Friday, September 30, 2011

Cer Tengok Ape Myra Dapat...

First of all, mekasehhh kawan2 mummy for the birthday presents yer...:)
And for those yang bagi angpau also...Nanti mummy simpankan lam akaun yer...
Except for duit angpau yang anty wina bagi coz anty wina requested mummy myra to buy toys/dress for myra..heheh **ade alasan nak pegi Branded Outlet beli dress Myra lagikkk...hihihiii

All those presents yang kawan2 mummy bagi...kawan ayah bagi angpau jer biaselah lelaki kannn...

When mummy at young age, mummy takde pon dapat hadiah gini Myra..Mak buatkan majlis hari jadi pon masak bihun dan bekalkan jajan2 je untuk jiran2 dan kawan2 mummy...heheh alhamdulillah mummy maseh merasa birthday party kekecik dulu even simple but for me dah sangat2 best!

Ape pulak hadiah dari mummy dan ayah???
Tadaaaa....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Anak gegirl kannnn....both mummy dan ayah sama jer citarasa...anak girl mesti di belikan sikit2 barang gini...

Dapat kecik2 pon jadi lah nak oiii...
Because gold is very valuable..Makin lame makin mahal...
Keep it yer Myra...bila besar nanti jaga elok2..like what mummy kept all those things given by Mak to mummy...




^Happy Weekend Ya!^





Thursday, September 29, 2011

Perkahwinan Norman dan Memey

Memula tadi kan nak buat entry pasal Myra tetibeeee.....bukak belog Filla terus berubah fikiran mak! Mwahahaha...Meh mamarazzi dah datang neh.

Seperti yang diketahui ramai memey dan norman dh selamat jadi suami isteri. Korang suka ke tak suka ke dorang tetaplah kawen...mwahahahhah * Gelak jahat
Cer cuba korang tengok gambo nih.
Okeh ni gaun pengantin Memey rekaan Vera Wang okeh. Siapakah Vera Wang??

Vera wang tu adelah designer gown kelasss untuk artis2 kelasss jah. Okeh meh lihat senarai wedding gown artis yang dibuat Vera Wang...die telah membikin wedding gown untuk Ivanka Trump, Kim Kardashian, Khloe Kardashian, Alicia Keys, Uma Thurman, Mariah Carey, Jennifer Garner, Victoria Beckam wehhhhh! Dan Ramaaaiii lagi artis papan atas bak kate orang Indon. Kelasss ko jah. Standard artis hollywood okeh. Sila muntah ijo.


Tah2 si Memey ni pon tak kenal sape Vera Wang. Tah sape yang carikan sponsor Vera Wang ni pon tak tau laaa kan...Tapi dah name pon sponsor terima je laaah. Okeh tu takde hal, tapi cuba lah tengok wedding dress die tuh. Pada aku sangatlah tak sesuai untuk orang Melayu, apetah lagi islam...Bak kate Fillanie dah macam pokok krismas jah. Semak haku nengok. Dengan dayang2 sekali seksi meksi.

Dah la die ni penuh kontroversi wedding dress pon bikin kontroversi. Isk Isk...memey...memey siannnn. Seb baik tak pakai wedding dress ni kat Felda Tenggaroh 2 kampung die tuh. Satu daerah dengan ai tauu..Lagi malatopppp! Den rase wedding gown Kate Middleton wife si William yang bakal jadi permaisuri Raja tu pon lagi sopan okeh labuh ke bawah tanah. Lu pikir la sendiri.

Baju camni pon dah cantek. Tapi seperti yang den kate tadi..memey ni pon ikut jer dah orang sponsor kannn...

Cer pakai cenggini ok kan?

^Selamat pengantin Baru buat Norman dan Memey^


*Credit Piccas to the owner*

Wednesday, September 28, 2011

Rezeki Anak

Alhamdulillah....Annual bonus has been paid last month...Alhamdulillah juga rezeki lebih tahun ini...Jika Allah sudah katekan rezeki kita, pasti akan jadi milik kita kan? Jangan dilihat apa yang orang ade tapi lihat apa yang sudah dikurniakan Allah pada kita...Pada sy dapat sikit atau banyak itu sudah tertulis rezeki kita..Dapat banyak atau sikit jangan lupa bersyukur. Dapat promotion atau tidak itu juga rezeki...Jika tak dapat promotion, sy harus bersyukur juga..pasti ada pro dan cons untuk kita...

Duit masuk banyak banyak juga yang keluar...Insyaallah sy share2 dengan hubby nak renovate porch kereta dan ganti autogate..Kesian kalau hujan terkial2 nak bukak gate...See...ade duit jer mesti invest kat rumah..huhuu. Tapi benda pertama yang sy buat, sy akan simpan half dalam ASB dan savings account dulu...Tu semua untuk emergency...Hubby tak banyak menyimpan sebab die banyak bayar expenses..2 rumah dan kereta...Sebenarnye all expenses dibayar Pak Pais seorang...huhuhuuu. So sy punye peranan part savings untuk family...Kalau ade lebih baru la somi ku dapat menyimpan...Savings tu bukan untuk sy seorang..untuk kami berdua dan anak...

Bonus tahun ni sy berniat nak belikan myra 'barang'..Dah lame nak belikan..Akhirnya semalam tertunai hasrat belikan die rantai leher dan pendant...Mak aihh rege emas sekarang bukan main. Itu pon beli sebab harga emas minggu ni tetiba turun. Turun almost RM20/segram !!So atas advise rakan2 yang melabur emas, sy pon beli...Tak rugi okeh beli emas sebab emas ni pelaburan bukan sia2 jer beli emas. Tapi nak beli gold bar selalu tidak ler...Mane nak kaut duit plak.

Tadi dah bukak akaun SSPN untuk Myra..Mane la tau kan, nanti ade rezeki die nak sambung belajar tak payah la buat loan sebab dah ade simpanan pelajaran...Kalau la dulu ade SSPN segala bagai ni mesti mak den pon akan menyimpan kat sspn...tak payoh ler den susah2 pi meminjam kat PTPTN nak belajar kat universiti..Then, nak bukak akaun Tabung Haji la untuk dak sorang nih..Amanah Saham Didik tak jadi bukak asek penuh jer quota sudahnye ku tukar masukkan ke Amanah Saham Wawasan (ASW). Senang jer dapat...ASD punye la susah. Life insurans untuk Myra pon dah ade. Ku suggest amik Prudential BSN Takaful, cepat jer kalau nak process claim. Tu yang paling utama..mwahahahah.

Bila pikir2 bile ade anak nih, banyak nye expenses, investment dan savings diperuntukkan untuk dia. Ni baru sorang anak...haihhh nak buat macam mane...dah jadi parents ni kene la bijak merancang...ni sume untuk masa depan...Kalau tak bertindak dan beringat sekarang susah nanti...Kita bukan tau ape yang bakal jadi di masa depan kan? Tapi ade benda yang den nak buat dari dulu tak buat2.. benda tu ialah PENAMA KWSP. Mwahahahah...baikkk nak buat jugak minggu nih. Emm...bape portion nak bagi Pak Pais yer?? Den punya portion kat akaun die dah tau dahhhh....^___^




Monday, September 26, 2011

Updates Open House dan Birthday Myra - 1

Alhamdulillah...majlis open house pertama yang saya anjurkan di rumah sendiri berjalan lancar...Sebenarnye tak bape lancar sebab malam sebelum majlis Myra tetiba panas badan dan bila minum susu jer muntah. 5x minum susu 5x muntah...kol 10.30 malam tengah2 prepare barang2 nak memasak die muntah lagi then trus sms Pak Pais yg berada tah dimana untuk bawak gi klinik. Pegi klinik doc check suhu tinggi okeh! mase kat rumah chek 37.5 kt klinik 38.5 suda...Malam tuh sampai ke pagi Myra masih demam dan muntah. Baju cadar tah bape kali diganti...pakaikan die suar pendek jer sambil lap2 badan die ngan kain basah...sian anak mummy...

Tapi alhamdulillah mase hari majlis Myra dah tak muntah2..demam dah surut sket..alhamdulillah myra tak cranky...Dan majlis berjalan dengan meriah. Sangat ramai kawan2 datang seb baik dah prepare makanan banyak sket..

But still feel sikit terkilan sebab ade few persons yang selama ni asek tanye bila nak buat makan2, nak datang rumah la tapi bila dah buat makan2 nan ado muncul...dan xbgtau pon xbleh datang...*Len kali jangan nak suruh ai masak2 ye kalau setakat hangat2 taik ayam...seb baik masih ramai yang sudi datang sebagai penyelamat keadaan..kalau tak sape nak perabihkan makanan2 yang banyak tuh?

Ni sikit gambar sekitar majlis..gambar tak cantik sebab Pak Pais yang amik..gituuuu...Hahahah.

Orang yang diraikan...dak Myra...Happy Birthday again sayang....sob sob sedihhh lak dah besar anak mummy nie...Rase kejappp jer!


Birthday Cake!! Cantekkk dan Sedappp. Satisfied.

 
Antara tetamu yang terawal datang...see kak Ash ade..heheh


Kawan mak Myra yang dua orang tudung biru tuh memang hover sket uolss...Mwahahahah..itulah Izan dan Oja my opismate.

Kawan RH kak Ash dan Mizah...mekasehh datang...^___^


Sebahagian geng Ratuhati yang mai...ni cuma suku dari mereka yang datang...
Ramaiii sangat yang datang ke rumah iolss kelmarin...Mekaseh banyak2 geng! Really appreciate it. Tahun depan datang lagi yer even kami tak buat open house...;)
Pestime jumpa Wina, yang lain2 dah penah jumpa..Thanx beb sampai jua bertemankan anak gadis dan bujang itu...huhuuu

Pak Pais cakap geng2 RH awak ni supportive laa...kat mane2 kawan wat open house mesti dorang datang ramai2...kat seremban pon datang...heheh. Dah name pon support group mestila supportive ye dak??

Thanx to the baker Shila for birthday kek yang sangat cantek dan sedap! Thanx to other baker Kak Ilot for the red velvet cupcakes yang sedapp also. Uols kene letak biz kad lah masing2 tanye nih. And, thanx also to Puan Khai for taking photos on the day...Cant wait to get the copies nak print2 dan framekan.

Ape pon terima kasih sekali lagi buat yang sudi datang...Maaf sangat2 jika terkurang layanan, terkurang makanan dsb yer...jangan serik datang lagi yer....Makanan sedap tak?? Hihiiii....



Tuesday, September 20, 2011

Invitation: Mini Open House

Assalamualaikum wbt,
Kepada rakan2 yang ku sayangi tak kira lah rakan alam maya ke, rakan realiti ke...Kami sekeluarga ingin menjemput rakan2 semua ke Mini Rumah Terbuka dan Sambutan Majlis Ulangtahun Myra..I stated 'Mini' coz memang majlis ringkas jer...huhuuu
The menu was planned, (plan yer kot2 la last minit berubah) ...Lontong (Lodeh + Nasi Impit), Ayam Masak Merah, Laksa Johor, Roti Jala + Kari Ayam, kek birthday, cupcakes, kuih-muih...
Semua masak sendiri nan ado catering...Me buat Laksa Johor, Roti Jala + Kari Ayam, my mom ku minta masakkan lontong sebab tak cukup tangan...Kalau den jugak buat lontong alamatnye tak payah tido dah la jumaat tu keje...Pehtu feeling2 nak buat bread puding with sos vanilla plak ntah sempat ke idak...huhuiii

 
Jemputlah kawan2 yek...

Date: 24.09.2011
Time: 1pm-6pm
Venue: No.25, Jalan Setia Impian U13/8D, Setia Alam Shah Alam

Myra nak menepek jugak kat sini...Layankan ajer...

Monday, September 19, 2011

Syioknyee Ber-Open House!!

Alhamdulillah tahun ni beraya dengan seronok sekali...seronok sebab beraya sakan...
Paling hepy dy dapat jumpa ramaiiiiii rakan alam maya Ratuhati...Sudah 2tahun sy ber-RH...La ni baru berkesempatan jumpa rakan2 alam maya neh..
Sangat sporting, sangat meriah, sangat loving...hehehee

Sebenarnye its a bit awkward bile nak berjumpa dengan orang yg tak pernah jumpa kan...
Betapa mesra dan rapatnya kami di forum, seharusnye begitu juga di luar kan...kan...
Jadi mase pestime jumpa rakan2 ni sy pon buatlah macam mane mesranye kami di FB dan forum..even pestime jumpa, ku bedal sajer lahhh...Hahaha...tak mau shy shy cat rugi woo...
Rakan2 RH sangat sporting okeh!

Rumah pertama rakan RH dikunjungi Kak Ariss..tapi takdan amik pic walau 1 pon..
Rumah ke-2 berkunjung ke rumah Umisofie @ Kak Fiza...kami sebenarnye mula kenal di blog dan kebetulan jumpa pulak di RH..
Dahla datang malam2, maaf yer kak..den ganggu jer...hihii
Rumah ke-3 beraya ke rumah Kak As a.k.a Puan Pentadbir Ratuhati...
Haa ni orang penting neh..wajib jumpa..
Kat rumah Kak As wahhhh meriah sunnguh aih...
Ramai giler geng2 RH dapat ketemu dan beramas mesra...heheheh
dari serata pelusuk KL datang..ni baru sikit belom gathering tahunan lagi...

Malas nak taip bebanyak...Layannnzz gambar2 jer lah k.

Ni baru separuh yang masuk frame..gamattttt *Eh haku macam anak dara jer kan org lain memasing bersilat ngan anak...huhuuu

Ade orang kate muka kami iras..aihh rabun kah? kak fiza ni kemain santekkk lagi nak dicomparekan dengan ai yang comels...heehuuu *kak fiza nampak in reality cantik wooo...terkedu den!
Cer uols tengok anak dara ai. Orang posing amek gambar die baru nak sikat rambut! hahah


Pabila bloggers sudah bertemu...sambung gosip di alam realiti pulaks

Ai di-apit mak daras...Agak2 boleh tak ai ngaku anak dara?? Hihiiii


Ok lah sekian....nanti kita sambung posing2 kat open house umah ai yer...Dadaaa!




Thursday, September 15, 2011

Barang Baby, Perlu Atau Ikut Nafsu?? Versi Shila

Nak kopi pes entry Kak Ilot a.k.a baker femes sePutrajaya...hehehe
Nak menyibuk gak sebab cam menarik entry beliau neh.



1. Breastpump : Perlu atau tidak??


Perluuuuuu sebab ibu yang bekerja sangat perlukan BP okehhh...kalau dak mane nak tampung kebengkakan cik B dikala bekerja kan..kan..BP ku hat Medela Harmony jah beli ngan Aja mybreastpumpshop ade diskaun rm199 jah. Tapi untuk anak seterusnya feeling2 nak beli hat letrik punya...Medela FS idaman qolbu.

Mase lam pantang kawanku suh guna dulu Avent manual die lepas tu ku beli sendiri BP. Medela harmony ni padaku best sebab suction die lembut jer, tak sakit plus ade 2phase expression. My opinion, ku suka lagi hat Harmony berbanding Avent. Cuma kelemahannya die adalah manual harus tangan ko kuar muscle, lenguh oke. Sebab tu feeling2 nak beli letrik punya...Lagipun kejeku mengadap PC all the time, so kalau hilang jap boss carik suda. Kalau lelame mengepam boss turn kale jadi ijo plak nanti...Ku memang akan bersungguh2 la untuk BF anak ke2 nanti sebab dak Myra kan minum FM dah. Mahal okeh susu FM nie. Pengajaran untuk diri sendiri...

Nak lagi jimat gunalah kaedah marmet..penah jugak guna mase baru jer bersalin sebab susu nan ado mau keluar..Tapi tah betul ke idak teknik ku itu...yang penting susu kuar...


2. Baju baby : Perlu kah yang berjenama?


Erkkk yang ni ku lemah. Baju baby girl sangat2 menarik, tertarik the bommm uols. Memang mata tak kelip2 tengok baju dorang ni lagi2 dress. So kiuttttt! Ku jenis "owh comelnye bawah 100 ok boleh beli". Pastu bawak balik rumah kene cubit ngan Pak Pais sebab mahal sangat katenye...Selalunye terjah Poney atau kalau ade warehouse sale boleh la beli selai 2 Hallmark ke Oshkosh ke..2helai dapat rm100 ok kan..kan...Ni bukan ikut nafsu tapi ikut mata kate cantik beli...huhuu

Eh tapi bukan semua baju myra branded okeh. Ingat mak bapak die cap duit kah?? Ade jer baju myra beli kat tesco...suar spender beli kat Giant...Selalu jugak terjah FOS sebab baju2 di situ comels belaka. Harga pon dapat rm10 selai. Asalkan cantik..mak sapu ja.


3. Barang persiapan baby : Perlu tak beli semua?

Mase sebelum myra lahir pak pais jadi Quantity Surveyor dok mengira berapa baju leh beli. Kami tak beli banyak pon sebab baby kan cepat besar. 10 helai jer baju myra tau...Jangan tak caye...Lepas pantang 2bulan kat kg balik KL baru sopping lagi baju die...Bedung, barut mak den jahitkan...Tilam baby kak ipar hadiahkan tilam kekabu. Sedap uols mak myra pon tumpang baring skalik sebab besar dan gebuss itu tilam. Syiokkk...

4. Stroler

Padaku stroller sangat penting...senang anak nak tido..die lebih selesa...Pasang kipas baby yg kalerful tuh. Lena la anak tido...Nak tumpang2 plastik sopping pon senang nak sangkut di stroller anak...hakhak.

Stroller feeling2 nak beli Quinny tapi bajet nan ado...So dapatla duit kompeni bagi kami tambah sket beli SCR 7 attached ngan SCR 6 sebagai car seat...RM680 kot. Ku suka itu stroller sebab roda 3, dan besar...sangat senang nak tolak pakai 1jari pon leh gerak...(habeslah myra terbabas kan...)
Nampak cam besar tapi ringan. Lagipun stroller kalau jage leklok boleh tahan lama kan...anak seterusnye leh pakai lagi..Tak rugi pon beli hat mahal sket...Kalau ade wet banyak nak jugak beli Quinny tuh. Masalahnye duit nan ado banyak. Kuikui...


5. Car seat

Ni juga penting...untuk keselamatan...tak kira lah umah nursery/BS dekat atau jauh sila gunakan car seat. Jangan dok feeling2 nak meriba anak sambil memandu ok...
 
Pak Pais kan kalau berkaitan kete owhh die len macam sikit. Car seat tak boleh letak depan sebab bahaya katenye kalau kita break emergency anak leh tercampak kuar ke cermin kete...Gitu??Car seat kene di belakang. Cara die ikat car seat pon mak aihhh simpulan cinta ke hape. Terpusing2 kepala den nak bukak seat belt yang di ikat ke stroller tu. Seb baik myra jenis diam jer dok lam car seat kalau die meraung2 kat belakang maunye pengsannn nak pujuk die sambil bawak kete.
 
Seperti kenyataan di atas kami beli stroller yang sekali dapat car seat...Myra dah setahun masih guna itu car seat..cuma kaki terjulur kuar suda...Mase die baby car seat tu leh attached kat stroller so ready-on-the-go..dari kete trus letak kat stroller takde la anak terjaga sebab diangkat... 
 
 
**Kak Ilot ok tak sibuk2 nak wat entry same....hahahahhahah. Sekian....
 

Tuesday, September 13, 2011

Myra dah Setahun !!

Alhamdulillah sudah setahun usia anak dara sy....Saye ade feeling2 buat puisi nan indah tapi tetiba mood malas nak siapkan jadi nan ado puisi2 indah iteww...ahaks!

Myra dah berjaya berjalan genap usia setahun beberapa minggu...!! memula nan ado die nak berjalan pehtu agaknye balik kg orang asek tanye die bila nak berjalan maybe die bosan kot orang asek tanye soklan same. Lepas cuti raya balik KL myra berjaya memulakan langkah 2,3 langkah pehtu jadi 4,5 langkah dan jatuhh...jalan balik, jatuh lagikk...gitu je la die ulang2. Ok la tuh kan nanti2 laju la die melangkah kann...kann. Omak paling hepy dan jadi macam pompom girl serta komandor die tiap hari suh rajin berjalan. Hahahah...asek cakap 'Myra up...walkkk...tatihhh...' Die bosan dan penat die akan merangkak balik...

Vocab die nan ado banyak pon...Perkataan die yg betul2 jelas die reti cakap "Nak". Kalau tengah makan, die akan cakap "nak...nek..." nak makanan...bukan nenek yer. Lelain tuh omak tak bape perasan ler pulak vocab die...kuikui. Sekarang tepat2 setahun nan ado bekalkan die makanan ke nursery sebab die dah boleh makan nasi. Maklum ler gigi jer dah 8! Cikgu bagitau tak payah bawakkan nasi untuk die, myra dah boleh makan makanan school dah kaedahnye.. Menu die sup2 la sup ayam, sup ikan, sup sayur...yang penting menu yang sihat la...Kalau petang2 amik myra tuh budak2 yang parents lom amik nampaknye dibagi roti, biskut.

Aiceceh..tersenyum simpul dah dapat jalan yer...*ni pon naseb baik jer dapat snap gambar clear sket kalau idak blurr manjang sebab die tak reti diam.


Saye suka makan kete.nyum..nyum...
Potong kek birthday kat kampung atok ngan wan Melaka...


Birthday Girl...


Selamat Ulangtahun anak mummy sayanggggg...
Semoga kamu dipanjangkan umur, diberi kesihatan yang baik,
Membesarlah jadi anak yang solehah,
Semoga kamu menjadi anak yg membanggakan mummy, ayah dan adik-adik mu nanti,
Jadilah hambaNya yang patuh.

Mummy menyayangi kamu sepertimana luasnya hamparan alam semesta ciptaan Allah ini
Mummy menyayangi kamu seperti jauhnya perjalanan 'Pergi ke bulan, dan kembali semula ke bumi' (Quote: Gabby dan Juanita - Desperate Housewife. heheh)
Kasihnya ibunda sehangat ciuman ibunda padamu setiap hari
Selamat Ulangtahun Pertama Anakku...Nuha Nazneen Humayraa


P/S: Insyaallah kami akan mengadakan majlis sambutan birthday Myra dan mini open house 24/09 ni...Official invitation akan dihantar minggu depan yer...




Thursday, September 8, 2011

Blogger Tengah Cari Mood

Selamat Hari Raya Semua...
Blogger nan seorang ini hanya sekadar blog walking sajer...Masih tak dapat idea nak hapdet belog...
Ade sesikit sajer gambar raye yang rajin di update...heheh

3 of Us In Grey

Bertemu Rakan RH maz@umi Que pada raya ke-4. Setelah hampir 2tahun kenal ni first time jumpe! Hehehe...



Friday, September 30, 2011

Cer Tengok Ape Myra Dapat...

First of all, mekasehhh kawan2 mummy for the birthday presents yer...:)
And for those yang bagi angpau also...Nanti mummy simpankan lam akaun yer...
Except for duit angpau yang anty wina bagi coz anty wina requested mummy myra to buy toys/dress for myra..heheh **ade alasan nak pegi Branded Outlet beli dress Myra lagikkk...hihihiii

All those presents yang kawan2 mummy bagi...kawan ayah bagi angpau jer biaselah lelaki kannn...

When mummy at young age, mummy takde pon dapat hadiah gini Myra..Mak buatkan majlis hari jadi pon masak bihun dan bekalkan jajan2 je untuk jiran2 dan kawan2 mummy...heheh alhamdulillah mummy maseh merasa birthday party kekecik dulu even simple but for me dah sangat2 best!

Ape pulak hadiah dari mummy dan ayah???
Tadaaaa....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Anak gegirl kannnn....both mummy dan ayah sama jer citarasa...anak girl mesti di belikan sikit2 barang gini...

Dapat kecik2 pon jadi lah nak oiii...
Because gold is very valuable..Makin lame makin mahal...
Keep it yer Myra...bila besar nanti jaga elok2..like what mummy kept all those things given by Mak to mummy...




^Happy Weekend Ya!^





Thursday, September 29, 2011

Perkahwinan Norman dan Memey

Memula tadi kan nak buat entry pasal Myra tetibeeee.....bukak belog Filla terus berubah fikiran mak! Mwahahaha...Meh mamarazzi dah datang neh.

Seperti yang diketahui ramai memey dan norman dh selamat jadi suami isteri. Korang suka ke tak suka ke dorang tetaplah kawen...mwahahahhah * Gelak jahat
Cer cuba korang tengok gambo nih.
Okeh ni gaun pengantin Memey rekaan Vera Wang okeh. Siapakah Vera Wang??

Vera wang tu adelah designer gown kelasss untuk artis2 kelasss jah. Okeh meh lihat senarai wedding gown artis yang dibuat Vera Wang...die telah membikin wedding gown untuk Ivanka Trump, Kim Kardashian, Khloe Kardashian, Alicia Keys, Uma Thurman, Mariah Carey, Jennifer Garner, Victoria Beckam wehhhhh! Dan Ramaaaiii lagi artis papan atas bak kate orang Indon. Kelasss ko jah. Standard artis hollywood okeh. Sila muntah ijo.


Tah2 si Memey ni pon tak kenal sape Vera Wang. Tah sape yang carikan sponsor Vera Wang ni pon tak tau laaa kan...Tapi dah name pon sponsor terima je laaah. Okeh tu takde hal, tapi cuba lah tengok wedding dress die tuh. Pada aku sangatlah tak sesuai untuk orang Melayu, apetah lagi islam...Bak kate Fillanie dah macam pokok krismas jah. Semak haku nengok. Dengan dayang2 sekali seksi meksi.

Dah la die ni penuh kontroversi wedding dress pon bikin kontroversi. Isk Isk...memey...memey siannnn. Seb baik tak pakai wedding dress ni kat Felda Tenggaroh 2 kampung die tuh. Satu daerah dengan ai tauu..Lagi malatopppp! Den rase wedding gown Kate Middleton wife si William yang bakal jadi permaisuri Raja tu pon lagi sopan okeh labuh ke bawah tanah. Lu pikir la sendiri.

Baju camni pon dah cantek. Tapi seperti yang den kate tadi..memey ni pon ikut jer dah orang sponsor kannn...

Cer pakai cenggini ok kan?

^Selamat pengantin Baru buat Norman dan Memey^


*Credit Piccas to the owner*

Wednesday, September 28, 2011

Rezeki Anak

Alhamdulillah....Annual bonus has been paid last month...Alhamdulillah juga rezeki lebih tahun ini...Jika Allah sudah katekan rezeki kita, pasti akan jadi milik kita kan? Jangan dilihat apa yang orang ade tapi lihat apa yang sudah dikurniakan Allah pada kita...Pada sy dapat sikit atau banyak itu sudah tertulis rezeki kita..Dapat banyak atau sikit jangan lupa bersyukur. Dapat promotion atau tidak itu juga rezeki...Jika tak dapat promotion, sy harus bersyukur juga..pasti ada pro dan cons untuk kita...

Duit masuk banyak banyak juga yang keluar...Insyaallah sy share2 dengan hubby nak renovate porch kereta dan ganti autogate..Kesian kalau hujan terkial2 nak bukak gate...See...ade duit jer mesti invest kat rumah..huhuu. Tapi benda pertama yang sy buat, sy akan simpan half dalam ASB dan savings account dulu...Tu semua untuk emergency...Hubby tak banyak menyimpan sebab die banyak bayar expenses..2 rumah dan kereta...Sebenarnye all expenses dibayar Pak Pais seorang...huhuhuuu. So sy punye peranan part savings untuk family...Kalau ade lebih baru la somi ku dapat menyimpan...Savings tu bukan untuk sy seorang..untuk kami berdua dan anak...

Bonus tahun ni sy berniat nak belikan myra 'barang'..Dah lame nak belikan..Akhirnya semalam tertunai hasrat belikan die rantai leher dan pendant...Mak aihh rege emas sekarang bukan main. Itu pon beli sebab harga emas minggu ni tetiba turun. Turun almost RM20/segram !!So atas advise rakan2 yang melabur emas, sy pon beli...Tak rugi okeh beli emas sebab emas ni pelaburan bukan sia2 jer beli emas. Tapi nak beli gold bar selalu tidak ler...Mane nak kaut duit plak.

Tadi dah bukak akaun SSPN untuk Myra..Mane la tau kan, nanti ade rezeki die nak sambung belajar tak payah la buat loan sebab dah ade simpanan pelajaran...Kalau la dulu ade SSPN segala bagai ni mesti mak den pon akan menyimpan kat sspn...tak payoh ler den susah2 pi meminjam kat PTPTN nak belajar kat universiti..Then, nak bukak akaun Tabung Haji la untuk dak sorang nih..Amanah Saham Didik tak jadi bukak asek penuh jer quota sudahnye ku tukar masukkan ke Amanah Saham Wawasan (ASW). Senang jer dapat...ASD punye la susah. Life insurans untuk Myra pon dah ade. Ku suggest amik Prudential BSN Takaful, cepat jer kalau nak process claim. Tu yang paling utama..mwahahahah.

Bila pikir2 bile ade anak nih, banyak nye expenses, investment dan savings diperuntukkan untuk dia. Ni baru sorang anak...haihhh nak buat macam mane...dah jadi parents ni kene la bijak merancang...ni sume untuk masa depan...Kalau tak bertindak dan beringat sekarang susah nanti...Kita bukan tau ape yang bakal jadi di masa depan kan? Tapi ade benda yang den nak buat dari dulu tak buat2.. benda tu ialah PENAMA KWSP. Mwahahahah...baikkk nak buat jugak minggu nih. Emm...bape portion nak bagi Pak Pais yer?? Den punya portion kat akaun die dah tau dahhhh....^___^




Monday, September 26, 2011

Updates Open House dan Birthday Myra - 1

Alhamdulillah...majlis open house pertama yang saya anjurkan di rumah sendiri berjalan lancar...Sebenarnye tak bape lancar sebab malam sebelum majlis Myra tetiba panas badan dan bila minum susu jer muntah. 5x minum susu 5x muntah...kol 10.30 malam tengah2 prepare barang2 nak memasak die muntah lagi then trus sms Pak Pais yg berada tah dimana untuk bawak gi klinik. Pegi klinik doc check suhu tinggi okeh! mase kat rumah chek 37.5 kt klinik 38.5 suda...Malam tuh sampai ke pagi Myra masih demam dan muntah. Baju cadar tah bape kali diganti...pakaikan die suar pendek jer sambil lap2 badan die ngan kain basah...sian anak mummy...

Tapi alhamdulillah mase hari majlis Myra dah tak muntah2..demam dah surut sket..alhamdulillah myra tak cranky...Dan majlis berjalan dengan meriah. Sangat ramai kawan2 datang seb baik dah prepare makanan banyak sket..

But still feel sikit terkilan sebab ade few persons yang selama ni asek tanye bila nak buat makan2, nak datang rumah la tapi bila dah buat makan2 nan ado muncul...dan xbgtau pon xbleh datang...*Len kali jangan nak suruh ai masak2 ye kalau setakat hangat2 taik ayam...seb baik masih ramai yang sudi datang sebagai penyelamat keadaan..kalau tak sape nak perabihkan makanan2 yang banyak tuh?

Ni sikit gambar sekitar majlis..gambar tak cantik sebab Pak Pais yang amik..gituuuu...Hahahah.

Orang yang diraikan...dak Myra...Happy Birthday again sayang....sob sob sedihhh lak dah besar anak mummy nie...Rase kejappp jer!


Birthday Cake!! Cantekkk dan Sedappp. Satisfied.

 
Antara tetamu yang terawal datang...see kak Ash ade..heheh


Kawan mak Myra yang dua orang tudung biru tuh memang hover sket uolss...Mwahahahah..itulah Izan dan Oja my opismate.

Kawan RH kak Ash dan Mizah...mekasehh datang...^___^


Sebahagian geng Ratuhati yang mai...ni cuma suku dari mereka yang datang...
Ramaiii sangat yang datang ke rumah iolss kelmarin...Mekaseh banyak2 geng! Really appreciate it. Tahun depan datang lagi yer even kami tak buat open house...;)
Pestime jumpa Wina, yang lain2 dah penah jumpa..Thanx beb sampai jua bertemankan anak gadis dan bujang itu...huhuuu

Pak Pais cakap geng2 RH awak ni supportive laa...kat mane2 kawan wat open house mesti dorang datang ramai2...kat seremban pon datang...heheh. Dah name pon support group mestila supportive ye dak??

Thanx to the baker Shila for birthday kek yang sangat cantek dan sedap! Thanx to other baker Kak Ilot for the red velvet cupcakes yang sedapp also. Uols kene letak biz kad lah masing2 tanye nih. And, thanx also to Puan Khai for taking photos on the day...Cant wait to get the copies nak print2 dan framekan.

Ape pon terima kasih sekali lagi buat yang sudi datang...Maaf sangat2 jika terkurang layanan, terkurang makanan dsb yer...jangan serik datang lagi yer....Makanan sedap tak?? Hihiiii....



Tuesday, September 20, 2011

Invitation: Mini Open House

Assalamualaikum wbt,
Kepada rakan2 yang ku sayangi tak kira lah rakan alam maya ke, rakan realiti ke...Kami sekeluarga ingin menjemput rakan2 semua ke Mini Rumah Terbuka dan Sambutan Majlis Ulangtahun Myra..I stated 'Mini' coz memang majlis ringkas jer...huhuuu
The menu was planned, (plan yer kot2 la last minit berubah) ...Lontong (Lodeh + Nasi Impit), Ayam Masak Merah, Laksa Johor, Roti Jala + Kari Ayam, kek birthday, cupcakes, kuih-muih...
Semua masak sendiri nan ado catering...Me buat Laksa Johor, Roti Jala + Kari Ayam, my mom ku minta masakkan lontong sebab tak cukup tangan...Kalau den jugak buat lontong alamatnye tak payah tido dah la jumaat tu keje...Pehtu feeling2 nak buat bread puding with sos vanilla plak ntah sempat ke idak...huhuiii

 
Jemputlah kawan2 yek...

Date: 24.09.2011
Time: 1pm-6pm
Venue: No.25, Jalan Setia Impian U13/8D, Setia Alam Shah Alam

Myra nak menepek jugak kat sini...Layankan ajer...

Monday, September 19, 2011

Syioknyee Ber-Open House!!

Alhamdulillah tahun ni beraya dengan seronok sekali...seronok sebab beraya sakan...
Paling hepy dy dapat jumpa ramaiiiiii rakan alam maya Ratuhati...Sudah 2tahun sy ber-RH...La ni baru berkesempatan jumpa rakan2 alam maya neh..
Sangat sporting, sangat meriah, sangat loving...hehehee

Sebenarnye its a bit awkward bile nak berjumpa dengan orang yg tak pernah jumpa kan...
Betapa mesra dan rapatnya kami di forum, seharusnye begitu juga di luar kan...kan...
Jadi mase pestime jumpa rakan2 ni sy pon buatlah macam mane mesranye kami di FB dan forum..even pestime jumpa, ku bedal sajer lahhh...Hahaha...tak mau shy shy cat rugi woo...
Rakan2 RH sangat sporting okeh!

Rumah pertama rakan RH dikunjungi Kak Ariss..tapi takdan amik pic walau 1 pon..
Rumah ke-2 berkunjung ke rumah Umisofie @ Kak Fiza...kami sebenarnye mula kenal di blog dan kebetulan jumpa pulak di RH..
Dahla datang malam2, maaf yer kak..den ganggu jer...hihii
Rumah ke-3 beraya ke rumah Kak As a.k.a Puan Pentadbir Ratuhati...
Haa ni orang penting neh..wajib jumpa..
Kat rumah Kak As wahhhh meriah sunnguh aih...
Ramai giler geng2 RH dapat ketemu dan beramas mesra...heheheh
dari serata pelusuk KL datang..ni baru sikit belom gathering tahunan lagi...

Malas nak taip bebanyak...Layannnzz gambar2 jer lah k.

Ni baru separuh yang masuk frame..gamattttt *Eh haku macam anak dara jer kan org lain memasing bersilat ngan anak...huhuuu

Ade orang kate muka kami iras..aihh rabun kah? kak fiza ni kemain santekkk lagi nak dicomparekan dengan ai yang comels...heehuuu *kak fiza nampak in reality cantik wooo...terkedu den!
Cer uols tengok anak dara ai. Orang posing amek gambar die baru nak sikat rambut! hahah


Pabila bloggers sudah bertemu...sambung gosip di alam realiti pulaks

Ai di-apit mak daras...Agak2 boleh tak ai ngaku anak dara?? Hihiiii


Ok lah sekian....nanti kita sambung posing2 kat open house umah ai yer...Dadaaa!




Thursday, September 15, 2011

Barang Baby, Perlu Atau Ikut Nafsu?? Versi Shila

Nak kopi pes entry Kak Ilot a.k.a baker femes sePutrajaya...hehehe
Nak menyibuk gak sebab cam menarik entry beliau neh.



1. Breastpump : Perlu atau tidak??


Perluuuuuu sebab ibu yang bekerja sangat perlukan BP okehhh...kalau dak mane nak tampung kebengkakan cik B dikala bekerja kan..kan..BP ku hat Medela Harmony jah beli ngan Aja mybreastpumpshop ade diskaun rm199 jah. Tapi untuk anak seterusnya feeling2 nak beli hat letrik punya...Medela FS idaman qolbu.

Mase lam pantang kawanku suh guna dulu Avent manual die lepas tu ku beli sendiri BP. Medela harmony ni padaku best sebab suction die lembut jer, tak sakit plus ade 2phase expression. My opinion, ku suka lagi hat Harmony berbanding Avent. Cuma kelemahannya die adalah manual harus tangan ko kuar muscle, lenguh oke. Sebab tu feeling2 nak beli letrik punya...Lagipun kejeku mengadap PC all the time, so kalau hilang jap boss carik suda. Kalau lelame mengepam boss turn kale jadi ijo plak nanti...Ku memang akan bersungguh2 la untuk BF anak ke2 nanti sebab dak Myra kan minum FM dah. Mahal okeh susu FM nie. Pengajaran untuk diri sendiri...

Nak lagi jimat gunalah kaedah marmet..penah jugak guna mase baru jer bersalin sebab susu nan ado mau keluar..Tapi tah betul ke idak teknik ku itu...yang penting susu kuar...


2. Baju baby : Perlu kah yang berjenama?


Erkkk yang ni ku lemah. Baju baby girl sangat2 menarik, tertarik the bommm uols. Memang mata tak kelip2 tengok baju dorang ni lagi2 dress. So kiuttttt! Ku jenis "owh comelnye bawah 100 ok boleh beli". Pastu bawak balik rumah kene cubit ngan Pak Pais sebab mahal sangat katenye...Selalunye terjah Poney atau kalau ade warehouse sale boleh la beli selai 2 Hallmark ke Oshkosh ke..2helai dapat rm100 ok kan..kan...Ni bukan ikut nafsu tapi ikut mata kate cantik beli...huhuu

Eh tapi bukan semua baju myra branded okeh. Ingat mak bapak die cap duit kah?? Ade jer baju myra beli kat tesco...suar spender beli kat Giant...Selalu jugak terjah FOS sebab baju2 di situ comels belaka. Harga pon dapat rm10 selai. Asalkan cantik..mak sapu ja.


3. Barang persiapan baby : Perlu tak beli semua?

Mase sebelum myra lahir pak pais jadi Quantity Surveyor dok mengira berapa baju leh beli. Kami tak beli banyak pon sebab baby kan cepat besar. 10 helai jer baju myra tau...Jangan tak caye...Lepas pantang 2bulan kat kg balik KL baru sopping lagi baju die...Bedung, barut mak den jahitkan...Tilam baby kak ipar hadiahkan tilam kekabu. Sedap uols mak myra pon tumpang baring skalik sebab besar dan gebuss itu tilam. Syiokkk...

4. Stroler

Padaku stroller sangat penting...senang anak nak tido..die lebih selesa...Pasang kipas baby yg kalerful tuh. Lena la anak tido...Nak tumpang2 plastik sopping pon senang nak sangkut di stroller anak...hakhak.

Stroller feeling2 nak beli Quinny tapi bajet nan ado...So dapatla duit kompeni bagi kami tambah sket beli SCR 7 attached ngan SCR 6 sebagai car seat...RM680 kot. Ku suka itu stroller sebab roda 3, dan besar...sangat senang nak tolak pakai 1jari pon leh gerak...(habeslah myra terbabas kan...)
Nampak cam besar tapi ringan. Lagipun stroller kalau jage leklok boleh tahan lama kan...anak seterusnye leh pakai lagi..Tak rugi pon beli hat mahal sket...Kalau ade wet banyak nak jugak beli Quinny tuh. Masalahnye duit nan ado banyak. Kuikui...


5. Car seat

Ni juga penting...untuk keselamatan...tak kira lah umah nursery/BS dekat atau jauh sila gunakan car seat. Jangan dok feeling2 nak meriba anak sambil memandu ok...
 
Pak Pais kan kalau berkaitan kete owhh die len macam sikit. Car seat tak boleh letak depan sebab bahaya katenye kalau kita break emergency anak leh tercampak kuar ke cermin kete...Gitu??Car seat kene di belakang. Cara die ikat car seat pon mak aihhh simpulan cinta ke hape. Terpusing2 kepala den nak bukak seat belt yang di ikat ke stroller tu. Seb baik myra jenis diam jer dok lam car seat kalau die meraung2 kat belakang maunye pengsannn nak pujuk die sambil bawak kete.
 
Seperti kenyataan di atas kami beli stroller yang sekali dapat car seat...Myra dah setahun masih guna itu car seat..cuma kaki terjulur kuar suda...Mase die baby car seat tu leh attached kat stroller so ready-on-the-go..dari kete trus letak kat stroller takde la anak terjaga sebab diangkat... 
 
 
**Kak Ilot ok tak sibuk2 nak wat entry same....hahahahhahah. Sekian....
 

Tuesday, September 13, 2011

Myra dah Setahun !!

Alhamdulillah sudah setahun usia anak dara sy....Saye ade feeling2 buat puisi nan indah tapi tetiba mood malas nak siapkan jadi nan ado puisi2 indah iteww...ahaks!

Myra dah berjaya berjalan genap usia setahun beberapa minggu...!! memula nan ado die nak berjalan pehtu agaknye balik kg orang asek tanye die bila nak berjalan maybe die bosan kot orang asek tanye soklan same. Lepas cuti raya balik KL myra berjaya memulakan langkah 2,3 langkah pehtu jadi 4,5 langkah dan jatuhh...jalan balik, jatuh lagikk...gitu je la die ulang2. Ok la tuh kan nanti2 laju la die melangkah kann...kann. Omak paling hepy dan jadi macam pompom girl serta komandor die tiap hari suh rajin berjalan. Hahahah...asek cakap 'Myra up...walkkk...tatihhh...' Die bosan dan penat die akan merangkak balik...

Vocab die nan ado banyak pon...Perkataan die yg betul2 jelas die reti cakap "Nak". Kalau tengah makan, die akan cakap "nak...nek..." nak makanan...bukan nenek yer. Lelain tuh omak tak bape perasan ler pulak vocab die...kuikui. Sekarang tepat2 setahun nan ado bekalkan die makanan ke nursery sebab die dah boleh makan nasi. Maklum ler gigi jer dah 8! Cikgu bagitau tak payah bawakkan nasi untuk die, myra dah boleh makan makanan school dah kaedahnye.. Menu die sup2 la sup ayam, sup ikan, sup sayur...yang penting menu yang sihat la...Kalau petang2 amik myra tuh budak2 yang parents lom amik nampaknye dibagi roti, biskut.

Aiceceh..tersenyum simpul dah dapat jalan yer...*ni pon naseb baik jer dapat snap gambar clear sket kalau idak blurr manjang sebab die tak reti diam.


Saye suka makan kete.nyum..nyum...
Potong kek birthday kat kampung atok ngan wan Melaka...


Birthday Girl...


Selamat Ulangtahun anak mummy sayanggggg...
Semoga kamu dipanjangkan umur, diberi kesihatan yang baik,
Membesarlah jadi anak yang solehah,
Semoga kamu menjadi anak yg membanggakan mummy, ayah dan adik-adik mu nanti,
Jadilah hambaNya yang patuh.

Mummy menyayangi kamu sepertimana luasnya hamparan alam semesta ciptaan Allah ini
Mummy menyayangi kamu seperti jauhnya perjalanan 'Pergi ke bulan, dan kembali semula ke bumi' (Quote: Gabby dan Juanita - Desperate Housewife. heheh)
Kasihnya ibunda sehangat ciuman ibunda padamu setiap hari
Selamat Ulangtahun Pertama Anakku...Nuha Nazneen Humayraa


P/S: Insyaallah kami akan mengadakan majlis sambutan birthday Myra dan mini open house 24/09 ni...Official invitation akan dihantar minggu depan yer...




Thursday, September 8, 2011

Blogger Tengah Cari Mood

Selamat Hari Raya Semua...
Blogger nan seorang ini hanya sekadar blog walking sajer...Masih tak dapat idea nak hapdet belog...
Ade sesikit sajer gambar raye yang rajin di update...heheh

3 of Us In Grey

Bertemu Rakan RH maz@umi Que pada raya ke-4. Setelah hampir 2tahun kenal ni first time jumpe! Hehehe...