Skip to main content

Ramadhan Kedua Bersama2...

Bismillah...apa khabar rakan2 blog dah RH?? Macam mana dengan puasa kalian...? Heheh...bagus2 cantik jer bahasa saya, maklumlah bulan puasa kan kenalah jaga hati, lidah, mulut, mata dan semua anggota dari maksiat...huhuu...

Kiranya tidak terlambat sy mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1431 Hijriah...Ramadhan kali ini juga adalah Ramadhan kali kedua buat sy dan suami menyambutnya bersama-sama...dan bertiga actually termsk insan kecik lam rahim ni..;) Pada Ramadhan lepas, sy baru sahaja beberapa minggu menjadi isteri kepada encik suami sy...teringat lagi maklumlah baru je jadi isteri org kan bnyk kali jugak kami terlajak sahur...sy mintak maaf sgt2 kat en suami sebab mase bujang sy memang jarang sahur...klu bangun tu pun juz buat air milo panas jer..bila dah kawin kenalah siapkan sahur utk suami kan tapi sy bnyk ngelat..nasib baik suami xkisah sgt...

Ramdhan kali ini alhamdulillah, sy dah terer dah..(puasa pun baru 3 hari)...Hari pertama  sahur sy buat ikan bakar dgn kacang panjang msk asam...Hari kedua sy buatkan menu feveret suami tofu telur msk ala2 chinese style tu...letak carrot, jagung, isi ayam sikit...Untuk makluman, sy hanya dapat menyambut puasa pertama saje kerana gynae tak advise sy puasa dah cukup bulan dan tgh2 sarat ni...Tapi sy tetap nak sambut puasa pertama...Rasa ralat sgt kalau x puasa..Mase puasa pertama pun menggigil jugak nak habiskan satu hari. Pedih sgt ulu hati, baby pun mcm tak keruan kt dalam tu lapar sgt gaknye...sian baby...bila bgtau suami, dia cakap esok xyah puasa gynae pun tak galakkan puasa, nanti apa2 effect kat baby...Ok lah baikkk...sy sanggup bayar puasa sebulan kerana baby tersayang nih...

Menu berbuka pulak sy belum berkesempatan memasak di rumah...keje, balik jln jammed, kami hanya membeli juadah di bazar ramadhan sahaje...weekend ni insyaallah sy mmg nk memasak...tgh pikir2 nak masak lauk ape..Sy teringin nk mkn pengat pisang...pastu nk msk ayam msk halia, nk wat nasi lemak sambal udang (suami's feveret), nak try resipi burger malaysia mcm Puan Baya...ehmm...tapi tah larat ke x...xpe nanti sy upload gamba ek...TUNGGUUU

Comments

Mawarnafastari said…
Bagus2 cubalah resepi tu sedap.. Pehi kat www.arinaathirah.fotopages.com.
Byk resepi dia best2...

Bertukar2lah resepi kite di bulan ramadhan ni ek.. Nak tukar juadah jauh sgt.. Hihi
shilafaizz said…
dah pegi dh photopages die baya..bnyk gile resipi.rajin die msk.nk try satu resipi kek rich choco marble tu.mcm best je bhn2 pon senang, xbnyk..bnyk dh copy resipi dr dia..huhu
wahidakhairy said…
wah....rajin nye korg share2 resepi...bagus2...aku tukang ciplak..haha..

sheila: bila due??bestnye ade baby nanti..
hasnolleilla said…
puasa,jgn xpuasa yer..hhihi
samela kiter..ramadhan kedua bersama somi..=)
shilafaizz said…
hani: sy xpose...wakaka...
jenuhla haku membyr pose pasni..

baya n wahida: bnyk nk share resipi tp xsempat2 upload gamba..huhu.nnt lah yek..
wahida, aku due mggu depan..if HR approve mggu ni last kt opis xlarat la aku nk ngadap keje kt opis nih..hehe

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…