Skip to main content

Helpp...Mencari Batu Bertungku di Sg.Pisang

Hai kawan2 sume...sy ingin meminta bantuan anda semua...begini alkisahnyerr...sy ni nak mencari batu bertungku almaklumla tinggal beberapa minggu je lagi sy nak meletopp nih...Mak sy ade batu tungku turun-temurun ni tapi sesaorang telah meminjam dan tak pulangkan balik smpi mak den dh lupa siapa sesaorang iteww...bile anknye nak guna kenalah cari semula batu bertungku itu...Pasni haku nak simpan dlm peti besi lak so ank,cucu den boleh guna xdelah kne mencari beria bagai mcm i nih...huhu...Yg jadi mslhnye sy ni nk cari batu bertungku semulajadi a.k.a batu sungai...memang ade melambak jual batu bertungku di pasaran, tapi sy prefer yg original sumber alam okeh...Yg dipasaran tu xoriginal batu tah batu ape tah, kang aku panaskan ats api ade yg merekah dan berkecai cmno nnt??

Oleh kerana batu sungai ni hanya boleh didapati di sungai...(tak kan laut plak, batu karang adelah kat laut...hukhuk)...Jadi, sy perlulah mencari sungai...sy cuma tau sungai di Hutan Lipur Lentang kat Bentong dan Ulu Yam sajer...Lentang tu jauh sgt la pulak nak jelajah, Ulu Yam pon bleh tahan jauh gak...tetiba teringat yg bebudak uia ni suka benor pegi Sungai Pisang dekat2 UIA tuu....Ha, den dah google kwn2 jln nak pegi ke Sg.Pisang nun, tapi tak dpt bygkan dgn details la...So, sesape yg pernah ke Sg.Pisang tu sy mintak sgt bantuan anda memberi jawapan kepada soklan2 sy...nk msk ke Sg.Pisang tu senang tak ye?? Jalan die adventure ke tak?? Kereta biasa ade problem tak masuk? ke kena guna 4 wheel drive ke mane aku nk cari... Pastukan, ade kne trekking ke tak ye...klu kne ade jln2 trekking bagai, mmg ku kne kensel lah sbbnye ade yg tergolek mcm nangka karang dgn perut yg boyot nih...So, kengkawan yg pernah ke sana diharaplah dpt memberikan jawapan...Jasamu ku kenang...heheh

Comments

harap semuanya lancar..hana doakan ibu dan baby selamat nnti :)
shilafaizz said…
amiinn...tenkiu pn.hana...hehe
nurulhaniff said…
ko da jume belom batu tungkunye...
shilafaizz said…
lum lagi la...laki aku weekend keje la tah bile nk cari...

Popular posts from this blog

Spiral Spaghetti Goreng Ala Chef Shila

Di atas permintaan rakan-rakan di FB yang mem-view album resipi saye...dan merequest resipi dari saye terutamanya Epa Hassan...Dengan berbesar hati sekali saye sanggup dan rela membocorkan resipi turun temurun nenek moyang..huahuaaa...Kawan2, nak masakan sedap ni sebenonye kena ade satu skill, skill 'pandai agak-agak'...cmno tu? maksudnye, kalau orang tanye bape banyak lada nak letak? agak2 jer...ha gitu ler... hikhik
~Ha menarik tak spaghetti saye ni? (klu xmenarik sudah, ade ku kesah..)
Bahan2:
Spiral Spaghetti 250gram/setengah paket - 4 org makan (nak pasta lain pun boleh elbow ke,shell ke ikut sedap mate..saye suka guna brand San Remo atau Fusilli) *Seafood - Udang, sotong dsb...tapi saye suka guna udang saje (Udang saiz L atau M) *Minced chicken/beef *Lada kering - gunting dan direbus Bawang besar - sebiji Bawang putih - 4 ulas Sos Tiram *Sawi batang hijau *Carrot - dipotong panjang macam dalam gambar Telur - 2biji Garam dan bahan perasa (* = Ikut korang ler kalo suka letakla lebih...…

Mencari Hospital Bersalin

Weekend lepas sy dan en suami pergilah survey2 hospital bersalin di sekitar klang dan shah alam nih...kat shah alam SJMC, DEMC femes jugak tapi rates dah mcm KPJ lum lagi ade prob2 lain...maunye cecah 6k skali bersalin...sy kena berkira2 gak sbb company hanya cover tak sampai 1k pon maternity cost. Sy ade berkenan kat satu pusat bersalin ni dpt info pas survey kat intenet.ala2 pusrawi tapi kecik jelah sbb baru 2years beroperasi nmnya Pusat Bersalin Barakah. Doctor yg sambut baby sume pompuan (preferred coz dlm islam kne cari yg pompuan dulu dah xde barulah bleh doc llki yg sambut...maklumlah time bersalin tu sume aurat terbukak kan...). Tapi mslhnya kat sana hny menerima normal delivery, kalau ade prob kena hantar hospital lain tapi disambut oleh doc yg sama gak sbb pusat berslain tu xcukup facilities lagi. Hubby xprefer sebab yelah time bersalin tu mcm2 leh jadi, kot2 lah ade prob maunye aku kne transfer hosptal lain ms kepala baby dh nak terkeluar (nauzubillah kan...tapi bnyk kes yg…

Pengat Pisang

Semalam hari ahad, so oleh kerana tak bekerja sy pon teruja nk memasak...sy buatkan suami nasi lemak smbal udang + telur dadar, kacang,bilis goreng, tempe goreng n ulam timun bersama pencuci mulut pengat pisang..Sy nak share resipi membuat pengat pisang di sini...pengat pisang adalah manisan feveret sy...sy suka mkn time suam2 atau pun sejuk frm fridge..emm mungkin ramai dh terer buat pengat pisang tp cuba lihat2 maybe ada lain sikit dgn resipi kamu...check it out!



Bahan2:
Pisang nipah dipotong kecil2 - Sesisir
Kelapa Parut  - Sebiji
Gula Kabung/ Gula Melaka - 1/2 biji dicincang halus
Biji Sagu
Gula Pasir - 2 sudu
Secubit Garam
Daun Pandan

Cara Memasak:
1. Kelapa parut diambil santan nya, diasingkan yg pekat dan yg cair (perahan pertama dicampur air sedikit saje utk dptkan santan yg betul2 pekat kira2 satu cawan). Untuk santan cair agak2 ler banyak mane pisang tu ye..senang kate buat 2 kali perahan santan cair
2. Panaskan santan cair terlebih dahulu atas api , masuk pisang yg telah di…