Wednesday, October 7, 2015

Sisters Gathering

Hemo hemo tora datang lagi....ekekeke

Hakak nak update la pasal gathering geng sisters hakak. Siapa geng sisters ni? Kenapa sisters?

Geng sisters hakak ni asalnya kawan2 forum Ratuhati. Lamaa jugak dah ukhuwah kami ada la 7-8tahun gitu. Dr forum..bawak ke fb bawak ke whatsapp telegram bawak ke gathering. Dulu ramaiii...last2 tinggal yg bape kerat ni jer lah. Kami namakan sisters sebab kami anggap dh macam adik beradik. Too much stories and secret kami kongsi bersama. Even ada hal2 dan rahsia yg adik beradik sendiri pon xtau.

Sometimes ada juga arguement, tak sependapat, ejek mengejek (gurau senda). tapi macam adik beradik kan lepas tu lupa n berbaik semula and hakak personally takkan amik hati sebab hakak tau sisters xde maksud nak sakit kan hati sesapa. Love you all sisters. Moga ukhuwah kita sampai ke anak cucu...hingga akhir hayat insyaallah.

Ni gambar gathering kami 12 September 2015 aritu. Happy sangat dapat jumpa lagi ramai2 camni... luv u all ketat2

#gengsisters
#lovelillahitaala
#gatheringraya2015

Kualiti gambar teruk nau pulak amik dr hp jer.

Monday, October 5, 2015

PERSAHABATAN ITU KENE IKHLAS

DISCLAIMER I MAY USE NOT SO NICE WORDS.

Beberapa tahun dulu aku dulu kenal somebody. She was nice lady in first place. Ya diakui dia ada beberapa family issues. Kadang kasihan juga.. tapi makin lama dia makin pelik perangai nya. Kadang ok kadang ko dan makin menjadi2.

Obviously, dia ni selalu 'sok suci' buat status macam gud2 tapi dalam hati penuh dengki dan syak wasangka (aku tau ko boleh baca so entry ni khas untuk kau). Supaya ko akan cermin diri balik.. fikir balik kebelakang apa yg kau dh buat. Please muhasabah diri kau. Pleaseeee.

Fikirlah Allah hantar satu2 kejadian tu sebab Allah nak tegur. So orang tegur sebab nak kau berubah. Setakat org2 yg follow kau...yg komen baik2 sekadar nak amik hati, nak jaga hati konon nya. Nonsense! Tu semua lakonan manusia.

Kau bukan muda sangat lagi nak berperangai macam ni. Perangai tak matang dan kebudak budakan. Kau unfriend,block orang sebab kau sentap org tak komen dan like FB kau. Ni KELAKAR okeh. Helloo kau cari kawan brdasarkan berapa banyak like dan berapa banyak orang2 komen kat status kau ke? Kesian okeh. Kau fikir definisi 'kawan' tu dari berapa banyak like dan selalu komen? Tu semua 'doniaaa' belaka. I feel so sorry for you for your so called 'attention seeker' behavior . Bila perangai kau makin pelik camni..buatkan org fikir yg kau ni sebenarnya ada internal issues. TAK CUKUP KASIH SAYANG. Kesian sangat tau tak.

Kau ingat orang duduk mengadap FB 36jam ker asek keje nak like dan komen fb. Kau claim anak2 kau anak abah asek2 nak abah. Nah!thats the problem sebab kau asek dok mengadap fb jer. Takde keje lain dok filter orang siapa like siapa komen fb kau. Crap!

Dah lama aku ignore tapi bila lately makin menjadi-jadi perangai kau ni sampai orang yg asal nya layan kau baik2 pon ko buat taik jugak! i cannot restrain myself from writing all this. Lagi satu...i cannot digest. Bila kau berlakon dan brpura2 macam kau pulak victim. Sumpah2 atas nama Allah. Heii baik2 okeh jangan sumpah tu makan diri kau balik. Sedar lahhh. Bila makin ramai yang meluat sebab apa. Sebab perangai kau sendiri.

Kalau takde issue...orang takkan ade perasaan camtu pon... instead of kau asek cari kesalahan orang, buruk orang...baik kau cermin diri balik apa kekurangan kau. Yes semua manusia atas muka bumi ada buat salah, tak sempurna. Aku pon tak sempurna. Sekurang nya aku ada kawan2 'true friends' susah senang sakit gembira dengan aku. Berkawan dengan aku ikhlas tanpa apa2 SYARAT. Aku xkisah orang tak like tak komen status fb aku sebab aku tau nilai persahabatan tu bukan diukur dari semua benda tu. Open your mind! Fikir dengan hati terbuka. And i myself dont bother pon pasal like dan komen.

Berhentilah berlakon dan pura2. Istighfar banyak2 mintak kat Allah buang sifat hasad dalam diri tu. Jeles kat orang tak salah, untuk kita perbaiki dan jadikan diri lebih baik. Tapi kalau iri hati sampai makan diri sendiri. It kills yourself inside. Bila dalam hati dah ada hasad tu yg asyik tak senang tengok orang lain. Supposedly, kalau kawan2 happy kita pon tumpang happy bukan makin sakit hati. Kau sentap orang tak ajak2 kau bila ada perjumpaan tapi kau sedar tak kau sendiri pon takde usaha nak baik2 dengan orang. Kau sendiri dh putuskan hubungan dengan orang lepas tu kenapa nak sentap kalau kau jadi lone ranger tersisih bagai. Siapa yg menyisihkan diri? Kau sendiri kan.

Kalau nak orang menyembah2 kat kau, nak pujuk2... silap. Taubat lah okeh. Jangan asek fikir orang yg buat salah kat kita..macam kita ni sesuci malaikat. Lagi satu PERSAHABATAN ITU TAK PERLU BERSYARAT. PERSABAHATAN ITU KENE IKHLAS. Kalau orang lain boleh jadi geng tanpa kira latar background masing2...kenapa kau sorang yg tersisih. Cuba fikir balik kenapa. Sebab kau tak ikhlas dalam bersahabat.

#sahabattanpasyarat

#dontplayvictim
#cermindiri

Sekian.

Tuesday, September 29, 2015

Our New Family Member - New Car

Lama nyaaa tak jenguk blog hakak ni. Jenuh nak sapu habuk2 dan sawang. Kihkih... ada lagi ke readers yg follow... miahahaha.
Banyak jugak draft post tak habis karang. Haha nanti lah cari masa hakak update k...(janji manismu sangatt dh setahun dok janji nak update.kahkah)

Latest news latest updates takdak sangat la. Feb aritu pi Bangkok... (entry belum habis karang :D). Then bulan May aritu our new family member masuk gate rumah...hihi. Alhamdulillah rezki anak2 kami... dah lama nak tukaq kereta besaq sikit bagi anak2 selesa. Since we are pengguna tegar carseats, carseats freak family... so we decided  to find an MPV at least 7seaters for our new car sebab 2 orang anak dah 2carseats so vios tu agak sempit utk letak 2carseats. (Safety First!)

Kereta vios lama dh pais habis bayar. Opkos jugak la we will not add additional expenses kalau 1st car belum habis bayar. Bila pais dh habis bayar vios hakak gatai dok request kereta baghu pulak..ahaks. Tapi dia pon sedia maklum anak2 berfeluh2 dok seat blakang nun...so Survey punya survey punya cari punya fikir punya timbang tara last2 kami pilih si hitam tampuk2 manggis ni as ahli keluarga baru. Habih la korek2 savings untuk bayar 25% downpayment ittew...hukhuk. 25% sebab kami xmau bulan2 bayar besar so kalau DP besaq sikit..bulan2 kurang banyak dah. #think as a banker.Hihiiii

Toyota Estima Aeras 20th Edition as our 1st MPV. Alhamdulillah syukur Allah permudahkan segalanya. *harap tabungan ayam hakak segera bertambah lagi. Pokai oii nak kluar kereta nih

Wednesday, October 7, 2015

Sisters Gathering

Hemo hemo tora datang lagi....ekekeke

Hakak nak update la pasal gathering geng sisters hakak. Siapa geng sisters ni? Kenapa sisters?

Geng sisters hakak ni asalnya kawan2 forum Ratuhati. Lamaa jugak dah ukhuwah kami ada la 7-8tahun gitu. Dr forum..bawak ke fb bawak ke whatsapp telegram bawak ke gathering. Dulu ramaiii...last2 tinggal yg bape kerat ni jer lah. Kami namakan sisters sebab kami anggap dh macam adik beradik. Too much stories and secret kami kongsi bersama. Even ada hal2 dan rahsia yg adik beradik sendiri pon xtau.

Sometimes ada juga arguement, tak sependapat, ejek mengejek (gurau senda). tapi macam adik beradik kan lepas tu lupa n berbaik semula and hakak personally takkan amik hati sebab hakak tau sisters xde maksud nak sakit kan hati sesapa. Love you all sisters. Moga ukhuwah kita sampai ke anak cucu...hingga akhir hayat insyaallah.

Ni gambar gathering kami 12 September 2015 aritu. Happy sangat dapat jumpa lagi ramai2 camni... luv u all ketat2

#gengsisters
#lovelillahitaala
#gatheringraya2015

Kualiti gambar teruk nau pulak amik dr hp jer.

Monday, October 5, 2015

PERSAHABATAN ITU KENE IKHLAS

DISCLAIMER I MAY USE NOT SO NICE WORDS.

Beberapa tahun dulu aku dulu kenal somebody. She was nice lady in first place. Ya diakui dia ada beberapa family issues. Kadang kasihan juga.. tapi makin lama dia makin pelik perangai nya. Kadang ok kadang ko dan makin menjadi2.

Obviously, dia ni selalu 'sok suci' buat status macam gud2 tapi dalam hati penuh dengki dan syak wasangka (aku tau ko boleh baca so entry ni khas untuk kau). Supaya ko akan cermin diri balik.. fikir balik kebelakang apa yg kau dh buat. Please muhasabah diri kau. Pleaseeee.

Fikirlah Allah hantar satu2 kejadian tu sebab Allah nak tegur. So orang tegur sebab nak kau berubah. Setakat org2 yg follow kau...yg komen baik2 sekadar nak amik hati, nak jaga hati konon nya. Nonsense! Tu semua lakonan manusia.

Kau bukan muda sangat lagi nak berperangai macam ni. Perangai tak matang dan kebudak budakan. Kau unfriend,block orang sebab kau sentap org tak komen dan like FB kau. Ni KELAKAR okeh. Helloo kau cari kawan brdasarkan berapa banyak like dan berapa banyak orang2 komen kat status kau ke? Kesian okeh. Kau fikir definisi 'kawan' tu dari berapa banyak like dan selalu komen? Tu semua 'doniaaa' belaka. I feel so sorry for you for your so called 'attention seeker' behavior . Bila perangai kau makin pelik camni..buatkan org fikir yg kau ni sebenarnya ada internal issues. TAK CUKUP KASIH SAYANG. Kesian sangat tau tak.

Kau ingat orang duduk mengadap FB 36jam ker asek keje nak like dan komen fb. Kau claim anak2 kau anak abah asek2 nak abah. Nah!thats the problem sebab kau asek dok mengadap fb jer. Takde keje lain dok filter orang siapa like siapa komen fb kau. Crap!

Dah lama aku ignore tapi bila lately makin menjadi-jadi perangai kau ni sampai orang yg asal nya layan kau baik2 pon ko buat taik jugak! i cannot restrain myself from writing all this. Lagi satu...i cannot digest. Bila kau berlakon dan brpura2 macam kau pulak victim. Sumpah2 atas nama Allah. Heii baik2 okeh jangan sumpah tu makan diri kau balik. Sedar lahhh. Bila makin ramai yang meluat sebab apa. Sebab perangai kau sendiri.

Kalau takde issue...orang takkan ade perasaan camtu pon... instead of kau asek cari kesalahan orang, buruk orang...baik kau cermin diri balik apa kekurangan kau. Yes semua manusia atas muka bumi ada buat salah, tak sempurna. Aku pon tak sempurna. Sekurang nya aku ada kawan2 'true friends' susah senang sakit gembira dengan aku. Berkawan dengan aku ikhlas tanpa apa2 SYARAT. Aku xkisah orang tak like tak komen status fb aku sebab aku tau nilai persahabatan tu bukan diukur dari semua benda tu. Open your mind! Fikir dengan hati terbuka. And i myself dont bother pon pasal like dan komen.

Berhentilah berlakon dan pura2. Istighfar banyak2 mintak kat Allah buang sifat hasad dalam diri tu. Jeles kat orang tak salah, untuk kita perbaiki dan jadikan diri lebih baik. Tapi kalau iri hati sampai makan diri sendiri. It kills yourself inside. Bila dalam hati dah ada hasad tu yg asyik tak senang tengok orang lain. Supposedly, kalau kawan2 happy kita pon tumpang happy bukan makin sakit hati. Kau sentap orang tak ajak2 kau bila ada perjumpaan tapi kau sedar tak kau sendiri pon takde usaha nak baik2 dengan orang. Kau sendiri dh putuskan hubungan dengan orang lepas tu kenapa nak sentap kalau kau jadi lone ranger tersisih bagai. Siapa yg menyisihkan diri? Kau sendiri kan.

Kalau nak orang menyembah2 kat kau, nak pujuk2... silap. Taubat lah okeh. Jangan asek fikir orang yg buat salah kat kita..macam kita ni sesuci malaikat. Lagi satu PERSAHABATAN ITU TAK PERLU BERSYARAT. PERSABAHATAN ITU KENE IKHLAS. Kalau orang lain boleh jadi geng tanpa kira latar background masing2...kenapa kau sorang yg tersisih. Cuba fikir balik kenapa. Sebab kau tak ikhlas dalam bersahabat.

#sahabattanpasyarat

#dontplayvictim
#cermindiri

Sekian.

Tuesday, September 29, 2015

Our New Family Member - New Car

Lama nyaaa tak jenguk blog hakak ni. Jenuh nak sapu habuk2 dan sawang. Kihkih... ada lagi ke readers yg follow... miahahaha.
Banyak jugak draft post tak habis karang. Haha nanti lah cari masa hakak update k...(janji manismu sangatt dh setahun dok janji nak update.kahkah)

Latest news latest updates takdak sangat la. Feb aritu pi Bangkok... (entry belum habis karang :D). Then bulan May aritu our new family member masuk gate rumah...hihi. Alhamdulillah rezki anak2 kami... dah lama nak tukaq kereta besaq sikit bagi anak2 selesa. Since we are pengguna tegar carseats, carseats freak family... so we decided  to find an MPV at least 7seaters for our new car sebab 2 orang anak dah 2carseats so vios tu agak sempit utk letak 2carseats. (Safety First!)

Kereta vios lama dh pais habis bayar. Opkos jugak la we will not add additional expenses kalau 1st car belum habis bayar. Bila pais dh habis bayar vios hakak gatai dok request kereta baghu pulak..ahaks. Tapi dia pon sedia maklum anak2 berfeluh2 dok seat blakang nun...so Survey punya survey punya cari punya fikir punya timbang tara last2 kami pilih si hitam tampuk2 manggis ni as ahli keluarga baru. Habih la korek2 savings untuk bayar 25% downpayment ittew...hukhuk. 25% sebab kami xmau bulan2 bayar besar so kalau DP besaq sikit..bulan2 kurang banyak dah. #think as a banker.Hihiiii

Toyota Estima Aeras 20th Edition as our 1st MPV. Alhamdulillah syukur Allah permudahkan segalanya. *harap tabungan ayam hakak segera bertambah lagi. Pokai oii nak kluar kereta nih