Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2010

Baby Stroller

Baru2 ni kami pergi ke Mother's Care...tengok2 baju baby tapi saya rase yg beli 2,3 helai aritu cukuplah wat mase ni....gender baby pun xtau lagi jadi susah nak pilih baju. Hasben pun tgk2 stroller baby...Saya cakap kat hasben saya minat sangat stroller Quinny Zapp sgt smart and cun. Sebelom ni sy slalu nmpk anak org pakai tapi xpenah pulak tau hargenye bape. Ni gamba stroller Quinny Zapp tu
....... ........ ............... Seswai untuk baby gurl orboy...Smart kan????
Kebetulan kat situ ade Quinny Zapp juga dan hargenye skali. Ohhh Mak Aiiiii.....tau tak bape regenye?? RM2999 stroller SAHAJA !!!!Lagi singgit 3 ribu hinggit?? Boleh beli cincin berlian lagi satu kat mummy baby oiiii...Sah2 la hasben xakan, never and ever agree...tapi saya minat sgt dengan stroller nih...Hasben cakap dia tak akan habiskan 3 ribu hinggit juz for stroller. Bukan kedekut tapi katenye baby kejap jer pakai bila dah 3,4 tahun (dah pandai lari) ntah2 tak sampai 2 tahun sah2 stroller tu terperuk jer kat stor umah…

Besday Suami Saya

Semalam bersamaan 14 Rabiulawal 1431 Hijrah kalendar Islam atau 30 March 2010 adalah hari jadi suami saya yang ke-30 tahun (memang jadi, dah nak jadi bapak orang pon...) ...owhh...en suami sudah tua, sudah ada angka 3 didepan...hehehe...sy pulak yang rase masih muda remaja....yezzzzz!! Saya plan nak surprise belanja suami makan di Chili's tapi beliau cakap sy lambat bgtau. Beliau dah makan bihun goreng kul 4 mcm dh kenyang. Ade plak, surprise memang la xboleh di bgtau ye tak?? Oklah jimat seratus, dua ratus hinggit sebab beliau telah menolak pelawaan saya itu..Yehuuu.....Kalau saya xpelawa pun sudah pasti saya akan ajak beliau ke Chili's untuk besday saya.
Then saya cakap kat en.suami saya nak belikan beliau baju or Tshirt or kemeja sebab kami akan ke Bandung. Sepertinya baju suami macam dah buruk2 jer...(dengan nada sedih). Dan seingat saya semenjak dah berkahwin 8bulan ni suami rasenya belom ade shopping baju sendiri. Asek saya jer yang shopping baju...sob...sob...kelihatann…

Blog Pecah Perut

Anda tension??Sedih??Bosann?? Saya suggestkan anda view blog ini...Blog ni memang boleh buat kita gelak guling2 guys...One of my fav blog nih >>>>>>>>by Mr. Yosh

Mr Yosh, sila bayar saya komesen kerana mem-promote blog anda yer....^___^

Pregnancy Jurnal - Part 4

Bersambung kepada kisah fud poisoning, sebenarnya fud poisoning tu berlaku tepat2 bila memasuki trimester kedua. Sorang Head Department kat opis a.k.a Kak Ani cakap, trimester pertama mommy ok trimester kedua pulak baby mengamuk ye....ehmm...mommy harap cuma sekejap jer...Amik mase seminggu jugakla mommy nak pulih dari kesakitan yg menyiksakan tu. Mommy jadi fobia nak makan ape2 sebab mase kena tu tiap makanan yg masuk akan kuar balik.Uols, muntah2 tu bukan mcm ludah air liur saje ye...muntah2 tu sgt menyakitkan smpi meleleh air mata tau. Bahu pon sampai lenguh2 sebab perut menolak dgn kuat makanan keluar dan kita akan sedaya upaya nak kuarkan makanan tu.Penghadaman tak berlaku langsung sebab sume makanan kuar balik n seminggu jugaklah mommy ni xbuang air besar.

Selepas pulih dari fud poisoning, and mommy rase dah boleh makan mcm biase ape lagi mommy makan jer ape nak. Daddy pon layan sebab die tau seminggu mommy tersiksa. Mommy teringin sangat makan char kuey teow Aimar kat TTDI Jaya…

Pregnancy Jurnal - Part 3 (Fud Poisoning n Kisah Pisang Goreng)

First trimester dilalui dengan mudah...Alhamdulillah mommy rase first trimester ni xdelah teruk alahannya sebab kebiasaannya ramai wanita hamil mengalami alahan yg teruk pada first trimester. Tapiiiiii.......lain pulak bila memasuki 2nd Trimester....Sesuatu telah berlaku pada mommy....

Tapi sebelum tu nak citer pasal mommy mengidam Pisang Goreng panas. Dalam banyak2 makanan ni yg mommy teringin sgt nak mkn..Weekend tu daddy ajak balik ke kampung Atuk n Wan kat Tampin. Orang Melaka pny budaya lain skit dari Johor. Kalau kat kampung Mak tiap petang mesti kami ade minum petang ala-ala Hi-tea gitu....kehkeh...samada kuih buat sendiri mcm jemput2 ikan bilis or kuih beli kat deret kedai depan. Emm...tetibe teringat plak karipap daging yg sedap tu...Tapi kat melaka ni xde hi-tea2 nih.. So tekak mommy ni tetibe teringin nak minum petang. Mommy ckp kat daddy bestnye kalau ade pisang goreng. Jom cari kat pekan. Daddy cakap japgi sbb mase tu tgh transfer gamba dr handycam atuk. Mommy ckp cptla n…

Pregnancy Jurnal - Part 2

Sepanjang first trimester (1-3bulan) mommy xde alahan teruk sgt tapi disebabkan mommy pregnant dimusim2 kemarau ni mommy mmg xtahan panas. Lagipun mommy ade migrain org migrain xboleh kne panahan matahri sgt nanti kepala trus berdenyut2. Mommy mmg malas keluar on weekend sbb cuaca yg panas nih. Muntah2 plk waktu pagi2 jer time nak gosok gigi...tapi mommy bantai jugak xkan xgosok gigi plk semata-mata muntah2 kan...

Makan pulak, mommy memang xde selera makan on first trimester nih. Memang bermasalah betul time nak makan sume xberselera..Pastu bile dinner tempat yg kami tuju adalah kedai mamak sebabnya mommy blk dh lambat mmg xsempat masaklah. Then, mommy xberselera makan berat2 terutama nasi time awal2 pregnant. Jadi mommy akan makan roti canai jer.Asek2 roti canai...huhuuu

Mommy sangat xsuka ayam time pregnant first nih. Tgk ayam jer ayam goreng ke, ayam masak gulai ke, KFC ke langsung mual. Kesian ayam tu xbersalah ponn...Mommy suka ikan jer...Pastu xsuka langsung laksa johor padahal …

Pregnancy Jurnal - Part 1

Selepas 4 bulan pregnant barulah mommy tergerak nak buat pregnancy jurnal nih...rasenye ok lg kot timing tu...huhu

After 4 month of mommy and daddy married, alhamdulillah mommy disahkan pregnant oleh mommy sendiri...boleh gitu?? sbbnye mommy pny period regular every month so bila dh lambat skit mommy trus la check.mula2 tu berdebar takut perasan sendiri je diri ni pregnant tapi mommy buat jgklah UPT test yg tinggal satu yg dibeli di Guardian. Before ni penah jgk buat tapi -ve...so bile kali ni check and ade 2line samar2 tu mommy mmg teruja. tapi mommy tny kawan dulu yg dh ade anak die kate kalau nk puas hati buat lg skali. mommy pon beli UPT lg satu and check sendiri. kalau tadi line samar2 kali ni lebih jelas. Mommy nk buat surprise kat daddy tapi xmenjadi. Daddy xpecaya kalau xjumpa doctor.purnah terujaan mommy tau...

On weekend, kami pun pegilah Klinik Araa yg dekat dgn umah. Kat klinik doc suh buat lagi skali urine test and the result also +ve (about 5weeks dh usia kandungan)...Af…

Layan Jugakk...Mari Tagging (2)

Entry kali nih sy di tag oleh Puan Epi Rafeeza ~
Biaselah sambil2 buat keje sambil hapdate blog...klu tetibe CEO kat blakang aku mampuss la den...uhuhuuuu
1. Adakah anda rasa anda Hot?

Memang sy rase hot, sekarang kan musim kemarau....mmgla hot...hehehe...xsy xrase 'hot' pon sy ni simple jer orgnye, bergaya bile nak jer...tp sy jugak slalu rase hot (panas badan) time2 preggy nih...pastu hot-tempered gak ngan suami...sy suka lagu 'So Hot' dari wonder girls...mekaseh....

2. upload wallpaper laptop anda skrg...


3. cerita pasal gambar ini..

Sape yg xtau pompuan comel ni, nilah saya sebenornye....10 tahun dulu laa...wakaka sudah pasti korang xpercaya saya secomel ni kan?? jeles giler korang nih...xnak kawan!! Sape yg xknal, pompuan yg cantik jelita, comel ni Nikita Willy aktres indonesia...saya mmg suka tgk die sbb saya mmg suka kejadian tuhan yg indah2...cewahh...ntahla sy rase die cantik sgt, Aihwarya Rai pon kalah dlm list sy jatuh no.10 minah hindustan tu kot...pastu nak…

Layan Jugakk...Mari Tagging (1)

Saya view blog Kak Epi dan dia meng-tag sesape yg baca entry dia tentang ni...sy pon berminat nak jawab sbb sy suka jwb soklan2 mcm ni...


1. siapakah diri anda dirumah.. ?

Kat rumah sy jd seorang isteri, tukang masak, tukang kebun. tukang lipat kain, kdg2 tukang basuh pinggan, nape kdg2?? sbbnye suami dan sy share2 buat keje rumah klu sy dh msk die kne bsh pinggan...huhu dera suami lah plk...dan slalunye die yg bsh baju jd sy jd tukang lipat kain...sy juga jd tukang tdo di rumah...huhu bestnye tdoo....zZzzzZ

2. siapakah anda di samping rakan..?

Erkk....xtaulah ye...tu kne tny kwn2 sy lah....tapi sy rase sy ade sorg, 2org jer kwn baik kot...tu pon tak serapat dulu mase sek....sy cuma ada kawan sekola, kawan U, kawan opis...sy ni suka jgk jd lone ranger...sy xkesah pg shopping sorg2 kat Alpha Angle mase kat uia dulu...adelah jugak pg ngan pipah n kwn2 lain tapi suka jgklah jln sorg2..best ape xyah nk tggu kwn, kejap2 ilang...klu sengsorang jln jelah mane2 nak pegi pastu balik. Lagi satu s…

Aktiviti Hujung Minggu...

Salamm....
Hi guys, i come for the new entry...huhu rajin kan sy update blog...memule rajin ler...hehe
Buat ape di hujung minggu aritu?? Saya nak citer sket pasal aktiviti sy dan suami di hujung minggu...
Sabtu dan ahad suami ajak saya pergi ke Home Decor and Modern Lifestyle Fair kat Stadium Melawati Shah Alam...ramai gilazzz orang mase ari sabtu...ari ahad xbape ramai mcm sabtu....ade ape kat sana??
Tentulah berkaitan dgn rumah ye kengkawan...banyak home appliances dari brg2 toilet, kitchen appliances, sofas, dining table, electrical items, bunga2 and many more lah....

Kami berdua kesini sbb nak cari contractor for kitchen cabinet door and wall sbbnye contractor utk concrete kitchen top dh memulakan kerja...knp x skali jer?huhu...sbbnye ialah budget contractor for kitchen top tu pekerjanya indon so upahnye murahhh...tp for kitchen cabinet door and wall kne cari cina lah sbb kerjanya kemas...

Ok, sy nak cerita skit psl kitchen cabinet...utk sesape yg baru nk reno rumah n dapur tu bl…

Bayi Itu Milik Siapa??

Kebelakangan ni asyik ade kes buang bayi. Mane2 page akhbar pun berita yg sama. Bila baca, dgr kat radio sy jadi sgt sedih dan tertanya2....Sy emoss skit bukan sbb tgh prgnnt tapi sbb sy manusia yg memiliki hati nurani..sy tau mereka yg buang anak ni mestilah xkahwin lagi sbb tu mereka terpaksa buang maybe...tapi mase buat, syok2 xingat pulak yg benih tu akan jd manusia lepas 9bulan?? (sory sensored skit)...

Ok lah mase dh pregnant mereka mungkin xtau nak buat ape so keep the baby.bagi yg tak takut or ade duit pasti dh abort awal2...kawan sy punya kawan pernah menggugurkan kandungan sebanyak 4 kali! Astaghfirullahhalazimm....sy xmau komen psl dia sbb dia bukan kwn sy.kalau kwn sy dh lame sy luku kepala dia..Yang buatkan sy tertanya2...xde perasaan ke mase tgk wajah bby tu pertama kali. Then, kenapa mesti dibuang kat tempat sampah, dalam semak, belakang lorong...baik hati sgt nak bagi anjing makan ke?

Apela salahnya letak kt depan rumah org yg berpenghuni sekurang-kurangnya org tu ble…

My Blog Launching

alls, igt x entry psl blog sy ni xboleh di google?? pg td smpi je opis sy trus meng-google dgn harapan berbunga-bunga...tetibe jer yeaaaayyyyy!!! blog sy sudah boleh di-google...terima kasih cik/encik tukang hapdate yg keje dgn google tu ye....nnt sy blanje mkn fruit salad mcm dlm resipi sy k...

korang mesti pelik nape sy concern sgt psl hal ni kan....ye lahh, spt yg diketahui kalau kita ade blog or web sendiri tapi xboleh di-google mcm mane org nk berkomunikasi dgn kita...xguna la sy beria wat blog nnt kan...

Ok lah nak sambung wat keje dulu....sy dibayar gaji untuk berkhidmat dgn Maybank bukan mem-blogging...insaf~ kehkehkeh

Sotong Ungkep

Yuhuu....saya dtg lagi...dgn resipi ciptaan mak sy pula dan resipi ini adalah kegemaran sy...mmg ske sgt! Semenjak perkenalkan masakan ni suami pon ske resipi ni. Ungkep tu adalah perkataan jawa..Ianya macam kari sotong tapi xdelah berkuah bnyk mcm kari dan xgunakan santan...simple jer nak buatnya..



Bahan2:-

Sotong sederhana besar 5 hingga 6 ekor untuk 2org mkn - di belah2
bawang besar sebiji sederhana besar - dihiris
bawang putih 2 ulas - dihiris
halia setengah ibu jari - diketuk
cili padi 5 biji (nak pedas tambah lagi) - di belah tengah
Rempah Kari Adabi - 4 sudu besar
Satu sudu besar asam jawa dicampur satu cawan air
Garam

Cara Memasak:-

Tumiskan bawang putih diikuti bwg besar, halia dan cili padi.lepas bwg layu masukkan rempah kari.kacau sekejap kemudian masukkan sotong.lepas 5minit masukkan air asam jawa (kalau pekat sgt tambah air sedikit) dan garam jgn lupa. Siap!

Fruit Salad (Salad Buah-Buahan)

Walaupun tgh bnyk keje tapi saya xde mood nak buat keje sbb terlampau bnyk sgt nak kne settle.mls nak pening2 kan kepala jadi saya decide nak post entry kt blog berkaitan resipi..

Kat sini saya nak letak resipi mcm mn nak buat fruit salad..sgt simple,xbnyk bahan dan boleh dibuat ketika terdesak mcm tetibe ade org nak dtg ke, house warming boleh,atau kalau rase2 xnak mkn berat ms dinner fruit salad sgt sesuai.Healthy n delicious....hehe

Bahan2 nye:-

Epal Merah
Epal hijau
Tembikai susu
Anggur
Mangga atau Betik (yg x terlalu lembik)
Strawbery
Yogurt buah-buahan 3 cups(sy lebih suka guna Marigold sbb dlmnye ade buah cincang)
Sunquick 3 sudu besar
Ais krim vanila 5 sudu besar (atau ikut selera)

Caranya:-

Potong kesemua buahan2 diatas mengikut saiz yg anda suka.Buah2an ini boleh ditukar mengikut selera sendiri tapi jgn pilih kiwi sbb xsesuai or buah2 yg lembik mcm tembikai.Pastu campurkan yogurt, aiskrim dan sunquick dan kacau.Sejukkan dlm peti sejuk dalam 3-4jam sebelum dihidangkan.Yumm…

Kenapaaaaaa?? Why...Why...

Salam semua,
Ishhh...camne nak bgtau tah.aku tgh pening memikirkan blog aku nih...
Penat2 buat, dgn penuh kasih syg tetibe jer aku serach engine google 'site does not exist'.waaaaa....camne kwn2 nak jumpa blog aku klu gitu...aku dh tny org bijak pandai IT dorg adela memberikan kelegaan kt aku katenye site aku blum di hapdate lg sbb tu xkuar kt search engine..gitu plk??bile ye Programmer dan tukang hapdate di Google nak hapdate blog aku ni...sedihh tauuu....

Aku dahla tgh bersemangat nak ber-blogging ni...jadi mcm ni plk...bencinyee!!

~Xde mood~

Hospital Mane Ye??

Boringnyeee...en suami di opis, sy seorang di rumah...sebenarnye entry kali ni nak citer pasal checkup kandungan...sy dah buat 'kad merah' seperti yang biasa ibu2 hamil buat tu.kad merah perlu didapati di hospital/klinik kesihatan kerajaan.

awal bulan aritu aku pon cutilah sbb nak buat first check up.aku sampai klinik kesihatan meru (paling dekat dgn rumah la tu)kul 8 pagi yg mana amat awal pd aku.tp rupanya smpi2 jer dh berderet kereta n dah ramai orang.aku bg ic n nurse kat kaunter pon bg no giliran kt aku. ye....no aku adalah 47 ye puan2 dan tuan2.no yg dipanggil ketika itu adalah no 8.tidakkkk !!! lamenye lagi nak tunggu.sebenarnya aku decide nak buat checkup kt private hosptal or klinik ibu2 mengandung yg swasta jer tp puas dh pujuk suami aku, die suruh buat kt govt jugak utk ada rekod dgn klinik govt.katanya, if anything problem occur hosptal govt ade rekod.baiklah....aku pun xleh membantah lagi nnt masuk neraka plk.erkk....

setelah menunggu dan menunggu kira2 pukul 10 s…

Dapur Cantik Untuk Saya...

Sekarang ni rumah kami (rumah hasben la..) under renovation...kami decide mengubahsuai rumah sebelum baby lahir sebab xnak nanti baby kne habuk..renovate rumah ni memang habuk ya amat...korang jgnla pegi or nak singgah rumah aku sekarang ye sebab xmacam rumah...memang bersepah n huru-hara.

Ruang yang kami renovate adalah dapur buat kitchen cabinet, belakang dapur tambah backyard untuk sidai kain, buat plaster ceiling supaya kami boleh psg downlight dan terutama skali chanceliar hitam idaman saya...huhu

dapur tentunya ikut selera sy dari pilih kale tiles, kale pintu cabinet dan patern sinki pun sy yg pilih. sbbnye sy yg akan berada di dlm dapur so sy memerlukn ruang yg cantik dan mengikut citarasa sy.hasben awal2 dh warning "ni B dah buatkan dapur cantik2 pasni tiap hari kne masak tau!" Alamak, syarat yg ssh untuk dipenuhi tu..xpela hasben sy orgnye simple sy mskkn nasi goreng pedas ari2 pon beliau xkisah pny...ahaks

living room plk ikut persetujuan bersama dr pilih jenis lam…

Gudnews dari Encik Suami...

Sekarang ini kandungan saya memasuki 4bulan atau erti kata lain fasa/trimester ke-2..alhamdulillah saya semakin sihat sbb baru pulih dari fud poisoning yang amat menyakitkan!! bayangkan selama seminggu saya hanya boleh makan makanan lembut2 seperti roti dan air teh sahaja..waaaaa memang sengsara.

beberapa hari lepas, saya merajuk dgn encik suami sebab pagi2 dah nak cari pasal dengan saya.masa hantar pegi keje, lepas salam saya xcakap "bye-bye" dan hulur pipi untuk ciuman setiap pagi pon.trus jer keluar dari kete.panas jer hati...satu hari sampai la lepas lunch xmsg pon dia.nak tunggu samapi die msg.keras hati kan??dlm hati sebenarnya rasa bersalah dan berdosa juga.uhuk..uhuk

tetiba dalam pukul 3lebih dia call suara buat2 xbersalah seperti biasa ceria jer.mcm xde pape jer berlaku pagi tadi.nyampah betul saya jer yang berperasaan sendiri.
dia bagitau baru kuar dari bilik bos. saya tau kalau die baru kuar bilik bos tu slalunya ade gud news sebab bos die mmg panggil nak bg gud news…

My First Entry

Hallooo semua...ini first entry saya...dah lama nak menyiapkan dan memiliki blog sendiri tapi masa adalah penghalang utama saya..huhu..nak buat mcm mana kerja makan gaji kan balik dh malam xsempat nak bertenet...kehkeh.alasan jer tu...

Oklah untuk entry pertama ni saya me-welcoming semua untuk mem-view dan mengikuti kisah kehidupan saya...Peringatan!!! mungkin adakala kata2 yang dikeluarkan tidak disukai, membuatkan sesorang terasa dan mungkin entry itu berkaitan dengan seseorang, janganla panic wokeh?? Sebabnyaaa....ini BLOG SAYA! suka hati saya nak tulis ape! ahahhahaha...

Last word for this first entry....Wassalammm...Selamat Maju Jaya (^___^)