Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2017

Tips Bercuti Melbourne Australia Spring 2017 PART2

Okay sambung lagi.. Oh ye sy belum sempat masuk kan gambar heheh. Nanti sy edit balik masukkan gambar2 kami untuk dijamu mata readers ye😆. Moga jadi inspirasi dan semangat untuk berkunjung ke Negara kelahiran Kanggaru ni. Sebelum tu kan.. ada kawan yg bertanya kenapa kami pilih Melbourne di daerah Victoria, Australia ni? Bukan Perth bukan Gold Coast ke.. Macam sy bagitau sebelum ni.. Di Melbourne kita dapat merasa pengalaman musim Salji dan melawat tempat2 menarik2 yg lain which takde di Perth atau Gold Coast yg sering dikunjungi Malaysians. Anak2 sibuk nak main snow, sy pulak nak melawat ladang Tulips jadi Melbourne adalah pilihan yg tepat utk kami👍🏼.

PART 2
Day 3 14 October 2017

Tesselaar Tulips

Sebelum Subuh kami dah bangun, disini waktu solat tak beza sangat dengan Malaysia beza beberapa minit saja. untuk mudahkan monitor waktu solat elok download apps MuslimPro, apps ni bagitau waktu solat dengan detect lokasi kita berada.. tempat makanan Halal terdekat, Masjid terdekat. Memang…

Tips Bercuti Melbourne Australia Spring 2017 PART1

PART1
Day1 12 Oct 2017 (Hari Bertolak)

Kami dari rumah menaiki hired taxi (mpv) tambang dalam RM80 dr Shah Alam. murahkan? Baik abang ni.. dia bawak exora. bertolak dari rumah ke KLIA2 pukul 6.30 petang, dan sampai sejam kemudian. Kami menaiki penerbangan Air Asia dan flight dijadual berlepas pukul 10.30 malam. lepas dah checkin luggage semua kami pon dinner dulu dan solat. Kami sampai ke Tullamarine Airport Melbourne 9.30am waktu Australia 13hb.

Day2 13 Oct 2017 (Arrival)

Okay sy nak bagi beberapa tips untuk yg berhasrat ke Aussie. Imigresen Australia sangat2 strict ya tentang apa jua barang yg dibawa masuk kenegara mereka. Jika bawa makanan, boleh follow tips dibawah untuk memudahkan kuarantin check korang semasa di imigresen nanti. Memang jimatkan masa dan mudahkan pegawai sana utk check. juga boleh elakkan dari 'dog sniffing' ya disana mereka gunakan anjing pengesan utk hidu bag2.

1. Letakkan semua makanan dalam satu bag khas. Jangan campur2 bag. ni mmeudahkan pegawai utk ch…

Tips Bercuti Melbourne Australia Spring 2017

Bismillah... Lepas sebulan balik bercuti baru ada rajin sikit nak curahkan kat blog ni pengalaman perjalanan musafir kami ke Melbourne Australia 12-17 October 2017. Alhamdulillah syukur kehadrat Allah kerana memberi kami rezeki masa, kewangan dan kesihatan untuk meneroka negara Land Down Under atau Negara Kanggaru ini. Australia memang dalam wishlist sy tempat paling ingin dilawati selain New Zealand. Impian terlaksana (/).

Apa yg dapat saya simpulkan Australia terutamanya Melbourne ni sangat cantikkkkkk dan seronok sangat berada lebih kurang seminggu disana. Rasa taknak balik Malaysia huhu. Untuk pengetahuan korang kami pergi musim end Winter dan Early Spring jadi kami masih dapat merasai pengalaman bermain salji disamping merasa keindahan musim Spring yg cantik. Haaa ada yang tak tahu Australia pun ada musim salji tau. Jadi bagi yg nak merasa main salji dan melihat keindahan Bunga Tulips tanpa pergi jauh2 ke Eropah (yg currency nya 6x ganda) boleh lah ke Australia😊. Currency rate p…