Wednesday, August 11, 2010

Di Referred ke Emergency !!

Salam dan dimulakan dgn Bismillah...

Kat sini sy nak cerita kisah sy dan pengalaman di refer ke emergency bersalin dan hampir2 di warded di govt hospital...Kisahnyer bermula begini...
Hari isnin yg lepas, 9 Aug 2010 sy ade appointment checkup di Klinik Kesihatan. Ye sy mmg masih meneruskan checkup di KK even sy akn bersalin di private...sbbnyer sy leh la cuti...yeayyy!!!

Kisah sedih dan menakutkan bermula sebaik saje sy melangkah di Bilik No.8, iaitu bilik utk check heartbeat baby...hari tu mmg lain sikit nurse2 tu sume sy xknal xmacam misi2 yg sy biase nampak. Mula2 misi tu nice la borak2...pastu mase die amik bacaan heartbeat, tetiba dia cakap kenapa heartbeat bby awak tggi sgt ni?? die tunjuk kat sy lebih kurang 180 seminit...yg normal plg tggi pon 160 per minit... Trus jer dia berleter kenapa leh cmni...dan yg paling tak tahannye die leh cakap, baby awak ni tak normal ni, tak sihat ni, nnt refer kat hospital mesti dorang suruh bersalin paksa. Demmmm....sy trus panik tak terkata ape, nak je bagi penampar kt muka misi tu. Suka suki je nak cakap baby aku macam2. Ko bukan doctor nak bagi review ponnn! Pastu aku direfer ke bilik sebelah (bilik doctor). Doctor pompuan tu muda lagi, juz doc biase bukan pakar. die pun buat benda yg sama check heartbeat bby guna alat yg sama. Ni lagi sorang adenye die cucuk2 benda tu dan dirodok2 nye perut aku mase nak cari heartbeat bby. Punyalah sakit, bby pon gerak2 sana sini kena cucuk2.dlm hati ckp klu die lah yg sambut bby time kena seluk2 tu mesti sakit giler.xde budi pekerti langsung. Doctor check pon same gak heartbeat bby tggi. So die prepare surat untuk aku direfer ke Hospital Klang. Aku tanye doc tu sy tak bersalin kat sane boleh x sy pegi panel hospital trus dan jumpa gynae sy? Die trus jawab, xboleh awk kena pegi GH dulu. Ok fine, mase die prepare referral letter tu aku xdpt menahan air mata lagi, laju je air mata ni trun. Panik, takut dgn kata2 nurse mulut xde insurans tu, risau dgn bby aku, kena pegi Hospital yg bnyk bad stories tu, mcm2 dlm kepala.

Kuar2, bilik aku trus cari hubby. Dia wat muka lawak aku plak trus menangis. Dia tny kenapa?? aku pon juz bg short answer kita kena pg hospital skang. Tapi balik rumah dulu, xsolat lagi, towel xde lam bag hospital (aku pon teringat klu kena warded ke ape at least sume benda dh ade). Sampai hospital aku trus ke Emergency Wad Bersalin. Hubby xleh ikut. Masuk2 sane aku tunjuk referral letter ke misi. Misi yg sombong tu suruh aku naik penimbang, aku pon diri jelah selama ni mmg nurse yg amik bacaan kan. Tetiba dia bersuara, 'Hah bacalah berapa, tak kan nak tercongok je kat situ'. Aku dh rase lain apsal la dorang ni suka menyakitkan hati.Aku xtau okeh ckp la elok2. Pastu dorang tny la mcm2, tny aku demam ke dorg amik body temperature yg msk lam mulut tu. Ok pas dlm 5min tu aku pon kuarkan.Tetiba sorg lagi nurse marah apsal cabut tggula smpi berbunyi kan dh kena buat balik. Demmmmm....benci2 ko xcakap kena tggu smpi berbunyi pon so aku keluarkan la dah lame pon dlm mulut aku ni. Siap sorg misi tu ckp apsal hah sume kes refer ke sini. Eh manela aku nak tau aku nk pegi panel korg yg xbagi tadi n suruh refer ke sini.Ish2...hati dh panas dh. Aku nak je cabut time tu tapi dorang dh pegang buku merah aku. I have no choice. Pastu dorang suruh aku baring ats katil utk wat CTG mcm org nak bersalin tu. CTG tu kena wat 20 min. Aku amik kesempatan msg hubby senyap2 sbb tkt dorg marah klu nmpk aku guna hp. Aku msg suruh call Dr.Siti (my gynae) aku xnak kat sini. Hubby pon call tapi aku xleh angkat, sbb doc tgh check graf dr CTG tu. Mase tu aku rase dh nak kena serangan panik dahla hubby xleh teman, nurse2 sume jahat, dgn dikelilingi org2 yg nk bersalin, aku mmg takut sgt dlm tu. Sepanjang wat CTG tu aku tak berhenti baca doa Nabi Yunus. Alhamdulillah, dr start amik graf n bacaan, bacaan heartbeat bby elok je...normal dlm 130++ seminit. Alhamdulillahh....

Bila doc dtg tgk dan die kate ok ni xde ape, aku dgr die ckp bleh discharge. Hah?? LEGANYA hati aku time tu...cepatla kuarkan aku dr tempat nih. aku tny doc tu nape heartbeat bby tggi sgt ye? xsorang pon jwb soklan aku. Ok xpela, yg penting aku nk keluar dr tempat ni. Lepas dorg bukak alat CTG tu aku pon bangun tggu utk discharge. Ye aku tlh menunggu selama 2jam lebih semata2 utk tau aku leh discharge ke x. Bila tny mane buku merah aku, dorang kate kejap. Tgh tggu doktor pakar review. Aku pon menunggu mcm org bodoh xwat pape, juz tgk org nak bersalin keluar masuk sorg demi sorg. Kesian sgt bila org yg dh nak bersalin sgt2 dilayan dgn buruk sekali. Aku xtaula dorg kisah ke x, tp aku sedih tgk dorg dilayan mcm tu. Pastu nurse tu bising2 katil xcukup utk patient. Habis tu korg nak dorg bersalin tepi jalan ke. Sendiri cari inisiatif la mane nk letak patient. Ye aku tau hospital ni hospital bsr, bnyk kes kena handle tapi ko manusia, aku manusia xboleh ke cakap elok2 jgn nak sinis2.

Maaflah kalau ade readers nurse or misi or doktor dari hospital gomen xpuas hati baca entry aku ni. Tapi ni lah yg aku rase dan alami. Aku bukan nak berlagak tapi kalau ade duit lebih sikit i prefer go to private hospital n paying more for politeness, careness and efficient service. Sebabnye mmg aku jenis yg care about customer service. Dats why i choose to deliver at private hospital. Nak pulak kena mcm nih, aku FOBIA nak jejak kaki ke hospital tu. Mmg diakui ade je govt hospital yg ok, nurse yg baik, kakak aku pon bersalin kt govt hosptal je die ckp ok tp aku dah alami ape yg kebanyakan org alami di govt hosp first time lak tu so amatlah meninggalkan kesan... Aku xpenah dilayan mcm tu sebelum ni so aku mmg serik! Aku prefer ke private so dat org2 yg xmampu dan xde choice xperlu berebut bed dgn aku. Sian kat dorang...i dun want to be selfish.

Esoknye aku cuti lagi semata-mata nk jumpa gynae dan meluahkan ape yg terjadi semalam nya. Gynae tny 'Kenapa u xpergi sini trus? Kan i dh suruh pegi sini je..' Aku pon citelah dorg dh ikat aku, aku xleh gerak dah. Huhu...aku pon tnyla Pakar Obgyn Shah Alam Specialist (SALAM) aka Dr.Siti aka gynae aku tu knp heartbeat bby tggi sgt. She explained, time bby aktif mmg graf reactive, heartbeat akn laju mcm kita jugak lepas berlari heartbeat mestila laju. Its normal yg bahaya klu heartbeat drop klu laju tu kne check bby tgh aktif ke mase tu? They should make u cool down dulu, lepas tu amik bacaan lagi kalau tak berubah baru refer to hospital. Doc yg refer tu bukan pakar dats why dia xtau nk buat ape. Ye mmg die doc biase je muda lagi aku rase xkawin pon lagik sbb tu selambe je die rodok2 perut aku. After dgr my gynae pny explaination barulah aku lega. I luv my gynae, very2 islamic and calm so aku pon tenang jer...Yelah time2 mcm ni kalau org sumbat telinga kita dgn benda mcm2 mestila kita bertambah panik kan?? Klu org calm jer, it helps a lot, for me la...Next time kalau ade ape2 gynae dh pesan trus je ke SALAM. Dia xnak aku panik2 nnt BP pulak naik dh lain kes plk.
Sekian rentetan kisahku yg xdapat dilupakan...

0 comments:

Wednesday, August 11, 2010

Di Referred ke Emergency !!

Salam dan dimulakan dgn Bismillah...

Kat sini sy nak cerita kisah sy dan pengalaman di refer ke emergency bersalin dan hampir2 di warded di govt hospital...Kisahnyer bermula begini...
Hari isnin yg lepas, 9 Aug 2010 sy ade appointment checkup di Klinik Kesihatan. Ye sy mmg masih meneruskan checkup di KK even sy akn bersalin di private...sbbnyer sy leh la cuti...yeayyy!!!

Kisah sedih dan menakutkan bermula sebaik saje sy melangkah di Bilik No.8, iaitu bilik utk check heartbeat baby...hari tu mmg lain sikit nurse2 tu sume sy xknal xmacam misi2 yg sy biase nampak. Mula2 misi tu nice la borak2...pastu mase die amik bacaan heartbeat, tetiba dia cakap kenapa heartbeat bby awak tggi sgt ni?? die tunjuk kat sy lebih kurang 180 seminit...yg normal plg tggi pon 160 per minit... Trus jer dia berleter kenapa leh cmni...dan yg paling tak tahannye die leh cakap, baby awak ni tak normal ni, tak sihat ni, nnt refer kat hospital mesti dorang suruh bersalin paksa. Demmmm....sy trus panik tak terkata ape, nak je bagi penampar kt muka misi tu. Suka suki je nak cakap baby aku macam2. Ko bukan doctor nak bagi review ponnn! Pastu aku direfer ke bilik sebelah (bilik doctor). Doctor pompuan tu muda lagi, juz doc biase bukan pakar. die pun buat benda yg sama check heartbeat bby guna alat yg sama. Ni lagi sorang adenye die cucuk2 benda tu dan dirodok2 nye perut aku mase nak cari heartbeat bby. Punyalah sakit, bby pon gerak2 sana sini kena cucuk2.dlm hati ckp klu die lah yg sambut bby time kena seluk2 tu mesti sakit giler.xde budi pekerti langsung. Doctor check pon same gak heartbeat bby tggi. So die prepare surat untuk aku direfer ke Hospital Klang. Aku tanye doc tu sy tak bersalin kat sane boleh x sy pegi panel hospital trus dan jumpa gynae sy? Die trus jawab, xboleh awk kena pegi GH dulu. Ok fine, mase die prepare referral letter tu aku xdpt menahan air mata lagi, laju je air mata ni trun. Panik, takut dgn kata2 nurse mulut xde insurans tu, risau dgn bby aku, kena pegi Hospital yg bnyk bad stories tu, mcm2 dlm kepala.

Kuar2, bilik aku trus cari hubby. Dia wat muka lawak aku plak trus menangis. Dia tny kenapa?? aku pon juz bg short answer kita kena pg hospital skang. Tapi balik rumah dulu, xsolat lagi, towel xde lam bag hospital (aku pon teringat klu kena warded ke ape at least sume benda dh ade). Sampai hospital aku trus ke Emergency Wad Bersalin. Hubby xleh ikut. Masuk2 sane aku tunjuk referral letter ke misi. Misi yg sombong tu suruh aku naik penimbang, aku pon diri jelah selama ni mmg nurse yg amik bacaan kan. Tetiba dia bersuara, 'Hah bacalah berapa, tak kan nak tercongok je kat situ'. Aku dh rase lain apsal la dorang ni suka menyakitkan hati.Aku xtau okeh ckp la elok2. Pastu dorang tny la mcm2, tny aku demam ke dorg amik body temperature yg msk lam mulut tu. Ok pas dlm 5min tu aku pon kuarkan.Tetiba sorg lagi nurse marah apsal cabut tggula smpi berbunyi kan dh kena buat balik. Demmmmm....benci2 ko xcakap kena tggu smpi berbunyi pon so aku keluarkan la dah lame pon dlm mulut aku ni. Siap sorg misi tu ckp apsal hah sume kes refer ke sini. Eh manela aku nak tau aku nk pegi panel korg yg xbagi tadi n suruh refer ke sini.Ish2...hati dh panas dh. Aku nak je cabut time tu tapi dorang dh pegang buku merah aku. I have no choice. Pastu dorang suruh aku baring ats katil utk wat CTG mcm org nak bersalin tu. CTG tu kena wat 20 min. Aku amik kesempatan msg hubby senyap2 sbb tkt dorg marah klu nmpk aku guna hp. Aku msg suruh call Dr.Siti (my gynae) aku xnak kat sini. Hubby pon call tapi aku xleh angkat, sbb doc tgh check graf dr CTG tu. Mase tu aku rase dh nak kena serangan panik dahla hubby xleh teman, nurse2 sume jahat, dgn dikelilingi org2 yg nk bersalin, aku mmg takut sgt dlm tu. Sepanjang wat CTG tu aku tak berhenti baca doa Nabi Yunus. Alhamdulillah, dr start amik graf n bacaan, bacaan heartbeat bby elok je...normal dlm 130++ seminit. Alhamdulillahh....

Bila doc dtg tgk dan die kate ok ni xde ape, aku dgr die ckp bleh discharge. Hah?? LEGANYA hati aku time tu...cepatla kuarkan aku dr tempat nih. aku tny doc tu nape heartbeat bby tggi sgt ye? xsorang pon jwb soklan aku. Ok xpela, yg penting aku nk keluar dr tempat ni. Lepas dorg bukak alat CTG tu aku pon bangun tggu utk discharge. Ye aku tlh menunggu selama 2jam lebih semata2 utk tau aku leh discharge ke x. Bila tny mane buku merah aku, dorang kate kejap. Tgh tggu doktor pakar review. Aku pon menunggu mcm org bodoh xwat pape, juz tgk org nak bersalin keluar masuk sorg demi sorg. Kesian sgt bila org yg dh nak bersalin sgt2 dilayan dgn buruk sekali. Aku xtaula dorg kisah ke x, tp aku sedih tgk dorg dilayan mcm tu. Pastu nurse tu bising2 katil xcukup utk patient. Habis tu korg nak dorg bersalin tepi jalan ke. Sendiri cari inisiatif la mane nk letak patient. Ye aku tau hospital ni hospital bsr, bnyk kes kena handle tapi ko manusia, aku manusia xboleh ke cakap elok2 jgn nak sinis2.

Maaflah kalau ade readers nurse or misi or doktor dari hospital gomen xpuas hati baca entry aku ni. Tapi ni lah yg aku rase dan alami. Aku bukan nak berlagak tapi kalau ade duit lebih sikit i prefer go to private hospital n paying more for politeness, careness and efficient service. Sebabnye mmg aku jenis yg care about customer service. Dats why i choose to deliver at private hospital. Nak pulak kena mcm nih, aku FOBIA nak jejak kaki ke hospital tu. Mmg diakui ade je govt hospital yg ok, nurse yg baik, kakak aku pon bersalin kt govt hosptal je die ckp ok tp aku dah alami ape yg kebanyakan org alami di govt hosp first time lak tu so amatlah meninggalkan kesan... Aku xpenah dilayan mcm tu sebelum ni so aku mmg serik! Aku prefer ke private so dat org2 yg xmampu dan xde choice xperlu berebut bed dgn aku. Sian kat dorang...i dun want to be selfish.

Esoknye aku cuti lagi semata-mata nk jumpa gynae dan meluahkan ape yg terjadi semalam nya. Gynae tny 'Kenapa u xpergi sini trus? Kan i dh suruh pegi sini je..' Aku pon citelah dorg dh ikat aku, aku xleh gerak dah. Huhu...aku pon tnyla Pakar Obgyn Shah Alam Specialist (SALAM) aka Dr.Siti aka gynae aku tu knp heartbeat bby tggi sgt. She explained, time bby aktif mmg graf reactive, heartbeat akn laju mcm kita jugak lepas berlari heartbeat mestila laju. Its normal yg bahaya klu heartbeat drop klu laju tu kne check bby tgh aktif ke mase tu? They should make u cool down dulu, lepas tu amik bacaan lagi kalau tak berubah baru refer to hospital. Doc yg refer tu bukan pakar dats why dia xtau nk buat ape. Ye mmg die doc biase je muda lagi aku rase xkawin pon lagik sbb tu selambe je die rodok2 perut aku. After dgr my gynae pny explaination barulah aku lega. I luv my gynae, very2 islamic and calm so aku pon tenang jer...Yelah time2 mcm ni kalau org sumbat telinga kita dgn benda mcm2 mestila kita bertambah panik kan?? Klu org calm jer, it helps a lot, for me la...Next time kalau ade ape2 gynae dh pesan trus je ke SALAM. Dia xnak aku panik2 nnt BP pulak naik dh lain kes plk.
Sekian rentetan kisahku yg xdapat dilupakan...

No comments: