Friday, February 24, 2012

We Are Away for A While....

Hye semua...rindu saya tak? kukkuhkuh

Just nak tinggalkan pesan, minggu depan jangan rindu2 ngan ai yer..we will be going for holiday..far far way from KL....

Nak gi sini......


Kuching, Sarawak....kamek datang...

Ok lah nanti ai update kisah cuti2 lepas balik nanti yer...Kot lah boleh jadi panduan korang nak ke sane juga...

By the way, nak say congrates kat my fren Wahida & suaminya Khairy for their new bundle of joy...a cute big eyes baby girl. Congrates wahida!!

Friday, February 17, 2012

Congrates On Your Newborn

For the past few days, ramaaaiii kawan2 yang dah selamat melahirkan. Dayah, Balqis, Kak Ash, and tadi kakak ofis pon dah selamat bersalin. Baby so small...juz 2.27kg (3rd child) under monitoring 24hours by Paediatrician.

And last but not least, Puan Kher kita juga dah selamat melahirkan lil' mujahid beliau...penuh panca roba kuar masuk spital mama yer...Akhirnye, di hari Jumaat yang indah ini lahirlah putera hati puan kher. Baby bombom 3.85kg uols! Geget2 pipi die... Never mind puan kher, cser is just a method of birthing...yang penting dua2 selamat k...Selamat berpantang and happy breastfeeding!! ^.^

Monday, February 13, 2012

Alahai Anak Dara

Takde ape benda nak hapdet...Kalau FB bleh la ai nak buat status2 panas....ni blog kene buat entry panjang2 sikit...heheh

Saje nak cerita dak myra sekarang dah boleh ikut solat....Kalau nak solat die nak duduk sebelah. Ade berani ko solat tutup pintu biarkan die kat luar bilik?? Ade jugak die meraung berjujuran airmata dengar setaman setia impian 8 nanti...So tiap kali solat kene lah bawak die jugak...Selalunya die suka kacau2 sejadah...Tapi ai dapat idea, bagi die tempat solat sendiri biarkan die tonggang tonggek kat kawasan die jer..kat rumah takde sejadah kecik so bentanglah towel kecik...

Alahaii mak die rukuk, die pon rukuk jugak, mak sujud die pon sujud dengan gaya die kangkang2 kaki. Lepas tu berdiri sambil tepuk2 panggil mak die 'Ya..Ya..." *ye uols myra panggil i 'Ya' jauh kelaut dengan dengan bunyi mami kans. kalau ai sujud die tarik tangan suruh duduk terpaksalah cepat2 sujud dan duduk antara dua sujud semula. Adehhhh macam tak khusyuk solat ku tapi nak buat camne kan...Tapi kan paling kelakar bile die rukuk. orang letak tangan kat lutut kan die letak tangan ke belakang macam orang nak berlari tuh. Hakhak comeells jer...

Kadang die comels kadang die buatkan ktorg geram sebab bila lepas mandi nak pakai baju die suka main cak2 dan lari2. Semalam kan, ayah die babab tangan die sebab die pergi main tabung rumah die yg ade bunyi2 tuh. Ayah die dah tegur buat jugak takut je tabung yang penuh dwet 50sen tu jatuh ke kaki die tak ke lebam nanti. Haa dah kene babab tangan dengan ayah. Ayah jarang nak babab2 nih, so bile ayah babab myra punya sedih kemain lagik. Siannnnn plak mami tengok aihhh. Ktorg punya style bila one of us marah or tegur anak, the other takkan menyibuk atau backup2. Biarkan dulu coz its not good kita backup2 anak mase salah sorang tengah marah sebab bila dh besar nanti si anak buat salah die tau ade mak/ayah die nak backup. Biar salah sorang habis tegur dulu baru kita pujuk anak atau talk to our hasben/wife kalau kita tak puas hati cara die marah...But semalam, ai tau ayah myra babab tangan sebab nak ajar myra jangan main tabung tu nanti jatuh kat kaki leh cedera. Cuma siannn tengok die. Bila mami marah takpe plak eks? kuikuikui

Lately banyak la jugak keluar perkataan2 yg bleh difahami...contohnya tutup disebut 'totop', jatuh, meja, dan pandai pulak cubit hidung die bila cakap 'busukkk'. Die yg berak, die tutup hidung sendiri...cess! suruh ayah cebok sane.

Friday, February 10, 2012

Myra 1st Dialogue

Ya Allah bersawang dah blog ahkak nih...kuikui. Mak bizi noks....bizi hamat!

Ok lah nak hapdet pasal keterujaan ai pada anak dara yg sorang tuh...Minggu lepas kan cuti lame kan kan...4hari cuti...Then patutnya rabu tu naik keje la kan..tapi dak Myra cirits plak..so ahkak amik half day...
sesaje borak dengan die biasenye die guna bahasa German jer...sekali jer aritu mummy tanye:

Me: Myra pegi school kan arini??
Myra: Takkkkk...... *jawab sambil geleng2 kepala
Me: Mami work arini laa....
Myra: Tak !!
*erksss...
Me: Myra nak roti??
Myra: Nakkkk...Ennnnaakkkk *kemain panjang 'nak' tu menunjukkan die memang nak lah. selagi tak bagi ape2 foods sila lah dengar die memekik 'nak' sepanjang dalam Giant. hahah

Sebenarnya ni 1st time die menunjukkan response camtu...seronok plak bila boleh borak2 dengan die...die ingat mami cuti tiap hari gaknye...hamboihhhh...
Sekarang dah pandai kalau cakap 'Myra sayang mami, kiss sikit'. Nanti die terus muncungkan bibir nak cium, siap buat bunyi lagi. Paed die Dr Roliza cakap, myra ni gud girl...nak kene injek ke, doc nak check ke steady jer takde meronta2 atau takut doc..hehee *tu Dr yang cakap tauuu...
Sekarang dah kurang sangat makan, tapi susu masih cam biase...Die cuma makan banyak kalau buat nasi goreng...kalau nasi putih dengan lauk susah nak makan. Tapi roti2 tu die suka la...

Ok tu jer hapdet myra...

Kawan ai, Dayah Zaini dah masuk HSI sejak 2hari lepas...arini hari ke-3 dah die kene induce...kene tahan hospital sebab high blood pressure..bbm and call die tak dapat2. Risau plak...Doakan dayah selamat melahirkan yer...I knew how's the pain of being induced...Nak pulak sampai 3 hari...kalau private akan induce dan tambah dose hari yang sama sampai bersalin. *depends on case but government hospital akn induce sekali jer sehari and sampai 3hari jer. lepas tu tak tau la camne doc decide...Hopefully dayah selamat bersalin la arini...

Friday, February 24, 2012

We Are Away for A While....

Hye semua...rindu saya tak? kukkuhkuh

Just nak tinggalkan pesan, minggu depan jangan rindu2 ngan ai yer..we will be going for holiday..far far way from KL....

Nak gi sini......


Kuching, Sarawak....kamek datang...

Ok lah nanti ai update kisah cuti2 lepas balik nanti yer...Kot lah boleh jadi panduan korang nak ke sane juga...

By the way, nak say congrates kat my fren Wahida & suaminya Khairy for their new bundle of joy...a cute big eyes baby girl. Congrates wahida!!

Friday, February 17, 2012

Congrates On Your Newborn

For the past few days, ramaaaiii kawan2 yang dah selamat melahirkan. Dayah, Balqis, Kak Ash, and tadi kakak ofis pon dah selamat bersalin. Baby so small...juz 2.27kg (3rd child) under monitoring 24hours by Paediatrician.

And last but not least, Puan Kher kita juga dah selamat melahirkan lil' mujahid beliau...penuh panca roba kuar masuk spital mama yer...Akhirnye, di hari Jumaat yang indah ini lahirlah putera hati puan kher. Baby bombom 3.85kg uols! Geget2 pipi die... Never mind puan kher, cser is just a method of birthing...yang penting dua2 selamat k...Selamat berpantang and happy breastfeeding!! ^.^

Monday, February 13, 2012

Alahai Anak Dara

Takde ape benda nak hapdet...Kalau FB bleh la ai nak buat status2 panas....ni blog kene buat entry panjang2 sikit...heheh

Saje nak cerita dak myra sekarang dah boleh ikut solat....Kalau nak solat die nak duduk sebelah. Ade berani ko solat tutup pintu biarkan die kat luar bilik?? Ade jugak die meraung berjujuran airmata dengar setaman setia impian 8 nanti...So tiap kali solat kene lah bawak die jugak...Selalunya die suka kacau2 sejadah...Tapi ai dapat idea, bagi die tempat solat sendiri biarkan die tonggang tonggek kat kawasan die jer..kat rumah takde sejadah kecik so bentanglah towel kecik...

Alahaii mak die rukuk, die pon rukuk jugak, mak sujud die pon sujud dengan gaya die kangkang2 kaki. Lepas tu berdiri sambil tepuk2 panggil mak die 'Ya..Ya..." *ye uols myra panggil i 'Ya' jauh kelaut dengan dengan bunyi mami kans. kalau ai sujud die tarik tangan suruh duduk terpaksalah cepat2 sujud dan duduk antara dua sujud semula. Adehhhh macam tak khusyuk solat ku tapi nak buat camne kan...Tapi kan paling kelakar bile die rukuk. orang letak tangan kat lutut kan die letak tangan ke belakang macam orang nak berlari tuh. Hakhak comeells jer...

Kadang die comels kadang die buatkan ktorg geram sebab bila lepas mandi nak pakai baju die suka main cak2 dan lari2. Semalam kan, ayah die babab tangan die sebab die pergi main tabung rumah die yg ade bunyi2 tuh. Ayah die dah tegur buat jugak takut je tabung yang penuh dwet 50sen tu jatuh ke kaki die tak ke lebam nanti. Haa dah kene babab tangan dengan ayah. Ayah jarang nak babab2 nih, so bile ayah babab myra punya sedih kemain lagik. Siannnnn plak mami tengok aihhh. Ktorg punya style bila one of us marah or tegur anak, the other takkan menyibuk atau backup2. Biarkan dulu coz its not good kita backup2 anak mase salah sorang tengah marah sebab bila dh besar nanti si anak buat salah die tau ade mak/ayah die nak backup. Biar salah sorang habis tegur dulu baru kita pujuk anak atau talk to our hasben/wife kalau kita tak puas hati cara die marah...But semalam, ai tau ayah myra babab tangan sebab nak ajar myra jangan main tabung tu nanti jatuh kat kaki leh cedera. Cuma siannn tengok die. Bila mami marah takpe plak eks? kuikuikui

Lately banyak la jugak keluar perkataan2 yg bleh difahami...contohnya tutup disebut 'totop', jatuh, meja, dan pandai pulak cubit hidung die bila cakap 'busukkk'. Die yg berak, die tutup hidung sendiri...cess! suruh ayah cebok sane.

Friday, February 10, 2012

Myra 1st Dialogue

Ya Allah bersawang dah blog ahkak nih...kuikui. Mak bizi noks....bizi hamat!

Ok lah nak hapdet pasal keterujaan ai pada anak dara yg sorang tuh...Minggu lepas kan cuti lame kan kan...4hari cuti...Then patutnya rabu tu naik keje la kan..tapi dak Myra cirits plak..so ahkak amik half day...
sesaje borak dengan die biasenye die guna bahasa German jer...sekali jer aritu mummy tanye:

Me: Myra pegi school kan arini??
Myra: Takkkkk...... *jawab sambil geleng2 kepala
Me: Mami work arini laa....
Myra: Tak !!
*erksss...
Me: Myra nak roti??
Myra: Nakkkk...Ennnnaakkkk *kemain panjang 'nak' tu menunjukkan die memang nak lah. selagi tak bagi ape2 foods sila lah dengar die memekik 'nak' sepanjang dalam Giant. hahah

Sebenarnya ni 1st time die menunjukkan response camtu...seronok plak bila boleh borak2 dengan die...die ingat mami cuti tiap hari gaknye...hamboihhhh...
Sekarang dah pandai kalau cakap 'Myra sayang mami, kiss sikit'. Nanti die terus muncungkan bibir nak cium, siap buat bunyi lagi. Paed die Dr Roliza cakap, myra ni gud girl...nak kene injek ke, doc nak check ke steady jer takde meronta2 atau takut doc..hehee *tu Dr yang cakap tauuu...
Sekarang dah kurang sangat makan, tapi susu masih cam biase...Die cuma makan banyak kalau buat nasi goreng...kalau nasi putih dengan lauk susah nak makan. Tapi roti2 tu die suka la...

Ok tu jer hapdet myra...

Kawan ai, Dayah Zaini dah masuk HSI sejak 2hari lepas...arini hari ke-3 dah die kene induce...kene tahan hospital sebab high blood pressure..bbm and call die tak dapat2. Risau plak...Doakan dayah selamat melahirkan yer...I knew how's the pain of being induced...Nak pulak sampai 3 hari...kalau private akan induce dan tambah dose hari yang sama sampai bersalin. *depends on case but government hospital akn induce sekali jer sehari and sampai 3hari jer. lepas tu tak tau la camne doc decide...Hopefully dayah selamat bersalin la arini...