Skip to main content

Nak Dekat Dah...

Salam kengkawan sumer....
Hari ini sy sudah masuk 39 mggu 4 hari dah...tapi belum ada tanda2 mau melahirkan...
Hmm...baby sy syok sgt ke dok lam perut mummy dia nih ye...
Mula2 sy berdebar2 nk tunggu time bersalin tapi bila dh masuk 39 mggu tak bersalin jugak naik risau sy...
Sy dah tak sabar dh nk jumpa baby, kwn2 pon dh rmi yg tanye bila la bby nk kuar anty2 die nk jumpa...huhu
Isnin lepas sy gi check up sesi seluk-menyeluk di bwh tutt pun bermula...Uisshhh kepada yg belum berkahwin dan belum ade anak tuh...Sakiiitttt wooo kena selukkk!! kahkah....takott korg! sebenarnye mmg sakit kalau jalan tak bukak dan laluan xde lagi...Doc check laluan sy lum bukak lg kepala baby pon jauh lagi dr pintu rahim...tapi ms doc seluk tu juz rase ngilu2 jer sbb doc buat pelan2...thanx Dr. Siti !


Sebenarnye sedih juga bila dgr langsung xde bukaan lagi meaning lambat lagi la sy bersalin...So balik tu sy tekadkan hati pas berbuka (even sy xpose sy xmakan berat pon)...Sy buat maraton turun naik tangga umah 40 kali bersamaan sy dh mendaki 40tingkat punya bangunan taww! Korang ade buat?? hahah...Lenguh2 kaki tapi tu salah satu cara untuk cepatkan bukaan...nak kate sy ni tak aktif, kurang berjalan, bukan main ligat lagi sy ni....Dgn keje lak, pegi balik naik tren lagi.. Tapi sy redha, tu sume kan ketentuan Allah...belum mase baby nak keluar, belum mase Allah nak officially serahkan baby kat saye...So sy pujuk hati untuk bersabar jer...Semalam tepon mak, tanye mak dulu ms nak bersalin cmne sbb sy xde tanda2 lg ni. Mak sy cakap mak pon jenis yg overdue pastu dh nk bersalin baru sakit. Laa...giteww ke mak?? Gaknye sy ni bnyk ikut mak kot....hopefully la (nak sedapkan hati).


Ekceli sy xmo la overdue lebih2 sgt, bahaya utk baby tapi doc bg mase semggu klu tak sakit jugak doc nak induce. Tapi tu sume depend pada CTG yg sy akan buat monday depan (30/08). CTG tu untuk monitor heartbeat baby n check contraction. And depend jugak pada laluan nnt...klu lum ade jugak...doc bg lagi mase smpi 6hb ikut tingkap..Uwaaaaaa...Hopefully before monday depan sy dh selamat deliver...kalau boleh nk normal xmo induce apatah lg cser (mintak dijauhkan sgt2)...Tapi for the sake of baby's safety sy serah kan sume kt doc. She knows better n got lots of experience. Semalam jugak ms citer2 ngan mak kt tipon mak cite dulu ms lahirkan sy mak tumpah darah sbb uri sangkut ke lekat tah. Dahla bersalin kat umah...besar kan pengorbanan mak bersabung nyawa utk lahirkan sy...sedih pulakkk...Sy dah mintak ampun kt mak, mintak halalkn air susu, mkn, minum sy selama ni...Mak suh sabar bnyk2, tak sampai lagi due date pon...tapi sy yg risau lebih sbb kawan2 yg due lebih kurang dh selamat dh...Bila la turn sy gaknyee...

p/s: Sy juga ingin memohon maaf kepada sume readers dan blogger ye kalau ade entry n komen2 yg menyakitkan hati ke, or salah ape2 je lah...

Comments

semoga selamat semuanya. sabar dan sabar. kita semua doakan yg terbaik utk awak.
shilafaizz said…
thanx kak fiza...tulah sabar and wat biase jek kunun2...dlm hati dok menunggu2 gak nih..huhu
wahida said…
sheila..semoga ko selamat nanti yea...
shilafaizz said…
time kasih ats doanye...doakan semuanya dipermudahkan yek...

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…