Wednesday, August 25, 2010

Nak Dekat Dah...

Salam kengkawan sumer....
Hari ini sy sudah masuk 39 mggu 4 hari dah...tapi belum ada tanda2 mau melahirkan...
Hmm...baby sy syok sgt ke dok lam perut mummy dia nih ye...
Mula2 sy berdebar2 nk tunggu time bersalin tapi bila dh masuk 39 mggu tak bersalin jugak naik risau sy...
Sy dah tak sabar dh nk jumpa baby, kwn2 pon dh rmi yg tanye bila la bby nk kuar anty2 die nk jumpa...huhu
Isnin lepas sy gi check up sesi seluk-menyeluk di bwh tutt pun bermula...Uisshhh kepada yg belum berkahwin dan belum ade anak tuh...Sakiiitttt wooo kena selukkk!! kahkah....takott korg! sebenarnye mmg sakit kalau jalan tak bukak dan laluan xde lagi...Doc check laluan sy lum bukak lg kepala baby pon jauh lagi dr pintu rahim...tapi ms doc seluk tu juz rase ngilu2 jer sbb doc buat pelan2...thanx Dr. Siti !


Sebenarnye sedih juga bila dgr langsung xde bukaan lagi meaning lambat lagi la sy bersalin...So balik tu sy tekadkan hati pas berbuka (even sy xpose sy xmakan berat pon)...Sy buat maraton turun naik tangga umah 40 kali bersamaan sy dh mendaki 40tingkat punya bangunan taww! Korang ade buat?? hahah...Lenguh2 kaki tapi tu salah satu cara untuk cepatkan bukaan...nak kate sy ni tak aktif, kurang berjalan, bukan main ligat lagi sy ni....Dgn keje lak, pegi balik naik tren lagi.. Tapi sy redha, tu sume kan ketentuan Allah...belum mase baby nak keluar, belum mase Allah nak officially serahkan baby kat saye...So sy pujuk hati untuk bersabar jer...Semalam tepon mak, tanye mak dulu ms nak bersalin cmne sbb sy xde tanda2 lg ni. Mak sy cakap mak pon jenis yg overdue pastu dh nk bersalin baru sakit. Laa...giteww ke mak?? Gaknye sy ni bnyk ikut mak kot....hopefully la (nak sedapkan hati).


Ekceli sy xmo la overdue lebih2 sgt, bahaya utk baby tapi doc bg mase semggu klu tak sakit jugak doc nak induce. Tapi tu sume depend pada CTG yg sy akan buat monday depan (30/08). CTG tu untuk monitor heartbeat baby n check contraction. And depend jugak pada laluan nnt...klu lum ade jugak...doc bg lagi mase smpi 6hb ikut tingkap..Uwaaaaaa...Hopefully before monday depan sy dh selamat deliver...kalau boleh nk normal xmo induce apatah lg cser (mintak dijauhkan sgt2)...Tapi for the sake of baby's safety sy serah kan sume kt doc. She knows better n got lots of experience. Semalam jugak ms citer2 ngan mak kt tipon mak cite dulu ms lahirkan sy mak tumpah darah sbb uri sangkut ke lekat tah. Dahla bersalin kat umah...besar kan pengorbanan mak bersabung nyawa utk lahirkan sy...sedih pulakkk...Sy dah mintak ampun kt mak, mintak halalkn air susu, mkn, minum sy selama ni...Mak suh sabar bnyk2, tak sampai lagi due date pon...tapi sy yg risau lebih sbb kawan2 yg due lebih kurang dh selamat dh...Bila la turn sy gaknyee...

p/s: Sy juga ingin memohon maaf kepada sume readers dan blogger ye kalau ade entry n komen2 yg menyakitkan hati ke, or salah ape2 je lah...

4 comments:

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

semoga selamat semuanya. sabar dan sabar. kita semua doakan yg terbaik utk awak.

shilafaizz said...

thanx kak fiza...tulah sabar and wat biase jek kunun2...dlm hati dok menunggu2 gak nih..huhu

wahida said...

sheila..semoga ko selamat nanti yea...

shilafaizz said...

time kasih ats doanye...doakan semuanya dipermudahkan yek...

Wednesday, August 25, 2010

Nak Dekat Dah...

Salam kengkawan sumer....
Hari ini sy sudah masuk 39 mggu 4 hari dah...tapi belum ada tanda2 mau melahirkan...
Hmm...baby sy syok sgt ke dok lam perut mummy dia nih ye...
Mula2 sy berdebar2 nk tunggu time bersalin tapi bila dh masuk 39 mggu tak bersalin jugak naik risau sy...
Sy dah tak sabar dh nk jumpa baby, kwn2 pon dh rmi yg tanye bila la bby nk kuar anty2 die nk jumpa...huhu
Isnin lepas sy gi check up sesi seluk-menyeluk di bwh tutt pun bermula...Uisshhh kepada yg belum berkahwin dan belum ade anak tuh...Sakiiitttt wooo kena selukkk!! kahkah....takott korg! sebenarnye mmg sakit kalau jalan tak bukak dan laluan xde lagi...Doc check laluan sy lum bukak lg kepala baby pon jauh lagi dr pintu rahim...tapi ms doc seluk tu juz rase ngilu2 jer sbb doc buat pelan2...thanx Dr. Siti !


Sebenarnye sedih juga bila dgr langsung xde bukaan lagi meaning lambat lagi la sy bersalin...So balik tu sy tekadkan hati pas berbuka (even sy xpose sy xmakan berat pon)...Sy buat maraton turun naik tangga umah 40 kali bersamaan sy dh mendaki 40tingkat punya bangunan taww! Korang ade buat?? hahah...Lenguh2 kaki tapi tu salah satu cara untuk cepatkan bukaan...nak kate sy ni tak aktif, kurang berjalan, bukan main ligat lagi sy ni....Dgn keje lak, pegi balik naik tren lagi.. Tapi sy redha, tu sume kan ketentuan Allah...belum mase baby nak keluar, belum mase Allah nak officially serahkan baby kat saye...So sy pujuk hati untuk bersabar jer...Semalam tepon mak, tanye mak dulu ms nak bersalin cmne sbb sy xde tanda2 lg ni. Mak sy cakap mak pon jenis yg overdue pastu dh nk bersalin baru sakit. Laa...giteww ke mak?? Gaknye sy ni bnyk ikut mak kot....hopefully la (nak sedapkan hati).


Ekceli sy xmo la overdue lebih2 sgt, bahaya utk baby tapi doc bg mase semggu klu tak sakit jugak doc nak induce. Tapi tu sume depend pada CTG yg sy akan buat monday depan (30/08). CTG tu untuk monitor heartbeat baby n check contraction. And depend jugak pada laluan nnt...klu lum ade jugak...doc bg lagi mase smpi 6hb ikut tingkap..Uwaaaaaa...Hopefully before monday depan sy dh selamat deliver...kalau boleh nk normal xmo induce apatah lg cser (mintak dijauhkan sgt2)...Tapi for the sake of baby's safety sy serah kan sume kt doc. She knows better n got lots of experience. Semalam jugak ms citer2 ngan mak kt tipon mak cite dulu ms lahirkan sy mak tumpah darah sbb uri sangkut ke lekat tah. Dahla bersalin kat umah...besar kan pengorbanan mak bersabung nyawa utk lahirkan sy...sedih pulakkk...Sy dah mintak ampun kt mak, mintak halalkn air susu, mkn, minum sy selama ni...Mak suh sabar bnyk2, tak sampai lagi due date pon...tapi sy yg risau lebih sbb kawan2 yg due lebih kurang dh selamat dh...Bila la turn sy gaknyee...

p/s: Sy juga ingin memohon maaf kepada sume readers dan blogger ye kalau ade entry n komen2 yg menyakitkan hati ke, or salah ape2 je lah...

4 comments:

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

semoga selamat semuanya. sabar dan sabar. kita semua doakan yg terbaik utk awak.

shilafaizz said...

thanx kak fiza...tulah sabar and wat biase jek kunun2...dlm hati dok menunggu2 gak nih..huhu

wahida said...

sheila..semoga ko selamat nanti yea...

shilafaizz said...

time kasih ats doanye...doakan semuanya dipermudahkan yek...