Wednesday, December 29, 2010

Family In-Laws Gathering

Assalamualaikum semuaaa....
Kat sini nak citer pasal family in-law punye gathering on Christmas Holiday tempoh hari..pak mertua tempah chalet kat depan Laut Selat Melaka uols...sangat seronok bukak pintu trus nampak laut...*hmm..bahaya gak kalo tetiba tsunami ke kan...nauzubillah..minta dijauhkan..*
Kami berkumpul di Pengkalan Balak, Melaka...wat BBQ,makan2,bersenang2 sajer...Saje lah pak mertua nak kumpulkan semua anak2 nye..adik ipar yg tua setahun dari ku tak dapat nak join..al maklum die nun jauh di utara sinun..tapi motif pak mertuaku wat gathering ni ialah nak bersama2 dengan semua anak2 nye...especially Along n family...walaupun dok dekat tapi susah sangat nak berkumpul dengan siblings..ade masalah dalaman, tak taula nape kak ipar a.k.a biras ku itu tak suka berkumpul dengan family in-law aku...susah2 lam pantang dua2 anak mak mertua ku jugak yg dok bela die...silap2 anak no 3 ni pon mak mertua aku jage lagik..apa daaa, nak kena brain wash ker??
Vokeylaa..ni gambar2 kami bersuka ria...si Myra macam tau2 je gi jenjalan kat laut...kurang tido, berjage jek...yealah sronok la die angin sepoi2 bahasa bertiup kann...die kan tak bleh panas,kena angin suka lah die...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
elelelele....sukenye die! geget karang baru tau


lakiku dah 'ireng' sebab mandi laut berjam2..padan muke! aku lg cerah dari die sekarang...mwahahaha

Family In-Laws...
and cuba korang tengok dua beranak ni....macam photocopy je kannn....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Myra tengokla ayah dah 'ireng'...Myra pon dok gelakkan ayah die...hahahaha

Friday, December 24, 2010

Saye Stress !!

Owhhh...saye stress la lately nih...susu merudum...pam2 xkuar bnyk pon..last2 anak kena bg FM jugak..kat office buat new structure...kena kejar KPI yg tinggal lagi 6bulan nih..tulah sape suruh cuti lelame sampai 3bulan? org cuti bersalin 2 bulan jer...eh..dah company nak bagi cuti lelame suka hati ai laa...habesnye, melambak lah koje2 den sekarang nih..tapi takde motivasi langsung nak bekerja..asyik ingat kat anak, bila makin tambah keje makin takde lah mood...

Emm...untuk menggembirakan hati nak citer lah pasal anakanda ku yg saorang iteww...Myra sekarang ni dah 3 bulan lebih..ujung bulan 12 ni genap la 4bulan...ish2..kejap nye die membesar...rase macam baru lepas tercungap-cungap dok push die dalam labor room...die sekarang makin bolattt...makin bijak..dah pandai dah depakan tangan mintak angkat..tapi biaselah mummy die ni tak mo ajar sangat mintak kena angkat jer..bila die depakn tangan tu wat2 xtau jer...nanti mate die kebil2 orang lalu tak amik die..shiaannnn...shomelll pon ade...hukhuk

Eh nak citer sket la rancangan feberet aku kat tv. Aku ni suka tengok reality show Giuliana and Bill kat 712 astro tuh...Giuliana kan tengah struggling untuk pregnant kan...mase die buat IVF for 2nd time tuh kan..mase die nangis b4 wat IVF tuh..aku pon rase sedih...aku dapat merasai macam mane besarnye harapan die supaya 2nd time IVF tuh berjaya...die memang berusaha sangat nak baby..Guiliana sangat excited and so hepy mase belikan bestfren die baju baby for baby shower...klu die berjaya 1st IVF die pon akn same2 tggu hari nk bersalin mcm kwn die..tapi die keguguran ms 2bulan...before dis die wat IUI xberjaya wat IVF..1st time gagal, wat lagi..Bill kate kalo 2nd time fail jugak dorang nak stop dah sebab Bill tak tahan Giuliana sakit begitu...aku xtau la camne proses IVF tuh tp yg ku tau doc kena amik telur2 Giuliana utk disenyawakan dengan sperm Bill. Tapi sebelom tuh Giuliana kenalah amik injection untuk hasilkn seberapa banyak telur yg boleh. Biasenye wanita hanye akn mengeluarkn 1 atau 2 ovum saje utk tiap kitaran tapi bila amik injection tu for 1st trial IVF Giuliana hasilkn 8 ovum..2nd time nih 15 ovum ko!! gile banyak !! dats why la org yg wat IVF nih slalu boleh dapat kembar 2,3,4 pon ade...tetiba kan mase tgk episode rabu lepas mase yg wat 2nd ivf tuh aku berdoa supaya Guiliana berjaya pregnant dan lahirkan baby seperti mane diriku...
Alkisah, ku ade saorang kawan berkahwin lom sampai setahun, die jugak lom pregnant lagik...bile ku tanye planning ke, die kate idak, kalo bleh nak baby cepat...yea lah lum rezki lagi kan...pastu ku bagilah tips bagai supaya insyaallah cepat ler lekat...tapi kawanku ini lom jugak berjaya hamil..yea la allah lum nak bagi kan...tapi kalo kita usaha dan berdoa insyaallah berjaya..sebab kawan aku nih kitaran haid nye tiap bulan datang...kira insyaallah subur la kirenye. Pastu ku suggest die makan acid folic sebab sebelom pregnant dulu pon ku makan acid folic sebab AF leh bantu tambah kesuburan..tapi die tak makan pon...hmm..maybe die lom betol2 nak usaha supaya pregnant kot kan...Memangla tu sume kuasa Allah tapi kalo tak usaha camne nak berjaya..sebelom ni senior ku kat U dulu pon gitu..5bulan kawin die msg 'dik...akak lum prgnnt lagi la...bagi la tips cepat lekat' ku bukanler doctor tapi kalo ape tips yg ku tau ku sudi jer share..Then ku suruh la die mkn AF..alhamdulillah 2bulan lepas amik AF die pregnant...Sebab kalo orang beria nak pregnant, orang tu akan ikut segala tips supaya cepat hamil...Mase ku menunggu nak pregnant dulu even baru 4bulan kawin ku dah sibuk nak try Biodex bagai...punyelah ku teringin benor nak ade baby...perasaan nak ade baby tu sangat lah kuat sampai bebetul xsabor nak beli baju baby...hmm..lain orang lain kan.,..lain padang lain belalang...~merepek sudaaa....

Thursday, December 9, 2010

Hatiku Gundah Gulana...

Pada hari ini, tarikh ini genaplah usia Humayraa 3bulan 9hari...Myra masih belum dihantar ke nursery...ku dah start naik keje lepas bercuti bersalin selama 3bulan..seronokkk gile! wat mase ni Myra dijaga bergilir-gilir oleh hubby dan mak ku...hubby xkeje ke?? hehe..untung jugak dapat hubby keje shift nih...so bile hubby keje malam, Myra akan bersama ayah...minggu ni pulak mak datang kl jadi mak jage la kejap...lepas tu...hmmm

Myra akan berada di nursery...sob...sob...isk..isk...sedihhhh....sebenarnya dalam hati ni amatlah risau, gundah gulana, tak keruan bila nak meninggalkan anak pada orang yang bukan darah daging sendiri...setakat ni honestly, ku percaya hubby dan mak sendiri saje okeh...hanya 2 orang ini! Mummy myra kenal mak, macam mane mak jaga cucu dia...mak jugalah yg jaga kami berdua selama 44hari sejak Myra dilahirkan...Ibu mertua? hmm...belum lagi kot..kenapa? hanya daku yg tau alasannye ape...(kepada hubby, kalau nak tau sila tanye sendiri ye..)

Orang lain tak taula tapi diriku amatlah cerewet dalam penjagaan anak dara nan seorang ini...nak memilih nursery pon sampai ku buat emergency spot check. kalau mase emergency spot check cikgu die cool jer, tempat pon remain bersih, menepatilah piawaian antarabangsa puan shila nih...Kami takde pilihan, nak hire bibik ku lagilah xpecaye okeh. Hubby dahla keje shift tak elok kalau bibik dan hubby berada dirumah time ku kerja...babysitter pulak dh cari kemane2 nan ado...Aku kena teruskan kerja bagi membantu ekonomi rumahtangga, kerja pon satu tanggungjawab jugak kan...Kepada Myra, mummy harap Myra jangan notty2 ye syg...jangan nak macam2 dengan orang...kalau nak macam2 tggu balik rumah mintak dengan mummy ye...jage tingkah laku, baik2 je kat nursery tau...(sob..sob...air mata berjuraian...)

Sanggup ke tinggalkan kat orang budak kecik nih....

Thursday, December 2, 2010

Saya Jeles Dengan 'Dia'...

Sebenarnye entry ini ade berbaur kejelesan terhadap seseorang...Kami tak penah pon berjumpa, kawan bukan, sedare pon bukan..cuma pertalian antara customer dan seller sajer...Saye membeli satu produk kecantikan dari dia...memula blog hoping, tah cmne terjumpa blog dia. Mase tu dia tengah preggy...Ape yg saye jeleskan sangat tuh?? Okla, story2 sket pasal dia yer...Dia masih muda dalam 25-26 umo dia, ade anak kembar twin boy, kurus tggi orangnye, kulit putih/kuning langsat, berkerjaya (macam keje gomen), suami sorang jer (tak kan kembar pulak), orang kelantan. Tu jelah yang saye tau pasal die.. Ok ape yang saye jeleskan pasal die ye? Saye jeles sebab...

1. Dia berfitting cantik dan vouge walaupun sudah beranak skali kuarnye dua orang..
2. Dia sangat vouge walaupun dengan 2orang twin yang masih kecil...
3. Dia still cun melecun walaupun dengan berkerjaya, anak twin dan tiada pembantu rumah a.k.a bibik untuk membantu membuat kerja2 rumah dan menjaga anak...
4. Dia sangat cantik, pada saye laa...

Kenapa saye jeles?? Sebabnye dia ade cukup mase nak mencantikkan diri walaupun dengan twin boy nye...series cakap memang dia pandai bergaya dengan shawl ala2 orang arab giteww...Saye yang baru anak seorang ni pon kalau bersiap ala kadar jer a.k.a caplin sebab baru nak make-up anak dah memanggil2...hmm, camne dia buat yer?Agaknye kalau saye tanye dia, dia nak jawab tak?? Kalau nak tengok orangnye, boleh google Lynna (A Walk To Remember)...pastu anda komen sendiri okeh?

Wednesday, December 29, 2010

Family In-Laws Gathering

Assalamualaikum semuaaa....
Kat sini nak citer pasal family in-law punye gathering on Christmas Holiday tempoh hari..pak mertua tempah chalet kat depan Laut Selat Melaka uols...sangat seronok bukak pintu trus nampak laut...*hmm..bahaya gak kalo tetiba tsunami ke kan...nauzubillah..minta dijauhkan..*
Kami berkumpul di Pengkalan Balak, Melaka...wat BBQ,makan2,bersenang2 sajer...Saje lah pak mertua nak kumpulkan semua anak2 nye..adik ipar yg tua setahun dari ku tak dapat nak join..al maklum die nun jauh di utara sinun..tapi motif pak mertuaku wat gathering ni ialah nak bersama2 dengan semua anak2 nye...especially Along n family...walaupun dok dekat tapi susah sangat nak berkumpul dengan siblings..ade masalah dalaman, tak taula nape kak ipar a.k.a biras ku itu tak suka berkumpul dengan family in-law aku...susah2 lam pantang dua2 anak mak mertua ku jugak yg dok bela die...silap2 anak no 3 ni pon mak mertua aku jage lagik..apa daaa, nak kena brain wash ker??
Vokeylaa..ni gambar2 kami bersuka ria...si Myra macam tau2 je gi jenjalan kat laut...kurang tido, berjage jek...yealah sronok la die angin sepoi2 bahasa bertiup kann...die kan tak bleh panas,kena angin suka lah die...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
elelelele....sukenye die! geget karang baru tau


lakiku dah 'ireng' sebab mandi laut berjam2..padan muke! aku lg cerah dari die sekarang...mwahahaha

Family In-Laws...
and cuba korang tengok dua beranak ni....macam photocopy je kannn....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Myra tengokla ayah dah 'ireng'...Myra pon dok gelakkan ayah die...hahahaha

Friday, December 24, 2010

Saye Stress !!

Owhhh...saye stress la lately nih...susu merudum...pam2 xkuar bnyk pon..last2 anak kena bg FM jugak..kat office buat new structure...kena kejar KPI yg tinggal lagi 6bulan nih..tulah sape suruh cuti lelame sampai 3bulan? org cuti bersalin 2 bulan jer...eh..dah company nak bagi cuti lelame suka hati ai laa...habesnye, melambak lah koje2 den sekarang nih..tapi takde motivasi langsung nak bekerja..asyik ingat kat anak, bila makin tambah keje makin takde lah mood...

Emm...untuk menggembirakan hati nak citer lah pasal anakanda ku yg saorang iteww...Myra sekarang ni dah 3 bulan lebih..ujung bulan 12 ni genap la 4bulan...ish2..kejap nye die membesar...rase macam baru lepas tercungap-cungap dok push die dalam labor room...die sekarang makin bolattt...makin bijak..dah pandai dah depakan tangan mintak angkat..tapi biaselah mummy die ni tak mo ajar sangat mintak kena angkat jer..bila die depakn tangan tu wat2 xtau jer...nanti mate die kebil2 orang lalu tak amik die..shiaannnn...shomelll pon ade...hukhuk

Eh nak citer sket la rancangan feberet aku kat tv. Aku ni suka tengok reality show Giuliana and Bill kat 712 astro tuh...Giuliana kan tengah struggling untuk pregnant kan...mase die buat IVF for 2nd time tuh kan..mase die nangis b4 wat IVF tuh..aku pon rase sedih...aku dapat merasai macam mane besarnye harapan die supaya 2nd time IVF tuh berjaya...die memang berusaha sangat nak baby..Guiliana sangat excited and so hepy mase belikan bestfren die baju baby for baby shower...klu die berjaya 1st IVF die pon akn same2 tggu hari nk bersalin mcm kwn die..tapi die keguguran ms 2bulan...before dis die wat IUI xberjaya wat IVF..1st time gagal, wat lagi..Bill kate kalo 2nd time fail jugak dorang nak stop dah sebab Bill tak tahan Giuliana sakit begitu...aku xtau la camne proses IVF tuh tp yg ku tau doc kena amik telur2 Giuliana utk disenyawakan dengan sperm Bill. Tapi sebelom tuh Giuliana kenalah amik injection untuk hasilkn seberapa banyak telur yg boleh. Biasenye wanita hanye akn mengeluarkn 1 atau 2 ovum saje utk tiap kitaran tapi bila amik injection tu for 1st trial IVF Giuliana hasilkn 8 ovum..2nd time nih 15 ovum ko!! gile banyak !! dats why la org yg wat IVF nih slalu boleh dapat kembar 2,3,4 pon ade...tetiba kan mase tgk episode rabu lepas mase yg wat 2nd ivf tuh aku berdoa supaya Guiliana berjaya pregnant dan lahirkan baby seperti mane diriku...
Alkisah, ku ade saorang kawan berkahwin lom sampai setahun, die jugak lom pregnant lagik...bile ku tanye planning ke, die kate idak, kalo bleh nak baby cepat...yea lah lum rezki lagi kan...pastu ku bagilah tips bagai supaya insyaallah cepat ler lekat...tapi kawanku ini lom jugak berjaya hamil..yea la allah lum nak bagi kan...tapi kalo kita usaha dan berdoa insyaallah berjaya..sebab kawan aku nih kitaran haid nye tiap bulan datang...kira insyaallah subur la kirenye. Pastu ku suggest die makan acid folic sebab sebelom pregnant dulu pon ku makan acid folic sebab AF leh bantu tambah kesuburan..tapi die tak makan pon...hmm..maybe die lom betol2 nak usaha supaya pregnant kot kan...Memangla tu sume kuasa Allah tapi kalo tak usaha camne nak berjaya..sebelom ni senior ku kat U dulu pon gitu..5bulan kawin die msg 'dik...akak lum prgnnt lagi la...bagi la tips cepat lekat' ku bukanler doctor tapi kalo ape tips yg ku tau ku sudi jer share..Then ku suruh la die mkn AF..alhamdulillah 2bulan lepas amik AF die pregnant...Sebab kalo orang beria nak pregnant, orang tu akan ikut segala tips supaya cepat hamil...Mase ku menunggu nak pregnant dulu even baru 4bulan kawin ku dah sibuk nak try Biodex bagai...punyelah ku teringin benor nak ade baby...perasaan nak ade baby tu sangat lah kuat sampai bebetul xsabor nak beli baju baby...hmm..lain orang lain kan.,..lain padang lain belalang...~merepek sudaaa....

Thursday, December 9, 2010

Hatiku Gundah Gulana...

Pada hari ini, tarikh ini genaplah usia Humayraa 3bulan 9hari...Myra masih belum dihantar ke nursery...ku dah start naik keje lepas bercuti bersalin selama 3bulan..seronokkk gile! wat mase ni Myra dijaga bergilir-gilir oleh hubby dan mak ku...hubby xkeje ke?? hehe..untung jugak dapat hubby keje shift nih...so bile hubby keje malam, Myra akan bersama ayah...minggu ni pulak mak datang kl jadi mak jage la kejap...lepas tu...hmmm

Myra akan berada di nursery...sob...sob...isk..isk...sedihhhh....sebenarnya dalam hati ni amatlah risau, gundah gulana, tak keruan bila nak meninggalkan anak pada orang yang bukan darah daging sendiri...setakat ni honestly, ku percaya hubby dan mak sendiri saje okeh...hanya 2 orang ini! Mummy myra kenal mak, macam mane mak jaga cucu dia...mak jugalah yg jaga kami berdua selama 44hari sejak Myra dilahirkan...Ibu mertua? hmm...belum lagi kot..kenapa? hanya daku yg tau alasannye ape...(kepada hubby, kalau nak tau sila tanye sendiri ye..)

Orang lain tak taula tapi diriku amatlah cerewet dalam penjagaan anak dara nan seorang ini...nak memilih nursery pon sampai ku buat emergency spot check. kalau mase emergency spot check cikgu die cool jer, tempat pon remain bersih, menepatilah piawaian antarabangsa puan shila nih...Kami takde pilihan, nak hire bibik ku lagilah xpecaye okeh. Hubby dahla keje shift tak elok kalau bibik dan hubby berada dirumah time ku kerja...babysitter pulak dh cari kemane2 nan ado...Aku kena teruskan kerja bagi membantu ekonomi rumahtangga, kerja pon satu tanggungjawab jugak kan...Kepada Myra, mummy harap Myra jangan notty2 ye syg...jangan nak macam2 dengan orang...kalau nak macam2 tggu balik rumah mintak dengan mummy ye...jage tingkah laku, baik2 je kat nursery tau...(sob..sob...air mata berjuraian...)

Sanggup ke tinggalkan kat orang budak kecik nih....

Thursday, December 2, 2010

Saya Jeles Dengan 'Dia'...

Sebenarnye entry ini ade berbaur kejelesan terhadap seseorang...Kami tak penah pon berjumpa, kawan bukan, sedare pon bukan..cuma pertalian antara customer dan seller sajer...Saye membeli satu produk kecantikan dari dia...memula blog hoping, tah cmne terjumpa blog dia. Mase tu dia tengah preggy...Ape yg saye jeleskan sangat tuh?? Okla, story2 sket pasal dia yer...Dia masih muda dalam 25-26 umo dia, ade anak kembar twin boy, kurus tggi orangnye, kulit putih/kuning langsat, berkerjaya (macam keje gomen), suami sorang jer (tak kan kembar pulak), orang kelantan. Tu jelah yang saye tau pasal die.. Ok ape yang saye jeleskan pasal die ye? Saye jeles sebab...

1. Dia berfitting cantik dan vouge walaupun sudah beranak skali kuarnye dua orang..
2. Dia sangat vouge walaupun dengan 2orang twin yang masih kecil...
3. Dia still cun melecun walaupun dengan berkerjaya, anak twin dan tiada pembantu rumah a.k.a bibik untuk membantu membuat kerja2 rumah dan menjaga anak...
4. Dia sangat cantik, pada saye laa...

Kenapa saye jeles?? Sebabnye dia ade cukup mase nak mencantikkan diri walaupun dengan twin boy nye...series cakap memang dia pandai bergaya dengan shawl ala2 orang arab giteww...Saye yang baru anak seorang ni pon kalau bersiap ala kadar jer a.k.a caplin sebab baru nak make-up anak dah memanggil2...hmm, camne dia buat yer?Agaknye kalau saye tanye dia, dia nak jawab tak?? Kalau nak tengok orangnye, boleh google Lynna (A Walk To Remember)...pastu anda komen sendiri okeh?