Skip to main content

Pregnancy Jurnal - Part 1

Selepas 4 bulan pregnant barulah mommy tergerak nak buat pregnancy jurnal nih...rasenye ok lg kot timing tu...huhu

After 4 month of mommy and daddy married, alhamdulillah mommy disahkan pregnant oleh mommy sendiri...boleh gitu?? sbbnye mommy pny period regular every month so bila dh lambat skit mommy trus la check.mula2 tu berdebar takut perasan sendiri je diri ni pregnant tapi mommy buat jgklah UPT test yg tinggal satu yg dibeli di Guardian. Before ni penah jgk buat tapi -ve...so bile kali ni check and ade 2line samar2 tu mommy mmg teruja. tapi mommy tny kawan dulu yg dh ade anak die kate kalau nk puas hati buat lg skali. mommy pon beli UPT lg satu and check sendiri. kalau tadi line samar2 kali ni lebih jelas. Mommy nk buat surprise kat daddy tapi xmenjadi. Daddy xpecaya kalau xjumpa doctor.purnah terujaan mommy tau...

On weekend, kami pun pegilah Klinik Araa yg dekat dgn umah. Kat klinik doc suh buat lagi skali urine test and the result also +ve (about 5weeks dh usia kandungan)...After dat, barulah daddy percaya yg mommy pregnant...mommy bgtau daddy jgn bgtau famly dulu yealah baru lagi. Tapi, daddy xmenahan nk bgtau Wan. Pas daddy bgtau Wan barulah mommy bgtau Mak. Mak pesan jgn angkat benda berat2 and makan tu jgn makan rebung or yg bercuka. Mak kata nenas boleh mkn kalau teringin sgt tapi skit jer..

Sebenarnya, mommy xnak ura2 kan sgt kt famly daddy sbbnye Mak Ngah lg dulu kawin dr kami tapi since now Mak Ngah belum ade rezeki lagi dpt baby...mommy pun perempuan and pada mommy benda ni sensitif pada sesape yg belum lagi pregnant. Xtaulah tu perasaan mommy sdr aje ke...

Comments

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…