Wednesday, March 31, 2010

Baby Stroller

Baru2 ni kami pergi ke Mother's Care...tengok2 baju baby tapi saya rase yg beli 2,3 helai aritu cukuplah wat mase ni....gender baby pun xtau lagi jadi susah nak pilih baju. Hasben pun tgk2 stroller baby...Saya cakap kat hasben saya minat sangat stroller Quinny Zapp sgt smart and cun. Sebelom ni sy slalu nmpk anak org pakai tapi xpenah pulak tau hargenye bape. Ni gamba stroller Quinny Zapp tu
.......
........
...............
Seswai untuk baby gurl or boy...Smart kan????

Kebetulan kat situ ade Quinny Zapp juga dan hargenye skali. Ohhh Mak Aiiiii.....tau tak bape regenye?? RM2999 stroller SAHAJA !!!! Lagi singgit 3 ribu hinggit?? Boleh beli cincin berlian lagi satu kat mummy baby oiiii...Sah2 la hasben xakan, never and ever agree...tapi saya minat sgt dengan stroller nih...Hasben cakap dia tak akan habiskan 3 ribu hinggit juz for stroller. Bukan kedekut tapi katenye baby kejap jer pakai bila dah 3,4 tahun (dah pandai lari) ntah2 tak sampai 2 tahun sah2 stroller tu terperuk jer kat stor umah. Bila pikir2 betul gak... Tak pelah ape2 pun beliau yang bayar kan...Kami kensel lah Quinny tu. Macamla nak tdo siang malam lam stroller ye dak? Then, kami tetibe jumpa stroller ala2 Quinny gitu...dari Sweet Cherry

Ni lah dia...lebih kurang kan??? Harganya WITH baby car seat dlm RM899...Much more reasonable...Saya belek2 seat die lembut and empuk...Itu kriteria utama sbb kita pun nak duduk kerusi empuk ape lagi baby kan...Pastu ringan pun ringan, boleh dilipat rapat dan kecil senang masuk boot keta, senanglah nak bwk2 ke shopping complex...Ade lagi satu dari First Care xjumpa pulak gambanya...Tapi kami akan survey2 lagi...banyak masa lagi...

Besday Suami Saya

Semalam bersamaan 14 Rabiulawal 1431 Hijrah kalendar Islam atau 30 March 2010 adalah hari jadi suami saya yang ke-30 tahun (memang jadi, dah nak jadi bapak orang pon...) ...owhh...en suami sudah tua, sudah ada angka 3 didepan...hehehe...sy pulak yang rase masih muda remaja....yezzzzz!! Saya plan nak surprise belanja suami makan di Chili's tapi beliau cakap sy lambat bgtau. Beliau dah makan bihun goreng kul 4 mcm dh kenyang. Ade plak, surprise memang la xboleh di bgtau ye tak?? Oklah jimat seratus, dua ratus hinggit sebab beliau telah menolak pelawaan saya itu..Yehuuu.....Kalau saya xpelawa pun sudah pasti saya akan ajak beliau ke Chili's untuk besday saya.

Then saya cakap kat en.suami saya nak belikan beliau baju or Tshirt or kemeja sebab kami akan ke Bandung. Sepertinya baju suami macam dah buruk2 jer...(dengan nada sedih). Dan seingat saya semenjak dah berkahwin 8bulan ni suami rasenya belom ade shopping baju sendiri. Asek saya jer yang shopping baju...sob...sob...kelihatannya suami sangat gigih mencari rezeki untuk saya sampai lupa nak shopping baju kot...ehm..ehm...  Dengan itu saya amat berbesar hati untuk belikan suami baju2 baru xkisahla bape hargenye untuk membalas jasa2 suami.

Kami pun pergi ke Sunway Pyramid mase tu dah kul 9malam dah. Pusing punya pusing, masuk kedai sana, masuk kedai sini, keluar kedai, masuk kedai...jumpalah kat satu baju ni baju cap Adidas hargenye hundred plus...sy janji utk belikan suami 2lai baju..untuk pengetahuan sume, sy slalu shopping sebab sy rase sume baju cantik tapi lain dgn suami dia sgt memilih... baju Adidas tu pun setelah belekan yg ke berapa ratus pon xtau...bile dah berkenan, pegi fitting room saya rase baju tu ketat mcm beliau pulak yg pegnen. Suami sy makin sihat sekarang nmpknye..Saya suruh cari yang lain tetibe die amik baju Umbro hargenye RM44.90...tapi baju tu dh di-reject oleh sy awal2. Ye lah kalau kamu pun besday suami tak kan nak bagi baju RM50 ye tak?? Saya cakap cari yg lain, xpe saya yang bayar. Tetibe suami berkata-kata " Xpelah, B malu syg yang belikan baju...B pilih yang murah2 jelah ye..." Owhh...saya sgt terharu dgn kata2 suami, saya rase kalau suami belikan or bayarkan baju saya kenapa saya tak rase malu ye...?? Tetibe tahap bacaan meter rasa sayang pada suami ditahap max smpi keluar dari meter bacaan..ehehe. Oleh kerana baju yang dia berkenan xde size dan direject oleh saya, kami decide untuk cari hadiah besday suami di lain hari..Sunway pun dah tutup...Sekian~

Tuesday, March 30, 2010

Blog Pecah Perut

Anda tension?? Sedih?? Bosann?? Saya suggestkan anda view blog ini...Blog ni memang boleh buat kita gelak guling2 guys...One of my fav blog nih >>>>>>>>by Mr. Yosh

Mr Yosh, sila bayar saya komesen kerana mem-promote blog anda yer....^___^

Pregnancy Jurnal - Part 4

Bersambung kepada kisah fud poisoning, sebenarnya fud poisoning tu berlaku tepat2 bila memasuki trimester kedua. Sorang Head Department kat opis a.k.a Kak Ani cakap, trimester pertama mommy ok trimester kedua pulak baby mengamuk ye....ehmm...mommy harap cuma sekejap jer...Amik mase seminggu jugakla mommy nak pulih dari kesakitan yg menyiksakan tu. Mommy jadi fobia nak makan ape2 sebab mase kena tu tiap makanan yg masuk akan kuar balik.Uols, muntah2 tu bukan mcm ludah air liur saje ye...muntah2 tu sgt menyakitkan smpi meleleh air mata tau. Bahu pon sampai lenguh2 sebab perut menolak dgn kuat makanan keluar dan kita akan sedaya upaya nak kuarkan makanan tu.Penghadaman tak berlaku langsung sebab sume makanan kuar balik n seminggu jugaklah mommy ni xbuang air besar.

Selepas pulih dari fud poisoning, and mommy rase dah boleh makan mcm biase ape lagi mommy makan jer ape nak. Daddy pon layan sebab die tau seminggu mommy tersiksa. Mommy teringin sangat makan char kuey teow Aimar kat TTDI Jaya. Pastu semenjak memasuki trimester kedua ni, selera makan mommy drastik bertambah compared to awal2 pregnant. Ahakss... sampaikan kadang2 mommy amik makanan daddy. Daddy cakap sejak kenal mommy 4thn lepas, mommy mmg slalu makan tak habis. Tak penah habis ponn n daddy yg slalunye jadi 'tong sampah' mommy...

Tapi sekarang mommy berebut makanan pulak dari daddy. Macam semalam mommy nk makan roti canai sebab xrasa lapar sgt mulanya, order sekeping jer, daddy 2keping. Pas je habis mommy pny, tgk pinggan daddy dah licin. Sebenarnya mommy baru nak kecek daddy punya separuh. Mommy pon cakapla 'B ni habiskan roti canai cepat sgt, syg baru nak mintak sikit'. Daddy pon cakap mane tau, slalu syg makan sikit sekarang siap mintak B punya pulakk..Erkk...daddy pon pening dgn selera mommy lately ni. Nak buat cmne, dah lapar kan baby pon dh makin besar so needs makanan lagi banyak..hehehehh

Pregnancy Jurnal - Part 3 (Fud Poisoning n Kisah Pisang Goreng)

First trimester dilalui dengan mudah...Alhamdulillah mommy rase first trimester ni xdelah teruk alahannya sebab kebiasaannya ramai wanita hamil mengalami alahan yg teruk pada first trimester. Tapiiiiii.......lain pulak bila memasuki 2nd Trimester....Sesuatu telah berlaku pada mommy....

Tapi sebelum tu nak citer pasal mommy mengidam Pisang Goreng panas. Dalam banyak2 makanan ni yg mommy teringin sgt nak mkn..Weekend tu daddy ajak balik ke kampung Atuk n Wan kat Tampin. Orang Melaka pny budaya lain skit dari Johor. Kalau kat kampung Mak tiap petang mesti kami ade minum petang ala-ala Hi-tea gitu....kehkeh...samada kuih buat sendiri mcm jemput2 ikan bilis or kuih beli kat deret kedai depan. Emm...tetibe teringat plak karipap daging yg sedap tu...Tapi kat melaka ni xde hi-tea2 nih.. So tekak mommy ni tetibe teringin nak minum petang. Mommy ckp kat daddy bestnye kalau ade pisang goreng. Jom cari kat pekan. Daddy cakap japgi sbb mase tu tgh transfer gamba dr handycam atuk. Mommy ckp cptla nnt hujan..Memang betul hujan lepas cakap tu. Pastu daddy membuatkan mommy hangin satu badan. Daddy cakap dh hujan plk mcm malas pulak nk kuar. Nanti cari belakang rumah ade x pisang masak. Mommy xnk pisang blakang rumah, mommy nak yg beli...Mommy ape lagi tarik muka la org dh ajak dr tadi dah. Mommy trus masuk bilik (merajuk la tuh). Tetibe rase sgt sensitip time tu. Mommy siap bg msg supaya daddy cari jgk pisang goreng. Punyalah xnak bercakap dgn daddy sebab tgh merajuk.

Daddy pon masuk bilik nak pujukla kununnya...mase tu mommy tgh menangis sampai basah2 bantal ha....Mommy memang nangis beria siap ckp lagi kalau kt kampung Mak kt Johor mesti cakap jer mak dh buatkan or belikan pisang goreng tu. Ni daddy xpeduli pon. Kelakar pulak sbb pisang goreng punya pasal mommy pnylah merajuk. Pastu mommy tertido, malas nak layan daddy. Bangun2 tu dah kul 6 lebih nak solat asar tetibe bau pisang goreng yg tengah digoreng. Mommy pon buatla muka dek trus masuk toilet nk amik wuduk.

Pas solat daddy panggil minum. Pisang goreng Wan dh siap goreng. Mommy pun jalan la ke depan...wan cakap ha sape yg nak makan pisang goreng td? Malu plk sekejap tapi duli ape, nama pon org pregnant kan...Xpelah walaupun xsesedap pisang goreng mak dan bukan dibeli makan jelah lepaskan kempunan...hahahhaa

Berbalik kepada sesuatu yg telah berlaku kat mommy seperti yg diberitahu di atas...lepas siang makan pisang goreng tu malamnye atuk ngan wan xnak dinner dah sebab dh kenyang. Tapi daddy cakap nk cari makanan ringan2 sbb nanti mommy lapar plk tgh malam. Mommy kate kita makan burger je lah. So kami pun keluar ke pekan Gadek mencari burger tepi jalan. Punyalah cari sampailah ke pekan Alor Gajah baru jumpa satu gerai burger. Mommy order burger daging double (punyalah selera besar kan...) daddy daging spesel. Bila dh smpi umah n makan rase sgtla xsedap burger tu. mommy makan dagingnye saje tu pon habiskan sbb xnak daddy bising.

Ape yg berlaku?? Ha nak citerlah ni...malam tu tgh tdo mommy dh rase2 sakit2 perut. dua,tiga kali terbangun sebab sakit menyucuk2 di perut...mcm nak berak tapi boleh ditahan lagi...Kul 5 pagi kami bangun sebab bertolak balik ke KL..kira dh pagi isnin nak trus blk ke KL dan siap ke opis. Mase tu mmg sakit2 perut skit lagi...Dalam perjalanan ke KL mommy dh ckp kat daddy rase xsedap kat perut. Tiba area2 Nilai, mommy xdapat menahan lagi dan ingin muntah sesangat. Daddy  pon panik sebab muntah dh terkeluar dan mommy tahan dgn tapak tangan kat mulut. Daddy pun bukak hazard light benti tepi jalan, mommy trus bukak pintu dan keluarkan segala isi perut iaitu burger yg dimakan malam tadi...owhhh....memang horrible sgt2 smpi air mata pun meleleh pnylah perut menolak kuat makanan2 tu keluar. Memang sakit!! Mommy rase baby yg xnak burger tu dan tolak balik keluar kan?? Lepas rase sume dh kuar n lega skit, daddy cari plastik kt boot keta spy mommy leh muntah jer dlm keta. tapi sebenarnya muntah dh terkena skit kt seat keta n daddy dh bersihkan. Dlm perjalanan yg disambung tu ade lagi muntah2 skit tapi mommy xlarat trus memejamkan mata n tido.

Sampai umah nak dh 6lebih pagi, mommy nk lelap kejap.Rase badan lemah sgt. Pas bangun tu trus mandi nk siap ke opis. Kisah di opis pulak, lagilah terrible. Pagi tu mommy beli cucur udang, pas sejam lam perut kuar balik. Pastu lunch rase perut mcm tercedera sbb asek muntah, so mommy makan yong tau fu jer ngan tembikai. Pas sejam lebih kuar jugak sume. Mommy rase nk pengsan dah n rase nk ddk jer dlm toilet tu. Tak sabar nak tunggu waktu balik. Mommy msg daddy suh amik kat opis sbb mommy xlarat nk naik tren. Takut muntah lam tren nanti. daddy pon amik kat opis. Dalam keta baru jer kuar dr Dataran Maybank, mommy dh capai plastik yg sedia ade dlm handbag n muntah lagi, lagi n lagi....Rase mmg badan dh lembik giler. Mase tu mommy ingat cuma alahan pregnant jer...Malam pulak mommy dh terbaring jer kt katil, daddy belikan bubur McD. Pas 3 sudu makan kuar balik jugak. Mommy minum air masak pon kuar jugak!! Owhh mommy rase memang nilah alahan mengandung palik teruk skali!

Pagi2 esoknya tu sebenarnya mommy ade Pot Luck kat opis tapi mommy nak mc sbb xtahan dh. Pegi klinik doctor kate mommy alahan mengandung ni. Tepon Mak sbb dah tahan xleh makan mak kate jgn minum susu wat teh O ngan makan roti kosong jer.Mcm mak plk jd doc.Aritu xmakan ape2 cuma mkn roti n air teh n 100 plus sbb kencing dh kotor, doc ckp bdn kurang sgt air so kne minum 100plus. Esoknya tu mommy cerita kat kawan, rupanya die pon penah mengalami keadaan sm mcm mommy mase pegnen. Dia kate tu kne Food Poisoning!! Kwn tny mkn ape mlm sebelom tu mommy ckpla mkn burger tepi jln. Ya!! Sejak kejadian tu mommy memang fobia nmpk burger2 tepi jalan ni...serik dgn pengalaman fud poisoning tempoh hari.

Pregnancy Jurnal - Part 2

Sepanjang first trimester (1-3bulan) mommy xde alahan teruk sgt tapi disebabkan mommy pregnant dimusim2 kemarau ni mommy mmg xtahan panas. Lagipun mommy ade migrain org migrain xboleh kne panahan matahri sgt nanti kepala trus berdenyut2. Mommy mmg malas keluar on weekend sbb cuaca yg panas nih. Muntah2 plk waktu pagi2 jer time nak gosok gigi...tapi mommy bantai jugak xkan xgosok gigi plk semata-mata muntah2 kan...

Makan pulak, mommy memang xde selera makan on first trimester nih. Memang bermasalah betul time nak makan sume xberselera..Pastu bile dinner tempat yg kami tuju adalah kedai mamak sebabnya mommy blk dh lambat mmg xsempat masaklah. Then, mommy xberselera makan berat2 terutama nasi time awal2 pregnant. Jadi mommy akan makan roti canai jer.Asek2 roti canai...huhuuu

Mommy sangat xsuka ayam time pregnant first nih. Tgk ayam jer ayam goreng ke, ayam masak gulai ke, KFC ke langsung mual. Kesian ayam tu xbersalah ponn...Mommy suka ikan jer...Pastu xsuka langsung laksa johor padahal sebelum ni tulah my fav fud. Bau laksa johor yg kuat tu rase nak muntah pulak. Mengidam plak xde mengidam rasenyer...Rase nak makan trus jer makan. Xdelah pulak mengidam yg pelik2...Pastu alahan mommy makin lame ter-transfer ke daddy.Daddy cakap sebelom ni jarang sgt sakit kepala tapi sekarang slalu sakit kepala, pening2...huhuuu padahal sebelum ni mommy yg slalu sakit kepala...Menarik kan??

Pregnancy Jurnal - Part 1

Selepas 4 bulan pregnant barulah mommy tergerak nak buat pregnancy jurnal nih...rasenye ok lg kot timing tu...huhu

After 4 month of mommy and daddy married, alhamdulillah mommy disahkan pregnant oleh mommy sendiri...boleh gitu?? sbbnye mommy pny period regular every month so bila dh lambat skit mommy trus la check.mula2 tu berdebar takut perasan sendiri je diri ni pregnant tapi mommy buat jgklah UPT test yg tinggal satu yg dibeli di Guardian. Before ni penah jgk buat tapi -ve...so bile kali ni check and ade 2line samar2 tu mommy mmg teruja. tapi mommy tny kawan dulu yg dh ade anak die kate kalau nk puas hati buat lg skali. mommy pon beli UPT lg satu and check sendiri. kalau tadi line samar2 kali ni lebih jelas. Mommy nk buat surprise kat daddy tapi xmenjadi. Daddy xpecaya kalau xjumpa doctor.purnah terujaan mommy tau...

On weekend, kami pun pegilah Klinik Araa yg dekat dgn umah. Kat klinik doc suh buat lagi skali urine test and the result also +ve (about 5weeks dh usia kandungan)...After dat, barulah daddy percaya yg mommy pregnant...mommy bgtau daddy jgn bgtau famly dulu yealah baru lagi. Tapi, daddy xmenahan nk bgtau Wan. Pas daddy bgtau Wan barulah mommy bgtau Mak. Mak pesan jgn angkat benda berat2 and makan tu jgn makan rebung or yg bercuka. Mak kata nenas boleh mkn kalau teringin sgt tapi skit jer..

Sebenarnya, mommy xnak ura2 kan sgt kt famly daddy sbbnye Mak Ngah lg dulu kawin dr kami tapi since now Mak Ngah belum ade rezeki lagi dpt baby...mommy pun perempuan and pada mommy benda ni sensitif pada sesape yg belum lagi pregnant. Xtaulah tu perasaan mommy sdr aje ke...

Monday, March 29, 2010

Layan Jugakk...Mari Tagging (2)

Entry kali nih sy di tag oleh Puan Epi Rafeeza ~
Biaselah sambil2 buat keje sambil hapdate blog...klu tetibe CEO kat blakang aku mampuss la den...uhuhuuuu
1. Adakah anda rasa anda Hot?

Memang sy rase hot, sekarang kan musim kemarau....mmgla hot...hehehe...xsy xrase 'hot' pon sy ni simple jer orgnye, bergaya bile nak jer...tp sy jugak slalu rase hot (panas badan) time2 preggy nih...pastu hot-tempered gak ngan suami...sy suka lagu 'So Hot' dari wonder girls...mekaseh....

2. upload wallpaper laptop anda skrg...


3. cerita pasal gambar ini..

Sape yg xtau pompuan comel ni, nilah saya sebenornye....10 tahun dulu laa...wakaka sudah pasti korang xpercaya saya secomel ni kan?? jeles giler korang nih...xnak kawan!! Sape yg xknal, pompuan yg cantik jelita, comel ni Nikita Willy aktres indonesia...saya mmg suka tgk die sbb saya mmg suka kejadian tuhan yg indah2...cewahh...ntahla sy rase die cantik sgt, Aihwarya Rai pon kalah dlm list sy jatuh no.10 minah hindustan tu kot...pastu nak plk preggy ni klu bby gurl bolehla terkenan kecomelan si Nikky ni...
Laptop hasben gambar pe tah...biaselah org2 mech.engineering nikan mestila gambar yg machine2 complicated gitu...die xbubuh pon gamba sy, gamba dlm fesbuk pon sy yg upload gamba kami.teruk btul llki ni...

4. Kali terakhir makan piza?
Bulan 1 aritu kot dekat Pizza Hut 24 hours yg baru bukak kt umah...Piza yg ade udang bnyk tu.hubby suka tp sy xsuka...muakkss

5.Lagu terakhir anda dengar?
tah xingat laa....sbb lam keta suka tukar2 station

6.Apa yg anda buat selain menyelesaikan tag ini?
Sambil2 wat keje laa...pastu sambil2 hapdate blog...mampuih den klu org IT dpt tau kann...trus nama saya masuk kat portal Maybank as 'wanted staff-for disciplinary action'. saya kan mmg ske langgar disiplin dr sek lagi.tak tau ke??

7.Selain nama sendiri anda dipanggil nama apa?
i. Adik (family)
ii.Sayang (hubby panggil)
iii. Shaila (panggilan oleh Dila budak opis)
iv. Acu (anak2 buah panggil)
v. Shila (kebanyakannya panggil ngan nm ni)

8.Tag 5 org


1. Wahida
2. Jely
3. Baya
4. Sesape jer boleh buat...dipersilakan sgt2


9. siapakah org num 1?

wahida adalah same2 dak uia mcm sy...sy knal die sbb die satu course ngan tg. intan dak kelantan yg baik ngan sy...dulu knal2 gitu jer tp jumpa di fesbuk dan blog...Baru kawin akhir tahun lepas sedang amik Master di uia...

10. org num 2 ?

Jejel plak adalah rumate sy mase 2nd year kat uia...lame giler dh knal sejak zmn matrik...die lum kawin lg sy doakan die cecepat kawin. boyprennya en anep yg suka bg komen sakit hati kt fesbuk sy...bkn sakit hati ape die suka ckp psl topik len time org bincang topik lain...

11. org num 3 ?
Baya juga adalah coursemate tg. intan kwn sy tuh....sy follow blog die sbb die foreigner buat ms ni...die di pakistan sekarang ikut suaminya yg kerja di sana...best jgk dpt tau kehidupan org2 pakistan yg sebenarnya...die kawin muda gak lg awal dr sy...dh ade sorg baby embun namanya..keep in touch di fesbuk sbb die kan jauh dr tanah air...

12. kata2 cinta untuk org no.3?
baya i luv u...gitu ke?? giler hape...kata2 motivation bleh la kot...
baya, semoga bertabah di negara org...hujan batu dinegeri sendiri..jgn blk sini klu xnak kne hujan batu k...

13. 5 yang anda tau tentang org yg tag anda...
i. senior kat uia dulu
ii.wife kpd org kampung gue blakang umah jek...
iii. ade ank llki yg comel sgt mcm sin chan, hubbynya pilot TUDM...
iv.tgh pegnen ank no-2 bln 7 due..
v.tgh amik master under uia...

Layan Jugakk...Mari Tagging (1)

Saya view blog Kak Epi dan dia meng-tag sesape yg baca entry dia tentang ni...sy pon berminat nak jawab sbb sy suka jwb soklan2 mcm ni...


1. siapakah diri anda dirumah.. ?

Kat rumah sy jd seorang isteri, tukang masak, tukang kebun. tukang lipat kain, kdg2 tukang basuh pinggan, nape kdg2?? sbbnye suami dan sy share2 buat keje rumah klu sy dh msk die kne bsh pinggan...huhu dera suami lah plk...dan slalunye die yg bsh baju jd sy jd tukang lipat kain...sy juga jd tukang tdo di rumah...huhu bestnye tdoo....zZzzzZ

2. siapakah anda di samping rakan..?

Erkk....xtaulah ye...tu kne tny kwn2 sy lah....tapi sy rase sy ade sorg, 2org jer kwn baik kot...tu pon tak serapat dulu mase sek....sy cuma ada kawan sekola, kawan U, kawan opis...sy ni suka jgk jd lone ranger...sy xkesah pg shopping sorg2 kat Alpha Angle mase kat uia dulu...adelah jugak pg ngan pipah n kwn2 lain tapi suka jgklah jln sorg2..best ape xyah nk tggu kwn, kejap2 ilang...klu sengsorang jln jelah mane2 nak pegi pastu balik. Lagi satu sm jgk dgn org yg meng-tag sy sebelom ni sy juga susah nak percayakan org melainkan diri sendiri...sgt susah nk dpt kepercayaan dr sy okeh...sbb sy xtahu ape yg org pk, sy serik sbb dulu sy sgt percaya pd seseorg yg dianggap kwn tapi belakang kutuk2..sy sensitif orgnye jd bile org buat mcm tu sy jd sedih sbb sy percaya kt dia...tapi skrg sy xkesah org nk kutuk ke ape mcm la org tu baik sgt kan...aku xmintak duit kat ko pon...(xde kaitan)

3. 5 benda yg anda idamkan tp belom tercapai..

1. Anak - ye mmg sy tgh pregnant tapi semua yg Allah berikan kan cuma pinjaman...sy boleh kehilangan nya jd selagi anak yg sy kandungkan xlahir ke dunia sy kne bersedia utk kehilangan nya bila2 masa saje...sume pon tahu mase prgnnt mcm2 leh terjadi yg saya xnak sebut disini...sbb tu sy xbape excited buat persiapan di awal2 ni dh nak terberanak baru cari brg baby ok jugak kan...ahakks..Saya nak ade anak sepasang, ade lelaki n ade pompuan....minimum 2org tapi rasenye 3org anak juz nice...kepingin gak nak kembar tapi xde plk history kembar lam famly...klu ade anak kembar kan bagus mengandung sekali utk 2 orang, beranak sekali untuk 2 orang...huhu jimat rase kesakitan melahirkan sekali berbanding 2 kali kelahiran...

2. Saya nak ade kereta sendiri...sy tgh berkira2 nak beli kereta sendiri tapi suami jarang guna kereta dia...mcm membazir plk klu tak digunakan kereta yg sudah sedia ade kan....suami slalu ckp 'beli jelah keta vios hitam yg cantik menawan nih...' hint supaya sy gunakan kereta dia lah tu n xyah beli yg lain...sy sebenarnya xkonfiden bwk keta yg besar, sy suka yg comel2 jer mcm Suzuki Swift tuh...owhhh... bile lah suzuki swift nak diparkir di porch umah sy ye.....

3. Sy sebornya nak benti keje kat bank ni...tapi xde tempat lain nak amik sy...nape tah...sejak memulakan kerja setahun lebih yg lalu sy mmg xpenah dipanggil inteview oleh bank/company len.gaknye maybank dh letak ubat guna2 kot kt sy...sy sebenanye nak keje gomen sbb leh blk cepat.xyah stay smpi malam2 buta or dtg opis on weekend mmg tebiat kan dtg keje weekend??sy berharap sy dpt keje gomen secepat mungkin...

4. Saya nak ade duit banyakkkkk.....money.....money.....kan best xyah keje, dok umah jage anak, hias rumah tapi duit masuk jer dlm akaun...bile suami sy nak jadi OKB??orang kaya baru lah...haha berangannn je shila!

5. Saya mengidam nak beli gelang kaki emas....memang lah mampu beli tapi suami tak bagi...dia kate mane boleh pompuan pakai gelang kaki berloceng....timbul fitnah nanti...tiap kali jln org akan tgk....hmm...mmg itu impian sy dr dulu lagi...klu sy kate prgnnt mengidam nak pakai gelang kaki mesti dia cakap 'jangan mengada.boleh mintak benda lain except dat...!.' waaa.....nak gelang kaki...nak gelang kaki....

4. siapakah nama pasangan anda..?


Huhu...mase memula knal dia n dia bgtau nama penuh dia sy gelak sbb nama dia mcm pompuan. Nama suami sy Nurul Faizz Bin Abu Kasim sweet takkkk???? baik cakap sweet...sbb ni blog sy anda kne agree dgn saya...kehkeh

5. ceritakan 5 perkara yg anda paling suka tentang pasangan anda?

1. Beliau sgt kelakar....kelakar sampai kekadang sy menyampah sebab lawak yg dia buat tu buat sy sakit hati. Yelah org tgh marah membara tapi dia buat lawak guling2 supaya sy gelak.tapi saya tahan, buat2 tak gelak dan tunjuk series tapi nanti dia kan tny mcm ni...'Syg gelak la, xbest la cakap sorang2 ni...sayang....oooo sayang hoii...syg kenapa senyap jer? marah B ke...pakcik tgk la bini sy ni...' Mane la sy xmenyampah...dah tau org marah lagi nak tny.tapi itulah yg suka tntg beliau sbb dia menceriakan hidup sy...

2. Beliau sgt penyabar dan rajin...xramai suami mcm ni zmn skrg...tp sy suka nyusahkan beliau....'B tolong amik tu, B tolong amik ni syg dah kat atas mls nak turun plk...B syg penatla b basuh pinggan eh...syg malas basuh baju leceh nak asing2 kan b basuh eh nanti syg lipat (tapi lepas menggunung tinggi Gunung Everest baru sy akan lipat). Sy suka juga menghilangkan kesabaran beliau terutama hari minggu sbb sy suka bangun lambat...pas subuh bammmm balik...kesian suami sy kannnn...huhuuuuuu

3. Pada sy suami sy memangla xensem mcm Fahrin Ahmad, tak tinggi dan berbadan tough mcm Fahrin, tapi pada sy suami sy tetap ensem di mata sy...mata suami kale coklat semoga anak kami ikut kale mata beliau...sy suka bila org tegur suami dh makin berisi tu tandanya suami sy bahagia dgn sy...ahahaha

4. Suami sy sgt2 prihatin dan caring...tambah2 pulak time pregnant ni..dari mula knal dia, suami sy jarang sgt marah sbb dia kan kelakar. Saya jer suka marah, marah sbb ke-kelakaran dia...sy penah terpk cmne klu kehilangan suami, sesungguhnya biarlah sy yang ditakdirkan pegi dulu sbb sy xsanggup keseorangan tanpa dia...Luv him soo much!!

<< Cukup jelah 4 nih...nanti orang kate sy memuji2 laki sendiri plak...(sape lagi nak puji klu bukan aku??)>>

6. bila tarikh anda couple... ?

Tetibe sy lupa plk...erkkk....bile ye....agaknya 15 Apr 2006...pastu kami bertunang 9 Feb 2008...tahun baru cina mase tu...sy yg ajak dia tunang....boleh x?? Apsal plk xboleh?? Pastu tu kami dinikahkan pada 8 Aug 2009...yg ni dia yg ajak kawin plk...tukar2 la kan...

7. apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda...

Macam xde jer....Xde lah kami xpernah gaduh kan tapi gaduh2 syg gitu...kenangan pahit tu xde lagi....semua yg terjadi walaupun xmenarik sy consider as kenangan manis jugak biar sy yg tambahkan gula sendiri...hehuu..

8. lagu tema cinta ..?


Lagu dr Jason Mraz 'Both Love'...itulah lagu cinta kami...~

9. apa perubahan yg anda nak dr pasangan anda...?

"nothing....i love you the way you are..." ahahah...poyo jer kan....sy xnak dia berubah, sy nak dia selamanya macam ni....sy xperlu mintak dia jadi lebih baik dr sekarang sbb sy rasa dia sudah cukup memadai dan sy xmahu die berubah hati dengan sy....itu saje sy mintak...

~ Mase angkat sumpah selepas aqad nikah...nape sy mcm sedih?? memang mengharukan saat2 ini...~


10. Tag 10 org.. ..

1. Jely
2. Wahida
3. Baya
4.Hana
4. Tag....Tag sape ye....ha kamu yg baca blog saya lah....saya tag kamu tau....buat...jgn xbuat....

Aktiviti Hujung Minggu...

 Salamm....
Hi guys, i come for the new entry...huhu rajin kan sy update blog...memule rajin ler...hehe
Buat ape di hujung minggu aritu?? Saya nak citer sket pasal aktiviti sy dan suami di hujung minggu...
Sabtu dan ahad suami ajak saya pergi ke Home Decor and Modern Lifestyle Fair kat Stadium Melawati Shah Alam...ramai gilazzz orang mase ari sabtu...ari ahad xbape ramai mcm sabtu....ade ape kat sana??
Tentulah berkaitan dgn rumah ye kengkawan...banyak home appliances dari brg2 toilet, kitchen appliances, sofas, dining table, electrical items, bunga2 and many more lah....

Kami berdua kesini sbb nak cari contractor for kitchen cabinet door and wall sbbnye contractor utk concrete kitchen top dh memulakan kerja...knp x skali jer?huhu...sbbnye ialah budget contractor for kitchen top tu pekerjanya indon so upahnye murahhh...tp for kitchen cabinet door and wall kne cari cina lah sbb kerjanya kemas...

Ok, sy nak cerita skit psl kitchen cabinet...utk sesape yg baru nk reno rumah n dapur tu blehla take this as knowledge yer....utk kitchen cabinet top ade bnyk choices boleh pilih granite (sgt mahal but sgt seswai for heavy duty, easy maintenance), ceramic tiles (affordable, heavy duty, easy maintenance) and solid surface (affordable but maintenance tggi, senang calar). Kami pilih ceramic tiles (4ft x 2ft) per piece sbb lebih kurang jer mcm granite and lebih murah...Utk kitchen door and wall pulak lg lah bnyk choicesnya sume bergantung pd budget and usage...ade Melamine (affordable n easy maintenace), Arcylic (Expensive, cantik but maintenance tggi,sgt senang calar), 3G Glass (Expensive, cantik and easy maintennace), Mico (Murah, mcm Melamine tp not for long-term use). Ramai yg amik Melamine sbb harga ok n easy maintenance tapi kami pilih 3G Glass sbb suami suka dapur yg nmpk glossy n modern. Sebenarnya 3G Glass is more than our budget tapi dh berkenan pulak n harga yg ditawarkan oleh company Carpenter's Kitchen sgt menarik. Total price for keluasan kitchen cabinet kami sepanjang 15ft x 5ft lebih kurang 7k...mane nk dpt 3G Glass door below 10K??

Sebenarnya ade juga kelemahan 3G Glass ni iaitu sng nmpk finger print...nama pun glass kan...tp oleh kerana top kitchen cabinet kami dh berwarna hitam, kami pilih door kale off white jd finger print xnmpk jelas berbanding kale hitam, merah, oren n kale lain...lepas ni keje aku mengelap dapur je lah...Ops bukan ni jer yg kami cari sy ade juga beli artificial flower hiasan and railing lagsir jenis wood...tu jer bnyk cuci2 mata sajer...Ok ni gambar lebih kurang how our kitchen looks like..and nilah suasana masa Home Decor Fair semalam...


Scroll Down>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Customer tgh buat quotation price...


By Carpenter's Kitchen...



Thursday, March 25, 2010

Bayi Itu Milik Siapa??


Kebelakangan ni asyik ade kes buang bayi. Mane2 page akhbar pun berita yg sama. Bila baca, dgr kat radio sy jadi sgt sedih dan tertanya2....Sy emoss skit bukan sbb tgh prgnnt tapi sbb sy manusia yg memiliki hati nurani..sy tau mereka yg buang anak ni mestilah xkahwin lagi sbb tu mereka terpaksa buang maybe...tapi mase buat, syok2 xingat pulak yg benih tu akan jd manusia lepas 9bulan?? (sory sensored skit)...

Ok lah mase dh pregnant mereka mungkin xtau nak buat ape so keep the baby.bagi yg tak takut or ade duit pasti dh abort awal2...kawan sy punya kawan pernah menggugurkan kandungan sebanyak 4 kali! Astaghfirullahhalazimm....sy xmau komen psl dia sbb dia bukan kwn sy.kalau kwn sy dh lame sy luku kepala dia..Yang buatkan sy tertanya2...xde perasaan ke mase tgk wajah bby tu pertama kali. Then, kenapa mesti dibuang kat tempat sampah, dalam semak, belakang lorong...baik hati sgt nak bagi anjing makan ke?

Apela salahnya letak kt depan rumah org yg berpenghuni sekurang-kurangnya org tu bleh selamatkan, boleh diberi pada kebajikan masyarakat, or mereka boleh bela...drpd kena hujan dan dimakan anjing. Banyak antara baby yg dibuang sempurna sifatnya, berkulit bersih dan amat comel. mane yg sempat diselamatkan alhamdulillah boleh melihat dunia, tapi bnyk juga yg xsempat diselamatkan mati kesejukan dan dimakan semut. Tapi mereka tak fikir ade ibu-bapa yg memiliki anak cacat sekalipun, anak itu tetap dibela dgn penuh kasih sayang, ditatang bagai minyak yg penuh.Anak yg dilahirkan cukup sifat dan comel tu kenapa mereka sanggup buang kan...takda akai ka?? Kadang2 pikiran out of the box sy slalu je berkata2 "biar anak yg dorg buang merata tu yg smpi meninggal kesejukan n kelaparan tu msk dlm mimpi dan menghantui mimpi dorg smpi dorg sakit mental" haha...dasat x imaginasi sy...

Di ofis sy, ade 2 org kakak yg sudah lama kawin tapi belum dikurniakan anak.Kak M ni dh hampir sepuluh tahun kawin tapi belum ade rezeki langsung.dia dh buat macam2 treatment yg tak sakit, yang sakit, operate, makan ubat, berurut semua dh dicuba.bayangkan betapa kuatnya keinginan untuk memiliki anak tu.Tapi org yg senang dpt, dgn bongoknya dh penat2 mengandung 9bulan buang pulak.yg xboleh terima buang kat tong sampah, dlm semak...ishhhh geramnya kalau difikirkan

Kerajaan pun tgh pening nak membanteras masalah ni. Sex education in school, media  n mcm2 digunakan. Sebenarnya, didikan agama saja yg dpt membanteras semua ni. Insyaallah, kalau didikan agama sempurna pasti hal2 begini dpt dielakkan.Semoga anak2 sy, keluarga sy, dan rakan2 sy sendiri dijauhkan dari perkara yg menghinakan ini. Tolong jgn dibunuh bayi2 yg xberdosa! Berilah pada org yg amat menginginkan mereka...


My Blog Launching

alls, igt x entry psl blog sy ni xboleh di google?? pg td smpi je opis sy trus meng-google dgn harapan berbunga-bunga...tetibe jer yeaaaayyyyy!!! blog sy sudah boleh di-google...terima kasih cik/encik tukang hapdate yg keje dgn google tu ye....nnt sy blanje mkn fruit salad mcm dlm resipi sy k...

korang mesti pelik nape sy concern sgt psl hal ni kan....ye lahh, spt yg diketahui kalau kita ade blog or web sendiri tapi xboleh di-google mcm mane org nk berkomunikasi dgn kita...xguna la sy beria wat blog nnt kan...

Ok lah nak sambung wat keje dulu....sy dibayar gaji untuk berkhidmat dgn Maybank bukan mem-blogging...insaf~ kehkehkeh

Wednesday, March 24, 2010

Sotong Ungkep

Yuhuu....saya dtg lagi...dgn resipi ciptaan mak sy pula dan resipi ini adalah kegemaran sy...mmg ske sgt! Semenjak perkenalkan masakan ni suami pon ske resipi ni. Ungkep tu adalah perkataan jawa..Ianya macam kari sotong tapi xdelah berkuah bnyk mcm kari dan xgunakan santan...simple jer nak buatnya..



Bahan2:-

Sotong sederhana besar 5 hingga 6 ekor untuk 2org mkn - di belah2
bawang besar sebiji sederhana besar - dihiris
bawang putih 2 ulas - dihiris
halia setengah ibu jari - diketuk
cili padi 5 biji (nak pedas tambah lagi) - di belah tengah
Rempah Kari Adabi - 4 sudu besar
Satu sudu besar asam jawa dicampur satu cawan air
Garam

Cara Memasak:-

Tumiskan bawang putih diikuti bwg besar, halia dan cili padi.lepas bwg layu masukkan rempah kari.kacau sekejap kemudian masukkan sotong.lepas 5minit masukkan air asam jawa (kalau pekat sgt tambah air sedikit) dan garam jgn lupa. Siap!

Fruit Salad (Salad Buah-Buahan)

Walaupun tgh bnyk keje tapi saya xde mood nak buat keje sbb terlampau bnyk sgt nak kne settle.mls nak pening2 kan kepala jadi saya decide nak post entry kt blog berkaitan resipi..

Kat sini saya nak letak resipi mcm mn nak buat fruit salad..sgt simple,xbnyk bahan dan boleh dibuat ketika terdesak mcm tetibe ade org nak dtg ke, house warming boleh,atau kalau rase2 xnak mkn berat ms dinner fruit salad sgt sesuai.Healthy n delicious....hehe

Bahan2 nye:-

Epal Merah
Epal hijau
Tembikai susu
Anggur
Mangga atau Betik (yg x terlalu lembik)
Strawbery
Yogurt buah-buahan 3 cups(sy lebih suka guna Marigold sbb dlmnye ade buah cincang)
Sunquick 3 sudu besar
Ais krim vanila 5 sudu besar (atau ikut selera)

Caranya:-

Potong kesemua buahan2 diatas mengikut saiz yg anda suka.Buah2an ini boleh ditukar mengikut selera sendiri tapi jgn pilih kiwi sbb xsesuai or buah2 yg lembik mcm tembikai.Pastu campurkan yogurt, aiskrim dan sunquick dan kacau.Sejukkan dlm peti sejuk dalam 3-4jam sebelum dihidangkan.Yummyy..Selamat Mencuba!!

Kenapaaaaaa?? Why...Why...

Salam semua,
Ishhh...camne nak bgtau tah.aku tgh pening memikirkan blog aku nih...
Penat2 buat, dgn penuh kasih syg tetibe jer aku serach engine google 'site does not exist'.waaaaa....camne kwn2 nak jumpa blog aku klu gitu...aku dh tny org bijak pandai IT dorg adela memberikan kelegaan kt aku katenye site aku blum di hapdate lg sbb tu xkuar kt search engine..gitu plk??bile ye Programmer dan tukang hapdate di Google nak hapdate blog aku ni...sedihh tauuu....

Aku dahla tgh bersemangat nak ber-blogging ni...jadi mcm ni plk...bencinyee!!

~Xde mood~

Hospital Mane Ye??

Boringnyeee...en suami di opis, sy seorang di rumah...sebenarnye entry kali ni nak citer pasal checkup kandungan...sy dah buat 'kad merah' seperti yang biasa ibu2 hamil buat tu.kad merah perlu didapati di hospital/klinik kesihatan kerajaan.

awal bulan aritu aku pon cutilah sbb nak buat first check up.aku sampai klinik kesihatan meru (paling dekat dgn rumah la tu)kul 8 pagi yg mana amat awal pd aku.tp rupanya smpi2 jer dh berderet kereta n dah ramai orang.aku bg ic n nurse kat kaunter pon bg no giliran kt aku. ye....no aku adalah 47 ye puan2 dan tuan2.no yg dipanggil ketika itu adalah no 8.tidakkkk !!! lamenye lagi nak tunggu.sebenarnya aku decide nak buat checkup kt private hosptal or klinik ibu2 mengandung yg swasta jer tp puas dh pujuk suami aku, die suruh buat kt govt jugak utk ada rekod dgn klinik govt.katanya, if anything problem occur hosptal govt ade rekod.baiklah....aku pun xleh membantah lagi nnt masuk neraka plk.erkk....

setelah menunggu dan menunggu kira2 pukul 10 sorg nurse muda panggil aku.nurse tu baik ye la muda lagi kan.die pggl bkn utk check up tapi baru nak bkk 'kad merah' aku.die tny details tntg aku n suami dan bile start hamil.lepas tu aku ddk lg menunggu tetie jer no yg dipanggil sudah melompat ke no 52!aik ape sdh jadi??dtgla sorg ibu n bby baru lahir msk blk.rupanya kt klinik govt ni klu ade kes2 bby baru lahir yg perlukan follow-up dorg akn bg bby dulu.xpelah xkan aku nk bsg kt bby plk kan? tggu pny tggu akhirnya no aku dipanggil. mula2 nurse tu kira makcik2 la die nak amik darah.buat pengetahuan kalian yg xtahu, ibu hamil akn di check darahnya tiap bulan ms checkup sbb nk check gula, hemoglobin dlm darah, sumela yg berkaitan dgn darah.nurse tu amik injection dan cucuk kt lengan aku.mase cucuk xsakit pas satu tabung die amik darah.zuppp!! die trus tarik kuarkan jarum tu.adoooiiiii...makcik perlahan la sikit!! terkejut urat sy tauu

pas amik darah, check air kencing plk.pastu ddk lagi tggu nak jmp doctor plk.doctor cuma seorg saja jd harap bersabar ye...ms jmp doctor tu aku excited sbb igtkan bleh scan rupanya scan kne buat appoitment lain plk tp die checkla jgk heartbeat bby. for the frst time aku nmpk bby pny heartbeat.laju dan badan die sebelah aje nmpk.terharu dgn ciptaan allah ni, even perut aku xbesar tp nmpk bby bsr ms ultrasound tu..kul 12 tepat aku selesai urusan di klinik..

sekarang ni kami tgh survey hosptal bersalin...private ke govt ye??yg pasti Hospital Kota Tinggi mesti masuk dlm list sbb nnt senang nk blk umah mak berpantang.aku xnak melalui perjalanan 5jam yg melelahkan ke johor nak plk pas bersalin kan...lagipun hosptal kota tinggi ada bangunan khas utk bersalin n wad klas 1 die pon ok sgt.kakak aku bersalin situ xde plk die komplen.tapi klu ditakdirkan aku dh nk terberanak kt kl ni, hosptal manakah patut aku serbu??klu yg dekat ngan opis KPJ Bangsar la.mintak2 jgnla nk terbersalin kt opis...yang pasti aku n suami xmampu la nk pegi prince court kan...ade org tu sng jer ckp 'pegila prince court' ape dia igt klu kt prince court bleh hilangkan sakit contraction nk bersalin kerr?? klu bleh aku sanggup jgk nk byr.mane2 pon govt n private sakit bersalin ttp ade...nowadays, nurse bnyk dh muda2 so hosptal govt pny service xmcm dulu lg dh..

Tuesday, March 23, 2010

Dapur Cantik Untuk Saya...

Sekarang ni rumah kami (rumah hasben la..) under renovation...kami decide mengubahsuai rumah sebelum baby lahir sebab xnak nanti baby kne habuk..renovate rumah ni memang habuk ya amat...korang jgnla pegi or nak singgah rumah aku sekarang ye sebab xmacam rumah...memang bersepah n huru-hara.

Ruang yang kami renovate adalah dapur buat kitchen cabinet, belakang dapur tambah backyard untuk sidai kain, buat plaster ceiling supaya kami boleh psg downlight dan terutama skali chanceliar hitam idaman saya...huhu

dapur tentunya ikut selera sy dari pilih kale tiles, kale pintu cabinet dan patern sinki pun sy yg pilih. sbbnye sy yg akan berada di dlm dapur so sy memerlukn ruang yg cantik dan mengikut citarasa sy.hasben awal2 dh warning "ni B dah buatkan dapur cantik2 pasni tiap hari kne masak tau!" Alamak, syarat yg ssh untuk dipenuhi tu..xpela hasben sy orgnye simple sy mskkn nasi goreng pedas ari2 pon beliau xkisah pny...ahaks

living room plk ikut persetujuan bersama dr pilih jenis lampu, meja mkn, design plaster ceiling dsb...backyard pun sama cuma sy yg pilih kale tiles untuk lantai.mmg penat actually sbb kne plan, pk budget cari contractor tapi xpela rumah nak ddk lame kan jd kne plan betul2..kdg2 sy terpk gak sy kne pk benda ni sume sedangkan ramai lagi kwn2 sy yg tgh berseronok n enjoy their single life.mcm dah tua plk aku..,huhu..apepun sy seronok dgn kehidupan skrg berbanding bujang dulu walaupun kehidupan sy lebih bz, bnyk bnd nak buat yelah dh jd bini org kan...

Gudnews dari Encik Suami...

Sekarang ini kandungan saya memasuki 4bulan atau erti kata lain fasa/trimester ke-2..alhamdulillah saya semakin sihat sbb baru pulih dari fud poisoning yang amat menyakitkan!! bayangkan selama seminggu saya hanya boleh makan makanan lembut2 seperti roti dan air teh sahaja..waaaaa memang sengsara.

beberapa hari lepas, saya merajuk dgn encik suami sebab pagi2 dah nak cari pasal dengan saya.masa hantar pegi keje, lepas salam saya xcakap "bye-bye" dan hulur pipi untuk ciuman setiap pagi pon.trus jer keluar dari kete.panas jer hati...satu hari sampai la lepas lunch xmsg pon dia.nak tunggu samapi die msg.keras hati kan??dlm hati sebenarnya rasa bersalah dan berdosa juga.uhuk..uhuk

tetiba dalam pukul 3lebih dia call suara buat2 xbersalah seperti biasa ceria jer.mcm xde pape jer berlaku pagi tadi.nyampah betul saya jer yang berperasaan sendiri.
dia bagitau baru kuar dari bilik bos. saya tau kalau die baru kuar bilik bos tu slalunya ade gud news sebab bos die mmg panggil nak bg gud news lam bilik.klu nak marah kt mana2 pon boleh...

Alhamdulillah... suami dpt offer letter dan dinaikkan pangkat mungkin itulah orang kata rezeki anak kan...sudah lama die menunggu untuk promotion dan sebenarnya suami hampir2 nak blah dari company tu sbb almaklumlah, company cina org melayu mmg ssh nak naik!! bos mmg ok cuma promotion tu mmg berjanggutla tggu.tapi akhirnya tahun ini rezeki suami dimurahkan Allah...Alhamdulillahh...

Pasni ni suami boleh goyang kaki sikit dan arah2 kan org jer. tapi sebelum ni pon kerja die mmg bnyk goyang kaki..uhuhu..tapi saya sentiasa mendoakan kesejahteraan suami..sekian~

My First Entry

Hallooo semua...ini first entry saya...dah lama nak menyiapkan dan memiliki blog sendiri tapi masa adalah penghalang utama saya..huhu..nak buat mcm mana kerja makan gaji kan balik dh malam xsempat nak bertenet...kehkeh.alasan jer tu...

Oklah untuk entry pertama ni saya me-welcoming semua untuk mem-view dan mengikuti kisah kehidupan saya...Peringatan!!! mungkin adakala kata2 yang dikeluarkan tidak disukai, membuatkan sesorang terasa dan mungkin entry itu berkaitan dengan seseorang, janganla panic wokeh?? Sebabnyaaa....ini BLOG SAYA! suka hati saya nak tulis ape! ahahhahaha...

Last word for this first entry....Wassalammm...Selamat Maju Jaya (^___^)

Wednesday, March 31, 2010

Baby Stroller

Baru2 ni kami pergi ke Mother's Care...tengok2 baju baby tapi saya rase yg beli 2,3 helai aritu cukuplah wat mase ni....gender baby pun xtau lagi jadi susah nak pilih baju. Hasben pun tgk2 stroller baby...Saya cakap kat hasben saya minat sangat stroller Quinny Zapp sgt smart and cun. Sebelom ni sy slalu nmpk anak org pakai tapi xpenah pulak tau hargenye bape. Ni gamba stroller Quinny Zapp tu
.......
........
...............
Seswai untuk baby gurl or boy...Smart kan????

Kebetulan kat situ ade Quinny Zapp juga dan hargenye skali. Ohhh Mak Aiiiii.....tau tak bape regenye?? RM2999 stroller SAHAJA !!!! Lagi singgit 3 ribu hinggit?? Boleh beli cincin berlian lagi satu kat mummy baby oiiii...Sah2 la hasben xakan, never and ever agree...tapi saya minat sgt dengan stroller nih...Hasben cakap dia tak akan habiskan 3 ribu hinggit juz for stroller. Bukan kedekut tapi katenye baby kejap jer pakai bila dah 3,4 tahun (dah pandai lari) ntah2 tak sampai 2 tahun sah2 stroller tu terperuk jer kat stor umah. Bila pikir2 betul gak... Tak pelah ape2 pun beliau yang bayar kan...Kami kensel lah Quinny tu. Macamla nak tdo siang malam lam stroller ye dak? Then, kami tetibe jumpa stroller ala2 Quinny gitu...dari Sweet Cherry

Ni lah dia...lebih kurang kan??? Harganya WITH baby car seat dlm RM899...Much more reasonable...Saya belek2 seat die lembut and empuk...Itu kriteria utama sbb kita pun nak duduk kerusi empuk ape lagi baby kan...Pastu ringan pun ringan, boleh dilipat rapat dan kecil senang masuk boot keta, senanglah nak bwk2 ke shopping complex...Ade lagi satu dari First Care xjumpa pulak gambanya...Tapi kami akan survey2 lagi...banyak masa lagi...

Besday Suami Saya

Semalam bersamaan 14 Rabiulawal 1431 Hijrah kalendar Islam atau 30 March 2010 adalah hari jadi suami saya yang ke-30 tahun (memang jadi, dah nak jadi bapak orang pon...) ...owhh...en suami sudah tua, sudah ada angka 3 didepan...hehehe...sy pulak yang rase masih muda remaja....yezzzzz!! Saya plan nak surprise belanja suami makan di Chili's tapi beliau cakap sy lambat bgtau. Beliau dah makan bihun goreng kul 4 mcm dh kenyang. Ade plak, surprise memang la xboleh di bgtau ye tak?? Oklah jimat seratus, dua ratus hinggit sebab beliau telah menolak pelawaan saya itu..Yehuuu.....Kalau saya xpelawa pun sudah pasti saya akan ajak beliau ke Chili's untuk besday saya.

Then saya cakap kat en.suami saya nak belikan beliau baju or Tshirt or kemeja sebab kami akan ke Bandung. Sepertinya baju suami macam dah buruk2 jer...(dengan nada sedih). Dan seingat saya semenjak dah berkahwin 8bulan ni suami rasenya belom ade shopping baju sendiri. Asek saya jer yang shopping baju...sob...sob...kelihatannya suami sangat gigih mencari rezeki untuk saya sampai lupa nak shopping baju kot...ehm..ehm...  Dengan itu saya amat berbesar hati untuk belikan suami baju2 baru xkisahla bape hargenye untuk membalas jasa2 suami.

Kami pun pergi ke Sunway Pyramid mase tu dah kul 9malam dah. Pusing punya pusing, masuk kedai sana, masuk kedai sini, keluar kedai, masuk kedai...jumpalah kat satu baju ni baju cap Adidas hargenye hundred plus...sy janji utk belikan suami 2lai baju..untuk pengetahuan sume, sy slalu shopping sebab sy rase sume baju cantik tapi lain dgn suami dia sgt memilih... baju Adidas tu pun setelah belekan yg ke berapa ratus pon xtau...bile dah berkenan, pegi fitting room saya rase baju tu ketat mcm beliau pulak yg pegnen. Suami sy makin sihat sekarang nmpknye..Saya suruh cari yang lain tetibe die amik baju Umbro hargenye RM44.90...tapi baju tu dh di-reject oleh sy awal2. Ye lah kalau kamu pun besday suami tak kan nak bagi baju RM50 ye tak?? Saya cakap cari yg lain, xpe saya yang bayar. Tetibe suami berkata-kata " Xpelah, B malu syg yang belikan baju...B pilih yang murah2 jelah ye..." Owhh...saya sgt terharu dgn kata2 suami, saya rase kalau suami belikan or bayarkan baju saya kenapa saya tak rase malu ye...?? Tetibe tahap bacaan meter rasa sayang pada suami ditahap max smpi keluar dari meter bacaan..ehehe. Oleh kerana baju yang dia berkenan xde size dan direject oleh saya, kami decide untuk cari hadiah besday suami di lain hari..Sunway pun dah tutup...Sekian~

Tuesday, March 30, 2010

Blog Pecah Perut

Anda tension?? Sedih?? Bosann?? Saya suggestkan anda view blog ini...Blog ni memang boleh buat kita gelak guling2 guys...One of my fav blog nih >>>>>>>>by Mr. Yosh

Mr Yosh, sila bayar saya komesen kerana mem-promote blog anda yer....^___^

Pregnancy Jurnal - Part 4

Bersambung kepada kisah fud poisoning, sebenarnya fud poisoning tu berlaku tepat2 bila memasuki trimester kedua. Sorang Head Department kat opis a.k.a Kak Ani cakap, trimester pertama mommy ok trimester kedua pulak baby mengamuk ye....ehmm...mommy harap cuma sekejap jer...Amik mase seminggu jugakla mommy nak pulih dari kesakitan yg menyiksakan tu. Mommy jadi fobia nak makan ape2 sebab mase kena tu tiap makanan yg masuk akan kuar balik.Uols, muntah2 tu bukan mcm ludah air liur saje ye...muntah2 tu sgt menyakitkan smpi meleleh air mata tau. Bahu pon sampai lenguh2 sebab perut menolak dgn kuat makanan keluar dan kita akan sedaya upaya nak kuarkan makanan tu.Penghadaman tak berlaku langsung sebab sume makanan kuar balik n seminggu jugaklah mommy ni xbuang air besar.

Selepas pulih dari fud poisoning, and mommy rase dah boleh makan mcm biase ape lagi mommy makan jer ape nak. Daddy pon layan sebab die tau seminggu mommy tersiksa. Mommy teringin sangat makan char kuey teow Aimar kat TTDI Jaya. Pastu semenjak memasuki trimester kedua ni, selera makan mommy drastik bertambah compared to awal2 pregnant. Ahakss... sampaikan kadang2 mommy amik makanan daddy. Daddy cakap sejak kenal mommy 4thn lepas, mommy mmg slalu makan tak habis. Tak penah habis ponn n daddy yg slalunye jadi 'tong sampah' mommy...

Tapi sekarang mommy berebut makanan pulak dari daddy. Macam semalam mommy nk makan roti canai sebab xrasa lapar sgt mulanya, order sekeping jer, daddy 2keping. Pas je habis mommy pny, tgk pinggan daddy dah licin. Sebenarnya mommy baru nak kecek daddy punya separuh. Mommy pon cakapla 'B ni habiskan roti canai cepat sgt, syg baru nak mintak sikit'. Daddy pon cakap mane tau, slalu syg makan sikit sekarang siap mintak B punya pulakk..Erkk...daddy pon pening dgn selera mommy lately ni. Nak buat cmne, dah lapar kan baby pon dh makin besar so needs makanan lagi banyak..hehehehh

Pregnancy Jurnal - Part 3 (Fud Poisoning n Kisah Pisang Goreng)

First trimester dilalui dengan mudah...Alhamdulillah mommy rase first trimester ni xdelah teruk alahannya sebab kebiasaannya ramai wanita hamil mengalami alahan yg teruk pada first trimester. Tapiiiiii.......lain pulak bila memasuki 2nd Trimester....Sesuatu telah berlaku pada mommy....

Tapi sebelum tu nak citer pasal mommy mengidam Pisang Goreng panas. Dalam banyak2 makanan ni yg mommy teringin sgt nak mkn..Weekend tu daddy ajak balik ke kampung Atuk n Wan kat Tampin. Orang Melaka pny budaya lain skit dari Johor. Kalau kat kampung Mak tiap petang mesti kami ade minum petang ala-ala Hi-tea gitu....kehkeh...samada kuih buat sendiri mcm jemput2 ikan bilis or kuih beli kat deret kedai depan. Emm...tetibe teringat plak karipap daging yg sedap tu...Tapi kat melaka ni xde hi-tea2 nih.. So tekak mommy ni tetibe teringin nak minum petang. Mommy ckp kat daddy bestnye kalau ade pisang goreng. Jom cari kat pekan. Daddy cakap japgi sbb mase tu tgh transfer gamba dr handycam atuk. Mommy ckp cptla nnt hujan..Memang betul hujan lepas cakap tu. Pastu daddy membuatkan mommy hangin satu badan. Daddy cakap dh hujan plk mcm malas pulak nk kuar. Nanti cari belakang rumah ade x pisang masak. Mommy xnk pisang blakang rumah, mommy nak yg beli...Mommy ape lagi tarik muka la org dh ajak dr tadi dah. Mommy trus masuk bilik (merajuk la tuh). Tetibe rase sgt sensitip time tu. Mommy siap bg msg supaya daddy cari jgk pisang goreng. Punyalah xnak bercakap dgn daddy sebab tgh merajuk.

Daddy pon masuk bilik nak pujukla kununnya...mase tu mommy tgh menangis sampai basah2 bantal ha....Mommy memang nangis beria siap ckp lagi kalau kt kampung Mak kt Johor mesti cakap jer mak dh buatkan or belikan pisang goreng tu. Ni daddy xpeduli pon. Kelakar pulak sbb pisang goreng punya pasal mommy pnylah merajuk. Pastu mommy tertido, malas nak layan daddy. Bangun2 tu dah kul 6 lebih nak solat asar tetibe bau pisang goreng yg tengah digoreng. Mommy pon buatla muka dek trus masuk toilet nk amik wuduk.

Pas solat daddy panggil minum. Pisang goreng Wan dh siap goreng. Mommy pun jalan la ke depan...wan cakap ha sape yg nak makan pisang goreng td? Malu plk sekejap tapi duli ape, nama pon org pregnant kan...Xpelah walaupun xsesedap pisang goreng mak dan bukan dibeli makan jelah lepaskan kempunan...hahahhaa

Berbalik kepada sesuatu yg telah berlaku kat mommy seperti yg diberitahu di atas...lepas siang makan pisang goreng tu malamnye atuk ngan wan xnak dinner dah sebab dh kenyang. Tapi daddy cakap nk cari makanan ringan2 sbb nanti mommy lapar plk tgh malam. Mommy kate kita makan burger je lah. So kami pun keluar ke pekan Gadek mencari burger tepi jalan. Punyalah cari sampailah ke pekan Alor Gajah baru jumpa satu gerai burger. Mommy order burger daging double (punyalah selera besar kan...) daddy daging spesel. Bila dh smpi umah n makan rase sgtla xsedap burger tu. mommy makan dagingnye saje tu pon habiskan sbb xnak daddy bising.

Ape yg berlaku?? Ha nak citerlah ni...malam tu tgh tdo mommy dh rase2 sakit2 perut. dua,tiga kali terbangun sebab sakit menyucuk2 di perut...mcm nak berak tapi boleh ditahan lagi...Kul 5 pagi kami bangun sebab bertolak balik ke KL..kira dh pagi isnin nak trus blk ke KL dan siap ke opis. Mase tu mmg sakit2 perut skit lagi...Dalam perjalanan ke KL mommy dh ckp kat daddy rase xsedap kat perut. Tiba area2 Nilai, mommy xdapat menahan lagi dan ingin muntah sesangat. Daddy  pon panik sebab muntah dh terkeluar dan mommy tahan dgn tapak tangan kat mulut. Daddy pun bukak hazard light benti tepi jalan, mommy trus bukak pintu dan keluarkan segala isi perut iaitu burger yg dimakan malam tadi...owhhh....memang horrible sgt2 smpi air mata pun meleleh pnylah perut menolak kuat makanan2 tu keluar. Memang sakit!! Mommy rase baby yg xnak burger tu dan tolak balik keluar kan?? Lepas rase sume dh kuar n lega skit, daddy cari plastik kt boot keta spy mommy leh muntah jer dlm keta. tapi sebenarnya muntah dh terkena skit kt seat keta n daddy dh bersihkan. Dlm perjalanan yg disambung tu ade lagi muntah2 skit tapi mommy xlarat trus memejamkan mata n tido.

Sampai umah nak dh 6lebih pagi, mommy nk lelap kejap.Rase badan lemah sgt. Pas bangun tu trus mandi nk siap ke opis. Kisah di opis pulak, lagilah terrible. Pagi tu mommy beli cucur udang, pas sejam lam perut kuar balik. Pastu lunch rase perut mcm tercedera sbb asek muntah, so mommy makan yong tau fu jer ngan tembikai. Pas sejam lebih kuar jugak sume. Mommy rase nk pengsan dah n rase nk ddk jer dlm toilet tu. Tak sabar nak tunggu waktu balik. Mommy msg daddy suh amik kat opis sbb mommy xlarat nk naik tren. Takut muntah lam tren nanti. daddy pon amik kat opis. Dalam keta baru jer kuar dr Dataran Maybank, mommy dh capai plastik yg sedia ade dlm handbag n muntah lagi, lagi n lagi....Rase mmg badan dh lembik giler. Mase tu mommy ingat cuma alahan pregnant jer...Malam pulak mommy dh terbaring jer kt katil, daddy belikan bubur McD. Pas 3 sudu makan kuar balik jugak. Mommy minum air masak pon kuar jugak!! Owhh mommy rase memang nilah alahan mengandung palik teruk skali!

Pagi2 esoknya tu sebenarnya mommy ade Pot Luck kat opis tapi mommy nak mc sbb xtahan dh. Pegi klinik doctor kate mommy alahan mengandung ni. Tepon Mak sbb dah tahan xleh makan mak kate jgn minum susu wat teh O ngan makan roti kosong jer.Mcm mak plk jd doc.Aritu xmakan ape2 cuma mkn roti n air teh n 100 plus sbb kencing dh kotor, doc ckp bdn kurang sgt air so kne minum 100plus. Esoknya tu mommy cerita kat kawan, rupanya die pon penah mengalami keadaan sm mcm mommy mase pegnen. Dia kate tu kne Food Poisoning!! Kwn tny mkn ape mlm sebelom tu mommy ckpla mkn burger tepi jln. Ya!! Sejak kejadian tu mommy memang fobia nmpk burger2 tepi jalan ni...serik dgn pengalaman fud poisoning tempoh hari.

Pregnancy Jurnal - Part 2

Sepanjang first trimester (1-3bulan) mommy xde alahan teruk sgt tapi disebabkan mommy pregnant dimusim2 kemarau ni mommy mmg xtahan panas. Lagipun mommy ade migrain org migrain xboleh kne panahan matahri sgt nanti kepala trus berdenyut2. Mommy mmg malas keluar on weekend sbb cuaca yg panas nih. Muntah2 plk waktu pagi2 jer time nak gosok gigi...tapi mommy bantai jugak xkan xgosok gigi plk semata-mata muntah2 kan...

Makan pulak, mommy memang xde selera makan on first trimester nih. Memang bermasalah betul time nak makan sume xberselera..Pastu bile dinner tempat yg kami tuju adalah kedai mamak sebabnya mommy blk dh lambat mmg xsempat masaklah. Then, mommy xberselera makan berat2 terutama nasi time awal2 pregnant. Jadi mommy akan makan roti canai jer.Asek2 roti canai...huhuuu

Mommy sangat xsuka ayam time pregnant first nih. Tgk ayam jer ayam goreng ke, ayam masak gulai ke, KFC ke langsung mual. Kesian ayam tu xbersalah ponn...Mommy suka ikan jer...Pastu xsuka langsung laksa johor padahal sebelum ni tulah my fav fud. Bau laksa johor yg kuat tu rase nak muntah pulak. Mengidam plak xde mengidam rasenyer...Rase nak makan trus jer makan. Xdelah pulak mengidam yg pelik2...Pastu alahan mommy makin lame ter-transfer ke daddy.Daddy cakap sebelom ni jarang sgt sakit kepala tapi sekarang slalu sakit kepala, pening2...huhuuu padahal sebelum ni mommy yg slalu sakit kepala...Menarik kan??

Pregnancy Jurnal - Part 1

Selepas 4 bulan pregnant barulah mommy tergerak nak buat pregnancy jurnal nih...rasenye ok lg kot timing tu...huhu

After 4 month of mommy and daddy married, alhamdulillah mommy disahkan pregnant oleh mommy sendiri...boleh gitu?? sbbnye mommy pny period regular every month so bila dh lambat skit mommy trus la check.mula2 tu berdebar takut perasan sendiri je diri ni pregnant tapi mommy buat jgklah UPT test yg tinggal satu yg dibeli di Guardian. Before ni penah jgk buat tapi -ve...so bile kali ni check and ade 2line samar2 tu mommy mmg teruja. tapi mommy tny kawan dulu yg dh ade anak die kate kalau nk puas hati buat lg skali. mommy pon beli UPT lg satu and check sendiri. kalau tadi line samar2 kali ni lebih jelas. Mommy nk buat surprise kat daddy tapi xmenjadi. Daddy xpecaya kalau xjumpa doctor.purnah terujaan mommy tau...

On weekend, kami pun pegilah Klinik Araa yg dekat dgn umah. Kat klinik doc suh buat lagi skali urine test and the result also +ve (about 5weeks dh usia kandungan)...After dat, barulah daddy percaya yg mommy pregnant...mommy bgtau daddy jgn bgtau famly dulu yealah baru lagi. Tapi, daddy xmenahan nk bgtau Wan. Pas daddy bgtau Wan barulah mommy bgtau Mak. Mak pesan jgn angkat benda berat2 and makan tu jgn makan rebung or yg bercuka. Mak kata nenas boleh mkn kalau teringin sgt tapi skit jer..

Sebenarnya, mommy xnak ura2 kan sgt kt famly daddy sbbnye Mak Ngah lg dulu kawin dr kami tapi since now Mak Ngah belum ade rezeki lagi dpt baby...mommy pun perempuan and pada mommy benda ni sensitif pada sesape yg belum lagi pregnant. Xtaulah tu perasaan mommy sdr aje ke...

Monday, March 29, 2010

Layan Jugakk...Mari Tagging (2)

Entry kali nih sy di tag oleh Puan Epi Rafeeza ~
Biaselah sambil2 buat keje sambil hapdate blog...klu tetibe CEO kat blakang aku mampuss la den...uhuhuuuu
1. Adakah anda rasa anda Hot?

Memang sy rase hot, sekarang kan musim kemarau....mmgla hot...hehehe...xsy xrase 'hot' pon sy ni simple jer orgnye, bergaya bile nak jer...tp sy jugak slalu rase hot (panas badan) time2 preggy nih...pastu hot-tempered gak ngan suami...sy suka lagu 'So Hot' dari wonder girls...mekaseh....

2. upload wallpaper laptop anda skrg...


3. cerita pasal gambar ini..

Sape yg xtau pompuan comel ni, nilah saya sebenornye....10 tahun dulu laa...wakaka sudah pasti korang xpercaya saya secomel ni kan?? jeles giler korang nih...xnak kawan!! Sape yg xknal, pompuan yg cantik jelita, comel ni Nikita Willy aktres indonesia...saya mmg suka tgk die sbb saya mmg suka kejadian tuhan yg indah2...cewahh...ntahla sy rase die cantik sgt, Aihwarya Rai pon kalah dlm list sy jatuh no.10 minah hindustan tu kot...pastu nak plk preggy ni klu bby gurl bolehla terkenan kecomelan si Nikky ni...
Laptop hasben gambar pe tah...biaselah org2 mech.engineering nikan mestila gambar yg machine2 complicated gitu...die xbubuh pon gamba sy, gamba dlm fesbuk pon sy yg upload gamba kami.teruk btul llki ni...

4. Kali terakhir makan piza?
Bulan 1 aritu kot dekat Pizza Hut 24 hours yg baru bukak kt umah...Piza yg ade udang bnyk tu.hubby suka tp sy xsuka...muakkss

5.Lagu terakhir anda dengar?
tah xingat laa....sbb lam keta suka tukar2 station

6.Apa yg anda buat selain menyelesaikan tag ini?
Sambil2 wat keje laa...pastu sambil2 hapdate blog...mampuih den klu org IT dpt tau kann...trus nama saya masuk kat portal Maybank as 'wanted staff-for disciplinary action'. saya kan mmg ske langgar disiplin dr sek lagi.tak tau ke??

7.Selain nama sendiri anda dipanggil nama apa?
i. Adik (family)
ii.Sayang (hubby panggil)
iii. Shaila (panggilan oleh Dila budak opis)
iv. Acu (anak2 buah panggil)
v. Shila (kebanyakannya panggil ngan nm ni)

8.Tag 5 org


1. Wahida
2. Jely
3. Baya
4. Sesape jer boleh buat...dipersilakan sgt2


9. siapakah org num 1?

wahida adalah same2 dak uia mcm sy...sy knal die sbb die satu course ngan tg. intan dak kelantan yg baik ngan sy...dulu knal2 gitu jer tp jumpa di fesbuk dan blog...Baru kawin akhir tahun lepas sedang amik Master di uia...

10. org num 2 ?

Jejel plak adalah rumate sy mase 2nd year kat uia...lame giler dh knal sejak zmn matrik...die lum kawin lg sy doakan die cecepat kawin. boyprennya en anep yg suka bg komen sakit hati kt fesbuk sy...bkn sakit hati ape die suka ckp psl topik len time org bincang topik lain...

11. org num 3 ?
Baya juga adalah coursemate tg. intan kwn sy tuh....sy follow blog die sbb die foreigner buat ms ni...die di pakistan sekarang ikut suaminya yg kerja di sana...best jgk dpt tau kehidupan org2 pakistan yg sebenarnya...die kawin muda gak lg awal dr sy...dh ade sorg baby embun namanya..keep in touch di fesbuk sbb die kan jauh dr tanah air...

12. kata2 cinta untuk org no.3?
baya i luv u...gitu ke?? giler hape...kata2 motivation bleh la kot...
baya, semoga bertabah di negara org...hujan batu dinegeri sendiri..jgn blk sini klu xnak kne hujan batu k...

13. 5 yang anda tau tentang org yg tag anda...
i. senior kat uia dulu
ii.wife kpd org kampung gue blakang umah jek...
iii. ade ank llki yg comel sgt mcm sin chan, hubbynya pilot TUDM...
iv.tgh pegnen ank no-2 bln 7 due..
v.tgh amik master under uia...

Layan Jugakk...Mari Tagging (1)

Saya view blog Kak Epi dan dia meng-tag sesape yg baca entry dia tentang ni...sy pon berminat nak jawab sbb sy suka jwb soklan2 mcm ni...


1. siapakah diri anda dirumah.. ?

Kat rumah sy jd seorang isteri, tukang masak, tukang kebun. tukang lipat kain, kdg2 tukang basuh pinggan, nape kdg2?? sbbnye suami dan sy share2 buat keje rumah klu sy dh msk die kne bsh pinggan...huhu dera suami lah plk...dan slalunye die yg bsh baju jd sy jd tukang lipat kain...sy juga jd tukang tdo di rumah...huhu bestnye tdoo....zZzzzZ

2. siapakah anda di samping rakan..?

Erkk....xtaulah ye...tu kne tny kwn2 sy lah....tapi sy rase sy ade sorg, 2org jer kwn baik kot...tu pon tak serapat dulu mase sek....sy cuma ada kawan sekola, kawan U, kawan opis...sy ni suka jgk jd lone ranger...sy xkesah pg shopping sorg2 kat Alpha Angle mase kat uia dulu...adelah jugak pg ngan pipah n kwn2 lain tapi suka jgklah jln sorg2..best ape xyah nk tggu kwn, kejap2 ilang...klu sengsorang jln jelah mane2 nak pegi pastu balik. Lagi satu sm jgk dgn org yg meng-tag sy sebelom ni sy juga susah nak percayakan org melainkan diri sendiri...sgt susah nk dpt kepercayaan dr sy okeh...sbb sy xtahu ape yg org pk, sy serik sbb dulu sy sgt percaya pd seseorg yg dianggap kwn tapi belakang kutuk2..sy sensitif orgnye jd bile org buat mcm tu sy jd sedih sbb sy percaya kt dia...tapi skrg sy xkesah org nk kutuk ke ape mcm la org tu baik sgt kan...aku xmintak duit kat ko pon...(xde kaitan)

3. 5 benda yg anda idamkan tp belom tercapai..

1. Anak - ye mmg sy tgh pregnant tapi semua yg Allah berikan kan cuma pinjaman...sy boleh kehilangan nya jd selagi anak yg sy kandungkan xlahir ke dunia sy kne bersedia utk kehilangan nya bila2 masa saje...sume pon tahu mase prgnnt mcm2 leh terjadi yg saya xnak sebut disini...sbb tu sy xbape excited buat persiapan di awal2 ni dh nak terberanak baru cari brg baby ok jugak kan...ahakks..Saya nak ade anak sepasang, ade lelaki n ade pompuan....minimum 2org tapi rasenye 3org anak juz nice...kepingin gak nak kembar tapi xde plk history kembar lam famly...klu ade anak kembar kan bagus mengandung sekali utk 2 orang, beranak sekali untuk 2 orang...huhu jimat rase kesakitan melahirkan sekali berbanding 2 kali kelahiran...

2. Saya nak ade kereta sendiri...sy tgh berkira2 nak beli kereta sendiri tapi suami jarang guna kereta dia...mcm membazir plk klu tak digunakan kereta yg sudah sedia ade kan....suami slalu ckp 'beli jelah keta vios hitam yg cantik menawan nih...' hint supaya sy gunakan kereta dia lah tu n xyah beli yg lain...sy sebenarnya xkonfiden bwk keta yg besar, sy suka yg comel2 jer mcm Suzuki Swift tuh...owhhh... bile lah suzuki swift nak diparkir di porch umah sy ye.....

3. Sy sebornya nak benti keje kat bank ni...tapi xde tempat lain nak amik sy...nape tah...sejak memulakan kerja setahun lebih yg lalu sy mmg xpenah dipanggil inteview oleh bank/company len.gaknye maybank dh letak ubat guna2 kot kt sy...sy sebenanye nak keje gomen sbb leh blk cepat.xyah stay smpi malam2 buta or dtg opis on weekend mmg tebiat kan dtg keje weekend??sy berharap sy dpt keje gomen secepat mungkin...

4. Saya nak ade duit banyakkkkk.....money.....money.....kan best xyah keje, dok umah jage anak, hias rumah tapi duit masuk jer dlm akaun...bile suami sy nak jadi OKB??orang kaya baru lah...haha berangannn je shila!

5. Saya mengidam nak beli gelang kaki emas....memang lah mampu beli tapi suami tak bagi...dia kate mane boleh pompuan pakai gelang kaki berloceng....timbul fitnah nanti...tiap kali jln org akan tgk....hmm...mmg itu impian sy dr dulu lagi...klu sy kate prgnnt mengidam nak pakai gelang kaki mesti dia cakap 'jangan mengada.boleh mintak benda lain except dat...!.' waaa.....nak gelang kaki...nak gelang kaki....

4. siapakah nama pasangan anda..?


Huhu...mase memula knal dia n dia bgtau nama penuh dia sy gelak sbb nama dia mcm pompuan. Nama suami sy Nurul Faizz Bin Abu Kasim sweet takkkk???? baik cakap sweet...sbb ni blog sy anda kne agree dgn saya...kehkeh

5. ceritakan 5 perkara yg anda paling suka tentang pasangan anda?

1. Beliau sgt kelakar....kelakar sampai kekadang sy menyampah sebab lawak yg dia buat tu buat sy sakit hati. Yelah org tgh marah membara tapi dia buat lawak guling2 supaya sy gelak.tapi saya tahan, buat2 tak gelak dan tunjuk series tapi nanti dia kan tny mcm ni...'Syg gelak la, xbest la cakap sorang2 ni...sayang....oooo sayang hoii...syg kenapa senyap jer? marah B ke...pakcik tgk la bini sy ni...' Mane la sy xmenyampah...dah tau org marah lagi nak tny.tapi itulah yg suka tntg beliau sbb dia menceriakan hidup sy...

2. Beliau sgt penyabar dan rajin...xramai suami mcm ni zmn skrg...tp sy suka nyusahkan beliau....'B tolong amik tu, B tolong amik ni syg dah kat atas mls nak turun plk...B syg penatla b basuh pinggan eh...syg malas basuh baju leceh nak asing2 kan b basuh eh nanti syg lipat (tapi lepas menggunung tinggi Gunung Everest baru sy akan lipat). Sy suka juga menghilangkan kesabaran beliau terutama hari minggu sbb sy suka bangun lambat...pas subuh bammmm balik...kesian suami sy kannnn...huhuuuuuu

3. Pada sy suami sy memangla xensem mcm Fahrin Ahmad, tak tinggi dan berbadan tough mcm Fahrin, tapi pada sy suami sy tetap ensem di mata sy...mata suami kale coklat semoga anak kami ikut kale mata beliau...sy suka bila org tegur suami dh makin berisi tu tandanya suami sy bahagia dgn sy...ahahaha

4. Suami sy sgt2 prihatin dan caring...tambah2 pulak time pregnant ni..dari mula knal dia, suami sy jarang sgt marah sbb dia kan kelakar. Saya jer suka marah, marah sbb ke-kelakaran dia...sy penah terpk cmne klu kehilangan suami, sesungguhnya biarlah sy yang ditakdirkan pegi dulu sbb sy xsanggup keseorangan tanpa dia...Luv him soo much!!

<< Cukup jelah 4 nih...nanti orang kate sy memuji2 laki sendiri plak...(sape lagi nak puji klu bukan aku??)>>

6. bila tarikh anda couple... ?

Tetibe sy lupa plk...erkkk....bile ye....agaknya 15 Apr 2006...pastu kami bertunang 9 Feb 2008...tahun baru cina mase tu...sy yg ajak dia tunang....boleh x?? Apsal plk xboleh?? Pastu tu kami dinikahkan pada 8 Aug 2009...yg ni dia yg ajak kawin plk...tukar2 la kan...

7. apakah kenangan pahit anda bersama pasangan anda...

Macam xde jer....Xde lah kami xpernah gaduh kan tapi gaduh2 syg gitu...kenangan pahit tu xde lagi....semua yg terjadi walaupun xmenarik sy consider as kenangan manis jugak biar sy yg tambahkan gula sendiri...hehuu..

8. lagu tema cinta ..?


Lagu dr Jason Mraz 'Both Love'...itulah lagu cinta kami...~

9. apa perubahan yg anda nak dr pasangan anda...?

"nothing....i love you the way you are..." ahahah...poyo jer kan....sy xnak dia berubah, sy nak dia selamanya macam ni....sy xperlu mintak dia jadi lebih baik dr sekarang sbb sy rasa dia sudah cukup memadai dan sy xmahu die berubah hati dengan sy....itu saje sy mintak...

~ Mase angkat sumpah selepas aqad nikah...nape sy mcm sedih?? memang mengharukan saat2 ini...~


10. Tag 10 org.. ..

1. Jely
2. Wahida
3. Baya
4.Hana
4. Tag....Tag sape ye....ha kamu yg baca blog saya lah....saya tag kamu tau....buat...jgn xbuat....

Aktiviti Hujung Minggu...

 Salamm....
Hi guys, i come for the new entry...huhu rajin kan sy update blog...memule rajin ler...hehe
Buat ape di hujung minggu aritu?? Saya nak citer sket pasal aktiviti sy dan suami di hujung minggu...
Sabtu dan ahad suami ajak saya pergi ke Home Decor and Modern Lifestyle Fair kat Stadium Melawati Shah Alam...ramai gilazzz orang mase ari sabtu...ari ahad xbape ramai mcm sabtu....ade ape kat sana??
Tentulah berkaitan dgn rumah ye kengkawan...banyak home appliances dari brg2 toilet, kitchen appliances, sofas, dining table, electrical items, bunga2 and many more lah....

Kami berdua kesini sbb nak cari contractor for kitchen cabinet door and wall sbbnye contractor utk concrete kitchen top dh memulakan kerja...knp x skali jer?huhu...sbbnye ialah budget contractor for kitchen top tu pekerjanya indon so upahnye murahhh...tp for kitchen cabinet door and wall kne cari cina lah sbb kerjanya kemas...

Ok, sy nak cerita skit psl kitchen cabinet...utk sesape yg baru nk reno rumah n dapur tu blehla take this as knowledge yer....utk kitchen cabinet top ade bnyk choices boleh pilih granite (sgt mahal but sgt seswai for heavy duty, easy maintenance), ceramic tiles (affordable, heavy duty, easy maintenance) and solid surface (affordable but maintenance tggi, senang calar). Kami pilih ceramic tiles (4ft x 2ft) per piece sbb lebih kurang jer mcm granite and lebih murah...Utk kitchen door and wall pulak lg lah bnyk choicesnya sume bergantung pd budget and usage...ade Melamine (affordable n easy maintenace), Arcylic (Expensive, cantik but maintenance tggi,sgt senang calar), 3G Glass (Expensive, cantik and easy maintennace), Mico (Murah, mcm Melamine tp not for long-term use). Ramai yg amik Melamine sbb harga ok n easy maintenance tapi kami pilih 3G Glass sbb suami suka dapur yg nmpk glossy n modern. Sebenarnya 3G Glass is more than our budget tapi dh berkenan pulak n harga yg ditawarkan oleh company Carpenter's Kitchen sgt menarik. Total price for keluasan kitchen cabinet kami sepanjang 15ft x 5ft lebih kurang 7k...mane nk dpt 3G Glass door below 10K??

Sebenarnya ade juga kelemahan 3G Glass ni iaitu sng nmpk finger print...nama pun glass kan...tp oleh kerana top kitchen cabinet kami dh berwarna hitam, kami pilih door kale off white jd finger print xnmpk jelas berbanding kale hitam, merah, oren n kale lain...lepas ni keje aku mengelap dapur je lah...Ops bukan ni jer yg kami cari sy ade juga beli artificial flower hiasan and railing lagsir jenis wood...tu jer bnyk cuci2 mata sajer...Ok ni gambar lebih kurang how our kitchen looks like..and nilah suasana masa Home Decor Fair semalam...


Scroll Down>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Customer tgh buat quotation price...


By Carpenter's Kitchen...



Thursday, March 25, 2010

Bayi Itu Milik Siapa??


Kebelakangan ni asyik ade kes buang bayi. Mane2 page akhbar pun berita yg sama. Bila baca, dgr kat radio sy jadi sgt sedih dan tertanya2....Sy emoss skit bukan sbb tgh prgnnt tapi sbb sy manusia yg memiliki hati nurani..sy tau mereka yg buang anak ni mestilah xkahwin lagi sbb tu mereka terpaksa buang maybe...tapi mase buat, syok2 xingat pulak yg benih tu akan jd manusia lepas 9bulan?? (sory sensored skit)...

Ok lah mase dh pregnant mereka mungkin xtau nak buat ape so keep the baby.bagi yg tak takut or ade duit pasti dh abort awal2...kawan sy punya kawan pernah menggugurkan kandungan sebanyak 4 kali! Astaghfirullahhalazimm....sy xmau komen psl dia sbb dia bukan kwn sy.kalau kwn sy dh lame sy luku kepala dia..Yang buatkan sy tertanya2...xde perasaan ke mase tgk wajah bby tu pertama kali. Then, kenapa mesti dibuang kat tempat sampah, dalam semak, belakang lorong...baik hati sgt nak bagi anjing makan ke?

Apela salahnya letak kt depan rumah org yg berpenghuni sekurang-kurangnya org tu bleh selamatkan, boleh diberi pada kebajikan masyarakat, or mereka boleh bela...drpd kena hujan dan dimakan anjing. Banyak antara baby yg dibuang sempurna sifatnya, berkulit bersih dan amat comel. mane yg sempat diselamatkan alhamdulillah boleh melihat dunia, tapi bnyk juga yg xsempat diselamatkan mati kesejukan dan dimakan semut. Tapi mereka tak fikir ade ibu-bapa yg memiliki anak cacat sekalipun, anak itu tetap dibela dgn penuh kasih sayang, ditatang bagai minyak yg penuh.Anak yg dilahirkan cukup sifat dan comel tu kenapa mereka sanggup buang kan...takda akai ka?? Kadang2 pikiran out of the box sy slalu je berkata2 "biar anak yg dorg buang merata tu yg smpi meninggal kesejukan n kelaparan tu msk dlm mimpi dan menghantui mimpi dorg smpi dorg sakit mental" haha...dasat x imaginasi sy...

Di ofis sy, ade 2 org kakak yg sudah lama kawin tapi belum dikurniakan anak.Kak M ni dh hampir sepuluh tahun kawin tapi belum ade rezeki langsung.dia dh buat macam2 treatment yg tak sakit, yang sakit, operate, makan ubat, berurut semua dh dicuba.bayangkan betapa kuatnya keinginan untuk memiliki anak tu.Tapi org yg senang dpt, dgn bongoknya dh penat2 mengandung 9bulan buang pulak.yg xboleh terima buang kat tong sampah, dlm semak...ishhhh geramnya kalau difikirkan

Kerajaan pun tgh pening nak membanteras masalah ni. Sex education in school, media  n mcm2 digunakan. Sebenarnya, didikan agama saja yg dpt membanteras semua ni. Insyaallah, kalau didikan agama sempurna pasti hal2 begini dpt dielakkan.Semoga anak2 sy, keluarga sy, dan rakan2 sy sendiri dijauhkan dari perkara yg menghinakan ini. Tolong jgn dibunuh bayi2 yg xberdosa! Berilah pada org yg amat menginginkan mereka...


My Blog Launching

alls, igt x entry psl blog sy ni xboleh di google?? pg td smpi je opis sy trus meng-google dgn harapan berbunga-bunga...tetibe jer yeaaaayyyyy!!! blog sy sudah boleh di-google...terima kasih cik/encik tukang hapdate yg keje dgn google tu ye....nnt sy blanje mkn fruit salad mcm dlm resipi sy k...

korang mesti pelik nape sy concern sgt psl hal ni kan....ye lahh, spt yg diketahui kalau kita ade blog or web sendiri tapi xboleh di-google mcm mane org nk berkomunikasi dgn kita...xguna la sy beria wat blog nnt kan...

Ok lah nak sambung wat keje dulu....sy dibayar gaji untuk berkhidmat dgn Maybank bukan mem-blogging...insaf~ kehkehkeh

Wednesday, March 24, 2010

Sotong Ungkep

Yuhuu....saya dtg lagi...dgn resipi ciptaan mak sy pula dan resipi ini adalah kegemaran sy...mmg ske sgt! Semenjak perkenalkan masakan ni suami pon ske resipi ni. Ungkep tu adalah perkataan jawa..Ianya macam kari sotong tapi xdelah berkuah bnyk mcm kari dan xgunakan santan...simple jer nak buatnya..



Bahan2:-

Sotong sederhana besar 5 hingga 6 ekor untuk 2org mkn - di belah2
bawang besar sebiji sederhana besar - dihiris
bawang putih 2 ulas - dihiris
halia setengah ibu jari - diketuk
cili padi 5 biji (nak pedas tambah lagi) - di belah tengah
Rempah Kari Adabi - 4 sudu besar
Satu sudu besar asam jawa dicampur satu cawan air
Garam

Cara Memasak:-

Tumiskan bawang putih diikuti bwg besar, halia dan cili padi.lepas bwg layu masukkan rempah kari.kacau sekejap kemudian masukkan sotong.lepas 5minit masukkan air asam jawa (kalau pekat sgt tambah air sedikit) dan garam jgn lupa. Siap!

Fruit Salad (Salad Buah-Buahan)

Walaupun tgh bnyk keje tapi saya xde mood nak buat keje sbb terlampau bnyk sgt nak kne settle.mls nak pening2 kan kepala jadi saya decide nak post entry kt blog berkaitan resipi..

Kat sini saya nak letak resipi mcm mn nak buat fruit salad..sgt simple,xbnyk bahan dan boleh dibuat ketika terdesak mcm tetibe ade org nak dtg ke, house warming boleh,atau kalau rase2 xnak mkn berat ms dinner fruit salad sgt sesuai.Healthy n delicious....hehe

Bahan2 nye:-

Epal Merah
Epal hijau
Tembikai susu
Anggur
Mangga atau Betik (yg x terlalu lembik)
Strawbery
Yogurt buah-buahan 3 cups(sy lebih suka guna Marigold sbb dlmnye ade buah cincang)
Sunquick 3 sudu besar
Ais krim vanila 5 sudu besar (atau ikut selera)

Caranya:-

Potong kesemua buahan2 diatas mengikut saiz yg anda suka.Buah2an ini boleh ditukar mengikut selera sendiri tapi jgn pilih kiwi sbb xsesuai or buah2 yg lembik mcm tembikai.Pastu campurkan yogurt, aiskrim dan sunquick dan kacau.Sejukkan dlm peti sejuk dalam 3-4jam sebelum dihidangkan.Yummyy..Selamat Mencuba!!

Kenapaaaaaa?? Why...Why...

Salam semua,
Ishhh...camne nak bgtau tah.aku tgh pening memikirkan blog aku nih...
Penat2 buat, dgn penuh kasih syg tetibe jer aku serach engine google 'site does not exist'.waaaaa....camne kwn2 nak jumpa blog aku klu gitu...aku dh tny org bijak pandai IT dorg adela memberikan kelegaan kt aku katenye site aku blum di hapdate lg sbb tu xkuar kt search engine..gitu plk??bile ye Programmer dan tukang hapdate di Google nak hapdate blog aku ni...sedihh tauuu....

Aku dahla tgh bersemangat nak ber-blogging ni...jadi mcm ni plk...bencinyee!!

~Xde mood~

Hospital Mane Ye??

Boringnyeee...en suami di opis, sy seorang di rumah...sebenarnye entry kali ni nak citer pasal checkup kandungan...sy dah buat 'kad merah' seperti yang biasa ibu2 hamil buat tu.kad merah perlu didapati di hospital/klinik kesihatan kerajaan.

awal bulan aritu aku pon cutilah sbb nak buat first check up.aku sampai klinik kesihatan meru (paling dekat dgn rumah la tu)kul 8 pagi yg mana amat awal pd aku.tp rupanya smpi2 jer dh berderet kereta n dah ramai orang.aku bg ic n nurse kat kaunter pon bg no giliran kt aku. ye....no aku adalah 47 ye puan2 dan tuan2.no yg dipanggil ketika itu adalah no 8.tidakkkk !!! lamenye lagi nak tunggu.sebenarnya aku decide nak buat checkup kt private hosptal or klinik ibu2 mengandung yg swasta jer tp puas dh pujuk suami aku, die suruh buat kt govt jugak utk ada rekod dgn klinik govt.katanya, if anything problem occur hosptal govt ade rekod.baiklah....aku pun xleh membantah lagi nnt masuk neraka plk.erkk....

setelah menunggu dan menunggu kira2 pukul 10 sorg nurse muda panggil aku.nurse tu baik ye la muda lagi kan.die pggl bkn utk check up tapi baru nak bkk 'kad merah' aku.die tny details tntg aku n suami dan bile start hamil.lepas tu aku ddk lg menunggu tetie jer no yg dipanggil sudah melompat ke no 52!aik ape sdh jadi??dtgla sorg ibu n bby baru lahir msk blk.rupanya kt klinik govt ni klu ade kes2 bby baru lahir yg perlukan follow-up dorg akn bg bby dulu.xpelah xkan aku nk bsg kt bby plk kan? tggu pny tggu akhirnya no aku dipanggil. mula2 nurse tu kira makcik2 la die nak amik darah.buat pengetahuan kalian yg xtahu, ibu hamil akn di check darahnya tiap bulan ms checkup sbb nk check gula, hemoglobin dlm darah, sumela yg berkaitan dgn darah.nurse tu amik injection dan cucuk kt lengan aku.mase cucuk xsakit pas satu tabung die amik darah.zuppp!! die trus tarik kuarkan jarum tu.adoooiiiii...makcik perlahan la sikit!! terkejut urat sy tauu

pas amik darah, check air kencing plk.pastu ddk lagi tggu nak jmp doctor plk.doctor cuma seorg saja jd harap bersabar ye...ms jmp doctor tu aku excited sbb igtkan bleh scan rupanya scan kne buat appoitment lain plk tp die checkla jgk heartbeat bby. for the frst time aku nmpk bby pny heartbeat.laju dan badan die sebelah aje nmpk.terharu dgn ciptaan allah ni, even perut aku xbesar tp nmpk bby bsr ms ultrasound tu..kul 12 tepat aku selesai urusan di klinik..

sekarang ni kami tgh survey hosptal bersalin...private ke govt ye??yg pasti Hospital Kota Tinggi mesti masuk dlm list sbb nnt senang nk blk umah mak berpantang.aku xnak melalui perjalanan 5jam yg melelahkan ke johor nak plk pas bersalin kan...lagipun hosptal kota tinggi ada bangunan khas utk bersalin n wad klas 1 die pon ok sgt.kakak aku bersalin situ xde plk die komplen.tapi klu ditakdirkan aku dh nk terberanak kt kl ni, hosptal manakah patut aku serbu??klu yg dekat ngan opis KPJ Bangsar la.mintak2 jgnla nk terbersalin kt opis...yang pasti aku n suami xmampu la nk pegi prince court kan...ade org tu sng jer ckp 'pegila prince court' ape dia igt klu kt prince court bleh hilangkan sakit contraction nk bersalin kerr?? klu bleh aku sanggup jgk nk byr.mane2 pon govt n private sakit bersalin ttp ade...nowadays, nurse bnyk dh muda2 so hosptal govt pny service xmcm dulu lg dh..

Tuesday, March 23, 2010

Dapur Cantik Untuk Saya...

Sekarang ni rumah kami (rumah hasben la..) under renovation...kami decide mengubahsuai rumah sebelum baby lahir sebab xnak nanti baby kne habuk..renovate rumah ni memang habuk ya amat...korang jgnla pegi or nak singgah rumah aku sekarang ye sebab xmacam rumah...memang bersepah n huru-hara.

Ruang yang kami renovate adalah dapur buat kitchen cabinet, belakang dapur tambah backyard untuk sidai kain, buat plaster ceiling supaya kami boleh psg downlight dan terutama skali chanceliar hitam idaman saya...huhu

dapur tentunya ikut selera sy dari pilih kale tiles, kale pintu cabinet dan patern sinki pun sy yg pilih. sbbnye sy yg akan berada di dlm dapur so sy memerlukn ruang yg cantik dan mengikut citarasa sy.hasben awal2 dh warning "ni B dah buatkan dapur cantik2 pasni tiap hari kne masak tau!" Alamak, syarat yg ssh untuk dipenuhi tu..xpela hasben sy orgnye simple sy mskkn nasi goreng pedas ari2 pon beliau xkisah pny...ahaks

living room plk ikut persetujuan bersama dr pilih jenis lampu, meja mkn, design plaster ceiling dsb...backyard pun sama cuma sy yg pilih kale tiles untuk lantai.mmg penat actually sbb kne plan, pk budget cari contractor tapi xpela rumah nak ddk lame kan jd kne plan betul2..kdg2 sy terpk gak sy kne pk benda ni sume sedangkan ramai lagi kwn2 sy yg tgh berseronok n enjoy their single life.mcm dah tua plk aku..,huhu..apepun sy seronok dgn kehidupan skrg berbanding bujang dulu walaupun kehidupan sy lebih bz, bnyk bnd nak buat yelah dh jd bini org kan...

Gudnews dari Encik Suami...

Sekarang ini kandungan saya memasuki 4bulan atau erti kata lain fasa/trimester ke-2..alhamdulillah saya semakin sihat sbb baru pulih dari fud poisoning yang amat menyakitkan!! bayangkan selama seminggu saya hanya boleh makan makanan lembut2 seperti roti dan air teh sahaja..waaaaa memang sengsara.

beberapa hari lepas, saya merajuk dgn encik suami sebab pagi2 dah nak cari pasal dengan saya.masa hantar pegi keje, lepas salam saya xcakap "bye-bye" dan hulur pipi untuk ciuman setiap pagi pon.trus jer keluar dari kete.panas jer hati...satu hari sampai la lepas lunch xmsg pon dia.nak tunggu samapi die msg.keras hati kan??dlm hati sebenarnya rasa bersalah dan berdosa juga.uhuk..uhuk

tetiba dalam pukul 3lebih dia call suara buat2 xbersalah seperti biasa ceria jer.mcm xde pape jer berlaku pagi tadi.nyampah betul saya jer yang berperasaan sendiri.
dia bagitau baru kuar dari bilik bos. saya tau kalau die baru kuar bilik bos tu slalunya ade gud news sebab bos die mmg panggil nak bg gud news lam bilik.klu nak marah kt mana2 pon boleh...

Alhamdulillah... suami dpt offer letter dan dinaikkan pangkat mungkin itulah orang kata rezeki anak kan...sudah lama die menunggu untuk promotion dan sebenarnya suami hampir2 nak blah dari company tu sbb almaklumlah, company cina org melayu mmg ssh nak naik!! bos mmg ok cuma promotion tu mmg berjanggutla tggu.tapi akhirnya tahun ini rezeki suami dimurahkan Allah...Alhamdulillahh...

Pasni ni suami boleh goyang kaki sikit dan arah2 kan org jer. tapi sebelum ni pon kerja die mmg bnyk goyang kaki..uhuhu..tapi saya sentiasa mendoakan kesejahteraan suami..sekian~

My First Entry

Hallooo semua...ini first entry saya...dah lama nak menyiapkan dan memiliki blog sendiri tapi masa adalah penghalang utama saya..huhu..nak buat mcm mana kerja makan gaji kan balik dh malam xsempat nak bertenet...kehkeh.alasan jer tu...

Oklah untuk entry pertama ni saya me-welcoming semua untuk mem-view dan mengikuti kisah kehidupan saya...Peringatan!!! mungkin adakala kata2 yang dikeluarkan tidak disukai, membuatkan sesorang terasa dan mungkin entry itu berkaitan dengan seseorang, janganla panic wokeh?? Sebabnyaaa....ini BLOG SAYA! suka hati saya nak tulis ape! ahahhahaha...

Last word for this first entry....Wassalammm...Selamat Maju Jaya (^___^)