Wednesday, December 29, 2010

Family In-Laws Gathering

Assalamualaikum semuaaa....
Kat sini nak citer pasal family in-law punye gathering on Christmas Holiday tempoh hari..pak mertua tempah chalet kat depan Laut Selat Melaka uols...sangat seronok bukak pintu trus nampak laut...*hmm..bahaya gak kalo tetiba tsunami ke kan...nauzubillah..minta dijauhkan..*
Kami berkumpul di Pengkalan Balak, Melaka...wat BBQ,makan2,bersenang2 sajer...Saje lah pak mertua nak kumpulkan semua anak2 nye..adik ipar yg tua setahun dari ku tak dapat nak join..al maklum die nun jauh di utara sinun..tapi motif pak mertuaku wat gathering ni ialah nak bersama2 dengan semua anak2 nye...especially Along n family...walaupun dok dekat tapi susah sangat nak berkumpul dengan siblings..ade masalah dalaman, tak taula nape kak ipar a.k.a biras ku itu tak suka berkumpul dengan family in-law aku...susah2 lam pantang dua2 anak mak mertua ku jugak yg dok bela die...silap2 anak no 3 ni pon mak mertua aku jage lagik..apa daaa, nak kena brain wash ker??
Vokeylaa..ni gambar2 kami bersuka ria...si Myra macam tau2 je gi jenjalan kat laut...kurang tido, berjage jek...yealah sronok la die angin sepoi2 bahasa bertiup kann...die kan tak bleh panas,kena angin suka lah die...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
elelelele....sukenye die! geget karang baru tau


lakiku dah 'ireng' sebab mandi laut berjam2..padan muke! aku lg cerah dari die sekarang...mwahahaha

Family In-Laws...
and cuba korang tengok dua beranak ni....macam photocopy je kannn....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Myra tengokla ayah dah 'ireng'...Myra pon dok gelakkan ayah die...hahahaha

Friday, December 24, 2010

Saye Stress !!

Owhhh...saye stress la lately nih...susu merudum...pam2 xkuar bnyk pon..last2 anak kena bg FM jugak..kat office buat new structure...kena kejar KPI yg tinggal lagi 6bulan nih..tulah sape suruh cuti lelame sampai 3bulan? org cuti bersalin 2 bulan jer...eh..dah company nak bagi cuti lelame suka hati ai laa...habesnye, melambak lah koje2 den sekarang nih..tapi takde motivasi langsung nak bekerja..asyik ingat kat anak, bila makin tambah keje makin takde lah mood...

Emm...untuk menggembirakan hati nak citer lah pasal anakanda ku yg saorang iteww...Myra sekarang ni dah 3 bulan lebih..ujung bulan 12 ni genap la 4bulan...ish2..kejap nye die membesar...rase macam baru lepas tercungap-cungap dok push die dalam labor room...die sekarang makin bolattt...makin bijak..dah pandai dah depakan tangan mintak angkat..tapi biaselah mummy die ni tak mo ajar sangat mintak kena angkat jer..bila die depakn tangan tu wat2 xtau jer...nanti mate die kebil2 orang lalu tak amik die..shiaannnn...shomelll pon ade...hukhuk

Eh nak citer sket la rancangan feberet aku kat tv. Aku ni suka tengok reality show Giuliana and Bill kat 712 astro tuh...Giuliana kan tengah struggling untuk pregnant kan...mase die buat IVF for 2nd time tuh kan..mase die nangis b4 wat IVF tuh..aku pon rase sedih...aku dapat merasai macam mane besarnye harapan die supaya 2nd time IVF tuh berjaya...die memang berusaha sangat nak baby..Guiliana sangat excited and so hepy mase belikan bestfren die baju baby for baby shower...klu die berjaya 1st IVF die pon akn same2 tggu hari nk bersalin mcm kwn die..tapi die keguguran ms 2bulan...before dis die wat IUI xberjaya wat IVF..1st time gagal, wat lagi..Bill kate kalo 2nd time fail jugak dorang nak stop dah sebab Bill tak tahan Giuliana sakit begitu...aku xtau la camne proses IVF tuh tp yg ku tau doc kena amik telur2 Giuliana utk disenyawakan dengan sperm Bill. Tapi sebelom tuh Giuliana kenalah amik injection untuk hasilkn seberapa banyak telur yg boleh. Biasenye wanita hanye akn mengeluarkn 1 atau 2 ovum saje utk tiap kitaran tapi bila amik injection tu for 1st trial IVF Giuliana hasilkn 8 ovum..2nd time nih 15 ovum ko!! gile banyak !! dats why la org yg wat IVF nih slalu boleh dapat kembar 2,3,4 pon ade...tetiba kan mase tgk episode rabu lepas mase yg wat 2nd ivf tuh aku berdoa supaya Guiliana berjaya pregnant dan lahirkan baby seperti mane diriku...
Alkisah, ku ade saorang kawan berkahwin lom sampai setahun, die jugak lom pregnant lagik...bile ku tanye planning ke, die kate idak, kalo bleh nak baby cepat...yea lah lum rezki lagi kan...pastu ku bagilah tips bagai supaya insyaallah cepat ler lekat...tapi kawanku ini lom jugak berjaya hamil..yea la allah lum nak bagi kan...tapi kalo kita usaha dan berdoa insyaallah berjaya..sebab kawan aku nih kitaran haid nye tiap bulan datang...kira insyaallah subur la kirenye. Pastu ku suggest die makan acid folic sebab sebelom pregnant dulu pon ku makan acid folic sebab AF leh bantu tambah kesuburan..tapi die tak makan pon...hmm..maybe die lom betol2 nak usaha supaya pregnant kot kan...Memangla tu sume kuasa Allah tapi kalo tak usaha camne nak berjaya..sebelom ni senior ku kat U dulu pon gitu..5bulan kawin die msg 'dik...akak lum prgnnt lagi la...bagi la tips cepat lekat' ku bukanler doctor tapi kalo ape tips yg ku tau ku sudi jer share..Then ku suruh la die mkn AF..alhamdulillah 2bulan lepas amik AF die pregnant...Sebab kalo orang beria nak pregnant, orang tu akan ikut segala tips supaya cepat hamil...Mase ku menunggu nak pregnant dulu even baru 4bulan kawin ku dah sibuk nak try Biodex bagai...punyelah ku teringin benor nak ade baby...perasaan nak ade baby tu sangat lah kuat sampai bebetul xsabor nak beli baju baby...hmm..lain orang lain kan.,..lain padang lain belalang...~merepek sudaaa....

Thursday, December 9, 2010

Hatiku Gundah Gulana...

Pada hari ini, tarikh ini genaplah usia Humayraa 3bulan 9hari...Myra masih belum dihantar ke nursery...ku dah start naik keje lepas bercuti bersalin selama 3bulan..seronokkk gile! wat mase ni Myra dijaga bergilir-gilir oleh hubby dan mak ku...hubby xkeje ke?? hehe..untung jugak dapat hubby keje shift nih...so bile hubby keje malam, Myra akan bersama ayah...minggu ni pulak mak datang kl jadi mak jage la kejap...lepas tu...hmmm

Myra akan berada di nursery...sob...sob...isk..isk...sedihhhh....sebenarnya dalam hati ni amatlah risau, gundah gulana, tak keruan bila nak meninggalkan anak pada orang yang bukan darah daging sendiri...setakat ni honestly, ku percaya hubby dan mak sendiri saje okeh...hanya 2 orang ini! Mummy myra kenal mak, macam mane mak jaga cucu dia...mak jugalah yg jaga kami berdua selama 44hari sejak Myra dilahirkan...Ibu mertua? hmm...belum lagi kot..kenapa? hanya daku yg tau alasannye ape...(kepada hubby, kalau nak tau sila tanye sendiri ye..)

Orang lain tak taula tapi diriku amatlah cerewet dalam penjagaan anak dara nan seorang ini...nak memilih nursery pon sampai ku buat emergency spot check. kalau mase emergency spot check cikgu die cool jer, tempat pon remain bersih, menepatilah piawaian antarabangsa puan shila nih...Kami takde pilihan, nak hire bibik ku lagilah xpecaye okeh. Hubby dahla keje shift tak elok kalau bibik dan hubby berada dirumah time ku kerja...babysitter pulak dh cari kemane2 nan ado...Aku kena teruskan kerja bagi membantu ekonomi rumahtangga, kerja pon satu tanggungjawab jugak kan...Kepada Myra, mummy harap Myra jangan notty2 ye syg...jangan nak macam2 dengan orang...kalau nak macam2 tggu balik rumah mintak dengan mummy ye...jage tingkah laku, baik2 je kat nursery tau...(sob..sob...air mata berjuraian...)

Sanggup ke tinggalkan kat orang budak kecik nih....

Thursday, December 2, 2010

Saya Jeles Dengan 'Dia'...

Sebenarnye entry ini ade berbaur kejelesan terhadap seseorang...Kami tak penah pon berjumpa, kawan bukan, sedare pon bukan..cuma pertalian antara customer dan seller sajer...Saye membeli satu produk kecantikan dari dia...memula blog hoping, tah cmne terjumpa blog dia. Mase tu dia tengah preggy...Ape yg saye jeleskan sangat tuh?? Okla, story2 sket pasal dia yer...Dia masih muda dalam 25-26 umo dia, ade anak kembar twin boy, kurus tggi orangnye, kulit putih/kuning langsat, berkerjaya (macam keje gomen), suami sorang jer (tak kan kembar pulak), orang kelantan. Tu jelah yang saye tau pasal die.. Ok ape yang saye jeleskan pasal die ye? Saye jeles sebab...

1. Dia berfitting cantik dan vouge walaupun sudah beranak skali kuarnye dua orang..
2. Dia sangat vouge walaupun dengan 2orang twin yang masih kecil...
3. Dia still cun melecun walaupun dengan berkerjaya, anak twin dan tiada pembantu rumah a.k.a bibik untuk membantu membuat kerja2 rumah dan menjaga anak...
4. Dia sangat cantik, pada saye laa...

Kenapa saye jeles?? Sebabnye dia ade cukup mase nak mencantikkan diri walaupun dengan twin boy nye...series cakap memang dia pandai bergaya dengan shawl ala2 orang arab giteww...Saye yang baru anak seorang ni pon kalau bersiap ala kadar jer a.k.a caplin sebab baru nak make-up anak dah memanggil2...hmm, camne dia buat yer?Agaknye kalau saye tanye dia, dia nak jawab tak?? Kalau nak tengok orangnye, boleh google Lynna (A Walk To Remember)...pastu anda komen sendiri okeh?

Sunday, November 21, 2010

Nasi Daging Air Asam Berkerisik...

Resipi ni sangat saye suka sebab senang je nak buat...pastu masak nasi skali ade daging...2 in 1 gitu..resipi ni dapat dari kak Lady dan saye gabungkan ngan resipi kawan saye jugak...alter2 ikut selera 'pemakan' iaitu saye dan hubby...Jom Masak!


Bahan-bahan:
*Daging lembu yang ade tulang2 sikit 1/2 kilo
*Sup bunjut Adabi - 1 paket
*Rempah kurma - 2 sudu besar
*Beras - 2 pot untuk 3~4 orang makan
*Bawang besar - 1 biji besar ditumbuk
*Bawang putih - 4 ulas ditumbuk
*Kulit kayu manis
*Bunga Lawang - 2biji
*Buah Pelaga - 2biji
*Halia - 1 inci
*Butter/minyak sapi/planta
*Tomato - 2biji (sebiji dipotong dadu, sebiji lagi dihiris nipis dan kecil2)
*Kerisik, belacan, cili padi, limau kasturi untuk air asam

Cara Memasak;
1.Rebus daging dengan sup bunjut, rempah kurma dan garam hingga empuk. Air lebihan rebusan jangan dibuang.Digunakan untuk memasak nasi
2.Gunakan rice cooker, panaskan butter dan tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, halia dan kesemua bawang yang ditumbuk hingga naik bau dan masak. Masukkan tomato dipotong dadu, kacau dan masukkan pula beras. Kaup balikkan sampai semua bahan merata. Tutup api dan panaskan rice cooker macam biasa.
3.Masukkan air rebusan daging menggunakan pot yang sama (jika beras 2 pot, air rebusan juga sama). Kacau2 supaya tidak berkerak di bawah. Bila beras agak kembang, masukkan daging yang direbus tadi dan biarkan hingga masak. Kalau saya bila air dah kering, saya akan kukus nasi dan daging supaya nasi masak lebih cantik.
4.Untuk buat air asam, bawang, tomato, cili padi dihiris nipis dicampurkan bersama air asam jawa, limau kasturi, kerisik dan belacan. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Siap!



Wednesday, November 10, 2010

My Home Decor 1

Alhamdulillah...hari Sabtu lepas 6/11 kami dah selamat wat ThanksGiving dan Housewarming...Semuanya telah selesai, makanan sikit je tinggal...alhamdulillah sebab kami risau sangat makanan tak cukup...Terima kasih kepada mak saye The Great Chef untuk majlis ini...Semua puji sedap sampaikn bagi mesej kat Facebook dan henpon lagi...Kemane tumpahnye kuah kalau tak ke nasi...aikk??

Ok..sebenarnye entry ni dibuat pasal decor2 rumah saye..oppss umah hubby..saye punye peranan memenuhkan umah hubby..huhuu..Interior Designer nya tak lain tak bukan adalah Puan Shila sendrik...hihii.Tak mampu la nak hire interior designer luar,ikut sedap mata sendri sudaa...kami pilih  Modern Concept ..Ni sebenarnye cuma 95% siap...lagi 5% akan dipenuhkan secepat mungkin...mari habiskan duit hiaskan rumah sebelom saye beli benda lain...heehuu...Tadaaa nilah sipi2 decoration di rumah kami...

~ Living Room ~
 ~ Dining Area ~
~ Pintu Masuk ~

This is my faveret !!! Inilah dapor kesayangan saye...Disinilah saye mencurahkan air tangan memasak untuk suami...huahuaa ~ poyosnye
< Semua modern concept tetiba ade perabot jati lak kan? Apekehei...Saye nak let go tapi hubby tak bagi sebab ni perabot pertama yg kami beli..Syg katenye..Oklah letak je la kat ceruk sinun >

Cat dinding pilihan bersama tapi all furnitures and lamp dari segi design and color pilihan saye...Suami hanye pilih downlight saje...Okeh..sekian saje..nanti dah siap bebetui saye updates lagi mane tau bleh jadi sumber inspirasi kamu pula kan...Pasan yek!




Wednesday, November 3, 2010

Humayraa Jumpa Paed...1st Dose Rotavirus

Saje nak hapdate aktiviti arini...Alhamdulillah..Humayraa arini pegi checkup amik injection 2bulan di SALAM hospital...dan selepas 2bulan sejak lahir jugalah baru die jumpa Paed nye a.k.a Dr. Nazir...Yang memegang budak Gumuks ni ayahnye sebab saye fobia mase checkup sebulan aritu pegi KK umah mak..depan mate saye misi cucuk dak kecik nih...seram pulak tengok orang dok cucuk baby..sebab tu kali ni ayahnye yang pegang..

Ayah tengah main Ba Ba Cak sementara Dr.Nazir bagi vaksin

Itu budak suda mau dicucuk oleh doctor..Ayah main tipu2 suruh tengok menan kat atas kepala..

Ini sebelom di jab...senyum2 bagai...

Ini pulak selepas di jab...senyum2 jugak macam takde beza kan..sebabnye die cuma nangis 3 saat jer..huhu..kuat anak mummy, tapi mummy yang penakut lebih...kihkih

 Dirumah...

Budak Kicik ini suda 5.23kg...mase sebulan beratnye 4kilo jadi naik 1.2kg...tinggi 56cm naik 4cm berbanding last month 52cm..membesar dengan sihat dan kuat ye sayang...cam eklan milo je.
Both of us decided untuk memberikan Humayraa optional injection iaitu Pneumococcal dan Rotavirus vaccine..ape benda alah dua ni?? Sila Google sendiri kang saye explain jadi doctor plak saye nanti...Hari ni kami decide untuk bagi suntikan wajib dan Rotavirus dulu sebab Rotavirus vaksin masuk ikut mulut...Pneumococcal kne jab..kalo amik skali semua cian dak kecik ni kena jab 2kali...Next appointment lagi 2mggu untuk Pneumococcal pulak...

Kenapa kami nak berikan optional vaksin untuk anak kami? Supaya...bakteria2 dan virus2 jahat dan berbahaya seperti virus H1N1 dan lain2 tidak menyerang anak kami dengan mudah... Memang kos vaksin2 ini mahal terutama nye Pneumococcal (cost about RM350 per injection depends on hospital) which has to be taken 4 times before the baby reach 24months old..350 x 4 =?? Rotavirus pulak perlu diambil 2 kali sebelom umo 6bulan...Rotavirus dalam RM100 sekali ambik...Takpelah...demi kebaikan anak sendiri juga...Daripada saye dok bershopping bukan2, baik invest sikit untuk kesihatan anak kan?? (Huhu...dah insaf ke haku dari bersopping? Lum lagi cuma slow sikit jer..) Tapi memang banyak kebaikan dua vaksin ini..First of all, saye tak tau pon pasal vaksin2 ni tapi most of my ofismate amik untuk anak2 dorang dan mereka suggest saye untuk amik jugak...

Okeylah....kami nak tido dulu...ngantuksss bye2...zzzzZZZZzzz

Saturday, October 30, 2010

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler...
hikhik

~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)

Bahan2:

Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli)
*Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M)
*Minced chicken/beef
*Lada kering - gunting dan direbus
Bawang besar - sebiji
Bawang putih - 4 ulas
Sos Tiram
*Sawi batang hijau
*Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar
Telur - 2biji
Garam dan bahan perasa
(* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...ikut tekak memasing yer)

Cara Memasaknye:
1. Dalam air mendidih masukkan spaghetti tadi. Kalau brand San Remo, 8minit dah masak. Pastu toskan airnya.
2. Lada kering yg dah direbus sampai lada kembang ditapis dan di blend bersama bawang besar dan bawang putih.
3. Panaskan minyak (biar lebih sikit supaya lada betul2 masak) dan masukkan bahan2 yang di blend tadi. Tumis lada sampai betul2 masak ye..Masukkan sos tiram agak2 aje...dalam 3/4 sudu la..Tambah garam dan bahan perisa.
4. Masukkan minced chicken/beef tumis sampai masak baru masukkan udang. Agak2 udang dah bengkok2 tu masukkan carrot dan tumis lagi. Masukkan pulak spaghetti. Gaul sampai rata dan rasa garamnya ok ke tak. Masukkan telur dan kacau.
5. Masukkan pula sawi gaul lagi sampai semua bahan2 agak kering. Kalau suka basah2 sikit bolehla angkat ikut suka hati...Siap!

NOTAKAKI:
* Adik2/akak2 yg xtau cmne lada tu betul2 masak ialah tumis sampai lada keluar minyak balik. Kalau nak masakan yang berasaskan lada atau ditumis dengan lada ni sedap, rahsianye ialah cara menumis lada..kalau lada tak betul2 masak, tak sedap la jadinye...

~Sekian Selamat Mencuba~

Humayraa @ 2 Months Old

Semenjak suda bertukar template dan skin...saye umumkan entry2 di dalam blog ini tak lain dan tak bukan pasal si Mangi saye ni sajer...yer la karang cite pasal maknye, korang muntah ler pulak kan...Emm...nape saye panggil si Mangi=Wangi sebab budak ni wangi jer...hehehh...mane taknye asyik sapu losen je dek mummy nye..ye lah kate girl kan...kenalah wangi slalu...gambar ni Si Mangi dah 2 bulan usianye...rase kejap jer...jap lagi dah 2tahun, pastu 20tahun..pastu kawen..owh no! tak dapat dibayangkan My baby ni jadi milik orang lain..ape haku merepek nih...
Oklah ni gambar Humayraa di usianye 2bulanan...bam bam tak die??

~Yang ni sekali tengok macam baby boy kan die?~

~Jadi saye pakaikan topi bunga2 atas pale supaya nampak ler girl sket...~

Sekian...entry di pagi buta...

Thursday, October 28, 2010

Saya Seorang Mummy a.k.a Ibu, Mama, Ummi

Ramai kawan-kawan bertanya seronok tak dah ade baby? Ape perasaan dah jadi mummy? Jawapannye......
I have carried a human life inside my body. I have comforted a baby on my chest. I have been puked, peed & pooped on. I've woken up to a hungry baby & stayed up all night with a sick baby, but I wouldn't have it any otherway. My body isn't magazine perfect, but when I look in the mirror..I see a Mother and there is no greater honor or blessing. I am proud to be a MOTHER... ~(dipetik dari seorang rakan a.k.a Kak Epi)
Saya percaya untuk mendapat sesuatu kita kena bersusah2 dahulu, ketika ini sy sedang menanggung kesakitan yg amat sangat sampaikan diberikan ubat supaya sy tido dan berehat sekejap. Air mata yg mengalir ketika menahan kesakitan yg membasahi pipi dan baju, kesakitan yg tak terperi trus hilang bila si kecil yang montel dan sudah pandai tersenyum berada di depan mata...

Kepala Humayraa sedikit benjol di sebelah kanan kesan vacuum

Humayraa syg, membesarlah dengan sihat, jadi anak yg solehah, belajar rajin2 ye nak...Sekarang mummy dengan ayah jaga humayraa syg, nanti kami dah tua jaga kami pula yer...huhuu

Jom Masak!! Daging Blackpepper Goreng Halia

Dah lame sesangat sy tak update resipi kan...tapi hari2 sy masak tau...sejak hp lame dah KO sy dah tak upload lagi gambar2 masakan...Oklah, resipi yang sy nak share disini Daging Blackpepper Goreng Halia...namenye saje dah membuka selera kan? Perasan! hikhik..Ini adalah resipi yg dicipta, di modify oleh sy dari resipi yang sy jumpa di tenet...Sy modify sebab suka suki saye sajer...Ok, puan2 mari kita mulakan masak ye...

Maaf la yek kalau nampak kurang menarik, tapi yang pasti rasenye superb!! hehe...

Bahan-Bahan:
500 gram daging batang pinang (3-4 orang makan)
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 3ulas
Halia sebesar ibu jari (agak2 je ok) dipotong panjang dan tipis
Kayu manis 
Lada Hitam 1 s/b
Lada Sulah 1 s/b
Sos blackpepper (tak kira brand ape)
Daun bawang
Lada Banggala
Garam secukup rasa
Penambah perisa secukup rasa


Cara-Caranye:
1. Rebus daging dalam rice cooker sampailah empuk (petua untuk daging cepat empuk)
2. Setelah empuk toskan lebihan air dan hiris2 daging tipis. Goreng daging dalam minyak yg banyak dan api besar sampai daging sedikit garing.
3.Tumbuk lumat bawang besar, bawang putih dan lada hitam. Panaskan minyak dan tumis kayu manis, halia bersama bahan2 yg ditumbuk tadi sampai keluar minyak/masak.
4.Masukkan sos lada hitam tumis lagi dalam 2minit, masukkan garam dan bahan perisa dan masukkan daging. Gaul rata sampai semua bahan sebati, dan perasakan dengan lada sulah. Masukkan lada benggala dan daun bawang gaul sekejap dan angkat. Siap!

Wednesday, October 27, 2010

Tamat Sudah Berpantang....

Assalamualaikum...14 Oktober lepas tamatlah sudah saya berpantang selama 44 hari...tapi sampai sekarang masih banyak makanan yg saya pantang lagi..ais memang tak usik..owhhh rndunye milo ais...huhu. Jadi ape yang perlu dibuat selepas tamat tempoh larangan??? Duduk rumah? Owhh NO! mestila keluar jenjalan kan...Hehehe...nak pulak kami nak buat kenduri, so bz lah ke sana kemari...Berat badan sudah turun sebanyak 14 kilo...Yess!! bye2 lemak2 semua...huahuahua...Sy juga sempat menukar skin blog...dr pink kepada ijau...yg simple2 ajer..sy tak terer main html...hihihi


Mummy dah kurus balik kan?? ngeee~


Sunday, October 10, 2010

Kelahiran Humayraa - Part 2

Kita bersambung ke Part yang ke-2...entry kali ni kisahnye dari awal sampai akhir ape yang berlaku di Labour Room...dari mummy tak sakit, sampai mummy betul2 sakit tak tertahankan, sampailah Myra berjaya keluar dari perut mummy, dan sampailah segalanya selesai hingga mummy ditolak ke bilik semula....entry ni memang panjang berjelaa...ngeee~

 ~Kat dlm bilik,mate xmo tdo..Time ni baby lam perut rahim lagi..japgi kite tengok siapa yang lam perut mummy ni...~

5.00am, 31.08.2020 - 21 Ramadhan 1431H

Midwife masuk bilik, dan sy langsung tak tido..mak,hubby sume dah tido...cuba jugak lelapkan mata, tapi xboleh...Midwife tegur xboleh tido yer...sy senyum jer..mesti die dah arif sangat dengan keadaan mcm ni. Mase midwife masuk,hubby dan mak dah bangun.Kesian mereka mesti penat...Midwife bagi sy ubat berak yg dimasukkan ke anus,supaya sy mengeluarkan segala sisa2 dalam perut.Ubat berak tu mmg power.Tak sampai 5minit trus sy berlari ke toilet.nasib baik toilet lam bilik jer kalau kat luar maunye xsempat..huhu. Midwife pesan kul 5.30 masuk LR tapi sy mintak lepas subuh sebab hubby nak bersahur dan solat dulu.Midwife kate nak mandi boleh,xnak pon xpe.Sy cuma bersihkan badan gitu2 jer sebab tangan dah dipasang drip,pergerakan sangat lah terhad, jarum drip pulak seperti menyucuk2 tulang tangan. Lepas hubby dah sahur,mandi dan solat kami pon bersiap nak ke LR. Dengan jalan lenggang mak limah,kami mulakan langkah ke LR..dekat jer pon dgn bilik..Dalam hati kejap lagi bermulalah perjuanganku...hukhuk

Dalam LR, midwife Margaret dah tunggu. Dia suruh tanggalkan kain dan segala undergarment pakai baju spital jek.Sy naik ke katil LR, perut sudah dipasang belt CTG, x leh lari dahh...(nak lari kemane??) Dalam LR tu punyelah sejuuuukkkk xhengat, menggegel haku,terketaq-ketaq. Apelagi buat lah mcm rumah sendiri,ku suruh hubby naikkan temperature aircond sampai 25,26 barulah ok...Hubby dan mak gilir2 temankan dalam LR. Midwife wat VE, bukaan dah 4cm. Dr.Siti akan dtg check kul 9 katenye. Seperti sebelum2 nye, sy juz rase mild contraction..rase mcm senggugut je kat ari2. Midwife bgtau die kena pecahkan ketuban bagi fully keluar supaya bukaan cepat bukak. Sy nampak die amik sesuatu yg panjang (plastik), die masukkan ke dalam faraj dan bedebusshh, selambak air suam2 panas (ketuban) keluar...nurse cepat2 amik tray tadah, ye la klu x maunye banjir LR..Disebabkan progress bukaan rahim lambat, Dr decide utk induce lg skali kali ni bkn pil tp ubt dimasukkan melalui air glukos yg dipasang pd drip. Owh ye,sy dimasukkan air glukos sebab ketuban dh leaking since yesterday,so bdn sy dehydrated,bibir pun dah kering.Lepas ketuban pecah dan 2nd time induce, sy dapat rase contraction yg AGAK kuat...10 to 12mins skali about 70-80% kuatnye..mase tu sy genggam tangan hubby kuat sangat smpi kebas2 die kate.Sy ingatkan contractn tu dah kuat dah rupenyee...lum lagi..

Hubby bacekan surah Maryam dan kami same2 bace doa nabi Yunus dan istighfar...sesungguhnye dalam hati berkata cepatlah mase berlalu...Owhh...sy xdapat bayangkan kalau sy sensorang dalam LR time ni...Sy memang manje n penakut sikit,hubby pon tak tinggalkan sy even sesaat tapi cuma kuar kejap bila mak nak masuk temankan sy. Tp i'm very relief sebab hubby sentiasa disisi di saat2 getir nie..Mase ni sy dah xdapat tahan airmata menahan kesakitan,tapi cuma airmata yg meleleh...xdelah meraung bagai mcm lam tv... Mse ni sy tgk hubby dah kesat2 mata..(yelah mane die tahan tgk wife tanggung sakit sorang2..he can't help cuma boleh bagi support jer, tapi sy dapatla nampak how he loves me by his tears..luv u B!) tetiba midwife masuk die nmpk mata sy berair, die boleh plak kate 'hah..dah sakit dah ye...mcm ni lah yg kami nak..' nak tau x sebab ape die ckp cmtu?? Sebabnye...sejak diinduce semalam, baru nilah sy rase sakit...barulah mcm orang nak bersalin...Midwife suruh amik ubat tahan sakit tapi sy tak nak.Konon2 boleh tahan lahhh...Nurse masuk pulak dan suruh sy mkn..adehh dorg ni..taula aku bayor mahal aku tgh sakit nie suh makan tu kenape?? den xmo makan, sakit nie..tp nurse cakap nanti xde tenaga nk push, oklah fine sy tukar menu ngan air melo jer. Mak suapkan (see..manje kn) tapi cuma seteguk je yg lalu...

~Ni ler wajah menahan kesakitan contraction...thanx hubby sentiase disisi~

Tengah hari Dr.Siti datang wat VE lagi bukaan baru 5cm! Dr instruct nurse wat induce lagi skali supaya contraction lebih kuat dan percepatkan bukaan rahim.Pas 3rd time induce tu sakit contraction datang memang tak terperi sakitnye.Saaakittt sangat sampaikan sy dah tak rase sy genggam tangan hubby. Rase nak gigit jer. Sy xtau nak pegang ape time sakit tu datang. Time ni contraction dah 5-7mins skali.Bacaan di machine CTG tu juga menunjukkan 100% beberapa kali. Menggigil2 dan menggeletar badan sy menahankan sakit, dan sesekali sy mengatakan sakit pada hubby dan mak. Mak pun xdapat menahan nanges,hubby pun same tapi nak buat macam mane mereka cuma dapat bagi support saje.Hubby minta sy istighfar banyak2 tapi sy cakap jugak sakittt...Hubby dah xde tahan2 lagi memang mengalir jugak airmata depan sy (mcm tulah baru syg isteri...hihi). Midwife tengok sy tahankan sakit sampai kejang2 kaki, die pon pakse suruh amik ubat tahan sakit. Dua kali kena jab kat punggung..

~Ni lepas kena jab ubat 1st dose..berjaya menidurkan sy, hubby pon leh rileks sket..(credit to hubby for taking dic pic)~
Tapi untuk dose ke-2, langsung xberjaya menidurkan sy apatah lagi mengurangkan sakit.Same jer sy rase dgn tak amik ubat sebab contraction dah kuat. Machine CTG sentiasa bunyi heartbeat baby, dug..dug..dug.. sejak ketuban dh dipecahkan sy asyik nk monitor je heartbeat baby tu. Siap tanye nurse baby tak lemas ke air ketuban dah takde? Time ni sy dah 2kali dibantu kencing..ye la dh psg belt CTG,mane leh gi toilet lagi..dorg masukkan mcm tiub dalam lubang kencing (skali nurse buat skali lg Dr buat)...waduhh sakit jugak sebab tiub tu tajam..Lepas Zohor Dr.Siti masuk lagi,die check still 5cm so Dr cakap die kena bantu tapi prosesnya sakit skit. Dr seluk dan godeh2 macam kembang2 kan pintu rahim sy. Tapi sy xrase ape sebab sakit contraction dah 3-5mins skali,dah kuat sangaaattt...Sangatlah sakit xreti nak describe macam mane, memang betul lah cakap kawan2 contraction tu sangatlah sakit. Lepas pintu rahim dah digodeh2 oleh Dr, dari 5cm trus ke 8cm!! Mase Dr bgtau dah 8cm,mak sy gembira sangat, sy apatah lagi sebab tak lame lagi boleh bersalin. Tapi bila dh 8cm sakitnya lebiiiiiiiihhhh lagi dari sebelum2 nya. Sampaikan sy cakap "Ya Allah, sakitnyaaaa...." berulang2 kali. Hubby sedih sangat tengok keadaan sy mase tu. Dan kaki sy sampai kejang2 tahankan sakit okeh.. Tapi dalam hati sy redha, orang lain sakit jugak..semoga kesakitan yg panjang ini menjadi penghapus dosa2..Sy takde sakit kat pinggang tapi sy rase macam nak tercabut ari-ari. Sy rase nak suruh Dr belah je perut sy supaya bby cepat keluar xsanggup nak menahan sakit lagi. Tapi Dr cakap " boleh normal, kejap lagi bersalin ni...sabar ye." Time ni rase nak meneran,mcm nak terberak pon ade. Time ni dalam hati cakap seriknyeee....(time ni jer..heheh)

Yang sy tau from my reading, waktu ni rahim juga tengah membantu menolak baby untuk keluar sebab tu sakit kat ari-ari tu. Time ni contraction dah 2min sekali dengan 100% contraction. (meaning, every 2mins contraction 100% tu dtg.100% means contraction tahap max!) Mase tu rase nak meneran sangat2 dah tapi midwife cakap belum boleh lagi,anak first kena tunggu 10cm kalau tak nanti koyak banyak sangat. Hah?? kena tunggu lagi...boleh tunggu ke?? Kul 4 Dr check dah 9.5cm, mase tu memang sy dah tak tahan sangat dah. Dr Siti keluar balik nak solat jap. Sy asyik tanye hubby jam pukul berapa...rase lambatnye waktu bergerak nak tunggu fully 10cm tu adusss seksanyeee...Dr cakap teran bila sy rase nak teran.Ye Dr,memang sy nak meneran dari tadi pon tapi kena tahan..tetiba rase sakit yang amat sangat datang dan sy cakap kat midwife, sy tak tahan nak teran sangat. Midwife dan nurse pon pasang macam tongkat kat tepi katil dan kaki sy pon dinaik kan ke atas. 

Time tu Dr.Siti pon masuk semula,Dr pki glove, bace selawat dan doa Nabi Yunus dan suruh sy push. Sy pon meneran sekuaaaattt hati sy sambil hubby pangku kepala untuk tolak kedepan time sy push tu. Hubby,nurse semua bagi semangat suruh push. (kelakar pulak bile ingat moment tu mcm drama tv pun ade). Lepas 4,5kali push bby tak berjaya jugak keluar. Dr seluk dan cakap kepala bby mengiring ke kiri make her difficult untuk keluar. Dr cakap sy vacuum ye. Waaaaa...Dr janganla tanye sy...Dr buatlah ape pon, sy dah keletihan sangat ni...(cakap dalam hati jer..) Time Dr masukkan vacuum yg seakan-akan pelocok sinki tu (hubby bgtau), sy mamai2 dan sempat terlelap kejap kesan ubat2 yg banyak tadi..Bila Dr cakap suruh push lagi sekali, sy pon ape lagi push lah. Mase tu sy tengok midwife yg asyik bagi semangat dari tadi mata tertumpu kat jam then she said, "Alhamdulillah,tepat 530.." Then, Dr pon cakap.."Alhamdulillah, hah ni baby merdeka nakal ye susah sangat nak keluar.." kelepek bontot bby kena tepuk trus la dengar bby menangis...Alhamdulillah, dengan sekali teran (lepas vacuum) baby selamat dilahirkan...Baby Merdeka dan sy pon merdeka jugakk...Hubby terus cium sy, dan cakap syg, baby dah lahir..mase nurse letak baby kat dada,sy juz usap2 kepala baby..(ni rupenye yg dok golek2 lam perut mummy yer) mase tu sy dah mamai, letih, dahaga sangat2. Dr suruh nurse bagi sy oksigen,lepas oksigen masuk dalam rongga pernafasan...owhhhh, leganye macam orang dapat air lepas puasa 24jam gitu. Hubby iqamat dan azankan baby, then sy dengar Dr cakap "awk tumpah darah sket, rahim dah bengkak sebab dah lame leaking, sy kena bersihkan betul2". Mase Dr bersihkan rahim tu, sy rasela perut dikorek2 Dr pun tanye lega x? Sy tak rase pape juz rase ade sumthing keluar dari bawah tu maybe uri kot. Hubby cite mase Dr korek bhgn ats,kuar seketul darah lembik2, mase korek bahagian bawah pon same. (hubby memang observe tiap ape yang Dr buat) Lagipun sy tak dengar sangat ape lagi Dr cakap lepas tu sebab sy tengah sedut gas O2...

Part jait pulak, huhu...hubbyku wat lawak...boleh pulak die jengah time Dr tengah jait. Hah,kena sound sebijik ngan Dr cmni "Eh bang, lum siap lagi janganla tengok dulu" kahkah..mase nak jait Dr cakap die nak bius bawah tu. Sy rase dua kali dibius..time jait tu rasela benang ditarik2,bunyi gunting putuskan benang sane sikit, sini sket..ketik,ketik,ketik bunyi gunting..hah, siap ade sound effect okeh. tapi tak rase sakit sebab dah bius. Sah2 la stitches banyak sebab kena vacuum kan..Lepas dah siap repair bawah tu, Dr pulak wat lawak di panggilnye hubby suruh tengok siap cakap "Hah, ni dah siap cantik x?Tadi belum siap lagi" hakhak..Mase tu macam malu pon ade gak mesti buruks rupenye..Lepas tu sy pon ditolak ke bilik...Lepas baring semula kat katil bilik,sy terus nak tido..sy letih yang amat,ngantuk,mamai..nurse tolak bby masuk pun sy xsedar..Hubby dan mak bolehla buka puasa dengan tenang.. dan malam tu nurse yang jage baby. Mak mintak letak kat bilik tapi nurse cakap xpe dorang jage,sy disuruh berehat. Malam tu dalam kul 9malam midwife masuk kejutkan saye suruh buang air. Sy cakap taknak tak rase nak kencing, sebenarnye kan saye takut..yelah lepas kena jait suh pegi kencing plak tapi midwife cakap kalau pundi kencing penuh nanti rahim bengkak...terus sy pegi toilet dipapah hubby, nasib baik toilet dekat dalam bilik jer..kencing pun tak fully duduk kat bowl tu, takutttt weh...

Begitulah pengalaman sy melahirkan anak pertama sy..2hari warded, 3kali induced, 2kali injection ubat tahan sakit, masuk 3pain air, baby kena vacuum, 10jam dalam LR, kena episiotomy (jahit) xtaula berapa lupa nak tanye doctor...heheh. Satu pengalaman yang buatkan sy boleh kate serik la...tapi lepas dah tengok baby, zuriat sy sendiri yang comel dan montel tu hilang segala rase sakit ..nak pulak dalam pantang sy jenis cepat baik,alhamdulillah cepat sihat lagilah buatkan sy lupa dah sakit2 mse melahirkan tempoh hari...Itulah nikmat yang Allah bagi kan...sakit tu sementara saje, tapi kegembiraan yang dikecapi tak terucap dengan kata2.

 ~Wajah asli selepas melahirkan...tulah baby yg dalam perut sy selama 40weeks 3days..Sila abaikan rambut sy yg mcm mak lampir tuh ok..~ (pic has been removed...utk tayangan sekejap saje okeh..time's up)

Sy ucapkan berbanyak terima kasih kepada gynae sy Dr.Siti Mariam Sh. Ahmad yang bersama sepanjang tempoh mengandung dan proses melahirkan, yang berusaha membantu sy melahirkan secara normal, juga kepada nurses dan midwife Shah Alam Specialist Hospital, kepada hubby dan mak yg sentiasa menemani sy, juga kepada semua yang mendoakan sy...Terima kasih bebanyak, luv u all so much!

NOTAKAKI:  
1) Pada sy yang challenging nye bersalin ni bukan mase meneran, bukan time kena jait, tapi mase contraction tu..aduhhh bersabung nyawa...(ok lah cukup2 la tuh. ku dh membuatkn kwn2 seriau nk bersalin lak..kihkih)

2) Sebenarnye sy dah lupa macam mane kesakitan tu, nasib baik sy ade buat notes kat laptop lepas jer bersalin. kalau tak memang nan ado lah Part 2 ni...huhuhu. Serik x?? Of coz NOT!! hahah


Friday, October 8, 2010

Kelahiran Humayraa - Part 1

Assalamualaikum kawan2 ku semua...Lame tak hupdate blog ku ini..dah berhabuk..hukhuk. Entry kali ini khas ditujukan buat anakku Humayraa, pengalaman manis dan getir mummy melahirkan kamu syg...kamu adalah anugerah terindah dalam hidup mummy dan ayah, keletihan dan kesakitan membawa kamu didalam perut selama 40 minggu 3 hari dan saat2 melahirkan kamu bukanlah bebanan buat mummy sebaliknya adalah pengalaman yg sangat indah dan seronok...isk..isk..emosi keibuan pulak..Oklah kita mulakan dgn Part 1 dulu ye..

28.08.2010 (Sabtu) - 18 Ramadhan 1431H
EDD yg diberikan oleh doctor,tarikh sepatutnye melahirkan tapi langsung takde rase sakit,tanda2 nak melahirkan.contraction pulak adelah setengah jam,satu jam sekali very mild contraction. Sy sebenarnye dh xsabar nk melahirkan sampai xde mood nak memasak. Juadah berbuka hanya dibeli dibazar ramadhan saje.sepanjang hari dihabiskan dgn membuat kerja2 rumah dan mengemas brg2 yg akan dibawa blk ke kampung ketka berpantang.

29.08.2010 (Ahad) - 19 Ramadhan 1431H
1hari sudah overdue..Sy dah naik risau, sedih pon ade...sy tau ramai jgk yg overdue tapi bila jadi pada diri sendiri ntahla...sy jadi sedih...sy risau keadaan bby kt dalam ni..ok ke bby?bile dh hampir2 melahirkan bby mmg xbnyk bergerak sbb no space kat dalam tu. Jadi sy lagi lah risau, bile bby xbergerak sy akn kacau2 sampaila die bangun.kadang2 amik ms lame utk bangunkan die,sian ank mummy..mummy kacau kamu tdo yer...Tiap kali solat sy akn menangis, sy mintak dgn Allah spy cepat bersalin, cpt dpt jumpa baby..sbb esok sy ade last appointment dgn Dr.Siti, kalau sy xbersalin arini sy akn diinduced..kalau boleh sy nk bersalin secara natural bkn dipaksa..dan sudah berkali2 jugak sy khatamkn Surah Maryam.Tiap kali solat juga sy berdoa kpd Yg Maha Kuasa kalau ditakdirkan sy bersalin lambat turunkanlah tanda/sakit sekurang-kurangnye...Mak juga sudah berkali2 juga telefon tanye sy mcm mane ade sakit x..tiap kali itu juga sy akn sedih sbb sy tau mak sgt risau..Seperti smlm2 juga,tiada lagi tanda nk bersalin..untuk berbuka hari ini kami decide nk mkn Domino's tapi xde plak delivery ke Setia Alam..jadi kami pergi ke Tesco Setia Alam nk mkn Kenny Rogers (kali terakhir mkn ms dapat confirmation sy pregnant :) Ketika ini sy sudah sangaaat sarat. Name pon dah overdue kan,sy perasan tiap kali pegi memane ade jer mate perhatikan sy. Mesti dorg ckp,akak ni perut dah nk meletup dah,ddk je lah rumah...

4.00 am, 30.08.2010 (Isnin) - 20 Ramadhan 1431H
Tetiba sy terbangun dari tdo, rase mcm terkencing tp rase mcm yg kuar tu air yg pekat.Trus bangun dari katil dan dapat rase something meleleh dr bawah dan membasahi seluar.Bukak seluar tgk Ya Allah, ade lendir campur darah. Dgn jln terkengkang sbb geli dgn lendir tu trus kejut hubby yg tertdo depan tv...Sy trus masuk bilik air mndi,bersihkan badan,shave ape yg patot sbb dapat rasekan saat melahirkan makin hampir.Sy pikir gaknyesy akan bersalin arini (30.08).Dalam hati suka sgt sbb Allah dengar doa sy utk turunkan tanda melahirkan..sekurang2nye xdelah sy hanye menunggu tertanye2.. Alhamdulillah...Kul 5pagi,sy dan hubby bergerak ke hospital SALAM.On the way tu sy tel mak bgtau dh trun tanda,hubby plk call parents in law minta didoakan semoga semuanya selamat..Sampai kat hospital kul 5.20pg,kami  tak trus ke emergency tp sy suruh hubby sahur dulu waktu imsak nk dekat..sahur kt kdi mamak sebelah hospital jer..sy mintak milo suam manelah tau akan bersalin xlame lg,bagi tenaga sket..

Lepas bersahur,kami terus ke emergency SALAM, dan nurse terus menelefon ke LR tentang kehadiran kami.Nurse membawa kami ke tingkat 2, level untuk labour room dan bilik2 untuk pesakit. Disini,setiap patient akan ditempatkan sorang dalam satu bilik,xde share2 4orang sebilik ke seperti private hsptal lain..sampai di tingkat 2, nurse tadi trus membawa sy ke LR katenye midwife dah tunggu.Mase ni kan, sy mcm berdebar2 jugak yelah xtau rupenye LR tu cmne..dlm hati scary ke? Rupenye xscary pon...ade tv,ayt2 al-quran berkumandang.Sampai dalam LR tu ade 2orang nurse slh sorangnye midwife.Sy disuruh baring ats katil dan tukar uniform spital tapi pakai kainnye saje. Ops lum nak bersalin lg, midwife juz nk buat VE.memula sy xtau ape tu VE rupenye VE tu selukkk..senang kate nak seluk dalam faraj nak check dah bape bukaan  rahim.Sy pon baringler, sebelum wat VE midwife mintak izin dulu dan siap ckp "maaf ye puan,sakit sikit..bismillah" Erkk..memangler sakit rupenye midwife bgtau bukaan baru 1.5cm...sy dikehendaki buat CTG selama 15min utk check jantung bby dan Dr.Siti akn dtg kul 8pagi nnt..lepas siap wat cTG,nurse ckp Dr.Siti xbagi sy balik kne warded start today sebab sy dh keluar lendir darah. Sy diminta untuk kebilik for stay dan bermulalah kisah sy dikatil hospital...

Sementara tggu Dr.Siti datang,sy habiskan mase tgk tv, mata xleh nak tido...kul 9 Dr.Siti masuk bilik, midwife bgtau bukaan baru1.5cm. She doesn't look happy coz patutnye bukaan at least dh 3cm. So,she decided to half induced sy.Sebelom tu Dr wat VE lagi,aduyaii menci tol VE nih..sakittt,ngilu2 kat situ lepas wat VE..Sy ingatkan induced ni mcm mane lah,igtkan kena msk LR ke,kne buat something kt tutt ke..rupenye cmni jer..buat kt bilik jer..sy nampak Dr masukkan sebiji pil bersama sedikit air dalam faraj.maybe kat bukaan rahim kot sbb rasenye mcm ms wat VE jer..pastu dah.cmtu jer..Dr ckp induce ni untuk bantu cepatkan bukaan rahim,rase sakit akn sharp sikit. Kalau sakit panggil nurse,tekan button tepi katil..Lepas Dr kuar,sy pon sambung tgk tv,yg klakar siap wat status kat FB yg sy dh kena induced.Sy bikin gempaq kat kwn2 dan dorg pelik,dh kena induce pon siap leh berFB..huhu..Lepas satu jam,sy rase contraction dalam 15min skali, followed by 10mins skali tapi xbape sharp sebabnye sy leh gelak2,borak2 ngan hubby,berFB lg..kwn sy cakap klu contraction yg sharp jgn kate gelak,senyum pon xleh..(ye..mmg betol..erkkk)

Lepas lunch hour, midwife masuk,kali ni midwife lain Indian, Margaret namanya..orangnye sgt baik,lemah lembut jer...seswai jadi midwife..die ckp nk wat CTG dan VE...aduhhh dgr VE jer sy dh jadi lemah longlai lutut dah..ms buat VE tu midwife Margaret bg tips cmne xnak rase sakit ms wat VE.owhhh...thanx alot sis! Midwife bgtau bukaan dh 3cm, die tanye ade rase sakit x?sy cakap ade tapi leh tahan lagi..Margaret pesan kalau xtahan sakit, mintak ubat ngan nurse. Ishh dorg ni suka benor offer ubat tau, sabo lah dulu..Petangnye sy decide nak jalan2 sepanjang level 2 hospital tu, boleh la jgk bantu bukaan rahim ni...Hp dah bertalu2 dgn msg dan comment kat Fb tanye samada sy dah bersalin lum..huhu sy siap bg status 'Lum bersalin daa...' Petang tu dapat msg dr geng Ratuhati, Maz yg die dah selamat bersalin bby boy..mlmnye plk msg dr Hani dpt bby boy jugak..Dlm hati sedih jgk sebab bile lah mase sy plak nk tiba..kwn2 sorg demi sorg dah selamat bersalin..Sy, Maz dan Hani sebenarnya xpenah pon bersua muka, jumpa di alam maya dlm RH, sama2 pregnant anak pertama, sama2 melalui berbagai ragam time pregnant,sama2 xde pengalaman..Kini,sorg demi sorg dh selamat jd ibu..tinggal sy jer..

Malam tu tangan dipasang drip, untuk masukkan antibiotic sebab ketuban dah start kuar sejak pagi tadi walaupun xbanyak..Dr takut ade jangkitan kuman. masuk antibiotic tu agk pedih tapi lagi xbest pki drip tuh. Sengal2 jadinye urat tangan ni..sgt xsuka okeh. Bila midwife lain masuk ganti midwife Margaret, akak tu melayu (xingat plak nama die) sy trus tanye die soklan bodoh2-bijak..."kak,ade x patient kes mcm sy? Bukaan rahim lambat sgt bukak...pd hal dh induce dah" Sebenonye, nurse,midwife,Dr pon mmg pelik sy dh di induce tapi sy tak rase sakit,  (betul! sy tak rase sakit yg xtahan tuh even dh induce. adela sakit2 mcm nyeri2 kat ari-ari tu.) Bukaan rahim punye prgress pon sgt slow...Akak tu pon jawab, ade dik...lagi teruk pon ade..heheh lega sket hatiku, kirenye aku ni bukanlah raw species kan...Dalam kul 9mlm parents in law, sampai bwk kan air zam2. Mak dr Johor pun dah sampai..Bila midwife buat CTG lagi, die bgtau esok pagi kul 530 sy dah boleh masuk LR sebab bukaan dh 3cm..bolehla tggu dalam LR.dalam hati tggu dlm bilik xbleh ke ek..dah sakit benor barulah pg LR,dekat jer pon dgn bilik..(banyak cekadak aku kan). Owhh...dlm hati rase lega juga sebab penantian selama ni akan berakhir xlame lagi..cuma dalam hati, agk sedih dan risau kenapalah dh seharian tapi bukaan baru 3cm..malam tu xleh tido sebab midwife kejap2 masuk wat CTG, masukkan antibiotic,kejap2 tanye sakit ke x,resah jugak nak tunggu 530 pagi tu.. Ni gambo sy yg comel tu..Rilek jer kan??kihkih

 (Siap bleh wat peace2 bagai...hah tgk ler muka sy jap lagi cmne...tapi mase ni dah kena induce..peace~)

Notakaki: Sambungan di Part 2 ye...lebih beremosi~

Monday, September 20, 2010

Nuha Nazneen Humayraa

Salam semua,
Mummy Humayra ni kebosanan xde keje nak buat jadi berblogging jelah kejenye...nak hapdate pengalaman bersalin aritu tak terhapdate lagi...pastu oleh kerana dok ngadap anak jer lam pantang ni entry pon psl anak dan post gamba2 anak dara sy jelah...layannnn...ha layann skali gambar Hari Raya Eidulfitr 1431H yg lepas...

~Humayraa berusia 10 hari~

~Baru lepas mandi~
 ~Mummy yg masih gumuks.heheh..xpe baru 10hari kann...~

~Dengan ayah di pagi raye~

~Syioknyeee anak mummy tdo...ni mase 18 hari

Notakaki: Sekian saje utk kali ini...humayraa dh tdo, nyusu sudah, salin pampers sudah,ayh die pn dh tdo,layan intenet sensorang...time for myself..heehuu






Tuesday, September 7, 2010

Baby Merdeka-Fresh from the Womb

Assalamualaikum kengkawan sume...lame kan xdengar celoteh dari saye?? heheh...macamla ramai benor yg follow blog sy kan...saye baru berkesempatan berblogging coz dalam confinement period skang ni...Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi, sy telah selamat melahirkan bby girl secara normal pada 31 Aug 2010 di Shah Alam Specialist Hospital tepat jam 0530 petang dan dsambut oleh Pakar Obstetrician & Gynaecologyst, Dr.Siti Mariam Sh.Ahmad...EDD sy 28.08.2010 tapi sy overdue 3 hari..baby tahan2 nak keluar sebab nak jadi baby merdeka...Baby diberi nama Nuha Nazneen Humayraa binti Nurul Faizz. Semoga puteri sy ini menjadi anak yg bijak (Nuha) dan solehah, cantik (Nazneen) bukan sahaja dari segi paras rupa tapi juga cantik peribadinya, akhlak dan perilakunya...Humayraa pulak nama pilihan sy...Semoga anak mummy dan ayah membesar dengan sihat yer...

Sy nak hapdate pengalaman melahirkan Humayraa tapi panjang sgt la sy bukak entry lain lah ye...Perkenalkan dulu anak dara sy ni....


Fresh from the oven...baru lepas kuar dari perut mummy ~

Humayraa ~ day 1

Friday, August 27, 2010

Sehari Sebelum Due Ape Aktiviti Sy??

Salam semuaaa...
Hari ini 27/08/2010 bersamaan sehari sebelum due date sy utk melahirkan...
Ape aktiviti sy?? Yeayyy sy skrg ini bersiaran dari ofis...Sy masih bekerja, masih pergi meeting dan masih memenuhi undangan Majlis Berbuka Puasa Bersama Anak2 Yatim anjuran Maybank...Hebat x mak buyong nih?? hehehe...masuk bakul angkatlah sendiri...kehkeh
Hari ini last day sy ke ofis sebelum bercuti panjang...Nasib baik sy xamik cuti awal coz nk sampai due date pun bby masih xmo kuar lagi..klu sy dh amik cuti awal kan rugi dh cuti tu...cuti dah la tinggal sket..maternity leave effective once dh bersalin so nk cuti awal kena lah amik annual leave yg tggl ciput tu.
Tapi klu mggu depan tak bersalin gak cmne?? Huhu....tidak ler sy nk pergi ke ofis lagi...cukup2lah smpi cukup bulan sy gagahkan diri ke opis...Dis monday sy akn warded buat CTG tgk jln lame lg ke dh dekat ke bby nk kuar...Ya allah, Kau permudahkanlah segala urusan kami ya Allah...Tak sabarnye nk jumpa baby sampai sy dh termimpi-mimpi dah nii.....;(

Wednesday, August 25, 2010

Nak Dekat Dah...

Salam kengkawan sumer....
Hari ini sy sudah masuk 39 mggu 4 hari dah...tapi belum ada tanda2 mau melahirkan...
Hmm...baby sy syok sgt ke dok lam perut mummy dia nih ye...
Mula2 sy berdebar2 nk tunggu time bersalin tapi bila dh masuk 39 mggu tak bersalin jugak naik risau sy...
Sy dah tak sabar dh nk jumpa baby, kwn2 pon dh rmi yg tanye bila la bby nk kuar anty2 die nk jumpa...huhu
Isnin lepas sy gi check up sesi seluk-menyeluk di bwh tutt pun bermula...Uisshhh kepada yg belum berkahwin dan belum ade anak tuh...Sakiiitttt wooo kena selukkk!! kahkah....takott korg! sebenarnye mmg sakit kalau jalan tak bukak dan laluan xde lagi...Doc check laluan sy lum bukak lg kepala baby pon jauh lagi dr pintu rahim...tapi ms doc seluk tu juz rase ngilu2 jer sbb doc buat pelan2...thanx Dr. Siti !


Sebenarnye sedih juga bila dgr langsung xde bukaan lagi meaning lambat lagi la sy bersalin...So balik tu sy tekadkan hati pas berbuka (even sy xpose sy xmakan berat pon)...Sy buat maraton turun naik tangga umah 40 kali bersamaan sy dh mendaki 40tingkat punya bangunan taww! Korang ade buat?? hahah...Lenguh2 kaki tapi tu salah satu cara untuk cepatkan bukaan...nak kate sy ni tak aktif, kurang berjalan, bukan main ligat lagi sy ni....Dgn keje lak, pegi balik naik tren lagi.. Tapi sy redha, tu sume kan ketentuan Allah...belum mase baby nak keluar, belum mase Allah nak officially serahkan baby kat saye...So sy pujuk hati untuk bersabar jer...Semalam tepon mak, tanye mak dulu ms nak bersalin cmne sbb sy xde tanda2 lg ni. Mak sy cakap mak pon jenis yg overdue pastu dh nk bersalin baru sakit. Laa...giteww ke mak?? Gaknye sy ni bnyk ikut mak kot....hopefully la (nak sedapkan hati).


Ekceli sy xmo la overdue lebih2 sgt, bahaya utk baby tapi doc bg mase semggu klu tak sakit jugak doc nak induce. Tapi tu sume depend pada CTG yg sy akan buat monday depan (30/08). CTG tu untuk monitor heartbeat baby n check contraction. And depend jugak pada laluan nnt...klu lum ade jugak...doc bg lagi mase smpi 6hb ikut tingkap..Uwaaaaaa...Hopefully before monday depan sy dh selamat deliver...kalau boleh nk normal xmo induce apatah lg cser (mintak dijauhkan sgt2)...Tapi for the sake of baby's safety sy serah kan sume kt doc. She knows better n got lots of experience. Semalam jugak ms citer2 ngan mak kt tipon mak cite dulu ms lahirkan sy mak tumpah darah sbb uri sangkut ke lekat tah. Dahla bersalin kat umah...besar kan pengorbanan mak bersabung nyawa utk lahirkan sy...sedih pulakkk...Sy dah mintak ampun kt mak, mintak halalkn air susu, mkn, minum sy selama ni...Mak suh sabar bnyk2, tak sampai lagi due date pon...tapi sy yg risau lebih sbb kawan2 yg due lebih kurang dh selamat dh...Bila la turn sy gaknyee...

p/s: Sy juga ingin memohon maaf kepada sume readers dan blogger ye kalau ade entry n komen2 yg menyakitkan hati ke, or salah ape2 je lah...

Thursday, August 19, 2010

Alahaiii....Bila Baby Mau Keluar ??

Salam & Bismillah...
Hurmm...ketika sedang menaip entry ini sy di ofis, cuba menyiapkan kerja2 terakhir sebelum bercuti 3 bulan...Sonok kan dapat cuti bersalin 3 bulan..orang lain dpt 2bulan jer kan...(nada-nada nak jeleskan org nih..huhu) Kebetulan juga sy merasmikan benefit yang baru diannounce utk staff2 bank sy bekerja.. Alhamdulillah, kiranya sy ada masa extra sebulan dirumah bersama baby nanti...

Tapi masalahnye, bilalah baby kat dalam ni nak keluar ye?? Mummy nya, ayah, kawan2 mummy, Mak, sume lah xsabar nak jumpa si baby ni...asyik dok menanya bila nak bersalin?? Huhu...penat dh sy menjawab...due date sy mggu hadapan 28.08...tapi lum ada tanda2 mau melahirkan...Lagipun sy xboleh amik cuti awal, kesian dgn colleague yg sorang itu a.k.a Abang Mat, maklumlah dia pun bukannya muda lagi dh 50 tahun dah..nak cover keje2 sy, keje sendiri lagi..team kami amatlah kekurangan staff! Pastu kalau nak amik annual leave pun, AL tinggal bape kerat je ni dh bnyk habis digunakan pergi checkup...Sy kadang2 rasa memang tak larat dan amat letih tapi nak buat mcm mana...Selagi xbersalin xboleh amik maternity leave..tu yg xsabar cepatlah baby keluar, mummy leh rehat2 dgn baby...

Sampaikan sorang Head of Department yg rapat ngan sy dah termimpi-mimpi sy dh bersalin...Alahaii...kak ani kalau lah betul mimpi tu kan?? Kadang2 sy rase mcm surprise sgt baby nak lahir...sebabnye xtau kan bila dia nak keluar...Kawan sy yg sama due date ngan sy dh lame selamat...mggu lepas die bersalin...my turn bila??? Setiap hari tiap kali bangun tido sy mesti katakan pd diri 'hmm...xbersalin lagi..' Agak2 gamba ni sesuai x dgn sy??



Hmm...sekian saje bebelan dari sy arini...terima kasih kerana sudi membaca...sy nak pegi makan...(opss xpuasa!!)

Monday, August 16, 2010

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah dipotong dan biji sagu. Masukkan sekali gula kabung. Biarkan pisang sampai empuk dan biji sagu kembang jernih.
3. Masukkan secubit garam (bukan utk jadikan masin tp utk dptkan rasa lemak) beza tau kalu tak letak garam skit. Pastu, masukkan daun pandan dan rasa kalau belum cukup manis tambah gula pasir. Bila tgk pisang dh empuk, biji sagu dh masak tambahkan santan pekat...kacau trus jgn biarkan ye nnt pecah santan. bila dah mendidih tutup api. Siap! Selamat mencuba...;)

***Pada sy pengat yg sedap xkiralah pengat ape pun, mestilah pekat tapi xterlalu pekat...jgn cair, langsung tak selera nak makan...

Friday, August 13, 2010

Ramadhan Kedua Bersama2...

Bismillah...apa khabar rakan2 blog dah RH?? Macam mana dengan puasa kalian...? Heheh...bagus2 cantik jer bahasa saya, maklumlah bulan puasa kan kenalah jaga hati, lidah, mulut, mata dan semua anggota dari maksiat...huhuu...

Kiranya tidak terlambat sy mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1431 Hijriah...Ramadhan kali ini juga adalah Ramadhan kali kedua buat sy dan suami menyambutnya bersama-sama...dan bertiga actually termsk insan kecik lam rahim ni..;) Pada Ramadhan lepas, sy baru sahaja beberapa minggu menjadi isteri kepada encik suami sy...teringat lagi maklumlah baru je jadi isteri org kan bnyk kali jugak kami terlajak sahur...sy mintak maaf sgt2 kat en suami sebab mase bujang sy memang jarang sahur...klu bangun tu pun juz buat air milo panas jer..bila dah kawin kenalah siapkan sahur utk suami kan tapi sy bnyk ngelat..nasib baik suami xkisah sgt...

Ramdhan kali ini alhamdulillah, sy dah terer dah..(puasa pun baru 3 hari)...Hari pertama  sahur sy buat ikan bakar dgn kacang panjang msk asam...Hari kedua sy buatkan menu feveret suami tofu telur msk ala2 chinese style tu...letak carrot, jagung, isi ayam sikit...Untuk makluman, sy hanya dapat menyambut puasa pertama saje kerana gynae tak advise sy puasa dah cukup bulan dan tgh2 sarat ni...Tapi sy tetap nak sambut puasa pertama...Rasa ralat sgt kalau x puasa..Mase puasa pertama pun menggigil jugak nak habiskan satu hari. Pedih sgt ulu hati, baby pun mcm tak keruan kt dalam tu lapar sgt gaknye...sian baby...bila bgtau suami, dia cakap esok xyah puasa gynae pun tak galakkan puasa, nanti apa2 effect kat baby...Ok lah baikkk...sy sanggup bayar puasa sebulan kerana baby tersayang nih...

Menu berbuka pulak sy belum berkesempatan memasak di rumah...keje, balik jln jammed, kami hanya membeli juadah di bazar ramadhan sahaje...weekend ni insyaallah sy mmg nk memasak...tgh pikir2 nak masak lauk ape..Sy teringin nk mkn pengat pisang...pastu nk msk ayam msk halia, nk wat nasi lemak sambal udang (suami's feveret), nak try resipi burger malaysia mcm Puan Baya...ehmm...tapi tah larat ke x...xpe nanti sy upload gamba ek...TUNGGUUU

Wednesday, August 11, 2010

Di Referred ke Emergency !!

Salam dan dimulakan dgn Bismillah...

Kat sini sy nak cerita kisah sy dan pengalaman di refer ke emergency bersalin dan hampir2 di warded di govt hospital...Kisahnyer bermula begini...
Hari isnin yg lepas, 9 Aug 2010 sy ade appointment checkup di Klinik Kesihatan. Ye sy mmg masih meneruskan checkup di KK even sy akn bersalin di private...sbbnyer sy leh la cuti...yeayyy!!!

Kisah sedih dan menakutkan bermula sebaik saje sy melangkah di Bilik No.8, iaitu bilik utk check heartbeat baby...hari tu mmg lain sikit nurse2 tu sume sy xknal xmacam misi2 yg sy biase nampak. Mula2 misi tu nice la borak2...pastu mase die amik bacaan heartbeat, tetiba dia cakap kenapa heartbeat bby awak tggi sgt ni?? die tunjuk kat sy lebih kurang 180 seminit...yg normal plg tggi pon 160 per minit... Trus jer dia berleter kenapa leh cmni...dan yg paling tak tahannye die leh cakap, baby awak ni tak normal ni, tak sihat ni, nnt refer kat hospital mesti dorang suruh bersalin paksa. Demmmm....sy trus panik tak terkata ape, nak je bagi penampar kt muka misi tu. Suka suki je nak cakap baby aku macam2. Ko bukan doctor nak bagi review ponnn! Pastu aku direfer ke bilik sebelah (bilik doctor). Doctor pompuan tu muda lagi, juz doc biase bukan pakar. die pun buat benda yg sama check heartbeat bby guna alat yg sama. Ni lagi sorang adenye die cucuk2 benda tu dan dirodok2 nye perut aku mase nak cari heartbeat bby. Punyalah sakit, bby pon gerak2 sana sini kena cucuk2.dlm hati ckp klu die lah yg sambut bby time kena seluk2 tu mesti sakit giler.xde budi pekerti langsung. Doctor check pon same gak heartbeat bby tggi. So die prepare surat untuk aku direfer ke Hospital Klang. Aku tanye doc tu sy tak bersalin kat sane boleh x sy pegi panel hospital trus dan jumpa gynae sy? Die trus jawab, xboleh awk kena pegi GH dulu. Ok fine, mase die prepare referral letter tu aku xdpt menahan air mata lagi, laju je air mata ni trun. Panik, takut dgn kata2 nurse mulut xde insurans tu, risau dgn bby aku, kena pegi Hospital yg bnyk bad stories tu, mcm2 dlm kepala.

Kuar2, bilik aku trus cari hubby. Dia wat muka lawak aku plak trus menangis. Dia tny kenapa?? aku pon juz bg short answer kita kena pg hospital skang. Tapi balik rumah dulu, xsolat lagi, towel xde lam bag hospital (aku pon teringat klu kena warded ke ape at least sume benda dh ade). Sampai hospital aku trus ke Emergency Wad Bersalin. Hubby xleh ikut. Masuk2 sane aku tunjuk referral letter ke misi. Misi yg sombong tu suruh aku naik penimbang, aku pon diri jelah selama ni mmg nurse yg amik bacaan kan. Tetiba dia bersuara, 'Hah bacalah berapa, tak kan nak tercongok je kat situ'. Aku dh rase lain apsal la dorang ni suka menyakitkan hati.Aku xtau okeh ckp la elok2. Pastu dorang tny la mcm2, tny aku demam ke dorg amik body temperature yg msk lam mulut tu. Ok pas dlm 5min tu aku pon kuarkan.Tetiba sorg lagi nurse marah apsal cabut tggula smpi berbunyi kan dh kena buat balik. Demmmmm....benci2 ko xcakap kena tggu smpi berbunyi pon so aku keluarkan la dah lame pon dlm mulut aku ni. Siap sorg misi tu ckp apsal hah sume kes refer ke sini. Eh manela aku nak tau aku nk pegi panel korg yg xbagi tadi n suruh refer ke sini.Ish2...hati dh panas dh. Aku nak je cabut time tu tapi dorang dh pegang buku merah aku. I have no choice. Pastu dorang suruh aku baring ats katil utk wat CTG mcm org nak bersalin tu. CTG tu kena wat 20 min. Aku amik kesempatan msg hubby senyap2 sbb tkt dorg marah klu nmpk aku guna hp. Aku msg suruh call Dr.Siti (my gynae) aku xnak kat sini. Hubby pon call tapi aku xleh angkat, sbb doc tgh check graf dr CTG tu. Mase tu aku rase dh nak kena serangan panik dahla hubby xleh teman, nurse2 sume jahat, dgn dikelilingi org2 yg nk bersalin, aku mmg takut sgt dlm tu. Sepanjang wat CTG tu aku tak berhenti baca doa Nabi Yunus. Alhamdulillah, dr start amik graf n bacaan, bacaan heartbeat bby elok je...normal dlm 130++ seminit. Alhamdulillahh....

Bila doc dtg tgk dan die kate ok ni xde ape, aku dgr die ckp bleh discharge. Hah?? LEGANYA hati aku time tu...cepatla kuarkan aku dr tempat nih. aku tny doc tu nape heartbeat bby tggi sgt ye? xsorang pon jwb soklan aku. Ok xpela, yg penting aku nk keluar dr tempat ni. Lepas dorg bukak alat CTG tu aku pon bangun tggu utk discharge. Ye aku tlh menunggu selama 2jam lebih semata2 utk tau aku leh discharge ke x. Bila tny mane buku merah aku, dorang kate kejap. Tgh tggu doktor pakar review. Aku pon menunggu mcm org bodoh xwat pape, juz tgk org nak bersalin keluar masuk sorg demi sorg. Kesian sgt bila org yg dh nak bersalin sgt2 dilayan dgn buruk sekali. Aku xtaula dorg kisah ke x, tp aku sedih tgk dorg dilayan mcm tu. Pastu nurse tu bising2 katil xcukup utk patient. Habis tu korg nak dorg bersalin tepi jalan ke. Sendiri cari inisiatif la mane nk letak patient. Ye aku tau hospital ni hospital bsr, bnyk kes kena handle tapi ko manusia, aku manusia xboleh ke cakap elok2 jgn nak sinis2.

Maaflah kalau ade readers nurse or misi or doktor dari hospital gomen xpuas hati baca entry aku ni. Tapi ni lah yg aku rase dan alami. Aku bukan nak berlagak tapi kalau ade duit lebih sikit i prefer go to private hospital n paying more for politeness, careness and efficient service. Sebabnye mmg aku jenis yg care about customer service. Dats why i choose to deliver at private hospital. Nak pulak kena mcm nih, aku FOBIA nak jejak kaki ke hospital tu. Mmg diakui ade je govt hospital yg ok, nurse yg baik, kakak aku pon bersalin kt govt hosptal je die ckp ok tp aku dah alami ape yg kebanyakan org alami di govt hosp first time lak tu so amatlah meninggalkan kesan... Aku xpenah dilayan mcm tu sebelum ni so aku mmg serik! Aku prefer ke private so dat org2 yg xmampu dan xde choice xperlu berebut bed dgn aku. Sian kat dorang...i dun want to be selfish.

Esoknye aku cuti lagi semata-mata nk jumpa gynae dan meluahkan ape yg terjadi semalam nya. Gynae tny 'Kenapa u xpergi sini trus? Kan i dh suruh pegi sini je..' Aku pon citelah dorg dh ikat aku, aku xleh gerak dah. Huhu...aku pon tnyla Pakar Obgyn Shah Alam Specialist (SALAM) aka Dr.Siti aka gynae aku tu knp heartbeat bby tggi sgt. She explained, time bby aktif mmg graf reactive, heartbeat akn laju mcm kita jugak lepas berlari heartbeat mestila laju. Its normal yg bahaya klu heartbeat drop klu laju tu kne check bby tgh aktif ke mase tu? They should make u cool down dulu, lepas tu amik bacaan lagi kalau tak berubah baru refer to hospital. Doc yg refer tu bukan pakar dats why dia xtau nk buat ape. Ye mmg die doc biase je muda lagi aku rase xkawin pon lagik sbb tu selambe je die rodok2 perut aku. After dgr my gynae pny explaination barulah aku lega. I luv my gynae, very2 islamic and calm so aku pon tenang jer...Yelah time2 mcm ni kalau org sumbat telinga kita dgn benda mcm2 mestila kita bertambah panik kan?? Klu org calm jer, it helps a lot, for me la...Next time kalau ade ape2 gynae dh pesan trus je ke SALAM. Dia xnak aku panik2 nnt BP pulak naik dh lain kes plk.
Sekian rentetan kisahku yg xdapat dilupakan...

Wednesday, December 29, 2010

Family In-Laws Gathering

Assalamualaikum semuaaa....
Kat sini nak citer pasal family in-law punye gathering on Christmas Holiday tempoh hari..pak mertua tempah chalet kat depan Laut Selat Melaka uols...sangat seronok bukak pintu trus nampak laut...*hmm..bahaya gak kalo tetiba tsunami ke kan...nauzubillah..minta dijauhkan..*
Kami berkumpul di Pengkalan Balak, Melaka...wat BBQ,makan2,bersenang2 sajer...Saje lah pak mertua nak kumpulkan semua anak2 nye..adik ipar yg tua setahun dari ku tak dapat nak join..al maklum die nun jauh di utara sinun..tapi motif pak mertuaku wat gathering ni ialah nak bersama2 dengan semua anak2 nye...especially Along n family...walaupun dok dekat tapi susah sangat nak berkumpul dengan siblings..ade masalah dalaman, tak taula nape kak ipar a.k.a biras ku itu tak suka berkumpul dengan family in-law aku...susah2 lam pantang dua2 anak mak mertua ku jugak yg dok bela die...silap2 anak no 3 ni pon mak mertua aku jage lagik..apa daaa, nak kena brain wash ker??
Vokeylaa..ni gambar2 kami bersuka ria...si Myra macam tau2 je gi jenjalan kat laut...kurang tido, berjage jek...yealah sronok la die angin sepoi2 bahasa bertiup kann...die kan tak bleh panas,kena angin suka lah die...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
elelelele....sukenye die! geget karang baru tau


lakiku dah 'ireng' sebab mandi laut berjam2..padan muke! aku lg cerah dari die sekarang...mwahahaha

Family In-Laws...
and cuba korang tengok dua beranak ni....macam photocopy je kannn....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Myra tengokla ayah dah 'ireng'...Myra pon dok gelakkan ayah die...hahahaha

Friday, December 24, 2010

Saye Stress !!

Owhhh...saye stress la lately nih...susu merudum...pam2 xkuar bnyk pon..last2 anak kena bg FM jugak..kat office buat new structure...kena kejar KPI yg tinggal lagi 6bulan nih..tulah sape suruh cuti lelame sampai 3bulan? org cuti bersalin 2 bulan jer...eh..dah company nak bagi cuti lelame suka hati ai laa...habesnye, melambak lah koje2 den sekarang nih..tapi takde motivasi langsung nak bekerja..asyik ingat kat anak, bila makin tambah keje makin takde lah mood...

Emm...untuk menggembirakan hati nak citer lah pasal anakanda ku yg saorang iteww...Myra sekarang ni dah 3 bulan lebih..ujung bulan 12 ni genap la 4bulan...ish2..kejap nye die membesar...rase macam baru lepas tercungap-cungap dok push die dalam labor room...die sekarang makin bolattt...makin bijak..dah pandai dah depakan tangan mintak angkat..tapi biaselah mummy die ni tak mo ajar sangat mintak kena angkat jer..bila die depakn tangan tu wat2 xtau jer...nanti mate die kebil2 orang lalu tak amik die..shiaannnn...shomelll pon ade...hukhuk

Eh nak citer sket la rancangan feberet aku kat tv. Aku ni suka tengok reality show Giuliana and Bill kat 712 astro tuh...Giuliana kan tengah struggling untuk pregnant kan...mase die buat IVF for 2nd time tuh kan..mase die nangis b4 wat IVF tuh..aku pon rase sedih...aku dapat merasai macam mane besarnye harapan die supaya 2nd time IVF tuh berjaya...die memang berusaha sangat nak baby..Guiliana sangat excited and so hepy mase belikan bestfren die baju baby for baby shower...klu die berjaya 1st IVF die pon akn same2 tggu hari nk bersalin mcm kwn die..tapi die keguguran ms 2bulan...before dis die wat IUI xberjaya wat IVF..1st time gagal, wat lagi..Bill kate kalo 2nd time fail jugak dorang nak stop dah sebab Bill tak tahan Giuliana sakit begitu...aku xtau la camne proses IVF tuh tp yg ku tau doc kena amik telur2 Giuliana utk disenyawakan dengan sperm Bill. Tapi sebelom tuh Giuliana kenalah amik injection untuk hasilkn seberapa banyak telur yg boleh. Biasenye wanita hanye akn mengeluarkn 1 atau 2 ovum saje utk tiap kitaran tapi bila amik injection tu for 1st trial IVF Giuliana hasilkn 8 ovum..2nd time nih 15 ovum ko!! gile banyak !! dats why la org yg wat IVF nih slalu boleh dapat kembar 2,3,4 pon ade...tetiba kan mase tgk episode rabu lepas mase yg wat 2nd ivf tuh aku berdoa supaya Guiliana berjaya pregnant dan lahirkan baby seperti mane diriku...
Alkisah, ku ade saorang kawan berkahwin lom sampai setahun, die jugak lom pregnant lagik...bile ku tanye planning ke, die kate idak, kalo bleh nak baby cepat...yea lah lum rezki lagi kan...pastu ku bagilah tips bagai supaya insyaallah cepat ler lekat...tapi kawanku ini lom jugak berjaya hamil..yea la allah lum nak bagi kan...tapi kalo kita usaha dan berdoa insyaallah berjaya..sebab kawan aku nih kitaran haid nye tiap bulan datang...kira insyaallah subur la kirenye. Pastu ku suggest die makan acid folic sebab sebelom pregnant dulu pon ku makan acid folic sebab AF leh bantu tambah kesuburan..tapi die tak makan pon...hmm..maybe die lom betol2 nak usaha supaya pregnant kot kan...Memangla tu sume kuasa Allah tapi kalo tak usaha camne nak berjaya..sebelom ni senior ku kat U dulu pon gitu..5bulan kawin die msg 'dik...akak lum prgnnt lagi la...bagi la tips cepat lekat' ku bukanler doctor tapi kalo ape tips yg ku tau ku sudi jer share..Then ku suruh la die mkn AF..alhamdulillah 2bulan lepas amik AF die pregnant...Sebab kalo orang beria nak pregnant, orang tu akan ikut segala tips supaya cepat hamil...Mase ku menunggu nak pregnant dulu even baru 4bulan kawin ku dah sibuk nak try Biodex bagai...punyelah ku teringin benor nak ade baby...perasaan nak ade baby tu sangat lah kuat sampai bebetul xsabor nak beli baju baby...hmm..lain orang lain kan.,..lain padang lain belalang...~merepek sudaaa....

Thursday, December 9, 2010

Hatiku Gundah Gulana...

Pada hari ini, tarikh ini genaplah usia Humayraa 3bulan 9hari...Myra masih belum dihantar ke nursery...ku dah start naik keje lepas bercuti bersalin selama 3bulan..seronokkk gile! wat mase ni Myra dijaga bergilir-gilir oleh hubby dan mak ku...hubby xkeje ke?? hehe..untung jugak dapat hubby keje shift nih...so bile hubby keje malam, Myra akan bersama ayah...minggu ni pulak mak datang kl jadi mak jage la kejap...lepas tu...hmmm

Myra akan berada di nursery...sob...sob...isk..isk...sedihhhh....sebenarnya dalam hati ni amatlah risau, gundah gulana, tak keruan bila nak meninggalkan anak pada orang yang bukan darah daging sendiri...setakat ni honestly, ku percaya hubby dan mak sendiri saje okeh...hanya 2 orang ini! Mummy myra kenal mak, macam mane mak jaga cucu dia...mak jugalah yg jaga kami berdua selama 44hari sejak Myra dilahirkan...Ibu mertua? hmm...belum lagi kot..kenapa? hanya daku yg tau alasannye ape...(kepada hubby, kalau nak tau sila tanye sendiri ye..)

Orang lain tak taula tapi diriku amatlah cerewet dalam penjagaan anak dara nan seorang ini...nak memilih nursery pon sampai ku buat emergency spot check. kalau mase emergency spot check cikgu die cool jer, tempat pon remain bersih, menepatilah piawaian antarabangsa puan shila nih...Kami takde pilihan, nak hire bibik ku lagilah xpecaye okeh. Hubby dahla keje shift tak elok kalau bibik dan hubby berada dirumah time ku kerja...babysitter pulak dh cari kemane2 nan ado...Aku kena teruskan kerja bagi membantu ekonomi rumahtangga, kerja pon satu tanggungjawab jugak kan...Kepada Myra, mummy harap Myra jangan notty2 ye syg...jangan nak macam2 dengan orang...kalau nak macam2 tggu balik rumah mintak dengan mummy ye...jage tingkah laku, baik2 je kat nursery tau...(sob..sob...air mata berjuraian...)

Sanggup ke tinggalkan kat orang budak kecik nih....

Thursday, December 2, 2010

Saya Jeles Dengan 'Dia'...

Sebenarnye entry ini ade berbaur kejelesan terhadap seseorang...Kami tak penah pon berjumpa, kawan bukan, sedare pon bukan..cuma pertalian antara customer dan seller sajer...Saye membeli satu produk kecantikan dari dia...memula blog hoping, tah cmne terjumpa blog dia. Mase tu dia tengah preggy...Ape yg saye jeleskan sangat tuh?? Okla, story2 sket pasal dia yer...Dia masih muda dalam 25-26 umo dia, ade anak kembar twin boy, kurus tggi orangnye, kulit putih/kuning langsat, berkerjaya (macam keje gomen), suami sorang jer (tak kan kembar pulak), orang kelantan. Tu jelah yang saye tau pasal die.. Ok ape yang saye jeleskan pasal die ye? Saye jeles sebab...

1. Dia berfitting cantik dan vouge walaupun sudah beranak skali kuarnye dua orang..
2. Dia sangat vouge walaupun dengan 2orang twin yang masih kecil...
3. Dia still cun melecun walaupun dengan berkerjaya, anak twin dan tiada pembantu rumah a.k.a bibik untuk membantu membuat kerja2 rumah dan menjaga anak...
4. Dia sangat cantik, pada saye laa...

Kenapa saye jeles?? Sebabnye dia ade cukup mase nak mencantikkan diri walaupun dengan twin boy nye...series cakap memang dia pandai bergaya dengan shawl ala2 orang arab giteww...Saye yang baru anak seorang ni pon kalau bersiap ala kadar jer a.k.a caplin sebab baru nak make-up anak dah memanggil2...hmm, camne dia buat yer?Agaknye kalau saye tanye dia, dia nak jawab tak?? Kalau nak tengok orangnye, boleh google Lynna (A Walk To Remember)...pastu anda komen sendiri okeh?

Sunday, November 21, 2010

Nasi Daging Air Asam Berkerisik...

Resipi ni sangat saye suka sebab senang je nak buat...pastu masak nasi skali ade daging...2 in 1 gitu..resipi ni dapat dari kak Lady dan saye gabungkan ngan resipi kawan saye jugak...alter2 ikut selera 'pemakan' iaitu saye dan hubby...Jom Masak!


Bahan-bahan:
*Daging lembu yang ade tulang2 sikit 1/2 kilo
*Sup bunjut Adabi - 1 paket
*Rempah kurma - 2 sudu besar
*Beras - 2 pot untuk 3~4 orang makan
*Bawang besar - 1 biji besar ditumbuk
*Bawang putih - 4 ulas ditumbuk
*Kulit kayu manis
*Bunga Lawang - 2biji
*Buah Pelaga - 2biji
*Halia - 1 inci
*Butter/minyak sapi/planta
*Tomato - 2biji (sebiji dipotong dadu, sebiji lagi dihiris nipis dan kecil2)
*Kerisik, belacan, cili padi, limau kasturi untuk air asam

Cara Memasak;
1.Rebus daging dengan sup bunjut, rempah kurma dan garam hingga empuk. Air lebihan rebusan jangan dibuang.Digunakan untuk memasak nasi
2.Gunakan rice cooker, panaskan butter dan tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, halia dan kesemua bawang yang ditumbuk hingga naik bau dan masak. Masukkan tomato dipotong dadu, kacau dan masukkan pula beras. Kaup balikkan sampai semua bahan merata. Tutup api dan panaskan rice cooker macam biasa.
3.Masukkan air rebusan daging menggunakan pot yang sama (jika beras 2 pot, air rebusan juga sama). Kacau2 supaya tidak berkerak di bawah. Bila beras agak kembang, masukkan daging yang direbus tadi dan biarkan hingga masak. Kalau saya bila air dah kering, saya akan kukus nasi dan daging supaya nasi masak lebih cantik.
4.Untuk buat air asam, bawang, tomato, cili padi dihiris nipis dicampurkan bersama air asam jawa, limau kasturi, kerisik dan belacan. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Siap!



Wednesday, November 10, 2010

My Home Decor 1

Alhamdulillah...hari Sabtu lepas 6/11 kami dah selamat wat ThanksGiving dan Housewarming...Semuanya telah selesai, makanan sikit je tinggal...alhamdulillah sebab kami risau sangat makanan tak cukup...Terima kasih kepada mak saye The Great Chef untuk majlis ini...Semua puji sedap sampaikn bagi mesej kat Facebook dan henpon lagi...Kemane tumpahnye kuah kalau tak ke nasi...aikk??

Ok..sebenarnye entry ni dibuat pasal decor2 rumah saye..oppss umah hubby..saye punye peranan memenuhkan umah hubby..huhuu..Interior Designer nya tak lain tak bukan adalah Puan Shila sendrik...hihii.Tak mampu la nak hire interior designer luar,ikut sedap mata sendri sudaa...kami pilih  Modern Concept ..Ni sebenarnye cuma 95% siap...lagi 5% akan dipenuhkan secepat mungkin...mari habiskan duit hiaskan rumah sebelom saye beli benda lain...heehuu...Tadaaa nilah sipi2 decoration di rumah kami...

~ Living Room ~
 ~ Dining Area ~
~ Pintu Masuk ~

This is my faveret !!! Inilah dapor kesayangan saye...Disinilah saye mencurahkan air tangan memasak untuk suami...huahuaa ~ poyosnye
< Semua modern concept tetiba ade perabot jati lak kan? Apekehei...Saye nak let go tapi hubby tak bagi sebab ni perabot pertama yg kami beli..Syg katenye..Oklah letak je la kat ceruk sinun >

Cat dinding pilihan bersama tapi all furnitures and lamp dari segi design and color pilihan saye...Suami hanye pilih downlight saje...Okeh..sekian saje..nanti dah siap bebetui saye updates lagi mane tau bleh jadi sumber inspirasi kamu pula kan...Pasan yek!




Wednesday, November 3, 2010

Humayraa Jumpa Paed...1st Dose Rotavirus

Saje nak hapdate aktiviti arini...Alhamdulillah..Humayraa arini pegi checkup amik injection 2bulan di SALAM hospital...dan selepas 2bulan sejak lahir jugalah baru die jumpa Paed nye a.k.a Dr. Nazir...Yang memegang budak Gumuks ni ayahnye sebab saye fobia mase checkup sebulan aritu pegi KK umah mak..depan mate saye misi cucuk dak kecik nih...seram pulak tengok orang dok cucuk baby..sebab tu kali ni ayahnye yang pegang..

Ayah tengah main Ba Ba Cak sementara Dr.Nazir bagi vaksin

Itu budak suda mau dicucuk oleh doctor..Ayah main tipu2 suruh tengok menan kat atas kepala..

Ini sebelom di jab...senyum2 bagai...

Ini pulak selepas di jab...senyum2 jugak macam takde beza kan..sebabnye die cuma nangis 3 saat jer..huhu..kuat anak mummy, tapi mummy yang penakut lebih...kihkih

 Dirumah...

Budak Kicik ini suda 5.23kg...mase sebulan beratnye 4kilo jadi naik 1.2kg...tinggi 56cm naik 4cm berbanding last month 52cm..membesar dengan sihat dan kuat ye sayang...cam eklan milo je.
Both of us decided untuk memberikan Humayraa optional injection iaitu Pneumococcal dan Rotavirus vaccine..ape benda alah dua ni?? Sila Google sendiri kang saye explain jadi doctor plak saye nanti...Hari ni kami decide untuk bagi suntikan wajib dan Rotavirus dulu sebab Rotavirus vaksin masuk ikut mulut...Pneumococcal kne jab..kalo amik skali semua cian dak kecik ni kena jab 2kali...Next appointment lagi 2mggu untuk Pneumococcal pulak...

Kenapa kami nak berikan optional vaksin untuk anak kami? Supaya...bakteria2 dan virus2 jahat dan berbahaya seperti virus H1N1 dan lain2 tidak menyerang anak kami dengan mudah... Memang kos vaksin2 ini mahal terutama nye Pneumococcal (cost about RM350 per injection depends on hospital) which has to be taken 4 times before the baby reach 24months old..350 x 4 =?? Rotavirus pulak perlu diambil 2 kali sebelom umo 6bulan...Rotavirus dalam RM100 sekali ambik...Takpelah...demi kebaikan anak sendiri juga...Daripada saye dok bershopping bukan2, baik invest sikit untuk kesihatan anak kan?? (Huhu...dah insaf ke haku dari bersopping? Lum lagi cuma slow sikit jer..) Tapi memang banyak kebaikan dua vaksin ini..First of all, saye tak tau pon pasal vaksin2 ni tapi most of my ofismate amik untuk anak2 dorang dan mereka suggest saye untuk amik jugak...

Okeylah....kami nak tido dulu...ngantuksss bye2...zzzzZZZZzzz

Saturday, October 30, 2010

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler...
hikhik

~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)

Bahan2:

Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli)
*Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M)
*Minced chicken/beef
*Lada kering - gunting dan direbus
Bawang besar - sebiji
Bawang putih - 4 ulas
Sos Tiram
*Sawi batang hijau
*Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar
Telur - 2biji
Garam dan bahan perasa
(* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...ikut tekak memasing yer)

Cara Memasaknye:
1. Dalam air mendidih masukkan spaghetti tadi. Kalau brand San Remo, 8minit dah masak. Pastu toskan airnya.
2. Lada kering yg dah direbus sampai lada kembang ditapis dan di blend bersama bawang besar dan bawang putih.
3. Panaskan minyak (biar lebih sikit supaya lada betul2 masak) dan masukkan bahan2 yang di blend tadi. Tumis lada sampai betul2 masak ye..Masukkan sos tiram agak2 aje...dalam 3/4 sudu la..Tambah garam dan bahan perisa.
4. Masukkan minced chicken/beef tumis sampai masak baru masukkan udang. Agak2 udang dah bengkok2 tu masukkan carrot dan tumis lagi. Masukkan pulak spaghetti. Gaul sampai rata dan rasa garamnya ok ke tak. Masukkan telur dan kacau.
5. Masukkan pula sawi gaul lagi sampai semua bahan2 agak kering. Kalau suka basah2 sikit bolehla angkat ikut suka hati...Siap!

NOTAKAKI:
* Adik2/akak2 yg xtau cmne lada tu betul2 masak ialah tumis sampai lada keluar minyak balik. Kalau nak masakan yang berasaskan lada atau ditumis dengan lada ni sedap, rahsianye ialah cara menumis lada..kalau lada tak betul2 masak, tak sedap la jadinye...

~Sekian Selamat Mencuba~

Humayraa @ 2 Months Old

Semenjak suda bertukar template dan skin...saye umumkan entry2 di dalam blog ini tak lain dan tak bukan pasal si Mangi saye ni sajer...yer la karang cite pasal maknye, korang muntah ler pulak kan...Emm...nape saye panggil si Mangi=Wangi sebab budak ni wangi jer...hehehh...mane taknye asyik sapu losen je dek mummy nye..ye lah kate girl kan...kenalah wangi slalu...gambar ni Si Mangi dah 2 bulan usianye...rase kejap jer...jap lagi dah 2tahun, pastu 20tahun..pastu kawen..owh no! tak dapat dibayangkan My baby ni jadi milik orang lain..ape haku merepek nih...
Oklah ni gambar Humayraa di usianye 2bulanan...bam bam tak die??

~Yang ni sekali tengok macam baby boy kan die?~

~Jadi saye pakaikan topi bunga2 atas pale supaya nampak ler girl sket...~

Sekian...entry di pagi buta...

Thursday, October 28, 2010

Saya Seorang Mummy a.k.a Ibu, Mama, Ummi

Ramai kawan-kawan bertanya seronok tak dah ade baby? Ape perasaan dah jadi mummy? Jawapannye......
I have carried a human life inside my body. I have comforted a baby on my chest. I have been puked, peed & pooped on. I've woken up to a hungry baby & stayed up all night with a sick baby, but I wouldn't have it any otherway. My body isn't magazine perfect, but when I look in the mirror..I see a Mother and there is no greater honor or blessing. I am proud to be a MOTHER... ~(dipetik dari seorang rakan a.k.a Kak Epi)
Saya percaya untuk mendapat sesuatu kita kena bersusah2 dahulu, ketika ini sy sedang menanggung kesakitan yg amat sangat sampaikan diberikan ubat supaya sy tido dan berehat sekejap. Air mata yg mengalir ketika menahan kesakitan yg membasahi pipi dan baju, kesakitan yg tak terperi trus hilang bila si kecil yang montel dan sudah pandai tersenyum berada di depan mata...

Kepala Humayraa sedikit benjol di sebelah kanan kesan vacuum

Humayraa syg, membesarlah dengan sihat, jadi anak yg solehah, belajar rajin2 ye nak...Sekarang mummy dengan ayah jaga humayraa syg, nanti kami dah tua jaga kami pula yer...huhuu

Jom Masak!! Daging Blackpepper Goreng Halia

Dah lame sesangat sy tak update resipi kan...tapi hari2 sy masak tau...sejak hp lame dah KO sy dah tak upload lagi gambar2 masakan...Oklah, resipi yang sy nak share disini Daging Blackpepper Goreng Halia...namenye saje dah membuka selera kan? Perasan! hikhik..Ini adalah resipi yg dicipta, di modify oleh sy dari resipi yang sy jumpa di tenet...Sy modify sebab suka suki saye sajer...Ok, puan2 mari kita mulakan masak ye...

Maaf la yek kalau nampak kurang menarik, tapi yang pasti rasenye superb!! hehe...

Bahan-Bahan:
500 gram daging batang pinang (3-4 orang makan)
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 3ulas
Halia sebesar ibu jari (agak2 je ok) dipotong panjang dan tipis
Kayu manis 
Lada Hitam 1 s/b
Lada Sulah 1 s/b
Sos blackpepper (tak kira brand ape)
Daun bawang
Lada Banggala
Garam secukup rasa
Penambah perisa secukup rasa


Cara-Caranye:
1. Rebus daging dalam rice cooker sampailah empuk (petua untuk daging cepat empuk)
2. Setelah empuk toskan lebihan air dan hiris2 daging tipis. Goreng daging dalam minyak yg banyak dan api besar sampai daging sedikit garing.
3.Tumbuk lumat bawang besar, bawang putih dan lada hitam. Panaskan minyak dan tumis kayu manis, halia bersama bahan2 yg ditumbuk tadi sampai keluar minyak/masak.
4.Masukkan sos lada hitam tumis lagi dalam 2minit, masukkan garam dan bahan perisa dan masukkan daging. Gaul rata sampai semua bahan sebati, dan perasakan dengan lada sulah. Masukkan lada benggala dan daun bawang gaul sekejap dan angkat. Siap!

Wednesday, October 27, 2010

Tamat Sudah Berpantang....

Assalamualaikum...14 Oktober lepas tamatlah sudah saya berpantang selama 44 hari...tapi sampai sekarang masih banyak makanan yg saya pantang lagi..ais memang tak usik..owhhh rndunye milo ais...huhu. Jadi ape yang perlu dibuat selepas tamat tempoh larangan??? Duduk rumah? Owhh NO! mestila keluar jenjalan kan...Hehehe...nak pulak kami nak buat kenduri, so bz lah ke sana kemari...Berat badan sudah turun sebanyak 14 kilo...Yess!! bye2 lemak2 semua...huahuahua...Sy juga sempat menukar skin blog...dr pink kepada ijau...yg simple2 ajer..sy tak terer main html...hihihi


Mummy dah kurus balik kan?? ngeee~


Sunday, October 10, 2010

Kelahiran Humayraa - Part 2

Kita bersambung ke Part yang ke-2...entry kali ni kisahnye dari awal sampai akhir ape yang berlaku di Labour Room...dari mummy tak sakit, sampai mummy betul2 sakit tak tertahankan, sampailah Myra berjaya keluar dari perut mummy, dan sampailah segalanya selesai hingga mummy ditolak ke bilik semula....entry ni memang panjang berjelaa...ngeee~

 ~Kat dlm bilik,mate xmo tdo..Time ni baby lam perut rahim lagi..japgi kite tengok siapa yang lam perut mummy ni...~

5.00am, 31.08.2020 - 21 Ramadhan 1431H

Midwife masuk bilik, dan sy langsung tak tido..mak,hubby sume dah tido...cuba jugak lelapkan mata, tapi xboleh...Midwife tegur xboleh tido yer...sy senyum jer..mesti die dah arif sangat dengan keadaan mcm ni. Mase midwife masuk,hubby dan mak dah bangun.Kesian mereka mesti penat...Midwife bagi sy ubat berak yg dimasukkan ke anus,supaya sy mengeluarkan segala sisa2 dalam perut.Ubat berak tu mmg power.Tak sampai 5minit trus sy berlari ke toilet.nasib baik toilet lam bilik jer kalau kat luar maunye xsempat..huhu. Midwife pesan kul 5.30 masuk LR tapi sy mintak lepas subuh sebab hubby nak bersahur dan solat dulu.Midwife kate nak mandi boleh,xnak pon xpe.Sy cuma bersihkan badan gitu2 jer sebab tangan dah dipasang drip,pergerakan sangat lah terhad, jarum drip pulak seperti menyucuk2 tulang tangan. Lepas hubby dah sahur,mandi dan solat kami pon bersiap nak ke LR. Dengan jalan lenggang mak limah,kami mulakan langkah ke LR..dekat jer pon dgn bilik..Dalam hati kejap lagi bermulalah perjuanganku...hukhuk

Dalam LR, midwife Margaret dah tunggu. Dia suruh tanggalkan kain dan segala undergarment pakai baju spital jek.Sy naik ke katil LR, perut sudah dipasang belt CTG, x leh lari dahh...(nak lari kemane??) Dalam LR tu punyelah sejuuuukkkk xhengat, menggegel haku,terketaq-ketaq. Apelagi buat lah mcm rumah sendiri,ku suruh hubby naikkan temperature aircond sampai 25,26 barulah ok...Hubby dan mak gilir2 temankan dalam LR. Midwife wat VE, bukaan dah 4cm. Dr.Siti akan dtg check kul 9 katenye. Seperti sebelum2 nye, sy juz rase mild contraction..rase mcm senggugut je kat ari2. Midwife bgtau die kena pecahkan ketuban bagi fully keluar supaya bukaan cepat bukak. Sy nampak die amik sesuatu yg panjang (plastik), die masukkan ke dalam faraj dan bedebusshh, selambak air suam2 panas (ketuban) keluar...nurse cepat2 amik tray tadah, ye la klu x maunye banjir LR..Disebabkan progress bukaan rahim lambat, Dr decide utk induce lg skali kali ni bkn pil tp ubt dimasukkan melalui air glukos yg dipasang pd drip. Owh ye,sy dimasukkan air glukos sebab ketuban dh leaking since yesterday,so bdn sy dehydrated,bibir pun dah kering.Lepas ketuban pecah dan 2nd time induce, sy dapat rase contraction yg AGAK kuat...10 to 12mins skali about 70-80% kuatnye..mase tu sy genggam tangan hubby kuat sangat smpi kebas2 die kate.Sy ingatkan contractn tu dah kuat dah rupenyee...lum lagi..

Hubby bacekan surah Maryam dan kami same2 bace doa nabi Yunus dan istighfar...sesungguhnye dalam hati berkata cepatlah mase berlalu...Owhh...sy xdapat bayangkan kalau sy sensorang dalam LR time ni...Sy memang manje n penakut sikit,hubby pon tak tinggalkan sy even sesaat tapi cuma kuar kejap bila mak nak masuk temankan sy. Tp i'm very relief sebab hubby sentiasa disisi di saat2 getir nie..Mase ni sy dah xdapat tahan airmata menahan kesakitan,tapi cuma airmata yg meleleh...xdelah meraung bagai mcm lam tv... Mse ni sy tgk hubby dah kesat2 mata..(yelah mane die tahan tgk wife tanggung sakit sorang2..he can't help cuma boleh bagi support jer, tapi sy dapatla nampak how he loves me by his tears..luv u B!) tetiba midwife masuk die nmpk mata sy berair, die boleh plak kate 'hah..dah sakit dah ye...mcm ni lah yg kami nak..' nak tau x sebab ape die ckp cmtu?? Sebabnye...sejak diinduce semalam, baru nilah sy rase sakit...barulah mcm orang nak bersalin...Midwife suruh amik ubat tahan sakit tapi sy tak nak.Konon2 boleh tahan lahhh...Nurse masuk pulak dan suruh sy mkn..adehh dorg ni..taula aku bayor mahal aku tgh sakit nie suh makan tu kenape?? den xmo makan, sakit nie..tp nurse cakap nanti xde tenaga nk push, oklah fine sy tukar menu ngan air melo jer. Mak suapkan (see..manje kn) tapi cuma seteguk je yg lalu...

~Ni ler wajah menahan kesakitan contraction...thanx hubby sentiase disisi~

Tengah hari Dr.Siti datang wat VE lagi bukaan baru 5cm! Dr instruct nurse wat induce lagi skali supaya contraction lebih kuat dan percepatkan bukaan rahim.Pas 3rd time induce tu sakit contraction datang memang tak terperi sakitnye.Saaakittt sangat sampaikan sy dah tak rase sy genggam tangan hubby. Rase nak gigit jer. Sy xtau nak pegang ape time sakit tu datang. Time ni contraction dah 5-7mins skali.Bacaan di machine CTG tu juga menunjukkan 100% beberapa kali. Menggigil2 dan menggeletar badan sy menahankan sakit, dan sesekali sy mengatakan sakit pada hubby dan mak. Mak pun xdapat menahan nanges,hubby pun same tapi nak buat macam mane mereka cuma dapat bagi support saje.Hubby minta sy istighfar banyak2 tapi sy cakap jugak sakittt...Hubby dah xde tahan2 lagi memang mengalir jugak airmata depan sy (mcm tulah baru syg isteri...hihi). Midwife tengok sy tahankan sakit sampai kejang2 kaki, die pon pakse suruh amik ubat tahan sakit. Dua kali kena jab kat punggung..

~Ni lepas kena jab ubat 1st dose..berjaya menidurkan sy, hubby pon leh rileks sket..(credit to hubby for taking dic pic)~
Tapi untuk dose ke-2, langsung xberjaya menidurkan sy apatah lagi mengurangkan sakit.Same jer sy rase dgn tak amik ubat sebab contraction dah kuat. Machine CTG sentiasa bunyi heartbeat baby, dug..dug..dug.. sejak ketuban dh dipecahkan sy asyik nk monitor je heartbeat baby tu. Siap tanye nurse baby tak lemas ke air ketuban dah takde? Time ni sy dah 2kali dibantu kencing..ye la dh psg belt CTG,mane leh gi toilet lagi..dorg masukkan mcm tiub dalam lubang kencing (skali nurse buat skali lg Dr buat)...waduhh sakit jugak sebab tiub tu tajam..Lepas Zohor Dr.Siti masuk lagi,die check still 5cm so Dr cakap die kena bantu tapi prosesnya sakit skit. Dr seluk dan godeh2 macam kembang2 kan pintu rahim sy. Tapi sy xrase ape sebab sakit contraction dah 3-5mins skali,dah kuat sangaaattt...Sangatlah sakit xreti nak describe macam mane, memang betul lah cakap kawan2 contraction tu sangatlah sakit. Lepas pintu rahim dah digodeh2 oleh Dr, dari 5cm trus ke 8cm!! Mase Dr bgtau dah 8cm,mak sy gembira sangat, sy apatah lagi sebab tak lame lagi boleh bersalin. Tapi bila dh 8cm sakitnya lebiiiiiiiihhhh lagi dari sebelum2 nya. Sampaikan sy cakap "Ya Allah, sakitnyaaaa...." berulang2 kali. Hubby sedih sangat tengok keadaan sy mase tu. Dan kaki sy sampai kejang2 tahankan sakit okeh.. Tapi dalam hati sy redha, orang lain sakit jugak..semoga kesakitan yg panjang ini menjadi penghapus dosa2..Sy takde sakit kat pinggang tapi sy rase macam nak tercabut ari-ari. Sy rase nak suruh Dr belah je perut sy supaya bby cepat keluar xsanggup nak menahan sakit lagi. Tapi Dr cakap " boleh normal, kejap lagi bersalin ni...sabar ye." Time ni rase nak meneran,mcm nak terberak pon ade. Time ni dalam hati cakap seriknyeee....(time ni jer..heheh)

Yang sy tau from my reading, waktu ni rahim juga tengah membantu menolak baby untuk keluar sebab tu sakit kat ari-ari tu. Time ni contraction dah 2min sekali dengan 100% contraction. (meaning, every 2mins contraction 100% tu dtg.100% means contraction tahap max!) Mase tu rase nak meneran sangat2 dah tapi midwife cakap belum boleh lagi,anak first kena tunggu 10cm kalau tak nanti koyak banyak sangat. Hah?? kena tunggu lagi...boleh tunggu ke?? Kul 4 Dr check dah 9.5cm, mase tu memang sy dah tak tahan sangat dah. Dr Siti keluar balik nak solat jap. Sy asyik tanye hubby jam pukul berapa...rase lambatnye waktu bergerak nak tunggu fully 10cm tu adusss seksanyeee...Dr cakap teran bila sy rase nak teran.Ye Dr,memang sy nak meneran dari tadi pon tapi kena tahan..tetiba rase sakit yang amat sangat datang dan sy cakap kat midwife, sy tak tahan nak teran sangat. Midwife dan nurse pon pasang macam tongkat kat tepi katil dan kaki sy pon dinaik kan ke atas. 

Time tu Dr.Siti pon masuk semula,Dr pki glove, bace selawat dan doa Nabi Yunus dan suruh sy push. Sy pon meneran sekuaaaattt hati sy sambil hubby pangku kepala untuk tolak kedepan time sy push tu. Hubby,nurse semua bagi semangat suruh push. (kelakar pulak bile ingat moment tu mcm drama tv pun ade). Lepas 4,5kali push bby tak berjaya jugak keluar. Dr seluk dan cakap kepala bby mengiring ke kiri make her difficult untuk keluar. Dr cakap sy vacuum ye. Waaaaa...Dr janganla tanye sy...Dr buatlah ape pon, sy dah keletihan sangat ni...(cakap dalam hati jer..) Time Dr masukkan vacuum yg seakan-akan pelocok sinki tu (hubby bgtau), sy mamai2 dan sempat terlelap kejap kesan ubat2 yg banyak tadi..Bila Dr cakap suruh push lagi sekali, sy pon ape lagi push lah. Mase tu sy tengok midwife yg asyik bagi semangat dari tadi mata tertumpu kat jam then she said, "Alhamdulillah,tepat 530.." Then, Dr pon cakap.."Alhamdulillah, hah ni baby merdeka nakal ye susah sangat nak keluar.." kelepek bontot bby kena tepuk trus la dengar bby menangis...Alhamdulillah, dengan sekali teran (lepas vacuum) baby selamat dilahirkan...Baby Merdeka dan sy pon merdeka jugakk...Hubby terus cium sy, dan cakap syg, baby dah lahir..mase nurse letak baby kat dada,sy juz usap2 kepala baby..(ni rupenye yg dok golek2 lam perut mummy yer) mase tu sy dah mamai, letih, dahaga sangat2. Dr suruh nurse bagi sy oksigen,lepas oksigen masuk dalam rongga pernafasan...owhhhh, leganye macam orang dapat air lepas puasa 24jam gitu. Hubby iqamat dan azankan baby, then sy dengar Dr cakap "awk tumpah darah sket, rahim dah bengkak sebab dah lame leaking, sy kena bersihkan betul2". Mase Dr bersihkan rahim tu, sy rasela perut dikorek2 Dr pun tanye lega x? Sy tak rase pape juz rase ade sumthing keluar dari bawah tu maybe uri kot. Hubby cite mase Dr korek bhgn ats,kuar seketul darah lembik2, mase korek bahagian bawah pon same. (hubby memang observe tiap ape yang Dr buat) Lagipun sy tak dengar sangat ape lagi Dr cakap lepas tu sebab sy tengah sedut gas O2...

Part jait pulak, huhu...hubbyku wat lawak...boleh pulak die jengah time Dr tengah jait. Hah,kena sound sebijik ngan Dr cmni "Eh bang, lum siap lagi janganla tengok dulu" kahkah..mase nak jait Dr cakap die nak bius bawah tu. Sy rase dua kali dibius..time jait tu rasela benang ditarik2,bunyi gunting putuskan benang sane sikit, sini sket..ketik,ketik,ketik bunyi gunting..hah, siap ade sound effect okeh. tapi tak rase sakit sebab dah bius. Sah2 la stitches banyak sebab kena vacuum kan..Lepas dah siap repair bawah tu, Dr pulak wat lawak di panggilnye hubby suruh tengok siap cakap "Hah, ni dah siap cantik x?Tadi belum siap lagi" hakhak..Mase tu macam malu pon ade gak mesti buruks rupenye..Lepas tu sy pon ditolak ke bilik...Lepas baring semula kat katil bilik,sy terus nak tido..sy letih yang amat,ngantuk,mamai..nurse tolak bby masuk pun sy xsedar..Hubby dan mak bolehla buka puasa dengan tenang.. dan malam tu nurse yang jage baby. Mak mintak letak kat bilik tapi nurse cakap xpe dorang jage,sy disuruh berehat. Malam tu dalam kul 9malam midwife masuk kejutkan saye suruh buang air. Sy cakap taknak tak rase nak kencing, sebenarnye kan saye takut..yelah lepas kena jait suh pegi kencing plak tapi midwife cakap kalau pundi kencing penuh nanti rahim bengkak...terus sy pegi toilet dipapah hubby, nasib baik toilet dekat dalam bilik jer..kencing pun tak fully duduk kat bowl tu, takutttt weh...

Begitulah pengalaman sy melahirkan anak pertama sy..2hari warded, 3kali induced, 2kali injection ubat tahan sakit, masuk 3pain air, baby kena vacuum, 10jam dalam LR, kena episiotomy (jahit) xtaula berapa lupa nak tanye doctor...heheh. Satu pengalaman yang buatkan sy boleh kate serik la...tapi lepas dah tengok baby, zuriat sy sendiri yang comel dan montel tu hilang segala rase sakit ..nak pulak dalam pantang sy jenis cepat baik,alhamdulillah cepat sihat lagilah buatkan sy lupa dah sakit2 mse melahirkan tempoh hari...Itulah nikmat yang Allah bagi kan...sakit tu sementara saje, tapi kegembiraan yang dikecapi tak terucap dengan kata2.

 ~Wajah asli selepas melahirkan...tulah baby yg dalam perut sy selama 40weeks 3days..Sila abaikan rambut sy yg mcm mak lampir tuh ok..~ (pic has been removed...utk tayangan sekejap saje okeh..time's up)

Sy ucapkan berbanyak terima kasih kepada gynae sy Dr.Siti Mariam Sh. Ahmad yang bersama sepanjang tempoh mengandung dan proses melahirkan, yang berusaha membantu sy melahirkan secara normal, juga kepada nurses dan midwife Shah Alam Specialist Hospital, kepada hubby dan mak yg sentiasa menemani sy, juga kepada semua yang mendoakan sy...Terima kasih bebanyak, luv u all so much!

NOTAKAKI:  
1) Pada sy yang challenging nye bersalin ni bukan mase meneran, bukan time kena jait, tapi mase contraction tu..aduhhh bersabung nyawa...(ok lah cukup2 la tuh. ku dh membuatkn kwn2 seriau nk bersalin lak..kihkih)

2) Sebenarnye sy dah lupa macam mane kesakitan tu, nasib baik sy ade buat notes kat laptop lepas jer bersalin. kalau tak memang nan ado lah Part 2 ni...huhuhu. Serik x?? Of coz NOT!! hahah


Friday, October 8, 2010

Kelahiran Humayraa - Part 1

Assalamualaikum kawan2 ku semua...Lame tak hupdate blog ku ini..dah berhabuk..hukhuk. Entry kali ini khas ditujukan buat anakku Humayraa, pengalaman manis dan getir mummy melahirkan kamu syg...kamu adalah anugerah terindah dalam hidup mummy dan ayah, keletihan dan kesakitan membawa kamu didalam perut selama 40 minggu 3 hari dan saat2 melahirkan kamu bukanlah bebanan buat mummy sebaliknya adalah pengalaman yg sangat indah dan seronok...isk..isk..emosi keibuan pulak..Oklah kita mulakan dgn Part 1 dulu ye..

28.08.2010 (Sabtu) - 18 Ramadhan 1431H
EDD yg diberikan oleh doctor,tarikh sepatutnye melahirkan tapi langsung takde rase sakit,tanda2 nak melahirkan.contraction pulak adelah setengah jam,satu jam sekali very mild contraction. Sy sebenarnye dh xsabar nk melahirkan sampai xde mood nak memasak. Juadah berbuka hanya dibeli dibazar ramadhan saje.sepanjang hari dihabiskan dgn membuat kerja2 rumah dan mengemas brg2 yg akan dibawa blk ke kampung ketka berpantang.

29.08.2010 (Ahad) - 19 Ramadhan 1431H
1hari sudah overdue..Sy dah naik risau, sedih pon ade...sy tau ramai jgk yg overdue tapi bila jadi pada diri sendiri ntahla...sy jadi sedih...sy risau keadaan bby kt dalam ni..ok ke bby?bile dh hampir2 melahirkan bby mmg xbnyk bergerak sbb no space kat dalam tu. Jadi sy lagi lah risau, bile bby xbergerak sy akn kacau2 sampaila die bangun.kadang2 amik ms lame utk bangunkan die,sian ank mummy..mummy kacau kamu tdo yer...Tiap kali solat sy akn menangis, sy mintak dgn Allah spy cepat bersalin, cpt dpt jumpa baby..sbb esok sy ade last appointment dgn Dr.Siti, kalau sy xbersalin arini sy akn diinduced..kalau boleh sy nk bersalin secara natural bkn dipaksa..dan sudah berkali2 jugak sy khatamkn Surah Maryam.Tiap kali solat juga sy berdoa kpd Yg Maha Kuasa kalau ditakdirkan sy bersalin lambat turunkanlah tanda/sakit sekurang-kurangnye...Mak juga sudah berkali2 juga telefon tanye sy mcm mane ade sakit x..tiap kali itu juga sy akn sedih sbb sy tau mak sgt risau..Seperti smlm2 juga,tiada lagi tanda nk bersalin..untuk berbuka hari ini kami decide nk mkn Domino's tapi xde plak delivery ke Setia Alam..jadi kami pergi ke Tesco Setia Alam nk mkn Kenny Rogers (kali terakhir mkn ms dapat confirmation sy pregnant :) Ketika ini sy sudah sangaaat sarat. Name pon dah overdue kan,sy perasan tiap kali pegi memane ade jer mate perhatikan sy. Mesti dorg ckp,akak ni perut dah nk meletup dah,ddk je lah rumah...

4.00 am, 30.08.2010 (Isnin) - 20 Ramadhan 1431H
Tetiba sy terbangun dari tdo, rase mcm terkencing tp rase mcm yg kuar tu air yg pekat.Trus bangun dari katil dan dapat rase something meleleh dr bawah dan membasahi seluar.Bukak seluar tgk Ya Allah, ade lendir campur darah. Dgn jln terkengkang sbb geli dgn lendir tu trus kejut hubby yg tertdo depan tv...Sy trus masuk bilik air mndi,bersihkan badan,shave ape yg patot sbb dapat rasekan saat melahirkan makin hampir.Sy pikir gaknyesy akan bersalin arini (30.08).Dalam hati suka sgt sbb Allah dengar doa sy utk turunkan tanda melahirkan..sekurang2nye xdelah sy hanye menunggu tertanye2.. Alhamdulillah...Kul 5pagi,sy dan hubby bergerak ke hospital SALAM.On the way tu sy tel mak bgtau dh trun tanda,hubby plk call parents in law minta didoakan semoga semuanya selamat..Sampai kat hospital kul 5.20pg,kami  tak trus ke emergency tp sy suruh hubby sahur dulu waktu imsak nk dekat..sahur kt kdi mamak sebelah hospital jer..sy mintak milo suam manelah tau akan bersalin xlame lg,bagi tenaga sket..

Lepas bersahur,kami terus ke emergency SALAM, dan nurse terus menelefon ke LR tentang kehadiran kami.Nurse membawa kami ke tingkat 2, level untuk labour room dan bilik2 untuk pesakit. Disini,setiap patient akan ditempatkan sorang dalam satu bilik,xde share2 4orang sebilik ke seperti private hsptal lain..sampai di tingkat 2, nurse tadi trus membawa sy ke LR katenye midwife dah tunggu.Mase ni kan, sy mcm berdebar2 jugak yelah xtau rupenye LR tu cmne..dlm hati scary ke? Rupenye xscary pon...ade tv,ayt2 al-quran berkumandang.Sampai dalam LR tu ade 2orang nurse slh sorangnye midwife.Sy disuruh baring ats katil dan tukar uniform spital tapi pakai kainnye saje. Ops lum nak bersalin lg, midwife juz nk buat VE.memula sy xtau ape tu VE rupenye VE tu selukkk..senang kate nak seluk dalam faraj nak check dah bape bukaan  rahim.Sy pon baringler, sebelum wat VE midwife mintak izin dulu dan siap ckp "maaf ye puan,sakit sikit..bismillah" Erkk..memangler sakit rupenye midwife bgtau bukaan baru 1.5cm...sy dikehendaki buat CTG selama 15min utk check jantung bby dan Dr.Siti akn dtg kul 8pagi nnt..lepas siap wat cTG,nurse ckp Dr.Siti xbagi sy balik kne warded start today sebab sy dh keluar lendir darah. Sy diminta untuk kebilik for stay dan bermulalah kisah sy dikatil hospital...

Sementara tggu Dr.Siti datang,sy habiskan mase tgk tv, mata xleh nak tido...kul 9 Dr.Siti masuk bilik, midwife bgtau bukaan baru1.5cm. She doesn't look happy coz patutnye bukaan at least dh 3cm. So,she decided to half induced sy.Sebelom tu Dr wat VE lagi,aduyaii menci tol VE nih..sakittt,ngilu2 kat situ lepas wat VE..Sy ingatkan induced ni mcm mane lah,igtkan kena msk LR ke,kne buat something kt tutt ke..rupenye cmni jer..buat kt bilik jer..sy nampak Dr masukkan sebiji pil bersama sedikit air dalam faraj.maybe kat bukaan rahim kot sbb rasenye mcm ms wat VE jer..pastu dah.cmtu jer..Dr ckp induce ni untuk bantu cepatkan bukaan rahim,rase sakit akn sharp sikit. Kalau sakit panggil nurse,tekan button tepi katil..Lepas Dr kuar,sy pon sambung tgk tv,yg klakar siap wat status kat FB yg sy dh kena induced.Sy bikin gempaq kat kwn2 dan dorg pelik,dh kena induce pon siap leh berFB..huhu..Lepas satu jam,sy rase contraction dalam 15min skali, followed by 10mins skali tapi xbape sharp sebabnye sy leh gelak2,borak2 ngan hubby,berFB lg..kwn sy cakap klu contraction yg sharp jgn kate gelak,senyum pon xleh..(ye..mmg betol..erkkk)

Lepas lunch hour, midwife masuk,kali ni midwife lain Indian, Margaret namanya..orangnye sgt baik,lemah lembut jer...seswai jadi midwife..die ckp nk wat CTG dan VE...aduhhh dgr VE jer sy dh jadi lemah longlai lutut dah..ms buat VE tu midwife Margaret bg tips cmne xnak rase sakit ms wat VE.owhhh...thanx alot sis! Midwife bgtau bukaan dh 3cm, die tanye ade rase sakit x?sy cakap ade tapi leh tahan lagi..Margaret pesan kalau xtahan sakit, mintak ubat ngan nurse. Ishh dorg ni suka benor offer ubat tau, sabo lah dulu..Petangnye sy decide nak jalan2 sepanjang level 2 hospital tu, boleh la jgk bantu bukaan rahim ni...Hp dah bertalu2 dgn msg dan comment kat Fb tanye samada sy dah bersalin lum..huhu sy siap bg status 'Lum bersalin daa...' Petang tu dapat msg dr geng Ratuhati, Maz yg die dah selamat bersalin bby boy..mlmnye plk msg dr Hani dpt bby boy jugak..Dlm hati sedih jgk sebab bile lah mase sy plak nk tiba..kwn2 sorg demi sorg dah selamat bersalin..Sy, Maz dan Hani sebenarnya xpenah pon bersua muka, jumpa di alam maya dlm RH, sama2 pregnant anak pertama, sama2 melalui berbagai ragam time pregnant,sama2 xde pengalaman..Kini,sorg demi sorg dh selamat jd ibu..tinggal sy jer..

Malam tu tangan dipasang drip, untuk masukkan antibiotic sebab ketuban dah start kuar sejak pagi tadi walaupun xbanyak..Dr takut ade jangkitan kuman. masuk antibiotic tu agk pedih tapi lagi xbest pki drip tuh. Sengal2 jadinye urat tangan ni..sgt xsuka okeh. Bila midwife lain masuk ganti midwife Margaret, akak tu melayu (xingat plak nama die) sy trus tanye die soklan bodoh2-bijak..."kak,ade x patient kes mcm sy? Bukaan rahim lambat sgt bukak...pd hal dh induce dah" Sebenonye, nurse,midwife,Dr pon mmg pelik sy dh di induce tapi sy tak rase sakit,  (betul! sy tak rase sakit yg xtahan tuh even dh induce. adela sakit2 mcm nyeri2 kat ari-ari tu.) Bukaan rahim punye prgress pon sgt slow...Akak tu pon jawab, ade dik...lagi teruk pon ade..heheh lega sket hatiku, kirenye aku ni bukanlah raw species kan...Dalam kul 9mlm parents in law, sampai bwk kan air zam2. Mak dr Johor pun dah sampai..Bila midwife buat CTG lagi, die bgtau esok pagi kul 530 sy dah boleh masuk LR sebab bukaan dh 3cm..bolehla tggu dalam LR.dalam hati tggu dlm bilik xbleh ke ek..dah sakit benor barulah pg LR,dekat jer pon dgn bilik..(banyak cekadak aku kan). Owhh...dlm hati rase lega juga sebab penantian selama ni akan berakhir xlame lagi..cuma dalam hati, agk sedih dan risau kenapalah dh seharian tapi bukaan baru 3cm..malam tu xleh tido sebab midwife kejap2 masuk wat CTG, masukkan antibiotic,kejap2 tanye sakit ke x,resah jugak nak tunggu 530 pagi tu.. Ni gambo sy yg comel tu..Rilek jer kan??kihkih

 (Siap bleh wat peace2 bagai...hah tgk ler muka sy jap lagi cmne...tapi mase ni dah kena induce..peace~)

Notakaki: Sambungan di Part 2 ye...lebih beremosi~

Monday, September 20, 2010

Nuha Nazneen Humayraa

Salam semua,
Mummy Humayra ni kebosanan xde keje nak buat jadi berblogging jelah kejenye...nak hapdate pengalaman bersalin aritu tak terhapdate lagi...pastu oleh kerana dok ngadap anak jer lam pantang ni entry pon psl anak dan post gamba2 anak dara sy jelah...layannnn...ha layann skali gambar Hari Raya Eidulfitr 1431H yg lepas...

~Humayraa berusia 10 hari~

~Baru lepas mandi~
 ~Mummy yg masih gumuks.heheh..xpe baru 10hari kann...~

~Dengan ayah di pagi raye~

~Syioknyeee anak mummy tdo...ni mase 18 hari

Notakaki: Sekian saje utk kali ini...humayraa dh tdo, nyusu sudah, salin pampers sudah,ayh die pn dh tdo,layan intenet sensorang...time for myself..heehuu






Tuesday, September 7, 2010

Baby Merdeka-Fresh from the Womb

Assalamualaikum kengkawan sume...lame kan xdengar celoteh dari saye?? heheh...macamla ramai benor yg follow blog sy kan...saye baru berkesempatan berblogging coz dalam confinement period skang ni...Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi, sy telah selamat melahirkan bby girl secara normal pada 31 Aug 2010 di Shah Alam Specialist Hospital tepat jam 0530 petang dan dsambut oleh Pakar Obstetrician & Gynaecologyst, Dr.Siti Mariam Sh.Ahmad...EDD sy 28.08.2010 tapi sy overdue 3 hari..baby tahan2 nak keluar sebab nak jadi baby merdeka...Baby diberi nama Nuha Nazneen Humayraa binti Nurul Faizz. Semoga puteri sy ini menjadi anak yg bijak (Nuha) dan solehah, cantik (Nazneen) bukan sahaja dari segi paras rupa tapi juga cantik peribadinya, akhlak dan perilakunya...Humayraa pulak nama pilihan sy...Semoga anak mummy dan ayah membesar dengan sihat yer...

Sy nak hapdate pengalaman melahirkan Humayraa tapi panjang sgt la sy bukak entry lain lah ye...Perkenalkan dulu anak dara sy ni....


Fresh from the oven...baru lepas kuar dari perut mummy ~

Humayraa ~ day 1

Friday, August 27, 2010

Sehari Sebelum Due Ape Aktiviti Sy??

Salam semuaaa...
Hari ini 27/08/2010 bersamaan sehari sebelum due date sy utk melahirkan...
Ape aktiviti sy?? Yeayyy sy skrg ini bersiaran dari ofis...Sy masih bekerja, masih pergi meeting dan masih memenuhi undangan Majlis Berbuka Puasa Bersama Anak2 Yatim anjuran Maybank...Hebat x mak buyong nih?? hehehe...masuk bakul angkatlah sendiri...kehkeh
Hari ini last day sy ke ofis sebelum bercuti panjang...Nasib baik sy xamik cuti awal coz nk sampai due date pun bby masih xmo kuar lagi..klu sy dh amik cuti awal kan rugi dh cuti tu...cuti dah la tinggal sket..maternity leave effective once dh bersalin so nk cuti awal kena lah amik annual leave yg tggl ciput tu.
Tapi klu mggu depan tak bersalin gak cmne?? Huhu....tidak ler sy nk pergi ke ofis lagi...cukup2lah smpi cukup bulan sy gagahkan diri ke opis...Dis monday sy akn warded buat CTG tgk jln lame lg ke dh dekat ke bby nk kuar...Ya allah, Kau permudahkanlah segala urusan kami ya Allah...Tak sabarnye nk jumpa baby sampai sy dh termimpi-mimpi dah nii.....;(

Wednesday, August 25, 2010

Nak Dekat Dah...

Salam kengkawan sumer....
Hari ini sy sudah masuk 39 mggu 4 hari dah...tapi belum ada tanda2 mau melahirkan...
Hmm...baby sy syok sgt ke dok lam perut mummy dia nih ye...
Mula2 sy berdebar2 nk tunggu time bersalin tapi bila dh masuk 39 mggu tak bersalin jugak naik risau sy...
Sy dah tak sabar dh nk jumpa baby, kwn2 pon dh rmi yg tanye bila la bby nk kuar anty2 die nk jumpa...huhu
Isnin lepas sy gi check up sesi seluk-menyeluk di bwh tutt pun bermula...Uisshhh kepada yg belum berkahwin dan belum ade anak tuh...Sakiiitttt wooo kena selukkk!! kahkah....takott korg! sebenarnye mmg sakit kalau jalan tak bukak dan laluan xde lagi...Doc check laluan sy lum bukak lg kepala baby pon jauh lagi dr pintu rahim...tapi ms doc seluk tu juz rase ngilu2 jer sbb doc buat pelan2...thanx Dr. Siti !


Sebenarnye sedih juga bila dgr langsung xde bukaan lagi meaning lambat lagi la sy bersalin...So balik tu sy tekadkan hati pas berbuka (even sy xpose sy xmakan berat pon)...Sy buat maraton turun naik tangga umah 40 kali bersamaan sy dh mendaki 40tingkat punya bangunan taww! Korang ade buat?? hahah...Lenguh2 kaki tapi tu salah satu cara untuk cepatkan bukaan...nak kate sy ni tak aktif, kurang berjalan, bukan main ligat lagi sy ni....Dgn keje lak, pegi balik naik tren lagi.. Tapi sy redha, tu sume kan ketentuan Allah...belum mase baby nak keluar, belum mase Allah nak officially serahkan baby kat saye...So sy pujuk hati untuk bersabar jer...Semalam tepon mak, tanye mak dulu ms nak bersalin cmne sbb sy xde tanda2 lg ni. Mak sy cakap mak pon jenis yg overdue pastu dh nk bersalin baru sakit. Laa...giteww ke mak?? Gaknye sy ni bnyk ikut mak kot....hopefully la (nak sedapkan hati).


Ekceli sy xmo la overdue lebih2 sgt, bahaya utk baby tapi doc bg mase semggu klu tak sakit jugak doc nak induce. Tapi tu sume depend pada CTG yg sy akan buat monday depan (30/08). CTG tu untuk monitor heartbeat baby n check contraction. And depend jugak pada laluan nnt...klu lum ade jugak...doc bg lagi mase smpi 6hb ikut tingkap..Uwaaaaaa...Hopefully before monday depan sy dh selamat deliver...kalau boleh nk normal xmo induce apatah lg cser (mintak dijauhkan sgt2)...Tapi for the sake of baby's safety sy serah kan sume kt doc. She knows better n got lots of experience. Semalam jugak ms citer2 ngan mak kt tipon mak cite dulu ms lahirkan sy mak tumpah darah sbb uri sangkut ke lekat tah. Dahla bersalin kat umah...besar kan pengorbanan mak bersabung nyawa utk lahirkan sy...sedih pulakkk...Sy dah mintak ampun kt mak, mintak halalkn air susu, mkn, minum sy selama ni...Mak suh sabar bnyk2, tak sampai lagi due date pon...tapi sy yg risau lebih sbb kawan2 yg due lebih kurang dh selamat dh...Bila la turn sy gaknyee...

p/s: Sy juga ingin memohon maaf kepada sume readers dan blogger ye kalau ade entry n komen2 yg menyakitkan hati ke, or salah ape2 je lah...

Thursday, August 19, 2010

Alahaiii....Bila Baby Mau Keluar ??

Salam & Bismillah...
Hurmm...ketika sedang menaip entry ini sy di ofis, cuba menyiapkan kerja2 terakhir sebelum bercuti 3 bulan...Sonok kan dapat cuti bersalin 3 bulan..orang lain dpt 2bulan jer kan...(nada-nada nak jeleskan org nih..huhu) Kebetulan juga sy merasmikan benefit yang baru diannounce utk staff2 bank sy bekerja.. Alhamdulillah, kiranya sy ada masa extra sebulan dirumah bersama baby nanti...

Tapi masalahnye, bilalah baby kat dalam ni nak keluar ye?? Mummy nya, ayah, kawan2 mummy, Mak, sume lah xsabar nak jumpa si baby ni...asyik dok menanya bila nak bersalin?? Huhu...penat dh sy menjawab...due date sy mggu hadapan 28.08...tapi lum ada tanda2 mau melahirkan...Lagipun sy xboleh amik cuti awal, kesian dgn colleague yg sorang itu a.k.a Abang Mat, maklumlah dia pun bukannya muda lagi dh 50 tahun dah..nak cover keje2 sy, keje sendiri lagi..team kami amatlah kekurangan staff! Pastu kalau nak amik annual leave pun, AL tinggal bape kerat je ni dh bnyk habis digunakan pergi checkup...Sy kadang2 rasa memang tak larat dan amat letih tapi nak buat mcm mana...Selagi xbersalin xboleh amik maternity leave..tu yg xsabar cepatlah baby keluar, mummy leh rehat2 dgn baby...

Sampaikan sorang Head of Department yg rapat ngan sy dah termimpi-mimpi sy dh bersalin...Alahaii...kak ani kalau lah betul mimpi tu kan?? Kadang2 sy rase mcm surprise sgt baby nak lahir...sebabnye xtau kan bila dia nak keluar...Kawan sy yg sama due date ngan sy dh lame selamat...mggu lepas die bersalin...my turn bila??? Setiap hari tiap kali bangun tido sy mesti katakan pd diri 'hmm...xbersalin lagi..' Agak2 gamba ni sesuai x dgn sy??



Hmm...sekian saje bebelan dari sy arini...terima kasih kerana sudi membaca...sy nak pegi makan...(opss xpuasa!!)

Monday, August 16, 2010

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah dipotong dan biji sagu. Masukkan sekali gula kabung. Biarkan pisang sampai empuk dan biji sagu kembang jernih.
3. Masukkan secubit garam (bukan utk jadikan masin tp utk dptkan rasa lemak) beza tau kalu tak letak garam skit. Pastu, masukkan daun pandan dan rasa kalau belum cukup manis tambah gula pasir. Bila tgk pisang dh empuk, biji sagu dh masak tambahkan santan pekat...kacau trus jgn biarkan ye nnt pecah santan. bila dah mendidih tutup api. Siap! Selamat mencuba...;)

***Pada sy pengat yg sedap xkiralah pengat ape pun, mestilah pekat tapi xterlalu pekat...jgn cair, langsung tak selera nak makan...

Friday, August 13, 2010

Ramadhan Kedua Bersama2...

Bismillah...apa khabar rakan2 blog dah RH?? Macam mana dengan puasa kalian...? Heheh...bagus2 cantik jer bahasa saya, maklumlah bulan puasa kan kenalah jaga hati, lidah, mulut, mata dan semua anggota dari maksiat...huhuu...

Kiranya tidak terlambat sy mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1431 Hijriah...Ramadhan kali ini juga adalah Ramadhan kali kedua buat sy dan suami menyambutnya bersama-sama...dan bertiga actually termsk insan kecik lam rahim ni..;) Pada Ramadhan lepas, sy baru sahaja beberapa minggu menjadi isteri kepada encik suami sy...teringat lagi maklumlah baru je jadi isteri org kan bnyk kali jugak kami terlajak sahur...sy mintak maaf sgt2 kat en suami sebab mase bujang sy memang jarang sahur...klu bangun tu pun juz buat air milo panas jer..bila dah kawin kenalah siapkan sahur utk suami kan tapi sy bnyk ngelat..nasib baik suami xkisah sgt...

Ramdhan kali ini alhamdulillah, sy dah terer dah..(puasa pun baru 3 hari)...Hari pertama  sahur sy buat ikan bakar dgn kacang panjang msk asam...Hari kedua sy buatkan menu feveret suami tofu telur msk ala2 chinese style tu...letak carrot, jagung, isi ayam sikit...Untuk makluman, sy hanya dapat menyambut puasa pertama saje kerana gynae tak advise sy puasa dah cukup bulan dan tgh2 sarat ni...Tapi sy tetap nak sambut puasa pertama...Rasa ralat sgt kalau x puasa..Mase puasa pertama pun menggigil jugak nak habiskan satu hari. Pedih sgt ulu hati, baby pun mcm tak keruan kt dalam tu lapar sgt gaknye...sian baby...bila bgtau suami, dia cakap esok xyah puasa gynae pun tak galakkan puasa, nanti apa2 effect kat baby...Ok lah baikkk...sy sanggup bayar puasa sebulan kerana baby tersayang nih...

Menu berbuka pulak sy belum berkesempatan memasak di rumah...keje, balik jln jammed, kami hanya membeli juadah di bazar ramadhan sahaje...weekend ni insyaallah sy mmg nk memasak...tgh pikir2 nak masak lauk ape..Sy teringin nk mkn pengat pisang...pastu nk msk ayam msk halia, nk wat nasi lemak sambal udang (suami's feveret), nak try resipi burger malaysia mcm Puan Baya...ehmm...tapi tah larat ke x...xpe nanti sy upload gamba ek...TUNGGUUU

Wednesday, August 11, 2010

Di Referred ke Emergency !!

Salam dan dimulakan dgn Bismillah...

Kat sini sy nak cerita kisah sy dan pengalaman di refer ke emergency bersalin dan hampir2 di warded di govt hospital...Kisahnyer bermula begini...
Hari isnin yg lepas, 9 Aug 2010 sy ade appointment checkup di Klinik Kesihatan. Ye sy mmg masih meneruskan checkup di KK even sy akn bersalin di private...sbbnyer sy leh la cuti...yeayyy!!!

Kisah sedih dan menakutkan bermula sebaik saje sy melangkah di Bilik No.8, iaitu bilik utk check heartbeat baby...hari tu mmg lain sikit nurse2 tu sume sy xknal xmacam misi2 yg sy biase nampak. Mula2 misi tu nice la borak2...pastu mase die amik bacaan heartbeat, tetiba dia cakap kenapa heartbeat bby awak tggi sgt ni?? die tunjuk kat sy lebih kurang 180 seminit...yg normal plg tggi pon 160 per minit... Trus jer dia berleter kenapa leh cmni...dan yg paling tak tahannye die leh cakap, baby awak ni tak normal ni, tak sihat ni, nnt refer kat hospital mesti dorang suruh bersalin paksa. Demmmm....sy trus panik tak terkata ape, nak je bagi penampar kt muka misi tu. Suka suki je nak cakap baby aku macam2. Ko bukan doctor nak bagi review ponnn! Pastu aku direfer ke bilik sebelah (bilik doctor). Doctor pompuan tu muda lagi, juz doc biase bukan pakar. die pun buat benda yg sama check heartbeat bby guna alat yg sama. Ni lagi sorang adenye die cucuk2 benda tu dan dirodok2 nye perut aku mase nak cari heartbeat bby. Punyalah sakit, bby pon gerak2 sana sini kena cucuk2.dlm hati ckp klu die lah yg sambut bby time kena seluk2 tu mesti sakit giler.xde budi pekerti langsung. Doctor check pon same gak heartbeat bby tggi. So die prepare surat untuk aku direfer ke Hospital Klang. Aku tanye doc tu sy tak bersalin kat sane boleh x sy pegi panel hospital trus dan jumpa gynae sy? Die trus jawab, xboleh awk kena pegi GH dulu. Ok fine, mase die prepare referral letter tu aku xdpt menahan air mata lagi, laju je air mata ni trun. Panik, takut dgn kata2 nurse mulut xde insurans tu, risau dgn bby aku, kena pegi Hospital yg bnyk bad stories tu, mcm2 dlm kepala.

Kuar2, bilik aku trus cari hubby. Dia wat muka lawak aku plak trus menangis. Dia tny kenapa?? aku pon juz bg short answer kita kena pg hospital skang. Tapi balik rumah dulu, xsolat lagi, towel xde lam bag hospital (aku pon teringat klu kena warded ke ape at least sume benda dh ade). Sampai hospital aku trus ke Emergency Wad Bersalin. Hubby xleh ikut. Masuk2 sane aku tunjuk referral letter ke misi. Misi yg sombong tu suruh aku naik penimbang, aku pon diri jelah selama ni mmg nurse yg amik bacaan kan. Tetiba dia bersuara, 'Hah bacalah berapa, tak kan nak tercongok je kat situ'. Aku dh rase lain apsal la dorang ni suka menyakitkan hati.Aku xtau okeh ckp la elok2. Pastu dorang tny la mcm2, tny aku demam ke dorg amik body temperature yg msk lam mulut tu. Ok pas dlm 5min tu aku pon kuarkan.Tetiba sorg lagi nurse marah apsal cabut tggula smpi berbunyi kan dh kena buat balik. Demmmmm....benci2 ko xcakap kena tggu smpi berbunyi pon so aku keluarkan la dah lame pon dlm mulut aku ni. Siap sorg misi tu ckp apsal hah sume kes refer ke sini. Eh manela aku nak tau aku nk pegi panel korg yg xbagi tadi n suruh refer ke sini.Ish2...hati dh panas dh. Aku nak je cabut time tu tapi dorang dh pegang buku merah aku. I have no choice. Pastu dorang suruh aku baring ats katil utk wat CTG mcm org nak bersalin tu. CTG tu kena wat 20 min. Aku amik kesempatan msg hubby senyap2 sbb tkt dorg marah klu nmpk aku guna hp. Aku msg suruh call Dr.Siti (my gynae) aku xnak kat sini. Hubby pon call tapi aku xleh angkat, sbb doc tgh check graf dr CTG tu. Mase tu aku rase dh nak kena serangan panik dahla hubby xleh teman, nurse2 sume jahat, dgn dikelilingi org2 yg nk bersalin, aku mmg takut sgt dlm tu. Sepanjang wat CTG tu aku tak berhenti baca doa Nabi Yunus. Alhamdulillah, dr start amik graf n bacaan, bacaan heartbeat bby elok je...normal dlm 130++ seminit. Alhamdulillahh....

Bila doc dtg tgk dan die kate ok ni xde ape, aku dgr die ckp bleh discharge. Hah?? LEGANYA hati aku time tu...cepatla kuarkan aku dr tempat nih. aku tny doc tu nape heartbeat bby tggi sgt ye? xsorang pon jwb soklan aku. Ok xpela, yg penting aku nk keluar dr tempat ni. Lepas dorg bukak alat CTG tu aku pon bangun tggu utk discharge. Ye aku tlh menunggu selama 2jam lebih semata2 utk tau aku leh discharge ke x. Bila tny mane buku merah aku, dorang kate kejap. Tgh tggu doktor pakar review. Aku pon menunggu mcm org bodoh xwat pape, juz tgk org nak bersalin keluar masuk sorg demi sorg. Kesian sgt bila org yg dh nak bersalin sgt2 dilayan dgn buruk sekali. Aku xtaula dorg kisah ke x, tp aku sedih tgk dorg dilayan mcm tu. Pastu nurse tu bising2 katil xcukup utk patient. Habis tu korg nak dorg bersalin tepi jalan ke. Sendiri cari inisiatif la mane nk letak patient. Ye aku tau hospital ni hospital bsr, bnyk kes kena handle tapi ko manusia, aku manusia xboleh ke cakap elok2 jgn nak sinis2.

Maaflah kalau ade readers nurse or misi or doktor dari hospital gomen xpuas hati baca entry aku ni. Tapi ni lah yg aku rase dan alami. Aku bukan nak berlagak tapi kalau ade duit lebih sikit i prefer go to private hospital n paying more for politeness, careness and efficient service. Sebabnye mmg aku jenis yg care about customer service. Dats why i choose to deliver at private hospital. Nak pulak kena mcm nih, aku FOBIA nak jejak kaki ke hospital tu. Mmg diakui ade je govt hospital yg ok, nurse yg baik, kakak aku pon bersalin kt govt hosptal je die ckp ok tp aku dah alami ape yg kebanyakan org alami di govt hosp first time lak tu so amatlah meninggalkan kesan... Aku xpenah dilayan mcm tu sebelum ni so aku mmg serik! Aku prefer ke private so dat org2 yg xmampu dan xde choice xperlu berebut bed dgn aku. Sian kat dorang...i dun want to be selfish.

Esoknye aku cuti lagi semata-mata nk jumpa gynae dan meluahkan ape yg terjadi semalam nya. Gynae tny 'Kenapa u xpergi sini trus? Kan i dh suruh pegi sini je..' Aku pon citelah dorg dh ikat aku, aku xleh gerak dah. Huhu...aku pon tnyla Pakar Obgyn Shah Alam Specialist (SALAM) aka Dr.Siti aka gynae aku tu knp heartbeat bby tggi sgt. She explained, time bby aktif mmg graf reactive, heartbeat akn laju mcm kita jugak lepas berlari heartbeat mestila laju. Its normal yg bahaya klu heartbeat drop klu laju tu kne check bby tgh aktif ke mase tu? They should make u cool down dulu, lepas tu amik bacaan lagi kalau tak berubah baru refer to hospital. Doc yg refer tu bukan pakar dats why dia xtau nk buat ape. Ye mmg die doc biase je muda lagi aku rase xkawin pon lagik sbb tu selambe je die rodok2 perut aku. After dgr my gynae pny explaination barulah aku lega. I luv my gynae, very2 islamic and calm so aku pon tenang jer...Yelah time2 mcm ni kalau org sumbat telinga kita dgn benda mcm2 mestila kita bertambah panik kan?? Klu org calm jer, it helps a lot, for me la...Next time kalau ade ape2 gynae dh pesan trus je ke SALAM. Dia xnak aku panik2 nnt BP pulak naik dh lain kes plk.
Sekian rentetan kisahku yg xdapat dilupakan...