Skip to main content

Cepatnyer Mase Berlaluu....

Masa owh masa...cepatnye dikau berlalu....
Sekarang sudah bulan 6 dh nak habis pon bulan Jun...nak masuk bulan 7 dah...pastu dah Ramadhan pulak...
Sekarang sy sudah memasuki minggu ke 30...lagi 6-8 minggu untuk mencukupkan kitaran gestation...
Cepat sungguh masa berlalu yer...mesti sy akan merindui saat2 pregnant bile dh bersalin nanti...
Ramai kengkawan yg sudah ade anak akan berkata seperti itu juga...
Perasaan rindu untuk memiliki perut memboyot, ditendang2 baby lam perut, kaki cramp dan bengkak, morning sickness yg amat meletihkan...
Pengalaman itu semua pasti akan dirindui lagi...
Suami sudah 2,3 kali bertanya pada sy...
"Penat tak pregnant?? Best tak??"
Ehm...jawapan sy...

"Sy tak pernah rase terbeban sama sekali dgn pregnancy ini..memanglah kdg2 kaki cramp dan bengkak, pinggang sakit mcm nak tercabut, mase awal2 pregnant dgn morning sicknessnye, jln terkedek2 membawa perut yg makin membesar, tapi ia adalah sesuatu yg menyeronokkan." It's about having connection with ur own child when they are still in ur womb. From a tiny bean size growing bigger and bigger in ur womb and stomach until it reaches about 3kilos! It's an amazing journey...It's a feeling like u r waiting for someone dat u really want to see/meet (counting the days by days). Perasaan rindu untuk melihat wajahnya melebihi perasaan rindu ketika kamu bercinta dgn suami/boyfren kamu. Perasaan tu lebih...lebih lagi. Hanya yg pernah melaluinya saja tahu bagaimana perasaannya ketika ada jejari-jemari kecil, kaki2 kecil bergerak2 dalam perut kita itu. Kadang2 perut akan smpi berombak2 dan senget2 akibat pergerakannya dan ketika juga dia berpusing. Ketika usia kandungan 4bulan sy hanya merasakan seperti digeletek dr dlm perut saje tp skrg bagaikan tendangan pemain bola FIFA World Cup pon ade.

Sy amat bersyukur kerana diberi peluang merasai ini semua. Sy tahu ramai lagi wanita diluar sana termasuklah kwn dan saudara sy masih menunggu untuk melalui perasaan itu juga. Sy selalu berdoa untuk mereka supaya diberi peluang merasainya juga. Jika ada yg bertanya, sy mmg xlokek memberikan petua apa saja yg sy sudah cuba dan dr pengalaman org lain juga. Bersabarlah, masanya akan tiba. Sy juga pernah melalui perasaan itu dan sy tahu bagaimana rasanya. Teruslah mencuba, trylah Acid Folic, Biodex, jus Bidadari, mcm2 lagi. Allah tahu apa yg kita rasa , apa terlintas di hati kita jadi usahalah bersungguh2 dan mintalah sungguh2 dgn Dia ye! Insyaallah...

Comments

wahidakhairy said…
tahniah sheila for ur coming delivery...x sabar nak tengok rupa baby ko??
bestnya..rasa teruja plak bila shila cerita ada rasa gerak2..doakan hana pon ye
shilafaizz said…
wahida: aku pon xsabar...bile scan lagi xsbr nk tgk real asyik terbayang2 jer..huhu
Hana: sy mmg doakan sume kwn2 cpt dpt baby..makin dia bsr lagi rase gerak2 tu.bkn stakat gerak kne kick pon slalu smpi senget2 perut.nak private msg tp xtau nk post kat mane la.hana tryla jus bidadari by DCL..dgrnya elok utk pregnancy.shila terbaca ms nk beli set bersalin. view kedai2ekin.com
nurulhaniff said…
wahhhh..syoknye...nanti da deliver jgn lupe msg aku tau...aku mau jadi org 1st..heh.. :)
shilafaizz said…
baiklah cik jely...sila melawat aku kat sepital ye bwk en anep skali.wajib bgtau korg aku nk claim adiah kat abg anep.hehehe
aku insyaallah bersalin kat shah alam specialist
nurulhaniff said…
wokeh...nant da nak besalin msg aku..aku mestla bwk en anip tuh..supir setia aku tuh..heh
shilafaizz said…
ok2...nanti dh sakit2 tu aku bgtau ler.doakan bnyk2 aku sng bersalin k...heheh
waduh pak supir tu, dhla xde gaji..huhu

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…