Wednesday, June 30, 2010

Jeng...Jeng...Confirmed It's A....

Salam semuaaa.....sy bersiaran dr rumah tidak di ofis seperti selalu...huhuhu...nmpk sgt aku curi hapdate blog time kat opis kann....hikhik

Wokeh kepada yg menunggu untuk mengetahui jawapan kepada entry sebelom nih...ni nk hapdate la nih...td dh jumpa Dr.Siti my gynae...Alhamdulillah, Dr.Siti bgtau air ketuban ok, baby in the right position, kepala dh turun ke bawah, berat dan size in fair condition meaning, following the gestation movement...berat baby dah 1.8 kg pada 31 weeks and 3 days...Alhamdulillah juga, heart ok, nampak mata, idung, jari2, and bibir dia...mcm lips daddy nye...huhu ank daddy nih...AND confirmed it's a Girl !!! Memang clear 'anu' nya doctor siap ckp lagi 'nmpk ni mcm burger...' ade ke dia kate ank aku pny anu mcm burger...So xpayah ler sy let go baju pink2 yg sy dh beli tu kan...hihi...Alhamdulillah, kelihatannya bby sempurna sifatnya...dan sgtlah aktif...main tepuk amai2 lagi kat dalam tu tp mummy lum ajar lagi..cmne tuh??

Semoga sy dipermudahkan segala nya ketika melahirkan nanti...

Tuesday, June 29, 2010

Anak Bujang ke Anak Dara?

Hi semuaaaa....arini sy free sket sbb bos tarak kat opis...yehuuu....bukan main lagi aku kan...klu bos tau aku bersenang lenang di kala financial year end nih (Maybank pny FY end bulan June)...mesti aku kne tolak bonus. Silap2 xde bonus...owhhh tidak...aku nak bonus....nak bonus....huhuh
                                                                    
Sebenarnya nk menghapdate disini, esk sy amik cuti nk gi checkup...esk dh msk 31 mggu 3 hari....dan esk kami akn wat 4D scan for our baby sbbnya skrg ini masih berteka-teki tentang gender baby kami...mummy nak girl ayah plak nk boy...kita tgk esk, lam perut ni ank bujang ke ank dara...kami dh wat 2D scan tp xnmpk pon jantina nya...main sorok2 plak die...kepit ngan peha la tu yg xnmpk...so kami decide untuk wat 4D scan trus... bagi lagi terang n clear...klu xnmpk jugak esk....xkisahla ank bujang ke anak dara...yg penting sempurna sifat dan sihat...Sebenarnya sy yg excited nk wat 4D scan ni, hubby lebih suka surprise...tp yg shopping baju kan mummy die so susah sy nak pilih baju...bile dh tau kan senang bleh main amik jer...
Oklah ini saje hapdate arini...nantikan keputusan nya lepas sy naik keje k...

Monday, June 28, 2010

Helpp...Mencari Batu Bertungku di Sg.Pisang

Hai kawan2 sume...sy ingin meminta bantuan anda semua...begini alkisahnyerr...sy ni nak mencari batu bertungku almaklumla tinggal beberapa minggu je lagi sy nak meletopp nih...Mak sy ade batu tungku turun-temurun ni tapi sesaorang telah meminjam dan tak pulangkan balik smpi mak den dh lupa siapa sesaorang iteww...bile anknye nak guna kenalah cari semula batu bertungku itu...Pasni haku nak simpan dlm peti besi lak so ank,cucu den boleh guna xdelah kne mencari beria bagai mcm i nih...huhu...Yg jadi mslhnye sy ni nk cari batu bertungku semulajadi a.k.a batu sungai...memang ade melambak jual batu bertungku di pasaran, tapi sy prefer yg original sumber alam okeh...Yg dipasaran tu xoriginal batu tah batu ape tah, kang aku panaskan ats api ade yg merekah dan berkecai cmno nnt??

Oleh kerana batu sungai ni hanya boleh didapati di sungai...(tak kan laut plak, batu karang adelah kat laut...hukhuk)...Jadi, sy perlulah mencari sungai...sy cuma tau sungai di Hutan Lipur Lentang kat Bentong dan Ulu Yam sajer...Lentang tu jauh sgt la pulak nak jelajah, Ulu Yam pon bleh tahan jauh gak...tetiba teringat yg bebudak uia ni suka benor pegi Sungai Pisang dekat2 UIA tuu....Ha, den dah google kwn2 jln nak pegi ke Sg.Pisang nun, tapi tak dpt bygkan dgn details la...So, sesape yg pernah ke Sg.Pisang tu sy mintak sgt bantuan anda memberi jawapan kepada soklan2 sy...nk msk ke Sg.Pisang tu senang tak ye?? Jalan die adventure ke tak?? Kereta biasa ade problem tak masuk? ke kena guna 4 wheel drive ke mane aku nk cari... Pastukan, ade kne trekking ke tak ye...klu kne ade jln2 trekking bagai, mmg ku kne kensel lah sbbnye ade yg tergolek mcm nangka karang dgn perut yg boyot nih...So, kengkawan yg pernah ke sana diharaplah dpt memberikan jawapan...Jasamu ku kenang...heheh

Monday, June 21, 2010

Cepatnyer Mase Berlaluu....

Masa owh masa...cepatnye dikau berlalu....
Sekarang sudah bulan 6 dh nak habis pon bulan Jun...nak masuk bulan 7 dah...pastu dah Ramadhan pulak...
Sekarang sy sudah memasuki minggu ke 30...lagi 6-8 minggu untuk mencukupkan kitaran gestation...
Cepat sungguh masa berlalu yer...mesti sy akan merindui saat2 pregnant bile dh bersalin nanti...
Ramai kengkawan yg sudah ade anak akan berkata seperti itu juga...
Perasaan rindu untuk memiliki perut memboyot, ditendang2 baby lam perut, kaki cramp dan bengkak, morning sickness yg amat meletihkan...
Pengalaman itu semua pasti akan dirindui lagi...
Suami sudah 2,3 kali bertanya pada sy...
"Penat tak pregnant?? Best tak??"
Ehm...jawapan sy...

"Sy tak pernah rase terbeban sama sekali dgn pregnancy ini..memanglah kdg2 kaki cramp dan bengkak, pinggang sakit mcm nak tercabut, mase awal2 pregnant dgn morning sicknessnye, jln terkedek2 membawa perut yg makin membesar, tapi ia adalah sesuatu yg menyeronokkan." It's about having connection with ur own child when they are still in ur womb. From a tiny bean size growing bigger and bigger in ur womb and stomach until it reaches about 3kilos! It's an amazing journey...It's a feeling like u r waiting for someone dat u really want to see/meet (counting the days by days). Perasaan rindu untuk melihat wajahnya melebihi perasaan rindu ketika kamu bercinta dgn suami/boyfren kamu. Perasaan tu lebih...lebih lagi. Hanya yg pernah melaluinya saja tahu bagaimana perasaannya ketika ada jejari-jemari kecil, kaki2 kecil bergerak2 dalam perut kita itu. Kadang2 perut akan smpi berombak2 dan senget2 akibat pergerakannya dan ketika juga dia berpusing. Ketika usia kandungan 4bulan sy hanya merasakan seperti digeletek dr dlm perut saje tp skrg bagaikan tendangan pemain bola FIFA World Cup pon ade.

Sy amat bersyukur kerana diberi peluang merasai ini semua. Sy tahu ramai lagi wanita diluar sana termasuklah kwn dan saudara sy masih menunggu untuk melalui perasaan itu juga. Sy selalu berdoa untuk mereka supaya diberi peluang merasainya juga. Jika ada yg bertanya, sy mmg xlokek memberikan petua apa saja yg sy sudah cuba dan dr pengalaman org lain juga. Bersabarlah, masanya akan tiba. Sy juga pernah melalui perasaan itu dan sy tahu bagaimana rasanya. Teruslah mencuba, trylah Acid Folic, Biodex, jus Bidadari, mcm2 lagi. Allah tahu apa yg kita rasa , apa terlintas di hati kita jadi usahalah bersungguh2 dan mintalah sungguh2 dgn Dia ye! Insyaallah...

Tuesday, June 15, 2010

Saya a.k.a Si Mandor

Ehmm....sy sudah mendapat gelaran baru iaitu Si Mandor. Kamu tahu apa itu Si Mandor?? Mandor tu boss lerr...gelaran ini diberikan oleh en suami...ahahahah...ceritanya begini, ketika ini kami sedang dlm proses mengubah-suai rumah...jadi selepas beberapa stage renovation, tibalah ke final stage iaitu mengecat rumah...Kami mendecided utk mengecat sendiri rumah untuk mendapatkan sendiri momen2 special sebagai hasben and wife di rumah sendiri...cewahh..ketika kecik2 dulu sy selalu tolong Abah sy mengecat rumah jadi adelah sedikit pengalaman...suami sy pulak tak de pengalaman mengecat rumah. Tetapi sekarang dialah yg kena mengecat rumah berpandukan arahan dari saya...sy hny boleh tolong sikit2 saje memandangkan perut sy sudah membuyut...ketika en suami melaksanakan tugasnya sbgi tukang cat, sy pulak tak reti nak duduk diam bagaikan Quality Inspector yang meniliti setiap sudut dan ceruk ruang utk mempastikan kerja2 yg sempurna...sampaikan en suami suruh sy TIDO supaya dia boleh buat kerja dgn tenang! huhu...smpi sebegitu sekali dia tak tahan dgn komplen2 sy terhadap kerjanya. Maaflah en suami sy mmg sukakan kesempurnaan dan sy juga suka komplen! Pulak tu sy mmg jenis yg akan buat dulu kerja smpi habis barulah berehat tetapi berlainan pula dgn en suami yg buat kerja berselang-seli dgn rehat...ehmm...mmg lah dia mencari peluang utk bikin ini Lady Boss bisingg. hukhuk...kesian pun ada juga tapi inilah sy...a.k.a Si Mandor

sesuai x gambo ni ngan sy?? kihkih

Friday, June 11, 2010

Mengenali Jodoh Kita ??

Sy tergerak nak menulis entry ini sebab sy ade terbaca entry rakan blog berkenaan jodoh...Dahulu ketika di sekolah rendah masa itu dalam darjah 4 kot ade sorg budak lelaki suka kat sy. Tapi ms tu kan bebudak lagi, sy rasa perasaan budak llki menyukai budak perempuan time sekolah rendah ni adalah satu kesalahan serius. Kahkah..Jadi sy pon pergi memberitahu kpd cikgu a.k.a bapak angkat sy yg budak tu minat kat sy. Dgn sedikit berlagak sbb cikgu adalah bpk angkat sy, sy pon gunakan kuasa yg ada..Budak itu pon kena rotan dgn Cikgu Samsudin aka Cikgu Disiplin aka bpk angkat sy. Sy igt lagi nmnya Farid Izwan bkn Farid Kamil ye (ape tah jd kat die skrg..) Pastu bile masuk sek menengah dan bergaul dgn lebih ramai rakan, time tu dah ade trend pakwe-makwe ni...kwn2 sy ramai yg ade abg angkat lah, boyfren lah tapi yg sedihnye xde sape plk minat kat sy. Mase tu dah ade perasaan nak di-ngorat...ahaks. Sy tak mengorat ye sy kan pemalu orgnye...hihihi. Takde plk org nak ngorat sy. Yelah sy tak cantik, comot plk tu pki tdg pon bukan main bolat lagik...dan agaknye sy dah terkena sumpahan Farid Izwan disebabkan sy die kne rotan depan kwn2. (Padan muka aku)


Pastu xde sape nak mengorat sy, sy pon tak heran lah dgn budak2 kampung hingusan tuh (ceh...blehla ckp xde org suka kat die...weee) Jeng2...bile masuk Tingkatan 3, mase tu kan dah datang bulan, dah kelihatan kegadisannye, dh xde comot2 lagi, ala2 gadis kampung terakhir gituh...kehkeh mase tu dah ade la yg suka kat sy. Mintak2 no tel umah la, nak borak2 ngan sy la...Sy pon ape lg dtgla kegediks-kan nye...malu2 kunun...blushing! Mase tu budak Tingkatan 2 yg muda setahun pon ade minat gak kat sy.Cehh...saham sudah naik wooo...wahaha. Tapi sy tak layan dorang tuh sumer sebabnyee...sy telah jatuh chenta ngan abg Tingkatan 5 semenjak sy di Tingkatan 2 lagik.Gataiinye aku...Sy mmg minat benor la ngan Abang tuh. Org pggl die pon Abang. Orangnye tak hensem pon mcm Fahrin, gelap je orgnye tp die femes kat skolah terutama dikalangan bebudak senior Form5. ...bile berselisih jln, jantung rase nak terkeluaq jaa...padahal die xknal pon den sapo...anak sapa, umah kat mana...Tapi last2 risik, punya risk, pny risik melalui kwn kpd kwn kami pon berkenalan...Abang ni sgt romantik, mase tu nak kate kami bercinta tak juga, abg dan adik angkat pon tak tp ade ikatan kimia atau chemistry lah omputih kate!...ahakks (indahnya cinta zaman remaja) Bile die sambung blaja, sy masuk skolah asrama kami berutusan surat lah pulok...kihkih. tah mane surat2 cinta die tuh. Mak sy penah baca tau tapi mak den tak paham tulisan tgn die yg mcm cakar ayam tu. Seb baikkk you! Lelame kami lost contact, dan sy minat pulak sorg budak llki ni kat skolah baru di JB tu. Sy minat die sbb die femes sbgi budak nakal (ade jgk org mcm ni kan ade ke minat budak nakal!) Ade 2 olang. Satu Nazri Muadz nama die lagi satu Daryl Bin Roslin. Daryl ni hensem tapi pendek Nazri pulak bdn die tough budak Ragby la katekann...seperti dulu2 mereka xtau sy minat dorg (silalah gelakkan sy) Tapi tiap kali ade Choc Day, Apple Day ke Frienship Day ke sy mesti hantar kat mereka terutama Nazri tu. Secret Admire lah kekunun...lawak2. Bile dah habis skolah kisah cinta monyet pon habis.


Di zaman Universiti, pon xde gak orang minat2, usha2 sy...memang dah terkena sumpahan Farid Izwan ke aku nih..!! Masuk Pusat Matrik umo 18, Main Campus umo 19++ kan? Mase first year di main camp, sy ade pergi satu talk Ustazah Bahiyah penceramah TV tu.. Kat talk tu die bercakap pasal jodoh....mmg best talk tu. Pas blk tu sy trus pasang cita2 kalau boleh nak ade boypren umo 21, dan sy nak kawin awal paling lambat umo 25. Max dah tu umo utk kawin kire dh lmbt sgt lah tu. (Gile gatai nak kawin) Pastu nak suami yg mcm mn ye...


> Pertama mesti ade keta (ye mmg sy materialistik) utk kebaikan den jugak tau (bleh letak syarat pertama lak tu...bengong benor aku ni)
> Pastu nak yg beriman, walaupon bukan bdk Kuliyah Islamic Studies tp boleh jadi imam sy dan anak2, boleh baca Al-Quran dgn lancar xdelah tersekat2 mcm kereta hbs minyak..dan xdelah malu klu mak sy tetiba suh jd imam kat umah nnt kan..(yang ni baru betul budak graduate UIA pny list!),
> Mempunyai taraf pendidikan plg kurang pon mcm sy dan berkerjaya cemerlang sy ingin benar kawin bawah pedang a.k.a dpt en pegawai tentera, mesti berfikiran ke depan kirenye klu sy tny 'what is ur plan for the next 10, 15, 20 years' dia dh ade list2 jwpn di dlm kepala dan bukannya jwpn begini diberi 'emm...nnt i pk dulu esok i bgtau'.
> Pastu llki tu mestilah berumur sekurang-kurangnya 4tahun lebih tua dari sy. Yes uols, sy mmg suka llki yg lebih tua, lebih matured dan matang sbb sy kan ank bongsu, manje n ngengade, keras kepala tahap gaban. Klu llki sebaya mesti dorg leh pengsan layan kerenah sy ni.
> Syarat2 lain, xbape nak igt tp rupa mmg sy tolak tepi bak kate mak sy klu muka je hensem tp perangai mcm Satan (ops terkasar skit yek) baik xyah berlaki. Ye mmg sy pgg kata2 mak llki hensem jgn dicari.(macamlah ade llki hensem nk kat aku...hihi) Lagipun klu dpt llki hensem ni mesti asek ssh ht je kan...dh muka kacak bergaya, mestilah ramai yg minat.


Pada umo nak masuk 21 tahun beberapa bulan sebelum besday sy, sy pon telah berkenalan ngan en suami...kami ni berkenalan dari internet melalui YM...sape kate cinta siber xleh pecaye??  Alhamdulillah, semua kriteria idaman sy ada padanya cuma tak dpt kawin bwh pedang coz en suami engineer sanding bwh machine ndak?? hehuu...dan suami tua 5thn dr sy. Walaupun en suami mmglah tak hensem, tak tinggi mcm Fahrin Ahmad (Fahrin lagi!), kulit pon berjerawat tapi yg penting die telah berjaya dgn cemerlangnya melalui ujian melayan kerenah sy yg manje,ngengade dan keras kepala tahap gaban seperti yg ditulis di atas...ujian ini penting sbbnye klu die tak bleh blah dgn sifat2 semulajadi sy tu mcm mn dia nak kawin ngan sy dan hidup berpuloh tahun ngan sy nanti kan...Jd, legalah hati sy sbb die telah melepasi ujian iteww...weehuu...mcm nak jadi PTD plk kan ade ujian2 bagai...Jadinye, setelah keluarga kedua belah pihak bertemu kami pon bertunang mase tu sy di sem 1 tahun akhir di UIA..Ha lepas tu baru sy wat solat istikharah...resultnye sy je yg tau kayy...kihkih. Setahun lepas tu kira2 lebih kurang 8 bulan lepas sy bekerja kami pon di-ijab kabulkan (08.08.2009)...Jadinye sy berkahwin pd umo genap 24 tahun...Alhamdulillah, impian sy utk berkahwin sebelum umo 25 pon tercapai...Itu semua jodoh kan dan Allah yg menetapkan jodoh masing2...bukan kerana impian atau cita-cita atau sebagainya...


Emm...Awal ke sy kawin? Sy tak rase awal langsung sbbnye mmg dari dulu sejak zmn remaja sy mmg sudah membuat plan...kiranya, sy ingin mendapat anak umo 25, 3 atau 4 tahun berikutnya pd umo 28, atau 29 tahun anak kedua plk dan sy ingin berhenti mem-produce anak sebelum umo 32, atau 33 tahun...kalau diizinkan Allah sy ingin 3 orang anak...lepas itu adalah masa utk penjagaan diri pula...heheh boleh gitu?? Kenapa smpi umo 32 saje? sbbnye sy ni bukan keje gomen sy takde pencen cuma ade EPF dan personal saving, investment saje...jdnye klu lewat2 sgt nnt kami berdua dh retire anak still skolah lagi...bak kata abah sy, kita kena pikir umo bape anak lahir, umo bape kita pencen...Cukup tak simpanan utk anak kalau kita dh pencen anak masih skolah lagi? Mmg btul ckp abah, skrg sudah ramai yg bijak pandai nak dpt bantuan biasiswa bukan senang..jadi dlm hidup kne ade plan..Pada sy setiap orang wajib ade plan hidup samada ianya tercapai atau tidak itu diluar bidang kuasa kita tapi sesiapa pun perlu ada Life Planning termasuklah Family Planning (huhu...untuk topik ini dilain entry ye...khas utk ibu-ibu) Life Planning penting supaya kita tahu ape yg ingin kita capai dlm hidup, ape asset yg kita perlu ada, umo berapa kita perlu ada rumah sendiri atas nama kita, apa simpanan dan pelaburan kita buat sebelum kita pencen, apa education planning utk anak2 dan sebagainya...sy belajar ini semua dr Abah sy dan suami sy...semua ini perlu difikirkan sedari awal dan bukan ketika sudah berkahwin, beranak-pinak baru nak dipikirkan...boleh mmg boleh tapi kalau lagi awal kita jgk yg senang kemudian hari kan...Heheh panjang betuii..sudah-sudahla sy merepek meraban disini...asalnya ingin menulis psl jodoh saje terlajak sudah...chaww dulu ye...Pikirkan apa yg sy ckp td ye! LIFE PLAN !!


Nota Kakiku:- Planning hanyalah planning, yang memakbulkannya adalah Allah jua...tapi kalau kita tak buat perancangan, sekadar follow with the life flow, seperti orang celik yg berjalan didalam gelap kan...teraba2, tak de arah...

Monday, June 7, 2010

Preggy 7bulan & Mengecat Rumah...

Salam uols,
Takde hape sgt sebenarnya nak dihapdate di blog ku ini....juz nk bg announcemnet i'm 7months preggy now!! huhu...Alhamdulillah, sudah sampai ke tahap ini...walaupun tiadalah apa sgt dugaan berat dilalui oleh sy tetapi sepanjang 7bulan kehamilan ini macam2 jugalah telah terjadi...sesuatu yg amat precious bagi diri sy...untuk dikenang sepanjang hidup...Dan alhamdulillah juga kesihatan sy baik2 saje2 cuma agk kerap sakit kepala skrg ini seperti mula2 pregnant dulu...mungkin disebabkan juga tekanan darah sy yg agk rendah barangkali...NH (nama babyku..) juga dapat kurasakan sudah makin membesar, tendangan lebih kerap, kadangkala sgt terasa kaki dan tangannya meregang ketika mengeliat atau bermain2...Kadang2 sy terasa nk ter-shi-shi sgt2 bila kakinya menendang dan terkena pundi kencing. Tak sabar rasanya hendak melihat muka NH sy...adakah banyak mengikut sy atau daddy-nye...Tetapi yg sy perhatikan NH sgt baik perilakunya apabila daddynye memanggil2 namanya...ketika dia sdg menendang2, automatik dia kan berhenti apabila daddynya panggil. Tetapi bila sy panggil, makin galak dia bergerak2 didalam tu. Ehm...anak mummy ni mesti dengar ckp daddy je ni...

Hujung minggu takde aktiviti sgt, KAMI mengecat rumah sajer...yer kami berdua lah...(larat lagi ke mak buyongg??) Aktiviti yg lama tergendala kerana kesibukan en suami yg sgt2. Kami mulakan dgn mengecat dapur dahulu supaya sy boleh continue meng-asapkan dapur yg sudah lama tak berasap...Buat pengetahuan semua sy masih larat lagi mengecat rumah tau...Wonder Mummy lah katekan...heehuu..sy  ingatkan sy xlarat lagi rupanya stamina dan energy sy masih mengizinkan...banyak kali en suami melarang sy dan suruh cat border2 saje tapi sy ni nak keje cepat siap. Tak kan sy nak ddk mencangkung tgk dia buat kerja saje kan...gatal sungguh tangan sy dan sakit mata melihat lambat benar nak siap. Sy pun amik berus cat dan cat mane2 yg sy sampai terutama kwsn2 yg memerlukan penilitian dan tidak diteliti sgt oleh en suami. Sy juga masih boleh memanjat tangga tetapi setakat plg tggi pon 3,4 anak tangga saje...En suami pon bnyk kali mengingatkan 'Baik2 syg...' dan dia tahu dia tak boleh ckp 'Tak yah tolonglah, duduk je lah...' kerana dia pasti akan mendengar bebelan pjg dr sy. Dan Alhamdulillah, setelah 2hari kawasan dapur pun sudah siap di cat...Nnt dah siap sumer, sy upload gamba ye...Sy akui sy mmg xleh ddk diam. Dari awl preggy smpi sekarang sy masih lagi aktif berkebun dirumah, jalan2, naik turun tangga almaklum rumah double storey...Alhamdulillah, tenaga dan badan masih mengizinkan..Semoga keaktifan sy akan memudahkan proses bersalin nanti...(Petua nk mudah bersalin a.k.a mempercepatkan bukaan rahim salah satunya adalah banyakkan berjalan!)

Wednesday, June 30, 2010

Jeng...Jeng...Confirmed It's A....

Salam semuaaa.....sy bersiaran dr rumah tidak di ofis seperti selalu...huhuhu...nmpk sgt aku curi hapdate blog time kat opis kann....hikhik

Wokeh kepada yg menunggu untuk mengetahui jawapan kepada entry sebelom nih...ni nk hapdate la nih...td dh jumpa Dr.Siti my gynae...Alhamdulillah, Dr.Siti bgtau air ketuban ok, baby in the right position, kepala dh turun ke bawah, berat dan size in fair condition meaning, following the gestation movement...berat baby dah 1.8 kg pada 31 weeks and 3 days...Alhamdulillah juga, heart ok, nampak mata, idung, jari2, and bibir dia...mcm lips daddy nye...huhu ank daddy nih...AND confirmed it's a Girl !!! Memang clear 'anu' nya doctor siap ckp lagi 'nmpk ni mcm burger...' ade ke dia kate ank aku pny anu mcm burger...So xpayah ler sy let go baju pink2 yg sy dh beli tu kan...hihi...Alhamdulillah, kelihatannya bby sempurna sifatnya...dan sgtlah aktif...main tepuk amai2 lagi kat dalam tu tp mummy lum ajar lagi..cmne tuh??

Semoga sy dipermudahkan segala nya ketika melahirkan nanti...

Tuesday, June 29, 2010

Anak Bujang ke Anak Dara?

Hi semuaaaa....arini sy free sket sbb bos tarak kat opis...yehuuu....bukan main lagi aku kan...klu bos tau aku bersenang lenang di kala financial year end nih (Maybank pny FY end bulan June)...mesti aku kne tolak bonus. Silap2 xde bonus...owhhh tidak...aku nak bonus....nak bonus....huhuh
                                                                    
Sebenarnya nk menghapdate disini, esk sy amik cuti nk gi checkup...esk dh msk 31 mggu 3 hari....dan esk kami akn wat 4D scan for our baby sbbnya skrg ini masih berteka-teki tentang gender baby kami...mummy nak girl ayah plak nk boy...kita tgk esk, lam perut ni ank bujang ke ank dara...kami dh wat 2D scan tp xnmpk pon jantina nya...main sorok2 plak die...kepit ngan peha la tu yg xnmpk...so kami decide untuk wat 4D scan trus... bagi lagi terang n clear...klu xnmpk jugak esk....xkisahla ank bujang ke anak dara...yg penting sempurna sifat dan sihat...Sebenarnya sy yg excited nk wat 4D scan ni, hubby lebih suka surprise...tp yg shopping baju kan mummy die so susah sy nak pilih baju...bile dh tau kan senang bleh main amik jer...
Oklah ini saje hapdate arini...nantikan keputusan nya lepas sy naik keje k...

Monday, June 28, 2010

Helpp...Mencari Batu Bertungku di Sg.Pisang

Hai kawan2 sume...sy ingin meminta bantuan anda semua...begini alkisahnyerr...sy ni nak mencari batu bertungku almaklumla tinggal beberapa minggu je lagi sy nak meletopp nih...Mak sy ade batu tungku turun-temurun ni tapi sesaorang telah meminjam dan tak pulangkan balik smpi mak den dh lupa siapa sesaorang iteww...bile anknye nak guna kenalah cari semula batu bertungku itu...Pasni haku nak simpan dlm peti besi lak so ank,cucu den boleh guna xdelah kne mencari beria bagai mcm i nih...huhu...Yg jadi mslhnye sy ni nk cari batu bertungku semulajadi a.k.a batu sungai...memang ade melambak jual batu bertungku di pasaran, tapi sy prefer yg original sumber alam okeh...Yg dipasaran tu xoriginal batu tah batu ape tah, kang aku panaskan ats api ade yg merekah dan berkecai cmno nnt??

Oleh kerana batu sungai ni hanya boleh didapati di sungai...(tak kan laut plak, batu karang adelah kat laut...hukhuk)...Jadi, sy perlulah mencari sungai...sy cuma tau sungai di Hutan Lipur Lentang kat Bentong dan Ulu Yam sajer...Lentang tu jauh sgt la pulak nak jelajah, Ulu Yam pon bleh tahan jauh gak...tetiba teringat yg bebudak uia ni suka benor pegi Sungai Pisang dekat2 UIA tuu....Ha, den dah google kwn2 jln nak pegi ke Sg.Pisang nun, tapi tak dpt bygkan dgn details la...So, sesape yg pernah ke Sg.Pisang tu sy mintak sgt bantuan anda memberi jawapan kepada soklan2 sy...nk msk ke Sg.Pisang tu senang tak ye?? Jalan die adventure ke tak?? Kereta biasa ade problem tak masuk? ke kena guna 4 wheel drive ke mane aku nk cari... Pastukan, ade kne trekking ke tak ye...klu kne ade jln2 trekking bagai, mmg ku kne kensel lah sbbnye ade yg tergolek mcm nangka karang dgn perut yg boyot nih...So, kengkawan yg pernah ke sana diharaplah dpt memberikan jawapan...Jasamu ku kenang...heheh

Monday, June 21, 2010

Cepatnyer Mase Berlaluu....

Masa owh masa...cepatnye dikau berlalu....
Sekarang sudah bulan 6 dh nak habis pon bulan Jun...nak masuk bulan 7 dah...pastu dah Ramadhan pulak...
Sekarang sy sudah memasuki minggu ke 30...lagi 6-8 minggu untuk mencukupkan kitaran gestation...
Cepat sungguh masa berlalu yer...mesti sy akan merindui saat2 pregnant bile dh bersalin nanti...
Ramai kengkawan yg sudah ade anak akan berkata seperti itu juga...
Perasaan rindu untuk memiliki perut memboyot, ditendang2 baby lam perut, kaki cramp dan bengkak, morning sickness yg amat meletihkan...
Pengalaman itu semua pasti akan dirindui lagi...
Suami sudah 2,3 kali bertanya pada sy...
"Penat tak pregnant?? Best tak??"
Ehm...jawapan sy...

"Sy tak pernah rase terbeban sama sekali dgn pregnancy ini..memanglah kdg2 kaki cramp dan bengkak, pinggang sakit mcm nak tercabut, mase awal2 pregnant dgn morning sicknessnye, jln terkedek2 membawa perut yg makin membesar, tapi ia adalah sesuatu yg menyeronokkan." It's about having connection with ur own child when they are still in ur womb. From a tiny bean size growing bigger and bigger in ur womb and stomach until it reaches about 3kilos! It's an amazing journey...It's a feeling like u r waiting for someone dat u really want to see/meet (counting the days by days). Perasaan rindu untuk melihat wajahnya melebihi perasaan rindu ketika kamu bercinta dgn suami/boyfren kamu. Perasaan tu lebih...lebih lagi. Hanya yg pernah melaluinya saja tahu bagaimana perasaannya ketika ada jejari-jemari kecil, kaki2 kecil bergerak2 dalam perut kita itu. Kadang2 perut akan smpi berombak2 dan senget2 akibat pergerakannya dan ketika juga dia berpusing. Ketika usia kandungan 4bulan sy hanya merasakan seperti digeletek dr dlm perut saje tp skrg bagaikan tendangan pemain bola FIFA World Cup pon ade.

Sy amat bersyukur kerana diberi peluang merasai ini semua. Sy tahu ramai lagi wanita diluar sana termasuklah kwn dan saudara sy masih menunggu untuk melalui perasaan itu juga. Sy selalu berdoa untuk mereka supaya diberi peluang merasainya juga. Jika ada yg bertanya, sy mmg xlokek memberikan petua apa saja yg sy sudah cuba dan dr pengalaman org lain juga. Bersabarlah, masanya akan tiba. Sy juga pernah melalui perasaan itu dan sy tahu bagaimana rasanya. Teruslah mencuba, trylah Acid Folic, Biodex, jus Bidadari, mcm2 lagi. Allah tahu apa yg kita rasa , apa terlintas di hati kita jadi usahalah bersungguh2 dan mintalah sungguh2 dgn Dia ye! Insyaallah...

Tuesday, June 15, 2010

Saya a.k.a Si Mandor

Ehmm....sy sudah mendapat gelaran baru iaitu Si Mandor. Kamu tahu apa itu Si Mandor?? Mandor tu boss lerr...gelaran ini diberikan oleh en suami...ahahahah...ceritanya begini, ketika ini kami sedang dlm proses mengubah-suai rumah...jadi selepas beberapa stage renovation, tibalah ke final stage iaitu mengecat rumah...Kami mendecided utk mengecat sendiri rumah untuk mendapatkan sendiri momen2 special sebagai hasben and wife di rumah sendiri...cewahh..ketika kecik2 dulu sy selalu tolong Abah sy mengecat rumah jadi adelah sedikit pengalaman...suami sy pulak tak de pengalaman mengecat rumah. Tetapi sekarang dialah yg kena mengecat rumah berpandukan arahan dari saya...sy hny boleh tolong sikit2 saje memandangkan perut sy sudah membuyut...ketika en suami melaksanakan tugasnya sbgi tukang cat, sy pulak tak reti nak duduk diam bagaikan Quality Inspector yang meniliti setiap sudut dan ceruk ruang utk mempastikan kerja2 yg sempurna...sampaikan en suami suruh sy TIDO supaya dia boleh buat kerja dgn tenang! huhu...smpi sebegitu sekali dia tak tahan dgn komplen2 sy terhadap kerjanya. Maaflah en suami sy mmg sukakan kesempurnaan dan sy juga suka komplen! Pulak tu sy mmg jenis yg akan buat dulu kerja smpi habis barulah berehat tetapi berlainan pula dgn en suami yg buat kerja berselang-seli dgn rehat...ehmm...mmg lah dia mencari peluang utk bikin ini Lady Boss bisingg. hukhuk...kesian pun ada juga tapi inilah sy...a.k.a Si Mandor

sesuai x gambo ni ngan sy?? kihkih

Friday, June 11, 2010

Mengenali Jodoh Kita ??

Sy tergerak nak menulis entry ini sebab sy ade terbaca entry rakan blog berkenaan jodoh...Dahulu ketika di sekolah rendah masa itu dalam darjah 4 kot ade sorg budak lelaki suka kat sy. Tapi ms tu kan bebudak lagi, sy rasa perasaan budak llki menyukai budak perempuan time sekolah rendah ni adalah satu kesalahan serius. Kahkah..Jadi sy pon pergi memberitahu kpd cikgu a.k.a bapak angkat sy yg budak tu minat kat sy. Dgn sedikit berlagak sbb cikgu adalah bpk angkat sy, sy pon gunakan kuasa yg ada..Budak itu pon kena rotan dgn Cikgu Samsudin aka Cikgu Disiplin aka bpk angkat sy. Sy igt lagi nmnya Farid Izwan bkn Farid Kamil ye (ape tah jd kat die skrg..) Pastu bile masuk sek menengah dan bergaul dgn lebih ramai rakan, time tu dah ade trend pakwe-makwe ni...kwn2 sy ramai yg ade abg angkat lah, boyfren lah tapi yg sedihnye xde sape plk minat kat sy. Mase tu dah ade perasaan nak di-ngorat...ahaks. Sy tak mengorat ye sy kan pemalu orgnye...hihihi. Takde plk org nak ngorat sy. Yelah sy tak cantik, comot plk tu pki tdg pon bukan main bolat lagik...dan agaknye sy dah terkena sumpahan Farid Izwan disebabkan sy die kne rotan depan kwn2. (Padan muka aku)


Pastu xde sape nak mengorat sy, sy pon tak heran lah dgn budak2 kampung hingusan tuh (ceh...blehla ckp xde org suka kat die...weee) Jeng2...bile masuk Tingkatan 3, mase tu kan dah datang bulan, dah kelihatan kegadisannye, dh xde comot2 lagi, ala2 gadis kampung terakhir gituh...kehkeh mase tu dah ade la yg suka kat sy. Mintak2 no tel umah la, nak borak2 ngan sy la...Sy pon ape lg dtgla kegediks-kan nye...malu2 kunun...blushing! Mase tu budak Tingkatan 2 yg muda setahun pon ade minat gak kat sy.Cehh...saham sudah naik wooo...wahaha. Tapi sy tak layan dorang tuh sumer sebabnyee...sy telah jatuh chenta ngan abg Tingkatan 5 semenjak sy di Tingkatan 2 lagik.Gataiinye aku...Sy mmg minat benor la ngan Abang tuh. Org pggl die pon Abang. Orangnye tak hensem pon mcm Fahrin, gelap je orgnye tp die femes kat skolah terutama dikalangan bebudak senior Form5. ...bile berselisih jln, jantung rase nak terkeluaq jaa...padahal die xknal pon den sapo...anak sapa, umah kat mana...Tapi last2 risik, punya risk, pny risik melalui kwn kpd kwn kami pon berkenalan...Abang ni sgt romantik, mase tu nak kate kami bercinta tak juga, abg dan adik angkat pon tak tp ade ikatan kimia atau chemistry lah omputih kate!...ahakks (indahnya cinta zaman remaja) Bile die sambung blaja, sy masuk skolah asrama kami berutusan surat lah pulok...kihkih. tah mane surat2 cinta die tuh. Mak sy penah baca tau tapi mak den tak paham tulisan tgn die yg mcm cakar ayam tu. Seb baikkk you! Lelame kami lost contact, dan sy minat pulak sorg budak llki ni kat skolah baru di JB tu. Sy minat die sbb die femes sbgi budak nakal (ade jgk org mcm ni kan ade ke minat budak nakal!) Ade 2 olang. Satu Nazri Muadz nama die lagi satu Daryl Bin Roslin. Daryl ni hensem tapi pendek Nazri pulak bdn die tough budak Ragby la katekann...seperti dulu2 mereka xtau sy minat dorg (silalah gelakkan sy) Tapi tiap kali ade Choc Day, Apple Day ke Frienship Day ke sy mesti hantar kat mereka terutama Nazri tu. Secret Admire lah kekunun...lawak2. Bile dah habis skolah kisah cinta monyet pon habis.


Di zaman Universiti, pon xde gak orang minat2, usha2 sy...memang dah terkena sumpahan Farid Izwan ke aku nih..!! Masuk Pusat Matrik umo 18, Main Campus umo 19++ kan? Mase first year di main camp, sy ade pergi satu talk Ustazah Bahiyah penceramah TV tu.. Kat talk tu die bercakap pasal jodoh....mmg best talk tu. Pas blk tu sy trus pasang cita2 kalau boleh nak ade boypren umo 21, dan sy nak kawin awal paling lambat umo 25. Max dah tu umo utk kawin kire dh lmbt sgt lah tu. (Gile gatai nak kawin) Pastu nak suami yg mcm mn ye...


> Pertama mesti ade keta (ye mmg sy materialistik) utk kebaikan den jugak tau (bleh letak syarat pertama lak tu...bengong benor aku ni)
> Pastu nak yg beriman, walaupon bukan bdk Kuliyah Islamic Studies tp boleh jadi imam sy dan anak2, boleh baca Al-Quran dgn lancar xdelah tersekat2 mcm kereta hbs minyak..dan xdelah malu klu mak sy tetiba suh jd imam kat umah nnt kan..(yang ni baru betul budak graduate UIA pny list!),
> Mempunyai taraf pendidikan plg kurang pon mcm sy dan berkerjaya cemerlang sy ingin benar kawin bawah pedang a.k.a dpt en pegawai tentera, mesti berfikiran ke depan kirenye klu sy tny 'what is ur plan for the next 10, 15, 20 years' dia dh ade list2 jwpn di dlm kepala dan bukannya jwpn begini diberi 'emm...nnt i pk dulu esok i bgtau'.
> Pastu llki tu mestilah berumur sekurang-kurangnya 4tahun lebih tua dari sy. Yes uols, sy mmg suka llki yg lebih tua, lebih matured dan matang sbb sy kan ank bongsu, manje n ngengade, keras kepala tahap gaban. Klu llki sebaya mesti dorg leh pengsan layan kerenah sy ni.
> Syarat2 lain, xbape nak igt tp rupa mmg sy tolak tepi bak kate mak sy klu muka je hensem tp perangai mcm Satan (ops terkasar skit yek) baik xyah berlaki. Ye mmg sy pgg kata2 mak llki hensem jgn dicari.(macamlah ade llki hensem nk kat aku...hihi) Lagipun klu dpt llki hensem ni mesti asek ssh ht je kan...dh muka kacak bergaya, mestilah ramai yg minat.


Pada umo nak masuk 21 tahun beberapa bulan sebelum besday sy, sy pon telah berkenalan ngan en suami...kami ni berkenalan dari internet melalui YM...sape kate cinta siber xleh pecaye??  Alhamdulillah, semua kriteria idaman sy ada padanya cuma tak dpt kawin bwh pedang coz en suami engineer sanding bwh machine ndak?? hehuu...dan suami tua 5thn dr sy. Walaupun en suami mmglah tak hensem, tak tinggi mcm Fahrin Ahmad (Fahrin lagi!), kulit pon berjerawat tapi yg penting die telah berjaya dgn cemerlangnya melalui ujian melayan kerenah sy yg manje,ngengade dan keras kepala tahap gaban seperti yg ditulis di atas...ujian ini penting sbbnye klu die tak bleh blah dgn sifat2 semulajadi sy tu mcm mn dia nak kawin ngan sy dan hidup berpuloh tahun ngan sy nanti kan...Jd, legalah hati sy sbb die telah melepasi ujian iteww...weehuu...mcm nak jadi PTD plk kan ade ujian2 bagai...Jadinye, setelah keluarga kedua belah pihak bertemu kami pon bertunang mase tu sy di sem 1 tahun akhir di UIA..Ha lepas tu baru sy wat solat istikharah...resultnye sy je yg tau kayy...kihkih. Setahun lepas tu kira2 lebih kurang 8 bulan lepas sy bekerja kami pon di-ijab kabulkan (08.08.2009)...Jadinye sy berkahwin pd umo genap 24 tahun...Alhamdulillah, impian sy utk berkahwin sebelum umo 25 pon tercapai...Itu semua jodoh kan dan Allah yg menetapkan jodoh masing2...bukan kerana impian atau cita-cita atau sebagainya...


Emm...Awal ke sy kawin? Sy tak rase awal langsung sbbnye mmg dari dulu sejak zmn remaja sy mmg sudah membuat plan...kiranya, sy ingin mendapat anak umo 25, 3 atau 4 tahun berikutnya pd umo 28, atau 29 tahun anak kedua plk dan sy ingin berhenti mem-produce anak sebelum umo 32, atau 33 tahun...kalau diizinkan Allah sy ingin 3 orang anak...lepas itu adalah masa utk penjagaan diri pula...heheh boleh gitu?? Kenapa smpi umo 32 saje? sbbnye sy ni bukan keje gomen sy takde pencen cuma ade EPF dan personal saving, investment saje...jdnye klu lewat2 sgt nnt kami berdua dh retire anak still skolah lagi...bak kata abah sy, kita kena pikir umo bape anak lahir, umo bape kita pencen...Cukup tak simpanan utk anak kalau kita dh pencen anak masih skolah lagi? Mmg btul ckp abah, skrg sudah ramai yg bijak pandai nak dpt bantuan biasiswa bukan senang..jadi dlm hidup kne ade plan..Pada sy setiap orang wajib ade plan hidup samada ianya tercapai atau tidak itu diluar bidang kuasa kita tapi sesiapa pun perlu ada Life Planning termasuklah Family Planning (huhu...untuk topik ini dilain entry ye...khas utk ibu-ibu) Life Planning penting supaya kita tahu ape yg ingin kita capai dlm hidup, ape asset yg kita perlu ada, umo berapa kita perlu ada rumah sendiri atas nama kita, apa simpanan dan pelaburan kita buat sebelum kita pencen, apa education planning utk anak2 dan sebagainya...sy belajar ini semua dr Abah sy dan suami sy...semua ini perlu difikirkan sedari awal dan bukan ketika sudah berkahwin, beranak-pinak baru nak dipikirkan...boleh mmg boleh tapi kalau lagi awal kita jgk yg senang kemudian hari kan...Heheh panjang betuii..sudah-sudahla sy merepek meraban disini...asalnya ingin menulis psl jodoh saje terlajak sudah...chaww dulu ye...Pikirkan apa yg sy ckp td ye! LIFE PLAN !!


Nota Kakiku:- Planning hanyalah planning, yang memakbulkannya adalah Allah jua...tapi kalau kita tak buat perancangan, sekadar follow with the life flow, seperti orang celik yg berjalan didalam gelap kan...teraba2, tak de arah...

Monday, June 7, 2010

Preggy 7bulan & Mengecat Rumah...

Salam uols,
Takde hape sgt sebenarnya nak dihapdate di blog ku ini....juz nk bg announcemnet i'm 7months preggy now!! huhu...Alhamdulillah, sudah sampai ke tahap ini...walaupun tiadalah apa sgt dugaan berat dilalui oleh sy tetapi sepanjang 7bulan kehamilan ini macam2 jugalah telah terjadi...sesuatu yg amat precious bagi diri sy...untuk dikenang sepanjang hidup...Dan alhamdulillah juga kesihatan sy baik2 saje2 cuma agk kerap sakit kepala skrg ini seperti mula2 pregnant dulu...mungkin disebabkan juga tekanan darah sy yg agk rendah barangkali...NH (nama babyku..) juga dapat kurasakan sudah makin membesar, tendangan lebih kerap, kadangkala sgt terasa kaki dan tangannya meregang ketika mengeliat atau bermain2...Kadang2 sy terasa nk ter-shi-shi sgt2 bila kakinya menendang dan terkena pundi kencing. Tak sabar rasanya hendak melihat muka NH sy...adakah banyak mengikut sy atau daddy-nye...Tetapi yg sy perhatikan NH sgt baik perilakunya apabila daddynye memanggil2 namanya...ketika dia sdg menendang2, automatik dia kan berhenti apabila daddynya panggil. Tetapi bila sy panggil, makin galak dia bergerak2 didalam tu. Ehm...anak mummy ni mesti dengar ckp daddy je ni...

Hujung minggu takde aktiviti sgt, KAMI mengecat rumah sajer...yer kami berdua lah...(larat lagi ke mak buyongg??) Aktiviti yg lama tergendala kerana kesibukan en suami yg sgt2. Kami mulakan dgn mengecat dapur dahulu supaya sy boleh continue meng-asapkan dapur yg sudah lama tak berasap...Buat pengetahuan semua sy masih larat lagi mengecat rumah tau...Wonder Mummy lah katekan...heehuu..sy  ingatkan sy xlarat lagi rupanya stamina dan energy sy masih mengizinkan...banyak kali en suami melarang sy dan suruh cat border2 saje tapi sy ni nak keje cepat siap. Tak kan sy nak ddk mencangkung tgk dia buat kerja saje kan...gatal sungguh tangan sy dan sakit mata melihat lambat benar nak siap. Sy pun amik berus cat dan cat mane2 yg sy sampai terutama kwsn2 yg memerlukan penilitian dan tidak diteliti sgt oleh en suami. Sy juga masih boleh memanjat tangga tetapi setakat plg tggi pon 3,4 anak tangga saje...En suami pon bnyk kali mengingatkan 'Baik2 syg...' dan dia tahu dia tak boleh ckp 'Tak yah tolonglah, duduk je lah...' kerana dia pasti akan mendengar bebelan pjg dr sy. Dan Alhamdulillah, setelah 2hari kawasan dapur pun sudah siap di cat...Nnt dah siap sumer, sy upload gamba ye...Sy akui sy mmg xleh ddk diam. Dari awl preggy smpi sekarang sy masih lagi aktif berkebun dirumah, jalan2, naik turun tangga almaklum rumah double storey...Alhamdulillah, tenaga dan badan masih mengizinkan..Semoga keaktifan sy akan memudahkan proses bersalin nanti...(Petua nk mudah bersalin a.k.a mempercepatkan bukaan rahim salah satunya adalah banyakkan berjalan!)