Monday, June 28, 2010

Helpp...Mencari Batu Bertungku di Sg.Pisang

Hai kawan2 sume...sy ingin meminta bantuan anda semua...begini alkisahnyerr...sy ni nak mencari batu bertungku almaklumla tinggal beberapa minggu je lagi sy nak meletopp nih...Mak sy ade batu tungku turun-temurun ni tapi sesaorang telah meminjam dan tak pulangkan balik smpi mak den dh lupa siapa sesaorang iteww...bile anknye nak guna kenalah cari semula batu bertungku itu...Pasni haku nak simpan dlm peti besi lak so ank,cucu den boleh guna xdelah kne mencari beria bagai mcm i nih...huhu...Yg jadi mslhnye sy ni nk cari batu bertungku semulajadi a.k.a batu sungai...memang ade melambak jual batu bertungku di pasaran, tapi sy prefer yg original sumber alam okeh...Yg dipasaran tu xoriginal batu tah batu ape tah, kang aku panaskan ats api ade yg merekah dan berkecai cmno nnt??

Oleh kerana batu sungai ni hanya boleh didapati di sungai...(tak kan laut plak, batu karang adelah kat laut...hukhuk)...Jadi, sy perlulah mencari sungai...sy cuma tau sungai di Hutan Lipur Lentang kat Bentong dan Ulu Yam sajer...Lentang tu jauh sgt la pulak nak jelajah, Ulu Yam pon bleh tahan jauh gak...tetiba teringat yg bebudak uia ni suka benor pegi Sungai Pisang dekat2 UIA tuu....Ha, den dah google kwn2 jln nak pegi ke Sg.Pisang nun, tapi tak dpt bygkan dgn details la...So, sesape yg pernah ke Sg.Pisang tu sy mintak sgt bantuan anda memberi jawapan kepada soklan2 sy...nk msk ke Sg.Pisang tu senang tak ye?? Jalan die adventure ke tak?? Kereta biasa ade problem tak masuk? ke kena guna 4 wheel drive ke mane aku nk cari... Pastukan, ade kne trekking ke tak ye...klu kne ade jln2 trekking bagai, mmg ku kne kensel lah sbbnye ade yg tergolek mcm nangka karang dgn perut yg boyot nih...So, kengkawan yg pernah ke sana diharaplah dpt memberikan jawapan...Jasamu ku kenang...heheh

4 comments:

Hana Faza-same person said...

harap semuanya lancar..hana doakan ibu dan baby selamat nnti :)

shilafaizz said...

amiinn...tenkiu pn.hana...hehe

nurulhaniff said...

ko da jume belom batu tungkunye...

shilafaizz said...

lum lagi la...laki aku weekend keje la tah bile nk cari...

Monday, June 28, 2010

Helpp...Mencari Batu Bertungku di Sg.Pisang

Hai kawan2 sume...sy ingin meminta bantuan anda semua...begini alkisahnyerr...sy ni nak mencari batu bertungku almaklumla tinggal beberapa minggu je lagi sy nak meletopp nih...Mak sy ade batu tungku turun-temurun ni tapi sesaorang telah meminjam dan tak pulangkan balik smpi mak den dh lupa siapa sesaorang iteww...bile anknye nak guna kenalah cari semula batu bertungku itu...Pasni haku nak simpan dlm peti besi lak so ank,cucu den boleh guna xdelah kne mencari beria bagai mcm i nih...huhu...Yg jadi mslhnye sy ni nk cari batu bertungku semulajadi a.k.a batu sungai...memang ade melambak jual batu bertungku di pasaran, tapi sy prefer yg original sumber alam okeh...Yg dipasaran tu xoriginal batu tah batu ape tah, kang aku panaskan ats api ade yg merekah dan berkecai cmno nnt??

Oleh kerana batu sungai ni hanya boleh didapati di sungai...(tak kan laut plak, batu karang adelah kat laut...hukhuk)...Jadi, sy perlulah mencari sungai...sy cuma tau sungai di Hutan Lipur Lentang kat Bentong dan Ulu Yam sajer...Lentang tu jauh sgt la pulak nak jelajah, Ulu Yam pon bleh tahan jauh gak...tetiba teringat yg bebudak uia ni suka benor pegi Sungai Pisang dekat2 UIA tuu....Ha, den dah google kwn2 jln nak pegi ke Sg.Pisang nun, tapi tak dpt bygkan dgn details la...So, sesape yg pernah ke Sg.Pisang tu sy mintak sgt bantuan anda memberi jawapan kepada soklan2 sy...nk msk ke Sg.Pisang tu senang tak ye?? Jalan die adventure ke tak?? Kereta biasa ade problem tak masuk? ke kena guna 4 wheel drive ke mane aku nk cari... Pastukan, ade kne trekking ke tak ye...klu kne ade jln2 trekking bagai, mmg ku kne kensel lah sbbnye ade yg tergolek mcm nangka karang dgn perut yg boyot nih...So, kengkawan yg pernah ke sana diharaplah dpt memberikan jawapan...Jasamu ku kenang...heheh

4 comments:

Hana Faza-same person said...

harap semuanya lancar..hana doakan ibu dan baby selamat nnti :)

shilafaizz said...

amiinn...tenkiu pn.hana...hehe

nurulhaniff said...

ko da jume belom batu tungkunye...

shilafaizz said...

lum lagi la...laki aku weekend keje la tah bile nk cari...