Friday, January 21, 2011

Bye Bye Semenanjung...

Hari ini 21 January 2011 bersamaan hari jumaat...yeayyy esok suda cuti tapi esok ade Family Day company plak...takpelah seb baik wat kat luar KL, sejuk sket mata memandang kan...Then, next week bermula hari Isnin 24 January 2011 kami akan meninggalkan Malaysia untuk berhijrah ke bumi Kenyalang...ehhh bumi kenyalang ke ekk? Bumi Kenyalang Sarawak kans...Sebenarnye kami akan terbang ke Sabah jerrrr...hukhuk. Tak jauh mane pon luar Semenanjung jer 2jam perjalanan naik flight..Cuti-cuti Malaysia bersempana bulan January..apekah?? Tak kisahlah yang penting sy bercuti dari pergi ke opis...yes! bestnyeeee tak keje...

Dan ini juga adalah kali kedua my dotter Myra idung pesek, pipi bola itu naik flight...pertama kali dulu sewaktu usianye 5bulan dalam kandungan kami ke Bandung, Indonesia..Kali ini usianye hampir 5bulan juga di luar kandungan kami bawak die terbang lagi...Sebenarnye Myra tak bape sihat, demam dan batuk hukhuk...tapi tak bape kritikal..demam nak beralih bulan barangkali...Kami tetap juga meneruskan planning ke Sabah sebab semuanya sudah diuruskan ticket flight, hotel semua sudah dibayar..Kalau Myra meragam takpelah kami duduk hotel sajer...hmmmmm

Okey itu sajer, nanti sy update cerita kami cuti2 ke Kota Kinabalu yer...dadaaa

Kota Kinabalu...Here we come!

Friday, January 14, 2011

Gaji 3k Considered Miskin Bandar?

Semalam saye berborak2 dengan kawan2 opis yang semuanye pangkat kakak2 pada saye..aicehh perasan muda kunun..betullah dah dorang lagi tua kans..Ok, kami membincangkan pasal kos sara hidup di KL yg tinggi, dan kenapa staff di luar Semenanjung seperti Sabah dan Sarawak mendapat bantuan COLA - Cost of Living Allowance? Sedangkan kos sara hidup di luar semenanjung kan lagi rendah..sebabnye dahulu...dulu punye issue tau. Untuk menggalakkan lebih ramai staff yang mahu pergi ke luar Semenanjung, dats why la COLA tu wujud. Ceh tak adil patutnye yg dok kat KL ni yang kene dapat COLA..Coca-Cola pon tak boleh minum dah sekarang...hukhuk

Okeh..then kami bercakap la pasal gaji plak...Saye ade terbaca di akhbar yang menyatakan pendapatan seisi rumah sebanyak RM3000 kalau di KL considered as 'MISKIN BANDAR' okeh...ni pendapatan seisi rumah la..tak kira lah suami saje yang bekerja atau dua2 bekerja. Saye pon terpikir pendapatan orang kampung kalau 3k ni dah considered as senang lah..boleh buat rumah besar gedabak, contohnye mak abah saye.Pendapatan bulanan di Felda tu memang 3k kadang2 kurang lagi time kelapa sawit melawas. Tapi lepas 4tahun berpindah ke Felda, abah saye sudah boleh membuat rumah batu, yang besar, tanpa pinjaman dari mane2 pihak...Mase tu gaji blum pon lagi 3k baru seribu je kot..Tapi biaselah orang dulu2 kan slalu berjimat cermat, cuba lah dok kat KL ni dengan 3k cukup bulan nyawa2 ikan kott...Anak sekolah, sewa rumah, belanja harian, dan lain2..semua nye duit! Hai dunia...dunia...

Jadi saye amatlah berterima kasih pada en somi sy yang ganteng itu kerana telah membeli rumah awal2 lagi...dan membeli kereta awal2 lagi jugak..jadi sy tinggal cuci kaki sajer..opppss
Sebenarnye sy ni menumpang harta suami jer...rumah sendiri takde, kereta sendiri takde, seb baiklah keje..adela jugak kwsp dan simpanan peribadi sendiri sikit2 tuh...Suami saye memang dari zaman mudanya suka membeli property...Pada usia 24tahun suami saye dah ade sebijik rumah sendiri...Mase tu beliau tak de kereta lagi sebab beliau tak sebok cari kereta dulu..ade motor cabuk Honda jer..kate suami saye harga rumah dan hartanah akan naik cepat, jadi baik beli rumah cepat2. Kereta ni makin lame makin murah, beli bila2 pon boleh..Pada usia 26tahun, yakni same dengan usia saye kini baru suami saye beli kereta yang kami guna hingga kini..Vios kesayangan suami saye...bukan sayer..saye nak Alphard sebenornye.ahaks..Pada usia 26tahun jugak, suami saye beli rumah kedua..iaitu rumah yang kami duduk sekarang..rumah yang pertama sejak dibeli disewakan kat orang..so bulan2 takyah pikir nak bayar sebab orang yang menyewa tu dah cover untuk bayar rumah tu...Dannn...semua itu adalah dengan hasil titik peluh suami sy bekerja..bukan duit ibu bapanya ke hape...

Pada usia 26tahun, suami sy berkenalan dengan seorang cik adik manis, comel lagi sopan santun...sayer lah orangnye tuh....huahuaa...Beza umur suami dan saye adalah 5tahun...Sayer pulak ape yg saye ade di usia 26tahun nih? Saye ade suami dan anak sajer...sob..sob...Itulah harta saye dunia dan akhirat...aicehhhhh

**Eh dari cerita COLA dan melalut sampai ke sini plak ape ke hei nye! Sekian...~

Thursday, January 13, 2011

Penonton Movie Tegar !!

Sob...Sob...Saye nak tengok movieeee...!

Sudah berbulan-bulan sy tak tengok movie tau dan sy adalah penonton movie yang tegar. Tapi mase sarat2 ngandung tu tak dapek la nonton muvie kans....
Citer kegemaran sy mustilah citer thriller dan horror movie okeh! Ai tak layan citer2 jiwang, citer Melayu, oppss..kalu nak tengok movie Melayu beli CD sajer or tggu Astro tayang..Sungguh tak mencintai bangsa sendri kans..Bukan begitu, kalau thrill movie filem Melayu mane ade thrill...Saye memang takbleh tengok cite jiwang2 melayu nih...Kalu citer jiwang omputih bleh plaks...kuikuikui

Saye sangatlah, dan amatlah sukaaa tengok citer hantu lagi2 hantu Siam.kahkahkah..sampaikan en somi dah tak kose nak melayan..Tapi sekarang...Sejak dah ade baby, kami terpaksa lupakan hasrat itu..kang tak pasal2 Myra ngamuk gamat satu panggung tu kan..So, tengok je lah citer2 hantu tiap ahad malam kat Astro Prima dan Astro Ceria..Kalu dulu en somi takde alasan mesti kena temankan sy masuk panggung gak, tapi sejak menonton kat umah je ni, die akan bagi alasan cmni bile hantu2 tu nak kuar...'Eh Myra panggil ayah eh..Eh nak tengok Myra la dalam bilik tu buat ape ntah..' Pegi dahhh... sy tau dah taktik2 die bile hantu nak kuar je mula la menghilang..Tak bleh jadi hero betul lah en somi sy nih..
Dan.....
Sy kepingin nak nengok citer ini
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
KHURAFAT

NotaKaki: Tapi camne lah kami berdua nak nengok wayang kan...Mane nak letak budak kecik nama Humayraa ni yer...

Monday, January 10, 2011

Humayraa @ 4 and Half Month Old..

Haluu anty2 sume...ni gambar Myra terbaru..semalam gi jenjalan wedding kawan mummy...
Hehehe....saje jer nak hapdate blog ni sekerap yg boleh so letakla gambar si Myra umo 4bulan setengah...berat 7kilo gaknye sebab 2minggu lepas dah 6.85 kilo..Sekarang dah pandai meniarap dan dah boleh balikkan badan die semula untuk terlentang balik..
Tengah2 tido pon die boleh tiarap tau ngigau gaknye...huhuu


Okla itu sajer entry kali ini...baibai...

Friday, January 7, 2011

Loosing on Your Weight, How Yer??

Haluuu...Bersiaran dari Ofis...Sedang menunggu pakcik driver amik untuk dihantar ke rumah..Saye kan CEO mustila ade driver kanss...*Perasan tak habes2 jer..Actually tengah tunggu colleague habiskan keje die, nak tumpang balik umah..dan haku?? Apelagi update lah blog..Gatai jer tangan nih nak hapdate blog okeh!

Okeh adik-adik..kakak-kakak berbalik kepada topik entry di atas, sebelum melahirkan Humayraa banyak kata2 'semangat' yang mengatakan berat badan akan naik selepas melahirkan, kompem! So sy pon mentally get prepared lah kan...siap dah cakap kat en somi, kalau sy gumuks lepas nie, silalah terima kenyataan..huhuu. Tetapi, selepas melahirkan, berat badan saya turunlah sket, mula2 7kilo, pastu 11kilo, pastu trun 14kilos....berat last sebelum bersalin adalah 63kilo dan sekarang saya berangka 48kilo selepas 4bulan melahirkan...Ops lupa berat asal sebelum preggy 46 kilo...Jadi mitos2 yang mengatakan badan akan dumuks selepas melahirkan tidak berkesan pade saye nampaknye..vangga kah?? Ini lebih kepada perasaan bersyukur daripada berbangga kerana sy dapat elakkan pembaziran kerna sy kesiankan kat baju2 lama sy tuh..In case sy gemok sape nak pakai baju2 tu lagi,..adik pompuan takde nak pas baju...Nanti kena wat baju baru...mak aih nak beli kain lagi, bayar tailor lagi..duet harus dijimatkan untuk susu anak yer...Now, still looking for 2 more kilos to loose ! Actually dengan berat sekarang pon dh ok sebab sy rase nampakla sket isi kan kalu tak macam papan jer...

Macam mane bule hilang berat dengan jayanye? *Ceh macam interview Wanita Hari Ini pulak kan??* Emm..saye tak mengamalkan ape2 diet pon...sebulan lepas bersalin, sy hentam jer makan Pizza, Dominos, McD, KFC...Emmm sedaaapp menjilat jari.Tak lupa juga ais. My peberet tuuu...Tapiii...part nasi sy amalkan pengambilan yg sedikit sebelum ni pon memang makan sket, jadi dah terbiase..lagi2 dalam pantang memang tak amik banyak nasi tapi sy makan sayur banyaakkkk. Tu sajelah ilmu diet dari sayer...now, silalah jamu mata gamba saye sebelom preggy, semasa preggy, dan selepas preggy *Iklan Tajaan Dr.Romley...Maciihhhh*

 Mummy sebelom preggy...


Mummy yang dumukks dan berperut besaq..3 hari sebelom bersalin...hukhuk

Mummy now...
Mummy Latest Picca...

Tuesday, January 4, 2011

Investment on Gold, Berbaloikah ?

Blink...Blink...Silau mata ai tau...

Haa...tu dia liplap...liplap...ape benda nih coklat ker?? Owhh...now, i am very interested on investing to Gold Bar/Dinar...why? Because as u all can see or realize, currently prices for gold keep on rising, cuuunnn baik punyaa...if we view from consumer point of view, of course tertelan ayaq liuq la to purchase gold jewellery right? Imagine 1gram of 916 gold equal to RM157 (as at 31122010) ! Itu baru 1 gram normally cikai2 rantai,gelang paling sket pon nak beli let say, 10 grams campur upah almost 2k jugak my dear frens...But if we see from investor/trader point of view, this is a very good starting to keep on 'beranak-pinakkan' your wealth...

One of my friend that joint this type of investment doing his own research, the graph shows that the momentum of increasing and decreasing of the price is big..price of gold keep on rising,  decrease a bit few time since 10 years ago and by 2015 the price of gold will at least RM250 per gram !! Wuiyoooo....santekkk kan price die...Can you all see that, if we buy the minimum gold bar weighted 20grams right now  with current price it cost about RM3200. Then estimated that in 2015 if we sell the gold bar it gives us return almost 2k and the price will be RM5k tauuu. Tu kalo 20gram gold bar..my fren ade 250gram gold bar ye! It same goes to Dinar also but Dinar price little bit lower coz it is 91.6% gold where else the gold bar is a Fine Gold with 99.9% purity. Dinar is available minimum at 1 Dinar = 4.25gram coin gold.

Kedudukan Emas Dalam Al-Quran...
Allah SWT berfirman di dalam al-quran:
Sesungguhnya Allah akan memasukkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh ke dalam syurga yang mengalir padanya beberapa sungai; mereka dihiaskan di situ dengan gelang-gelang emas dan mutiara, dan pakaian mereka di situ dari sutera. [Surah al-Hajj: ayat 23]

So starting from now, i will not request my hubby to buy me gold necklace, or bracelet anymore..My dearie, please buy for me Gold Bar ye sayang....kuikui...tak yoh ler cecantik, yg petak2 berat 150 gram SAJER pon dh ok sesangat...Mekaseh...

Monday, January 3, 2011

Rentetan 2010...Welcome 2011

Bersyukur ke hadrat Illahi kerana kita masih berpeluang merasai kenikmatan hidup lagi...Sepanjang tahun 2010 berbagai kisah telah dilalui kebanyakan nya berkenaan sambutan orang baru dalam hidup kami berdua..Saya disahkan hamil pada bulan 12 tahun 2009 oleh itu tahun 2010 adalah tahun yang amat bahagia dalam hidup saya dengan kelahiran cahaya mata pertama...Dan pelbagai lagi la kisah menarik seperti....
-
-
-
-
-
-
-
-

Rumah kami Syurga kami siap di renovasi..tinggal decor2 ape yang patut jer...

Sambutan our 1st Wedding Anniversary..mase nih 08082010..saye dah sarat benor menghitung detik untuk melahirkan sajer...

Saat-saat gentar menanti untuk melahirkan...waktu nie tengah contraction tapi tak berapa kuat..dilation dah bukak dalam 5cm...Saya tertido lepas diberi painkiller..Tengok ler somi ku selain sentiase berada di sisi, sempat snap gamba...bagus2 bukan senang nak dapat gamba gini..3tahun sekali..hukhuk
Alhamdulillah...selamat melahirkan seorang baby girl seberat 3.11kg tepat 5.30pm 31 Aug 2010..ini usia anakanda terchenta 1 day old...kira Fresh lagi from the oven womb...Dah siap2 nak discharge hospital...

Buat pertama kali berHari Raya ber-3...time ni tengah pantang baru 10hari...tengah demoks lagii...

Annual Dinner Maybank Islamic Bhd 2010...Sungguh meriah!

Begitulah rentetan 2010 saye...banyak berkisah pasal kehamilan saye dan kelahiran Humayraa...Saye bersyukur atas segala rezeki, kenikmatan, kebahagiaan yg Allah kurniakan kepada kami..Semoga tahun 2011 juga kehidupan saya diselaputi kebahagiaan, Myra membesar dengan sihat dan cergas, rezeki untuk kami melimpah ruah..Jika kami di uji sekalipun semoga kami kuat dan sabar menghadapi ujian Allah...Amiin.


Friday, January 21, 2011

Bye Bye Semenanjung...

Hari ini 21 January 2011 bersamaan hari jumaat...yeayyy esok suda cuti tapi esok ade Family Day company plak...takpelah seb baik wat kat luar KL, sejuk sket mata memandang kan...Then, next week bermula hari Isnin 24 January 2011 kami akan meninggalkan Malaysia untuk berhijrah ke bumi Kenyalang...ehhh bumi kenyalang ke ekk? Bumi Kenyalang Sarawak kans...Sebenarnye kami akan terbang ke Sabah jerrrr...hukhuk. Tak jauh mane pon luar Semenanjung jer 2jam perjalanan naik flight..Cuti-cuti Malaysia bersempana bulan January..apekah?? Tak kisahlah yang penting sy bercuti dari pergi ke opis...yes! bestnyeeee tak keje...

Dan ini juga adalah kali kedua my dotter Myra idung pesek, pipi bola itu naik flight...pertama kali dulu sewaktu usianye 5bulan dalam kandungan kami ke Bandung, Indonesia..Kali ini usianye hampir 5bulan juga di luar kandungan kami bawak die terbang lagi...Sebenarnye Myra tak bape sihat, demam dan batuk hukhuk...tapi tak bape kritikal..demam nak beralih bulan barangkali...Kami tetap juga meneruskan planning ke Sabah sebab semuanya sudah diuruskan ticket flight, hotel semua sudah dibayar..Kalau Myra meragam takpelah kami duduk hotel sajer...hmmmmm

Okey itu sajer, nanti sy update cerita kami cuti2 ke Kota Kinabalu yer...dadaaa

Kota Kinabalu...Here we come!

Friday, January 14, 2011

Gaji 3k Considered Miskin Bandar?

Semalam saye berborak2 dengan kawan2 opis yang semuanye pangkat kakak2 pada saye..aicehh perasan muda kunun..betullah dah dorang lagi tua kans..Ok, kami membincangkan pasal kos sara hidup di KL yg tinggi, dan kenapa staff di luar Semenanjung seperti Sabah dan Sarawak mendapat bantuan COLA - Cost of Living Allowance? Sedangkan kos sara hidup di luar semenanjung kan lagi rendah..sebabnye dahulu...dulu punye issue tau. Untuk menggalakkan lebih ramai staff yang mahu pergi ke luar Semenanjung, dats why la COLA tu wujud. Ceh tak adil patutnye yg dok kat KL ni yang kene dapat COLA..Coca-Cola pon tak boleh minum dah sekarang...hukhuk

Okeh..then kami bercakap la pasal gaji plak...Saye ade terbaca di akhbar yang menyatakan pendapatan seisi rumah sebanyak RM3000 kalau di KL considered as 'MISKIN BANDAR' okeh...ni pendapatan seisi rumah la..tak kira lah suami saje yang bekerja atau dua2 bekerja. Saye pon terpikir pendapatan orang kampung kalau 3k ni dah considered as senang lah..boleh buat rumah besar gedabak, contohnye mak abah saye.Pendapatan bulanan di Felda tu memang 3k kadang2 kurang lagi time kelapa sawit melawas. Tapi lepas 4tahun berpindah ke Felda, abah saye sudah boleh membuat rumah batu, yang besar, tanpa pinjaman dari mane2 pihak...Mase tu gaji blum pon lagi 3k baru seribu je kot..Tapi biaselah orang dulu2 kan slalu berjimat cermat, cuba lah dok kat KL ni dengan 3k cukup bulan nyawa2 ikan kott...Anak sekolah, sewa rumah, belanja harian, dan lain2..semua nye duit! Hai dunia...dunia...

Jadi saye amatlah berterima kasih pada en somi sy yang ganteng itu kerana telah membeli rumah awal2 lagi...dan membeli kereta awal2 lagi jugak..jadi sy tinggal cuci kaki sajer..opppss
Sebenarnye sy ni menumpang harta suami jer...rumah sendiri takde, kereta sendiri takde, seb baiklah keje..adela jugak kwsp dan simpanan peribadi sendiri sikit2 tuh...Suami saye memang dari zaman mudanya suka membeli property...Pada usia 24tahun suami saye dah ade sebijik rumah sendiri...Mase tu beliau tak de kereta lagi sebab beliau tak sebok cari kereta dulu..ade motor cabuk Honda jer..kate suami saye harga rumah dan hartanah akan naik cepat, jadi baik beli rumah cepat2. Kereta ni makin lame makin murah, beli bila2 pon boleh..Pada usia 26tahun, yakni same dengan usia saye kini baru suami saye beli kereta yang kami guna hingga kini..Vios kesayangan suami saye...bukan sayer..saye nak Alphard sebenornye.ahaks..Pada usia 26tahun jugak, suami saye beli rumah kedua..iaitu rumah yang kami duduk sekarang..rumah yang pertama sejak dibeli disewakan kat orang..so bulan2 takyah pikir nak bayar sebab orang yang menyewa tu dah cover untuk bayar rumah tu...Dannn...semua itu adalah dengan hasil titik peluh suami sy bekerja..bukan duit ibu bapanya ke hape...

Pada usia 26tahun, suami sy berkenalan dengan seorang cik adik manis, comel lagi sopan santun...sayer lah orangnye tuh....huahuaa...Beza umur suami dan saye adalah 5tahun...Sayer pulak ape yg saye ade di usia 26tahun nih? Saye ade suami dan anak sajer...sob..sob...Itulah harta saye dunia dan akhirat...aicehhhhh

**Eh dari cerita COLA dan melalut sampai ke sini plak ape ke hei nye! Sekian...~

Thursday, January 13, 2011

Penonton Movie Tegar !!

Sob...Sob...Saye nak tengok movieeee...!

Sudah berbulan-bulan sy tak tengok movie tau dan sy adalah penonton movie yang tegar. Tapi mase sarat2 ngandung tu tak dapek la nonton muvie kans....
Citer kegemaran sy mustilah citer thriller dan horror movie okeh! Ai tak layan citer2 jiwang, citer Melayu, oppss..kalu nak tengok movie Melayu beli CD sajer or tggu Astro tayang..Sungguh tak mencintai bangsa sendri kans..Bukan begitu, kalau thrill movie filem Melayu mane ade thrill...Saye memang takbleh tengok cite jiwang2 melayu nih...Kalu citer jiwang omputih bleh plaks...kuikuikui

Saye sangatlah, dan amatlah sukaaa tengok citer hantu lagi2 hantu Siam.kahkahkah..sampaikan en somi dah tak kose nak melayan..Tapi sekarang...Sejak dah ade baby, kami terpaksa lupakan hasrat itu..kang tak pasal2 Myra ngamuk gamat satu panggung tu kan..So, tengok je lah citer2 hantu tiap ahad malam kat Astro Prima dan Astro Ceria..Kalu dulu en somi takde alasan mesti kena temankan sy masuk panggung gak, tapi sejak menonton kat umah je ni, die akan bagi alasan cmni bile hantu2 tu nak kuar...'Eh Myra panggil ayah eh..Eh nak tengok Myra la dalam bilik tu buat ape ntah..' Pegi dahhh... sy tau dah taktik2 die bile hantu nak kuar je mula la menghilang..Tak bleh jadi hero betul lah en somi sy nih..
Dan.....
Sy kepingin nak nengok citer ini
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
KHURAFAT

NotaKaki: Tapi camne lah kami berdua nak nengok wayang kan...Mane nak letak budak kecik nama Humayraa ni yer...

Monday, January 10, 2011

Humayraa @ 4 and Half Month Old..

Haluu anty2 sume...ni gambar Myra terbaru..semalam gi jenjalan wedding kawan mummy...
Hehehe....saje jer nak hapdate blog ni sekerap yg boleh so letakla gambar si Myra umo 4bulan setengah...berat 7kilo gaknye sebab 2minggu lepas dah 6.85 kilo..Sekarang dah pandai meniarap dan dah boleh balikkan badan die semula untuk terlentang balik..
Tengah2 tido pon die boleh tiarap tau ngigau gaknye...huhuu


Okla itu sajer entry kali ini...baibai...

Friday, January 7, 2011

Loosing on Your Weight, How Yer??

Haluuu...Bersiaran dari Ofis...Sedang menunggu pakcik driver amik untuk dihantar ke rumah..Saye kan CEO mustila ade driver kanss...*Perasan tak habes2 jer..Actually tengah tunggu colleague habiskan keje die, nak tumpang balik umah..dan haku?? Apelagi update lah blog..Gatai jer tangan nih nak hapdate blog okeh!

Okeh adik-adik..kakak-kakak berbalik kepada topik entry di atas, sebelum melahirkan Humayraa banyak kata2 'semangat' yang mengatakan berat badan akan naik selepas melahirkan, kompem! So sy pon mentally get prepared lah kan...siap dah cakap kat en somi, kalau sy gumuks lepas nie, silalah terima kenyataan..huhuu. Tetapi, selepas melahirkan, berat badan saya turunlah sket, mula2 7kilo, pastu 11kilo, pastu trun 14kilos....berat last sebelum bersalin adalah 63kilo dan sekarang saya berangka 48kilo selepas 4bulan melahirkan...Ops lupa berat asal sebelum preggy 46 kilo...Jadi mitos2 yang mengatakan badan akan dumuks selepas melahirkan tidak berkesan pade saye nampaknye..vangga kah?? Ini lebih kepada perasaan bersyukur daripada berbangga kerana sy dapat elakkan pembaziran kerna sy kesiankan kat baju2 lama sy tuh..In case sy gemok sape nak pakai baju2 tu lagi,..adik pompuan takde nak pas baju...Nanti kena wat baju baru...mak aih nak beli kain lagi, bayar tailor lagi..duet harus dijimatkan untuk susu anak yer...Now, still looking for 2 more kilos to loose ! Actually dengan berat sekarang pon dh ok sebab sy rase nampakla sket isi kan kalu tak macam papan jer...

Macam mane bule hilang berat dengan jayanye? *Ceh macam interview Wanita Hari Ini pulak kan??* Emm..saye tak mengamalkan ape2 diet pon...sebulan lepas bersalin, sy hentam jer makan Pizza, Dominos, McD, KFC...Emmm sedaaapp menjilat jari.Tak lupa juga ais. My peberet tuuu...Tapiii...part nasi sy amalkan pengambilan yg sedikit sebelum ni pon memang makan sket, jadi dah terbiase..lagi2 dalam pantang memang tak amik banyak nasi tapi sy makan sayur banyaakkkk. Tu sajelah ilmu diet dari sayer...now, silalah jamu mata gamba saye sebelom preggy, semasa preggy, dan selepas preggy *Iklan Tajaan Dr.Romley...Maciihhhh*

 Mummy sebelom preggy...


Mummy yang dumukks dan berperut besaq..3 hari sebelom bersalin...hukhuk

Mummy now...
Mummy Latest Picca...

Tuesday, January 4, 2011

Investment on Gold, Berbaloikah ?

Blink...Blink...Silau mata ai tau...

Haa...tu dia liplap...liplap...ape benda nih coklat ker?? Owhh...now, i am very interested on investing to Gold Bar/Dinar...why? Because as u all can see or realize, currently prices for gold keep on rising, cuuunnn baik punyaa...if we view from consumer point of view, of course tertelan ayaq liuq la to purchase gold jewellery right? Imagine 1gram of 916 gold equal to RM157 (as at 31122010) ! Itu baru 1 gram normally cikai2 rantai,gelang paling sket pon nak beli let say, 10 grams campur upah almost 2k jugak my dear frens...But if we see from investor/trader point of view, this is a very good starting to keep on 'beranak-pinakkan' your wealth...

One of my friend that joint this type of investment doing his own research, the graph shows that the momentum of increasing and decreasing of the price is big..price of gold keep on rising,  decrease a bit few time since 10 years ago and by 2015 the price of gold will at least RM250 per gram !! Wuiyoooo....santekkk kan price die...Can you all see that, if we buy the minimum gold bar weighted 20grams right now  with current price it cost about RM3200. Then estimated that in 2015 if we sell the gold bar it gives us return almost 2k and the price will be RM5k tauuu. Tu kalo 20gram gold bar..my fren ade 250gram gold bar ye! It same goes to Dinar also but Dinar price little bit lower coz it is 91.6% gold where else the gold bar is a Fine Gold with 99.9% purity. Dinar is available minimum at 1 Dinar = 4.25gram coin gold.

Kedudukan Emas Dalam Al-Quran...
Allah SWT berfirman di dalam al-quran:
Sesungguhnya Allah akan memasukkan orang-orang yang beriman dan beramal soleh ke dalam syurga yang mengalir padanya beberapa sungai; mereka dihiaskan di situ dengan gelang-gelang emas dan mutiara, dan pakaian mereka di situ dari sutera. [Surah al-Hajj: ayat 23]

So starting from now, i will not request my hubby to buy me gold necklace, or bracelet anymore..My dearie, please buy for me Gold Bar ye sayang....kuikui...tak yoh ler cecantik, yg petak2 berat 150 gram SAJER pon dh ok sesangat...Mekaseh...

Monday, January 3, 2011

Rentetan 2010...Welcome 2011

Bersyukur ke hadrat Illahi kerana kita masih berpeluang merasai kenikmatan hidup lagi...Sepanjang tahun 2010 berbagai kisah telah dilalui kebanyakan nya berkenaan sambutan orang baru dalam hidup kami berdua..Saya disahkan hamil pada bulan 12 tahun 2009 oleh itu tahun 2010 adalah tahun yang amat bahagia dalam hidup saya dengan kelahiran cahaya mata pertama...Dan pelbagai lagi la kisah menarik seperti....
-
-
-
-
-
-
-
-

Rumah kami Syurga kami siap di renovasi..tinggal decor2 ape yang patut jer...

Sambutan our 1st Wedding Anniversary..mase nih 08082010..saye dah sarat benor menghitung detik untuk melahirkan sajer...

Saat-saat gentar menanti untuk melahirkan...waktu nie tengah contraction tapi tak berapa kuat..dilation dah bukak dalam 5cm...Saya tertido lepas diberi painkiller..Tengok ler somi ku selain sentiase berada di sisi, sempat snap gamba...bagus2 bukan senang nak dapat gamba gini..3tahun sekali..hukhuk
Alhamdulillah...selamat melahirkan seorang baby girl seberat 3.11kg tepat 5.30pm 31 Aug 2010..ini usia anakanda terchenta 1 day old...kira Fresh lagi from the oven womb...Dah siap2 nak discharge hospital...

Buat pertama kali berHari Raya ber-3...time ni tengah pantang baru 10hari...tengah demoks lagii...

Annual Dinner Maybank Islamic Bhd 2010...Sungguh meriah!

Begitulah rentetan 2010 saye...banyak berkisah pasal kehamilan saye dan kelahiran Humayraa...Saye bersyukur atas segala rezeki, kenikmatan, kebahagiaan yg Allah kurniakan kepada kami..Semoga tahun 2011 juga kehidupan saya diselaputi kebahagiaan, Myra membesar dengan sihat dan cergas, rezeki untuk kami melimpah ruah..Jika kami di uji sekalipun semoga kami kuat dan sabar menghadapi ujian Allah...Amiin.