Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2010

Sehari Sebelum Due Ape Aktiviti Sy??

Salam semuaaa... Hari ini 27/08/2010 bersamaan sehari sebelum due date sy utk melahirkan... Ape aktiviti sy?? Yeayyy sy skrg ini bersiaran dari ofis...Sy masih bekerja, masih pergi meeting dan masih memenuhi undangan Majlis Berbuka Puasa Bersama Anak2 Yatim anjuran Maybank...Hebat x mak buyong nih?? hehehe...masuk bakul angkatlah sendiri...kehkeh Hari ini last day sy ke ofis sebelum bercuti panjang...Nasib baik sy xamik cuti awal coz nk sampai due date pun bby masih xmo kuar lagi..klu sy dh amik cuti awal kan rugi dh cuti tu...cuti dah la tinggal sket..maternity leave effective once dh bersalin so nk cuti awal kena lah amik annual leave yg tggl ciput tu. Tapi klu mggu depan tak bersalin gak cmne?? Huhu....tidak ler sy nk pergi ke ofis lagi...cukup2lah smpi cukup bulan sy gagahkan diri ke opis...Dis monday sy akn warded buat CTG tgk jln lame lg ke dh dekat ke bby nk kuar...Ya allah, Kau permudahkanlah segala urusan kami ya Allah...Tak sabarnye nk jumpa baby sampai sy dh termimpi-mimpi dah …

Nak Dekat Dah...

Salam kengkawan sumer....
Hari ini sy sudah masuk 39 mggu 4 hari dah...tapi belum ada tanda2 mau melahirkan...
Hmm...baby sy syok sgt ke dok lam perut mummy dia nih ye...
Mula2 sy berdebar2 nk tunggu time bersalin tapi bila dh masuk 39 mggu tak bersalin jugak naik risau sy...
Sy dah tak sabar dh nk jumpa baby, kwn2 pon dh rmi yg tanye bila la bby nk kuar anty2 die nk jumpa...huhu
Isnin lepas sy gi check up sesi seluk-menyeluk di bwh tutt pun bermula...Uisshhh kepada yg belum berkahwin dan belum ade anak tuh...Sakiiitttt wooo kena selukkk!! kahkah....takott korg! sebenarnye mmg sakit kalau jalan tak bukak dan laluan xde lagi...Doc check laluan sy lum bukak lg kepala baby pon jauh lagi dr pintu rahim...tapi ms doc seluk tu juz rase ngilu2 jer sbb doc buat pelan2...thanx Dr. Siti !


Sebenarnye sedih juga bila dgr langsung xde bukaan lagi meaning lambat lagi la sy bersalin...So balik tu sy tekadkan hati pas berbuka (even sy xpose sy xmakan berat pon)...Sy buat maraton turun naik tangga umah 40 k…

Alahaiii....Bila Baby Mau Keluar ??

Salam & Bismillah...
Hurmm...ketika sedang menaip entry ini sy di ofis, cuba menyiapkan kerja2 terakhir sebelum bercuti 3 bulan...Sonok kan dapat cuti bersalin 3 bulan..orang lain dpt 2bulan jer kan...(nada-nada nak jeleskan org nih..huhu) Kebetulan juga sy merasmikan benefit yang baru diannounce utk staff2 bank sy bekerja.. Alhamdulillah, kiranya sy ada masa extra sebulan dirumah bersama baby nanti...

Tapi masalahnye, bilalah baby kat dalam ni nak keluar ye?? Mummy nya, ayah, kawan2 mummy, Mak, sume lah xsabar nak jumpa si baby ni...asyik dok menanya bila nak bersalin?? Huhu...penat dh sy menjawab...due date sy mggu hadapan 28.08...tapi lum ada tanda2 mau melahirkan...Lagipun sy xboleh amik cuti awal, kesian dgn colleague yg sorang itu a.k.a Abang Mat, maklumlah dia pun bukannya muda lagi dh 50 tahun dah..nak cover keje2 sy, keje sendiri lagi..team kami amatlah kekurangan staff! Pastu kalau nak amik annual leave pun, AL tinggal bape kerat je ni dh bnyk habis digunakan pergi checkup…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…

Ramadhan Kedua Bersama2...

Bismillah...apa khabar rakan2 blog dah RH?? Macam mana dengan puasa kalian...? Heheh...bagus2 cantik jer bahasa saya, maklumlah bulan puasa kan kenalah jaga hati, lidah, mulut, mata dan semua anggota dari maksiat...huhuu...

Kiranya tidak terlambat sy mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1431 Hijriah...Ramadhan kali ini juga adalah Ramadhan kali kedua buat sy dan suami menyambutnya bersama-sama...dan bertiga actually termsk insan kecik lam rahim ni..;) Pada Ramadhan lepas, sy baru sahaja beberapa minggu menjadi isteri kepada encik suami sy...teringat lagi maklumlah baru je jadi isteri org kan bnyk kali jugak kami terlajak sahur...sy mintak maaf sgt2 kat en suami sebab mase bujang sy memang jarang sahur...klu bangun tu pun juz buat air milo panas jer..bila dah kawin kenalah siapkan sahur utk suami kan tapi sy bnyk ngelat..nasib baik suami xkisah sgt...

Ramdhan kali ini alhamdulillah, sy dah terer dah..(puasa pun baru 3 hari)...Hari pertama  sahur sy buat ikan bakar dgn kacang…

Di Referred ke Emergency !!

Salam dan dimulakan dgn Bismillah...

Kat sini sy nak cerita kisah sy dan pengalaman di refer ke emergency bersalin dan hampir2 di warded di govt hospital...Kisahnyer bermula begini...
Hari isnin yg lepas, 9 Aug 2010 sy ade appointment checkup di Klinik Kesihatan. Ye sy mmg masih meneruskan checkup di KK even sy akn bersalin di private...sbbnyer sy leh la cuti...yeayyy!!!

Kisah sedih dan menakutkan bermula sebaik saje sy melangkah di Bilik No.8, iaitu bilik utk check heartbeat baby...hari tu mmg lain sikit nurse2 tu sume sy xknal xmacam misi2 yg sy biase nampak. Mula2 misi tu nice la borak2...pastu mase die amik bacaan heartbeat, tetiba dia cakap kenapa heartbeat bby awak tggi sgt ni?? die tunjuk kat sy lebih kurang 180 seminit...yg normal plg tggi pon 160 per minit... Trus jer dia berleter kenapa leh cmni...dan yg paling tak tahannye die leh cakap, baby awak ni tak normal ni, tak sihat ni, nnt refer kat hospital mesti dorang suruh bersalin paksa. Demmmm....sy trus panik tak terkata a…

Berry Hitam Berry Putih

Salam semuaaa....sudah masuk bulan August...maknanya hari ulang tahun sy juga sudah dekat...Yg ke berapa? yang ke 25 lah...wah sudah suku abad sy ni...
Seperti biasa, sy mmg biasa request hadiah dr en somi...kuikuikui. Somi je yg xpenah request adiah dr sy...mmg sy xtau malu kan?? Ulangtahun pd Tahun ini sy mau handphone baru sebab Sony Ericson kesayangan sy kale merah tu dah KO. mmg dh xleh pakai drpd betulkan smpi beratus2, baiklah xyah...bye-bye Sony Redheartku...So sekarang sy cuma pakai henpon bodo2 cap Nokia jer..So, en somi tanye nak henpon ape...sy nak henpon yg fungsinye mmg terer access2 intenet ni sbbnye sy dh nak bersalin nnt mase pantang kalau terputus dr dunia alam maya ni mati kutu plk sy kan...mesti mcm ayam berak kapur bila xleh berblogging dan berfacebook...
So ape kate kita survey Berry2 a.k.a Blackberry...sy mau yang original saje ok xmo China made punye. i want Hungary or Canada made only...hihihi...Saye minat dgn Blackberry Bold 2 yg baru tu...setelah dipersetujui …