Skip to main content

Posts

Showing posts from 2010

Family In-Laws Gathering

Assalamualaikum semuaaa.... Kat sini nak citer pasal family in-law punye gathering on Christmas Holiday tempoh hari..pak mertua tempah chalet kat depan Laut Selat Melaka uols...sangat seronok bukak pintu trus nampak laut...*hmm..bahaya gak kalo tetiba tsunami ke kan...nauzubillah..minta dijauhkan..* Kami berkumpul di Pengkalan Balak, Melaka...wat BBQ,makan2,bersenang2 sajer...Saje lah pak mertua nak kumpulkan semua anak2 nye..adik ipar yg tua setahun dari ku tak dapat nak join..al maklum die nun jauh di utara sinun..tapi motif pak mertuaku wat gathering ni ialah nak bersama2 dengan semua anak2 nye...especially Along n family...walaupun dok dekat tapi susah sangat nak berkumpul dengan siblings..ade masalah dalaman, tak taula nape kak ipar a.k.a biras ku itu tak suka berkumpul dengan family in-law aku...susah2 lam pantang dua2 anak mak mertua ku jugak yg dok bela die...silap2 anak no 3 ni pon mak mertua aku jage lagik..apa daaa, nak kena brain wash ker?? Vokeylaa..ni gambar2 kami bersuka …

Saye Stress !!

Owhhh...saye stress la lately nih...susu merudum...pam2 xkuar bnyk pon..last2 anak kena bg FM jugak..kat office buat new structure...kena kejar KPI yg tinggal lagi 6bulan nih..tulah sape suruh cuti lelame sampai 3bulan? org cuti bersalin 2 bulan jer...eh..dah company nak bagi cuti lelame suka hati ai laa...habesnye, melambak lah koje2 den sekarang nih..tapi takde motivasi langsung nak bekerja..asyik ingat kat anak, bila makin tambah keje makin takde lah mood...
Emm...untuk menggembirakan hati nak citer lah pasal anakanda ku yg saorang iteww...Myra sekarang ni dah 3 bulan lebih..ujung bulan 12 ni genap la 4bulan...ish2..kejap nye die membesar...rase macam baru lepas tercungap-cungap dok push die dalam labor room...die sekarang makin bolattt...makin bijak..dah pandai dah depakan tangan mintak angkat..tapi biaselah mummy die ni tak mo ajar sangat mintak kena angkat jer..bila die depakn tangan tu wat2 xtau jer...nanti mate die kebil2 orang lalu tak amik die..shiaannnn...shomelll pon ade...…

Hatiku Gundah Gulana...

Pada hari ini, tarikh ini genaplah usia Humayraa 3bulan 9hari...Myra masih belum dihantar ke nursery...ku dah start naik keje lepas bercuti bersalin selama 3bulan..seronokkk gile! wat mase ni Myra dijaga bergilir-gilir oleh hubby dan mak ku...hubby xkeje ke?? hehe..untung jugak dapat hubby keje shift nih...so bile hubby keje malam, Myra akan bersama ayah...minggu ni pulak mak datang kl jadi mak jage la kejap...lepas tu...hmmm
Myra akan berada di nursery...sob...sob...isk..isk...sedihhhh....sebenarnya dalam hati ni amatlah risau, gundah gulana, tak keruan bila nak meninggalkan anak pada orang yang bukan darah daging sendiri...setakat ni honestly, ku percaya hubby dan mak sendiri saje okeh...hanya 2 orang ini! Mummy myra kenal mak, macam mane mak jaga cucu dia...mak jugalah yg jaga kami berdua selama 44hari sejak Myra dilahirkan...Ibu mertua? hmm...belum lagi kot..kenapa? hanya daku yg tau alasannye ape...(kepada hubby, kalau nak tau sila tanye sendiri ye..)
Orang lain tak taula tapi diri…

Saya Jeles Dengan 'Dia'...

Sebenarnye entry ini ade berbaur kejelesan terhadap seseorang...Kami tak penah pon berjumpa, kawan bukan, sedare pon bukan..cuma pertalian antara customer dan seller sajer...Saye membeli satu produk kecantikan dari dia...memula blog hoping, tah cmne terjumpa blog dia. Mase tu dia tengah preggy...Ape yg saye jeleskan sangat tuh?? Okla, story2 sket pasal dia yer...Dia masih muda dalam 25-26 umo dia, ade anak kembar twin boy, kurus tggi orangnye, kulit putih/kuning langsat, berkerjaya (macam keje gomen), suami sorang jer (tak kan kembar pulak), orang kelantan. Tu jelah yang saye tau pasal die.. Ok ape yang saye jeleskan pasal die ye? Saye jeles sebab...

1. Dia berfitting cantik dan vouge walaupun sudah beranak skali kuarnye dua orang..
2. Dia sangat vouge walaupun dengan 2orang twin yang masih kecil...
3. Dia still cun melecun walaupun dengan berkerjaya, anak twin dan tiada pembantu rumah a.k.a bibik untuk membantu membuat kerja2 rumah dan menjaga anak...
4. Dia sangat cantik, pada saye …

Nasi Daging Air Asam Berkerisik...

Resipi ni sangat saye suka sebab senang je nak buat...pastu masak nasi skali ade daging...2 in 1 gitu..resipi ni dapat dari kak Lady dan saye gabungkan ngan resipi kawan saye jugak...alter2 ikut selera 'pemakan' iaitu saye dan hubby...Jom Masak!

Bahan-bahan: *Daging lembu yang ade tulang2 sikit 1/2 kilo *Sup bunjut Adabi - 1 paket *Rempah kurma - 2 sudu besar *Beras - 2 pot untuk 3~4 orang makan *Bawang besar - 1 biji besar ditumbuk *Bawang putih - 4 ulas ditumbuk *Kulit kayu manis *Bunga Lawang - 2biji *Buah Pelaga - 2biji *Halia - 1 inci *Butter/minyak sapi/planta *Tomato - 2biji (sebiji dipotong dadu, sebiji lagi dihiris nipis dan kecil2) *Kerisik, belacan, cili padi, limau kasturi untuk air asam
Cara Memasak; 1.Rebus daging dengan sup bunjut, rempah kurma dan garam hingga empuk. Air lebihan rebusan jangan dibuang.Digunakan untuk memasak nasi 2.Gunakan rice cooker, panaskan butter dan tumis kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, halia dan kesemua bawang yang ditumbuk hingga naik bau d…

My Home Decor 1

Alhamdulillah...hari Sabtu lepas 6/11 kami dah selamat wat ThanksGiving dan Housewarming...Semuanya telah selesai, makanan sikit je tinggal...alhamdulillah sebab kami risau sangat makanan tak cukup...Terima kasih kepada mak saye The Great Chef untuk majlis ini...Semua puji sedap sampaikn bagi mesej kat Facebook dan henpon lagi...Kemane tumpahnye kuah kalau tak ke nasi...aikk??
Ok..sebenarnye entry ni dibuat pasal decor2 rumah saye..oppss umah hubby..saye punye peranan memenuhkan umah hubby..huhuu..Interior Designer nya tak lain tak bukan adalah Puan Shila sendrik...hihii.Tak mampu la nak hire interior designer luar,ikut sedap mata sendri sudaa...kami pilih  Modern Concept ..Ni sebenarnye cuma 95% siap...lagi 5% akan dipenuhkan secepat mungkin...mari habiskan duit hiaskan rumah sebelom saye beli benda lain...heehuu...Tadaaa nilah sipi2 decoration di rumah kami...
~ Living Room ~  ~ Dining Area ~ ~ Pintu Masuk ~
This is my faveret !!! Inilah dapor kesayangan saye...Disinilah saye mencurahka…

Humayraa Jumpa Paed...1st Dose Rotavirus

Saje nak hapdate aktiviti arini...Alhamdulillah..Humayraa arini pegi checkup amik injection 2bulan di SALAM hospital...dan selepas 2bulan sejak lahir jugalah baru die jumpa Paed nye a.k.a Dr. Nazir...Yang memegang budak Gumuks ni ayahnye sebab saye fobia mase checkup sebulan aritu pegi KK umah mak..depan mate saye misi cucuk dak kecik nih...seram pulak tengok orang dok cucuk baby..sebab tu kali ni ayahnye yang pegang..
Ayah tengah main Ba Ba Cak sementara Dr.Nazir bagi vaksin
Itu budak suda mau dicucuk oleh doctor..Ayah main tipu2 suruh tengok menan kat atas kepala..
Ini sebelom di jab...senyum2 bagai...
Ini pulak selepas di jab...senyum2 jugak macam takde beza kan..sebabnye die cuma nangis 3 saat jer..huhu..kuat anak mummy, tapi mummy yang penakut lebih...kihkih
Dirumah...
Budak Kicik ini suda 5.23kg...mase sebulan beratnye 4kilo jadi naik 1.2kg...tinggi 56cm naik 4cm berbanding last month 52cm..membesar dengan sihat dan kuat ye sayang...cam eklan milo je. Both of us decided untuk memberik…

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Humayraa @ 2 Months Old

Semenjak suda bertukar template dan skin...saye umumkan entry2 di dalam blog ini tak lain dan tak bukan pasal si Mangi saye ni sajer...yer la karang cite pasal maknye, korang muntah ler pulak kan...Emm...nape saye panggil si Mangi=Wangi sebab budak ni wangi jer...hehehh...mane taknye asyik sapu losen je dek mummy nye..ye lah kate girl kan...kenalah wangi slalu...gambar ni Si Mangi dah 2 bulan usianye...rase kejap jer...jap lagi dah 2tahun, pastu 20tahun..pastu kawen..owh no! tak dapat dibayangkan My baby ni jadi milik orang lain..ape haku merepek nih... Oklah ni gambar Humayraa di usianye 2bulanan...bam bam tak die??
~Yang ni sekali tengok macam baby boy kan die?~
~Jadi saye pakaikan topi bunga2 atas pale supaya nampak ler girl sket...~
Sekian...entry di pagi buta...

Saya Seorang Mummy a.k.a Ibu, Mama, Ummi

Ramai kawan-kawan bertanya seronok tak dah ade baby? Ape perasaan dah jadi mummy? Jawapannye...... I have carried a human life inside my body. I have comforted a baby on my chest. I have been puked, peed & pooped on. I've woken up to a hungry baby & stayed up all night with a sick baby, but I wouldn't have it any otherway. My body isn't magazine perfect, but when I look in the mirror..I see a Mother and there is no greater honor or blessing. I am proud to be a MOTHER... ~(dipetik dari seorang rakan a.k.a Kak Epi) Saya percaya untuk mendapat sesuatu kita kena bersusah2 dahulu, ketika ini sy sedang menanggung kesakitan yg amat sangat sampaikan diberikan ubat supaya sy tido dan berehat sekejap. Air mata yg mengalir ketika menahan kesakitan yg membasahi pipi dan baju, kesakitan yg tak terperi trus hilang bila si kecil yang montel dan sudah pandai tersenyum berada di depan mata...
Kepala Humayraa sedikit benjol di sebelah kanan kesan vacuum
Humayraa syg, membesarlah den…

Jom Masak!! Daging Blackpepper Goreng Halia

Dah lame sesangat sy tak update resipi kan...tapi hari2 sy masak tau...sejak hp lame dah KO sy dah tak upload lagi gambar2 masakan...Oklah, resipi yang sy nak share disini Daging Blackpepper Goreng Halia...namenye saje dah membuka selera kan? Perasan! hikhik..Ini adalah resipi yg dicipta, di modify oleh sy dari resipi yang sy jumpa di tenet...Sy modify sebab suka suki saye sajer...Ok, puan2 mari kita mulakan masak ye...
Maaf la yek kalau nampak kurang menarik, tapi yang pasti rasenye superb!! hehe...
Bahan-Bahan: 500 gram daging batang pinang (3-4 orang makan) Bawang besar 1 biji Bawang putih 3ulas Halia sebesar ibu jari (agak2 je ok) dipotong panjang dan tipis Kayu manis  Lada Hitam 1 s/b Lada Sulah 1 s/b Sos blackpepper (tak kira brand ape) Daun bawang Lada Banggala Garam secukup rasa Penambah perisa secukup rasa

Cara-Caranye: 1. Rebus daging dalam rice cooker sampailah empuk (petua untuk daging cepat empuk) 2. Setelah empuk toskan lebihan air dan hiris2 daging tipis. Goreng daging dalam minyak yg …

Tamat Sudah Berpantang....

Assalamualaikum...14 Oktober lepas tamatlah sudah saya berpantang selama 44 hari...tapi sampai sekarang masih banyak makanan yg saya pantang lagi..ais memang tak usik..owhhh rndunye milo ais...huhu. Jadi ape yang perlu dibuat selepas tamat tempoh larangan??? Duduk rumah? Owhh NO! mestila keluar jenjalan kan...Hehehe...nak pulak kami nak buat kenduri, so bz lah ke sana kemari...Berat badan sudah turun sebanyak 14 kilo...Yess!! bye2 lemak2 semua...huahuahua...Sy juga sempat menukar skin blog...dr pink kepada ijau...yg simple2 ajer..sy tak terer main html...hihihi

Mummy dah kurus balik kan?? ngeee~


Kelahiran Humayraa - Part 2

Kita bersambung ke Part yang ke-2...entry kali ni kisahnye dari awal sampai akhir ape yang berlaku di Labour Room...dari mummy tak sakit, sampai mummy betul2 sakit tak tertahankan, sampailah Myra berjaya keluar dari perut mummy, dan sampailah segalanya selesai hingga mummy ditolak ke bilik semula....entry ni memang panjang berjelaa...ngeee~
 ~Kat dlm bilik,mate xmo tdo..Time ni baby lam perut rahim lagi..japgi kite tengok siapa yang lam perut mummy ni...~
5.00am, 31.08.2020 - 21 Ramadhan 1431H
Midwife masuk bilik, dan sy langsung tak tido..mak,hubby sume dah tido...cuba jugak lelapkan mata, tapi xboleh...Midwife tegur xboleh tido yer...sy senyum jer..mesti die dah arif sangat dengan keadaan mcm ni. Mase midwife masuk,hubby dan mak dah bangun.Kesian mereka mesti penat...Midwife bagi sy ubat berak yg dimasukkan ke anus,supaya sy mengeluarkan segala sisa2 dalam perut.Ubat berak tu mmg power.Tak sampai 5minit trus sy berlari ke toilet.nasib baik toilet lam bilik jer kalau kat luar maunye xse…

Kelahiran Humayraa - Part 1

Assalamualaikum kawan2 ku semua...Lame tak hupdate blog ku ini..dah berhabuk..hukhuk. Entry kali ini khas ditujukan buat anakku Humayraa, pengalaman manis dan getir mummy melahirkan kamu syg...kamu adalah anugerah terindah dalam hidup mummy dan ayah, keletihan dan kesakitan membawa kamu didalam perut selama 40 minggu 3 hari dan saat2 melahirkan kamu bukanlah bebanan buat mummy sebaliknya adalah pengalaman yg sangat indah dan seronok...isk..isk..emosi keibuan pulak..Oklah kita mulakan dgn Part 1 dulu ye..
28.08.2010 (Sabtu) - 18 Ramadhan 1431H EDD yg diberikan oleh doctor,tarikh sepatutnye melahirkan tapi langsung takde rase sakit,tanda2 nak melahirkan.contraction pulak adelah setengah jam,satu jam sekali very mild contraction. Sy sebenarnye dh xsabar nk melahirkan sampai xde mood nak memasak. Juadah berbuka hanya dibeli dibazar ramadhan saje.sepanjang hari dihabiskan dgn membuat kerja2 rumah dan mengemas brg2 yg akan dibawa blk ke kampung ketka berpantang.
29.08.2010 (Ahad) - 19 Ramadhan…

Nuha Nazneen Humayraa

Salam semua,
Mummy Humayra ni kebosanan xde keje nak buat jadi berblogging jelah kejenye...nak hapdate pengalaman bersalin aritu tak terhapdate lagi...pastu oleh kerana dok ngadap anak jer lam pantang ni entry pon psl anak dan post gamba2 anak dara sy jelah...layannnn...ha layann skali gambar Hari Raya Eidulfitr 1431H yg lepas...

~Humayraa berusia 10 hari~
~Baru lepas mandi~  ~Mummy yg masih gumuks.heheh..xpe baru 10hari kann...~
~Dengan ayah di pagi raye~
~Syioknyeee anak mummy tdo...ni mase 18 hari
Notakaki: Sekian saje utk kali ini...humayraa dh tdo, nyusu sudah, salin pampers sudah,ayh die pn dh tdo,layan intenet sensorang...time for myself..heehuu





Baby Merdeka-Fresh from the Womb

Assalamualaikum kengkawan sume...lame kan xdengar celoteh dari saye?? heheh...macamla ramai benor yg follow blog sy kan...saye baru berkesempatan berblogging coz dalam confinement period skang ni...Alhamdulillah, syukur ke hadrat Ilahi, sy telah selamat melahirkan bby girl secara normal pada 31 Aug 2010 di Shah Alam Specialist Hospital tepat jam 0530 petang dan dsambut oleh Pakar Obstetrician & Gynaecologyst, Dr.Siti Mariam Sh.Ahmad...EDD sy 28.08.2010 tapi sy overdue 3 hari..baby tahan2 nak keluar sebab nak jadi baby merdeka...Baby diberi nama Nuha Nazneen Humayraa binti Nurul Faizz. Semoga puteri sy ini menjadi anak yg bijak (Nuha) dan solehah, cantik (Nazneen) bukan sahaja dari segi paras rupa tapi juga cantik peribadinya, akhlak dan perilakunya...Humayraa pulak nama pilihan sy...Semoga anak mummy dan ayah membesar dengan sihat yer...
Sy nak hapdate pengalaman melahirkan Humayraa tapi panjang sgt la sy bukak entry lain lah ye...Perkenalkan dulu anak dara sy ni....


Fresh from the …

Sehari Sebelum Due Ape Aktiviti Sy??

Salam semuaaa... Hari ini 27/08/2010 bersamaan sehari sebelum due date sy utk melahirkan... Ape aktiviti sy?? Yeayyy sy skrg ini bersiaran dari ofis...Sy masih bekerja, masih pergi meeting dan masih memenuhi undangan Majlis Berbuka Puasa Bersama Anak2 Yatim anjuran Maybank...Hebat x mak buyong nih?? hehehe...masuk bakul angkatlah sendiri...kehkeh Hari ini last day sy ke ofis sebelum bercuti panjang...Nasib baik sy xamik cuti awal coz nk sampai due date pun bby masih xmo kuar lagi..klu sy dh amik cuti awal kan rugi dh cuti tu...cuti dah la tinggal sket..maternity leave effective once dh bersalin so nk cuti awal kena lah amik annual leave yg tggl ciput tu. Tapi klu mggu depan tak bersalin gak cmne?? Huhu....tidak ler sy nk pergi ke ofis lagi...cukup2lah smpi cukup bulan sy gagahkan diri ke opis...Dis monday sy akn warded buat CTG tgk jln lame lg ke dh dekat ke bby nk kuar...Ya allah, Kau permudahkanlah segala urusan kami ya Allah...Tak sabarnye nk jumpa baby sampai sy dh termimpi-mimpi dah …

Nak Dekat Dah...

Salam kengkawan sumer....
Hari ini sy sudah masuk 39 mggu 4 hari dah...tapi belum ada tanda2 mau melahirkan...
Hmm...baby sy syok sgt ke dok lam perut mummy dia nih ye...
Mula2 sy berdebar2 nk tunggu time bersalin tapi bila dh masuk 39 mggu tak bersalin jugak naik risau sy...
Sy dah tak sabar dh nk jumpa baby, kwn2 pon dh rmi yg tanye bila la bby nk kuar anty2 die nk jumpa...huhu
Isnin lepas sy gi check up sesi seluk-menyeluk di bwh tutt pun bermula...Uisshhh kepada yg belum berkahwin dan belum ade anak tuh...Sakiiitttt wooo kena selukkk!! kahkah....takott korg! sebenarnye mmg sakit kalau jalan tak bukak dan laluan xde lagi...Doc check laluan sy lum bukak lg kepala baby pon jauh lagi dr pintu rahim...tapi ms doc seluk tu juz rase ngilu2 jer sbb doc buat pelan2...thanx Dr. Siti !


Sebenarnye sedih juga bila dgr langsung xde bukaan lagi meaning lambat lagi la sy bersalin...So balik tu sy tekadkan hati pas berbuka (even sy xpose sy xmakan berat pon)...Sy buat maraton turun naik tangga umah 40 k…

Alahaiii....Bila Baby Mau Keluar ??

Salam & Bismillah...
Hurmm...ketika sedang menaip entry ini sy di ofis, cuba menyiapkan kerja2 terakhir sebelum bercuti 3 bulan...Sonok kan dapat cuti bersalin 3 bulan..orang lain dpt 2bulan jer kan...(nada-nada nak jeleskan org nih..huhu) Kebetulan juga sy merasmikan benefit yang baru diannounce utk staff2 bank sy bekerja.. Alhamdulillah, kiranya sy ada masa extra sebulan dirumah bersama baby nanti...

Tapi masalahnye, bilalah baby kat dalam ni nak keluar ye?? Mummy nya, ayah, kawan2 mummy, Mak, sume lah xsabar nak jumpa si baby ni...asyik dok menanya bila nak bersalin?? Huhu...penat dh sy menjawab...due date sy mggu hadapan 28.08...tapi lum ada tanda2 mau melahirkan...Lagipun sy xboleh amik cuti awal, kesian dgn colleague yg sorang itu a.k.a Abang Mat, maklumlah dia pun bukannya muda lagi dh 50 tahun dah..nak cover keje2 sy, keje sendiri lagi..team kami amatlah kekurangan staff! Pastu kalau nak amik annual leave pun, AL tinggal bape kerat je ni dh bnyk habis digunakan pergi checkup…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…

Ramadhan Kedua Bersama2...

Bismillah...apa khabar rakan2 blog dah RH?? Macam mana dengan puasa kalian...? Heheh...bagus2 cantik jer bahasa saya, maklumlah bulan puasa kan kenalah jaga hati, lidah, mulut, mata dan semua anggota dari maksiat...huhuu...

Kiranya tidak terlambat sy mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1431 Hijriah...Ramadhan kali ini juga adalah Ramadhan kali kedua buat sy dan suami menyambutnya bersama-sama...dan bertiga actually termsk insan kecik lam rahim ni..;) Pada Ramadhan lepas, sy baru sahaja beberapa minggu menjadi isteri kepada encik suami sy...teringat lagi maklumlah baru je jadi isteri org kan bnyk kali jugak kami terlajak sahur...sy mintak maaf sgt2 kat en suami sebab mase bujang sy memang jarang sahur...klu bangun tu pun juz buat air milo panas jer..bila dah kawin kenalah siapkan sahur utk suami kan tapi sy bnyk ngelat..nasib baik suami xkisah sgt...

Ramdhan kali ini alhamdulillah, sy dah terer dah..(puasa pun baru 3 hari)...Hari pertama  sahur sy buat ikan bakar dgn kacang…

Di Referred ke Emergency !!

Salam dan dimulakan dgn Bismillah...

Kat sini sy nak cerita kisah sy dan pengalaman di refer ke emergency bersalin dan hampir2 di warded di govt hospital...Kisahnyer bermula begini...
Hari isnin yg lepas, 9 Aug 2010 sy ade appointment checkup di Klinik Kesihatan. Ye sy mmg masih meneruskan checkup di KK even sy akn bersalin di private...sbbnyer sy leh la cuti...yeayyy!!!

Kisah sedih dan menakutkan bermula sebaik saje sy melangkah di Bilik No.8, iaitu bilik utk check heartbeat baby...hari tu mmg lain sikit nurse2 tu sume sy xknal xmacam misi2 yg sy biase nampak. Mula2 misi tu nice la borak2...pastu mase die amik bacaan heartbeat, tetiba dia cakap kenapa heartbeat bby awak tggi sgt ni?? die tunjuk kat sy lebih kurang 180 seminit...yg normal plg tggi pon 160 per minit... Trus jer dia berleter kenapa leh cmni...dan yg paling tak tahannye die leh cakap, baby awak ni tak normal ni, tak sihat ni, nnt refer kat hospital mesti dorang suruh bersalin paksa. Demmmm....sy trus panik tak terkata a…