Skip to main content

Alahaiii....Bila Baby Mau Keluar ??

Salam & Bismillah...
Hurmm...ketika sedang menaip entry ini sy di ofis, cuba menyiapkan kerja2 terakhir sebelum bercuti 3 bulan...Sonok kan dapat cuti bersalin 3 bulan..orang lain dpt 2bulan jer kan...(nada-nada nak jeleskan org nih..huhu) Kebetulan juga sy merasmikan benefit yang baru diannounce utk staff2 bank sy bekerja.. Alhamdulillah, kiranya sy ada masa extra sebulan dirumah bersama baby nanti...

Tapi masalahnye, bilalah baby kat dalam ni nak keluar ye?? Mummy nya, ayah, kawan2 mummy, Mak, sume lah xsabar nak jumpa si baby ni...asyik dok menanya bila nak bersalin?? Huhu...penat dh sy menjawab...due date sy mggu hadapan 28.08...tapi lum ada tanda2 mau melahirkan...Lagipun sy xboleh amik cuti awal, kesian dgn colleague yg sorang itu a.k.a Abang Mat, maklumlah dia pun bukannya muda lagi dh 50 tahun dah..nak cover keje2 sy, keje sendiri lagi..team kami amatlah kekurangan staff! Pastu kalau nak amik annual leave pun, AL tinggal bape kerat je ni dh bnyk habis digunakan pergi checkup...Sy kadang2 rasa memang tak larat dan amat letih tapi nak buat mcm mana...Selagi xbersalin xboleh amik maternity leave..tu yg xsabar cepatlah baby keluar, mummy leh rehat2 dgn baby...

Sampaikan sorang Head of Department yg rapat ngan sy dah termimpi-mimpi sy dh bersalin...Alahaii...kak ani kalau lah betul mimpi tu kan?? Kadang2 sy rase mcm surprise sgt baby nak lahir...sebabnye xtau kan bila dia nak keluar...Kawan sy yg sama due date ngan sy dh lame selamat...mggu lepas die bersalin...my turn bila??? Setiap hari tiap kali bangun tido sy mesti katakan pd diri 'hmm...xbersalin lagi..' Agak2 gamba ni sesuai x dgn sy??



Hmm...sekian saje bebelan dari sy arini...terima kasih kerana sudi membaca...sy nak pegi makan...(opss xpuasa!!)

Comments

wahidakhairy said…
sheila..lagi berapa hari je due...aku doakan ko selamat ok n dapat bay comey...excited plak nk jumpa ngn baby ko..hehe..:)
shilafaizz said…
lagi semggu nak due (28.08)..aku igt aku bersalin awl 2 mggu ke dari due date tapi smpi la ni lum bersalin lagik..hmm gaknye mmg next week la bersalin sbb kakak2 aku pon bersalin on time..

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…