Friday, June 11, 2010

Mengenali Jodoh Kita ??

Sy tergerak nak menulis entry ini sebab sy ade terbaca entry rakan blog berkenaan jodoh...Dahulu ketika di sekolah rendah masa itu dalam darjah 4 kot ade sorg budak lelaki suka kat sy. Tapi ms tu kan bebudak lagi, sy rasa perasaan budak llki menyukai budak perempuan time sekolah rendah ni adalah satu kesalahan serius. Kahkah..Jadi sy pon pergi memberitahu kpd cikgu a.k.a bapak angkat sy yg budak tu minat kat sy. Dgn sedikit berlagak sbb cikgu adalah bpk angkat sy, sy pon gunakan kuasa yg ada..Budak itu pon kena rotan dgn Cikgu Samsudin aka Cikgu Disiplin aka bpk angkat sy. Sy igt lagi nmnya Farid Izwan bkn Farid Kamil ye (ape tah jd kat die skrg..) Pastu bile masuk sek menengah dan bergaul dgn lebih ramai rakan, time tu dah ade trend pakwe-makwe ni...kwn2 sy ramai yg ade abg angkat lah, boyfren lah tapi yg sedihnye xde sape plk minat kat sy. Mase tu dah ade perasaan nak di-ngorat...ahaks. Sy tak mengorat ye sy kan pemalu orgnye...hihihi. Takde plk org nak ngorat sy. Yelah sy tak cantik, comot plk tu pki tdg pon bukan main bolat lagik...dan agaknye sy dah terkena sumpahan Farid Izwan disebabkan sy die kne rotan depan kwn2. (Padan muka aku)


Pastu xde sape nak mengorat sy, sy pon tak heran lah dgn budak2 kampung hingusan tuh (ceh...blehla ckp xde org suka kat die...weee) Jeng2...bile masuk Tingkatan 3, mase tu kan dah datang bulan, dah kelihatan kegadisannye, dh xde comot2 lagi, ala2 gadis kampung terakhir gituh...kehkeh mase tu dah ade la yg suka kat sy. Mintak2 no tel umah la, nak borak2 ngan sy la...Sy pon ape lg dtgla kegediks-kan nye...malu2 kunun...blushing! Mase tu budak Tingkatan 2 yg muda setahun pon ade minat gak kat sy.Cehh...saham sudah naik wooo...wahaha. Tapi sy tak layan dorang tuh sumer sebabnyee...sy telah jatuh chenta ngan abg Tingkatan 5 semenjak sy di Tingkatan 2 lagik.Gataiinye aku...Sy mmg minat benor la ngan Abang tuh. Org pggl die pon Abang. Orangnye tak hensem pon mcm Fahrin, gelap je orgnye tp die femes kat skolah terutama dikalangan bebudak senior Form5. ...bile berselisih jln, jantung rase nak terkeluaq jaa...padahal die xknal pon den sapo...anak sapa, umah kat mana...Tapi last2 risik, punya risk, pny risik melalui kwn kpd kwn kami pon berkenalan...Abang ni sgt romantik, mase tu nak kate kami bercinta tak juga, abg dan adik angkat pon tak tp ade ikatan kimia atau chemistry lah omputih kate!...ahakks (indahnya cinta zaman remaja) Bile die sambung blaja, sy masuk skolah asrama kami berutusan surat lah pulok...kihkih. tah mane surat2 cinta die tuh. Mak sy penah baca tau tapi mak den tak paham tulisan tgn die yg mcm cakar ayam tu. Seb baikkk you! Lelame kami lost contact, dan sy minat pulak sorg budak llki ni kat skolah baru di JB tu. Sy minat die sbb die femes sbgi budak nakal (ade jgk org mcm ni kan ade ke minat budak nakal!) Ade 2 olang. Satu Nazri Muadz nama die lagi satu Daryl Bin Roslin. Daryl ni hensem tapi pendek Nazri pulak bdn die tough budak Ragby la katekann...seperti dulu2 mereka xtau sy minat dorg (silalah gelakkan sy) Tapi tiap kali ade Choc Day, Apple Day ke Frienship Day ke sy mesti hantar kat mereka terutama Nazri tu. Secret Admire lah kekunun...lawak2. Bile dah habis skolah kisah cinta monyet pon habis.


Di zaman Universiti, pon xde gak orang minat2, usha2 sy...memang dah terkena sumpahan Farid Izwan ke aku nih..!! Masuk Pusat Matrik umo 18, Main Campus umo 19++ kan? Mase first year di main camp, sy ade pergi satu talk Ustazah Bahiyah penceramah TV tu.. Kat talk tu die bercakap pasal jodoh....mmg best talk tu. Pas blk tu sy trus pasang cita2 kalau boleh nak ade boypren umo 21, dan sy nak kawin awal paling lambat umo 25. Max dah tu umo utk kawin kire dh lmbt sgt lah tu. (Gile gatai nak kawin) Pastu nak suami yg mcm mn ye...


> Pertama mesti ade keta (ye mmg sy materialistik) utk kebaikan den jugak tau (bleh letak syarat pertama lak tu...bengong benor aku ni)
> Pastu nak yg beriman, walaupon bukan bdk Kuliyah Islamic Studies tp boleh jadi imam sy dan anak2, boleh baca Al-Quran dgn lancar xdelah tersekat2 mcm kereta hbs minyak..dan xdelah malu klu mak sy tetiba suh jd imam kat umah nnt kan..(yang ni baru betul budak graduate UIA pny list!),
> Mempunyai taraf pendidikan plg kurang pon mcm sy dan berkerjaya cemerlang sy ingin benar kawin bawah pedang a.k.a dpt en pegawai tentera, mesti berfikiran ke depan kirenye klu sy tny 'what is ur plan for the next 10, 15, 20 years' dia dh ade list2 jwpn di dlm kepala dan bukannya jwpn begini diberi 'emm...nnt i pk dulu esok i bgtau'.
> Pastu llki tu mestilah berumur sekurang-kurangnya 4tahun lebih tua dari sy. Yes uols, sy mmg suka llki yg lebih tua, lebih matured dan matang sbb sy kan ank bongsu, manje n ngengade, keras kepala tahap gaban. Klu llki sebaya mesti dorg leh pengsan layan kerenah sy ni.
> Syarat2 lain, xbape nak igt tp rupa mmg sy tolak tepi bak kate mak sy klu muka je hensem tp perangai mcm Satan (ops terkasar skit yek) baik xyah berlaki. Ye mmg sy pgg kata2 mak llki hensem jgn dicari.(macamlah ade llki hensem nk kat aku...hihi) Lagipun klu dpt llki hensem ni mesti asek ssh ht je kan...dh muka kacak bergaya, mestilah ramai yg minat.


Pada umo nak masuk 21 tahun beberapa bulan sebelum besday sy, sy pon telah berkenalan ngan en suami...kami ni berkenalan dari internet melalui YM...sape kate cinta siber xleh pecaye??  Alhamdulillah, semua kriteria idaman sy ada padanya cuma tak dpt kawin bwh pedang coz en suami engineer sanding bwh machine ndak?? hehuu...dan suami tua 5thn dr sy. Walaupun en suami mmglah tak hensem, tak tinggi mcm Fahrin Ahmad (Fahrin lagi!), kulit pon berjerawat tapi yg penting die telah berjaya dgn cemerlangnya melalui ujian melayan kerenah sy yg manje,ngengade dan keras kepala tahap gaban seperti yg ditulis di atas...ujian ini penting sbbnye klu die tak bleh blah dgn sifat2 semulajadi sy tu mcm mn dia nak kawin ngan sy dan hidup berpuloh tahun ngan sy nanti kan...Jd, legalah hati sy sbb die telah melepasi ujian iteww...weehuu...mcm nak jadi PTD plk kan ade ujian2 bagai...Jadinye, setelah keluarga kedua belah pihak bertemu kami pon bertunang mase tu sy di sem 1 tahun akhir di UIA..Ha lepas tu baru sy wat solat istikharah...resultnye sy je yg tau kayy...kihkih. Setahun lepas tu kira2 lebih kurang 8 bulan lepas sy bekerja kami pon di-ijab kabulkan (08.08.2009)...Jadinye sy berkahwin pd umo genap 24 tahun...Alhamdulillah, impian sy utk berkahwin sebelum umo 25 pon tercapai...Itu semua jodoh kan dan Allah yg menetapkan jodoh masing2...bukan kerana impian atau cita-cita atau sebagainya...


Emm...Awal ke sy kawin? Sy tak rase awal langsung sbbnye mmg dari dulu sejak zmn remaja sy mmg sudah membuat plan...kiranya, sy ingin mendapat anak umo 25, 3 atau 4 tahun berikutnya pd umo 28, atau 29 tahun anak kedua plk dan sy ingin berhenti mem-produce anak sebelum umo 32, atau 33 tahun...kalau diizinkan Allah sy ingin 3 orang anak...lepas itu adalah masa utk penjagaan diri pula...heheh boleh gitu?? Kenapa smpi umo 32 saje? sbbnye sy ni bukan keje gomen sy takde pencen cuma ade EPF dan personal saving, investment saje...jdnye klu lewat2 sgt nnt kami berdua dh retire anak still skolah lagi...bak kata abah sy, kita kena pikir umo bape anak lahir, umo bape kita pencen...Cukup tak simpanan utk anak kalau kita dh pencen anak masih skolah lagi? Mmg btul ckp abah, skrg sudah ramai yg bijak pandai nak dpt bantuan biasiswa bukan senang..jadi dlm hidup kne ade plan..Pada sy setiap orang wajib ade plan hidup samada ianya tercapai atau tidak itu diluar bidang kuasa kita tapi sesiapa pun perlu ada Life Planning termasuklah Family Planning (huhu...untuk topik ini dilain entry ye...khas utk ibu-ibu) Life Planning penting supaya kita tahu ape yg ingin kita capai dlm hidup, ape asset yg kita perlu ada, umo berapa kita perlu ada rumah sendiri atas nama kita, apa simpanan dan pelaburan kita buat sebelum kita pencen, apa education planning utk anak2 dan sebagainya...sy belajar ini semua dr Abah sy dan suami sy...semua ini perlu difikirkan sedari awal dan bukan ketika sudah berkahwin, beranak-pinak baru nak dipikirkan...boleh mmg boleh tapi kalau lagi awal kita jgk yg senang kemudian hari kan...Heheh panjang betuii..sudah-sudahla sy merepek meraban disini...asalnya ingin menulis psl jodoh saje terlajak sudah...chaww dulu ye...Pikirkan apa yg sy ckp td ye! LIFE PLAN !!


Nota Kakiku:- Planning hanyalah planning, yang memakbulkannya adalah Allah jua...tapi kalau kita tak buat perancangan, sekadar follow with the life flow, seperti orang celik yg berjalan didalam gelap kan...teraba2, tak de arah...

2 comments:

Cik DaiA said...

Ni Shila...ko kan ada FB.Ko carilah baik x-x ko kt FB. Tgk dorang jd apa skrg. Hua..hua..hua..

shilafaizz said...

udah cari dahh...tak kejumpa la dayah...ala kt FB kan org leh letak mcm2 nama..aku pon letak nama timang-timangan giteww...aku dh cari Nazri Muadz tu xjumpa tp xcari pulak Farid Izwan tu!kehkeh..

Friday, June 11, 2010

Mengenali Jodoh Kita ??

Sy tergerak nak menulis entry ini sebab sy ade terbaca entry rakan blog berkenaan jodoh...Dahulu ketika di sekolah rendah masa itu dalam darjah 4 kot ade sorg budak lelaki suka kat sy. Tapi ms tu kan bebudak lagi, sy rasa perasaan budak llki menyukai budak perempuan time sekolah rendah ni adalah satu kesalahan serius. Kahkah..Jadi sy pon pergi memberitahu kpd cikgu a.k.a bapak angkat sy yg budak tu minat kat sy. Dgn sedikit berlagak sbb cikgu adalah bpk angkat sy, sy pon gunakan kuasa yg ada..Budak itu pon kena rotan dgn Cikgu Samsudin aka Cikgu Disiplin aka bpk angkat sy. Sy igt lagi nmnya Farid Izwan bkn Farid Kamil ye (ape tah jd kat die skrg..) Pastu bile masuk sek menengah dan bergaul dgn lebih ramai rakan, time tu dah ade trend pakwe-makwe ni...kwn2 sy ramai yg ade abg angkat lah, boyfren lah tapi yg sedihnye xde sape plk minat kat sy. Mase tu dah ade perasaan nak di-ngorat...ahaks. Sy tak mengorat ye sy kan pemalu orgnye...hihihi. Takde plk org nak ngorat sy. Yelah sy tak cantik, comot plk tu pki tdg pon bukan main bolat lagik...dan agaknye sy dah terkena sumpahan Farid Izwan disebabkan sy die kne rotan depan kwn2. (Padan muka aku)


Pastu xde sape nak mengorat sy, sy pon tak heran lah dgn budak2 kampung hingusan tuh (ceh...blehla ckp xde org suka kat die...weee) Jeng2...bile masuk Tingkatan 3, mase tu kan dah datang bulan, dah kelihatan kegadisannye, dh xde comot2 lagi, ala2 gadis kampung terakhir gituh...kehkeh mase tu dah ade la yg suka kat sy. Mintak2 no tel umah la, nak borak2 ngan sy la...Sy pon ape lg dtgla kegediks-kan nye...malu2 kunun...blushing! Mase tu budak Tingkatan 2 yg muda setahun pon ade minat gak kat sy.Cehh...saham sudah naik wooo...wahaha. Tapi sy tak layan dorang tuh sumer sebabnyee...sy telah jatuh chenta ngan abg Tingkatan 5 semenjak sy di Tingkatan 2 lagik.Gataiinye aku...Sy mmg minat benor la ngan Abang tuh. Org pggl die pon Abang. Orangnye tak hensem pon mcm Fahrin, gelap je orgnye tp die femes kat skolah terutama dikalangan bebudak senior Form5. ...bile berselisih jln, jantung rase nak terkeluaq jaa...padahal die xknal pon den sapo...anak sapa, umah kat mana...Tapi last2 risik, punya risk, pny risik melalui kwn kpd kwn kami pon berkenalan...Abang ni sgt romantik, mase tu nak kate kami bercinta tak juga, abg dan adik angkat pon tak tp ade ikatan kimia atau chemistry lah omputih kate!...ahakks (indahnya cinta zaman remaja) Bile die sambung blaja, sy masuk skolah asrama kami berutusan surat lah pulok...kihkih. tah mane surat2 cinta die tuh. Mak sy penah baca tau tapi mak den tak paham tulisan tgn die yg mcm cakar ayam tu. Seb baikkk you! Lelame kami lost contact, dan sy minat pulak sorg budak llki ni kat skolah baru di JB tu. Sy minat die sbb die femes sbgi budak nakal (ade jgk org mcm ni kan ade ke minat budak nakal!) Ade 2 olang. Satu Nazri Muadz nama die lagi satu Daryl Bin Roslin. Daryl ni hensem tapi pendek Nazri pulak bdn die tough budak Ragby la katekann...seperti dulu2 mereka xtau sy minat dorg (silalah gelakkan sy) Tapi tiap kali ade Choc Day, Apple Day ke Frienship Day ke sy mesti hantar kat mereka terutama Nazri tu. Secret Admire lah kekunun...lawak2. Bile dah habis skolah kisah cinta monyet pon habis.


Di zaman Universiti, pon xde gak orang minat2, usha2 sy...memang dah terkena sumpahan Farid Izwan ke aku nih..!! Masuk Pusat Matrik umo 18, Main Campus umo 19++ kan? Mase first year di main camp, sy ade pergi satu talk Ustazah Bahiyah penceramah TV tu.. Kat talk tu die bercakap pasal jodoh....mmg best talk tu. Pas blk tu sy trus pasang cita2 kalau boleh nak ade boypren umo 21, dan sy nak kawin awal paling lambat umo 25. Max dah tu umo utk kawin kire dh lmbt sgt lah tu. (Gile gatai nak kawin) Pastu nak suami yg mcm mn ye...


> Pertama mesti ade keta (ye mmg sy materialistik) utk kebaikan den jugak tau (bleh letak syarat pertama lak tu...bengong benor aku ni)
> Pastu nak yg beriman, walaupon bukan bdk Kuliyah Islamic Studies tp boleh jadi imam sy dan anak2, boleh baca Al-Quran dgn lancar xdelah tersekat2 mcm kereta hbs minyak..dan xdelah malu klu mak sy tetiba suh jd imam kat umah nnt kan..(yang ni baru betul budak graduate UIA pny list!),
> Mempunyai taraf pendidikan plg kurang pon mcm sy dan berkerjaya cemerlang sy ingin benar kawin bawah pedang a.k.a dpt en pegawai tentera, mesti berfikiran ke depan kirenye klu sy tny 'what is ur plan for the next 10, 15, 20 years' dia dh ade list2 jwpn di dlm kepala dan bukannya jwpn begini diberi 'emm...nnt i pk dulu esok i bgtau'.
> Pastu llki tu mestilah berumur sekurang-kurangnya 4tahun lebih tua dari sy. Yes uols, sy mmg suka llki yg lebih tua, lebih matured dan matang sbb sy kan ank bongsu, manje n ngengade, keras kepala tahap gaban. Klu llki sebaya mesti dorg leh pengsan layan kerenah sy ni.
> Syarat2 lain, xbape nak igt tp rupa mmg sy tolak tepi bak kate mak sy klu muka je hensem tp perangai mcm Satan (ops terkasar skit yek) baik xyah berlaki. Ye mmg sy pgg kata2 mak llki hensem jgn dicari.(macamlah ade llki hensem nk kat aku...hihi) Lagipun klu dpt llki hensem ni mesti asek ssh ht je kan...dh muka kacak bergaya, mestilah ramai yg minat.


Pada umo nak masuk 21 tahun beberapa bulan sebelum besday sy, sy pon telah berkenalan ngan en suami...kami ni berkenalan dari internet melalui YM...sape kate cinta siber xleh pecaye??  Alhamdulillah, semua kriteria idaman sy ada padanya cuma tak dpt kawin bwh pedang coz en suami engineer sanding bwh machine ndak?? hehuu...dan suami tua 5thn dr sy. Walaupun en suami mmglah tak hensem, tak tinggi mcm Fahrin Ahmad (Fahrin lagi!), kulit pon berjerawat tapi yg penting die telah berjaya dgn cemerlangnya melalui ujian melayan kerenah sy yg manje,ngengade dan keras kepala tahap gaban seperti yg ditulis di atas...ujian ini penting sbbnye klu die tak bleh blah dgn sifat2 semulajadi sy tu mcm mn dia nak kawin ngan sy dan hidup berpuloh tahun ngan sy nanti kan...Jd, legalah hati sy sbb die telah melepasi ujian iteww...weehuu...mcm nak jadi PTD plk kan ade ujian2 bagai...Jadinye, setelah keluarga kedua belah pihak bertemu kami pon bertunang mase tu sy di sem 1 tahun akhir di UIA..Ha lepas tu baru sy wat solat istikharah...resultnye sy je yg tau kayy...kihkih. Setahun lepas tu kira2 lebih kurang 8 bulan lepas sy bekerja kami pon di-ijab kabulkan (08.08.2009)...Jadinye sy berkahwin pd umo genap 24 tahun...Alhamdulillah, impian sy utk berkahwin sebelum umo 25 pon tercapai...Itu semua jodoh kan dan Allah yg menetapkan jodoh masing2...bukan kerana impian atau cita-cita atau sebagainya...


Emm...Awal ke sy kawin? Sy tak rase awal langsung sbbnye mmg dari dulu sejak zmn remaja sy mmg sudah membuat plan...kiranya, sy ingin mendapat anak umo 25, 3 atau 4 tahun berikutnya pd umo 28, atau 29 tahun anak kedua plk dan sy ingin berhenti mem-produce anak sebelum umo 32, atau 33 tahun...kalau diizinkan Allah sy ingin 3 orang anak...lepas itu adalah masa utk penjagaan diri pula...heheh boleh gitu?? Kenapa smpi umo 32 saje? sbbnye sy ni bukan keje gomen sy takde pencen cuma ade EPF dan personal saving, investment saje...jdnye klu lewat2 sgt nnt kami berdua dh retire anak still skolah lagi...bak kata abah sy, kita kena pikir umo bape anak lahir, umo bape kita pencen...Cukup tak simpanan utk anak kalau kita dh pencen anak masih skolah lagi? Mmg btul ckp abah, skrg sudah ramai yg bijak pandai nak dpt bantuan biasiswa bukan senang..jadi dlm hidup kne ade plan..Pada sy setiap orang wajib ade plan hidup samada ianya tercapai atau tidak itu diluar bidang kuasa kita tapi sesiapa pun perlu ada Life Planning termasuklah Family Planning (huhu...untuk topik ini dilain entry ye...khas utk ibu-ibu) Life Planning penting supaya kita tahu ape yg ingin kita capai dlm hidup, ape asset yg kita perlu ada, umo berapa kita perlu ada rumah sendiri atas nama kita, apa simpanan dan pelaburan kita buat sebelum kita pencen, apa education planning utk anak2 dan sebagainya...sy belajar ini semua dr Abah sy dan suami sy...semua ini perlu difikirkan sedari awal dan bukan ketika sudah berkahwin, beranak-pinak baru nak dipikirkan...boleh mmg boleh tapi kalau lagi awal kita jgk yg senang kemudian hari kan...Heheh panjang betuii..sudah-sudahla sy merepek meraban disini...asalnya ingin menulis psl jodoh saje terlajak sudah...chaww dulu ye...Pikirkan apa yg sy ckp td ye! LIFE PLAN !!


Nota Kakiku:- Planning hanyalah planning, yang memakbulkannya adalah Allah jua...tapi kalau kita tak buat perancangan, sekadar follow with the life flow, seperti orang celik yg berjalan didalam gelap kan...teraba2, tak de arah...

2 comments:

Cik DaiA said...

Ni Shila...ko kan ada FB.Ko carilah baik x-x ko kt FB. Tgk dorang jd apa skrg. Hua..hua..hua..

shilafaizz said...

udah cari dahh...tak kejumpa la dayah...ala kt FB kan org leh letak mcm2 nama..aku pon letak nama timang-timangan giteww...aku dh cari Nazri Muadz tu xjumpa tp xcari pulak Farid Izwan tu!kehkeh..