir pon bermotipkan kartun2...Globe tengah buat renovation sale..kain langsir ni night curtain (kaler putih) tu semeter rm35 jadi rm9 jek lepas diskaun...kain high kualiti dan tebal yg biase private hospital guna utk ward dorang...Langsir juga kaler putih, cuma day curtain amik kalerful sket nak match kan dengan night curtain tu.

Itu saje update progress bilik nan comel dan cinonet tuh...kang dh siap atau 80% siap deco nya ahkak bagi liputan lagik yeh....Choww





4 comments:

betty fir'z said...

kak, just sharing..ikea tgh sale, chest drawer yg rege 200++, rm99 je..tp xtaulahh ade stock lg ke tak :)

Anonymous said...

first time nak komen kat blog shila.. cepat2 deco..nnti tunjuk sebelum & selepas ye...jerit sepriseeeeeeeee!
~k.dell@~

shilafaizz said...

betty, yup tau ade sale tu tapi dat one for kaler beige mcm kecoklatan muda gitu..hihih klu bleh nk off white

kak della; laaa selama ni silent reader je ke? uhuks. haa nanti siap deco sy tepek sini ye..ala bilik kecik je kak utk letak baju anak2, deco la mane yg patut supaya xnampak serabut..huhuu

Miss Moon said...

wahhh cantek combination kain tu