Monday, June 21, 2010

Cepatnyer Mase Berlaluu....

Masa owh masa...cepatnye dikau berlalu....
Sekarang sudah bulan 6 dh nak habis pon bulan Jun...nak masuk bulan 7 dah...pastu dah Ramadhan pulak...
Sekarang sy sudah memasuki minggu ke 30...lagi 6-8 minggu untuk mencukupkan kitaran gestation...
Cepat sungguh masa berlalu yer...mesti sy akan merindui saat2 pregnant bile dh bersalin nanti...
Ramai kengkawan yg sudah ade anak akan berkata seperti itu juga...
Perasaan rindu untuk memiliki perut memboyot, ditendang2 baby lam perut, kaki cramp dan bengkak, morning sickness yg amat meletihkan...
Pengalaman itu semua pasti akan dirindui lagi...
Suami sudah 2,3 kali bertanya pada sy...
"Penat tak pregnant?? Best tak??"
Ehm...jawapan sy...

"Sy tak pernah rase terbeban sama sekali dgn pregnancy ini..memanglah kdg2 kaki cramp dan bengkak, pinggang sakit mcm nak tercabut, mase awal2 pregnant dgn morning sicknessnye, jln terkedek2 membawa perut yg makin membesar, tapi ia adalah sesuatu yg menyeronokkan." It's about having connection with ur own child when they are still in ur womb. From a tiny bean size growing bigger and bigger in ur womb and stomach until it reaches about 3kilos! It's an amazing journey...It's a feeling like u r waiting for someone dat u really want to see/meet (counting the days by days). Perasaan rindu untuk melihat wajahnya melebihi perasaan rindu ketika kamu bercinta dgn suami/boyfren kamu. Perasaan tu lebih...lebih lagi. Hanya yg pernah melaluinya saja tahu bagaimana perasaannya ketika ada jejari-jemari kecil, kaki2 kecil bergerak2 dalam perut kita itu. Kadang2 perut akan smpi berombak2 dan senget2 akibat pergerakannya dan ketika juga dia berpusing. Ketika usia kandungan 4bulan sy hanya merasakan seperti digeletek dr dlm perut saje tp skrg bagaikan tendangan pemain bola FIFA World Cup pon ade.

Sy amat bersyukur kerana diberi peluang merasai ini semua. Sy tahu ramai lagi wanita diluar sana termasuklah kwn dan saudara sy masih menunggu untuk melalui perasaan itu juga. Sy selalu berdoa untuk mereka supaya diberi peluang merasainya juga. Jika ada yg bertanya, sy mmg xlokek memberikan petua apa saja yg sy sudah cuba dan dr pengalaman org lain juga. Bersabarlah, masanya akan tiba. Sy juga pernah melalui perasaan itu dan sy tahu bagaimana rasanya. Teruslah mencuba, trylah Acid Folic, Biodex, jus Bidadari, mcm2 lagi. Allah tahu apa yg kita rasa , apa terlintas di hati kita jadi usahalah bersungguh2 dan mintalah sungguh2 dgn Dia ye! Insyaallah...

7 comments:

wahidakhairy said...

tahniah sheila for ur coming delivery...x sabar nak tengok rupa baby ko??

Hana Faza-same person said...

bestnya..rasa teruja plak bila shila cerita ada rasa gerak2..doakan hana pon ye

shilafaizz said...

wahida: aku pon xsabar...bile scan lagi xsbr nk tgk real asyik terbayang2 jer..huhu
Hana: sy mmg doakan sume kwn2 cpt dpt baby..makin dia bsr lagi rase gerak2 tu.bkn stakat gerak kne kick pon slalu smpi senget2 perut.nak private msg tp xtau nk post kat mane la.hana tryla jus bidadari by DCL..dgrnya elok utk pregnancy.shila terbaca ms nk beli set bersalin. view kedai2ekin.com

nurulhaniff said...

wahhhh..syoknye...nanti da deliver jgn lupe msg aku tau...aku mau jadi org 1st..heh.. :)

shilafaizz said...

baiklah cik jely...sila melawat aku kat sepital ye bwk en anep skali.wajib bgtau korg aku nk claim adiah kat abg anep.hehehe
aku insyaallah bersalin kat shah alam specialist

nurulhaniff said...

wokeh...nant da nak besalin msg aku..aku mestla bwk en anip tuh..supir setia aku tuh..heh

shilafaizz said...

ok2...nanti dh sakit2 tu aku bgtau ler.doakan bnyk2 aku sng bersalin k...heheh
waduh pak supir tu, dhla xde gaji..huhu

Monday, June 21, 2010

Cepatnyer Mase Berlaluu....

Masa owh masa...cepatnye dikau berlalu....
Sekarang sudah bulan 6 dh nak habis pon bulan Jun...nak masuk bulan 7 dah...pastu dah Ramadhan pulak...
Sekarang sy sudah memasuki minggu ke 30...lagi 6-8 minggu untuk mencukupkan kitaran gestation...
Cepat sungguh masa berlalu yer...mesti sy akan merindui saat2 pregnant bile dh bersalin nanti...
Ramai kengkawan yg sudah ade anak akan berkata seperti itu juga...
Perasaan rindu untuk memiliki perut memboyot, ditendang2 baby lam perut, kaki cramp dan bengkak, morning sickness yg amat meletihkan...
Pengalaman itu semua pasti akan dirindui lagi...
Suami sudah 2,3 kali bertanya pada sy...
"Penat tak pregnant?? Best tak??"
Ehm...jawapan sy...

"Sy tak pernah rase terbeban sama sekali dgn pregnancy ini..memanglah kdg2 kaki cramp dan bengkak, pinggang sakit mcm nak tercabut, mase awal2 pregnant dgn morning sicknessnye, jln terkedek2 membawa perut yg makin membesar, tapi ia adalah sesuatu yg menyeronokkan." It's about having connection with ur own child when they are still in ur womb. From a tiny bean size growing bigger and bigger in ur womb and stomach until it reaches about 3kilos! It's an amazing journey...It's a feeling like u r waiting for someone dat u really want to see/meet (counting the days by days). Perasaan rindu untuk melihat wajahnya melebihi perasaan rindu ketika kamu bercinta dgn suami/boyfren kamu. Perasaan tu lebih...lebih lagi. Hanya yg pernah melaluinya saja tahu bagaimana perasaannya ketika ada jejari-jemari kecil, kaki2 kecil bergerak2 dalam perut kita itu. Kadang2 perut akan smpi berombak2 dan senget2 akibat pergerakannya dan ketika juga dia berpusing. Ketika usia kandungan 4bulan sy hanya merasakan seperti digeletek dr dlm perut saje tp skrg bagaikan tendangan pemain bola FIFA World Cup pon ade.

Sy amat bersyukur kerana diberi peluang merasai ini semua. Sy tahu ramai lagi wanita diluar sana termasuklah kwn dan saudara sy masih menunggu untuk melalui perasaan itu juga. Sy selalu berdoa untuk mereka supaya diberi peluang merasainya juga. Jika ada yg bertanya, sy mmg xlokek memberikan petua apa saja yg sy sudah cuba dan dr pengalaman org lain juga. Bersabarlah, masanya akan tiba. Sy juga pernah melalui perasaan itu dan sy tahu bagaimana rasanya. Teruslah mencuba, trylah Acid Folic, Biodex, jus Bidadari, mcm2 lagi. Allah tahu apa yg kita rasa , apa terlintas di hati kita jadi usahalah bersungguh2 dan mintalah sungguh2 dgn Dia ye! Insyaallah...

7 comments:

wahidakhairy said...

tahniah sheila for ur coming delivery...x sabar nak tengok rupa baby ko??

Hana Faza-same person said...

bestnya..rasa teruja plak bila shila cerita ada rasa gerak2..doakan hana pon ye

shilafaizz said...

wahida: aku pon xsabar...bile scan lagi xsbr nk tgk real asyik terbayang2 jer..huhu
Hana: sy mmg doakan sume kwn2 cpt dpt baby..makin dia bsr lagi rase gerak2 tu.bkn stakat gerak kne kick pon slalu smpi senget2 perut.nak private msg tp xtau nk post kat mane la.hana tryla jus bidadari by DCL..dgrnya elok utk pregnancy.shila terbaca ms nk beli set bersalin. view kedai2ekin.com

nurulhaniff said...

wahhhh..syoknye...nanti da deliver jgn lupe msg aku tau...aku mau jadi org 1st..heh.. :)

shilafaizz said...

baiklah cik jely...sila melawat aku kat sepital ye bwk en anep skali.wajib bgtau korg aku nk claim adiah kat abg anep.hehehe
aku insyaallah bersalin kat shah alam specialist

nurulhaniff said...

wokeh...nant da nak besalin msg aku..aku mestla bwk en anip tuh..supir setia aku tuh..heh

shilafaizz said...

ok2...nanti dh sakit2 tu aku bgtau ler.doakan bnyk2 aku sng bersalin k...heheh
waduh pak supir tu, dhla xde gaji..huhu