Friday, August 27, 2010

Sehari Sebelum Due Ape Aktiviti Sy??

Salam semuaaa...
Hari ini 27/08/2010 bersamaan sehari sebelum due date sy utk melahirkan...
Ape aktiviti sy?? Yeayyy sy skrg ini bersiaran dari ofis...Sy masih bekerja, masih pergi meeting dan masih memenuhi undangan Majlis Berbuka Puasa Bersama Anak2 Yatim anjuran Maybank...Hebat x mak buyong nih?? hehehe...masuk bakul angkatlah sendiri...kehkeh
Hari ini last day sy ke ofis sebelum bercuti panjang...Nasib baik sy xamik cuti awal coz nk sampai due date pun bby masih xmo kuar lagi..klu sy dh amik cuti awal kan rugi dh cuti tu...cuti dah la tinggal sket..maternity leave effective once dh bersalin so nk cuti awal kena lah amik annual leave yg tggl ciput tu.
Tapi klu mggu depan tak bersalin gak cmne?? Huhu....tidak ler sy nk pergi ke ofis lagi...cukup2lah smpi cukup bulan sy gagahkan diri ke opis...Dis monday sy akn warded buat CTG tgk jln lame lg ke dh dekat ke bby nk kuar...Ya allah, Kau permudahkanlah segala urusan kami ya Allah...Tak sabarnye nk jumpa baby sampai sy dh termimpi-mimpi dah nii.....;(

Wednesday, August 25, 2010

Nak Dekat Dah...

Salam kengkawan sumer....
Hari ini sy sudah masuk 39 mggu 4 hari dah...tapi belum ada tanda2 mau melahirkan...
Hmm...baby sy syok sgt ke dok lam perut mummy dia nih ye...
Mula2 sy berdebar2 nk tunggu time bersalin tapi bila dh masuk 39 mggu tak bersalin jugak naik risau sy...
Sy dah tak sabar dh nk jumpa baby, kwn2 pon dh rmi yg tanye bila la bby nk kuar anty2 die nk jumpa...huhu
Isnin lepas sy gi check up sesi seluk-menyeluk di bwh tutt pun bermula...Uisshhh kepada yg belum berkahwin dan belum ade anak tuh...Sakiiitttt wooo kena selukkk!! kahkah....takott korg! sebenarnye mmg sakit kalau jalan tak bukak dan laluan xde lagi...Doc check laluan sy lum bukak lg kepala baby pon jauh lagi dr pintu rahim...tapi ms doc seluk tu juz rase ngilu2 jer sbb doc buat pelan2...thanx Dr. Siti !


Sebenarnye sedih juga bila dgr langsung xde bukaan lagi meaning lambat lagi la sy bersalin...So balik tu sy tekadkan hati pas berbuka (even sy xpose sy xmakan berat pon)...Sy buat maraton turun naik tangga umah 40 kali bersamaan sy dh mendaki 40tingkat punya bangunan taww! Korang ade buat?? hahah...Lenguh2 kaki tapi tu salah satu cara untuk cepatkan bukaan...nak kate sy ni tak aktif, kurang berjalan, bukan main ligat lagi sy ni....Dgn keje lak, pegi balik naik tren lagi.. Tapi sy redha, tu sume kan ketentuan Allah...belum mase baby nak keluar, belum mase Allah nak officially serahkan baby kat saye...So sy pujuk hati untuk bersabar jer...Semalam tepon mak, tanye mak dulu ms nak bersalin cmne sbb sy xde tanda2 lg ni. Mak sy cakap mak pon jenis yg overdue pastu dh nk bersalin baru sakit. Laa...giteww ke mak?? Gaknye sy ni bnyk ikut mak kot....hopefully la (nak sedapkan hati).


Ekceli sy xmo la overdue lebih2 sgt, bahaya utk baby tapi doc bg mase semggu klu tak sakit jugak doc nak induce. Tapi tu sume depend pada CTG yg sy akan buat monday depan (30/08). CTG tu untuk monitor heartbeat baby n check contraction. And depend jugak pada laluan nnt...klu lum ade jugak...doc bg lagi mase smpi 6hb ikut tingkap..Uwaaaaaa...Hopefully before monday depan sy dh selamat deliver...kalau boleh nk normal xmo induce apatah lg cser (mintak dijauhkan sgt2)...Tapi for the sake of baby's safety sy serah kan sume kt doc. She knows better n got lots of experience. Semalam jugak ms citer2 ngan mak kt tipon mak cite dulu ms lahirkan sy mak tumpah darah sbb uri sangkut ke lekat tah. Dahla bersalin kat umah...besar kan pengorbanan mak bersabung nyawa utk lahirkan sy...sedih pulakkk...Sy dah mintak ampun kt mak, mintak halalkn air susu, mkn, minum sy selama ni...Mak suh sabar bnyk2, tak sampai lagi due date pon...tapi sy yg risau lebih sbb kawan2 yg due lebih kurang dh selamat dh...Bila la turn sy gaknyee...

p/s: Sy juga ingin memohon maaf kepada sume readers dan blogger ye kalau ade entry n komen2 yg menyakitkan hati ke, or salah ape2 je lah...

Thursday, August 19, 2010

Alahaiii....Bila Baby Mau Keluar ??

Salam & Bismillah...
Hurmm...ketika sedang menaip entry ini sy di ofis, cuba menyiapkan kerja2 terakhir sebelum bercuti 3 bulan...Sonok kan dapat cuti bersalin 3 bulan..orang lain dpt 2bulan jer kan...(nada-nada nak jeleskan org nih..huhu) Kebetulan juga sy merasmikan benefit yang baru diannounce utk staff2 bank sy bekerja.. Alhamdulillah, kiranya sy ada masa extra sebulan dirumah bersama baby nanti...

Tapi masalahnye, bilalah baby kat dalam ni nak keluar ye?? Mummy nya, ayah, kawan2 mummy, Mak, sume lah xsabar nak jumpa si baby ni...asyik dok menanya bila nak bersalin?? Huhu...penat dh sy menjawab...due date sy mggu hadapan 28.08...tapi lum ada tanda2 mau melahirkan...Lagipun sy xboleh amik cuti awal, kesian dgn colleague yg sorang itu a.k.a Abang Mat, maklumlah dia pun bukannya muda lagi dh 50 tahun dah..nak cover keje2 sy, keje sendiri lagi..team kami amatlah kekurangan staff! Pastu kalau nak amik annual leave pun, AL tinggal bape kerat je ni dh bnyk habis digunakan pergi checkup...Sy kadang2 rasa memang tak larat dan amat letih tapi nak buat mcm mana...Selagi xbersalin xboleh amik maternity leave..tu yg xsabar cepatlah baby keluar, mummy leh rehat2 dgn baby...

Sampaikan sorang Head of Department yg rapat ngan sy dah termimpi-mimpi sy dh bersalin...Alahaii...kak ani kalau lah betul mimpi tu kan?? Kadang2 sy rase mcm surprise sgt baby nak lahir...sebabnye xtau kan bila dia nak keluar...Kawan sy yg sama due date ngan sy dh lame selamat...mggu lepas die bersalin...my turn bila??? Setiap hari tiap kali bangun tido sy mesti katakan pd diri 'hmm...xbersalin lagi..' Agak2 gamba ni sesuai x dgn sy??



Hmm...sekian saje bebelan dari sy arini...terima kasih kerana sudi membaca...sy nak pegi makan...(opss xpuasa!!)

Monday, August 16, 2010

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah dipotong dan biji sagu. Masukkan sekali gula kabung. Biarkan pisang sampai empuk dan biji sagu kembang jernih.
3. Masukkan secubit garam (bukan utk jadikan masin tp utk dptkan rasa lemak) beza tau kalu tak letak garam skit. Pastu, masukkan daun pandan dan rasa kalau belum cukup manis tambah gula pasir. Bila tgk pisang dh empuk, biji sagu dh masak tambahkan santan pekat...kacau trus jgn biarkan ye nnt pecah santan. bila dah mendidih tutup api. Siap! Selamat mencuba...;)

***Pada sy pengat yg sedap xkiralah pengat ape pun, mestilah pekat tapi xterlalu pekat...jgn cair, langsung tak selera nak makan...

Friday, August 13, 2010

Ramadhan Kedua Bersama2...

Bismillah...apa khabar rakan2 blog dah RH?? Macam mana dengan puasa kalian...? Heheh...bagus2 cantik jer bahasa saya, maklumlah bulan puasa kan kenalah jaga hati, lidah, mulut, mata dan semua anggota dari maksiat...huhuu...

Kiranya tidak terlambat sy mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1431 Hijriah...Ramadhan kali ini juga adalah Ramadhan kali kedua buat sy dan suami menyambutnya bersama-sama...dan bertiga actually termsk insan kecik lam rahim ni..;) Pada Ramadhan lepas, sy baru sahaja beberapa minggu menjadi isteri kepada encik suami sy...teringat lagi maklumlah baru je jadi isteri org kan bnyk kali jugak kami terlajak sahur...sy mintak maaf sgt2 kat en suami sebab mase bujang sy memang jarang sahur...klu bangun tu pun juz buat air milo panas jer..bila dah kawin kenalah siapkan sahur utk suami kan tapi sy bnyk ngelat..nasib baik suami xkisah sgt...

Ramdhan kali ini alhamdulillah, sy dah terer dah..(puasa pun baru 3 hari)...Hari pertama  sahur sy buat ikan bakar dgn kacang panjang msk asam...Hari kedua sy buatkan menu feveret suami tofu telur msk ala2 chinese style tu...letak carrot, jagung, isi ayam sikit...Untuk makluman, sy hanya dapat menyambut puasa pertama saje kerana gynae tak advise sy puasa dah cukup bulan dan tgh2 sarat ni...Tapi sy tetap nak sambut puasa pertama...Rasa ralat sgt kalau x puasa..Mase puasa pertama pun menggigil jugak nak habiskan satu hari. Pedih sgt ulu hati, baby pun mcm tak keruan kt dalam tu lapar sgt gaknye...sian baby...bila bgtau suami, dia cakap esok xyah puasa gynae pun tak galakkan puasa, nanti apa2 effect kat baby...Ok lah baikkk...sy sanggup bayar puasa sebulan kerana baby tersayang nih...

Menu berbuka pulak sy belum berkesempatan memasak di rumah...keje, balik jln jammed, kami hanya membeli juadah di bazar ramadhan sahaje...weekend ni insyaallah sy mmg nk memasak...tgh pikir2 nak masak lauk ape..Sy teringin nk mkn pengat pisang...pastu nk msk ayam msk halia, nk wat nasi lemak sambal udang (suami's feveret), nak try resipi burger malaysia mcm Puan Baya...ehmm...tapi tah larat ke x...xpe nanti sy upload gamba ek...TUNGGUUU

Wednesday, August 11, 2010

Di Referred ke Emergency !!

Salam dan dimulakan dgn Bismillah...

Kat sini sy nak cerita kisah sy dan pengalaman di refer ke emergency bersalin dan hampir2 di warded di govt hospital...Kisahnyer bermula begini...
Hari isnin yg lepas, 9 Aug 2010 sy ade appointment checkup di Klinik Kesihatan. Ye sy mmg masih meneruskan checkup di KK even sy akn bersalin di private...sbbnyer sy leh la cuti...yeayyy!!!

Kisah sedih dan menakutkan bermula sebaik saje sy melangkah di Bilik No.8, iaitu bilik utk check heartbeat baby...hari tu mmg lain sikit nurse2 tu sume sy xknal xmacam misi2 yg sy biase nampak. Mula2 misi tu nice la borak2...pastu mase die amik bacaan heartbeat, tetiba dia cakap kenapa heartbeat bby awak tggi sgt ni?? die tunjuk kat sy lebih kurang 180 seminit...yg normal plg tggi pon 160 per minit... Trus jer dia berleter kenapa leh cmni...dan yg paling tak tahannye die leh cakap, baby awak ni tak normal ni, tak sihat ni, nnt refer kat hospital mesti dorang suruh bersalin paksa. Demmmm....sy trus panik tak terkata ape, nak je bagi penampar kt muka misi tu. Suka suki je nak cakap baby aku macam2. Ko bukan doctor nak bagi review ponnn! Pastu aku direfer ke bilik sebelah (bilik doctor). Doctor pompuan tu muda lagi, juz doc biase bukan pakar. die pun buat benda yg sama check heartbeat bby guna alat yg sama. Ni lagi sorang adenye die cucuk2 benda tu dan dirodok2 nye perut aku mase nak cari heartbeat bby. Punyalah sakit, bby pon gerak2 sana sini kena cucuk2.dlm hati ckp klu die lah yg sambut bby time kena seluk2 tu mesti sakit giler.xde budi pekerti langsung. Doctor check pon same gak heartbeat bby tggi. So die prepare surat untuk aku direfer ke Hospital Klang. Aku tanye doc tu sy tak bersalin kat sane boleh x sy pegi panel hospital trus dan jumpa gynae sy? Die trus jawab, xboleh awk kena pegi GH dulu. Ok fine, mase die prepare referral letter tu aku xdpt menahan air mata lagi, laju je air mata ni trun. Panik, takut dgn kata2 nurse mulut xde insurans tu, risau dgn bby aku, kena pegi Hospital yg bnyk bad stories tu, mcm2 dlm kepala.

Kuar2, bilik aku trus cari hubby. Dia wat muka lawak aku plak trus menangis. Dia tny kenapa?? aku pon juz bg short answer kita kena pg hospital skang. Tapi balik rumah dulu, xsolat lagi, towel xde lam bag hospital (aku pon teringat klu kena warded ke ape at least sume benda dh ade). Sampai hospital aku trus ke Emergency Wad Bersalin. Hubby xleh ikut. Masuk2 sane aku tunjuk referral letter ke misi. Misi yg sombong tu suruh aku naik penimbang, aku pon diri jelah selama ni mmg nurse yg amik bacaan kan. Tetiba dia bersuara, 'Hah bacalah berapa, tak kan nak tercongok je kat situ'. Aku dh rase lain apsal la dorang ni suka menyakitkan hati.Aku xtau okeh ckp la elok2. Pastu dorang tny la mcm2, tny aku demam ke dorg amik body temperature yg msk lam mulut tu. Ok pas dlm 5min tu aku pon kuarkan.Tetiba sorg lagi nurse marah apsal cabut tggula smpi berbunyi kan dh kena buat balik. Demmmmm....benci2 ko xcakap kena tggu smpi berbunyi pon so aku keluarkan la dah lame pon dlm mulut aku ni. Siap sorg misi tu ckp apsal hah sume kes refer ke sini. Eh manela aku nak tau aku nk pegi panel korg yg xbagi tadi n suruh refer ke sini.Ish2...hati dh panas dh. Aku nak je cabut time tu tapi dorang dh pegang buku merah aku. I have no choice. Pastu dorang suruh aku baring ats katil utk wat CTG mcm org nak bersalin tu. CTG tu kena wat 20 min. Aku amik kesempatan msg hubby senyap2 sbb tkt dorg marah klu nmpk aku guna hp. Aku msg suruh call Dr.Siti (my gynae) aku xnak kat sini. Hubby pon call tapi aku xleh angkat, sbb doc tgh check graf dr CTG tu. Mase tu aku rase dh nak kena serangan panik dahla hubby xleh teman, nurse2 sume jahat, dgn dikelilingi org2 yg nk bersalin, aku mmg takut sgt dlm tu. Sepanjang wat CTG tu aku tak berhenti baca doa Nabi Yunus. Alhamdulillah, dr start amik graf n bacaan, bacaan heartbeat bby elok je...normal dlm 130++ seminit. Alhamdulillahh....

Bila doc dtg tgk dan die kate ok ni xde ape, aku dgr die ckp bleh discharge. Hah?? LEGANYA hati aku time tu...cepatla kuarkan aku dr tempat nih. aku tny doc tu nape heartbeat bby tggi sgt ye? xsorang pon jwb soklan aku. Ok xpela, yg penting aku nk keluar dr tempat ni. Lepas dorg bukak alat CTG tu aku pon bangun tggu utk discharge. Ye aku tlh menunggu selama 2jam lebih semata2 utk tau aku leh discharge ke x. Bila tny mane buku merah aku, dorang kate kejap. Tgh tggu doktor pakar review. Aku pon menunggu mcm org bodoh xwat pape, juz tgk org nak bersalin keluar masuk sorg demi sorg. Kesian sgt bila org yg dh nak bersalin sgt2 dilayan dgn buruk sekali. Aku xtaula dorg kisah ke x, tp aku sedih tgk dorg dilayan mcm tu. Pastu nurse tu bising2 katil xcukup utk patient. Habis tu korg nak dorg bersalin tepi jalan ke. Sendiri cari inisiatif la mane nk letak patient. Ye aku tau hospital ni hospital bsr, bnyk kes kena handle tapi ko manusia, aku manusia xboleh ke cakap elok2 jgn nak sinis2.

Maaflah kalau ade readers nurse or misi or doktor dari hospital gomen xpuas hati baca entry aku ni. Tapi ni lah yg aku rase dan alami. Aku bukan nak berlagak tapi kalau ade duit lebih sikit i prefer go to private hospital n paying more for politeness, careness and efficient service. Sebabnye mmg aku jenis yg care about customer service. Dats why i choose to deliver at private hospital. Nak pulak kena mcm nih, aku FOBIA nak jejak kaki ke hospital tu. Mmg diakui ade je govt hospital yg ok, nurse yg baik, kakak aku pon bersalin kt govt hosptal je die ckp ok tp aku dah alami ape yg kebanyakan org alami di govt hosp first time lak tu so amatlah meninggalkan kesan... Aku xpenah dilayan mcm tu sebelum ni so aku mmg serik! Aku prefer ke private so dat org2 yg xmampu dan xde choice xperlu berebut bed dgn aku. Sian kat dorang...i dun want to be selfish.

Esoknye aku cuti lagi semata-mata nk jumpa gynae dan meluahkan ape yg terjadi semalam nya. Gynae tny 'Kenapa u xpergi sini trus? Kan i dh suruh pegi sini je..' Aku pon citelah dorg dh ikat aku, aku xleh gerak dah. Huhu...aku pon tnyla Pakar Obgyn Shah Alam Specialist (SALAM) aka Dr.Siti aka gynae aku tu knp heartbeat bby tggi sgt. She explained, time bby aktif mmg graf reactive, heartbeat akn laju mcm kita jugak lepas berlari heartbeat mestila laju. Its normal yg bahaya klu heartbeat drop klu laju tu kne check bby tgh aktif ke mase tu? They should make u cool down dulu, lepas tu amik bacaan lagi kalau tak berubah baru refer to hospital. Doc yg refer tu bukan pakar dats why dia xtau nk buat ape. Ye mmg die doc biase je muda lagi aku rase xkawin pon lagik sbb tu selambe je die rodok2 perut aku. After dgr my gynae pny explaination barulah aku lega. I luv my gynae, very2 islamic and calm so aku pon tenang jer...Yelah time2 mcm ni kalau org sumbat telinga kita dgn benda mcm2 mestila kita bertambah panik kan?? Klu org calm jer, it helps a lot, for me la...Next time kalau ade ape2 gynae dh pesan trus je ke SALAM. Dia xnak aku panik2 nnt BP pulak naik dh lain kes plk.
Sekian rentetan kisahku yg xdapat dilupakan...

Tuesday, August 3, 2010

Berry Hitam Berry Putih

Salam semuaaa....sudah masuk bulan August...maknanya hari ulang tahun sy juga sudah dekat...Yg ke berapa? yang ke 25 lah...wah sudah suku abad sy ni...

Seperti biasa, sy mmg biasa request hadiah dr en somi...kuikuikui. Somi je yg xpenah request adiah dr sy...mmg sy xtau malu kan?? Ulangtahun pd Tahun ini sy mau handphone baru sebab Sony Ericson kesayangan sy kale merah tu dah KO. mmg dh xleh pakai drpd betulkan smpi beratus2, baiklah xyah...bye-bye Sony Redheartku...So sekarang sy cuma pakai henpon bodo2 cap Nokia jer..So, en somi tanye nak henpon ape...sy nak henpon yg fungsinye mmg terer access2 intenet ni sbbnye sy dh nak bersalin nnt mase pantang kalau terputus dr dunia alam maya ni mati kutu plk sy kan...mesti mcm ayam berak kapur bila xleh berblogging dan berfacebook...

So ape kate kita survey Berry2 a.k.a Blackberry...sy mau yang original saje ok xmo China made punye. i want Hungary or Canada made only...hihihi...Saye minat dgn Blackberry Bold 2 yg baru tu...setelah dipersetujui oleh en somi, sy masih berkira2 mahu Berry Hitam atau Berry Putih...hmm...Berry Putih cantik juga tapi kalau sy yg comot dan ganaz ini pakai akan kah dia akan menjadi comot dan tahan ganaz juga ye?? Hmm...masih berpikir...ade mase lagi untuk sampai ke besday sy...apelah sy ni kan hadiah in advance dah mintak...xkesah ler sy pun xkesah...heheh




Mane satu seswai ye??

Friday, August 27, 2010

Sehari Sebelum Due Ape Aktiviti Sy??

Salam semuaaa...
Hari ini 27/08/2010 bersamaan sehari sebelum due date sy utk melahirkan...
Ape aktiviti sy?? Yeayyy sy skrg ini bersiaran dari ofis...Sy masih bekerja, masih pergi meeting dan masih memenuhi undangan Majlis Berbuka Puasa Bersama Anak2 Yatim anjuran Maybank...Hebat x mak buyong nih?? hehehe...masuk bakul angkatlah sendiri...kehkeh
Hari ini last day sy ke ofis sebelum bercuti panjang...Nasib baik sy xamik cuti awal coz nk sampai due date pun bby masih xmo kuar lagi..klu sy dh amik cuti awal kan rugi dh cuti tu...cuti dah la tinggal sket..maternity leave effective once dh bersalin so nk cuti awal kena lah amik annual leave yg tggl ciput tu.
Tapi klu mggu depan tak bersalin gak cmne?? Huhu....tidak ler sy nk pergi ke ofis lagi...cukup2lah smpi cukup bulan sy gagahkan diri ke opis...Dis monday sy akn warded buat CTG tgk jln lame lg ke dh dekat ke bby nk kuar...Ya allah, Kau permudahkanlah segala urusan kami ya Allah...Tak sabarnye nk jumpa baby sampai sy dh termimpi-mimpi dah nii.....;(

Wednesday, August 25, 2010

Nak Dekat Dah...

Salam kengkawan sumer....
Hari ini sy sudah masuk 39 mggu 4 hari dah...tapi belum ada tanda2 mau melahirkan...
Hmm...baby sy syok sgt ke dok lam perut mummy dia nih ye...
Mula2 sy berdebar2 nk tunggu time bersalin tapi bila dh masuk 39 mggu tak bersalin jugak naik risau sy...
Sy dah tak sabar dh nk jumpa baby, kwn2 pon dh rmi yg tanye bila la bby nk kuar anty2 die nk jumpa...huhu
Isnin lepas sy gi check up sesi seluk-menyeluk di bwh tutt pun bermula...Uisshhh kepada yg belum berkahwin dan belum ade anak tuh...Sakiiitttt wooo kena selukkk!! kahkah....takott korg! sebenarnye mmg sakit kalau jalan tak bukak dan laluan xde lagi...Doc check laluan sy lum bukak lg kepala baby pon jauh lagi dr pintu rahim...tapi ms doc seluk tu juz rase ngilu2 jer sbb doc buat pelan2...thanx Dr. Siti !


Sebenarnye sedih juga bila dgr langsung xde bukaan lagi meaning lambat lagi la sy bersalin...So balik tu sy tekadkan hati pas berbuka (even sy xpose sy xmakan berat pon)...Sy buat maraton turun naik tangga umah 40 kali bersamaan sy dh mendaki 40tingkat punya bangunan taww! Korang ade buat?? hahah...Lenguh2 kaki tapi tu salah satu cara untuk cepatkan bukaan...nak kate sy ni tak aktif, kurang berjalan, bukan main ligat lagi sy ni....Dgn keje lak, pegi balik naik tren lagi.. Tapi sy redha, tu sume kan ketentuan Allah...belum mase baby nak keluar, belum mase Allah nak officially serahkan baby kat saye...So sy pujuk hati untuk bersabar jer...Semalam tepon mak, tanye mak dulu ms nak bersalin cmne sbb sy xde tanda2 lg ni. Mak sy cakap mak pon jenis yg overdue pastu dh nk bersalin baru sakit. Laa...giteww ke mak?? Gaknye sy ni bnyk ikut mak kot....hopefully la (nak sedapkan hati).


Ekceli sy xmo la overdue lebih2 sgt, bahaya utk baby tapi doc bg mase semggu klu tak sakit jugak doc nak induce. Tapi tu sume depend pada CTG yg sy akan buat monday depan (30/08). CTG tu untuk monitor heartbeat baby n check contraction. And depend jugak pada laluan nnt...klu lum ade jugak...doc bg lagi mase smpi 6hb ikut tingkap..Uwaaaaaa...Hopefully before monday depan sy dh selamat deliver...kalau boleh nk normal xmo induce apatah lg cser (mintak dijauhkan sgt2)...Tapi for the sake of baby's safety sy serah kan sume kt doc. She knows better n got lots of experience. Semalam jugak ms citer2 ngan mak kt tipon mak cite dulu ms lahirkan sy mak tumpah darah sbb uri sangkut ke lekat tah. Dahla bersalin kat umah...besar kan pengorbanan mak bersabung nyawa utk lahirkan sy...sedih pulakkk...Sy dah mintak ampun kt mak, mintak halalkn air susu, mkn, minum sy selama ni...Mak suh sabar bnyk2, tak sampai lagi due date pon...tapi sy yg risau lebih sbb kawan2 yg due lebih kurang dh selamat dh...Bila la turn sy gaknyee...

p/s: Sy juga ingin memohon maaf kepada sume readers dan blogger ye kalau ade entry n komen2 yg menyakitkan hati ke, or salah ape2 je lah...

Thursday, August 19, 2010

Alahaiii....Bila Baby Mau Keluar ??

Salam & Bismillah...
Hurmm...ketika sedang menaip entry ini sy di ofis, cuba menyiapkan kerja2 terakhir sebelum bercuti 3 bulan...Sonok kan dapat cuti bersalin 3 bulan..orang lain dpt 2bulan jer kan...(nada-nada nak jeleskan org nih..huhu) Kebetulan juga sy merasmikan benefit yang baru diannounce utk staff2 bank sy bekerja.. Alhamdulillah, kiranya sy ada masa extra sebulan dirumah bersama baby nanti...

Tapi masalahnye, bilalah baby kat dalam ni nak keluar ye?? Mummy nya, ayah, kawan2 mummy, Mak, sume lah xsabar nak jumpa si baby ni...asyik dok menanya bila nak bersalin?? Huhu...penat dh sy menjawab...due date sy mggu hadapan 28.08...tapi lum ada tanda2 mau melahirkan...Lagipun sy xboleh amik cuti awal, kesian dgn colleague yg sorang itu a.k.a Abang Mat, maklumlah dia pun bukannya muda lagi dh 50 tahun dah..nak cover keje2 sy, keje sendiri lagi..team kami amatlah kekurangan staff! Pastu kalau nak amik annual leave pun, AL tinggal bape kerat je ni dh bnyk habis digunakan pergi checkup...Sy kadang2 rasa memang tak larat dan amat letih tapi nak buat mcm mana...Selagi xbersalin xboleh amik maternity leave..tu yg xsabar cepatlah baby keluar, mummy leh rehat2 dgn baby...

Sampaikan sorang Head of Department yg rapat ngan sy dah termimpi-mimpi sy dh bersalin...Alahaii...kak ani kalau lah betul mimpi tu kan?? Kadang2 sy rase mcm surprise sgt baby nak lahir...sebabnye xtau kan bila dia nak keluar...Kawan sy yg sama due date ngan sy dh lame selamat...mggu lepas die bersalin...my turn bila??? Setiap hari tiap kali bangun tido sy mesti katakan pd diri 'hmm...xbersalin lagi..' Agak2 gamba ni sesuai x dgn sy??



Hmm...sekian saje bebelan dari sy arini...terima kasih kerana sudi membaca...sy nak pegi makan...(opss xpuasa!!)

Monday, August 16, 2010

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah dipotong dan biji sagu. Masukkan sekali gula kabung. Biarkan pisang sampai empuk dan biji sagu kembang jernih.
3. Masukkan secubit garam (bukan utk jadikan masin tp utk dptkan rasa lemak) beza tau kalu tak letak garam skit. Pastu, masukkan daun pandan dan rasa kalau belum cukup manis tambah gula pasir. Bila tgk pisang dh empuk, biji sagu dh masak tambahkan santan pekat...kacau trus jgn biarkan ye nnt pecah santan. bila dah mendidih tutup api. Siap! Selamat mencuba...;)

***Pada sy pengat yg sedap xkiralah pengat ape pun, mestilah pekat tapi xterlalu pekat...jgn cair, langsung tak selera nak makan...

Friday, August 13, 2010

Ramadhan Kedua Bersama2...

Bismillah...apa khabar rakan2 blog dah RH?? Macam mana dengan puasa kalian...? Heheh...bagus2 cantik jer bahasa saya, maklumlah bulan puasa kan kenalah jaga hati, lidah, mulut, mata dan semua anggota dari maksiat...huhuu...

Kiranya tidak terlambat sy mengucapkan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1431 Hijriah...Ramadhan kali ini juga adalah Ramadhan kali kedua buat sy dan suami menyambutnya bersama-sama...dan bertiga actually termsk insan kecik lam rahim ni..;) Pada Ramadhan lepas, sy baru sahaja beberapa minggu menjadi isteri kepada encik suami sy...teringat lagi maklumlah baru je jadi isteri org kan bnyk kali jugak kami terlajak sahur...sy mintak maaf sgt2 kat en suami sebab mase bujang sy memang jarang sahur...klu bangun tu pun juz buat air milo panas jer..bila dah kawin kenalah siapkan sahur utk suami kan tapi sy bnyk ngelat..nasib baik suami xkisah sgt...

Ramdhan kali ini alhamdulillah, sy dah terer dah..(puasa pun baru 3 hari)...Hari pertama  sahur sy buat ikan bakar dgn kacang panjang msk asam...Hari kedua sy buatkan menu feveret suami tofu telur msk ala2 chinese style tu...letak carrot, jagung, isi ayam sikit...Untuk makluman, sy hanya dapat menyambut puasa pertama saje kerana gynae tak advise sy puasa dah cukup bulan dan tgh2 sarat ni...Tapi sy tetap nak sambut puasa pertama...Rasa ralat sgt kalau x puasa..Mase puasa pertama pun menggigil jugak nak habiskan satu hari. Pedih sgt ulu hati, baby pun mcm tak keruan kt dalam tu lapar sgt gaknye...sian baby...bila bgtau suami, dia cakap esok xyah puasa gynae pun tak galakkan puasa, nanti apa2 effect kat baby...Ok lah baikkk...sy sanggup bayar puasa sebulan kerana baby tersayang nih...

Menu berbuka pulak sy belum berkesempatan memasak di rumah...keje, balik jln jammed, kami hanya membeli juadah di bazar ramadhan sahaje...weekend ni insyaallah sy mmg nk memasak...tgh pikir2 nak masak lauk ape..Sy teringin nk mkn pengat pisang...pastu nk msk ayam msk halia, nk wat nasi lemak sambal udang (suami's feveret), nak try resipi burger malaysia mcm Puan Baya...ehmm...tapi tah larat ke x...xpe nanti sy upload gamba ek...TUNGGUUU

Wednesday, August 11, 2010

Di Referred ke Emergency !!

Salam dan dimulakan dgn Bismillah...

Kat sini sy nak cerita kisah sy dan pengalaman di refer ke emergency bersalin dan hampir2 di warded di govt hospital...Kisahnyer bermula begini...
Hari isnin yg lepas, 9 Aug 2010 sy ade appointment checkup di Klinik Kesihatan. Ye sy mmg masih meneruskan checkup di KK even sy akn bersalin di private...sbbnyer sy leh la cuti...yeayyy!!!

Kisah sedih dan menakutkan bermula sebaik saje sy melangkah di Bilik No.8, iaitu bilik utk check heartbeat baby...hari tu mmg lain sikit nurse2 tu sume sy xknal xmacam misi2 yg sy biase nampak. Mula2 misi tu nice la borak2...pastu mase die amik bacaan heartbeat, tetiba dia cakap kenapa heartbeat bby awak tggi sgt ni?? die tunjuk kat sy lebih kurang 180 seminit...yg normal plg tggi pon 160 per minit... Trus jer dia berleter kenapa leh cmni...dan yg paling tak tahannye die leh cakap, baby awak ni tak normal ni, tak sihat ni, nnt refer kat hospital mesti dorang suruh bersalin paksa. Demmmm....sy trus panik tak terkata ape, nak je bagi penampar kt muka misi tu. Suka suki je nak cakap baby aku macam2. Ko bukan doctor nak bagi review ponnn! Pastu aku direfer ke bilik sebelah (bilik doctor). Doctor pompuan tu muda lagi, juz doc biase bukan pakar. die pun buat benda yg sama check heartbeat bby guna alat yg sama. Ni lagi sorang adenye die cucuk2 benda tu dan dirodok2 nye perut aku mase nak cari heartbeat bby. Punyalah sakit, bby pon gerak2 sana sini kena cucuk2.dlm hati ckp klu die lah yg sambut bby time kena seluk2 tu mesti sakit giler.xde budi pekerti langsung. Doctor check pon same gak heartbeat bby tggi. So die prepare surat untuk aku direfer ke Hospital Klang. Aku tanye doc tu sy tak bersalin kat sane boleh x sy pegi panel hospital trus dan jumpa gynae sy? Die trus jawab, xboleh awk kena pegi GH dulu. Ok fine, mase die prepare referral letter tu aku xdpt menahan air mata lagi, laju je air mata ni trun. Panik, takut dgn kata2 nurse mulut xde insurans tu, risau dgn bby aku, kena pegi Hospital yg bnyk bad stories tu, mcm2 dlm kepala.

Kuar2, bilik aku trus cari hubby. Dia wat muka lawak aku plak trus menangis. Dia tny kenapa?? aku pon juz bg short answer kita kena pg hospital skang. Tapi balik rumah dulu, xsolat lagi, towel xde lam bag hospital (aku pon teringat klu kena warded ke ape at least sume benda dh ade). Sampai hospital aku trus ke Emergency Wad Bersalin. Hubby xleh ikut. Masuk2 sane aku tunjuk referral letter ke misi. Misi yg sombong tu suruh aku naik penimbang, aku pon diri jelah selama ni mmg nurse yg amik bacaan kan. Tetiba dia bersuara, 'Hah bacalah berapa, tak kan nak tercongok je kat situ'. Aku dh rase lain apsal la dorang ni suka menyakitkan hati.Aku xtau okeh ckp la elok2. Pastu dorang tny la mcm2, tny aku demam ke dorg amik body temperature yg msk lam mulut tu. Ok pas dlm 5min tu aku pon kuarkan.Tetiba sorg lagi nurse marah apsal cabut tggula smpi berbunyi kan dh kena buat balik. Demmmmm....benci2 ko xcakap kena tggu smpi berbunyi pon so aku keluarkan la dah lame pon dlm mulut aku ni. Siap sorg misi tu ckp apsal hah sume kes refer ke sini. Eh manela aku nak tau aku nk pegi panel korg yg xbagi tadi n suruh refer ke sini.Ish2...hati dh panas dh. Aku nak je cabut time tu tapi dorang dh pegang buku merah aku. I have no choice. Pastu dorang suruh aku baring ats katil utk wat CTG mcm org nak bersalin tu. CTG tu kena wat 20 min. Aku amik kesempatan msg hubby senyap2 sbb tkt dorg marah klu nmpk aku guna hp. Aku msg suruh call Dr.Siti (my gynae) aku xnak kat sini. Hubby pon call tapi aku xleh angkat, sbb doc tgh check graf dr CTG tu. Mase tu aku rase dh nak kena serangan panik dahla hubby xleh teman, nurse2 sume jahat, dgn dikelilingi org2 yg nk bersalin, aku mmg takut sgt dlm tu. Sepanjang wat CTG tu aku tak berhenti baca doa Nabi Yunus. Alhamdulillah, dr start amik graf n bacaan, bacaan heartbeat bby elok je...normal dlm 130++ seminit. Alhamdulillahh....

Bila doc dtg tgk dan die kate ok ni xde ape, aku dgr die ckp bleh discharge. Hah?? LEGANYA hati aku time tu...cepatla kuarkan aku dr tempat nih. aku tny doc tu nape heartbeat bby tggi sgt ye? xsorang pon jwb soklan aku. Ok xpela, yg penting aku nk keluar dr tempat ni. Lepas dorg bukak alat CTG tu aku pon bangun tggu utk discharge. Ye aku tlh menunggu selama 2jam lebih semata2 utk tau aku leh discharge ke x. Bila tny mane buku merah aku, dorang kate kejap. Tgh tggu doktor pakar review. Aku pon menunggu mcm org bodoh xwat pape, juz tgk org nak bersalin keluar masuk sorg demi sorg. Kesian sgt bila org yg dh nak bersalin sgt2 dilayan dgn buruk sekali. Aku xtaula dorg kisah ke x, tp aku sedih tgk dorg dilayan mcm tu. Pastu nurse tu bising2 katil xcukup utk patient. Habis tu korg nak dorg bersalin tepi jalan ke. Sendiri cari inisiatif la mane nk letak patient. Ye aku tau hospital ni hospital bsr, bnyk kes kena handle tapi ko manusia, aku manusia xboleh ke cakap elok2 jgn nak sinis2.

Maaflah kalau ade readers nurse or misi or doktor dari hospital gomen xpuas hati baca entry aku ni. Tapi ni lah yg aku rase dan alami. Aku bukan nak berlagak tapi kalau ade duit lebih sikit i prefer go to private hospital n paying more for politeness, careness and efficient service. Sebabnye mmg aku jenis yg care about customer service. Dats why i choose to deliver at private hospital. Nak pulak kena mcm nih, aku FOBIA nak jejak kaki ke hospital tu. Mmg diakui ade je govt hospital yg ok, nurse yg baik, kakak aku pon bersalin kt govt hosptal je die ckp ok tp aku dah alami ape yg kebanyakan org alami di govt hosp first time lak tu so amatlah meninggalkan kesan... Aku xpenah dilayan mcm tu sebelum ni so aku mmg serik! Aku prefer ke private so dat org2 yg xmampu dan xde choice xperlu berebut bed dgn aku. Sian kat dorang...i dun want to be selfish.

Esoknye aku cuti lagi semata-mata nk jumpa gynae dan meluahkan ape yg terjadi semalam nya. Gynae tny 'Kenapa u xpergi sini trus? Kan i dh suruh pegi sini je..' Aku pon citelah dorg dh ikat aku, aku xleh gerak dah. Huhu...aku pon tnyla Pakar Obgyn Shah Alam Specialist (SALAM) aka Dr.Siti aka gynae aku tu knp heartbeat bby tggi sgt. She explained, time bby aktif mmg graf reactive, heartbeat akn laju mcm kita jugak lepas berlari heartbeat mestila laju. Its normal yg bahaya klu heartbeat drop klu laju tu kne check bby tgh aktif ke mase tu? They should make u cool down dulu, lepas tu amik bacaan lagi kalau tak berubah baru refer to hospital. Doc yg refer tu bukan pakar dats why dia xtau nk buat ape. Ye mmg die doc biase je muda lagi aku rase xkawin pon lagik sbb tu selambe je die rodok2 perut aku. After dgr my gynae pny explaination barulah aku lega. I luv my gynae, very2 islamic and calm so aku pon tenang jer...Yelah time2 mcm ni kalau org sumbat telinga kita dgn benda mcm2 mestila kita bertambah panik kan?? Klu org calm jer, it helps a lot, for me la...Next time kalau ade ape2 gynae dh pesan trus je ke SALAM. Dia xnak aku panik2 nnt BP pulak naik dh lain kes plk.
Sekian rentetan kisahku yg xdapat dilupakan...

Tuesday, August 3, 2010

Berry Hitam Berry Putih

Salam semuaaa....sudah masuk bulan August...maknanya hari ulang tahun sy juga sudah dekat...Yg ke berapa? yang ke 25 lah...wah sudah suku abad sy ni...

Seperti biasa, sy mmg biasa request hadiah dr en somi...kuikuikui. Somi je yg xpenah request adiah dr sy...mmg sy xtau malu kan?? Ulangtahun pd Tahun ini sy mau handphone baru sebab Sony Ericson kesayangan sy kale merah tu dah KO. mmg dh xleh pakai drpd betulkan smpi beratus2, baiklah xyah...bye-bye Sony Redheartku...So sekarang sy cuma pakai henpon bodo2 cap Nokia jer..So, en somi tanye nak henpon ape...sy nak henpon yg fungsinye mmg terer access2 intenet ni sbbnye sy dh nak bersalin nnt mase pantang kalau terputus dr dunia alam maya ni mati kutu plk sy kan...mesti mcm ayam berak kapur bila xleh berblogging dan berfacebook...

So ape kate kita survey Berry2 a.k.a Blackberry...sy mau yang original saje ok xmo China made punye. i want Hungary or Canada made only...hihihi...Saye minat dgn Blackberry Bold 2 yg baru tu...setelah dipersetujui oleh en somi, sy masih berkira2 mahu Berry Hitam atau Berry Putih...hmm...Berry Putih cantik juga tapi kalau sy yg comot dan ganaz ini pakai akan kah dia akan menjadi comot dan tahan ganaz juga ye?? Hmm...masih berpikir...ade mase lagi untuk sampai ke besday sy...apelah sy ni kan hadiah in advance dah mintak...xkesah ler sy pun xkesah...heheh




Mane satu seswai ye??