Skip to main content

Aktiviti Hujung Minggu...

 Salamm....
Hi guys, i come for the new entry...huhu rajin kan sy update blog...memule rajin ler...hehe
Buat ape di hujung minggu aritu?? Saya nak citer sket pasal aktiviti sy dan suami di hujung minggu...
Sabtu dan ahad suami ajak saya pergi ke Home Decor and Modern Lifestyle Fair kat Stadium Melawati Shah Alam...ramai gilazzz orang mase ari sabtu...ari ahad xbape ramai mcm sabtu....ade ape kat sana??
Tentulah berkaitan dgn rumah ye kengkawan...banyak home appliances dari brg2 toilet, kitchen appliances, sofas, dining table, electrical items, bunga2 and many more lah....

Kami berdua kesini sbb nak cari contractor for kitchen cabinet door and wall sbbnye contractor utk concrete kitchen top dh memulakan kerja...knp x skali jer?huhu...sbbnye ialah budget contractor for kitchen top tu pekerjanya indon so upahnye murahhh...tp for kitchen cabinet door and wall kne cari cina lah sbb kerjanya kemas...

Ok, sy nak cerita skit psl kitchen cabinet...utk sesape yg baru nk reno rumah n dapur tu blehla take this as knowledge yer....utk kitchen cabinet top ade bnyk choices boleh pilih granite (sgt mahal but sgt seswai for heavy duty, easy maintenance), ceramic tiles (affordable, heavy duty, easy maintenance) and solid surface (affordable but maintenance tggi, senang calar). Kami pilih ceramic tiles (4ft x 2ft) per piece sbb lebih kurang jer mcm granite and lebih murah...Utk kitchen door and wall pulak lg lah bnyk choicesnya sume bergantung pd budget and usage...ade Melamine (affordable n easy maintenace), Arcylic (Expensive, cantik but maintenance tggi,sgt senang calar), 3G Glass (Expensive, cantik and easy maintennace), Mico (Murah, mcm Melamine tp not for long-term use). Ramai yg amik Melamine sbb harga ok n easy maintenance tapi kami pilih 3G Glass sbb suami suka dapur yg nmpk glossy n modern. Sebenarnya 3G Glass is more than our budget tapi dh berkenan pulak n harga yg ditawarkan oleh company Carpenter's Kitchen sgt menarik. Total price for keluasan kitchen cabinet kami sepanjang 15ft x 5ft lebih kurang 7k...mane nk dpt 3G Glass door below 10K??

Sebenarnya ade juga kelemahan 3G Glass ni iaitu sng nmpk finger print...nama pun glass kan...tp oleh kerana top kitchen cabinet kami dh berwarna hitam, kami pilih door kale off white jd finger print xnmpk jelas berbanding kale hitam, merah, oren n kale lain...lepas ni keje aku mengelap dapur je lah...Ops bukan ni jer yg kami cari sy ade juga beli artificial flower hiasan and railing lagsir jenis wood...tu jer bnyk cuci2 mata sajer...Ok ni gambar lebih kurang how our kitchen looks like..and nilah suasana masa Home Decor Fair semalam...


Scroll Down>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>


Customer tgh buat quotation price...


By Carpenter's Kitchen...



Comments

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…