Tuesday, March 30, 2010

Pregnancy Jurnal - Part 3 (Fud Poisoning n Kisah Pisang Goreng)

First trimester dilalui dengan mudah...Alhamdulillah mommy rase first trimester ni xdelah teruk alahannya sebab kebiasaannya ramai wanita hamil mengalami alahan yg teruk pada first trimester. Tapiiiiii.......lain pulak bila memasuki 2nd Trimester....Sesuatu telah berlaku pada mommy....

Tapi sebelum tu nak citer pasal mommy mengidam Pisang Goreng panas. Dalam banyak2 makanan ni yg mommy teringin sgt nak mkn..Weekend tu daddy ajak balik ke kampung Atuk n Wan kat Tampin. Orang Melaka pny budaya lain skit dari Johor. Kalau kat kampung Mak tiap petang mesti kami ade minum petang ala-ala Hi-tea gitu....kehkeh...samada kuih buat sendiri mcm jemput2 ikan bilis or kuih beli kat deret kedai depan. Emm...tetibe teringat plak karipap daging yg sedap tu...Tapi kat melaka ni xde hi-tea2 nih.. So tekak mommy ni tetibe teringin nak minum petang. Mommy ckp kat daddy bestnye kalau ade pisang goreng. Jom cari kat pekan. Daddy cakap japgi sbb mase tu tgh transfer gamba dr handycam atuk. Mommy ckp cptla nnt hujan..Memang betul hujan lepas cakap tu. Pastu daddy membuatkan mommy hangin satu badan. Daddy cakap dh hujan plk mcm malas pulak nk kuar. Nanti cari belakang rumah ade x pisang masak. Mommy xnk pisang blakang rumah, mommy nak yg beli...Mommy ape lagi tarik muka la org dh ajak dr tadi dah. Mommy trus masuk bilik (merajuk la tuh). Tetibe rase sgt sensitip time tu. Mommy siap bg msg supaya daddy cari jgk pisang goreng. Punyalah xnak bercakap dgn daddy sebab tgh merajuk.

Daddy pon masuk bilik nak pujukla kununnya...mase tu mommy tgh menangis sampai basah2 bantal ha....Mommy memang nangis beria siap ckp lagi kalau kt kampung Mak kt Johor mesti cakap jer mak dh buatkan or belikan pisang goreng tu. Ni daddy xpeduli pon. Kelakar pulak sbb pisang goreng punya pasal mommy pnylah merajuk. Pastu mommy tertido, malas nak layan daddy. Bangun2 tu dah kul 6 lebih nak solat asar tetibe bau pisang goreng yg tengah digoreng. Mommy pon buatla muka dek trus masuk toilet nk amik wuduk.

Pas solat daddy panggil minum. Pisang goreng Wan dh siap goreng. Mommy pun jalan la ke depan...wan cakap ha sape yg nak makan pisang goreng td? Malu plk sekejap tapi duli ape, nama pon org pregnant kan...Xpelah walaupun xsesedap pisang goreng mak dan bukan dibeli makan jelah lepaskan kempunan...hahahhaa

Berbalik kepada sesuatu yg telah berlaku kat mommy seperti yg diberitahu di atas...lepas siang makan pisang goreng tu malamnye atuk ngan wan xnak dinner dah sebab dh kenyang. Tapi daddy cakap nk cari makanan ringan2 sbb nanti mommy lapar plk tgh malam. Mommy kate kita makan burger je lah. So kami pun keluar ke pekan Gadek mencari burger tepi jalan. Punyalah cari sampailah ke pekan Alor Gajah baru jumpa satu gerai burger. Mommy order burger daging double (punyalah selera besar kan...) daddy daging spesel. Bila dh smpi umah n makan rase sgtla xsedap burger tu. mommy makan dagingnye saje tu pon habiskan sbb xnak daddy bising.

Ape yg berlaku?? Ha nak citerlah ni...malam tu tgh tdo mommy dh rase2 sakit2 perut. dua,tiga kali terbangun sebab sakit menyucuk2 di perut...mcm nak berak tapi boleh ditahan lagi...Kul 5 pagi kami bangun sebab bertolak balik ke KL..kira dh pagi isnin nak trus blk ke KL dan siap ke opis. Mase tu mmg sakit2 perut skit lagi...Dalam perjalanan ke KL mommy dh ckp kat daddy rase xsedap kat perut. Tiba area2 Nilai, mommy xdapat menahan lagi dan ingin muntah sesangat. Daddy  pon panik sebab muntah dh terkeluar dan mommy tahan dgn tapak tangan kat mulut. Daddy pun bukak hazard light benti tepi jalan, mommy trus bukak pintu dan keluarkan segala isi perut iaitu burger yg dimakan malam tadi...owhhh....memang horrible sgt2 smpi air mata pun meleleh pnylah perut menolak kuat makanan2 tu keluar. Memang sakit!! Mommy rase baby yg xnak burger tu dan tolak balik keluar kan?? Lepas rase sume dh kuar n lega skit, daddy cari plastik kt boot keta spy mommy leh muntah jer dlm keta. tapi sebenarnya muntah dh terkena skit kt seat keta n daddy dh bersihkan. Dlm perjalanan yg disambung tu ade lagi muntah2 skit tapi mommy xlarat trus memejamkan mata n tido.

Sampai umah nak dh 6lebih pagi, mommy nk lelap kejap.Rase badan lemah sgt. Pas bangun tu trus mandi nk siap ke opis. Kisah di opis pulak, lagilah terrible. Pagi tu mommy beli cucur udang, pas sejam lam perut kuar balik. Pastu lunch rase perut mcm tercedera sbb asek muntah, so mommy makan yong tau fu jer ngan tembikai. Pas sejam lebih kuar jugak sume. Mommy rase nk pengsan dah n rase nk ddk jer dlm toilet tu. Tak sabar nak tunggu waktu balik. Mommy msg daddy suh amik kat opis sbb mommy xlarat nk naik tren. Takut muntah lam tren nanti. daddy pon amik kat opis. Dalam keta baru jer kuar dr Dataran Maybank, mommy dh capai plastik yg sedia ade dlm handbag n muntah lagi, lagi n lagi....Rase mmg badan dh lembik giler. Mase tu mommy ingat cuma alahan pregnant jer...Malam pulak mommy dh terbaring jer kt katil, daddy belikan bubur McD. Pas 3 sudu makan kuar balik jugak. Mommy minum air masak pon kuar jugak!! Owhh mommy rase memang nilah alahan mengandung palik teruk skali!

Pagi2 esoknya tu sebenarnya mommy ade Pot Luck kat opis tapi mommy nak mc sbb xtahan dh. Pegi klinik doctor kate mommy alahan mengandung ni. Tepon Mak sbb dah tahan xleh makan mak kate jgn minum susu wat teh O ngan makan roti kosong jer.Mcm mak plk jd doc.Aritu xmakan ape2 cuma mkn roti n air teh n 100 plus sbb kencing dh kotor, doc ckp bdn kurang sgt air so kne minum 100plus. Esoknya tu mommy cerita kat kawan, rupanya die pon penah mengalami keadaan sm mcm mommy mase pegnen. Dia kate tu kne Food Poisoning!! Kwn tny mkn ape mlm sebelom tu mommy ckpla mkn burger tepi jln. Ya!! Sejak kejadian tu mommy memang fobia nmpk burger2 tepi jalan ni...serik dgn pengalaman fud poisoning tempoh hari.

0 comments:

Tuesday, March 30, 2010

Pregnancy Jurnal - Part 3 (Fud Poisoning n Kisah Pisang Goreng)

First trimester dilalui dengan mudah...Alhamdulillah mommy rase first trimester ni xdelah teruk alahannya sebab kebiasaannya ramai wanita hamil mengalami alahan yg teruk pada first trimester. Tapiiiiii.......lain pulak bila memasuki 2nd Trimester....Sesuatu telah berlaku pada mommy....

Tapi sebelum tu nak citer pasal mommy mengidam Pisang Goreng panas. Dalam banyak2 makanan ni yg mommy teringin sgt nak mkn..Weekend tu daddy ajak balik ke kampung Atuk n Wan kat Tampin. Orang Melaka pny budaya lain skit dari Johor. Kalau kat kampung Mak tiap petang mesti kami ade minum petang ala-ala Hi-tea gitu....kehkeh...samada kuih buat sendiri mcm jemput2 ikan bilis or kuih beli kat deret kedai depan. Emm...tetibe teringat plak karipap daging yg sedap tu...Tapi kat melaka ni xde hi-tea2 nih.. So tekak mommy ni tetibe teringin nak minum petang. Mommy ckp kat daddy bestnye kalau ade pisang goreng. Jom cari kat pekan. Daddy cakap japgi sbb mase tu tgh transfer gamba dr handycam atuk. Mommy ckp cptla nnt hujan..Memang betul hujan lepas cakap tu. Pastu daddy membuatkan mommy hangin satu badan. Daddy cakap dh hujan plk mcm malas pulak nk kuar. Nanti cari belakang rumah ade x pisang masak. Mommy xnk pisang blakang rumah, mommy nak yg beli...Mommy ape lagi tarik muka la org dh ajak dr tadi dah. Mommy trus masuk bilik (merajuk la tuh). Tetibe rase sgt sensitip time tu. Mommy siap bg msg supaya daddy cari jgk pisang goreng. Punyalah xnak bercakap dgn daddy sebab tgh merajuk.

Daddy pon masuk bilik nak pujukla kununnya...mase tu mommy tgh menangis sampai basah2 bantal ha....Mommy memang nangis beria siap ckp lagi kalau kt kampung Mak kt Johor mesti cakap jer mak dh buatkan or belikan pisang goreng tu. Ni daddy xpeduli pon. Kelakar pulak sbb pisang goreng punya pasal mommy pnylah merajuk. Pastu mommy tertido, malas nak layan daddy. Bangun2 tu dah kul 6 lebih nak solat asar tetibe bau pisang goreng yg tengah digoreng. Mommy pon buatla muka dek trus masuk toilet nk amik wuduk.

Pas solat daddy panggil minum. Pisang goreng Wan dh siap goreng. Mommy pun jalan la ke depan...wan cakap ha sape yg nak makan pisang goreng td? Malu plk sekejap tapi duli ape, nama pon org pregnant kan...Xpelah walaupun xsesedap pisang goreng mak dan bukan dibeli makan jelah lepaskan kempunan...hahahhaa

Berbalik kepada sesuatu yg telah berlaku kat mommy seperti yg diberitahu di atas...lepas siang makan pisang goreng tu malamnye atuk ngan wan xnak dinner dah sebab dh kenyang. Tapi daddy cakap nk cari makanan ringan2 sbb nanti mommy lapar plk tgh malam. Mommy kate kita makan burger je lah. So kami pun keluar ke pekan Gadek mencari burger tepi jalan. Punyalah cari sampailah ke pekan Alor Gajah baru jumpa satu gerai burger. Mommy order burger daging double (punyalah selera besar kan...) daddy daging spesel. Bila dh smpi umah n makan rase sgtla xsedap burger tu. mommy makan dagingnye saje tu pon habiskan sbb xnak daddy bising.

Ape yg berlaku?? Ha nak citerlah ni...malam tu tgh tdo mommy dh rase2 sakit2 perut. dua,tiga kali terbangun sebab sakit menyucuk2 di perut...mcm nak berak tapi boleh ditahan lagi...Kul 5 pagi kami bangun sebab bertolak balik ke KL..kira dh pagi isnin nak trus blk ke KL dan siap ke opis. Mase tu mmg sakit2 perut skit lagi...Dalam perjalanan ke KL mommy dh ckp kat daddy rase xsedap kat perut. Tiba area2 Nilai, mommy xdapat menahan lagi dan ingin muntah sesangat. Daddy  pon panik sebab muntah dh terkeluar dan mommy tahan dgn tapak tangan kat mulut. Daddy pun bukak hazard light benti tepi jalan, mommy trus bukak pintu dan keluarkan segala isi perut iaitu burger yg dimakan malam tadi...owhhh....memang horrible sgt2 smpi air mata pun meleleh pnylah perut menolak kuat makanan2 tu keluar. Memang sakit!! Mommy rase baby yg xnak burger tu dan tolak balik keluar kan?? Lepas rase sume dh kuar n lega skit, daddy cari plastik kt boot keta spy mommy leh muntah jer dlm keta. tapi sebenarnya muntah dh terkena skit kt seat keta n daddy dh bersihkan. Dlm perjalanan yg disambung tu ade lagi muntah2 skit tapi mommy xlarat trus memejamkan mata n tido.

Sampai umah nak dh 6lebih pagi, mommy nk lelap kejap.Rase badan lemah sgt. Pas bangun tu trus mandi nk siap ke opis. Kisah di opis pulak, lagilah terrible. Pagi tu mommy beli cucur udang, pas sejam lam perut kuar balik. Pastu lunch rase perut mcm tercedera sbb asek muntah, so mommy makan yong tau fu jer ngan tembikai. Pas sejam lebih kuar jugak sume. Mommy rase nk pengsan dah n rase nk ddk jer dlm toilet tu. Tak sabar nak tunggu waktu balik. Mommy msg daddy suh amik kat opis sbb mommy xlarat nk naik tren. Takut muntah lam tren nanti. daddy pon amik kat opis. Dalam keta baru jer kuar dr Dataran Maybank, mommy dh capai plastik yg sedia ade dlm handbag n muntah lagi, lagi n lagi....Rase mmg badan dh lembik giler. Mase tu mommy ingat cuma alahan pregnant jer...Malam pulak mommy dh terbaring jer kt katil, daddy belikan bubur McD. Pas 3 sudu makan kuar balik jugak. Mommy minum air masak pon kuar jugak!! Owhh mommy rase memang nilah alahan mengandung palik teruk skali!

Pagi2 esoknya tu sebenarnya mommy ade Pot Luck kat opis tapi mommy nak mc sbb xtahan dh. Pegi klinik doctor kate mommy alahan mengandung ni. Tepon Mak sbb dah tahan xleh makan mak kate jgn minum susu wat teh O ngan makan roti kosong jer.Mcm mak plk jd doc.Aritu xmakan ape2 cuma mkn roti n air teh n 100 plus sbb kencing dh kotor, doc ckp bdn kurang sgt air so kne minum 100plus. Esoknya tu mommy cerita kat kawan, rupanya die pon penah mengalami keadaan sm mcm mommy mase pegnen. Dia kate tu kne Food Poisoning!! Kwn tny mkn ape mlm sebelom tu mommy ckpla mkn burger tepi jln. Ya!! Sejak kejadian tu mommy memang fobia nmpk burger2 tepi jalan ni...serik dgn pengalaman fud poisoning tempoh hari.

No comments: