Skip to main content

Tips Bercuti Melbourne Australia Spring 2017 PART2

Okay sambung lagi.. Oh ye sy belum sempat masuk kan gambar heheh. Nanti sy edit balik masukkan gambar2 kami untuk dijamu mata readers ye😆. Moga jadi inspirasi dan semangat untuk berkunjung ke Negara kelahiran Kanggaru ni. Sebelum tu kan.. ada kawan yg bertanya kenapa kami pilih Melbourne di daerah Victoria, Australia ni? Bukan Perth bukan Gold Coast ke.. Macam sy bagitau sebelum ni.. Di Melbourne kita dapat merasa pengalaman musim Salji dan melawat tempat2 menarik2 yg lain which takde di Perth atau Gold Coast yg sering dikunjungi Malaysians. Anak2 sibuk nak main snow, sy pulak nak melawat ladang Tulips jadi Melbourne adalah pilihan yg tepat utk kami👍🏼.

PART 2
Day 3 14 October 2017

Tesselaar Tulips

Sebelum Subuh kami dah bangun, disini waktu solat tak beza sangat dengan Malaysia beza beberapa minit saja. untuk mudahkan monitor waktu solat elok download apps MuslimPro, apps ni bagitau waktu solat dengan detect lokasi kita berada.. tempat makanan Halal terdekat, Masjid terdekat. Memang bagus sangat.

Siap2 prepare makanan, kari kambing hasil air tangan bonda dh dimasak malam tadi. Sy masak nasi, tumis sayur. Rebus telur dan goreng keropok lekor. Haa bukan main menu kan.. konsep kami berkelah sambil menikmati keindahan bumi Australia gitu hehe. Maklum la ramai kan.. Total 7orang termasuk 3kanak2 jadi senang kalau masak sendiri berenti je mana2 cari port dan bukak tipuware.

Plan hari ni ke Tesselaar Tulips Festival yg terletak di Silvan Monbulk Road, Melbourne. Perjalanan dalam 1jam 50min dari apartment kami di bandar Melbourne. Sesampai disana Ya Allah excited sangat akhirnya sy dapat juga sampai ke ladang Tulips yg besar ni. Cuaca agak sejuk dan wajib pakai jacket. The rest let's the pictures talk:



Dalam pukul 1 jugak selesai pusing2 di Tulips festival. Masing2 dah lapar. Suami cari port untuk piknik dan kami jumpa public park ni dan solat jamak disini.

Puffing Billy Railway Station

Lepas tu kami bertolak semula ke CBD (city Melbourne). Dalam perjalanan tu kami singgah ke Puffing Billy Railway Station, stesen keretapi stim yg masih gunakan arang batu sebagai bahan api. Syiok juga ni tapi sebab kekangan masa kami cuma singgah ambil2 gambar saja. Kalau pergi lagi next time pasti sy akan naik tren ni sambil kluarkan kaki hihi.


Duty Free Outlet

Perjalanan balik tu jugak kami singgah ke Duty Free Outlet DFO (tempat wajib singgah jika ke Oz) heheh. tempat shopping2 barang branded dengan harga murah. Tapi kami silap pula.. rupanya DFO ni tutup pukul 5, tak sempat nak pulun shoping kedai2 dah tutup. Rupanya di Australia ni mall2 dan outlet kebanyakan pukul 5-6 dah tutup tak macam kat Malaysia pukul 10 baru close kan. Jadi korang klu nak shopping2 di DFO pergi pagi2 ya. Sy cuma sempat shopping baju anak2 saja.

Brighton Beach Batching Boxes

Dalam prjalanan nak sampai ke bandar Melbourne kami singgah pulak ke Brighton Beach Bathing Boxes. Tempat cantik ada kotak2 kayu yg berwarna warni. Must visit place tau. Time ni dah nak senja dapat la tengok sunset yg cantik. Disebabkan angin tepi pantai, dan cuaca spring yg agak sejuk.. memang kesejukan jugak kat sini sampai terketar2 bibir. huhu best tau kat sini kalau tak disebabkan cuaca yg sejuk tu lama lagi kami lepak sini.

St. Kilda Beach

Sepanjang menyusuri perjalanan ke bandar kami melalui St Kilda beach. Tempat ni ramai orang brhenti untuk tengok penguin naik ke darat. Comel2 je penguin tu tak la besar sangat. St Kilda ni mcm jeti time ni cuaca tak taulah berapa tapi sangat2 sejuk maybe jugak sebab angin laut yg kencang tu.

Seterusnya balik ke apartment mandi2, dan dinner.

Puas hati sangat hari ni sebab dapat cover banyak tempat. Silap juga semalam patutnya pergi ke DFO tapi tak pe lah tak ralat pun sebab bukan aim kami untuk shopping kt sini. Niat kami nak sight seeing dan memang satisfied dapat pergi banyak tempat hari ni.

Kita sambung Part 3.

Comments

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…