Thursday, June 6, 2013

Tahniah Sahabatku, Successfully Natural Birthing

Alhamdulillah, semalam salah seorang sahabat telah selamat melahirkan...
Successfully Natural Birthing di HUKM...Tahniah Ayu...
Dua anak sebelum ni ayu amik Epidural untuk tahan sakit..kali ni hasil dr diskusi-diskusi kat Group dan info2 yg dapat dari Gentle Birthing Group Malaysia Ayu berjaya hadapi sakit sepanjang kontraksi dengan tenang. 7cm baru sampai hospital. Masuk LR dh 8cm, 17minit kemudian baby pon lahir...Alhamdulillah...tahniah superibu!

Petikan dari buku Hypnobirthing; 3

"When fear is not present, pain is not present. Fear causes the arteries leading to the uterus to constrict and become tense, creating pain. In the absence of fear, the muscles relax and become pliable, and the cervix is able to naturally thin and open as the body pulsates rhythmically and expels the baby with ease."

Sebab itu lah dalam Hypnobithing, Gentle Birthing, menggunakan teori..ibu2 harus mobile ketika contraction berlaku, jalan2, squatting, kneeling atau ikut saja mana2 posisi yg dirasakan selesa. Tidak perlu hanya berbaring sambil dimonitor CTG. Paling penting kene relax kan minda, tune minda kepada perkara2 yg menggembirakan..nak jumpa baby comel...Alihkan fokus sakit kontraksi itu kepada bernafas secara teratur...Bearth in...breath out...Sebab bila kita relax, muscles2 kita pon ikut relax dan memudahkan bukaan serviks. Insyaallah. You can do it mommy!




Tuesday, June 4, 2013

Kuruskan Badan...Pakai Corset/Gridle?

Bila preggy mesti la badan naik kan kan..same goes to me lah. Tang lengan, badan xnaik mana...tapi peha terasa lah lelemaks terkumpul...Sebab apa? Sebab bila jalan berlaga-laga peha ni hah! Tu jer trend-setting nak tau kalau badan ai naik...heheh...Ngeriiiii....Tak seksi beb. Mwahahahaha...

So time berpantang nanti harus lah kuruskan balik peha drumstick nih. Haiyooo tak mau lah peha gemuks cenggini, tak best lah nak jalan terasa2 peha berlaga.

Mak x mampoo nak beli PB bagai...lagipun xmau nanti hangat2 tahi hayam...beli mahal2 pakai kejap..membazir amalan syaiton kan...So alternatif lain, nak cari girdle yg ok ikut majoriti. Tanya kawan2, dorang suggest girdle cosway...Corset xpakai sebab badan xnaik, so nak kempiskan tummy and kecikkan peha that's why nak cari girdle jer...Hat Cosway cenggini punya...


Wahhh mantap kans?? Mihmihmih....sebelah  kanan tu corset cosway...ai nak Girdle dia jer...harga RM68 jangan riso mampu milik punya...Pls rajin2 pakai2 dan sapu krim mustajab super hot shila..kita kasi bakar itu lelemaks degil!






Thursday, June 6, 2013

Tahniah Sahabatku, Successfully Natural Birthing

Alhamdulillah, semalam salah seorang sahabat telah selamat melahirkan...
Successfully Natural Birthing di HUKM...Tahniah Ayu...
Dua anak sebelum ni ayu amik Epidural untuk tahan sakit..kali ni hasil dr diskusi-diskusi kat Group dan info2 yg dapat dari Gentle Birthing Group Malaysia Ayu berjaya hadapi sakit sepanjang kontraksi dengan tenang. 7cm baru sampai hospital. Masuk LR dh 8cm, 17minit kemudian baby pon lahir...Alhamdulillah...tahniah superibu!

Petikan dari buku Hypnobirthing; 3

"When fear is not present, pain is not present. Fear causes the arteries leading to the uterus to constrict and become tense, creating pain. In the absence of fear, the muscles relax and become pliable, and the cervix is able to naturally thin and open as the body pulsates rhythmically and expels the baby with ease."

Sebab itu lah dalam Hypnobithing, Gentle Birthing, menggunakan teori..ibu2 harus mobile ketika contraction berlaku, jalan2, squatting, kneeling atau ikut saja mana2 posisi yg dirasakan selesa. Tidak perlu hanya berbaring sambil dimonitor CTG. Paling penting kene relax kan minda, tune minda kepada perkara2 yg menggembirakan..nak jumpa baby comel...Alihkan fokus sakit kontraksi itu kepada bernafas secara teratur...Bearth in...breath out...Sebab bila kita relax, muscles2 kita pon ikut relax dan memudahkan bukaan serviks. Insyaallah. You can do it mommy!




Tuesday, June 4, 2013

Kuruskan Badan...Pakai Corset/Gridle?

Bila preggy mesti la badan naik kan kan..same goes to me lah. Tang lengan, badan xnaik mana...tapi peha terasa lah lelemaks terkumpul...Sebab apa? Sebab bila jalan berlaga-laga peha ni hah! Tu jer trend-setting nak tau kalau badan ai naik...heheh...Ngeriiiii....Tak seksi beb. Mwahahahaha...

So time berpantang nanti harus lah kuruskan balik peha drumstick nih. Haiyooo tak mau lah peha gemuks cenggini, tak best lah nak jalan terasa2 peha berlaga.

Mak x mampoo nak beli PB bagai...lagipun xmau nanti hangat2 tahi hayam...beli mahal2 pakai kejap..membazir amalan syaiton kan...So alternatif lain, nak cari girdle yg ok ikut majoriti. Tanya kawan2, dorang suggest girdle cosway...Corset xpakai sebab badan xnaik, so nak kempiskan tummy and kecikkan peha that's why nak cari girdle jer...Hat Cosway cenggini punya...


Wahhh mantap kans?? Mihmihmih....sebelah  kanan tu corset cosway...ai nak Girdle dia jer...harga RM68 jangan riso mampu milik punya...Pls rajin2 pakai2 dan sapu krim mustajab super hot shila..kita kasi bakar itu lelemaks degil!